Artizia/Harmonet/Kontracept/Logest/Sylvie 20/Artilla/Juliperla - wątek zbiorczy! - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-09-16, 10:05   #391
DsC
Zakorzenienie

Dot.: Harmonet-wady i zalety.

wiadomo, że takie używki jak papierosy czy solarium nie korzystnie wpływają na skórę i cere...i to nie tylko od tabletek, bo nawet jakbyś nie brała tabletek to jesteś narażona na takie "skutki uboczne"...
Co do miesiączek i PMS myślałam że będzie lepiej...a mi jeszcze bardziej odbija przed okresem
Stary 2007-09-17, 10:48   #392
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DsC Pokaż wiadomość
wiadomo, że takie używki jak papierosy czy solarium nie korzystnie wpływają na skórę i cere...i to nie tylko od tabletek, bo nawet jakbyś nie brała tabletek to jesteś narażona na takie "skutki uboczne"...
Co do miesiączek i PMS myślałam że będzie lepiej...a mi jeszcze bardziej odbija przed okresem
Zgadzam się. Solarium zawsze wpływa źle na cerę. Tabletki + solarium + papierosy to mieszanka wybuchowa i chyba własnie dlatego skończyło się to plamami na skórze.
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-20, 00:15   #393
patricia161
Przyczajenie

Dot.: Harmonet-wady i zalety. - zbiorczy

ja baralam harmonet przez 2 lata nic nie przytylam..miesiaczka jak w zegarku..wszystko byl w porzadku oprocz 1 opakowania..otoz przez caly okrez brania 1 op mialam krwawienie potem intensywna (BAArdzo miesieszke) a potem bylo wszystko git..potem zaczelam brac cilest ze wzgledu na kase ale nie jestem zadowolona..bolaly mnie czesto jajniki i w ogole lekarka powiedziala ze sa to tabletki raczej dla starszych i jeszcze w srodku brania opoakowania wystapilo krwawienie wiec wracam do harmonetu..ale to wszystko to indywidualna sprawa..w koncy kazdy organizm reaguje inaczej..niestety minusem jest to ze piersi mi nic a nic nie urosly:P
patricia161 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 09:50   #394
kalina_kalinka
Raczkowanie

a a mam problem.pierwszy raz zawalilam sprawe i nie wzielam tabletek ze soba na weekend.mysle ze omine te tabletki i od niedzieliwezme stalym rytmem zeby sie tak nie rozregulowac ale co z antykoncepcja?pomozcie ja nie chce wpasc!
kalina_kalinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-21, 12:56   #395
DsC
Zakorzenienie

no musisz się teraz dodatkowo zabezpieczać, bo współżycie bez np. prezerwatywy teraz byłoby troszkę niebezpieczne!! NIe wiem przez jaki czas? Jak pominie się jedną tabletkę to piszą że przez tydzień... a jeżli pominie się wiecej to nie wiem, bo nigdy w takiej sytuacji nie byłam! Może pisze na ulotce? Poczytaj dobrze
Stary 2007-09-21, 20:10   #396
joasia65
Raczkowanie

Witam wszystkie Panie
Od 7 miesiecy biorę Harmonet Nie mam żadnych plamień, piersi mi urosły (z czego sie ciesze ), no może troszke utyłam ale nie wiem czy to jest wyłącznie wina tabletek. Jak narazie wszystko jest dobrze
Stary 2007-09-21, 21:07   #397
kalina_kalinka
Raczkowanie

mam problem... pierwszy raz zapomnialam wziasc tabletek na weekend... co mam po tym weekendzie zrobic?
przerwe 7 dni czy wziasc w niedziele?co z antykoncepcja ?
kalina_kalinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-02, 17:59   #398
Metallica
Przyczajenie

Witam wszystkie Panie. Od 27 września biorę Harmonet, który przepisał mi lekarz. Są to moje pierwsze tabletki. Spodziewałam się jak najlepszych rezultatów, ale po tych kilku dniach stan mojej cery się pogorszył. Nigdy nie miałam żadnych tam wyprysków, a teraz nawet rodzice mówią, że wysypało mi czoło. Oczywiście też udaję zdziwioną, ale to chyba wina Harmonetu. Jesli chodzi o samopoczucie to w porządku. Plamienia są (ale gin mówił, że pierwszy miesiąc to norma). Piersi nie rosną. Może to tylko taki lipny początek... Mam nadzieję. Pozdrawiam serdecznie
Metallica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-02, 22:24   #399
antoinettee
Zadomowienie

Dziewczyny jak macie watpliwosci to idzcie do lekarza. Nikt na tym forum nie pomoże wam tak jak on

Edytowane przez antoinettee
Czas edycji: 2007-11-07 o 16:58
antoinettee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-04, 18:16   #400
lenka_18
Przyczajenie

hej wam mam takie pytanie : czy syrop tussipect wpływa jakoś na działanie harmonetu?
baardzo proszę o odpowiedź pozdrawiam gorąco
lenka_18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-06, 14:12   #401
mavia
Raczkowanie

GG do mavia Send a message via Skype™ to mavia

Ja biorę Yasmin i jestem naprawe zadowolona ;-) Biorę juz 4 miesiace. Wcześniej pół roku brałam Diane35 od której przytyłam 5 kg jakoś prawie. I cera któa miała się poprawic poprawiła sie ale nieznacznie. Za to przy Yasmin, po 1 opakowaniu cera była o niebo lepsza, waga nie wzrosła i czuję sie dobrze. Myślę że to dobre tabletki, pod każdym względem, nie tylko jeśli chodzi o cere. Polecam.
mavia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-07, 21:37   #402
LadyInBlack2
Rozeznanie

Wiecie co, tak czytam te posty i zaczyna mnie oświecać...
Ale po kolei..

Harmonet biorę od ponad 5 lat. Nigdy nie robiłam żadnej przerwy bo nie czułam potrzeby, badania wątrobowe też zawsze w normie.
Chyba się od nich uzależniłam, były to zawsze dla mnie rewelacyjne tabletki i nie miałam zamiaru zamieniać je na żadne inne. Miesiączka zawsze tego samego dnia o tej samej porze, 100% zabezpieczenia, wygoda..

Tylko ostatnio coraz bardziej martwi mnie mój totalny spadek libido , a martwi nie tym bardziej, że za kilka miesięcy wychodzę za mąż i chciałabym, żeby w moim małżeństwie i od tej strony wszystko się układało. Z tym libido jest tak, że umysł chce, ale ciało średnio.. ale jak długo tak można? Sama mam już tego dość! A zanim brałam pigułki moje libido było baaardzo konkretne

ale tu nie chodzi tylko o libido ale również o notoryczną senność, niepohamowane wybuchy agresji, której nawet mój przyszły małżonek ma dość, nieustannie bolące piersi, które niestety się nie powiększyły dzięki tabletkom, nieustanna chęć na coś słodkiego przy próbach zrzucenia kilku kg (ale nie utyłam od harmonetu), kilka przebarwień na twarzy i ciele, paskudny cellulitis, widoczna siateczka drobnych żyłek pod kolanem (boję się, że to początek żylaków) i czasem takie dziwne uczucie nabrzmienia ciała..

i teraz zaczynam wierzyć, że to wszystko od tego pieprzonego harmonetu, w który tak wierzyłam, któremu tak ufałam, któremu byłam wierna tyle lat!!

co polecacie zamiast tego? yasminelle? ale to chyba droga przyjemność?

muszę je zmienić, nie chcę dłużej tak żyć! podczas następnej wizyty u gina muszę z nim o tym pogadać..
LadyInBlack2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-21, 14:20   #403
luna30
Przyczajenie

Dot.: Logest i działania niepożądane

A przytyłyście po tym?
luna30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-22, 12:18   #404
meszsares
Zadomowienie

ja ani grama. to byly jedne z lepszych tabsow jakie mialam okazje brac.
meszsares jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-22, 20:57   #405
BlackAngel
Adwokat diabła

Hej! Ja odstawiłąm logest z tego względu że zbliża mi się matura, dyplom itp.
Nie bede miała czasu' na wiadomo co' z moim TŻ tak często jak wcześniej. Lecz nie to mnie matrwi, czy któraś z Was po odstawieniu tabletek plamiła tak samo jak po zaczęciu przyjmowania pierwszego opakowania? Bardzo mnie to ciekawi, bo ja właśnie mam takie objawy i sie zastanawiam czy to normalne? Czy też musze popędzić do gina.. Z góry dzięki za odpowiedz..

With enough time, we all find what we're looking for.
Even if it was there all along
BlackAngel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-23, 10:38   #406
soundlinkkkkk
Przyczajenie

Question Dot.: Harmonet-wady i zalety. - zbiorczy

witam
przegladalam wlasnie watek o harmonecie i troszke sie wystraszylam...
mianowicie biore harmonet od ok 5 mcy w ktoryms z postow napisane bylo ze nie wolno laczyc go z antybiotykami :| no wlasnie a ja przez ostatnie 3-4 dni bralam clemastnum... czy to moglo wplynac na dzialanie tabletek?co prawda to tylko antybiotyk na alergie i uczulenia ale mimo wszystko mam pewne obawy? czy myslicie ze ten antybiotyk mogl oslabic dzialanie harmonetu?
soundlinkkkkk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-23, 15:45   #407
DsC
Zakorzenienie

ja po harmonecie też zauważyłam że stalam się bardzo agresywna...mała rzecz potrafi mnie tak wyprowadzić z równowagi, ze aż czasem sama się siebie boje... :/
Stary 2007-10-28, 20:37   #408
Metallica
Przyczajenie

Od czwartku biorę drugie (i ostatnie) opakowanie Harmonetu.. Moja miesiączka nie była co prawda tak bolesna, jak zawsze, ale "lało" sie ze mnie jak ze świniaka... Cera nigdy nie sprawiała mi kłopotu, teraz skóra jest tłusta i zdarzają sie wypryski.. A co najgorsze mój nastrój zmienia się z minuty na minutę; raz jestem szczęśliwa, a jak coś mnie zdenerwuje to wpadam w złość.. I jakas taka płaczliwa sie zrobiłam, a to do mnie nie pasuje. Podziwiam tylko mojego chłopaka, który to dzielnie znosi :P Jak tylko skończę to opakowanie to przerzucam się na Microgynon 21, chociaż niewiadomo czy sie sprawdzi u mnie, ale słyszałam duzo więcej lepszych opinii. Pozdrawiam serdecznie
Stary 2007-10-28, 21:24   #409
DsC
Zakorzenienie

ja chyba tez rzucam tabletki, chociaż tak się do nich przyzwyczaiłam że nie chce ich odstawiać tym bardziej że mi pasują...
ale moja babcia i moja mama mają problemy z nadciśnieniem i tarczycą...boję się że tabletki mogą mi zaszkodzić i też mogę nabawić się w przyszłości tej dolegliwosci nie wiem co robic!
Stary 2007-10-29, 18:37   #410
LadyInBlack2
Rozeznanie

dziewczyny, gdyby tylko było coś, czym skutecznie mogłabym zastąpić tabletki w ogóle to nawet bym się nie zastanawiała ale albo jestem ślepa albo nie wiem co..

a ponieważ nie wiem co to idę wymienić harmonet na jakieś inne pigułki, wszystko jedno jakie, byle mi wróciła ochota na amore
Stary 2007-10-29, 19:55   #411
Metallica
Przyczajenie

Jeśli chodzi o "ochotę" to mogłabym powiedziec, że są to tabletki ANTYochotowe Nawet jak troszke jestem nakręcona to zaraz na nic nie mam siły, tylko połozyc sie do wyra i spać... A tak w ogóle to śpie popołudniami, wstaję koło 19 czasem 21 i po krótkim czasie znowu ide spać. Normalnie życie prześpię :P Ja równiez na pewno zmienię Harmonet na coś innego, bo czuje się jakbym przez cały miesiąc miała okres, czyli taki nastrój typu: Odp****olcie sie wszyscy ode mnie. Pozdrawiam
Stary 2007-10-29, 20:52   #412
DsC
Zakorzenienie

ja tam na ochote nie narzekam
Stary 2007-11-05, 13:31   #413
lenka_18
Przyczajenie

hej wam mam mały problem... otóż od 1,5 roku biorę ten harmonet, dokładnie co do godziny dodatkowo z moim facetem kochamy się tylko 2-3 razy w miesiącu bo tyle też razy się widzimy.... i zawsze z prezerwatywą.... okres od 1,5 roku dostaje dokładnie 4dnia po odstawieniu tabletek czyli w poniedziałek.... a dziś cholera nie dostałam (przynajmniej do tej pory) :/ strasznie się denerwuję no ale w ciąży to raczej nie jestem, bo niby jakim cudem nie/? proszę o odp pozdro
Stary 2007-11-05, 13:41   #414
emma-e4
Wtajemniczenie

ciąża mało prawdopodobna
a nie miałaś ostatnio biegunki/wymiotów?
ale nawet jakby to zaburzyło działanie tabletek to prezerwatywa powinna was uratować
podobno raz na wiele przypadków może nie być okresu po tabletkach, mimo, że nie jesteś w ciąży
radzę zrobić test, tak w razie czego i nie denerwuj się
emma-e4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-05, 13:56   #415
lenka_18
Przyczajenie

żadnych biegunek, wymiotów ani nic.... nie spóźniam się z tabletkami, zawsze jem je o stałej porze no i nie zapomniałam żadnej z nich.... miał się dziś pojawić, ale nie ma.... tabletki zaczynam znowu od piątku, więc mam nadzieję że do tego czasu okres się pojawi....
i jak juz wspominałam kochamy się 2-3 razy w miesiącu, a on nigdy nie konczy we mnie(mimo gumki)..... więc wydaje mi się to niemożliwe....
Stary 2007-11-05, 15:19   #416
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lenka_18 Pokaż wiadomość
żadnych biegunek, wymiotów ani nic.... nie spóźniam się z tabletkami, zawsze jem je o stałej porze no i nie zapomniałam żadnej z nich.... miał się dziś pojawić, ale nie ma.... tabletki zaczynam znowu od piątku, więc mam nadzieję że do tego czasu okres się pojawi....
i jak juz wspominałam kochamy się 2-3 razy w miesiącu, a on nigdy nie konczy we mnie(mimo gumki)..... więc wydaje mi się to niemożliwe....
Prawdopodobieństwo ciąży jest praktycznie zerowe...
Ale nasuwa mi się inne pytanie: kochacie się z prezerwatywą, on nie kończy w Tobie więc po co bierzesz tabletki? Szczególnie że kochacie się 2-3 razy w miesiącu...To chyba niepotrzebne trucie organizmu hormonami..przynajmniej mi sie tak wydaje...
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-05, 17:31   #417
lenka_18
Przyczajenie

ja wiem ze to moze bez sensu że biorę, ale właściwie tak jest od wrzesnia ze sie kochamy te 2-3 razy w miesiacu bo on wyjechal do innego miasta na studia.... a mnie szkoda odstawiac bo same plusy w tym widzę... szczególnie ten okres że dokładnie co 28dni, nie tyje, nie chce mi sie tyle jesc... no i troche sie boje ze moze sie to zmienic jak odstawie tabletki....
jak narazie jeszcze nie mam okresu :/ i sie coraz bardziej zaczynam denerwować :/ :/
Stary 2007-11-12, 12:52   #418
LadyInBlack2
Rozeznanie

Byłam dziś u gina i przepisał mi yasminelle, przedtem przez ponad 5 lat brałam harmonet (już się tu i ówdzie na forum skarżyłam na wszelkie skutki uboczne po harmonecie). Kończę ostatnie opakowanie H. w tym tygodniu. Mam pytanie w związku z tym. Lekarz powiedział, że DLA BEZPIECZEŃSTWA powinnam rozpocząć branie nowych pigułek nie po 7 dniowej przerwie ale w dniu, w którym dostanę miesiączkę, czyli tak, jakbym zaczynała na nowo brać tabletki. Wszystko byłaby cacy gdyby nie to, że wyliczyłam, że jeśli przesunę sobie w ten sposób cykl, wypadnie mi miesiączka w dniu mojego ślubu, czego- jak wiadomo chce uniknąć. w związku z tym zamierzam brac yasminelle tak jak brałam do tej pory harmonet, po 7-dniowej przerwie. Wiem, że dla pewności powinnam sie dodatkowo zabezpieczać- pytatnie- jak długo? Czy 2 tyg wystarczą i czy mogę mieć w związku z tym jakieś plamienia i inne takie? Czy któraś z Was była w podobnej sytuacji?

dziękuję za wszelkie sugestie
Stary 2007-11-13, 19:15   #419
Filiżanka
Przyczajenie

Mam podobną sytuację, właśni skończyłam brac harmonet i rozpoczynam yasminelle z tym, że lekarka nakazała brac je normalnie, jako kontynuacje. Wiele moich koleżanek, które zmieniały tabletki także brały je w taki sam sposób. Uważam że Twój lekarz przesadza, bo organizm nie zareaguje na tę zmianę w tak drastyczny sposób, yasminelle brane normalnie jak harmonet będą Cię zabezpieczac od razu. Pozdrawiam.
Filiżanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-13, 22:30   #420
Metallica
Przyczajenie

Witam wszystkie Panie. Ja również zmieniłam Harmonet, ale na Microgynon 21. Lekarz powiedział, żeby brać je po 7- dniowej przerwie, czyli jako normalną kontynuację. Jeszcze jutro ostatnia tabletka Harmonetu... I uważam, że jeżeli okres miałby przytrafić się w dniu ślubu to byłby koszmar. W tym dniu nie powinno być takich zmartwień i polecałabym, aby go uniknąć i miło wspominać ten wyjątkowy dzień Tak w ogóle to wszystkiego najlepszego życzę ! Pozdrawiam
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości