|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3421 | |||||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie kwietniowe 2016 - część VI
Cytat:
badanie powinno być wykonane, bo jest jednym z podstawowych i koniecznych w ciąży. Także zapytaj może jakieś fajnej położnej w szpitalu ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Ja obstawiam (termin na 10.04) dwie daty: 1.04 i 4.04 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Ja mam podobnie, ale kocyk jest też rożkiem a zamiast śpiworka mam woombie air. A u mnie dziś słabiej niż od tygodnia ![]()
![]() |
#3422 |
Zakorzenienie
|
ludzie, was nadrobic...
chcialam sie nie odzywac, ale no musze... widze, ze wszystkie podziwiacie sunshine... no bo jest w sumie za co. ale ja nie moge czegos takiego podziwiac. wg mnie to taki "tatus" powinien porzadnie odczuc juz w przedbiegach, ze ocipial, i ze jego rodzinka jest tak samo niepowazna jak on. delikatnie mowiac. nie byloby szansy na taka "imprezke". to nie jest jakis tam se wybryk, to jest totalny brak odpowiedzialnosci. na pewno nie robilabym dobrej miny do zlej gry. nawet nie chodzi o awanture, nie lubie sie awanturowac, ale w razie czego... tak wiec nie, ja nie bede podziwiac matek polek cierpietnic. tyle dobrego, ze sun sie w pore opamietala. ale wydaje mi sie, ze malzonek szanowny sie nie nauczyl, nie zrozumial. i kwestia czasu, az mu cos znow odwali.
#3423 |
Raczkowanie
|
Gosiaczek- gratuluję
![]() My dziś po wizycie. na ktg ani najmniejszego skurczu, mała cały czas się tylko kręciła ![]() posiew moczu wyszedł ok, tak że już po bakteriach na mój dodatni GBS lekarz nawet nie spojrzał. Mówi że to muszę mieć ze sobą na porodówce. Malutka obrócona głową w dół i wszystko ma na miejscu ![]() coś mi się uwidziało wczoraj że to może jednak będzie chłopak... i po usg pytam lekarza czy dalej jest dziewczynka? A on że nawet nie patrzył na to. Mówię że w sumie mi wszystko jedno ![]() no a waga 2100. chyba mało? ale lekarz mówi że ok. może tym razem będę miała malutkie dzieciątko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3424 |
Wtajemniczenie
|
Cloche
![]() ![]() też tak uważam.. Agusia drobny dzieciaczek będzie ![]() ![]() u mnie w 35+1 mały ważył 2270 g, więc też na kolosa nie liczę. Ciekawa jestem ile dziś będzie ważył ![]()
Mikołaj <3 01.04.2016 r. ! Najpiękniejszy dzień w życiu ! <3 Edytowane przez kejka90 Czas edycji: 2016-03-21 o 14:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#3425 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja sobie takiego czegoś nie wyobrażam, a za tekst że czemu nie posprzątałam to by chyba autentycznie dostał w pysk. ---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- ciekawe jak Gosiaczek ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3426 | |
Rozeznanie
|
Mamusie kwietniowe 2016 - część VI
Cytat:
Tez tak mam w tym roku, nic nie planujemy, z nikim sie nie umawiamy, śniadanie wielkanocne zjemy sami i jak bedą siły i możliwość to może w drugie święto do moich rodziców pojedziemy na kawę i tyle ![]() Też ozdabiam chatę, trochę jajek powieszę, kwiaty, rożne ozdóbki mam wielkanocne... Trzeba sie tym nacieszyć, bo w przyszłym roku wszystko nam już nasze Roczniaki pościągają łapkami ![]() ![]() Dzisiaj ostatecznie żegnam sie z hybrydami i długimi paznokciami.... Już czas najwyższy ![]()
![]() Edytowane przez MaLoS Czas edycji: 2016-03-21 o 15:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3427 |
Rozeznanie
|
Cloche no ja Sunshine podziwiam, że miała nerwy to wytrzymać. Bo ja bym ewidentnie gości wyprosiła, jakby siedzieli tak długo u mnie po porodzie. No i na pewno bym wszystkich dookoła nie obsługiwała, a już na pewno nie mojego bo ma swoje dwie własne ręce i sprzątanie też bym mu zostawiła. No ale mój mąż takich imprez nie urządza bez konsultacji ze mną i zawsze razem się przygotowujemy, i gotujemy i sprzątamy
![]()
#3428 |
Zadomowienie
|
U mojej siostry chyba się zaczyna akcja porodowa
![]()
#3429 |
Wtajemniczenie
|
Niulka a siostra na kiedy ma termin ?
![]() Ja właśnie przygotowywałam się w łazience na wizytę i co, pozbyłam się kawałka czopu. Bosh jak ja mam nadzieję, ze mały posiedzi jeszcze 1,5 tygodnia bo malutki jest mimo, że termin tuż tuż... ![]() Siedzę jak na szpilkach, bo mam przyjść wcześniej do doktora...czekam na męża, zjemy obiad i lece ![]() ![]() Mam nadzieję, że się dowiem konkretnie i mąż będzie mógł dziś kulturalnie z głowy wybić mamusi, żeby nie przyjeżdżała za tydzień ![]()
#3430 |
Zadomowienie
|
Mojemu tz nawet taka impreza by do głowy nie przyszło, a jeśli nawet to wysmialabym go i na pewno nic nie przygotowała. Zresztą każdy kto mnie zna nawet by z taką propozycja nie wyszedł 😎.
Malos ja już tydzień temu pożegnałam hybrydy 😦 i oczywiście pazury już mi się łamią ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3431 |
Wtajemniczenie
|
Gosiaczek gratki dużo zdrówka dla ciebie i maluszka
![]() kurcze nic mi sie nie chce tylko bym spała , jadła i leżała no po prostu nie mam już siły ... w środę mam 2 ktg ciekawe co tam jak tam , chciała bym wiedziec już wiecej jakieś usg by sie przydało bo nawet nie wiem ile mała waży . Mam nadzieje że po 23 coś się ruszy tak jak mówicie bo na razie mamy tylko 2 maluszków a tak to cisza ![]()
![]() |
#3432 |
Winter is coming
|
agusia gratuluję wizyty
![]() niulka kciuki dla siostry! u mnie gdyby się zwalili goście bez zapowiedzi to by siedzieli na podłodze i o suchym pysku ![]() ![]() kejka za wizytę ![]()
#3433 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
☺ W ktorym tc siostra? Cytat:
![]() Będzie dobrze, trzymamy kciuki i czekamy na wieści z wizyty ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3434 |
Raczkowanie
|
Gosiaczek gratulacje!!
Velika dzidziuś dorodny ![]() ![]() ![]() Lulka piszesz o tym cisnieniu... u mnie ustabilizowali w szpitalu, zwiekszyli dawke dopgetytu. A dzisiaj zas widzialam na cosnieniomietzu 154/100. Ale polozylam sie i relaksowalam, spadlo do 140. Poranne mierzenia tez wskazuja 144-147... . Takze ten dopgetyt to chyba nie dziala na mnie super, albo sie uodparniam tak szybko. Jeszcze 1,5 tyg. Chce wytrzymac... tak zeby rodzic po zakonczeniu 37tyg. Takze leze i nic nie robie. Kejka, Ty o czopie piszesz... ja to slyszalam, ze nawet 2 tyg. Babeczki chodza bez niego. A ja mam wrazenie ze sobie posikuje. Eh wody to to nie sa, bo by lecialo co chwile. A raz na kilka dni mam bielizne mokra... . Najczesciej po zabawie mlodego. Eh naciska gdzies mi tam... ![]() I podobnie jak u niektorych z Was, mam jakby biegunke... a z kolei zachwile jestem glodna jak wilk i bym żarla, nawet nie jadla... jakis obled... Edytowane przez madzia2409 Czas edycji: 2016-03-21 o 16:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#3435 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3436 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, wbije się z innym tematem, a mianowicie może Was zainteresuje napisane w jednym miejscu WSZYSTKO CO NALEŻY/MOŻNA ZAŁATWIĆ PO NARODZINACH DZIECKA:
1. REJESTRACJA W USC DOKUMENTY: - dowód osobisty osoby zgłaszającej, albo - dowody osobiste obojga rodziców (obecność obojga rodziców) w przypadku, gdy nie są małżeństwem, czyli nie posiadają aktu małżeństwa, albo - odpis skrócony aktu małżeństwa rodziców, jeżeli pozostają w związku małżeńskim, albo - odpis skrócony aktu urodzenia matki - panny, albo - odpis skrócony aktu małżeństwa rodziców z adnotacją o rozwiązaniu małżeństwa przez rozwód. Sprawa załatwiana jest od ręki. Przy okazji otrzymujemy 3 odpisy aktu urodzenia. Wszystko bezpłatnie. Dziecku nie można nadać więcej niż 2 imion, imienia ośmieszającego, nieprzyzwoitego, w formie zdrobniałej, oraz w formie nie pozwalającej odróżnić płci. Urodzenie rejestruje się w 14 dni od dnia urodzenia. W ciągu 6 miesięcy o dnia sporządzenia aktu, można złożyć w USC pisemne oświadczenie o zmianie imienia dziecka. 2. NUMER PESEL - nadawany w USC tego samego dnia, co nadanie aktu urodzenia, albo w Urzędzie Miasta (czas oczekiwania do 30 dni). 3. ZAMELDOWANIE - następuje automatycznie (adres zameldowania matki). 4. UBEZPIECZENIE ZUS - jeden z rodziców zgłasza narodziny dziecka w swoim zakładzie pracy i wtedy jest ono dopisane do ubezpieczenia zdrowotnego. 5. WYBÓR LEKARZA PEDIATRY, POŁOŻNEJ, PIELĘGNIARKI - w przychodni, do której należysz, musisz wypełnić deklarację wyboru lekarza rodzinnego oraz położnej i pielęgniarki środowiskowej. 6. BECIKOWE - w wysokości 1000 zł - wniosek o becikowe składa się w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka - zależy od dochodów rodziny - graniczna kwota to obecnie 1922,00 zł na osobę. Jest to kwota netto (dochód brutto po odjęciu kosztów uzyskania przychodu) minus składki na ubezpieczenie społeczne, minus składki na ubezpieczenie zdrowotne (faktycznie wpłacone, a nie te z pit), minus podatek należny. - wnioski składane są w Urzędach Miasta/Gminy lub MOPSach DOKUMENTY: - wypełniony wniosek o becikowe - zaświadczenie lekarskie wystawione przez lekarza lub położną potwierdzające pozostawanie kobiety pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu - wymóg dotyczy tylko biologicznych rodziców dziecka. - akty urodzenia wszystkich dzieci będących w składzie rodziny (oryginał + kopia). - dowód osobisty wnioskodawcy (oryginał + kopia). - dokument potwierdzający datę przysposobienia dziecka, datę objęcia dziecka opieką prawną lub faktyczną (np. kopia postanowienia sądowego - oryginał do wglądu lub zaświadczenie) - dot. wyłącznie dziecka przysposobionego lub objętego opieką prawną. - zaświadczenie urzędu skarbowego (oryginał) o dochodzie za rok 2014 każdego pełnoletniego członka rodziny. Można złożyć także swoje oświadczenie w tej sprawie - pilnujmy jednak by się nie pomylić, bo za błędy grozi nam odpowiedzialność karna - jeżeli członek rodziny prowadzi działalność gospodarczą i rozlicza się na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym oświadczenie o dochodzie za 2014 rok. - oświadczenie o dochodzie nieopodatkowanym wszystkich członków rodziny za 2014 rok. - zaświadczenie (z ZUS, od pracodawcy) lub oświadczenie członków rodziny zawierające informacje o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne w roku 2014 (faktycznie odprowadzonych) - (oryginał). - jeżeli wnioskodawca ma zasądzone alimenty na rzecz dziecka (dzieci), należy dostarczyć odpis podlegającego wykonaniu orzeczenia sądu zasądzającego alimenty na rzecz osób w rodzinie lub odpis protokołu posiedzenia zawierającego treść ugody sądowej, lub odpis zatwierdzonej przez sąd ugody zawartej przed mediatorem (oryginał + kopia). - zaświadczenie od komornika o stanie egzekucji alimentów roku 2014 (jeżeli postępowanie egzekucyjne było prowadzone a otrzymana kwota alimentów jest niższa niż ta wynikająca z wyroku) (oryginał). 7. KOSINIAKOWE Wsparcie finansowe dla rodziców (przez rok 1000 zł miesięcznie), którzy z powodu swojej sytuacji zawodowej, nie mogą skorzystać z rocznych urlopów rodzicielskich - wszyscy nieubezpieczeni rodzice, którym urodzi się dziecko. Są to m.in. studenci, osoby bezrobotne (niezależnie od tego, czy są zarejestrowane w urzędzie pracy) oraz pracujące na umowach o dzieło. 8. Program RODZINA 500+ Świadczenie wychowawcze będą mogli pobierać rodzice, opiekunowie prawni i opiekunowie faktyczni dziecka. Wnioski za pierwszy okres funkcjonowania programu będzie można składać do 31 sierpnia 2016 roku. Wysokość świadczenia ustalona została na kwotę 500 zł na dziecko (miesięcznie), przy czym wypłaty przysługują na: - każde drugie i kolejne dziecko bez względu na dochody rodziny - pierwsze dziecko, jeśli dochód na osobę nie przekracza 800 zł - pierwsze dziecko, jeśli dochód na osobę nie przekracza 1200 zł, a którekolwiek z dzieci w rodzinie jest niepełnosprawne DOKUMENTY będzie można składać w urzędzie gminy lub miasta, właściwym dla miejsca zamieszkania osoby starającej się o świadczenie. Do wniosku należy dołączyć: - Zaświadczenia o dochodzie podlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Dotyczy to każdego członka rodziny. Zaświadczenie powinno zawierać dane o wysokości dochodu, należnego podatku i składek na ubezpieczenia społeczne odliczonych od dochodu. - Zaświadczenia o innych dochodach. - Oświadczenie o faktycznie uzyskiwanych dochodach przez osoby podlegające przepisom o zryczałtowanym podatku dochodowym. - Oświadczenie o dochodach z gospodarstwa rolnego. - Zaświadczenia, oświadczenia i dokumenty pozwalające ustalić prawo do uzyskania świadczenia (np. dokumenty potwierdzające wiek dziecka, orzeczenia i wyroki sądu rodzinnego). Zaświadczenia i dokumenty dotyczące wynagrodzenia należy dołączyć tylko w przypadku starania się o zasiłek na pierwsze dziecko. 9. FINANSOWE WSPARCIE Z ZAKŁADÓW PRACY - po wypełnieniu odpowiednich wniosków, otrzymujemy dodatkowe jednorazowe finansowe wsparcie od związków zawodowych czy z dodatkowego ubezpieczenia grupowego. 10. OPIEKA NAD MATKĄ PO PORODZIE - należy się zarówno po porodzie SN, jak i po CC (14 dni kalendarzowe), - należy się mężowi, ale też innemu członkowi rodziny, np. babci dziecka, - to zwykły zasiłek opiekuńczy, płatny 80 %, - może wystawić go szpital (oddział położniczy), ginekolog prowadzący ciążę, ale też lekarz rodzinny. 11. URLOP OKOLICZNOŚCIOWY - niektóre zakłady pracy z okazji urodzenia dziecka, dają dodatkowe 2 dni urlopu okolicznościowego dla ojca dziecka (do wykorzystania bezpośrednio po dniu porodu). 12. URLOP OJCOWSKI - urlop ojcowski przysługuje ojcom zatrudnionym na umowę o pracę - urlop ojcowski można wykorzystać do momentu skończenia przez dziecku 12. miesiąca życia - wymiar urlopu ojcowskiego to 14 dni (kalendarzowe); nie można go dzielić na części - urlop ojcowski jest płatny, a mężczyzna przebywający na urlopie jest chroniony przed zwolnieniem - tata dziecka może wziąć urlop ojcowski niezależnie od tego, czy mama dziecka jest na urlopie i czy jest z nią w związku małżeńskim - urlop ojcowski przysługuje ojcu niezależnie od tego, czy wykorzystał on, czy też nie przysługujący mu urlop tacierzyński (czyli część urlopu macierzyńskiego, której nie wykorzystała matka dziecka).
03.05.2016r. ![]() ![]() Edytowane przez renata3_ Czas edycji: 2016-03-21 o 17:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#3437 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
za dwa tygodnie spokojnie mozesz rodzic, wiec luz ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3438 |
Zadomowienie
|
Super informacje. Dziękujemy Renata
![]() AsiaPo moze wystaw te informacje na pierwszą stronę. Nie trzeba będzie szukać, a wielu z nas na pewno się przydadzą ☺ |
![]() ![]() |
![]() |
#3439 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, termin porodu siostra ma na 23 marca, więc już nadeszła pora. Będzie synek, Igorek.
![]() |
#3440 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3441 | |||||
Zakorzenienie
|
AUTO DZIAŁA
![]() tzn mężu naprawił hehe ![]() ![]() Ale działa, więc jestem spokojna co do mojej podróży do i z szpitala ![]() Cytat:
To są promocje na ten tydzień. Wiesz co - tak jest tak zawsze! Tam się nie da normalnie zakupów zrobić bo tak ciasno - dlatego wolę zamówić już przez neta niż tam specjalnie jechać ![]() ale zawsze jak byłam w pobliżu to kusiło mnie by tam wejść ![]() Cytat:
![]() Popróbuję te bez tego dodatku i zobaczymy czy to samo. Po za tym nie kryje jakoś super, moje czarne dziurki na nosie widać dalej, jakieś krosteczki czy coś to też widać - nie oczekiwałam maski na twarzy ale delikatnego krycia. No to tak samo zrobię jak Ty ze spaniem hehe ![]() leczo z ciecierzycą brzmi zaaawaliście ! ja sobie chyba sprażę ciecierzycę w piekarniku mrrr ![]() ![]() Cytat:
![]() rozumiem, że pytasz jak obstawiamy u Ciebie? hehe ![]() Gratuluje ![]() Cytat:
Ja nie wiem jak to możliwe żeby cały dzień być śpiąca !!!! Właśnie wstałam z drzemki eh.. czekam aż mąż wróci z pracy i jedziemy w końcu do tego Kauflandu po owocki i warzywa i kupię sobie kisiel !!! Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3442 |
Zakorzenienie
|
Melduję się po wizycie. U nas wszystko dobrze. Łożysko, przepływy, wody, w normie. Szyjka długa, zamknięta. Prędko nie urodzę chyba
![]() ![]() Bartek jest malutki nadal, ma 2500 kg jak urodzę w terminie to dobije do 3000 spokojnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3443 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() dodaj wagę do listy w 1 poście ![]() ![]() Ale ładna waga ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3444 |
Winter is coming
|
lulka super
![]() ![]() mi też się ostatnio chce tylko jeść i spać. Zjadłabym wszystko! a tak liczyłam na to, że nie dobiję do 10 kg na plusie hehe ![]() moja matka od początku ciąży mówiła, że nic nie będzie kupować dla młodej, dopóki się nie urodzi, a tak ją wzięło ostatnio, że w ciągu tygodnia zamówiła ubranka, lampki do pokoju, poduszki jakieś, karuzelkę masakra ![]() ![]()
#3445 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dodałam ![]() ![]() Poli Twój dzisiejszy obiad to jeden z moich ulubionych, serio. Ale ja z jaj robię omleta. Pycha! Kejka czop odpadł? brzmi poważnie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Madzia mi dziś na ciśnienie zapisała jeszcze Isoptin. Ja jestem już w sumie bezpieczna bo 37 tydzień już za 3 dni, ale co jak na razie nie rodzę ![]() A Ty jak, będzie cesarka? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3446 |
Zadomowienie
|
Cholera tyle się napisałam i oczywiście się nie dodało. .
Gratuluję udanych wizyt! I czekam na ciąg dalszy ![]()
#3447 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Oj wcale nie taki mały ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3448 |
Zakorzenienie
|
nie wiem jak reszta tych informacji z postu Renaty ale na pewno punkty 11 i 12 są nieprawdziwe (podejrzewam, ze informacje pochodzą z tamtego roku)
11. Urlop okolicznościowy: 2 dni przysługuje w związku z: narodzinami dziecka, każdemu, to nie jest dobra wola pracodawcy! Z prawa do urlopu nie trzeba korzystać od razu w dniu danego wydarzenia, Warunkiem jest, aby czas ten był powiązany z danym wydarzeniem, np. w przypadku narodzin dziecka, czas ten możesz wykorzystać na przywiezienie dziecka ze szpitala do domu, załatwienie formalności w Urzędzie Stanu Cywilnego. Jeżeli jesteś uprawniony do wykorzystania dwóch dni, nie masz obowiązku wykorzystywać ich dzień po dniu â można wnioskować o przydzielenie należnych dni razem lub osobno. 12. Wymiar urlopu ojcowskiego: Zgodnie z nowelizacją pracownik 1823 KP w nowym brzmieniu â ojciec będzie mógł korzystać z urlopu ojcowskiego w wymiarze identycznym jak dotychczas. Zmieni się natomiast termin możliwości skorzystania z urlopu. Uprawnienie będzie przysługiwać w wymiarze 2 tygodni, nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 24 miesiąca życia (do tej pory 12 miesiąca). Urlop będzie można wykorzystać jednorazowo lub w dwóch tygodniowych częściach. źródło: http://kadry.infor.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
#3449 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
za to przypasowal mi krem bb lavera (nie dla tych, co potrzebuja krycia), no i krem tonujacy living nature jest swietny i dobrze robi mojej cerze ogolnie. nienaturalnych juz nie uzywam w ogole, bo w kazdym jest albo jakis konserwant, albo jakis silikon... i wiecznie mi cos tam nie pasuje ![]() ![]()
![]() |
#3450 |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=lulka19;57717701]Melduję się po wizycie. U nas wszystko dobrze. Łożysko, przepływy, wody, w normie. Szyjka długa, zamknięta. Prędko nie urodzę chyba
![]() ![]() Bartek jest malutki nadal, ma 2500 kg jak urodzę w terminie to dobije do 3000 spokojnie ![]() super gratuluje wixyty udanej i eagi dzieciaczka ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:36.