Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekają - 25 - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Zamknij wątek
 
Narzędzia
Stary 2016-03-21, 09:27   #2401
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 888
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

Takie mam akurat w domu, ziarnista, ostra. Ten duzy słoiczek to jest majonez z nuta musztardy.
Uwielbiam francuskie musztardy.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ImageUploadedByWizaz Forum1458548798.987908.jpg (898,6 KB, 11 załadowań)
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 09:34   #2402
yyahyoo
O Ireno! ;-)
 
Avatar yyahyoo
 
Zarejestrowany: 2006-05
Wiadomości: 51 047
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

Bry
ale piękna pogoda dzisiaj. Słoneczko i tak wiosennie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Szczur nas w nocy obudził.
Z chłopakami poszłam spać do naszej sypialni, bo tam go nie było słychać. Kacper bał się strasznie i przez to spał na mnie.

I jesteśmy już mocno przeziębieni. Coraz gorzej. Zadzwonię dziasiaj do lekarza.
to przeziębienie to juz długo Was trzyma..
Cytat:
Napisane przez evela28 Pokaż wiadomość
Jasia odnośnie serniczka, masz na myśli dużą okrągłą blaszkę?, chciałabym ją zrobić na prostokątnej foremce, takiej mniejszej, tzw.chlebowej. wysokie wyjdzie to ciasto?

Karola a w twoim cieście z pomarańczą to te pomarańcze dusić w całości ze skórą tak ?
Evelka to jest porcja na dużą okrągłą tortownice 28 cm. Troche rośnie... Jaka duża jest ta Twoja blaszka??

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Takie mam akurat w domu, ziarnista, ostra. Ten duzy słoiczek to jest majonez z nuta musztardy.
Uwielbiam francuskie musztardy.
Ta środkowa to moja ulubiona
__________________
„Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.”
Antoine de Saint-Exupéry
yyahyoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 09:36   #2403
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 888
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

A czym sie różni piekarnik z termoobiegiem od tego bez???
Zaczelam to mięso piec w tym z termoobiegiem ale on jest głośny .
Moge piec mięso w piekarniku bez termoobiegu???

Czy to chodzi e ciasto ma różno rosnąć?

Co sie piecze bez termoobiegu???
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 09:40   #2404
evela28
na drugie mam Irena
 
Avatar evela28
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: mój raj
Wiadomości: 29 346
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
No jasne francuska musztarda. Moja najukochańsza. Bardzo ostra ale masz trzy ostrości. Delikatna, średnia i mocna. Ja kupuje zwykle średnia albo ostra . I używam prawie zawsze do sosów i marynat do mięs .
Do czego jej potrzebujesz?
do sosu do sałaty
mam taki przepis
9 łyżek oliwy
3 łyżki octu winnego
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki miodu
sól, pieprz

i tak się zastanawiam czy kupować specjalnie tą inną musztardę
ja musztardy właściwie nie lubię , to i mało schodzi u mnie
__________________

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 09:41   #2405
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 888
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

Cytat:
Napisane przez yyahyoo Pokaż wiadomość
Bry
ale piękna pogoda dzisiaj. Słoneczko i tak wiosennie


to przeziębienie to juz długo Was trzyma..

Evelka to jest porcja na dużą okrągłą tortownice 28 cm. Troche rośnie... Jaka duża jest ta Twoja blaszka??


Ta środkowa to moja ulubiona
Ja tez ja uwielbiam . U mńie musztarda musi byc koniecznie zawsze w lodowce. Używam jej sporo. Tak samo do sosu do sałaty.

Evelka to Dijon to jest wlasnie Diżon czyli chodzi o to ze Dijon to jest miasto we Francji gdzie produkowana jest ta musztarda musztarda i wiele innych. Dlatego wlasnie to jest musztarda najbardziej znana i używana we Francji .
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 09:42   #2406
evela28
na drugie mam Irena
 
Avatar evela28
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: mój raj
Wiadomości: 29 346
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

Cytat:
Napisane przez yyahyoo Pokaż wiadomość
Bry

ale piękna pogoda dzisiaj. Słoneczko i tak wiosennie





to przeziębienie to juz długo Was trzyma..



Evelka to jest porcja na dużą okrągłą tortownice 28 cm. Troche rośnie... Jaka duża jest ta Twoja blaszka??





Ta środkowa to moja ulubiona

Ona jest tak jak połowa dużej.
ImageUploadedByWizaz Forum1458549719.294177.jpg
__________________

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 09:44   #2407
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 888
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

Cytat:
Napisane przez evela28 Pokaż wiadomość
do sosu do sałaty
mam taki przepis
9 łyżek oliwy
3 łyżki octu winnego
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki miodu
sól, pieprz

i tak się zastanawiam czy kupować specjalnie tą inną musztardę
ja musztardy właściwie nie lubię , to i mało schodzi u mnie
Evelka wyjdzie tez z Polska musztarda . Na posmakowanie zrob z Polska, wyjdzie bardziej delikatny. Ja ten sos bardzo czesto robie . Podstawowy winegret.
Jak chcesz mozesz dodać szalotke pokrojona w malutka kosteczkę. Taki sos moze stać przynajmniej tydzien w lodowce. Bez szalotki. Z szalotka krócej.
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 09:45   #2408
evela28
na drugie mam Irena
 
Avatar evela28
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: mój raj
Wiadomości: 29 346
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
A czym sie różni piekarnik z termoobiegiem od tego bez???
Zaczelam to mięso piec w tym z termoobiegiem ale on jest głośny .
Moge piec mięso w piekarniku bez termoobiegu???

Czy to chodzi e ciasto ma różno rosnąć?

Co sie piecze bez termoobiegu???

Ja kiedyś wszystko piekłam na termoobiegu bo tylko to u mnie działało. Teraz raczej pieke tradycyjnie czyli gora dół. A na termoobiegu cos co ma sie przypiec, przyrumienić. Ciasteczka, frytki.
Mięso mozesz piec bez termoobiegu
__________________

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 09:49   #2409
yyahyoo
O Ireno! ;-)
 
Avatar yyahyoo
 
Zarejestrowany: 2006-05
Wiadomości: 51 047
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
A czym sie różni piekarnik z termoobiegiem od tego bez???
Zaczelam to mięso piec w tym z termoobiegiem ale on jest głośny .
Moge piec mięso w piekarniku bez termoobiegu???

Czy to chodzi e ciasto ma różno rosnąć?

Co sie piecze bez termoobiegu???
Karola termoobieg to taki wbudowany w piekarnik wentylator, który miesza powietrze w środku jak jest włączony. W trakcie mieszania temp w piekaniku jest równa w kazdej części.
Powoduje, ze sie piecze szybciej i nie potrzeba tak wysokiej temperatury jak bez. Ale on tez bardzie wysusza i przypieka niz klasyczne pieczenie. Mięso m ozesz jak najbardziej piec bez termooobiegu. Właściwie wszystko tak mozna piec

Akurat na termooobiegu to np mufinki krzywo rosną.
Cytat:
Napisane przez evela28 Pokaż wiadomość
do sosu do sałaty
mam taki przepis
9 łyżek oliwy
3 łyżki octu winnego
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki miodu
sól, pieprz

i tak się zastanawiam czy kupować specjalnie tą inną musztardę
ja musztardy właściwie nie lubię , to i mało schodzi u mnie
Mozesz dać zwykłą musztarde - jeśli chcesz ostrą to polecam rosyjską., Dość podobna do Dijon

---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ----------

Cytat:
Napisane przez evela28 Pokaż wiadomość
Ona jest tak jak połowa dużej.
Załącznik 6295111
aaa to na taka dużą ja bym zrobiła z 1,5 porcji. Ona jest o wiele większa niz okrągła tortownica. Mnie wychodzi ciasto wysokości ok 5-6 cm
__________________
„Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.”
Antoine de Saint-Exupéry
yyahyoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 09:49   #2410
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 888
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

Cytat:
Napisane przez evela28 Pokaż wiadomość
Ja kiedyś wszystko piekłam na termoobiegu bo tylko to u mnie działało. Teraz raczej pieke tradycyjnie czyli gora dół. A na termoobiegu cos co ma sie przypiec, przyrumienić. Ciasteczka, frytki.
Mięso mozesz piec bez termoobiegu
Dziekuje. To wlasnie juz przekładam bo ten bez termoobiegu nie bzyczy przynajmniej .
Tutaj ten piekarnik to jest dosyc stary juz chyba wolałam ten moj co oddaliśmy we Francji. On był super szybki i nowoczesny.
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 09:52   #2411
evela28
na drugie mam Irena
 
Avatar evela28
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: mój raj
Wiadomości: 29 346
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Evelka wyjdzie tez z Polska musztarda . Na posmakowanie zrob z Polska, wyjdzie bardziej delikatny. Ja ten sos bardzo czesto robie . Podstawowy winegret.
Jak chcesz mozesz dodać szalotke pokrojona w malutka kosteczkę. Taki sos moze stać przynajmniej tydzien w lodowce. Bez szalotki. Z szalotka krócej.
a kupię, jak mi sosik zasmakuje to będę częściej robić, sałatę przecież lubię

a królowa jeszcze śpi?
potrzebuję jeszcze przepisik na jajka faszerowane
__________________

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 09:59   #2412
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 888
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

Cytat:
Napisane przez yyahyoo Pokaż wiadomość
Karola termoobieg to taki wbudowany w piekarnik wentylator, który miesza powietrze w środku jak jest włączony. W trakcie mieszania temp w piekaniku jest równa w kazdej części.
Powoduje, ze sie piecze szybciej i nie potrzeba tak wysokiej temperatury jak bez. Ale on tez bardzie wysusza i przypieka niz klasyczne pieczenie. Mięso m ozesz jak najbardziej piec bez termooobiegu. Właściwie wszystko tak mozna piec

Akurat na termooobiegu to np mufinki krzywo rosną.

Mozesz dać zwykłą musztarde - jeśli chcesz ostrą to polecam rosyjską., Dość podobna do Dijon

---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ----------



aaa to na taka dużą ja bym zrobiła z 1,5 porcji. Ona jest o wiele większa niz okrągła tortownica. Mnie wychodzi ciasto wysokości ok 5-6 cm
Dziekuje Jasia.
To juz teraz rozumiem .
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 09:59   #2413
evela28
na drugie mam Irena
 
Avatar evela28
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: mój raj
Wiadomości: 29 346
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

Cytat:
Napisane przez yyahyoo Pokaż wiadomość
Karola termoobieg to taki wbudowany w piekarnik wentylator, który miesza powietrze w środku jak jest włączony. W trakcie mieszania temp w piekaniku jest równa w kazdej części.
Powoduje, ze sie piecze szybciej i nie potrzeba tak wysokiej temperatury jak bez. Ale on tez bardzie wysusza i przypieka niz klasyczne pieczenie. Mięso m ozesz jak najbardziej piec bez termooobiegu. Właściwie wszystko tak mozna piec

Akurat na termooobiegu to np mufinki krzywo rosną.

Mozesz dać zwykłą musztarde - jeśli chcesz ostrą to polecam rosyjską., Dość podobna do Dijon

---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ----------



aaa to na taka dużą ja bym zrobiła z 1,5 porcji. Ona jest o wiele większa niz okrągła tortownica. Mnie wychodzi ciasto wysokości ok 5-6 cm

jeszcze się waham, no boję się sernikow , ale ochotę mam
__________________

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 10:02   #2414
d76b7b62abc76003533437ba9b2c050aff719167_6124288bc3b3b
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 23 696
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

Cytat:
Napisane przez evela28 Pokaż wiadomość
jeszcze się waham, no boję się sernikow , ale ochotę mam
Ale dlaczego się boisz? Sernik jest łatwym ciastem do zrobienia. Mi co prawda kilka razy nie wyszedł taki jak powinien, ale to była ewidentnie wina sera.
d76b7b62abc76003533437ba9b2c050aff719167_6124288bc3b3b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 10:05   #2415
evela28
na drugie mam Irena
 
Avatar evela28
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: mój raj
Wiadomości: 29 346
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

[1=d76b7b62abc76003533437b a9b2c050aff719167_6124288 bc3b3b;57686376]Ale dlaczego się boisz? Sernik jest łatwym ciastem do zrobienia. Mi co prawda kilka razy nie wyszedł taki jak powinien, ale to była ewidentnie wina sera.[/QUOTE]
no właśnie jakieś takie mam przekonanie że sernik trudno upiec, bo się zapadnie, będzie zakalec, nie wiadomo dlaczego.
__________________

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 10:06   #2416
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 888
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

To co Irenki dzisiaj juz oficjalnie Wiosna .
U mnie przepiękne słoneczko poki co. Ptaszki ćwierkają i latają mi tutaj.

Ja tez bym chciała zrobic ten sernik ale musze najpierw po twaróg do polskiego sklepu isc i kupic więcej jajek, moze zrobie z połowy??? Bo mam malutka foremkę...
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 10:12   #2417
evela28
na drugie mam Irena
 
Avatar evela28
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: mój raj
Wiadomości: 29 346
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

tak w koncu wiosna
ale pogoda to taka średnia, właśnie widzę jak mi za oknem wieje piachem

i tak sobie myślę, płaszczyk wiosenny by się przydał
__________________

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 10:15   #2418
magnolia79
Irenosława Pierwsza
 
Avatar magnolia79
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 62 254
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
A czym sie różni piekarnik z termoobiegiem od tego bez???
Zaczelam to mięso piec w tym z termoobiegiem ale on jest głośny .
Moge piec mięso w piekarniku bez termoobiegu???

Czy to chodzi e ciasto ma różno rosnąć?

Co sie piecze bez termoobiegu???
Wyłącz termoobieg bo bedziesz miala suche mięso.

Termoobieg to nowy wynalazek. Bez termoobiegu piecze sie wszystko
Miałaś w Polsce gazowy piekarnik? Nikt wtedy nie słyszał o termoobiegu.

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ----------

Bry... u mnie słońce. Dopiero wstaję. Dzis mam plan sprzątania.
__________________
/Jestem pianą, która opływa i zapełnia bielą najdalsze krawędzie skał; jestem także dziewczyną, tutaj, w tym pokoju./
Fale - Virginia Woolf

magnolia79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 10:16   #2419
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 888
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

Cytat:
Napisane przez magnolia79 Pokaż wiadomość
Wyłącz termoobieg bo bedziesz miala suche mięso.

Termoobieg to nowy wynalazek. Bez termoobiegu piecze sie wszystko
Miałaś w Polsce gazowy piekarnik? Nikt wtedy nie słyszał o termoobiegu.

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ----------

Bry... u mnie słońce. Dopiero wstaję. Dzis mam plan sprzątania.
I bardzo dobrze ze mi mówicie bo ja zawsze piekłam w tym termoobiegu i dlatego mi mięso zawsze suche wychodzi .

Przełożyłam do tego bez termoobiegu . Teraz bede piekła tradycyjnie .
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 10:18   #2420
yyahyoo
O Ireno! ;-)
 
Avatar yyahyoo
 
Zarejestrowany: 2006-05
Wiadomości: 51 047
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

Cytat:
Napisane przez evela28 Pokaż wiadomość
no właśnie jakieś takie mam przekonanie że sernik trudno upiec, bo się zapadnie, będzie zakalec, nie wiadomo dlaczego.
nie ma sie czego bac Zapadnięty sernik to standard No chyba, ze doddasz proszek do pieczenia i więcej mąki to wtedy mozliwe, ze nie. Ja robie z tego baaaardzo starego przepisu i udaje sie zawsze.
to proste ciasto. Ważne, zeby porządnie zmielić ser - nawet 2 razy. No i przy dodawaniu białek żeby mieszac delikatnie - wtedy ciasto wyjdzie bardziej puszyste.
Zakalec w serniku to sie zdarza najczeście jak masz za suchy ser (np chudy) i dasz mało jajek. No i z tych gotowych twarogów nie polecam - owszem jest to zmielone itp ale czesto ten ser jest albo wodnisty, albo ma jakies dodatki np karagen i inne syfy.
__________________
„Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.”
Antoine de Saint-Exupéry
yyahyoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 10:19   #2421
magnolia79
Irenosława Pierwsza
 
Avatar magnolia79
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 62 254
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

Cytat:
Napisane przez evela28 Pokaż wiadomość
a kupię, jak mi sosik zasmakuje to będę częściej robić, sałatę przecież lubię

a królowa jeszcze śpi?
potrzebuję jeszcze przepisik na jajka faszerowane
Ta.... jajka
Później wrzucę do kuchni.

A te musztardę kupowałam u nas... moze z Kamisa?... obrzydliwie kwaśna... w ogole mi nie smakowała. Taka wielce zachwalana
Najbardziej lubie nasza sarepska albo rosyjską. Dobre wyraziste musztardy. Rosyjska jest ostra.
__________________
/Jestem pianą, która opływa i zapełnia bielą najdalsze krawędzie skał; jestem także dziewczyną, tutaj, w tym pokoju./
Fale - Virginia Woolf

magnolia79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 10:21   #2422
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 888
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

Cytat:
Napisane przez yyahyoo Pokaż wiadomość
nie ma sie czego bac Zapadnięty sernik to standard No chyba, ze doddasz proszek do pieczenia i więcej mąki to wtedy mozliwe, ze nie. Ja robie z tego baaaardzo starego przepisu i udaje sie zawsze.
to proste ciasto. Ważne, zeby porządnie zmielić ser - nawet 2 razy. No i przy dodawaniu białek żeby mieszac delikatnie - wtedy ciasto wyjdzie bardziej puszyste.
Zakalec w serniku to sie zdarza najczeście jak masz za suchy ser (np chudy) i dasz mało jajek. No i z tych gotowych twarogów nie polecam - owszem jest to zmielone itp ale czesto ten ser jest albo wodnisty, albo ma jakies dodatki np karagen i inne syfy.
A to w maszynce trzeba mieliscie ten twaróg? Ja ńie mam maszynki .
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 10:24   #2423
magnolia79
Irenosława Pierwsza
 
Avatar magnolia79
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 62 254
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

Evelka blaszka chlebowa?
Masz na mysli keksówke?
To ci sie nie zmieści sernik na bank.
__________________
/Jestem pianą, która opływa i zapełnia bielą najdalsze krawędzie skał; jestem także dziewczyną, tutaj, w tym pokoju./
Fale - Virginia Woolf

magnolia79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 10:24   #2424
yyahyoo
O Ireno! ;-)
 
Avatar yyahyoo
 
Zarejestrowany: 2006-05
Wiadomości: 51 047
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
A to w maszynce trzeba mieliscie ten twaróg? Ja ńie mam maszynki .
najlepiej byłoby w maszynce. Można też przetrzeć twaróg przez taka praskę z dziurkami - efekt podobny tylko bardziej sie człowiek zmęczy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 111980.jpg (47,7 KB, 2 załadowań)
__________________
„Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.”
Antoine de Saint-Exupéry
yyahyoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 10:25   #2425
yyahyoo
O Ireno! ;-)
 
Avatar yyahyoo
 
Zarejestrowany: 2006-05
Wiadomości: 51 047
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

Cytat:
Napisane przez magnolia79 Pokaż wiadomość
Evelka blaszka chlebowa?
Masz na mysli keksówke?
To ci sie nie zmieści sernik na bank.
nie keksówkę - już Evelka wrzuciła. Jej chodziło o dużą blachę - taką jak pół tej największej płaskiej z piekarnika
__________________
„Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.”
Antoine de Saint-Exupéry
yyahyoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 10:26   #2426
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 888
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

Cytat:
Napisane przez yyahyoo Pokaż wiadomość
najlepiej byłoby w maszynce. Można też przetrzeć twaróg przez taka praskę z dziurkami - efekt podobny tylko bardziej sie człowiek zmęczy
Takiego urzadzenia tez nie mam ale planowałam juz od dłuższego czasu to kupic.
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 10:26   #2427
evela28
na drugie mam Irena
 
Avatar evela28
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: mój raj
Wiadomości: 29 346
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

Cytat:
Napisane przez yyahyoo Pokaż wiadomość
nie ma sie czego bac Zapadnięty sernik to standard No chyba, ze doddasz proszek do pieczenia i więcej mąki to wtedy mozliwe, ze nie. Ja robie z tego baaaardzo starego przepisu i udaje sie zawsze.
to proste ciasto. Ważne, zeby porządnie zmielić ser - nawet 2 razy. No i przy dodawaniu białek żeby mieszac delikatnie - wtedy ciasto wyjdzie bardziej puszyste.
Zakalec w serniku to sie zdarza najczeście jak masz za suchy ser (np chudy) i dasz mało jajek. No i z tych gotowych twarogów nie polecam - owszem jest to zmielone itp ale czesto ten ser jest albo wodnisty, albo ma jakies dodatki np karagen i inne syfy.
a ten w kostce z biedry nada się ?
a może klinek będzie lepszy ?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg twarog-poltlusty-delikate-biedronka.jpg (146,5 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg twarog-klinek-chudy-delikate-biedronka.jpg (151,4 KB, 3 załadowań)
__________________

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 10:30   #2428
evela28
na drugie mam Irena
 
Avatar evela28
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: mój raj
Wiadomości: 29 346
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

Cytat:
Napisane przez magnolia79 Pokaż wiadomość
Evelka blaszka chlebowa?
Masz na mysli keksówke?
To ci sie nie zmieści sernik na bank.
nie nie, większa
chlebowa starego typu, jak nasze babcie piekły chleb

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Takiego urzadzenia tez nie mam ale planowałam juz od dłuższego czasu to kupic.
i co będziesz przez to przeciskać
można chyba też blenderem zmiksować
ja maszynkę mam
__________________

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 10:37   #2429
Mustique
Lena
 
Avatar Mustique
 
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomości: 12 192
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj


kto mi pozyczy dodatkowa pare rąk? jak to mowią, wszystko zostaje w rodzinie... czyli choróbsko razy 3 na szczescie ja juz zdrowa i mam dostep do netu razy 2
__________________
Mała, Wredna, Bezczelna..
ale jakże zadowolona z siebie!
Mustique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 10:39   #2430
yyahyoo
O Ireno! ;-)
 
Avatar yyahyoo
 
Zarejestrowany: 2006-05
Wiadomości: 51 047
Dot.: Zajączki kicają, Święta się zbliżają, - Ireny z nju trampkami, na wiosnę czekaj

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Takiego urzadzenia tez nie mam ale planowałam juz od dłuższego czasu to kupic.
przyda Ci sie w kuchni, wiecv kup. To i do sernika sie nada
Cytat:
Napisane przez evela28 Pokaż wiadomość
a ten w kostce z biedry nada się ?
a może klinek będzie lepszy ?
ja robie z klinka własnie. Z tamtego nie próbowałam

---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Mustique Pokaż wiadomość

kto mi pozyczy dodatkowa pare rąk? jak to mowią, wszystko zostaje w rodzinie... czyli choróbsko razy 3 na szczescie ja juz zdrowa i mam dostep do netu razy 2
w koncu pokonałas tę anginę?? Super a teraz kto choruje?

czyżby myszka sie podłączyła?
__________________
„Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.”
Antoine de Saint-Exupéry
yyahyoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kobieta 30+


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2016-04-10 22:45:43


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:55.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.