|
|
#31 | |
|
*sportaddict*
|
Dot.: Stygmatyk ojciec Pio był oszustem
Cytat:
![]() wystarczy całkiem żywy ojciec dyrektor, przewodnik sekty Moon czy scjentologii. Więc takie teorie spiskowe też mnie śmieszą
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
Rozeznanie
|
vadi ojciec dyrektor swoją droga...kosciol trzepie kase na wszystkim na czym sie da..nawet za miejsce w którym Cie zakopią na cmentarzu parafialnym placisz 3000zł. W ""miejscach swietych" turysci zostawiają o wiele wiecej kasy. I prosze nie pisz ze to teoria spiskowa...bo to fakt.
sorki za ot.
|
|
|
#33 |
|
*sportaddict*
|
mam dziwne wrażenie, ze ojciec dyrektor to się akurat nie dzieli zbyt hojnie z KK
|
|
|
|
|
#34 |
|
Rozeznanie
|
ale zarowno on jak i jego poddani są czescia KK.
|
|
|
#35 |
|
*sportaddict*
|
z tego co wiem, to KK nie kocha ojca dyr. za bardzo, bo jego fanatyzm i różne teorie maja z naukami KK niewiele, ale trzyma zbyt wiele sznurków, żeby go ot tak sobie zrzucić ze stołka.
|
|
|
|
|
#36 |
|
Zadomowienie
|
Widywałam na kościołach tabliczki reklamujące radio Maryja ( podające częstotliwość , na której można słuchać ) , nie wiem czy już się nie pojawiają .
|
|
|
|
|
#37 |
|
Rozeznanie
|
vadi nie odwracaj kota ogonem. Rydzyk jest czescia KK?? dzieki KK tak sie dorobił?? TAK!! .. nie wazne kto chce go zrzucic ze stolka i dlaczego. Zreszta nie on jeden sie tak dorobił. W mojej parafii 15 lat budowali kosciol a teraz juz od 10 zbierają na marmury i ogrzewanie podłogowe. A proboszcz jezdzi Audi A6.
OT sie zrobil
|
|
|
#38 |
|
*sportaddict*
|
Jeździ, bo się dorobił na naiwnosci starszych ludzi, ich strachu przed śmiercią, piekłem itp. I dlatego sądzę, ze jeśli jest piekło, na rydzyka czeka już osobny kocioł
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W takim razie ja wierzę w tego wymyślonego przez prymitywnych ludzi Boga [swoją drogą wcale nie byli tacy prymitywni ] I będę wierzyć w cuda, bo nie wszystko jest zasługą nauki.A Twoje słowa przypominają mi typowego człowieka oświecenia ![]() I jeszcze jedno, jak słusznie jedna Wizażanka zauważyła, skąd ta pewność? A poza tym następnym razem wyrażaj proszę trochę kulturalniej swoje poglądy
|
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wiara pozostanie tylko w sferze wiary, bo inaczej byłaby nauką...
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
Jedno jest pewne- nikt z nas nie może jednoznaczenie stwierdzić, ze stygmaty były, czy też nie były prawdziwe.
Każdy kto pisze - "był/nie był oszustem" - z pewnością równą twierdzeniu, ze 2+2=4 wydaje się dość płytko podchodzić do sprawy... szczególnie tak delikatnej - bo dotyczącej duchowości, wiary, cudu... |
|
|
|
|
#42 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moon sobie wyprasza to bezpodstawne oskarżenia!żaden tam ze mnie przewodnik
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, czy był oszustem czy też nie. Nigdy nim się 'bliżej' nie interesowałam. Ale nie można powiedzieć, że za jego życia milczało się. Głosy krytyki i niedowierzania BYŁY, więc sugestie, że oczernia się kogoś, bo nie może się bronić są nie na miejscu.
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Zawsze się zastanawiałam, po co i na co ludziom były te stygmaty? Po drugie, starożytni przybijali do krzyża ludzi za nadgarstki, nie za dłonie - więc dlaczego rany miałyby się pojawiać na dłoniach? - jak już
![]() Poza tym nie wierzę w cuda, tylko w to, że pewnych rzeczy nauka jeszcze nie jest w stanie wyjaśnić.
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie - psychika może zrobić z ciałem wszystko. Można sobie "wywołać" raka, można oślepnąć z nerwów, itp.
Stygmaty to także wytwór psychiki u ludzi fanatycznie religijnych (tudzież głęboko wierzących). Wg mnie jest to jedyna słuszna teoria.
|
|
#47 | |
|
*sportaddict*
|
proszę o wybaczenie ![]() to może chociaż przodownik? ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Niewiem ,czy byl oszustem czy tez nie. nie byloby takich teorii gdyby zostal przebadany przez sztab lekarzy ,przeciez wykryliby jakis kwas. Troche mi to zajezdza tania sensacja... |
|
|
|
|
|
#49 |
|
*sportaddict*
|
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#51 |
|
Zadomowienie
|
Człowiek musi w coś wierzyć, żeby jego życie i śmierć miala sens. I nie ma znaczenia czy jego wiara dotyczy jakiejś konkretnej, popularnej religii, wierzenia w jakiś odłam religijny, czy chociaż w to, że wszystko, co istnieje na tym świecie ma w sobie coś mistycznego
...Nikt z nas nie moze z calą pewnością powiedziec, że ojciec Pio i jego stygmaty to starannie wyreżyserowane oszustwo, że Matka Teresa z Kalkuty wcale taka dobra nie byla, że Całun Turyński to tylko zwykły kawalek płótna, a Biblia to tylko książka ... Nie bylo nas przy tym, nie wiemy, co się wtedy stało, ze postepowanie ludzi odpowiedzialnych za pewne kwestie było takie, a nie inne... Nie mamy machiny i nie mozemy cofnąć się w czasie .Gdybym jednak dowiedziała się, że wszystko, co od tysięcy lat jest nam przekazywane jako istotne prawda okazalo się tylko mistyfikacją poczułabym pustkę. Mimo, iż jestem negatywnie nastawiona do kościoła, mimo, iż mam poważne wątpliwości, co do tych głoszonych i niepodważalnych prawd, to jednak poczułabym się naprawde źle, wiedząc, że oszukiwano nas od tylu wieków. Ale zdajecie sobie sprawę z konsekwencji tej wiedzy ?? Podejrzewam, że doszłoby do calkowitego rozpadu kościola, człowiek nie wierzyłby już w nic i nie mialby zahamowań przed czynieniem zła. I tak dzieje się źle na świecie, ale takich czasów, gdy wiara i religia okazałyby się tylko wymyślonymi bajeczkami dla poskromienia tlumu nie chciałabym doczekać...
|
|
|
#52 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Hmmm a myślisz, że ludzie 'hamują' się przed robieniem czegoś złego, bo są chrześcijanami? .. Ale prawda w wypowiedzi jest. Nie chciałabym doczekać się takiej wiadomości. Chociaż zastanawiam się, kto mógłby powiedzieć coś takiego ? Myślicie, że by uwierzyli, papież biskup ksiądz chrześcijanie nie uwierzyliby, ktoś musiałby mieć jakieś niezbite dowody.
|
|
|
#53 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie napisałam, że zło, jakie czyni czlowiek ma związek tylko z chrześcijanstwem . Dotyczy każdej religii, wyznania, sekty, czy ateizmu Jesli chodzi o kościół katolicki to przypuszczam, że z własnej, nieprzymuszonej woli nigdy nie wyznaliby czegoś takiego, ponieważ nie dość, ze straciliby "władzę" nad ludźmi to na dodatek jeszcze poważny element finansowy . A czy uwierzylibyśmy ?? Nie wiem. Nigdy tej prawdy nie poznamy za naszego życia. Dopiero po śmierci okaże się kto miał rację . Teraz sobie filozofujemy i teoretyzujemy, bo nic innego nam nie pozostaje. Możemy jeszcze bezgranicznie wierzyć w to wszystko, co przekazuje nam nasza religia. Każda nasza teroria przypuszczenie moze okazać się prawdziwa lub nie, ale jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskamy...
|
|
|
|
#54 |
|
Rozeznanie
|
A po śmierci to ja wierze w reinkarnacje
|
|
#55 |
|
Zadomowienie
|
Też chciałabym, żeby taka opcja istniała
, bo jako mała dziewczynka miałam wielki problem (może i nadal go mam ) z ogarnięciem kwestii śmierci i poradzeniem sobie z tą myślą. Męczyłam tym wszystkich wokół. Nie mogłam pojąć, że jak umrę, to NIGDY, NIGDY, PRZENIGDY już nie zejdę na Ziemię , że mnie juz tu nie będzie, że przez może tysiące lat bedę tam tkwiła i tylko pozostanie mi patrzenie na to, co robią inni. Tak mi strasznie było żal, że ja tego robić już nie będę, że aż płakalam...Reinkarnacja może być więc jakimś ukojeniem w takich myślach . To tylko taka mala dygresja odbiegająca od tematu.
|
|
|
#56 |
|
Rozeznanie
|
Ja akurat śmierci się nie boje. Co będzie, to będzie. Jak byłam mała, nie chciałam wierzyć w to, że nic nie będe czuła, nic będe leżała. nawet nie będe wiedziała że leże. No kompletnie w to uwierzyć nie mogłam i nie chciałam.
|
|
#57 |
|
Zadomowienie
|
No no..poważna teologiczna dyskusja się nam zrobiła, ale muszę przyznać ,że podoba mi się postawa wizażanek , nikt tu nie próbuje na siłę komuś narzucać własnych racji i szanuje fakt ,że to bardzo osobista sprawa.
Moim zdanie to nie religia hamuje nas przed robieniem złych rzeczy,ale podstawowe wartosci etyczne , chęć życia w zgodzie ze sobą no i czasem strach przed wymiarem, sprawiedliwosci A tak wogóle uważam ,że religia daje światu tyle samo złego co dobrego ,a może nawet niestety więcej złego Począwszy od pierwszych ,prześladowanych chrześcijan, poprzez wyprawy krzyżowe i krucjaty- to był ogromny przelew krwi , inkwizycja, a w naszych czasach zamchy terrorystyczne , bo jacyś naiwni muzułamnie chcą zostać świętymi i w raju bzykać hurysy Niestety nawet kościół katolicki jeszcze do niedawna zabijał mnóstwo ludzi w Afryce zakazując nawróconym katolikaom używania prezewatyw przez co umierali na Aids. Takie są niestety fakty. Myślę ,że jeśli istnieje jakiś Bóg ,a bardzo chcę wierzyć ,że tak to jest dużo mądrzejszy niż ten , przedstawiony przez religię katolicką -niby kochający wszystkich ,a jednak wrzucający niektórych do piekła niby troskliwy ojciec a jednak każący się przed nim kalać.. |
|
|
|
|
#58 |
|
Rozeznanie
|
Tak przeczytałam co napisałaś.. I sobie tak pomyślałam, mówią że sekta tak do swoich przekonań ludzi nakłania itp. a przecież chrześcijanie też. może nie w taki sam sposób ale .. Ile razy się słyszało, że jak jakiś człowiek odwrócił się od Boga to go Bóg pokarał :/ ...
|
|
#59 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do Matki Teresy to podobno ona nigdy nie twierdziła, że ma jakieś głosy od Boga itp, że była samotna w tych swoich działaniach, wątpiła czy to ma sens. I to jest dla mnie świętość. Zakładając, że Bóg istnieje - osoba która ma od niego jakieś jasne przekazy ma łatwiej (Upraszczam, wiem, no bo choćby opcja choroby psychicznej wchodzi w grę) A ona sama decydowała. No ale tak słszałam, nie wgłębiałam się w jej życiorys, może kiedyś poszukam i poczytam. A tak wogóle to wzorcem i autorytetem (bo wg mnie taka jest "idea" świętości) są dla mnie całkiem bliskie osoby, zwykłe, z codzinnego życia, a nie jakiś pan zakonnik z obrazu
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:29.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

, dziewczyny, mamy 21 wiek i latamy na księżyc!!!, nie wieżcie w takie bzdury, jak stygnaty, czy cuda
] I będę wierzyć w cuda, bo nie wszystko jest zasługą nauki.
to bezpodstawne oskarżenia!

, że mnie juz tu nie będzie, że przez może tysiące lat bedę tam tkwiła i tylko pozostanie mi patrzenie na to, co robią inni. Tak mi strasznie było żal, że ja tego robić już nie będę, że aż płakalam...