![]() |
#331 |
Rozeznanie
|
Dot.: Naturalna Pielegnacja Wymagajacej Cery
Ano niestety finanse u mnie też kuleją
![]() ![]() ![]() ![]() utrapienie czarne mydło masz w KWC, wraz z opiniami innych wizażanek ![]()
![]() |
#332 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#333 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
W ogóle też muszę się skusić i zacząć produkować własne kremiki z mazideł, tyle, że przeraża mnie sam cykl produkcyjny. Już oczami wyobraźni widzę siebie jak zajmuję kuchnię na 2 godziny, na kuchence pyrkają małe tygielki ze zlewkami, coś tam paruje, coś wrze, a na samym końcu rozlega się wybuch, po którym wychodzę osmalona, ale dumna z 20 ml. pudełeczkiem kremu, który od razu wieczorem mnie uczula, bo pomyliłam proporcje. Kiedyś w tak sposób zamiast 10 ml. serum z wit.C zrobiłam jej 0,5 l. Mogłam się oblewać i się oblewałam, żeby się nie zmarnowało ![]() Chooomik, blondyna jest cudowna!!!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#334 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Praktyka czyni mistrza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#335 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
http://mazidla.com/index.php?option=...d=117&Itemid=2 tak jak napisalam w komentarzu pod przepisem, większości składników nie miałam, bo mi wyszły. W fazie olejowej dałam tylko masło karite z olejem nigelle (wersja kupna połączona) i dodatkowo tlenek cynku (na oko ![]() ![]() Do wersji de lux zamierzam dodać olej z dzikej róży, olejek różany (zamiast tych wszystkich olejów z przepisu), oraz polysrobate i olejowy ekstrakt z rozmarynu. I już wiem, normalnie czuje to przez skórę, że mogłabym zacząć produkcję pod logo Dr CHomik i poszłoby mi lepiej niż hauschce z kremem różanym. Krem "bieda" jest śmieszny, bo konststencję miał niestety podobną do masła karite (z braku olejów w składzie), ale na skórze zamieniał się jakby w wodę, po czym wsiąkał w twarz i czuć było takie MEGA nawilżenie. A tlenek cynku bardzo mi pomaga na wszystkie niespodzianki i wogóle go nie widac na twarzy (nie tak jak w kremach dla dzieci, gdzie człowiek jest bielszy niż 3 dniowe zwłoki). Jest to krem zdecydowanie dla osób o suchej cerze tak jak ja - nie wiem jakby się spisywał u mieszańców czy tłuściochów. utrapienie - miałam podobne wizje mieszania mazideł do Twoich na samym początku ![]() ![]() Blondynka dziękuje za komplement ![]() ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#336 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Myślę (serio), że dr H. powinien już zacząć drżeć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#337 |
Rozeznanie
|
niezamienna- ja kupiłam na all, ale jest też tu: http://www.fitomed.pl/cgibin/shop?in...7&sid=6bff1c67 i wbrew temu co tam jest napisane, mnie telenk nie wysusza w takim stężeniu jak dałam. Z tym Hauschką to był trochę żart, ale faktycznie krem domowej roboty lepiej nawilża mnie niż różany Hauschki. A to wszystko dzieki jednej osobie L I M A R I I ![]() Bez jej pomocy bym w życiu zlewki nie tknęła palcem.
Ja dziś sobie wymaśliłam włosy karitką - efekt ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#338 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Limaria jest niesamowita, to fakt ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#339 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mąż wyjechał służbowo a ja siedzę sobie już drugą noc i się dokształcam ![]() Bardzo mnie wciągnęła idea własnoręcznie robionych kosmetyków, choć początkowo zarzekałam się, że to nie dla mnie. Przeraża mnie jednak trochę cały ten "cyrk" z fazami/frakcjami... I pomyśleć, że mój tata był z wykształcenia chemikiem ![]() Ponieważ od dawna już poszukuję idealnego smarowidła na ciało postanowiłam zacząć właśnie od takowego - wygląda chyba najprościej. I tu pytanko: czy na podstawie przepisu z EcoSpa mogę tworzyć własne kompozycje masło/olejów? Czy są jakieś ograniczenia? Mam suchą, naczynkową skórę, na nogach bardzo widoczną siatkę żył, na szczęście bez pęknięć i żylaków. Myślałam o dodaniu np. maceratu z kasztanowca, można? I jeszcze jedno: któraś wspomniała coś o domowym balsamie Decleor`a - nęci mnie wersja różana. Czy zdradzicie przepis? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#340 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
To chyba m.in. ja pisałam o Decleorze, ale nie o balsamie, a o olejku ylang ylang. Przepis jest bardzo prosty: 10 ml oleju z orzechów laskowych (możesz dać inny olej dobry dla Twojej cery, w oryginalnym Decleorze są właśnie orzeszki), 1 kropla olejku eterycznego z geranium, 2 rozmarynu, 1 ylang ylang i 1 cytryny (zamiast olejku laurowego, który występuje w oryginale). |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#341 |
Zakorzenienie
|
Niezmienna... bardzo dziękuję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#342 |
Przyczajenie
|
Ja także zamierzam zmienić kosmetyki na naturalne, narazie dopiero zaczynam i czytam wszystkie posty z tym związane
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#343 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#344 |
Wtajemniczenie
|
Wyciągam wątek - mogę to uczynić tylko pisząc posta pod postem, niestety (przepraszam).
Dziś zlałam swój macerat lawendowy (na oleju słonecznikowym) i muszę powiedzieć, że bardzo mi sie podoba. Ma piękny, intensywny lawendowy zapach. Posmarowałam nim właśnie twarz i nie mam tłustego filmu. Super. Zrobiłam go bardzo dużo, bo prawie 100 ml, więc kiedy go zużyję (za jakiś rok... może), planuję następny - nagietkowo-rumiankowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#345 |
Raczkowanie
|
Aha
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#346 |
Wtajemniczenie
|
Witajcie dziewczyny, świetny wątek, zawsze uwielbiałam naturę i wszelkie maseczki w stylu płatki owsiane czy rozciapane porzeczki z ogrodu. niestety jesli chodzi o kosmetyki moja wiedza jest znikoma, i nie miałam pojęcia o składach
![]() mam cerę tłustą raczej, obecnie jadę na hormonach (od tego też chce odejść, chociaz boje się wysypu bardzo) i nie wyobrażałam sobie nie myc buzi żelem a potem nie kremować Właśnie przebrnęłam przez cały wątek (zamiast pisać prace mgr... ![]() ![]() Tym bardziej ze mieszkam teraz we Francji i np na haslo rhea fr google mnie skierowało na jakąś organizację... ![]() kończy mi sie własnie zel do mycia buźki (garnier czysta skóra) i krem (nivea nawilżający z witaminami i hydraminą), miałam iść na zakupy, tylko że kurde teraz nie wiem co. myślę ze spróbuję poszukać mydełka z Alep (już znalazłam stronke żeby zamówić przez interent), będzie tez ocet jabłkowy. a czym nawilżać? najchętniej bym postosowała te oleje ale nei wiem czy to znajdę tutaj... pozdrawiam serdecznie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#347 |
Wtajemniczenie
|
A ja mam takie pytanie, za co odpowiedzialne jest maslo shea, moge je sobie w czystej postaci nalozyc na buzke?
![]() I jeszcze jedno o olejek brzoskwiniowy do czego mozna go wykorzystac. Bardzo mnie korci naturalna pielegnacja ... choc po wejsciu na mazidla troche sie przerazilam ![]() Zeby zaczac cos samodzielnie produkowac, jaki powinnam nabyc zestaw startowy jesli chodzi o akcesoria? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#348 |
Wtajemniczenie
|
dobra dziewczyny, orientuję się juz nieco lepiej, przynajmniej na tyle że obczaiłam w co chcę się zaopatrzyć. A więc
mydełko z Alep- z tym że znalazłam dwie wersje Oliwa z oliwek, olej z liści alurowego, ten hudroxyd sodu i woda i Oliwa z oliwek, olej z liści alurowego, Olej z pestek z oliwek, ten hudroxyd sodu i woda Oczywiście to drugie jest droższe ![]() poza tym chciałabym sobie postosowac czasami to serum z kwasu i olejku. Znalazłam fajowy sklep naturalny tutaj (jestem pod wrażeniem tych olejków wszystkich), ale z kwasem hialuronowym(jak wlasnie przeczytalam) trzeba to mieszać? mam dopiero 23 lata, a on jest chyba mocno przeciwzmarszczkowy? No i do demakijażu- te płyny micelarne. Wiem o nich tylko tyle że są i że sa dobre ![]() prosze prosze o odpowiedź ![]() Edytowane przez pola_m Czas edycji: 2007-11-26 o 20:55 Powód: doczytałam trochę w międzyczasie:) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#349 |
Wtajemniczenie
|
Pola_m, witaj w naturalnym wątku. Możesz spróbować nawilżać skórę olejami zimnotłoczonymi - do tłustej skóry dobry jest m.in. orzech włoski, konopie, nasiona czarnej porzeczki, olej słonecznikowy i krokoszowy. We Francji znajdziesz pewnie większy ich wybór niż w Polsce - poszukaj w sklepach z ekologiczną żywnością, tylko musi to być olej tłoczony na zimno. Takie ma np. francuska firma Vigean. Są też naturalne, ekologiczne kremy, np. Weledy, Hauschki czy Lavery.
Co do kwasu hialuronowego - on rzeczywiście jest przeciwzmarszczowy, ale nie zaszkodzi nawet tak młodej osobie jak Ty. Zresztą możesz stosować czyste oleje, bez domieszek. Na pytanie o Alep odpowiedziała już Elisabeth. Płynów micelarnych nie używam, zresztą one nie są naturalne. Marsylio ![]() Olej z pestek brzoskwini (zimnotłoczony) możesz stosować do pielęgnacji twarzy i ciała, solo albo z dodatkami, np. z mazideł. Do prostych, ekspresowych formulacji nie potrzeba w zasadzie żadnych akcesoriów. Jeśli chcesz kręcić coś bardziej zaawansowanego, przydadzą się łyżki miarowe i jakieś zlewki, choc te ostatnie można też zastąpić kieliszkami i szklankami. Pożyteczna jest bagietka borokrzemowa - wydatek niewielki, a nie trzeba się martwić o to, czy nie używasz jakiegoś niedozwolonego materiału, np. metalu. Zapraszam do wątku o mazidłach - tam jest wiele informacji o produkcji własnych kosmetyków. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#350 |
Wtajemniczenie
|
dzięki wielkie dziewczyny.no więc zamówiłam sobie tradycjonalne mydełko, bez tych pestek, chyba tam jest 20% tego laurowego olejku. Znalazlam tez takie z mięta np, ale uznałam ze najlepszy będzie klasyk.
No i też zamówiłam olejek aloesowy, wczytałam ze dobry do tłustej cery i ogólnie wyłagadza (w sumie aloes działa ok, więc olejek pewnie też). Jest też masa hydrolatów, ale troche drogawe kwasu hialuronowego tu nie moge znaleźć, ale moze i lepiej, bo w tutejszych sklepach jest drożej (np olejki około 10euro). Ale za to jakie piekne butelki granatowe ![]() niezmienna, czyli czym zmywasz makijaż?ja narazie jeszcze mam mleczko z tonikiem garniera, ni będe wyrzucać, ale tak na przyszłość ![]() I jeszcze jedno pytanie odnosnie toniku- chciałam sobie zrobic octowy, w ramach oszczędności ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#351 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Tu nie pomogę, bo nie wiem. W toniku chodzi o zakwaszanie cery, więc niby... ale to chyba zależy od tego, jaki jest skład tego octu balsamicznego. Ostatecznie możesz zrobić ocet jabłkowy sama - wejdź na wątek o occie na BK, tam dziewczyny pisały, jak (ja nie mam takich doświadczeń, kupuję ocet w Rossmanie). |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#352 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() balsamiczny na zazwyczaj 6% jest produkowany z moszczu winogron leżakowanego bardzo długo w dębowych zazwyczaj beczkach produkt końcowy to ciemnobrązowa, ciągnąca się maź im ocet starszy tym lepszy i gęstszy i droższy - ceny są kosmiczne to co można spotkać w marketach to młode octy barwione zwykle karmelem reasumując, chyba nie zaryzykowałabym tego na skórę |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#353 |
Wtajemniczenie
|
wygląda ten olejek. piszą, że[/COLOR][/SIZE][/FONT] ma właściwości odżywcze, rewitalizujące, nawilżające i wygładzające. Ten olejek stymuluje odbudowę komórkową, synteze kolagenu i elastyny, wygładza zmarszczki i ułatwia gojenie. piszą też że wszystkie ich olejki są dziewicze (czyli tłoczone na zmno?) i że sa czyste i nie zawierają żadnych konserwwanót ani innych . jest to olejek roslinny uzyskany z roslin z upraw biologicznych. KOntrolowany i certyfikowany (
![]() A co do octu to jednak poszukam jablkowego, nie będe ryzykować, bo ten mój niby fajnie wygląda nie był tani wcale i w ogóle z Modeny z fajowej firmy, ale w składzie niestety doczytałam o jakis barwnikach (tzn był ten moszcz cały i barwnik), więc nie będe ryzykować ![]() A co do makijażu mój nie jest taki minimalistyczny- (chociaz sie tez nie tapetuje jakoś strasznie)- ale tuszu do rzęs raczej nei zmyje płatkami, robia sie pandy tylko ![]() ![]() Edytowane przez pola_m Czas edycji: 2007-11-28 o 09:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#354 |
Wtajemniczenie
|
Pola_m, ten olejek aloesowy to naprawdę jakieś cudo. Jeśli ma certyfikat Ecocertu, to na pewno jest w 100% naturalny i tłoczony na zimno (=dziewiczy), bo to są najlepsze, najbardziej wymagające certyfikaty. Zastanawia mnie tylko jedno - aloes nie jest chyba rośliną oleistą. Podejrzewam, że to macerat. Jaki jest skład INCI?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#355 |
Zakorzenienie
|
nie ma za co
![]() ale to dziwne, że we Francji nie możesz dostać octu jabłkowego, czyżby wszystkie jabłka przerobili na calvados ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#356 |
Wtajemniczenie
|
tak?no to fajnie że cudo
![]() ![]() ![]() a składu INCI nie moge znaleźć, ale piszą że faktycznie to macerat olejowy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#357 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#358 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() niezamienna, dla mnie jeszcze nie oczywiste ![]() ![]() no, znalazlam ocet jablkowy z jakis ekologicznych plantacji ![]() Edytowane przez pola_m Czas edycji: 2007-11-28 o 18:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#359 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#360 |
Wtajemniczenie
|
no to super.przyszedl dzisiaj ten macerat aloesowy no i w skladzie jest ze helianthus annuus oil i aloe vera extract. czyli w słonecznikowym, nie? ten helianthus sie kojarzy ze słońcem więc pewnie tak
![]() a zaraz sobie nakładam maseczkę z cebuli, juz mnie wzdraga na ten zapach, no ale coż. mam jeszcze trochę tych głupich blizn potrądzikowych, a podobno cebula fajnie działa. tonik octowy śmierdzi, ale w sumie dosyć szybko wietrzeje i mam wrażenie (chyba że to autosugestia ![]() ![]() pozdrowionka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:01.