Panny Młode 2008 - Strona 82 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-11-08, 10:32   #2431
sanetka
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode 2008

pozwole sobie wkleic z watku Mwymarzony pierscionek". bo my nie wiemy jak te sytuacje rozwiazac

moja mama ma dosc takiego zycia jakie ma i zaproponowala mi i TZ wspolna budowe( miala nam tylko pomagac w pierwotnej wersji). i tu sie zaczynaja schodytylko od TZa zalezy jak to wyjdzie

1. TZ od razu z tekstem: mam z tesciowa mieszkac, a jak sie bedzie wtracac albo bedziemy chcieli ze znajomymi impreze zrobic.
i ja go rozumiem. sama zreszta zapowiedzialam ze ja do jego rodziny nie pojde wiec nie bede wymagac od niego.nie bede sciemniac ze z moja mama to cudownie bedzie, bo teraz moze byc fajna ale nie wiadomo co za te 5 lat jej odbije no i nie gwarantuje ze jak bedziemy chcieli zaprosic znajomych to ona nam zostawi chate wolna no i jak to lodowka swpolna, kuchnia tez. tak dziwnie

2. w prawie jest chyba tak ze malzenstwo ma wspolnote majatkowa. wiec jak to jest. mama dostala dzialke juz po slubie i jest tylko na nia, pozwolenie na budowe tez. wiec czy ojciec bedzie sobie kiedys roscil prawa do tego domu?

a teraz moje argumenty:
1. najwazniejszy dla mnie to to zeby moja mama odzyla. nie musiala znosic meza alkoholika. nie wysluchiwala ze to nie jej i pokazala innym ze ma swoje a oni ja moga pocalowac...zeby chociaz na "stare lata" odpoczela, poczula sie wartosciowa

2. prawda jest taka ze samemu to my sie w zyciu nie pobudujemy. a tu umowa jest taka ze mama stawia nam stan surowy i to juz na jesien czyli jak bedziemy brali slub. do nas nalezy wykonczenie. wiec realne by bylo miec wlasny dom juz za 2-3 lata. do tego mama ma wieksza zdolnosc kredytowa,latwiej bedzie o kredyt. jesli w ogole bedzie potrzebny bo kasa na to sie znajdzie. po wybudowaniu chce nam wszystko dopisac

3. chodzi tez o TZa pomoc. zawsze lepiej zeby meskie oko budowy przypilnowalo.

4.dzieci i starosc. od poczatku byl rozmowa z TZem ze jak bysmy kiedys mieli dom wlasny i dzieci to na pewno TZa siostra lub moja mama bylaby do pomocy. wlasnie z mozliwoscia zamieszkania. nie ukrywam ze mi by bylo latwiej ,mama sama sobie jest szefem i pracuje kiedy chce wiec dodatkowa pomoc przynajmniej na poczatku to zbawienie dla mnie
tak samo na starosc,gdyby z mama cos sie dzialo. nie wyobrazam sobie zebym miala kiedys mamie powiedziec zeby spadala skoro wlozyla w dom kase pomagajac nam budowac. dlatego TZ powinien sie liczyc ze w kazdej chwili jednak mama by z nami zamieszkala.

5. troszke jade TZowi po marzeniach ale zawsze chcial miec wlasne maszyny. wiec i w tej sytuacji szybciej moglby sobie na to pozwolic. a moze nawet otworzyc wlasna firme, zbudowac zaklad na drugiej dzialce. wiem wiem, to tylko gdybanie.

6. tak samo gdybaniem jest ze moze brat sie wyprowadzi w miedzyczasie a wtedy mama wroci do domu rodzinnego do siostry, a nam dom zostawi

duzo rozmawialismy z TZem. ja jestem gotowa z tego zrezygnowac. znaczy jesli ma mu przeszkadzac to ok, nie budujemy sie. zamieszkamy w wynajetym mieszkaniu i moze nas kiedys bedzie stac na budowe a moze nie. wazne zeby spiec nie bylo

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-08, 10:58   #2432
aniatr
Raczkowanie

Sanetka ja sama nie wiem co mam zrobić z jednej strony cały czas sobie powtarzam,że to ja i Tz będziemy tworzyć nową rodzinę i przede wszystkim powinnam brać pod uwagę jego zdanie i nasze dobro a zdrugiej pomimo tego że mama twierdzi że pozostawia decyzje nam to nie raz jej się wyrwie"nie chciałabym zostać sama na starość,całe życie poświęciliśmy żebście mieli lepszy start"...
dodam,że rodzice zastrzegli, że jeśli któreś dziecko zostanie w domu to będzie musiało spłacić pozostałe rodzeństwo więc i tak musimy brać kredyt...
z moim tatą naprawdę nie raz ciężko wytrzymać ja jestem przyzwyczajona ale Tz nie jest przecież jego dzieckiem i nie wszystko musi znosić...
Ja absolutnie nie wymiguje się od opieki nad rodzicami nigdy bym ich nie zostawiła w potrzebie nie mamy zamiaru zresztą budować się daleko poprostu chcelibyśmy mieć coś naprawdę własnego
aniatr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-08, 12:13   #2433
gosiunia22
Zadomowienie

Antiar, ja Cię rozumiem, bo rzadko która para narzeczonych chciałaby wspólnie mieszkaćz rodzicami/teściami. Przemyśl to dokładnie, bo coś mi słowa Twojej mamy "nie chciałabym zostać sama na starość, całe życie poświęciliśmy, żebście mieli lepszy start" zakrawają mi na mały szantaż emocjonalny... Ja bym się jednak budowała sama z TZ-em, dając jednocześnie do zrozumienia mamie, że kiedyś, jak będzie potrzeba, będzie mogła liczyć na pokoik u nas

Andre Lhote

Nina, Nina, Nina...
gosiunia22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-08, 14:30   #2434
niedzwiedzika
Przyczajenie

GOSIA107, oczywiscie, ze moze, oni zapisuja w terminarzach, a nie w ksiegach, wiec jak cos zawsze mozna zrezygnowac

Cytat:
Napisane przez Kakusia Pokaż wiadomość
Czyli nie ma zadnego problemu zeby byc na pewien czas wpisanym w dwoch roznych Kosciolach ??
Bardzo mnie to interesuje poniewaz jak juz wczesniej pisalam mam male obawy czy w moim Kosciele nie zawierusza naszego terminu i z mila checia zarezerwowalabym na wszelki wypadek ta sama date w drugim Kosciele moge tak ??
U nas jeszcze 10 miesiecy i 20 dni
Kakusia, oczywiscie, ze mozna, no bo kto nam zabroni, a zawze mozna zrezygnowac, tym bardziej, ze nam i w jednej i w drugiej parafi powiedzieli, zeby jeszcze przyjsc po Nowym Roku i potwierdzic.

Co do tematu kosztow, to proboszcz zyczy sobie 1200, ale bez organisty!!!! To jakas paranoja, gdzie sie podziali ksieza z powolaniem i oplata "co laska"??!! Przez to wcale sie nie dziwie, ze co raz wiecej osob decyduje sie tylko na cywilny..... i ze zrobiono z malzenstwa zwykla instytucje...

Gosia107, przepraszam, moja poprzednia wiadomosc, miala byc najpierw do Ciebie, a potem do Kakusi, ale cos mi sie pomieszalo i tak dziwnie wyszlo a o to co tobie chcialam napisac, wszyscy mi mowia, ze 18:30 to troche za pozno, tym bardziej, ze to sierpien, ale jesli badzie wielki upal, to moim zdaniem nawet lepiej pozniej, no bo bedzie chlodniej, a niestety te klimatyzowane sale sa juz porezerwowane i troche drozsze... ale nawet tego nie biorac pod uwage, przede wszystkim, bedzie ciemno na dworze, a wiadomo, ze im pozniej, tym wszyscy sie lepiej bawia, za to wielkim minusem jest to, ze wesele bedzie krotsze no wiec juz sama nie wiem, a Mariusz woli na 16, bo szybciej bedziemy malzenstwem Kochany jest, szkoda, ze jest tak daleko
pozdrawiam wszystkie Wizazanki

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2007-11-08 o 19:50 Powód: post pod postem
niedzwiedzika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-08, 17:44   #2435
robaczek-85
Rozeznanie

My też mamy problem z mieszkaniem. Oboje z TZem jesteśmy najmłodsi z rodzeństwa. Misiek ma brata i siostrę którzy już mieszkają na swoim. Ja mam dwóch starszych braci jeden się ożenił i wyprowadził a drugi mieszka nadal. Ja i TZ mamy duże domy na wsi, oboje dwupietrowe z dużymi ogrodami. Moja mama bardzo by chciała żebym to ja została w domu, ale TZ ma dużo starszych rodziców i potrzebują pomocy i opieki. Zdecydowaliśmy się żeby zamieszkać u TZ. Warunki są świetne 4 pokoje kuchnia łazienka, oddzielne wejscie, niejedna impreza była u TZ i nigdy nic nie mowili... Bede mieszkać jakieś 3 km od domu. Ale gdzy widze zachowanie mojego brata jak doprowadza do płaczu moją mame to wtedy mam ogromne wątpliwości... i co tu zrobić??

1.11.2012

Kingusia 18.06.2014
Moje rękodzieło

Kuchennie
robaczek-85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-08, 18:06   #2436
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

No to widzę poruszony temat jak najbardziej dla mnie na czasie - jak mieszkać po ślubie
Dotychczas mielismy z Tż w planach mieszkać po ślubie u mnie w domku, a dalej kupic działkę i budować domek. Ale niestety po długich rozmowach stwierdzilismy, że zanim będzie nas stać żeby to zrobić to trochę czasu minie, a i pieniędzy trzeba będzie duzo odkładać. I po rozmowie z moim rodzicami bliższa jestem myśli, aby zamieszkać z nimi na stałe już - trzeba tylko dobudować co nieco w domku - tak aby w przyszłości z dziećmi się zmieścić bez problemu
Z jednej strony źle bo z rodzicami obok non stop (chociaż bardzo dobrze się dogadujemy), z drugiej iść na stancje i całe zycie odkładać, licząc się z prawie każdym "groszem' to nie dla nas

W sumie jeszcze nie zdecydowalismy do końca

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-08, 18:17   #2437
sanetka
Zakorzenienie

miss.hot dylemat prawie jak u nas. bo przeraza mnie wizja brac 100 tys kredytu albo i wiecej i splacac cale zycie. tak samo jak mieszkac wiecznie w wynajmowanym mieszkaniu, wogole w bloku mieszkac nie chcemy

Stary 2007-11-08, 18:25   #2438
aniatr
Raczkowanie

Ja miałam tak przez całe życie.Na wiele rzeczy w domu nie było no bo przeciez trzeba to zrobić, tamto wyremontować...z jednej strony nie chce zafundować tego samego moim dzieciom i sobie na reszte życia z drugiej własny kąt bardzo kusi...
aniatr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-08, 18:30   #2439
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
miss.hot dylemat prawie jak u nas. bo przeraza mnie wizja brac 100 tys kredytu albo i wiecej i splacac cale zycie. tak samo jak mieszkac wiecznie w wynajmowanym mieszkaniu, wogole w bloku mieszkac nie chcemy
My wyliczyliśmy, że na samą budowę to trzeba wydać około 180 tys, a jeszcze wykończenie
Mieszkanie w bloku też odpada

Cytat:
Napisane przez aniatr Pokaż wiadomość
Ja miałam tak przez całe życie.Na wiele rzeczy w domu nie było no bo przeciez trzeba to zrobić, tamto wyremontować...z jednej strony nie chce zafundować tego samego moim dzieciom i sobie na reszte życia z drugiej własny kąt bardzo kusi...
Ja też po części wiem co to znaczy i dlatego wciąż się zastanwiamy
Może jestem trochę materialistką w tym względzie - ale nie chciałabym całe życie non stop liczyć się z wydatkami - nie kupimy tego, bo kredyt, nie pojedziemy na wczasy, bo kredyt, nowy samochód- nie, bo kredyt itd

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-08, 18:44   #2440
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miss.hot Pokaż wiadomość
My wyliczyliśmy, że na samą budowę to trzeba wydać około 180 tys, a jeszcze wykończenie
Mieszkanie w bloku też odpada
no cos kolo tego. moj brat sie teraz buduje i wydal 120 tys. ale juz sa w polowie wykanczania. wiele moglibysmy robic sami, z pomoca TZa braci

no wlasnie ta budowa z mama wiele by ulatwila. za te 2-3 lata bysmy mieli 4 katy, moze jakis kredyt do splacenia (ale nie wiecej niz 50 tys). a TZ moglby sobie pozwolic wczesniej na maszyny. a moze nawet otworzyl by wlasna firme stolarska.

ostatnio mi mowil ze jego szef ma miesieczne obroty 100tys. wiec jesli nawet 1/4 tego ma na czysto to pozazdroscic.

Stary 2007-11-08, 20:39   #2441
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

Cytat:

2. w prawie jest chyba tak ze malzenstwo ma wspolnote majatkowa. wiec jak to jest. mama dostala dzialke juz po slubie i jest tylko na nia, pozwolenie na budowe tez. wiec czy ojciec bedzie sobie kiedys roscil prawa do tego domu?
w jaki sposób Twoja mama dostała tą działkę? przez darowiznę, dziedziczenie, zapis?

Cytat:
Wspólność majątkowa małżonków

Z chwilą zawarcia małżeństwa powstaje między małżonkami z mocy ustawy wspólność majątkowa (wspólność ustawowa) obejmująca przedmioty majątkowe nabyte w czasie jej trwania przez oboje małżonków lub przez jednego z nich (majątek wspólny). Przedmioty majątkowe nieobjęte wspólnością ustawową należą do majątku osobistego każdego z małżonków.

Jakie składniki zaliczają się do majątku wspólnego?

1) pobrane wynagrodzenie za pracę i dochody z innej działalności zarobkowej każdego z małżonków,
2) dochody z majątku wspólnego, jak również z majątku osobistego każdego z małżonków,
3) środki zgromadzone na rachunku otwartego lub pracowniczego funduszu emerytalnego każdego z małżonków.

Jakie składniki zaliczają się do majątków osobistych małżonków?

1) przedmioty majątkowe nabyte przed powstaniem wspólności ustawowej,
2) przedmioty majątkowe nabyte przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę, chyba że spadkodawca lub darczyńca inaczej postanowił,
3) prawa majątkowe wynikające ze wspólności łącznej podlegającej odrębnym przepisom,
4) przedmioty majątkowe służące wyłącznie do zaspokajania osobistych potrzeb jednego z małżonków,
5) prawa niezbywalne, które mogą przysługiwać tylko jednej osobie,
6) przedmioty uzyskane z tytułu odszkodowania za uszkodzenie ciała lub wywołanie rozstroju zdrowia albo z tytułu zadośćuczynienia za doznaną krzywdę; nie dotyczy to jednak renty należnej poszkodowanemu małżonkowi z powodu całkowitej lub częściowej utraty zdolności do pracy zarobkowej albo z powodu zwiększenia się jego potrzeb lub zmniejszenia widoków powodzenia na przyszłość,
7) wierzytelności z tytułu wynagrodzenia za pracę lub z tytułu innej działalności zarobkowej jednego z małżonków,
8) przedmioty majątkowe uzyskane z tytułu nagrody za osobiste osiągnięcia jednego z małżonków,
9) prawa autorskie i prawa pokrewne, prawa własności przemysłowej oraz inne prawa twórcy,
10) przedmioty majątkowe nabyte w zamian za składniki majątku osobistego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej.

Kiedy potrzebna jest zgoda drugiego małżonka na czynność dotyczącą majątku wspólnego?

Zgoda drugiego małżonka jest potrzebna do dokonania:

1) czynności prawnej prowadzącej do zbycia, obciążenia, odpłatnego nabycia nieruchomości lub użytkowania wieczystego, jak również prowadzącej do oddania nieruchomości do używania lub pobierania z niej pożytków,

2) czynności prawnej prowadzącej do zbycia, obciążenia, odpłatnego nabycia prawa rzeczowego, którego przedmiotem jest budynek lub lokal,

3) czynności prawnej prowadzącej do zbycia, obciążenia, odpłatnego nabycia i wydzierżawienia gospodarstwa rolnego lub przedsiębiorstwa,

4) darowizny z majątku wspólnego, z wyjątkiem drobnych darowizn zwyczajowo przyjętych.

rozumiem, że działka na której chcecie wybudować dom należy do Twojej mamy i tylko ona jest wpisana jako właściciel? Jeśli tak to z mojej wiedzy (kurczę dawno temu rodzinne zdawałam) wynika, że jeśli postawicie sobie domek na tej działce to będzie on należał tylko do Twojej mamy, ponieważ działka, albo mówiąc inaczej: ziemia, na której będzie stał dom należy do Twojej mamy (zgodnie z zasadą, że budynek nalezy do tej osoby, do której należy ziemia).
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-11-08, 20:51   #2442
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kalex Pokaż wiadomość
w jaki sposób Twoja mama dostała tą działkę? przez darowiznę, dziedziczenie, zapis?
byl spadek po dziadku. mamy brat dostal 2 dzialki i jedna odpisal jej. w ksiedze wieczystej jest tylko ona jako wlasciciel

Stary 2007-11-08, 20:55   #2443
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

czyli wg mnie Twój tata nie będzie miał (bez zgody Twojej mamy) żadnych roszczeń prawnych do tego domu. Działka Twojej mamy (nabyta co prawda w trakcie trwania małżeństwa, ale w wyniku spadku)=dom, którego właścicielem będzie tylko Twoja mama

EDIT:
wyszukałam moje notatki i chyba dobrze mówię (mimo,że z prawa cywilnego noga jestem )

Twoja mama dostała działkę w spadku, Ona jest jej właścicielką, także dom, który na niej postawi też będzie tylko na Twoją mamę. Twój tata nie będzie mógł się niczego domagać na drodze prawnej, ponieważ nie ma tutaj wspólności majątkowej
Stary 2007-11-08, 21:00   #2444
sanetka
Zakorzenienie

kalex dziekuje
rozjasnilas mi sprawe. wytlumacze TZowi bo on ma najwieksze watpliwosci

a co tam wogole u Ciebie slychac? nie pokazujesz sie tu za czesto

a jeszcze jedno. czy w takiej sytuacji po budowie gdyby mama chciala nam przekazac to w darowiznie to zgoda ojca niepotrzebna?

Stary 2007-11-08, 21:06   #2445
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

Cytat:
kalex dziekuje
rozjasnilas mi sprawe. wytlumacze TZowi bo on ma najwieksze watpliwosci
proszę

nie dziwię się TŻ-towi, bo prawo rodzinne, a zwłaszcza kwestie wspólności majątkowej są zagmatwane

na pewno nie mielibyście wątpliwości, gdyby Twoja mama działkę dostała przed ślubem, bo tu jest sprawa prosta- wszystko, co nabyte przed zawarciem małżenstwa należy do majątku osobistego. Ale w przypadku Twojej mamy ta działka też należy do majątku osobistego, ponieważ dostała ją w spadku i jest zapisana tylko na Twoją mamę
Także spokojnie, działka należy do Niej, więc ma na niej prawo postawić budynek, którego stanie się właścicielem

EDIT:
u mnie ok
to prawda, nie było mnie długo na wizażu, ale od paru tygodni pojawiam się tu coraz częściej

co do darwowizny dla Was - zgoda współmałżonka nie będzie tu chyba potrzebna, bo to majątek osobisty, a Twoja mama nie rozciągneła prawa do działki na współmałżonka (czyli nie ma aktu notarialnego, w którym Twój tata staje się wspólwłaścicielem tej działki)

EDIT:
sanetka, znalazłam w necie coś, co Was uspokoi

Cytat:
Temat: Nabycie spadku a wspólność majątkowa małżonków
Pytanie:

Czy jako żona jestem współwłaścicielem?

Po śmierci ojca mojego męża zostało przeprowadzone postępowanie spadkowe w wyniku którego mąż otrzymał 1/3 całości majątku (głównie grunty). Czy jako małżonce (byliśmy już wtedy małżeństwem) przysługuje mi również prawo współwłasności, czy w wyniku postępowania spadkowego powyższy spadek stanowi jego odrębny majątek. Czy w przypadku przepisywania otrzymanego majątku na inną osobę, ja jako żona powinnam w tym uczestniczyć, czy mąż jako spadkobierca może sam decydować o przepisaniu w/w spadku.

Odpowiedź:
Zgodnie z art. 33 pkt. 2) Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego majątek odrębny każdego z małżonków stanowią przedmioty majątkowe nabyte przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę, chyba że spadkodawca lub darczyńca inaczej postanowili. Zgodnie zaś z punktem 3) tego artykułu, także przedmioty majątkowe nabyte ze środków uzyskanych w zamian na przedmioty majątkowe nabyte przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę stanowią majątek odrębny małżonków. Jedynym wyjątkiem od tej zasady są nabyte przez spadek, zapis lub darowiznę przedmioty zwykłego urządzenia domowego złużące do użytku obojga małżonków, które w braku innej woli spadkodawcy lub darczyńcy wchodzą do wspólności ustawowej małżonków.

Jak widać z powyższego, nabyta przez Pani małżnonka w drodze spadkobrania współwłasność nieruchomości stanowi jego majątek odrębny. Konsekwencją tego jest brak konieczności Pani zgody na zbycie lub obciążenie tego prawa.
źródło: http://www.poradaprawna.pl/index_pyt...ozycja&id=3333

czyli dobrze mówiłam

pozdrawiam!

Edytowane przez Kalex
Czas edycji: 2007-11-08 o 21:16 Powód: dodanie porady prawnej :)
Stary 2007-11-08, 21:45   #2446
gosiunia22
Zadomowienie

Kalex ma rację, spadek nie należy do wspólnoty majątkowej obu małżonków, tylko do tego, który dziedziczy
A wracając do tematu - to ja chyba jestem nietypowa, bo ja wolałam mieszkanie zamiast domu. Na piętrze czuję się bezpieczniej - dom to w końcu też parter, do tego odpadają mi problemy związane z remontami - wszystko załatwia spółdzielnia. Ponadto nie ma się co oszukiwac - ogrzanie domu kosztuje... także jestem szczęśliwa z powodu mieszkania. Jeśli kiedyś mi się coś odmieni, albo nam będzie w 2 pokojach za ciasno, przeniesiemy się.

[quote=Kalex;5734015]czyli wg mnie Twój tata nie będzie miał (bez zgody Twojej mamy) żadnych roszczeń prawnych do tego domu. Działka Twojej mamy (nabyta co prawda w trakcie trwania małżeństwa, ale w wyniku spadku)=dom, którego właścicielem będzie tylko Twoja mama

Chm, tak się zastanawiam.... ziemia jest własnością mamy, ale czy dom też będzie? Nie sądzę, bo będzie budowany w trakcie trwania jej małżeństwa, także dom będzie należał do wspólnoty małżonków. Natomiast jeśli będzie zapisany na naszą wizażową koleżankę , to ojciec nie będzie miał do niego żadnych praw. Acha, dodam jeszcze, że znam podobną sytuację - pani X na swojej działce, którą odziedziczyła po ojcu, wybudowała dom z mężem. Doszło do rozwodu i musiała pół domu spłacic. Ponieważ nie miała pieniędzy, wszystko sprzedała i spłaciła męża (rzecz jasna za ziemię mu nie oddawała, bo była jej). Także dom nie był jej własnością.

Andre Lhote

Nina, Nina, Nina...

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2007-11-09 o 13:38 Powód: post pod postem
Stary 2007-11-08, 21:57   #2447
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

ale dom będzie budowany na działce należącej do mamy sanetki, a jest zasada, że nieruchomość należy do osoby, do której należy ziemia...

a najlepiej byłoby jeśli mama sanetki darowałaby ziemię Sanetce teraz i wtedy dom zbudowany na tej działce byłby już właśnością Sanetki

To chyba byłoby najkorzystniejsze wyjście z sytuacji - podarować ziemię córce i wtedy i ziemia i dom należałaby do sanetki A po zawarciu małżeństwa sanetka mogłaby ustanowić swojego TŻta współwłaścicielem działki i domku

gosiunia - widzisz, już wiem, czemu nie nawidzę prawa cywilnego :P a powiedz z którego mniej więcej roku jestten przypadek o którym piszesz? miał miejsce po 2005 roku czy przed?
Stary 2007-11-08, 22:02   #2448
gosiunia22
Zadomowienie

Pół roku temu Bo widzisz, tak sobie myślę, że przecież pieniądze przeznaczone na budowę domu nie pochodzą - w przeciwieństwie do działki - dziedziczeniu, pochodzą ze wspólnego majątku. Także niedobry mąż znajomej upomniał się o te pół domu - i sąd przyznał mu rację...
Masz rację, najlepiej przepisac ziemię na Sanetkę - i po bólu

*Właśnie przed chwilą rozmawiłam z mamą i u tej znajomej sytuacja wyglądała trochę inaczej, przepraszam, pokręciłam troszkę
Ale... ja na przykład mieszkam w bloku, a mieszkańcu nie są właścicielem gruntu, tylko... gmina. Właśnie teraz sprawa się toczy w sądzie No ale od 30 lat nikt się nad tym nie zastanawiał.

Andre Lhote

Nina, Nina, Nina...
Stary 2007-11-08, 22:15   #2449
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

działka na bank nalezy TYLKO do mamy Sanetki, ale z tym domem na działce postawionym...sama teraz już nie wiem ale czytałaś tą poradę co wyżej
przytoczyłam?
najlepiej to zapytać się jakiegoś fachowca w tej dziedzinie, które wszystkie kruczki prawne zna albo zrobić właściecielką działki Sanetkę w drodze darowizny

mówisz,że sytuacja wyglądała inaczej?to może jednak mam rację

heh-z gruntami to ja nigdy nie czaiłam o co chodzi nie nawidzę prawa cywilnego...oj tak....dobrze, że mam już to za sobą

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-11-08, 23:23   #2450
gosiunia22
Zadomowienie

Kalex, napiszę jutro, zapytam w firmie koleżankę - prawniczkę, ona sie w tych sprawach świetnie orientuje. Dam znac

Andre Lhote

Nina, Nina, Nina...
Stary 2007-11-09, 07:48   #2451
sanetka
Zakorzenienie

ale Wam dalam temat

wiecie co z przepisaniem to zaden problem. mozemy ja nawet teraz dostac albo zaraz po slube.
a bym byla wlascicielem i na nas byloby pozwolenie na budowe. a wiekszosc pieniedzy dalaby mama, mozna tak?
no bo powiedzmy skarbowy sie czepnie skad mamy takie pieniadze bo mlodzi jestesmy. a my ani kredytu ani to zarobione. wyjdzie ze mama dala pieniadze to nie bedzie z tego problemow? bo moze stwierdza ze to jakas darowizna o ktorej musielismy poinformowac i w najgorszym razie zaplacimy kare?

Stary 2007-11-09, 09:14   #2452
olusia1986
Przyczajenie

A ja wam opowiem moją sytuację. Wesele zaplanowaliśmy rok temu na 30.08.2008. Kiedy planowaliśmy to wydarzenie, nie mieliśmy gdzie mieszkać, jedynie wchodziło w grę wynajem mieszkania, bo nie w moim stylu jest to by brać kredyt na całe życie i później wszystkiego sobie odmawiać. Aż któregoś dnia,że tak się wyrażę zwolniło się całe piętro w domu mojego narzeczonego(ci którzy tam mieszkali musieli się wyprowadzić bo od dawna nie żyli dobrze z rodzicami mojego narzeczonego). Więc mieszkanie nam spadło z nieba. Teraz jesteśmy w trakcie remontu, to jest przepiękne uczucie mieć wizję i wyobrażenia naszego gniazdka i fakt,że za niedługo tam zamieszkamy. A teraz z innej beczki. Powiedzcie mi jak dzielicie koszty zw.z weselem z narzeczonym. Bo ja nie miem co dzieli się na pół a co nie..........
olusia1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-09, 10:00   #2453
tiffi1
Rozeznanie

Ja jestem przerażona cenami w Warszawie. sama działka na obrzeżach warszawy kosztuje 800tyś to juz wariactwo. patrzyliśmy jakieś szeregowce poza warszawą ceny ok 1mln.200tyś. chyba narzeczony musiałby mnie sprzedać ;-)
tiffi1 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-11-09, 10:13   #2454
lenus
Przyczajenie

My będziemy mieszkać z mamą mojego narzeczonego, mają duży dom, łazienki będą osobno ale kuchnia niestety wspólna nad czym strasznie ubolewam. Niestety nie widzimy innej mozliwości brać kredyt i co może dzieci za nas będą go spłacac. Z naszymi pensjami ciężko będzie żyć na jako takim poziomie a co tu powiedziec żyć na kredyt- nie dziękuje!

[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Ania/USTAWI%7E1/Temp/moz-screenshot.jpg[/IMG][IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Ania/USTAWI%7E1/Temp/moz-screenshot-1.jpg[/IMG]
lenus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-09, 10:35   #2455
marta12101
Raczkowanie

ja jestem jedna z tych osob ktore wezma kredyt na cale zycie no ale w poznaniu, gdzie meiskamy, taniej jest wybudowac dom, niz kupic meiszkanie, bo ceny wynosza juz 8 tysiecy za metr...

tak wiec neidlugo zaczynamy budowe, bo na razie gniezdzimy sie w moim 32 metrowym meiszkaniu

czy meiszkac z rodzicami...my na to sie nie zdecydowalismy. moi rodzice maja pietro, meiszkalam tam z nimi jakis czas no i mielismy wrazenie, ze jestesmy u nich, a nie u siebie. dlatego tez bierzemy ten kredyt i budujemy swoje

najlepiej jak da sie wybudowac cos z osobnym wejsciem na dol i na pietro, wtedy jest jak w osobnych mieszkaniah

u nas w ogole to byla wielka kltonia z bratem, bo rodzice mieli meiszkanie, ktore chceli dac mu, a ja jako mlodsza mialam mieszkac z nimi na tym pietrze. tylko oczywiscie w przpadku ich smierci, bratu przyslugiwalby parter, a mi moje pietreo, wiec on mialby i meiszkanie i pol domu, a ja cale zycie bylabym uziemiona z rodzicami no i wiadomo, jak to jest, pewnie narazona na ciagle wtracanie sie ich w moje zycie

tak wiec sprzedalismy mieszkanie-- ale rok byly klotnie i spory- kasa podziellilismy sie na pol, kazdy kupil sobie mniejsze mieszkanie gdzie chcial i jest po klopocie
marta12101 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-09, 12:12   #2456
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

Cytat:
Napisane przez gosiunia22 Pokaż wiadomość
Kalex, napiszę jutro, zapytam w firmie koleżankę - prawniczkę, ona sie w tych sprawach świetnie orientuje. Dam znac
no i tak będzie najlepiej - zapytać osoby, która siedzi w rodzinnym
ja, ze swojej strony moge zaoferować komuś pomoc w sprawach karnym i z zakresu prawa europejskiego i międzynarodowego - uwielbiam tooo
tylko zaznaczam, że jeśli chodzi o kk i kpk to ja jestem "wychowana" na poglądach szkoły krakowskiej cóż zrobić, skoro prof z UJ uważają swoje poglądy za jedyne słuszne i tylko ich poglądy itp. obowiązywały nas do nauki i do egzaminu żadnych książek itp., ponieważ (tu cytat) szkoła krakowska ma poglądy inne niż cała reszta Polski z dziedziny prawa karnego"

Cytat:
ale Wam dalam temat

wiecie co z przepisaniem to zaden problem. mozemy ja nawet teraz dostac albo zaraz po slube.
a bym byla wlascicielem i na nas byloby pozwolenie na budowe. a wiekszosc pieniedzy dalaby mama, mozna tak?
no bo powiedzmy skarbowy sie czepnie skad mamy takie pieniadze bo mlodzi jestesmy. a my ani kredytu ani to zarobione. wyjdzie ze mama dala pieniadze to nie bedzie z tego problemow? bo moze stwierdza ze to jakas darowizna o ktorej musielismy poinformowac i w najgorszym razie zaplacimy kare?
no sanetka, dałaś nam temat do rozważań

Cytat:
Napisane przez olusia1986 Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi jak dzielicie koszty zw.z weselem z narzeczonym. Bo ja nie miem co dzieli się na pół a co nie..........
ja też nie wiem co się dzieli na pół, a co nie
moi rodzice i rodzice TŻ uzgodnili, że oni się nie bawią w żadne jakieś podziały, za co płaci rodzina panny młodej, a za co pana młodego, tylko wszystkie koszty związane z weselem dzielą po połowie

Wyjątkiem są obrączki ślubne - TŻ i jego rodzice powiedzieli, że to on zakupi obrączki - no i oczywiście moja suknia ślubna i dodatki do niej, ale to się rozumie samo przez się, że TŻta rodzice nie będą mi sukni kupować ani finsnasować mojej fryzury czy makijażu, za to sama zapłacę

Poza tym wszystko dzielą na pół, czyli koszt wesela, dj-a, kamerzysty, fotografa, koszt ślubu w Kościele, samochód, zaproszenia, napoje, ciasta, winietki na stół, zakwaterowanie moich i TŻ-ta gości w hotelu(wychodzi nam prawie taka sama ilość gości do zakwaterowania z mojej i z Jego strony, więc rodzice stwierdzili, że dzielą ten koszt też po połowie, bo +/- 1 osoba nie robi dużej różnicy).

ale jeśli Wasi rodzice chcą dzielić się kosztami w inny sposób, to zgodnie z tradycją:

Cytat:
Za co płaci panna młoda?
Zgodnie z tradycją rodzina panny młodej płaci za:
  • suknię oraz wszelkie akcesoria,
  • zaproszenia,
  • przyjęcie weselne,
  • uroczystość w Kościele
  • usługi fotografa i kamerzysty,
  • usługi konsultanta ślubnego (wedding planera)
Za co płaci pan młody?
Strona pana młodego pokrywa natomiast:
  • koszty garnituru i dodatków,
  • obrączek,
  • bukietu panny młodej,
  • napoi na przyjęciu,
  • usług wodzireja (zwanego obecnie DJ-em) lub orkiestry
  • wynajmu limuzyny.
Pan młody może też zafundować sobie oraz swej małżonce miodowy miesiąc.
źródło:http://slub.onet.pl/1363817,organizacja_artykul.html
Stary 2007-11-09, 12:17   #2457
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olusia1986 Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi jak dzielicie koszty zw.z weselem z narzeczonym. Bo ja nie miem co dzieli się na pół a co nie..........
u nas jest tak ze moje placi mama a TZ swoja "polowe" zbiera sam. wiec moja polowa bedzie wieksza
TZ placi za zespol, zaproszenia, kosciol, obraczki, garnitur, fotografa, urzad i moze alkohol.

Stary 2007-11-09, 12:22   #2458
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

no właśnie, jak widać koszty związane z weselem i ich podział zależy od tego co ustalą między sobą rodzice (chyba, że młodzi chcą wesele sami sfinansować )
Stary 2007-11-09, 12:58   #2459
sanetka
Zakorzenienie

wiecie na rodzicow TZa nie mozemy liczyc. TZ odklada cos miesiac ale nie sa to duze kwoty ( czasem 500zl czaesm 1000 sie uda) bo wynajmuje mieszkanie i ma inne codzienne wydatki- jedzenie, ubranie itp
ogolnie liczy na to ze do wrzesnia tez 7-8 tys odlozy. a jak mu nie starczy to oczywiscie mama deklaruje ze da wiecej kasy i juz

Stary 2007-11-09, 13:07   #2460
gosia1007
Wtajemniczenie

GG do gosia1007

Dziewczyny jak mam zrobić suwaczek?
gosia1007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości