Wieczny bałagan w domu - cz.2 - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-03-17, 11:36   #301
almondfairy
seriously? no.

Dot.: Wieczny bałagan w domu - cz.2

dzisiaj myję okna i wynoszę resztę rzeczy do wywalenia po remoncie. TŻ złoży łóżko i możemy się wprowadzać

pakuję się tylko do jednej walizki. zobaczymy na jak długo mi starczy

książki
ubrania
almondfairy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-17, 12:39   #302
mogg
Zakorzenienie

Sprzatnelam kuchnie -prawie ;D

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
mogg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-17, 16:20   #303
ksieciunio
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mogg Pokaż wiadomość
Sprzatnelam kuchnie -prawie ;D

Brawo Ty! Ja zastosowałam dziś strategię "ogarniania", czyli tak zwanego sprzątania "z grubsza" Ostatnio ciągle latam na odkurzaczu. Piesia zaczęła się już lenić i mamy dywany z sierści. Ona jest mała, waży tylko 5 kg, więc zwykle nie mamy z futrem wielkiego problemu, ale teraz to chyba jakieś apogeum całego jej dotychczasowego życia Zaintrygowała mnie nawet szczotka lexie, ale my się za niecały rok przeprowadzamy i wtedy chyba zainwestujemy w iRobota.

Dziewczyny, gdyby któraś z Was kupiła (a może już ma) myjkę do okien to napiszcie jak to się u Was sprawdza. Chętnie poczytam Nienawidzę myć okien, wiecznie wychodzą mi smugi (mam nawet teorię, że deweloper zamontował okna z lewymi szybami ). Może ta myjka ułatwi i przyspieszy sprawę?

ksieciunio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-17, 16:21   #304
mogg
Zakorzenienie

Mam 2 brytyjczyki takze wiem ile maly zwiwrzak daje futra moj bazyl wazy 7 kg ;D
Umylam okba w duzym pokoju i ogolbie ogarniam ☠☠☠☠☠☠☠nik w duzym pokoju
Moj shaggy wymaga wytrzpeania ehhhh

Stary 2016-03-17, 16:31   #305
kiciuskot
Raczkowanie

ej nie wiem, ja mam taki straszny problem, że nienawidze bałaganu a ciągle jest! nawet jak się wezmę, chociaż schodzi mi pół dnia żeby się zmobilizować, ogarnę mieszkanie, to zaraz na drugi dzień jest to samo chyba jestem jakimś beznadziejnym przypadkiem cholernej bałaganiary, która o dziwo nie lubi bałaganu
kiciuskot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-17, 17:50   #306
I am Rock
lokalna gwiazda

U mnie "akcji - komoda" ciąg dalszy. Opróżniłam 2 stare, przy okazji zobaczyłam jaki zapas kosmetyków posiadam i liczę, że dziś złożymy nową. Bo jak nie...
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-17, 18:08   #307
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Mam 2 brytyjczyki takze wiem ile maly zwiwrzak daje futra moj bazyl wazy 7 kg ;D

dwa słowa: siberian husky.
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-17, 18:13   #308
201607211025
Konto usunięte

Dzisiaj zaczęłam powoli ogarniać dom. Wczoraj miałam epizod grypy żołądkowej i taki bałagan, że autentycznie miałam wrażenie, że od patrzenia na to wszystko mi gorzej.
201607211025 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-17, 19:42   #309
Asienka187
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ksieciunio Pokaż wiadomość
Dziewczyny, gdyby któraś z Was kupiła (a może już ma) myjkę do okien to napiszcie jak to się u Was sprawdza. Chętnie poczytam Nienawidzę myć okien, wiecznie wychodzą mi smugi (mam nawet teorię, że deweloper zamontował okna z lewymi szybami ). Może ta myjka ułatwi i przyspieszy sprawę?
Mycie okien to jest jedyna rzecz z porządków, którą lubię
Myję tradycyjnie płynem do mycia naczyń.
Aby nie było smug możesz je umyć wodą z octem lub wypolerować gazetami.
Stary 2016-03-17, 20:21   #310
mogg
Zakorzenienie

Ja kupuje plyn do mycia okien z octem i smug nie ma

Stary 2016-03-17, 20:32   #311
almondfairy
seriously? no.

jak już jesteśmy w temacie mycia okien - brawo ja! byłam bliska zrezygnowania, ale ostatkiem sił się zmobilizowałam i umyłam wszystkie

książki
ubrania
Stary 2016-03-17, 20:41   #312
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez almondfairy Pokaż wiadomość
jak już jesteśmy w temacie mycia okien - brawo ja! byłam bliska zrezygnowania, ale ostatkiem sił się zmobilizowałam i umyłam wszystkie
ja tylko duży pokoj jutro kuchnia i mały. w weekend trzepanie dywanu
kuchnia pomalu się sprząta jest lepiej niż bylo , maly pokój czysty, lazienka ok
Stary 2016-03-17, 20:52   #313
201607040940
Konto usunięte

przyznam Wam się że zrobiłam rozpiskę na przyszły tydzień, kiedy co posprzątać. I tak sobie siedzę i myślę PO CO MI TO. Nazap... się, jak dziki reks, będę zła i zmęczona w święta. Wolę mieć zakwasy od treningu niż od sprzątania. Stwierdziłam że po wierzchu ogarnę, zetrę kurze i zrobię coś smacznego.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-17, 22:16   #314
ksieciunio
Raczkowanie

Cytat:

Moja mama ma Brytyjczyki, więc też wiem jak to z nimi bywa. Co nie zmienia faktu, że uważam je za najpiękniejsze koty Gratuluję umycia okien!

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Pokaż wiadomość
dwa słowa: siberian husky.
Wygrałaś :P

Cytat:
Napisane przez Asienka187 Pokaż wiadomość
Mycie okien to jest jedyna rzecz z porządków, którą lubię
Myję tradycyjnie płynem do mycia naczyń.
Aby nie było smug możesz je umyć wodą z octem lub wypolerować gazetami.
To może wpadniesz mi umyć? Zapłacę czekoladkami Ja myję zawsze najpierw wodą z płynem do naczyń i gąbką, a później Clinem i recznikami papierowymi. Nigdy do slonca. Ale smugi mam Wody z octem nie używałam, bo mocno drazni mnie zapach octu i nie mogę się przekonać nawet do rozcienczonej wersji.

Cytat:
Ja kupuje plyn do mycia okien z octem i smug nie ma

A jaki to płyn? Nie czuć octu? Kiedyś Clin bardzo dobrze się u mnie sprawdzał przy myciu szyb samochodowych i tak od lat jestem przywiązana do marki. Może to błąd?

Stary 2016-03-18, 08:07   #315
I ona
Zakorzenienie

U mnie okna przeważnie myje mąż. Ja po prostu tego nienawidzę. Stosuje do tego zwykły płyn z biedronki. Myjemy też nim meble w kuchni (są na ten cholerny połysķ!).

Cieszę się, że Święta na wyjeździe i nie muszę pucować całego mieszkania, bo do mnie nikt nie przyjeżdża.
I ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-18, 08:33   #316
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Szczotka elektryczna jednak całkiem nieźle radzi sobie z sierścią. Nie radzi sobie czasem z moimi włosami, chyba są dla niej za długie nieco
Wymaga to ode mnie mniej więcej 3 minut dziennie, ale o dziwo moja podłoga wygląda nieźle tydzień od włączenia odkurzacza. Więc jestem całkiem zadowolona z tego zakupu

Czy ktoś ma sposób na zmobilizowanie TŻta do sprzątania? Wiem, że to już było, ale ja się ostatnio załamuję nieco
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-18, 08:42   #317
I ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Szczotka elektryczna jednak całkiem nieźle radzi sobie z sierścią. Nie radzi sobie czasem z moimi włosami, chyba są dla niej za długie nieco
Wymaga to ode mnie mniej więcej 3 minut dziennie, ale o dziwo moja podłoga wygląda nieźle tydzień od włączenia odkurzacza. Więc jestem całkiem zadowolona z tego zakupu

Czy ktoś ma sposób na zmobilizowanie TŻta do sprzątania? Wiem, że to już było, ale ja się ostatnio załamuję nieco
Szantaż
I ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-18, 09:36   #318
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
Moja mama ma Brytyjczyki, więc też wiem jak to z nimi bywa. Co nie zmienia faktu, że uważam je za najpiękniejsze koty Gratuluję umycia okien!

Wygrałaś

To może wpadniesz mi umyć? Zapłacę czekoladkami Ja myję zawsze najpierw wodą z płynem do naczyń i gąbką, a później Clinem i recznikami papierowymi. Nigdy do slonca. Ale smugi mam Wody z octem nie używałam, bo mocno drazni mnie zapach octu i nie mogę się przekonać nawet do rozcienczonej wersji.

A jaki to płyn? Nie czuć octu? Kiedyś Clin bardzo dobrze się u mnie sprawdzał przy myciu szyb samochodowych i tak od lat jestem przywiązana do marki. Może to błąd?
Ja mam ludwika octu nie czuc jakos specjalnie ja tez nie lubie tego zapachu.
Clin tez jest w wersji z octem
Mozna w sklepie odkrecic i sprawdzic zapach

---------- Dopisano o 09:36 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ----------

Cytat:

Ja tez mam problem z moim bo jak zaczyna sprzatac to dnia mu brakuje

A to moje futro

Stary 2016-03-18, 09:50   #319
ksieciunio
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez I ona Pokaż wiadomość
U mnie okna przeważnie myje mąż.
I to jest całkiem przekonująca metoda mycia okien

Cytat:
Jak nam się bardzo nie chce, to po prostu sprzątamy razem. Jak jedna osoba zacznie, to drugiej głupio siedzieć na tyłku. Lubię też razem sprzątać jedno pomieszczenie, choć rzadko to robimy, ale wtedy taka łazienka jest szybciej posprzątana, a jak już szybko widać gdzieś efekty działania, to jest mobilizacja do posprzatania reszty. A no i na koniec zawsze jakaś nagroda, na przykład winko i obiad z dowozem, bo nikomu się już nie chce stać przy garach

Cytat:
Ja mam ludwika octu nie czuc jakos specjalnie ja tez nie lubie tego zapachu.
Clin tez jest w wersji z octem
(...)
A to moje futro
Dzięki! Następnym razem zwrócę większą uwagę na to co kupuję. Nie wiedziałam nawet, że są płyny z octem.

A futerko piękne! 😍

Stary 2016-03-18, 09:58   #320
mogg
Zakorzenienie

Cytat:
I to jest całkiem przekonująca metoda mycia okien

Jak nam się bardzo nie chce, to po prostu sprzątamy razem. Jak jedna osoba zacznie, to drugiej głupio siedzieć na tyłku. Lubię też razem sprzątać jedno pomieszczenie, choć rzadko to robimy, ale wtedy taka łazienka jest szybciej posprzątana, a jak już szybko widać gdzieś efekty działania, to jest mobilizacja do posprzatania reszty. A no i na koniec zawsze jakaś nagroda, na przykład winko i obiad z dowozem, bo nikomu się już nie chce stać przy garach

Dzięki! Następnym razem zwrócę większą uwagę na to co kupuję. Nie wiedziałam nawet, że są płyny z octem.

A futerko piękne! 😍
My sie dzielimy kazy bierze to co lubi sprzatac tylko ja posprzatam w 20 minut a tz caly dzien i dalej nic ... ja wole zrobic swoje i miec z glowy

Stary 2016-03-18, 10:01   #321
nunny
Wtajemniczenie

Przyłączam się Nie mam czasu ani ochoty na sprzątanie w tygodniu, dlatego u nas przeważnie sobota = odkurzanie, szorowanie, ścieranie. W tygodniu różnie to wygląda. Dzisiaj wyjątkowo muszę umyć okna, wyprać i poprasować firanki, nie wiem kiedy to zrobię :/ Tż jest oczywiście angażowany w porządki, mamy równouprawnienie w tej kwestii, oboje bałaganimy, oboje sprzątamy Mieszkamy tylko we dwójkę, marzy mi się pies i pewnie za niedługo zaczniemy myśleć o dziecku, tylko tak się zastanawiam, jak teraz mam problem z ogarnięciem 65 m mieszkania to co będzie kiedyś ...

mogg ale piękny !

Edytowane przez nunny
Czas edycji: 2016-03-18 o 10:06
nunny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-18, 10:13   #322
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
No niestety, to się u mnie nie sprawdza. Mnie owszem, jest głupio jak druga strona sprząta a ja siedzę, ale jemu najwyraźniej nie jest głupio jak ja najpierw stoję przy garach, a potem jeszcze umyję blaty, rozładuję zmywarkę i pozamiatam podłogę.
Stary 2016-03-18, 10:13   #323
mogg
Zakorzenienie

To juz zeby nie bylo to jest lilunia
Bazynia uratowalismy przed uspieniem a jest cudowny
My mamy 48 m2 a chcemy dom...

Stary 2016-03-18, 10:31   #324
ksieciunio
Raczkowanie

Cytat:
My sie dzielimy kazy bierze to co lubi sprzatac tylko ja posprzatam w 20 minut a tz caly dzien i dalej nic ... ja wole zrobic swoje i miec z glowy

My oboje wolimy zrobić tos szybko i zapomnieć

Cytat:
Napisane przez nunny Pokaż wiadomość
(...) Dzisiaj wyjątkowo muszę umyć okna, wyprać i poprasować firanki, nie wiem kiedy to zrobię :/
(...)
Mieszkamy tylko we dwójkę, marzy mi się pies (...)
Ja Ci powiem kiedy - nigdy Metoda jest taka: pierzesz firanki i wieszasz lekko wilgotne, dzięki temu same się prasują. Minus jest taki, że to działa jak zakładasz znowu te same firanki. Jeśli chcesz zmienić na inne to pozostaje Ci... zmoczenie ich?

Ja mam firanki tylko w salonie, nie przepadam za nimi, ale przynamniej zasłaniają brudne okna

A z psem nie zawsze jest tak źle. My mamy małego kundelka. Ma już 1.5 roku i dopiero teraz dopadł nas prawdziwy szał sierści. Jest nawet w zupie :/ Furminator pomaga na jakieś dwa dni i zabawa od nowa. Tylko ona ma też taką sierść, która wbija się w pościel, koce, ubrania i czasami trudno ją zdjąć wałkiem. Te wałki klejące to nasz must have, mamy po jednym w każdym pomieszczeniu. A ile zapasów

Tak czy siak, psiaki dają tyle miłości, że ta sierść w zupie nie jest aż taka ważna

Cytat:
No niestety, to się u mnie nie sprawdza. Mnie owszem, jest głupio jak druga strona sprząta a ja siedzę, ale jemu najwyraźniej nie jest głupio jak ja najpierw stoję przy garach, a potem jeszcze umyję blaty, rozładuję zmywarkę i pozamiatam podłogę.
No to może wprost "słuchaj, zrobiłam dzisiaj to, to i to, oczekuję że ty zrobisz to, to i to, bo sama nie będę wiecznie sprzątać za nas oboje. Jestem zmeczona po pracy/studiach, a mam ostatnio wrazenie, ze tylko ja dbam o ten dom". Ja tak robię w kryzysowych sytuacjach, jak już moje wkurzenie siega zenitu. Innych pomysłów nie mam

Stary 2016-03-18, 10:32   #325
mogg
Zakorzenienie

Walki byly yeraz w biedrze tez kupilam

Stary 2016-03-18, 10:36   #326
almondfairy
seriously? no.

Cytat:
ja narzekać nie mogę, bo sprząta, ale czasami (na tygodniu zwłaszcza) tak mnie wkurza, jak po pracy muszę coś jeszcze ugotować - trochę mi schodzi, bo ja wege, on nie, więc dwa posiłki przygotowuję. ogarnę kuchnię, pomyję naczynia i nic już mi się nie chce, a przydałoby się łazienkę posprzątać, podłogę umyć... patrzę, a on... śpi. no po prostu
ale wczoraj okna ładnie pomógł myć

książki
ubrania
Stary 2016-03-18, 10:49   #327
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
No to może wprost "słuchaj, zrobiłam dzisiaj to, to i to, oczekuję że ty zrobisz to, to i to, bo sama nie będę wiecznie sprzątać za nas oboje. Jestem zmeczona po pracy/studiach, a mam ostatnio wrazenie, ze tylko ja dbam o ten dom". Ja tak robię w kryzysowych sytuacjach, jak już moje wkurzenie siega zenitu. Innych pomysłów nie mam

Chyba tak będę musiała spróbować mu przemówić do rozumu, bo on naprawdę zdaje się nie zauważać, że ciągle jest COŚ do zrobienia.
Stary 2016-03-18, 10:57   #328
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Wygrałaś :P
z okazji zrzucania zimowego futra mam wykładzinę na panelach
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-18, 11:15   #329
nunny
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja Ci powiem kiedy - nigdy Metoda jest taka: pierzesz firanki i wieszasz lekko wilgotne, dzięki temu same się prasują. Minus jest taki, że to działa jak zakładasz znowu te same firanki. Jeśli chcesz zmienić na inne to pozostaje Ci... zmoczenie ich?

Ja mam firanki tylko w salonie, nie przepadam za nimi, ale przynamniej zasłaniają brudne okna
O nie nie, ja muszę mieć firanki porządnie wyprasowane i ułożone , inaczej dostaję szału . Tak już mam a że są długie i ściągane to chwile mi zejdzie. Aaa zapomniałam że jeszcze obiadu na dziś nie ma
nunny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-18, 11:28   #330
ksieciunio
Raczkowanie

Cytat:
Chyba tak będę musiała spróbować mu przemówić do rozumu, bo on naprawdę zdaje się nie zauważać, że ciągle jest COŚ do zrobienia.
Powodzenia!

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Pokaż wiadomość
z okazji zrzucania zimowego futra mam wykładzinę na panelach
Widzisz! Twoj pies dba za Ciebie o zmianę wystroju wnetrz

Cytat:
Napisane przez nunny Pokaż wiadomość
O nie nie, ja muszę mieć firanki porządnie wyprasowane i ułożone , inaczej dostaję szału . Tak już mam a że są długie i ściągane to chwile mi zejdzie. Aaa zapomniałam że jeszcze obiadu na dziś nie ma
Niezle. Ja jeszcze nie doszłam do takiego etapu z firankami i chyba nigdy nie dojde. Z drugiej strony najgorzej jak człowieka tak coś denerwuje, a doprowadzenie tego do zadowalajacego stanu wymaga wysilku. Ja odkad mamy psa zaczęłam prasowac posciel (spi z nami, piore w 60C, a zelazkiem chcialam "dobic" reszte), ale juz mi to powoli mija W sumie to maz mi to wyperswadowal, bo sie strasznie wkurzalam przy tym prasowaniu (prześcieradło z gumką) i chodzilam potem wsciekla

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości