|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3901 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie czerwcowe 2016 cz.4
Cytat:
A może ona się denerwuje, że na obiad znowu szpinak ![]() Dzisiaj np, strasznie się rozpłakała, bo nie potrafiła odłożyć książeczki na półkę. Podeszłam ją uspokoić i dostałam tą książeczką w głowę
|
|
|
#3902 |
|
Zakorzenienie
|
Jemy kolację , biorę lekarstwa i idę spać.. nie mam mocy już. Tz jak wróci pewnie mnie obudzi.
Dobranoc dziewczyny , spokojnej nocy Wam życzę!
|
#3903 |
|
Zakorzenienie
|
Majkela bo brzuszków nie można robić. Tak samo jak kucać. Każda powinna mieć dobrane indywidualne ćwiczenia w zależności jak rodziła i jak się goi. Ćwiczenia od razu po wyjściu w pierwszych 2tygodniach ciało jest najbardziej elastyczne i najszybciej można dokonać napraw.
Mój synek ma teraz etap wszystko na nie i "pierdzenie" ustami jak chce zademonstrować że coś ma być inaczej bo on tak chce. Cierpliwość jest najważniejsza ale i ta czasami się kończy. Mi się skończyła jakies pól godziny temu. Stoczyłam wojnę. Był płacz krzyk bunt. Na koniec tulenie, tłumaczenie i dziecko wreszcie śpi. I ja idę bo ledwo żyje. Miłej nocki Edytowane przez fiazo Czas edycji: 2016-03-22 o 22:39 |
|
|
|
#3904 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też już idę spać, jutro wstaję o 6 i jadę do rodziców, zostaję do Świąt
4,5 godziny pociągiem jupiii ![]() Dobranoc |
|
|
|
#3905 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() [1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;57797436]No i myślę że to najlepsze co możemy zrobić... Przytulić, tłumaczyć... Myślę że sporo już rozumieją Pewnie chcą nam przekazać czego od nas oczekują, my nie zawsze to zrozumiemy i stąd ten bunt Póki co w inny sposób wyrazić tych emocji nie potrafią No i ten okres minie, samo przyszło, samo przejdzie [/QUOTE]To straszny dla nich etap, bo ani wyrażania emocji, ani biedne nie mogą powiedzieć o co chodzi, moja np. kiepsko mówi. Pocieszę Was, że taki etap pojawia się później, bo w wieku ok 6 lat-problem z emocjami. Ja to i tak zaraz będę siwa, bo pomału wkraczamy w bunt 2 latka i zaczęliśmy bunt 6 latka [1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;57798341]Mam to samo ![]() Im bliżej czerwca (a czas leci jak szalony!) tym więcej o tym myślę, jak ja to ogarnę, jak się zorganizować żeby nie robić czegoś 'kosztem' starszej/młodszej. OMG! Na szczęscie jesteście Wy i mam w swoim otoczeniu inne mamy, które miały podobną różnice wieku pomiędzy dziećmi i dały radę I choć nie ukrywaja że pierwsze miesiące były ciężkie, to teraz mówią, że mi zazdroszczą, bo to był fajny okres.[/QUOTE] Jak to w ciąży bywa, mam również w związku z tym huśtawkę nastrojów . Jednego dnia pukam się w głowę jak ja sobie poradzę, dwójka w domu trzecie zaraz będzie. Przy porodzie córki bałam się o syna, ale tylko w kwestii ewentualnej zazdrości, że będzie się czuł odrzucony, jak podzielę swoją miłość między dwójkę dzieci, czy pokocham równie mocno itp. , bo o organizację dnia to nie, sprzątanie, gotowanie itp. to po porodzie córki byłam lepiej zorganizowana niż przy synu. Różnica między nimi jest 4 lata, w sytuacjach kryzysowych puszczałam synowi bajkę i miałam chwilę na opanowanie sytuacji, no i syn chodził do przedszkola.A czasami dopada mnie dół, starszy wiem, że da teraz radę, choć dla niego oprócz drugiego rodzeństwa (zaprawiony w boju a nawet i czwarte, bo może kiedyś kto wieA za chwilę widzę ich miłość do siebie, oczami wyobraźni staram się pomyśleć jak będą siedziały ze mną trzy robaczki ---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ---------- Kociak85 cały czas zapominam podziękować za odpowiedź w sprawie żłobka
|
||||||
|
|
|
#3906 |
|
Konto usunięte
|
Majkela pięknie to ujęłaś
Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3907 |
|
Zadomowienie
|
Taki nie zaduży, ale z bliźniakami to inaczej wykres wychodzi i specjalne ktg, więc wolę nie prorokować.
|
|
|
|
#3908 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
A ja jakoś nie rozmyślam nad tym jak poradzę sobie w nowej roli, chyba jestem dużą optymistką Jedynie bardzo chciałabym już czerwiec, bo odkąd muszę leżeć to trochę boję się, żeby dotrwać, a że mam termin na koniec miesiąca, więc mniej zaawansowana jestem w tygodniach niż większość.
|
||
|
|
|
#3909 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3910 |
|
Zakorzenienie
|
EWKA przutulaprzytulalam, przerywajac w ten sposobu te napady złości. Nie zawsze byla możliwośc bo sie czasami nie dawal. Kolezanka pytala psychologa, co robic i to samo radzil. Potem faktycznie minęło samo. To po prostu ten moment kiedy dzieciaczki nasze nie radzą sobie z emocjami. A piosenki u nas tez sa na odwrócenie uwagi
![]() ZEBRAH u nas "boli nozka" jest jak chce zwrócić uwagę na siebie, przeskrobie coś lub czuje sie niepewnie. KOCIAK ciekawy sposob z tym turlaniem sie AUSTRALIA szerokiej drogi MAJKELA zapomniałam ze i Ty trójkę bedziesz miała. Pieknie opisalas ta rodzinkę Nie moge spac juz 3h. Zaraz chyba sobie zrobie cos cieplego i ksiazke. Boli gardlo i nogi takie dziwne. Juz syropek sie o 1w nocy zrobił to pilam ![]() ---------- Dopisano o 02:46 ---------- Poprzedni post napisano o 02:43 ---------- A i faktycznie dobrze KOCIAK napisala o tym, zeby nie mowic o tym, ze nie ma powodu do złości - chociaż mi sie zdarzalo, bo zwykle takie akcje Igi robil, jak mu cos nie wychodziło (klocki nie chcialy sie przyczepic, wieza sie rozpadla). Tyle ze wtedy tlumaczylam, ze nie zawsze wszystko od razu wychodzi, ze czasami kilka razy trzeba próbować.
|
#3911 |
|
Rozeznanie
|
W końcu pierwszy raz pierwsza zajrzałam z rana na wizaż nie licząc elaine-blaty która chyba spać nie może
witam sie powodzenia na dzisiejszych wizytach ja zaraz sie zbieram i jadę do lekarza mam nadzieje ze dziś coś sensownego mi przekaże a pózniej zawieść l4 i na zakupy nowy towar w ciuszku to może jakieś perełki upoluje ![]() U nas przepiękna pogoda mam nadzieje ze tak zostanie
|
#3912 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:33 ---------- Poprzedni post napisano o 07:28 ---------- Cytat:
Tak samo jak nie powinno się mówić do dziecka że nie ma co płakać bo my przecież też czasami płaczemy i nikt nam nie mówi wtedy żebyśmy przestali bo nie ma o co płakać...
|
|
#3913 | |
|
Konto usunięte
|
Cześć dziewczynki!
Co do firanek i zasłon to ja akurat mam luz, bo mieszkam na poddaszu i mam okna dachowe ![]() misia, super, że te szmery okazały się niegroźne! motylku dobrze, że jest u Was lepiej, trzymam kciuki za szybki powrót do domu ![]() MariaF- leż i nie wypuszczaj dzieciaków za bardzo przed czasem ![]() miqesi brawa za szyjkę ![]() Cytat:
Wiele kobiet po tej lekturze zaczęło się lepiej dogadywać też z mężami ![]() Szczęśliwej podróży! |
|
|
|
|
#3914 |
|
Konto usunięte
|
Weronia powodzenia u lekarza! Tylko dobre wiesci nam tu przynieś!
Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3915 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
No właśnie już ten tytuł się przewinął parę razy tu na wątku, a ja cały czas zapomniałam, żeby gdzieś tej książki poszukać muszę to w końcu zrobić!Chyba że któraś ma ją w pdf i się zechce podzielić? ![]() Też mieszkam na poddaszu i mam spokój z firanami i zasłonami, ale ja bardzo lubię jak okno jest takie "dopracowane" i mnie to nie cieszy
|
|
|
#3916 |
|
Rozeznanie
|
[1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;57810441]Weronia powodzenia u lekarza! Tylko dobre wiesci nam tu przynieś!
Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Musza być a mała od rana daje mi po pęcherzu u byłam chyba z 8 razy Juz w wc byłam czekam i cZekam długa kolejka wrr
|
#3917 |
|
Ania
|
Dzień dobry
obudziłam się wyspana, i chciałam wstawać a tam na zegarku 6![]() Na szczęście jeszcze usnęłam na te dwie godzinki ![]() Nadrobiłam i idę zjeść śniadanko ![]() Powodzenia na wizytach ![]() Majkela- dzisiaj będzie lepszy dzień ![]() Co do pulsu. No zapytam lekarza, to dam znać, co mi powiedział. A kurcze o żelazie nie pomyślałam, ale ostatnio jak robiłam wyniki, hemoglobina była ok. Z tym, ze ona chyba może spadać w sumie z dnia na dzień, więc nie wiem. Zobaczymy ![]() A co do wyjść w żłobkach na spacer.. jak dla mnie, powinien być spacer codziennie, albo prawie codziennie niezależnie od pogody(tzn jeśli leje, albo jest naprawdę zimno, to inna bajka). Ale po pierwsze, z doświadczenia, małego bo małego, ale wiem, że jeśli nie ma zapisu gdzieś w umowie, że spacery są codziennie, to rodzice będą się burzyć np. Dlaczego, przy temp 10 stopni dzieci wychodzą na dwór? przecież jest za zimno? albo za gorąco..albo wieje itp. Rodzicom niestety nie dogodzisz, jak nie ma się na czym podeprzeć, że taki regulamin i już. A po drugie, niestety, czasami mimo szczerych chęci Pani, nie da się wyjść, bo np jedna Pani jest na zwolnieniu, co automatycznie zmniejsza ilość Pań na wyjście- i już wyjść nie mogą, bo brakuje Pani. Także ze spacerami to różnie bywa niestety. Co do ciąży, bycia mamą- zdecydowałam się na ciążę świadomie- całe życie o tym marzyłam, żeby nie było wpadki(oczywiście jak by była, to nic, kochałabym dziecko tak samo), ale jakoś tak zawsze chciałam podjąć decyzję, że to teraz świadomie i jak się okazało, że jestem w ciąży, i teraz to sobie uświadamiam, to coraz bardziej się boję. Czy dam sobie radę? czy będę wiedziała, czego moje dziecko oczekuje?Ostatnio, jak nie czułam dłuższą chwilę ruchów, to byłam bardzo zmartwiona, i zdałam sobie sprawę, że to już tak będzie całe życie- martwienie się o swoje dziecko! Ale czy będę dobrą mamą? czy podołam? Wiem, ze to pytania każdej mamy, szczególnie tej, która spodziewa się pierwszego dziecka.. Ale jak widzę, ile mam jest "okropnych" dla swoich dzieci, to boję się, czy ja taka nie będę?bo niby skąd mam wiedzieć, że nie.. Ech. Chyba im bliżej czerwca tym bardziej zaczynam się bać.. ![]() Australia- zgadzam się z Twoją wypowiedzią, choć nie zawsze to na dzieciach działa. Ja sama, w porozumieniu z rodzicami, w żłobku próbowałam stosować tę metodę, niestety, większą "ulgę" przynosiło dzieciom np ugryzienie kogoś, a nie poduszki. Najczęściej trzeba było przeczekać ten etap, oczywiście za każdym razem tłumacząc dziecku, ze nie wolno itp.- mimo, ze to sa małe dzieci bardzo dużo rozumieją. Ale na starszych dzieciach w przedszkolu podziałało bardziej. Co nie zmienia faktu, że warto spróbować ![]() Szerokiej drogi! ![]() Sliweczka- tytuł książki zapisany na pewno przeczytam jak znajdę![]()
16.05.2015r.- ślub!! ![]() 19.05.2016r.- narodziny Hani "Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil..." -35...28,4kg do celu ![]() Edytowane przez haneczkab92 Czas edycji: 2016-03-23 o 08:55 |
|
|
|
#3918 |
|
Rozeznanie
|
Spokojnie u nas na formu ostatnio chyba się do świąt mamusie przygotowujemy i nie ma czasu na wizaz
![]() U mnie też dziś zapowiada się ładna pogoda i trzeba w końcu ruszyć tyłek na spacer bo przez ostatnie kilka dni to wszędzie autem jeździłam. Jesli chodzi o firanki to w salonie mam śnieżno białe i zasłony w paski czarno szaro czerwone. Osobiście to bardzo dużo robię zakupów przez internet ale firanki zamawialam na miejscu, musiałam "dotknąć" materiał i stwierdzić że tego właśnie chce
|
|
|
|
#3919 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny
Jadę prawie godzinę i coś mi się dłuży dziś podróż, mimo, że mam i książkę, i mp3, i prasę... Tak na co dzień nie czytam tych kobiecych pisemek, ale jak jadę pociągiem, to zawsze kupię sobie ze dwie gazetki typu Poradnik domowy ![]() Cytat:
A w domu to już nie obowiązuje :p
|
|
|
|
|
#3920 |
|
Rozeznanie
|
Masakra szyjka sie skraca rozwarcie będę mieć zakładany krążek w piątek masakra
|
#3921 |
|
Zadomowienie
|
Hej Laseczki
o 7.50 wypilam glukoze z cytryną,nie było źle;-) i teraz będę mieć już kolejne pobranie o 9.50 mam nadzieję,że będzie dobrzeMiłego dnia wszystkim:-* |
|
|
|
#3922 |
|
Rozeznanie
|
Witam z rana
![]() Ja tez czasami rozmyslam jak to bedzie po porodzie. To moja pierwsza ciaza i nie stresuje mnie porod, bo natura i lekarze w szpitalu beda wiedziec co roboc. Stresuje mnie troche jak ja ogarne powrot do domu z dzidzia. Obslugę bobo jakos ogarne ale jak ja sobie poradze logistycznie ze wsxystkim to nie wiem. Mieszkamy w domu z siostra meza i jej rodzina. Stan na dzis cztery osoby dorosle i dwojka dzieci (6 i 4 lata), moj pokoj na drugim pietrze, kuchnia na dole, lazienka na pierwszym pietrze. Wiec czeka mnie notoryczne bieganie z noworodkiem po schodach. A ze oni straszni balaganiarze to ogolnie nie wiem jak sie zmieszcze na dole z dzidzia, zeby mezowi obiad ugotowac, a nie chcialabym na poczatku zostawiac samego dziecka na drugim pietrze. Eh to chyba najbardziej mnie stresuje. No i to ze w koncu przychodzi czas na podjecie konkretnej decyzji co z naszym zyciem czy zostajemy w tym kraju czy wracamy do Polski. Bo jak wracamy to gdzie my prace znajdziemy, a jak zostajemy to trzeba posxzkac mieszkania no i od stycznia opiekunki do dziecka, bo tutaj tylko pol roku macierzynskiego. A ze spraw codziennych dzis czuje sie juz na wolnym, lepiej sie czuhe, noe taka oslabiona jak przez ostatnke dni. Jedynie przez ten zatkany nos li lekkie pprzeziebienie nie czuje zapachow i smakow, przez co stracilam apetyt. Jem cos bo jem, ale wsxystko bez smaku. Dobra, trzeba sie ogarnac troche wyskoczyc na zakupy i sprzatnac. Milego dnia ;*
|
#3923 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja już dawno w pracy...mam teraz dół energetyczny , nie chce mi się pracować, by trochę odzyskać siły biorę wolne bo nie wyrobię inaczej |
|
|
|
|
#3924 |
|
Rozeznanie
|
Radena, powodzenia na glukozie. Jeszcze pol godzinki i do domu. Na pewno bedzie dobrze.
Weronia, to nie dobrze z ta szyjka mam nadzieje ze krazek pomoze i dotrzyma sie wszystko do czerwca trzymam kciuki
|
#3925 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3926 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mam kilka aplikacji haha Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja żadnych firanek nie cierpię, dlatego nie mam ani jednej w domu ![]() Chociaż u kogoś mi się podobają, to u siebie nie znoszę. Cytat:
no cóż, finalnie wyszło na moje i faktycznie po jakimś czasie samo przeszło.---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:33 ---------- Cytat:
![]() Nie boję się porodu zupełnie, choć wiem co mnie czeka i jak boli. Wręcz przeciwnie- nie mogę się doczekać czerwca i momentu, kiedy urodze Zuzię. Ale właśnie boję się o to, żeby Bartek nie czuł się odrzucony, żeby nadal czuł, że go kochamy, że nadal jest dla nas najważniejszy i w tej kwestii pojawienie się siostry nic nie zmienia, poza faktem, że na pewno będziemy mieli mniej czasu na zabawy itd. Chciałabym znalezc jakiś złoty środek, żeby obojgu móc poświecać tyle czasu ile trzeba, żeby oboje czuli się tak samo kochani i ważni. I właśnie kwestia miłości- czy dam radę pokochać Córkę tak jak Syna? Ilekroć rozmawiam z podwójnymi już mamami to mówią, że każda z nich miała takie obawy w ciąży, a po porodzie drugiego dziecka ta miłośc po prostu przyszła i oboje kocha się jednakowo. U nas będzie prawie taka sama różnica wieku, jak u Twojej dwójki- 3,5 roku. Cytat:
Dobrze, że w porę lekarz zauważył, że coś się dzieje. Założą kążek i będzie dobrze! |
|||||||
|
|
|
#3927 | ||||
|
Ania
|
Cytat:
![]() Cytat:
założą krążek i donosisz spokojnie do odpowiedniego terminu![]() Cytat:
No a długo już tam mieszkacie? ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- Cytat:
16.05.2015r.- ślub!! ![]() 19.05.2016r.- narodziny Hani "Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil..." -35...28,4kg do celu ![]() |
||||
|
|
|
#3928 |
|
Wtajemniczenie
|
Majkela, Madzius, podzielam wasze obawy nt zazdrości i odrzucenia. Remontujemy teraz pokoik dla Róży i cały czas się zastanawiam, czy nie będzie się czuła odrzucona, że wszyscy będziemy spać w jednym pokoju a ona sama w innym.
Weronika, przykro mi trzeba być dobrej myśli! Krążek na pewno pomoże i wszystko będzie dobrze
|
|
#3929 |
|
Rozeznanie
|
Hanoeczko, cztery lata mieszkam w ie i od poczatku w tym samym domu.
|
#3930 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() My rozmawiamy przed spaniem zawsze jak Rafek coś zbroi w ciągu dnia- np. dlaczego nie szczypiemy innych dzieci. On sobie to zapamiętuje i potem przy następnej takiej sytuacji, gdy mu przypominam że czegoś nie wolno, to przynajmniej kuma o co mi w ogóle chodzi (co nie równa się, że mnie od razu słucha ;-) W przypadku Rafkowego napadu złości, to i tak po prostu trzeba przeczekać i nie ma innej rady. Cytat:
![]() Cytat:
Dzisiaj marzę, żeby Rafek poszedł do żłobka- a to dopiero od września. Nie nadążam za jego psotami i żeby mu zapewnić tyle wyszalenia się ile potrzebuje- brzuch mi ciąży, siły nie mam, a co dopiero jak się Leoś pojawi? |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:15.

Każdy z nas czasem odczuwa złość i to jest całkiem normalne uczucie. Tylko, że my, dorośli, potrafimy sobie z tym radzić, a dziecko nie... i tu ważne, żeby dorosły pokazał, że można sobie ze złością radzić, ale w taki sposób, aby nikomu ani sobie nie zrobić krzywdy. Możesz wytłumaczyć małej, że kiedy się złości, może np. potupać nóżką albo podrzeć gazetę
Gdzieś tam w literaturze spotkałam się z pomysłami typu: uderzanie w poduszkę albo gniecenie kawałka plasteliny, ale tych akurat nigdy nie próbowałam 

, ze względu na to, że nie musieli robić autobiogramu ( czy jak to tam się nazywa), bo nie wyhodowali żadnych drożdżaków ani grzybków, pochwa czysta 

witam sie powodzenia na dzisiejszych wizytach ja zaraz sie zbieram i jadę do lekarza mam nadzieje ze dziś coś sensownego mi przekaże a pózniej zawieść l4 i na zakupy nowy towar w ciuszku to może jakieś perełki upoluje