NOWE KWC - wątek informacyjny :) - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne dla katalogu kosmetyków

Notka

Techniczne dla katalogu kosmetyków Forum techniczne - obszar katalog kosmetyków. Tutaj zajmujemy się obsługą techniczną katalogu kosmetyków: "Kosmetyk Wszech Czasów".

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-03-21, 15:06   #331
0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0
Konto usunięte

Dot.: NOWE KWC - wątek informacyjny :)

Treść usunięta
0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 15:09   #332
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Czyli zamiast normalnie wejść w kategorię "szampony", wybrać właściwy rodzaj i ustawić "najlepsze na początku" biegamy naokoło, odczekujemy zanim nam znikną reklamy i dopiero mozolnie zaznaczamy gwiazdki, hity i inne takie

To, żeby było miło, łatwo i przyjaźnie dla użytkownika? Sorry, nie wyszło.
Stary 2016-03-21, 15:09   #333
cuciola
Zakorzenienie

GG do cuciola

Mi sie wyswietla ciagle czarny przycisk dodaj recenzje mimo ze wszystko jest wypelnione nie potrafie dodac recenzji, co zle robie? Wszystko jest wypelnione

Edytowane przez cuciola
Czas edycji: 2016-03-21 o 15:15
cuciola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 15:11   #334
0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0
Konto usunięte

Treść usunięta
0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 15:19   #335
fairytale
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Margot45 Pokaż wiadomość
Czyli zamiast normalnie wejść w kategorię "szampony", wybrać właściwy rodzaj i ustawić "najlepsze na początku" biegamy naokoło, odczekujemy zanim nam znikną reklamy i dopiero mozolnie zaznaczamy gwiazdki, hity i inne takie

To, żeby było miło, łatwo i przyjaźnie dla użytkownika? Sorry, nie wyszło.
Margot,
dzięki za wskazówki, ale niestety mogę sobie tylko wyszukać
krem
szampon
odżywkę,

a nie

krem do cery trądzikowej
szampon do włosów suchych
itd.

Gdy wpisałam "trądzik" i pozaznaczałam kategorie (twarz, krem), oraz gwiazdki (3,4,5), wyszło mi 16 produktów (!!), a nie było w nich mojego ostatniego KWC, czyli kremu Bielendy o nazwie "Bielenda Pharm, Trądzik, Antybakteryjny krem na noc". Krem jest świetny i znalazłam go tylko dzięki starej wersji KWC.

Szczerze mówiąc jestem załamana. Ostatni bastion świadomej konsumpcji właśnie legł w gruzach. W tym chaosie na pewno lepiej będzie ukryć wszelkie kosmetyczne buble. Nie ma też kategorii "najgorsze", gdzie takie buble były widoczne od razu.
fairytale jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 15:24   #336
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Wpisałam "krem trądzik" nie zaznaczyłam nic więcej. Wyszukało 79 produktów, zaznaczyłam sortowanie od najwyższej oceny. Ten krem Bielendy pokazał mi się na 6 miejscu.
Stary 2016-03-21, 15:24   #337
Marta___S
Przyczajenie

Niestety, ale te zmiany, które zaszły są dla mnie niesamowicie nie przystępne. Nagle bach i wszystko w jeden dzień wywrócone do góry nogami.

Przede wszystkim całość jest mniej spójna niż przedtem, bo design bardziej minimalistyczny (kolory, czcionki, symbole) ale sama forma np. widok produktu - niesamowity chaos, brak czytelności. Wszystko i nic - chociażby właściwości i składniki na jednym poziomie, składniki które trzeba rozwijać. Poza tym w nagłówku nie widać jakiej marki jest produkt, co jest absolutną podstawą.

Druga kwestia - dodawanie produktów graniczy teraz z cudem. Chciałam coś dodać, ale po prostu zrezygnowałam. Właściwości i przeznaczenie produktów są zbyt ograniczone. Zawsze będą zbyt ogólne albo zbyt wąskie. Przykład? Chciałam dodać produkt, żel do twarzy, który jest przeznaczony do cery trądzikowej, tłustej, (co za tym idzie, często i młodej, ale też mieszanej) ale również wrażliwej. I co Waszym zdaniem mam tam zaznaczyć? Kompletnie bezsensowna opcja, tylko zniechęca do dodawania produktów, poza tym ciekawe jak chcecie to weryfikować, czy jest zgodne z prawdą - znów zrobi się tylko większy bajzel. Inna kwestia to skład, którego nie można na ten moment przekopiować, tylko trzeba przepisywać składnik w składnik, a jak już nam jakiś wynik wyskoczy, to często jest z jakimś błędem, np. z datą albo * dotyczącymi certyfikatów i bio upraw. I tak wychodzą takie kwiatki jak np. składnik "Linalool* Składniki pozyskane z upraw ekologicznych".

Opcja gdzie został kupiony produkt też kompletna pomyłka. Nie powinna być obowiązkowa, nic nie wnosi, nie będzie też rzetelna, bo nie wiem jak wy, ale ja chyba nie zapamiętuje gdzie kupiłam każdy pojedynczy kosmetyk.

Krzywdzące jest również że ranking najczęściej chwalonych recenzentek został zmieniony na najaktywniejsze, co jest głównie oceniane przez ilość recenzji. Obawiam się, że wzrośnie ilość byle jakich, bezużytecznych recenzji, których pewnie moderatorzy nie są w stanie na bieżąco usuwać.

Ja nie mówię, że każda zmiana jest zła. Ale taka całościowa to przegięcie. To miał być w założeniu serwis dla szerokiej społeczności, a nie wytwór jakiejś prywatnej jednostki/zespołu, który (zazwyczaj) obserwuje mniejszy wycinek społeczeństwa - coś takiego można sobie zmieniać z dnia na dzień. Byłam aktywną recenzentką w serwisie KWC, ale obawiam, że może się to teraz po prostu zmienić, bo wizaż w tym momencie zachował się po prostu nie fajnie. Teraz jest jeden wielki bajzel. Nawet swoich starych recenzji nie mogę zobaczyć. I nie ma spójności pomiędzy kwc i całym serwisem, co też jest słabe.

Edytowane przez Marta___S
Czas edycji: 2016-03-21 o 15:26
Marta___S jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 15:29   #338
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Cytat:
Napisane przez fairytale Pokaż wiadomość
Margot,
dzięki za wskazówki, ale niestety mogę sobie tylko wyszukać
krem
szampon
odżywkę,
Fairytale, mnie chodziło właśnie o to, ze w taki sposób jaki opisałam, można było swobodnie znaleźć dowolny kosmetyk według potrzeb. W tym nowym... czymś... można sobie szukać do us...ej śmierci a i tak się nie znajdzie.

To już wolę wpisać nazwę w google i poczytać, co mi wyskoczy, na chybił trafił, czego bardzo żałuję, bo przyzwyczaiłam się sprawdzać opinie o kosmetykach, zanim coś kupię, lubiłam też wejść w kategorię "ostatnio dodane" i poobserwować nowinki.
Stary 2016-03-21, 15:29   #339
Kero83
Przyczajenie

Ciekawe czy pojawi się jakakolwiek odpowiedź na te wszystkie posty...
Jak na razie jedna wielka cisza.
Kero83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 15:32   #340
201605110926
Konto usunięte

Też usycham z ciekawości
201605110926 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 15:35   #341
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Jasne, ze się pojawi! W tonie "to my się dla Was staraliśmy a Wy nie doceniacie, jak to Wam zrobiliśmy dobrze! a w ogóle jak się komuś nie podoba, może nie korzystać, przymusu nie ma. Nie wiecie, co dla Was dobre i tyle!"

Całkiem jakbym słyszała pana prezydenta.....
Stary 2016-03-21, 15:36   #342
fairytale
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Wpisałam "krem trądzik" nie zaznaczyłam nic więcej. Wyszukało 79 produktów, zaznaczyłam sortowanie od najwyższej oceny. Ten krem Bielendy pokazał mi się na 6 miejscu.
Elve,
gdy zaznaczysz gwiazdki ten krem znika, mimo że powinien zostać.
Nie neguję tego, że jak już mamy nazwę kosmetyku, to da się go znaleźć. Podważam jedynie użyteczność KWC jako źródła wiedzy o dobrych, czasem mniej znanych i mniej dostępnych kosmetykach. W mobilnej aplikacji KWC kremów do skóry trądzikowej jest ponad 150 (nie ma licznika, ale policzyłam specjalnie na użytek tego wątku - ale doszłam tylko do 150, być może jest ich znacznie więcej). Jak to ma się do tych 79, które wyskakują po wpisanie w wyszukiwarkę? A co jeśli dobry krem na trądzik nie ma tego słowa w nazwie?

Nie przeszkadzałby mi nowy layout i właściwości, jeśli byłaby zachowana podstawowa i najważniejsza użyteczność KWC.

Ale ponieważ nie została - węszę spisek. Producenci musieli nie cierpieć miejsca w sieci, które mogło ich marketingową perełkę zmieszać z błotem, tylko dlatego, że była... bublem.
Stary 2016-03-21, 15:38   #343
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Z tego co pisała rochelle_, dzisiaj miał być dzień spotkań i ustaleń, trzeba poczekać.

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ----------

Cytat:
Elve,
Nie próbowałam, zaznaczyłam tylko sortowanie od najlepszego. Podejrzewam że jakiś błąd techniczny z tymi gwiazdkami.

Edit: pewnie że nie ma go po zaznaczeniu gwiazdek, przecież w wyborze gwiazdek nie ma połówek...niedopracowane, trzeba zgłosić.

Edytowane przez elvegirl
Czas edycji: 2016-03-21 o 15:41
elvegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 15:39   #344
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
Ale ponieważ nie została - węszę spisek. Producenci musieli nie cierpieć miejsca w sieci, które mogło ich marketingową perełkę zmieszać z błotem, tylko dlatego, że była... bublem.
Przecież jest prosty sposob na bubla-rozdać 100 egzemoplarzy i po 2 tygodniach będzie wysyp z kategorii odkrycie roku i absolutne KWC
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 15:40   #345
fairytale
Raczkowanie

Cytat:
Fairytale, mnie chodziło właśnie o to, ze w taki sposób jaki opisałam, można było swobodnie znaleźć dowolny kosmetyk według potrzeb. W tym nowym... czymś... można sobie szukać do us...ej śmierci a i tak się nie znajdzie.

To już wolę wpisać nazwę w google i poczytać, co mi wyskoczy, na chybił trafił, czego bardzo żałuję, bo przyzwyczaiłam się sprawdzać opinie o kosmetykach, zanim coś kupię, lubiłam też wejść w kategorię "ostatnio dodane" i poobserwować nowinki.
Tak, kategorię pt Krem nie mają sensu, bo jak mam niby przeszukać 2 tysiące wyników? (Nawet uszeregowawszy je od najwyżej ocenianych). Pomijam ewidentne niedopracowania systemowe, bo to można naprawić, ale brak jasno sprecyzowanych kategorii wskazuje na to, że cały ten layout musieli wymyślać chyba faceci. (Albo, jak wyżej pisałam, to spiseg).
Stary 2016-03-21, 15:50   #346
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Elve,
Nie neguję tego, że jak już mamy nazwę kosmetyku, to da się go znaleźć. Podważam jedynie użyteczność KWC jako źródła wiedzy o dobrych, czasem mniej znanych i mniej dostępnych kosmetykach. W mobilnej aplikacji KWC kremów do skóry trądzikowej jest ponad 150 (nie ma licznika, ale policzyłam specjalnie na użytek tego wątku - ale doszłam tylko do 150, być może jest ich znacznie więcej). Jak to ma się do tych 79, które wyskakują po wpisanie w wyszukiwarkę? A co jeśli dobry krem na trądzik nie ma tego słowa w nazwie?

Nie przeszkadzałby mi nowy layout i właściwości, jeśli byłaby zachowana podstawowa i najważniejsza użyteczność KWC.

Samo sedno. Ciekawe ile marek sponsorowalo te zmiany. Jestem przekonana że ta zmiana podyktowana jest tylko i włącznie naciskami producentów , którzy prawdopodobnie nie chcieli płacić za reklamy więcej argumentując że wpisy w kwc dyskredytuja jego produkty.
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 15:51   #347
201605110926
Konto usunięte

fairytale, popatrz na to:
https://wizaz.pl/kosmetyki/szukaj.html?search_full[product_category_2][]=30&search_full[filter_auto_108][]=273 (widzisz długą lewą kolumnę?)
Nie ma podkategorii, bo zamiast nich są te całe właściwości. (Tzn. są jeśli ktoś dostanie się do nich od strony konkretnego produktu, bo na razie wszystko jest rozwalone i właściwości nie pokazują się z poziomu normalnego wyszukiwania.) Nie spisek, tylko bugi.
201605110926 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 16:57   #348
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misianka Pokaż wiadomość
A ja powiem (napiszę?) tak: jako wetereanka wizażowa (która w dodatku zaczeła od KWC i tylko jego się dlugo trzymała i nadal ma sentyment, mimo tego, ze redakcja usułuje zarżnąć dojna krowę ) dobrze pamiętam już jedną rewolucję w KWC.
Też były protesty, też mnóstwo opcji nie działało na początku, ale powolutku zaczęło działać i jak widać po łzach tesknoty za tą wersją (wszak już teraz starą) dawała radę

Pamiętam i zmianę layoutu całego wizaz.pl i krzyki oburzenia, że ... fioletowy

Żeby nie było - też nie padam z zachwytu nad nowym graficznym ubrankiem KWC, zarówno jak chodzi o ogólny pomysł, jak i np. pikselozę awków, nad nowymi funkcjami lub brakiem starych, etc. ale ... poczekam, popatrzę ... będę się interesować tym, jak postulaty i uwagi tu zgłaszane są traktowane przez zarządzających i wykonawców i za jakiś czas dokonam oceny. Oby pozytywnej
Ja pamiętam jeszcze dawniejsze czasy, gdy KWC wcale KWC nie było jeszcze i zawsze były to miarodajne recenzje, a teraz nie dość, że sporo recenzji takimi nie jest to KWC zamieniło się w stronę z reklamami gdzie między nimi ktoś wcisnął recenzję.
Założenie KWC było zawsze takie, że jest wiarygodne i czytelne.

Jeśli o mnie chodzi to na pewno już tam zaglądać nie będę, byłam ze 3 razy zanim doszukałam się w zalewie reklam recenzji to sporo czasu minęło, szkoda mojego czasu, reklamy nachalne mnie nie interesują, a jest coraz więcej w necie możliwości wyszukania ocen danego kosmetyku.

NA PEWNO piszemy NA PEWNO oddzielnie!
NAPRAWDĘ piszemy NAPRAWDĘ łącznie!
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 17:00   #349
lolka80
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cuciola Pokaż wiadomość
Nadal nie da sie dodac polowy gwiazki i po wypelnieniu wszystkich pol recenzji wyswietla sie ciagle ta sama wypelniona strona mimo ze klikam dodaj recenzje
jak sie z tym uporac?
u mnie tak samo....
lolka80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 17:05   #350
cuciola
Zakorzenienie

GG do cuciola

Cytat:
Napisane przez lolka80 Pokaż wiadomość
u mnie tak samo....
a juz myslalam ze zupelnie osleplam i nie zauwazylam jakiegos pola do wypelnienia...no nic..poczekamy...moze KWC do tego czasu stanie sie bardziej czytelnie i bedzie mozliwe sprawne recenzjowanie

cuciola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 17:13   #351
fairytale
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pohybel Pokaż wiadomość
fairytale, popatrz na to:
https://wizaz.pl/kosmetyki/szukaj.html?search_full[product_category_2][]=30&search_full[filter_auto_108][]=273 (widzisz długą lewą kolumnę?)
Nie ma podkategorii, bo zamiast nich są te całe właściwości. (Tzn. są jeśli ktoś dostanie się do nich od strony konkretnego produktu, bo na razie wszystko jest rozwalone i właściwości nie pokazują się z poziomu normalnego wyszukiwania.) Nie spisek, tylko bugi.
Rozumiem o co chodzi, kiedy się wejdzie "z produktu" faktycznie te właściwości widać. Będzie to miało sens, jeśli będzie widoczne

Ale zastawia mnie kto te właściwości ustala... bo przecież 60 recenzentek może teoretycznie podać np. 10 właściwości danego kremu (jedne piszą, że do cery wrażliwej, drugie, że do trądzikowej, dojrzałej, mieszanej itd itp.) Czy ktoś nad tym zapanuje?
Stary 2016-03-21, 17:21   #352
lolka80
Raczkowanie

Post Dot.: NOWE KWC - wątek informacyjny :)

Cytat:
Napisane przez 0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7 f138a13b7c455c0 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
hehe, wpisałam szampon i poprosiłam to cudo o sortowanie wg najczęściej recenzowanych. Pierwszy pojawił się szampon mający 104 recenzje, drugi 6 recenzji (!), 4 ma 43 rec, a 5 posiada ich 109 to jest to sortowanie od-do?

---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ----------

Cytat:
Jasne, ze się pojawi! W tonie "to my się dla Was staraliśmy a Wy nie doceniacie, jak to Wam zrobiliśmy dobrze! a w ogóle jak się komuś nie podoba, może nie korzystać, przymusu nie ma. Nie wiecie, co dla Was dobre i tyle!"
Całkiem jakbym słyszała pana prezydenta.....
W punkt!
Stary 2016-03-21, 17:42   #353
rochelle_
Mów mi Rosia :)

UWAGA! Udało mi się nadrobić wątek do 10 strony. Jutro rano usiądę do następnych części. Bardzo przepraszam, ale fizycznie nie dałam rady więcej! Jeśli macie błędy konkretne - proszę kierować na PW. Wtedy na 200% odczytam i odpiszę.

Kochane, jestem, przepraszam, że miałam weekendowy przestój, ale nie miałam jak odpisać na wszystkie wiadomości z telefonu. Dzięki wielkie tym z Was, które piszą pw i załączają screeny - to mam bardzo ułatwia diagnozę błędów!

Cytat:
Napisane przez Korah Pokaż wiadomość
To jest właśnie ten cały bałagan i z pewnością tak tego nie zostawią.
Rochelle pisała, że przekazuje uwagi do góry.
Przekazuję i nadzoruję ich wprowadzanie. Musicie jednak wiedzieć, że mamy bardzo mały zespół i musimy im ostro kolejkować pracę, żeby chłopcy nie siedzieli 24/7. Powoli wszystkie błędy zostaną naprawione.

Udało nam się dzisiaj trochę naprawić. Przed nami w najbliższym czasie (perspektywa najbliższego tygodnia):
- problemy z logowaniem
- przywrócenie widoku wszystkich recenzji, produktów, hitów itp. w profilu
- dodanie adnotacji, kto wykonał akcje na profilu
- przekierowanie starych kategorii do nowych (linki)
- najlepsze i najgorsze oraz lista kategorii
- intuicyjne przejście do najnowszych produktów, recenzji. Trzeba cofać
- edycja i usunięcie recenzji z poziomu strony produktu
- obsługa zdjęć użytkowniczek
- panel dodawania składników w dodawanie produktu – ucinanie składników przy edycji składu - gruba rzecz, ale konieczny do naprawy błąd
- plus naprawianie bieżących, zgłaszanych błędów.

Cytat:
Napisane przez MdM Pokaż wiadomość
Moja torebka jest pusta Bardzo prosze o jej przywrocenie i to ze wszystkimi kosmetykami, ktore mialam (niby jest napisane, ze mam 48 kosmetykow w przegrodce do zrecenzowania, ale w rzeczywistosci bylo ich okolo 10 wiecej). Jak klikam na torebke/przegrodke wyswiela mi sie 0.

Koszmarny balagan

---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ----------

Acha, i czy zamiast okropnego czarnego layout'u nie mozna zrobic z powrotem ciemnego fioletu? To byl taki mily, zywy i poprawiajac humor kolor, a ten czarny jest po prostu przygnebiajacy.
Sprawdź proszę teraz - udało nam się usunąć ten problem z torebką.

Kolor - nie zmienimy.

Kwestia dislike - będzie dyskutowana. Dajcie szansę tej funkcjonalności. W tej chwili ją naprawiamy, aby łapki się zliczały do statystyk w profilu. Uwaga! Kliknięcie łapki w dół nie wpłynie na obniżenie liczby pochwał w profilu.

MdM, daj znać, czy nadal masz problemy z liczbą pochwał. Wyślę zapytanie do IT, ale możliwe, że tak jak chimay mylisz pochwały od liczby osób, które cię pochwaliły.

[1=794f4f7fd0b0868ccd574eb 97c8ebd94d2e43545_60bea4f 1edd75;57570136]Mi sie oprawa graficzna podoba, jednak od strony technicznej nie jest za dobrze - ciezko sie polapac co gdzie jest.
Jak teraz znalesc poddzial np. Wlosy -> odzywki -> odzywki do wlosow suchych i zniszczonych? A potem posegregowac wedlug najlepszych w kategorii?
Szukam, szukam i nie moge znalesc.[/QUOTE]
W tej chwili możesz zawęzić z prawej strony z poziomu "sortuj" po ocenach, popularnych (najwięcej reakcji i wejść na dany produkt), liczbie gwiazdek (na dole z lewej strony w filtrach).

Cytat:
Napisane przez MdM Pokaż wiadomość
Tez tak uwazam! To MOJA torebka i TYLKO ja powinnam decydowac o tym, czy zrobie z niej publiczna czy nie.

To powinno byc zablokowane. Jak mozna w ogole dopuszczac opcje dawania sobie samej pochwal
1. Dziewczyny, macie opcję zmiany na przegródkę prywatną już przy zakładaniu przegródki. Dajcie znać proszę, czy przegródki, które w starym KWC były prywatne teraz przeskoczyły na publiczne? Czy w tej sprawie wszystko jest okej?

2. To znany nam błąd, w tej chwili nie zlicza się do pochwał. Spokojnie, wiemy, naprawiamy.

Cytat:
Napisane przez cytadela Pokaż wiadomość
Po co ta cała statystyka obok produktu?Kto,co,ile ma recenzji,pochwał?
Jak któraś wizażantka mnie zainteresowała,to oglądałam Jej profil.
Łapki w górę,w dół -na co to komu?
Jedyne co mi się podoba to -zadaj pytanie.
I jeszcze raz napisze ,to co piszę od dawna-zróbcie kategorię testy i nie usuwajcie negatywnych opinii o produktach,które dajecie do wypróbowania.Przez zalew setek recenzji o jednym kosmetyku giną inne,często bardziej wartościowe,bo nie ma możliwości przejrzenia np.ostatnich dwustu.
Po co tyle informacji o użytkowniku? Bo chcemy, aby to osoba, która publikuje była ważna.
Łapki zastępuję pochwały. Ich mechanizm jest jednak do poprawy.
Niestety nie zrobimy kategorii testy.
Nie usuwamy recenzji negatywnych. Czy możesz proszę na priv (tak szybciej zobaczę) napisać, o których recenzjach piszesz? Chodzi mi o produkt.

Cytat:
Napisane przez pohybel Pokaż wiadomość
Dopiero teraz zauważyłam, że w całym tym zamieszaniu zniknął statystyczny rozkład ocen. Szkoda, bo ta opcja była akurat pomocna.
Pro tip dla tych, którym nie chce się przewijać 3 ekranów do listy recenzji: kliknięcie w liczbę recenzji nad czarnym prostokątem z hasłem "dodaj własną rec" przenosi w dół
pohybel, dobry tip. Jeszcze lepszy - kliknięcie w liczbę recenzji danego produktu (z prawej strony zdjęcia) również tak działa.

Domyślnie recenzje wyświetlają się chronologicznie. Pracujemy nad tym, aby wyświetlały się: najpierw twoja, potem najpopularniejsze. Możesz je teraz sortować i filtrować.

Cytat:
Napisane przez macic Pokaż wiadomość
Żadne moje zakupy kosmetyczne nie mogły się obejść bez KWC. Uwielbiałam oglądać zestawienia "najepsze", "najgorsze", analizować po ocenach. Czasem zdarzało się, że selekcjonowałam kosmetyki długie godziny, by wyłuskać ten najlepszy dla siebie.
Ale od dziś koniec. Jak zobaczyłam nową stronę to pomyślałam "CZY ONI OSZALELI?" Nic nie widzę, jakbym nagle oślepła, albo dostała jakiejś choroby psychicznej, która spowalnia działanie mojej mózgownicy. Na tej nowej stronie czuje się jak niepełnosprawna. Albo jak 95 letnia babuszka, która pierwszy raz widzi na oczy komputer i ma z niego skorzystać.
Nowa strona ma mnóstwo wad, własciwie to jedna wielka wada. Ale najgorsze co doprowadza mnie do SZAŁU:
1. Obrazki produktów jakbym miała wadę wzroku -20 dioptrii - przez co scrolluję w nieskończoność. Mam dużą matrycę kompa, ale z tymi obrazkami wypada, abym tę matrycę powiększyła na całą ścianę pokoju.
2. W opisie powinna byc marka produktu, definitywnie.
3. Czarno biała szata graficzna - czy ktoś zmarł? Myślałam, że wizaż ma jakąs żałobe. Ale już pomijając, miejcie sobie żałobne kolory. Chodzi o to, że wszystko się zlało. Żeby choć były jakieś ramki, separatory w innym kolorze.
4. Ogolny BURDEL na stronie - jakby ktoś wszystkie działy wysypał chamsko z jednego wora i tak zostały. Miejscie taki bałagan na stronie głównej Wizażu, ale KWC to przede wszystkim SPIS, ENCYKLOPEDIA, LISTA. Musi być przejrzystość, chronologia, możliwość naprawdę sprawnej selekcji.
5. Malo obchodzi mnie ranking recenzentek - dajcie to w jakąs osobną zakładkę, nie jest to najważniejsze. Jak będę ciekawa to zajrzę.
6. Po co odnośnik do Caneo? JUŻ NIE WSPOMINAM O INNYCH CHAMSKICH REKLAMACH, drących się na cały regulator automatycznych filmikach i najeżdzających bannerach. Rozumiem, że musicie na czymś zarabiać. Ale Caneo niepotrzebnie zajmuje miejsce (patrz punkt 1).
Dziś chciałam wyszukac sobię paletkę cieni do oczu, po prostu porównać jakie są, w co celować. Odpuściłam, serio, poszukałam sobie gdzie indziej. Mało się udzielam na forum, ale musiałam to napisać bo byłam naprawdę dumna z tego, że w Polsce mamy taką wyszukiwarkę z tylomoa wiarygodnymi opiniami (no, poza testowaniami, ale to chyba każda z nas już omija automatycznie wzrokiem ), chwaliłam KWC każdej koleżance, polecałam mamie, żeby sobie coś wyszukała. Teraz nie będę już z niej korzystać. Szkoda czasu i nerwów.
Podobno Polacy nie lubią zmian. Ja też jestem czasem im niechętnaa, ale staram się rozumieć, akceptować, przyjmować nowości, oswajać się powoli. Ale tu się nie da. Ja nie chcę takiego portalu. Nie taki portal lubiłam.

P.S Nie obchodzi mnie tłumaczenie, że to będzie super zmiana dla smartfonów. Ja korzystam z komputera - chcę żeby tutaj też było dobrze.
Kliknij proszę w liczbę recenzji - przeniesie cię do recenzji i nie będziesz musiała scrollować w nieskończoność
Marka znajduje się pod zdjęciem i jest klikalna (przenosi do strony marki).
Ranking - jest osobna zakładka, są też na głównej. W tej chwili to dwa odrębne rankingi - chwalone, czyli z największą liczbą pochwał, najaktywniejsze, czyli te, która dodają najwięcej recenzji i produktów. Jest do poprawy.
Ceneo - boks, który codziennie klika bardzo wiele dziewczyn i dzięki temu robi zakupy. Funkcjonalność, która wyszła ze społeczności.
Mam nadzieję, że za dwa tygodnie uda Ci się przychylniejszym okiem spojrzeć na nowe KWC.

Cytat:
Napisane przez Pani Stettke Pokaż wiadomość
A, i jeszcze jedno, oprócz wszystkiego, co tu trafnie, niestety, powiedziano- nie mam dostępu do pełnego katalogu swoich własnych recenzji!
Ze 197, jakie wg nowego KWC rzekomo napisałam (wg mnie było ich więcej), w moim profilu pokazuje się... osiemnaście.
Już o tym pisałam Recenzje są, nigdzie nie zginęły. Problemem zajmiemy się w tym tygodniu.

Cytat:
Napisane przez Nicole Pokaż wiadomość
Jestem wieloletnią Wizażanką, i pierwszy raz rozważam wybór innego urodowego serwisu, teraz po zmianach KWC jest nie do zniesienia

Największe błędy - rzeczy do poprawy:

1. brakuje ceny produktu
2. brakuje marki przy nazwie kosmetyku (co jest ważniejsze, niż nazwa)
3. brakuje jasno podanej kategorii produktu (tak jak było do tej pory)
4. nieczytelna czcionka, kolorystyka - ból głowy i oczu przy dłuższych poszukiwaniach
1. Rozwiń proszę opis produktu - tam będzie
2. Marka znajdziesz pod zdjęciem. Będzie przesuwana wyżej.
3. Kategoria jest niżej, pod zdjęciem, obok marki.
4. Pracujemy nad czcionką

Cytat:
Napisane przez nika135 Pokaż wiadomość
Czy da się gdzieś znaleźć jakiś podział na kategorie lub jakieś filtry gdzie mogę wyszukać kosmetyki np. do kręconych włosów ?
Szukam, szukam i nigdzie nie widzę takiego. Stara wersja KWC miała ten podział.
Pojawi się opcja 'filtry' dla danej kategorii i tam będą włosy np. kręcone. W tej chwili ściągnęliśmy ten filtr, generował za dużo błędów. Ale powróci!

Dalej (po świętach):
- będziemy pracować na lepszym wyświetleniem marki (i na stronie produktu i w wyszukiwarce)
- ranking recenzentek - do poprawy
- wyszukiwarka (wspomniana sephora to dobry przykład)

Cytat:
Napisane przez misianka Pokaż wiadomość
to przeczytaj wątek jeszcze raz od początku: w jednych kosmetykach jest tylko nazwa własna, w innych nazwa własna + marka, np.

Rimmel, Wonder'full Volume Colourist Mascara (Tusz do rzęs pogrubiająco - wydłużający)

albo:

HYPOAllergenic, Lip Tint

I to nie wizażanek wina, że stara wersja KWC była nie do poprawienia na telefony - ja korzystałam z opcji właśnie starej na telefonie i była o niebo lepsza niż to coś zwane wersją mobilną wizażu. No ale widać że wiecie lepiej jak nas uszczęśliwić

Ale co wolicie - utrzymywać zdanie, że jest super czy przyznać się że akcja skopana po całości, w końcu to Wy na tym zarabiacie. Albo nie

Szkoda, że nie prosiliście o współpracę (ankieta np.) przed wpuszczeniem nowego KWC - teraz jakby za późno, zwłaszcza jak się przeczyta te dwie frazy razem - brzmi jak wypowiedziane przez starą-nową władzę, a moja odpowiedź na takie traktowanie jest w moim podpisie.
Czytam bardzo dokładnie i bardzo proszę o ograniczenie tego typu wycieczek osobistych. Jeśli masz problem z tym, jak działa firma, napisz proszę do firmy, a nie wylewasz swoje żale na dziewczyny (i na mnie). To jest nie w porządku. Czy są jakieś przesłanki, dla których w taki sposób piszesz do ludzi? Przecież po drugiej stronie siedzi człowiek. Jestem załamana taką postawą i domyślam się, że nie jestem jedyną osobą, która podobnie odczuwa twoje wycieczki osobiste. Bardzo proszę - jeśli masz ochotę upuścić swoje żale - zrób to na pw.

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
Oj tam, oj tam, dziewczyny Była wczoraj gala KWC? Była? Ważne, dzięki komu KWC istnieje? Nieważne. Ważne, żeby kasa się zgadzała. Nie podoba się? Trudno, musicie się przyzwyczaić.
Taki mam ogólny odbiór tej dyskusji.
Jest mi cholernie przykro, że tak odpierasz naszą pracę. Dzięki jednak za opinię.

Złap Rośkę w sieci!
nowy wpis! ---> www.rzeklam.pl
Instagram
Stream, czyli giereczki
rochelle_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 18:05   #354
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sugarbomb Pokaż wiadomość
Moim zdaniem KWC niestety umrze śmiercią naturalną, odkąd wprowadziliście te zmiany to ani razu nie skorzystałam z KWC żeby coś dla siebie znaleźć, myślę że nie jestem jedyna.
U mnie tak samo, od czasu rewolucji ani nie razu nie skorzystałam z kwc. Wpadnę tam jeszcze tylko wyczyścić torebkę. Bye bye kwc
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 18:05   #355
Skarfejs
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sugarbomb Pokaż wiadomość
Ja nie rozumiem czemu nie można stworzyć i zwykłej i mobilnej wersji. 60% użytkowniczek musi się dostosować do topornej wersji dla 40% użytkowniczek mobilnych. Ja na telefonie korzystałam z aplikacji KWC, która swoją drogą jest teraz wygodniejsza i czytelniejsza niż aktualna strona.
Moim zdaniem KWC niestety umrze śmiercią naturalną, odkąd wprowadziliście te zmiany to ani razu nie skorzystałam z KWC żeby coś dla siebie znaleźć, myślę że nie jestem jedyna.
Nie jesteś jedyna. Codziennie zaglądałam na KWC i przeglądałam nowe recenzje w poszukiwaniu nowych, ciekawych kosmetyków. Przed każdym zakupem sprawdzałam opinie. Nie będę pisała co mi nie pasuje, bo wszystko zostało wymienione. Najważniejsze, że hajs się zgadza.
Cytat:
Jednym słowem, jak u katolików...
Gorzej. Z kościoła możesz się wypisać, a konta na wizażu nie usuniesz.
Stary 2016-03-21, 18:12   #356
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zania Pokaż wiadomość
Jestem i ja, niestety. Bo kiedys pierwsze kroki kierowalam na kwc, teraz wole sobie poszukac ogolnie przez google, nie korzystajac z kwc.

Otoz to. Gdy pierwszy raz otworzylam nowe kwc to myslalam, ze wystapil mi blad strony i czym predzej zamknelam. Powrocilam dzien pozniej, to samo. Niestety. To nie blad strony, to nowa szata graficzna, ktora jest koszmarna. Moze to dziwne, ale gorzej mi cokolwiek znalezc, nie mowiac juz o czytaniu.
Hahaha, tez jak to pierwszy raz zobaczyłam, to pomyślałam, że jakaś awaria, błąd strony, tym bardziej ze nic nie działało jak należy. Ale nieee, to "ulepszenia".
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 18:14   #357
lolka80
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rochelle_ Pokaż wiadomość
UWAGA! Udało mi się nadrobić wątek do 10 strony. Jutro rano usiądę do następnych części. (...)
Dlaczego oddaliście do użytku rozgrzebaną stronę z tyloma błędami bez możliwości korzystania ze starej wersji ?
Pozdrawiam.

Edytowane przez lolka80
Czas edycji: 2016-03-21 o 18:17
Stary 2016-03-21, 18:24   #358
aniyam
Szanelowa Madżesti

GG do aniyam

Czy można dodać do Sortowania pozycję Sortowanie wg alfabetu. Np jeśli wchodzę w jakiegoś producenta pojawiają mi się jego produkty i nie mogę sortować po nazwie ( wg alfabetu ) tylko od najwyższej oceny, od najniższej oceny, od najnowszych, od najstarszych, po hitach, najczęściej recenzowane.

"Cały cud życia polega na tym, że wszystko, co ważne, zdarza się w najmniej oczekiwanym momencie.Wszystko ma swoją przyczynę i skutek. I jest po coś."

aniyam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-21, 18:26   #359
lolka80
Raczkowanie

Cytat:

Kolor - nie zmienimy.
ojj...

Cytat:
Kwestia dislike - będzie dyskutowana. Dajcie szansę tej funkcjonalności.
Korpo. Pole do popisu dla frustratów i pracowników koncernów

Cytat:
Po co tyle informacji o użytkowniku? Bo chcemy, aby to osoba, która publikuje była ważna.

Cytat:
Niestety nie zrobimy kategorii testy.
Akurat tego się pewnie nikt nie spodziewał. Nie po to rozdawali produkty oczekując zachwytów, aby nikt nie zaglądał bądź nie traktował poważnie tej kategorii. Te opinie powinny się ładnie wymieszać z pozostałymi

Ja już tylko bym chciała, aby powróciły moje recenzje....

.
Stary 2016-03-21, 18:28   #360
lee-lee
Przyczajenie

Zalogowałam się, mimo ze na codzien jestem bierna, ale wierna czytelniczka KWC
Wszystko zostalo juz powiedziane.
Dodam od siebie:
Przykro.
Zabili KWC.

Załączę jeszcze tylko taki hit wszechczasow:
https://edipresse.pl/news/kosmetyk-w...lona-katalogu/
(...)
Wśród wprowadzonych zmian znalazły się nowe funkcjonalności. Użytkownicy Wizaz.pl mają teraz możliwość zadawania pytań recenzentce oraz ich obserwowania. Recenzentki mogą być również oceniane przez użytkowników co dodatkowo wzmacnia wiarygodność publikowanych treści. W chwili obecnej katalog Kosmetyk Wszech Czasów Wizaz.pl to społeczność ponad 86 000 zaangażowanych recenzentek. Zmienił się również layout katalogu, formularze dodawania produktu i opinii są jeszcze bardziej intuicyjne, a wyszukiwarka produktów jest prostsza, szybsza i zyskała nowe filtry wyszukiwania. W nowym KWC również niezalogowani użytkownicy mają możliwość polecania wybranych produktów. Strona jest responsywna, ma nowe logo i szatę graficzną za które odpowiada firma Simply User.
Za relaunch katalogu odpowiada Dorota Szostek-Rejowska, dyrektor produktu Wizaz.pl oraz Elżbieta Żywiczyńska – manager KWC, wieloletnia użytkowniczka Wizażu.
KWC jest katalogiem opierającym się na społeczności Wizażanek – dlatego też na bieżąco konsultowaliśmy zmiany, które wprowadzaliśmy z użytkowniczkami Wizażu, bądź wręcz wdrażaliśmy zapotrzebowania, jakie zgłaszały. Nie jest to koniec zmian, planujemy dalszy rozwój. Oczywiście w porozumieniu z recenzentkami katalogu. ”- komentuje Elżbieta Żywiczyńska.
lee-lee jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Techniczne dla katalogu kosmetyków

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości