Wieczny bałagan w domu - cz.2 - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-03-22, 11:24   #421
tenebra
Zakorzenienie

Dot.: Wieczny bałagan w domu - cz.2

Cytat:
Napisane przez almondfairy Pokaż wiadomość
ja się nie rozczulam za bardzo i ostatnio wszystko piorę razem - ciuchy, bieliznę, staniki. nawet za bardzo nie chce mi się ubrań na kolory segregować (tak, wiem ), bo nie mam za dużo ciuchów i nie chce mi się prać w pralce dwóch czy trzech białych koszulek. wiem, że źle robię, ale jakoś tak ostatnio wychodzi

a takie woreczki do prania staników czy koronek to gdzie dostanę?
Dobre pytanie... nie wiem czy swoich nie kupiłam kiedyś w ikea...

A tak poza tym to miałam rację, pralka zżera mi skarpetki:
https://www.facebook.com/72184153457...49293/?fref=nf

tenebra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-22, 13:06   #422
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Na allegro są takie woreczki do prania, ostatnio się zastanawiałam nad nimi.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-22, 13:09   #423
meesha
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to meesha

Takie woreczki czesto sa w lidlu i biedronce
Stary 2016-03-22, 13:55   #424
Kociaak
Wielce Szanowna Pani

Cytat:

Cytat:
Napisane przez meesha Pokaż wiadomość
Takie woreczki czesto sa w lidlu i biedronce

Ja kupiłam w Leclercu- powinny być w każdym większym supermarkecie, tam gdzie deski do prasowania, klamerki i tym podobne produkty, czasem dają w gratisie do proszku do prania

W Rossmanie i Hebe nie ma,szukałam ostatnio i mi pracownice powiedziały, że nie mają takich rzeczy

Nie palę od 15.03.2015

"Traciliśmy czas bez siebie"
19.02.2016 17.02.2017 1.09.2018

Nick pochodzi z komiksu KokoArt "Wiśnia"
Kociaak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-22, 13:58   #425
MissChievousTess
Zakorzenienie

Cytat:

Ja kupowałam w rossman. Chyba teraz w Tesco, Biedornka czy Lidl też dostaniesz.
Stary 2016-03-22, 15:34   #426
I am Rock
lokalna gwiazda

Woreczki do prania są fajne. Wrzucam wszystko, co może się zaplątać, uszkodzić - rajstopy, stopki, biustonosze /bo ramiączka lubią się odpiąć/, bluzki z ozdóbkami, sznurowadła...
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-22, 17:10   #427
_Matilde_
Biała Dama

Cytat:
Napisane przez voice_of_silence Pokaż wiadomość
Ale... Zaraz U mnie najbardziej brudzi się wewnętrzna strona ramy. Tam gdzie są uszczelki, zamki itd. To są czasem take wręcz czarne zabrudzenia, wyglądają jak od smaru jakiegoś. I teraz nie wiem czy tylko moje się tak brudzą, czy tylko ja wpadłam na pomysł szorowania tego
A, no brudzą się ale większych problemów z domyciem nie mam. U mnie jak mówię te roweczki na zewnątrz to najgorsza zmora. Ale nie mieszkam na terenie przemysłowym
Nie wiem co mnie napadło ale walczyłam dziś z grzybem w suterenie. Nie wiem w sumie po co bo świąt tam nie będę spędzać i w tym tygodniu bardziej pilne jest ogarnięcie kuchni i łazienki. Chyba chciałam się schować przed tą zmienną pogodą. Już drugi dzień jest słońce i ciepło, a za chwilę przychodzi wielka czarna chmura, pada i powietrze jest lodowate, a potem znów słońce i wkoło Macieju. Jeszcze bardziej usypiająca pogoda niż w listopadzie

---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ----------

Cytat:
a jak pierzecie bieliznę? całkowicie oddzielnie, czy z innymi ciuchami?
co z koronką? wrzucacie do pralki?

tyle pytań
Skarpetki z innymi ciuchami ale nie ze stanikami i majtkami, majtki z innymi ciuchami ale nie ze skarpetkami, biustonosze w woreczku ochronnym piorę z resztą ciuchów, koronkę wrzucam do pralki na delikatny tryb i uważam żeby nie z ciuchami które mają jakieś suwaki, haftki itp.

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-22, 19:09   #428
voice_of_silence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Niedobra, źle to odczytujesz. Nie chodzi że to jest Twoje a on zrobił.
Chodzi o to niedomyślna kobieto, że on to zrobił _DLA_ Ciebie.
Przyznam, że przeszło mi to przez myśl.

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
U mnie w poprzednim mieszkaniu też były takie zabrudzenia. Ale to było nie do zmycia... Taki właśnie jakby czarny smar na łączeniu szyby z ramą. Jak próbowałam to zmywać, to tylko zniszczyłam ścierkę (nie do doprania), a na dodatek paskudztwo się rozmazywało na ramę i ciężko złaziło. W końcu uznałam, że to może faktycznie jakiś smar i nie ma sensu z nim walczyć, może jest tam potrzebny, czy coś

Też myślę, że chodzi o to, że on to dla Ciebie robi
Mój też by tak mógł
Cytat:
Napisane przez _Matilde_ Pokaż wiadomość
A, no brudzą się ale większych problemów z domyciem nie mam. U mnie jak mówię te roweczki na zewnątrz to najgorsza zmora. Ale nie mieszkam na terenie przemysłowym.
Ale jestem osiołem, Odpuszczę sobie to, jak babcię kocham. Po co się tak męczyć, skoro tego nawet nie widać

Ja biustonosze najczęściej piorę ręcznie. Czasem wrzucę do pralki na delikatne. Tak samo majtki z koronką. Ostatnio sobie odpuściłam i wrzucałam do pralki za każdym razem, ale dla mnie różnica po kilku praniach jest dość widoczna. Zresztą tyle ciuchów już zniszczyłam w pralce, że jestem uprzedzona.
voice_of_silence jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-22, 21:00   #429
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usunięte

Wszystko razem piorę. Tylko kilka delikatnych/jasnych ciuchów ręcznie. Całej pralki jasnych rzeczy nie uzbieram. Ubrania głównie na 40 stopniach, inaczej robią się dziurki. Większość to rzeczy tylko trochę przepocone - po zmianie w pracy.
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-22, 21:08   #430
_Matilde_
Biała Dama

Ja nic nie piorę ręcznie już od dłuższego czasu. Mam problemy ze skórą no i nie ukrywajmy, nie chce mi się :P

Webook
Filmweb
Last.fm
Stary 2016-03-22, 22:53   #431
I ona
Zakorzenienie

Dziewczyny mam pytanie o te woreczki do prania bielizny. Kurcze jaki jest ich cel? Że się skarpetki, szelki nie wkręcają w pralkę czy że nie farbią się, nie niszczeją? Może głupie to pytanie, ale patrzyłam na nie na allegro i nie czaje ich fenomenu, one mają dziurki. I nie bardzo rozumiem przed czym one chronią.
I ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-22, 23:09   #432
kahoko hino
Zakorzenienie

robimy przemeblowanie, bo instalujemy nowy sprzęt. co za budrel ja mam opad wszystkiego, a narzeczony szaleje
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-22, 23:38   #433
meesha
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to meesha

Cytat:
Napisane przez I ona Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie o te woreczki do prania bielizny. Kurcze jaki jest ich cel? Że się skarpetki, szelki nie wkręcają w pralkę czy że nie farbią się, nie niszczeją? Może głupie to pytanie, ale patrzyłam na nie na allegro i nie czaje ich fenomenu, one mają dziurki. I nie bardzo rozumiem przed czym one chronią.
Ja ich uzywam przy rajstopach i cienkich skarpetkach zeby nie wkrecaly sie w pralke, przy stanikach i do prania swetrow lub delikatnych rzeczy lub z aplikacjami zeby sie nie porozciagaly i nie zniszczyly sie
Stary 2016-03-23, 07:15   #434
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Słońce dziś u nas świeci i bezlitośnie obnaża jak bardzo brudne są nasze okna Jeszcze trochę i nic nie będzie widać przez nie.

Wczoraj wróciłam do domu tak strasznie zmęczona, że nic nie ruszyłam. Dziś jak tak patrzę, to jest masakra. Wrzuciłabym fotkę na dowód, ale mi wstyd Wszędzie leżą jakieś porozkładane graty, stoją porozstawiane rzeczy, na stole pierdzielnik, nie ma gdzie talerza postawić. W sypialni rozgrzebane łóżko, dwie suszarki z praniem i milion rzeczy TŻta na komodzie.
Ech. Czeka mnie sprzątanie.

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2016-03-23 o 07:17
Stary 2016-03-23, 08:29   #435
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Konto usunięte

Ja dzisiaj nawet nie zaczynam nic ze sprzątaniem chociaż umywalkę i wannę przydałoby się wyszorować. Może od razu po pracy. Ale kogo ja oszukuję, lol.
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 08:47   #436
nunny
Wtajemniczenie

Zlew mi zżółknął... Nie wiem czemu, nie widziałam tego, dopiero tata wczoraj zauważył bo wpadli z wizytą. Boję się że to ja go zepsułam psikadłem do mycia , nie przeżyję tego
Mamy jeden wolny pokój, jeszcze kilka dni i nie otworzymy drzwi, jest tak zagracony że nie chce mi się tam nawet wchodzić.
nunny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 08:57   #437
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez nunny Pokaż wiadomość
Zlew mi zżółknął... Nie wiem czemu, nie widziałam tego, dopiero tata wczoraj zauważył bo wpadli z wizytą. Boję się że to ja go zepsułam psikadłem do mycia , nie przeżyję tego
Mamy jeden wolny pokój, jeszcze kilka dni i nie otworzymy drzwi, jest tak zagracony że nie chce mi się tam nawet wchodzić.
A z czego masz ten zlew?
Może kamień się osadził, od tego i mój żółknie. Mam granitowy biały.
Stary 2016-03-23, 09:04   #438
Sondra
Raczkowanie

Ten watek jest wspanialy, moze powiecie mi jak zrobic "porzadki swiateczne" gdy jestem praktycznie caly czas sama z 2 miesiecznym synkiem i znudzona aktualnie przeziebiona 4 latka😅. Wszyscy wokol maja tak wycackane w domach, a u nas lepiej nie mowic. Chociaz okna paznokcie mam umyte bo inaczej by sie swieta nie liczyly cha cha
Sondra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 09:27   #439
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Sondra Pokaż wiadomość
Ten watek jest wspanialy, moze powiecie mi jak zrobic "porzadki swiateczne" gdy jestem praktycznie caly czas sama z 2 miesiecznym synkiem i znudzona aktualnie przeziebiona 4 latka😅.
To chyba nie jest dobry wątek na takie pytanie No, w każdym razie ja nie wiem jak odpowiedzieć, bo sama mam bałagan, a coś takiego jak porządki wiosenne/świąteczne u mnie nie funkcjonuje
Stary 2016-03-23, 09:36   #440
ksieciunio
Raczkowanie

Cytat:
Ja w woreczki wkładam staniki (każdy osobno w mały woreczek, dzięki temu zapięcie nie zahacza o inne ubrania) i bluzki, które mają jakieś wyszywane cuda wianki albo zamki. Generalnie wkładam te rzeczy, które mogą się zniszczyć od zahaczania o inne, albo te, które mogą generować te zahaczenia, że tak powiem

Cytat:
Napisane przez Sondra Pokaż wiadomość
Ten watek jest wspanialy, moze powiecie mi jak zrobic "porzadki swiateczne" gdy jestem praktycznie caly czas sama z 2 miesiecznym synkiem i znudzona aktualnie przeziebiona 4 latka😅. Wszyscy wokol maja tak wycackane w domach, a u nas lepiej nie mowic. Chociaz okna paznokcie mam umyte bo inaczej by sie swieta nie liczyly cha cha
Odpuścić sobie i nie zwracać uwagi na inne domy Jasne, że dzieci nie powinny raczkować w tonach kurzu, ale jeśli masz "jako tako" to nie ma się co spinać. Opieka nad dwójką takich maluchów to wystarczający wysiłek :P A poza tym masz umyte okna, więc masz porządek

Dziewczyny, ja też ciągle walczę z tym odkładaniem rzeczy na miejsce, wynoszeniem talerzy, zdejmowaniem prania. Różnie mi to wychodzi, ale generalnie sposób mam "na rozsądek". Wmawiam sobie, że wyniesienie tego papierka, to tylko dwie minuty, a potem przypominam do jakiego syfu to może doprowadzić Z praniem zaczęło mi się udawać jak je kiedyś zdejmowałam po kilku dniach pod słońce i latały miliony paprochów kurzu. Jakoś mnie to obrzydziło :P

ksieciunio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 11:01   #441
lilka_vanilka
Zakorzenienie

U mnie wieczorem jest super czysto, a rano, już godzinę po obudzeniu jest bajzel.. I jeszcze to słońce oświetlające każdy pyłek..
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 11:52   #442
almondfairy
seriously? no.

dzięki dziewczyny za namiary na woreczki. może dzisiaj się jeszcze po nie wybiorę.

muszę ogarnąć jeszcze tryb delikatny do prania

Cytat:
Napisane przez _Matilde_ Pokaż wiadomość
Ja nic nie piorę ręcznie już od dłuższego czasu. Mam problemy ze skórą no i nie ukrywajmy, nie chce mi się :P
ja od 5 lat chyba jedno, no może dwa prania ręczne zrobiłam. jak mieszkałam na stancji to nie było pralki i wszystko ręcznie mam taki uraz, że wszystko wsadzam do pralki

książki
ubrania
almondfairy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 12:00   #443
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Ogarnęłam mniej więcej. Miałam tylko schować rzeczy z wierzchu, ale jakoś poczułam motywację , więc pościerałam trochę kurze, odkurzyłam podłogi, puściłam pranie, rozładowałam zmywarkę i ogarnęłam kuchnię. Od razu wygląda lepiej.
Ja nie muszę mieć idealnego porządku, ale jak mam wszędzie porozkładane rzeczy, to nie mogę się ani skupić, ani zrelaksować.
Stary 2016-03-23, 12:03   #444
MissChievousTess
Zakorzenienie

Cytat:
Nie deformują się miseczki biustonosza, nie szarpią koronki, nie czepia się zapięcie stanika innych ubrań itp.
Ja głównie staniki w nich piorę. Zresztą jedną mam właśnie z mojego ulubionego sklepu ze stanikami czyli Etam.
Stary 2016-03-23, 12:26   #445
Iwona 25
Zakorzenienie

hej
ja nie będę myła okien, dziś mimo słońca zimno, pierni ę zachorować
dziś ogarnęłam.... brwi u kosmetyczki

czy Wy też maniacko sortujecie śmieci? ja tak mam, chociaż powiem,że sporo TZ wyrzuca nieposortowane i to mnie wkurza, a nie nurkuje do dużego kosza heh

wczoraj wieczorem odkurzyłam dom, dziś już widzę w słońcu okruchy i tony kurzu

wietrzę pierzynę, bo posiadam nawet 2 sztuki chyba tydzień wstecz zmieniłam pościel

Edytowane przez Iwona 25
Czas edycji: 2016-03-23 o 12:29
Iwona 25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 12:35   #446
201607211025
Konto usunięte

Moje okno nie otwiera się do wewnątrz, więc nie mogę go umyć
201607211025 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 14:01   #447
lilka_vanilka
Zakorzenienie

A ja od roku piorę koszulki, delikatne bluzki itp. ręcznie, w wanience syna po jego kąpieli :-D od tej pory koszulki dłużej są w dobrym stanie.
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 16:14   #448
mogg
Zakorzenienie

Ogarnelam kuchnie ))))

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
mogg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 16:24   #449
Kaparra
Raczkowanie

Mam większą tolerancję na to, że coś leży nie na swoim miejscu, chociaż jestem po lekturze Kon Mari "Magia sprzątania" i dość skutecznie wprowadzam te zasady (oczywiście nie super dosłownie) w życie.

Mój były prawie dostawał furii, jak coś nie było na swoim miejscu, ale z kolei... rzeczy typu kurz mało go interesowały. Więc dla mnie podwójny moralizm.
Kaparra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-23, 16:42   #450
_Matilde_
Biała Dama

Cytat:

ja od 5 lat chyba jedno, no może dwa prania ręczne zrobiłam. jak mieszkałam na stancji to nie było pralki i wszystko ręcznie mam taki uraz, że wszystko wsadzam do pralki
No ja właśnie też na studiach musiałam prać ręcznie. Jeszcze potem parę lat tak prałam delikatne rzeczy albo bieliznę ale ostatecznie sobie dałam spokój jak miałam pracę w której ciągle mokre ręce i zrobiła mi się na nich strasznie popękana i zniszczona skóra. Stwierdziłam że wystarczy tego i od tej pory tylko pralka

---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ----------

Ja dziś ogarnęłam kuchnię, uprałam firanki z kuchni i z małych okienek na schodach, korytarzach itp. i nawet jedną uprasowałam. Ale czuję że powoli mój zapał się kończy Jeszcze sobie przypomniałam że powinnam iść wyszorować grób ojca po zimie.
A na same święta zepsuł nam się odkurzacz. Może teraz piorący, bo miałam na niego ochotę już jakiś czas

Webook
Filmweb
Last.fm
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości