Aparaty ortodontyczne cz. XVI - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-03-15, 20:18   #751
rejek_d
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI

A co to za wosk? Ja mam tylko ten zwykły, którym miałam zaklejać zamki w razie czego (takie cienkie paseczki), ale ten się na łuku nie chce trzymać.
rejek_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-15, 20:32   #752
ZielonaaHerbata
Raczkowanie

Dot.: Aparat ortodontyczny Warszawa

Wosk modelowy, tylko nie pamiętam dokładnie jak on działa. Chyba go trzeba było pomieszać z ciepłą wodą i wtedy się robił plastyczny, bo sam w sobie jest twardy.
ZielonaaHerbata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-15, 20:33   #753
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rejek_d Pokaż wiadomość
A co to za wosk? Ja mam tylko ten zwykły, którym miałam zaklejać zamki w razie czego (takie cienkie paseczki), ale ten się na łuku nie chce trzymać.
To taki sam wosk Oderwij większy kawałek, rozgrzej dobrze i uformuj
Stary 2016-03-15, 21:07   #754
rejek_d
Raczkowanie

Dzięki, zapytam w aptece, może jakimś cudem będzie.
Stary 2016-03-15, 21:21   #755
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rejek_d Pokaż wiadomość
Dzięki, zapytam w aptece, może jakimś cudem będzie.
Mogę Ci wysłać parę opakowań za pokrycie kosztu wysyłki Mam też silikon ortodontyczny jedno opakowanie, lepsze od wosku. Nieotwierane oczywiście
Stary 2016-03-16, 07:19   #756
Eve00
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 87marta78 Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi,bo 23go ide na założenie gumek przed zalozeniem hyraxa.co to za gumki? I gdzie będę miała je zakładane?
to separatory między szóstkami i piątkami aby zrobić miejsce na pierścienie.

Cytat:
Napisane przez whtdrk1 Pokaż wiadomość
Dawno do Was nie zaglądałam
Jestem właśnie po zdjęciu aparatu, miałam podklejane retainery na górę i dół, stąd też moje nieco dziwne pytanie. Czy spotkałyście się kiedyś, żeby retainery nie były podklejone zwykłym klejem, a zalepione dodatkowo po całości masą do wypełnień? Pierwszy raz się z czymś takim spotykam i to we własnej buzi, co przyprawia mnie o szewską pasję (dosłownie!). Zęby powinny być gładkie od środka, a mam tak nakładzione tej masy, że straciły swój odjęzykowy profil i są strasznie "grube".
też się nie spotkałam z czymś takim. Zawsze widziałam retainery przyklejone przeźroczystym klejem. Nie masz możliwości zapytać o o orto?
ps. gratuluję zdjęcia aparatu. wklej zdjęcia swoich efektów

DBAM O WŁOSY
Eve00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-16, 12:52   #757
whtdrk1
Przyczajenie

GG do whtdrk1

Trzeba być mną... Jednak to gruba warstwa kleju
Efekt może nie jest jakiś super oszałamiający, ale najważniejsze, że udało się zrobić więcej niż początkowo zakładała moja orto. Zgryz krzyżowy, lewy bok ruszył tylko trochę, natomiast prawy ładnie się wyciągnął. Z wybielania musiałam zrezygnować ze względu na ciążę, zresztą z tego też powodu trzeba było się streszczać ze ściąganiem drutów Łącznie 15 miesięcy leczenia.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg page.jpg (103,1 KB, 78 załadowań)
whtdrk1 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-03-17, 08:21   #758
rejek_d
Raczkowanie

Kupiłam w aptece więcej wosku, w dzień nadal nie chce się trzymać, pewnie za dużo mielę jęzorem, ale na noc zakleiłam szczelnie i już jest trochę lepiej.
Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Mogę Ci wysłać parę opakowań za pokrycie kosztu wysyłki Mam też silikon ortodontyczny jedno opakowanie, lepsze od wosku. Nieotwierane oczywiście
Dziękuję, jak mi zabraknie to się zgłoszę

whtdrk1, ładny efekt, nie mogę się doczekać u siebie prostych ząbków. Ale u mnie sytuacja wyjściowa jest duuuużooo gorsza, więc na efekty sobie jeszcze poczekam

Edytowane przez rejek_d
Czas edycji: 2016-03-17 o 08:23
Stary 2016-03-18, 09:28   #759
Kicia131
Zadomowienie

A ja już po pierwszej wizycie. Jutro jak się uda to zrobię zdjęcie szczęki, w przyszłym tygodniu omówienie możliwych metod leczenia i jak dobrze pójdzie, to za dwa tygodnie może będę miała już aparat na razie na dół, żeby się szczęka przyzwyczaiła, a po miesiącu-dwóch na górę.
Okazało się, że dzięki temu, że nosiłam kiedyś już aparat, to nie jest najgorzej, kwestia tylko wyrównania zębów i wysunięcia lekko dolnej szczęki. Max 1.5 roku będę nosić aparat, a może i krócej

Juhu

Kupiłam konia! 11.03.2012 Messi

Od 14. kwietnia 2016 aparatka
Kicia131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-18, 14:51   #760
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kicia131 Pokaż wiadomość
A ja już po pierwszej wizycie. Jutro jak się uda to zrobię zdjęcie szczęki, w przyszłym tygodniu omówienie możliwych metod leczenia i jak dobrze pójdzie, to za dwa tygodnie może będę miała już aparat na razie na dół, żeby się szczęka przyzwyczaiła, a po miesiącu-dwóch na górę.
Okazało się, że dzięki temu, że nosiłam kiedyś już aparat, to nie jest najgorzej, kwestia tylko wyrównania zębów i wysunięcia lekko dolnej szczęki. Max 1.5 roku będę nosić aparat, a może i krócej

Juhu
Dość optymistyczna opcja

Ja byłam ostatnio na kontroli ale nic ciekawego się nie dzieje, łańcuszki i zamykanie szpar, trochę krewetek, powolne przygotowanie do ściągnięcia ekspandera Dolna jedynka coraz bardziej swoją pozycją przypomina poziom niż pion jak kiedyś, co mnie cieszy
Stary 2016-03-20, 20:40   #761
Pysiaaka
Raczkowanie

Czy to możliwe, żeby od pasty bolały mnie zęby ? Ostatnio kupiłam sensodyne z fluorkiem. Może być za silna ? Szczególnie bolą mnie szóstki, na których mam pierścienie. Nie wiem, dziwne...
Pysiaaka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-03-21, 20:48   #762
201606201234
Konto usunięte

Dziewczyny z Wrocławia i okolic. Jakiego macie ortodonte, do kogo chodzicie? Za tydzień chce iść na wizytę.
201606201234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-22, 07:25   #763
Malinowaslodycz
Raczkowanie

Zakładam jutro apart macie jakieś rady na pierwsze dni z przyjacielem na zębach? jak przetrwać?
Nie wiem jeszcze na jakie gumki się zdecydować
Malinowaslodycz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-22, 10:06   #764
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malinowaslodycz Pokaż wiadomość
Zakładam jutro apart macie jakieś rady na pierwsze dni z przyjacielem na zębach? jak przetrwać?
Oba tematy wałkowane miliardy razy
Stary 2016-03-22, 11:35   #765
Szpilka1985
Przyczajenie

Cytat:
Przede wszystkim nie dramatyzować i nie wynosić posiadania aparatu do rangi światowej tragedii, która sprawia, że prawie świat się kończy, bo mam druty na zębach :P Wszystko jest do przeżycia, a w internecie pierdyliony porad co robić, co jeść, czego nie jeść, ile razy myć zęby, czym myć itd itd Przede wszystkim zdrowy rozsądek i trochę intuicji. Nie zjesz nic twardego, bo raczej nie dasz rady, więc dieta bardziej płynna, jak aparat obciera to wosk, a mycie zębów po posiłku. Ot cała filozofia, przynajmniej w moim przypadku
Szpilka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-22, 12:33   #766
201606201115
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kicia131 Pokaż wiadomość

Juhu
O to faktycznie krótko by trwało leczenie. Oby faktycznie tak się udało, bo wiadomo, że ten czas który orto podaje jest prognozowany a wszystko zalezy od tego jak się zęby będą przesuwać

Cytat:
Napisane przez Pysiaaka Pokaż wiadomość
Czy to możliwe, żeby od pasty bolały mnie zęby ? Ostatnio kupiłam sensodyne z fluorkiem. Może być za silna ? Szczególnie bolą mnie szóstki, na których mam pierścienie. Nie wiem, dziwne...
A może to od aparatu cię zęby bolą a nie od pasty? Może akurat w tej chwili na te zęby aparat działą mocniej. Chyba, że chodzi bardziej o nadwrażliwość zębów to można jakąś pastę na nadwrażliwość zębów zastosować.

Cytat:
Ja się w pierwszych dniach miło rozczarowałam, wcale nie było tak źle, żadnego wielkiego bólu i tym podobnych rzeczy i jadłam właściwie tak jak zawsze. Tobie też tego życzę
Metalowy aparat zakładasz? Przy metalu z tego co czytam dziewczyny polecają różowe (zlewają się z dziąsłami i mniej rzucają w oczy), niebieskie/granatowe (optycznie wybielają zęby) lub szare (zlewają się z zamkami aparatu). To też zależy od tego na czym ci zależy Czy chcesz żeby aparat był mnie czy bardzie widoczny.

Ja miałam wczoraj pierwszą wizytę od założenia aparatu. W sumie nic ciekawego, tylko wymiana ligatur i dostałam grubszy drucik na dół i na górę i dalej walczymy ze zgryzem krzyżowym czyli czekamy aż szczęka odpowiednio się poszerzy. Gumki dostałam perłowe tym razem, które jeszcze mniej mają się przebarwiać. Chociaż moja orto była w szoku że poprzednie prawie wcale mi się nie przebarwiły. To chyba przez obsesyjne szorowanie zębów. Ale co mi po nieprzebarwionych gumkach skoro już widzę, że trochę osadu mi się zbiera przy zamkach
Zamówiłam teraz końcówkę do szczoteczki Intespace i będę nią walczyć z osadem. Macie tą końcówkę, polecacie? Do tej pory przy zamkach domywałam taką jednopęczkową
201606201115 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-22, 15:47   #767
sandrek
Zakorzenienie

Ja pamiętam, że mnie zęby bolały zawsze jak używałam Blend-a-med. Jak zmieniłam pastę, problem zniknął.
sandrek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-22, 17:34   #768
Pysiaaka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kallistooo Pokaż wiadomość
A może to od aparatu cię zęby bolą a nie od pasty? Może akurat w tej chwili na te zęby aparat działą mocniej. Chyba, że chodzi bardziej o nadwrażliwość zębów to można jakąś pastę na nadwrażliwość zębów zastosować.
Nie mam jeszcze aparatu Mam łuk podniebienny. Wcześniej wydawało mi się, że bolą mnie tylko szóstki, ale teraz to nie tylko szóstki. Uczucie takie jak przy nadwrażliwości. Wcześniej stosowałam zwykłą Sensodynę, właśnie z racji wrażliwych i krwawiących dziąseł i mi pomagała. A ta z fluorkiem może jest jakaś za silna. Stosuję jeszcze płyn do płukania z fluorkiem, może za dużo tego. Więc chyba muszę zmienić pastę.
Stary 2016-03-22, 19:21   #769
201606201115
Konto usunięte

Cytat:
Nie mam jeszcze aparatu Mam łuk podniebienny. Wcześniej wydawało mi się, że bolą mnie tylko szóstki, ale teraz to nie tylko szóstki. Uczucie takie jak przy nadwrażliwości. Wcześniej stosowałam zwykłą Sensodynę, właśnie z racji wrażliwych i krwawiących dziąseł i mi pomagała. A ta z fluorkiem może jest jakaś za silna. Stosuję jeszcze płyn do płukania z fluorkiem, może za dużo tego. Więc chyba muszę zmienić pastę.
To moja teoria upadła
Na twoim miejscu odstawiłabym tą pastę i sprawdziła czy problem zniknie. A nadwrażliwość dotyczy wszystkich zębów czy np. tylko górnych? Bo może to jednak "wina" łuku podniebiennego.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-03-22, 19:48   #770
87marta78
Zadomowienie

Wrocilam ze skalingu poddziaslowego,totalna masakra,mimo znieczulenia było ciężko.
Jutro ide na założenie separatorów.
87marta78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-22, 21:09   #771
Pysiaaka
Raczkowanie

Cytat:
To moja teoria upadła
Na twoim miejscu odstawiłabym tą pastę i sprawdziła czy problem zniknie. A nadwrażliwość dotyczy wszystkich zębów czy np. tylko górnych? Bo może to jednak "wina" łuku podniebiennego.
Na dole też przed chwilą umyłam blend-a-med to było ok
Jaką pastę polecacie przy aparatach tak w ogóle?
Stary 2016-03-22, 21:22   #772
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Byle nie wybielające Elmex spoko do stosowania 2x dziennie, bo nie wolno z nią przesadzać. Na jakieś ortodontyczne nie ma co przewalać pieniędzy
Stary 2016-03-23, 07:19   #773
truskavkowa
Raczkowanie

Mi ostatnio przypasowały pasty z Ziaji
góra - 11.12.2015 r.
truskavkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 10:27   #774
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truskavkowa Pokaż wiadomość
Mi ostatnio przypasowały pasty z Ziaji
Które dokładnie? ja kończę Elmex i juz czeka ta w wersji reminalizującej
Stary 2016-03-23, 10:31   #775
truskavkowa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Które dokładnie? ja kończę Elmex i juz czeka ta w wersji reminalizującej
Mam tą remineralizującą i taką bez fluoru (białe opakowanie z zielonymi napisami). Kupiłam też przeciwpróchniczą, ale jeszcze nie używałam. W superpharm są po jakieś 6 zł, więc można kupować hurtowo :P
góra - 11.12.2015 r.
truskavkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 11:00   #776
agatka36
Zadomowienie

Cześć dziewczyny Jutro idę na pierwszą wizytę do orto, pantogram zrobiony, zęby prawie wyleczone, obczytałam się po uszy , więc teoretycznie wiem, co i jak, ale boję się, że usłyszę, że mam straszną wadę (chociaż nie mam, gdzie tu logika?) i orto powie, że nic się nie da zrobić, albo rzuci mi koszty takie, że kolana mi się ugną... Macie jakąś dobrą radę na ogarnięcie się?
Stary 2016-03-23, 14:10   #777
201606201115
Konto usunięte

Cytat:
Ja na używam też pomarańczowego Elmexa 2x dziennie. Do pozostałych myć mam teraz jakąś Sensodyne, ale muszę się rozejrzeć za inną bo ta jest za ostra w smaku jak dla mnie i przy którymś już z kolei myciu w ciągu dnia wyżera mi język

Cytat:
Napisane przez agatka36 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny Jutro idę na pierwszą wizytę do orto, pantogram zrobiony, zęby prawie wyleczone, obczytałam się po uszy , więc teoretycznie wiem, co i jak, ale boję się, że usłyszę, że mam straszną wadę (chociaż nie mam, gdzie tu logika?) i orto powie, że nic się nie da zrobić, albo rzuci mi koszty takie, że kolana mi się ugną... Macie jakąś dobrą radę na ogarnięcie się?
Coś się da zrobić zawsze tylko czasami do leczenia nie wystarczą tylko dwa łuki aparatu. Daj znać co ci orto zaproponował.

Oficjalnie dołączam do fanek szczoteczek Curaprox Zakupiłam ortodontyczną do mycia w ciągu dnia i jest bardzo fajna, delikatna dla dziąseł a jednocześnie taka gęsta że dokładnie czyści zęby, bez porównania do szczoteczki ortodontycznej którą dostałam od ortodontki w "zestawie startowym".
Stary 2016-03-23, 15:28   #778
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Ja na używam też pomarańczowego Elmexa 2x dziennie. Do pozostałych myć mam teraz jakąś Sensodyne, ale muszę się rozejrzeć za inną bo ta jest za ostra w smaku jak dla mnie i przy którymś już z kolei myciu w ciągu dnia wyżera mi język

Oficjalnie dołączam do fanek szczoteczek Curaprox Zakupiłam ortodontyczną do mycia w ciągu dnia i jest bardzo fajna, delikatna dla dziąseł a jednocześnie taka gęsta że dokładnie czyści zęby, bez porównania do szczoteczki ortodontycznej którą dostałam od ortodontki w "zestawie startowym".
Sensodyne ma na pastach informację, żeby nie używać ich częściej niż 2x dziennie, więc też nie przeginaj, podobnie jak z Elmexem
Tak czy siak zobaczycie, po miesiącu-dwóch już tak nie będziecie biegać myć zębów, 2-3x dziennie jest wystarczające
Stary 2016-03-23, 20:19   #779
Pysiaaka
Raczkowanie

A te pasty z Ziaji można dostać w Rossmanie albo jakimś normalnym sklepie ?
Stary 2016-03-23, 21:27   #780
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szpilka1985 Pokaż wiadomość
Przede wszystkim nie dramatyzować i nie wynosić posiadania aparatu do rangi światowej tragedii, która sprawia, że prawie świat się kończy, bo mam druty na zębach :P Wszystko jest do przeżycia, a w internecie pierdyliony porad co robić, co jeść, czego nie jeść, ile razy myć zęby, czym myć itd itd Przede wszystkim zdrowy rozsądek i trochę intuicji. Nie zjesz nic twardego, bo raczej nie dasz rady, więc dieta bardziej płynna, jak aparat obciera to wosk, a mycie zębów po posiłku. Ot cała filozofia, przynajmniej w moim przypadku
zazdroszczę przypadku
mi parę dni po założeniu aparatu górna prawa ósemka się dosłownie obróciła w dziąśle (była na wierzchu mocno skierowana w stronę buzi a teraz jest już w miarę w rzędzie z resztą zębów), twarz mi potężnie spuchła, miałam przez tydzień szczękościsk, dostałam antybiotyk i wylądowałam na zwolnieniu

ale ja to przypadek specjalny bo dolne ósemki miałam w sumie wyrywane przez około 8 godzin, to znieczulenie, które trzyma kilka godzin u mnie puszczało po 30 minutach i inne takie kwiatki - traumatycznie to wspominam

ale i tak aparat to był mój najlepszy pomysł w życiu noszę już niecałe 5 miesięcy a zęby wyglądają tak, że jakbym pewnie takie miała oryginalnie to bym na pomysł aparatu nie wpadła plus wreszcie moja górna warga - zapadnięta na cofniętych górnych zębach - wreszcie pasuje rozmiarem do dolnej

najpierw poszedł górny łuk, miesiąc później ekspander podniebienny (eh wieczny odcinsk na języku i na dodatek niejak nie umiem tego tak obkleić woskiem żeby się trzymało ) a kolejny miesiąc później dół

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości