Nowy zwi±zek po d³ugim poprzednim - zbyt szybko? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2016-03-23, 14:08   #1
Kaparra
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 66

Nowy zwi±zek po d³ugim poprzednim - zbyt szybko?

Mam mêtlik w g³owie, a chcê byæ uczciwa jednocze¶nie wobec siebie oraz wobec drugiej osoby.

Sprawa ma siê tak. Niedawno, w styczniu by³y ch³opak wyprosi³ mnie z swojego ¿ycia - w skrócie: tu¿ przed trzeci± rocznic± kaza³ mi siê spakowaæ i wyprowadziæ (jego mieszkanie). Psu³o siê od wakacji i to ja wtedy powinnam zdecydowaæ o odej¶ciu, bo on próbowa³ przekonaæ ca³y ¶wiat, ¿e jest nieszczê¶liwy i podj±³ nawet próbê samobójcz±. Przyznaje, ¿e móg³ siê czuæ gorzej, ale w ¿adnym przypadku ¶wiat mu siê nie wali³. Na moje namowy, aby poszed³ od specjalisty by³ g³uchy. Generalnie problem obija siê o to, ¿e on ¿±da od bliskich wsparcia, ale na ¿adnym poziomie nie przyjmuje rad ani krytyki - taki kompleks jedynaka bez ojca, nad którym wszyscy skakali, a teraz siê dziwi, ¿e ¶wiat od niego co¶ wymaga.
Oczywi¶cie do powy¿szych wniosków w znacznej czê¶ci dosz³am po zerwaniu.
Miêdzy wakacjami a styczniem manipulowa³ mn±, wymaga³ ode mnie gór, a ja g³upia g±ska stara³am siê. Oczywi¶cie on uwa¿a, ¿e wszystko ja zepsu³am.
W ka¿dym razie - dla mnie ten zwi±zek to historia, zda³am sobie sprawê, ¿e nie by³o w nim wielkich uczuæ, moje serce zosta³o tak naprawdê zakopane znacznie wcze¶niej, tylko po prostu by³o mi... w porz±dku, przyjemnie (oczywi¶cie do czasu).
Wiêc w tej chwili nie têskniê za nim, bo dopiero teraz przejrza³am, ¿e to nie by³a odpowiednia osoba. Zapytacie - ale dlaczego go wybra³am?

Wybra³am go dlatego, ¿e ucieka³am przez kilka lat od swojego "idea³u" mê¿czyzny. Ucieka³am, bo kiedy¶ taki mê¿czyzna mnie z dnia na dzieñ odrzuci³, a ja siê zupe³nie za³ama³am (by³am m³oda, niedo¶wiadczona, on nie dawa³ sygna³ów, ¿e co¶ mu nie odpowiada, szczeniêca mi³o¶æ [z mojej strony], zapatrzenie jak w obrazek). Od tamtej pory unika³am u mê¿czyzn cech podobnych do tamtej mi³o¶ci, bo sama (wiem, ¿e to g³upota) uzna³am, ¿e na taki "zestaw" nie zas³ugujê.
Obecnie doskonale zdajê sobie sprawê z w³asnego sabotowania swojego szczê¶cia...

Obecnie nast±pi³ w tym wszystkim nowy rozdzia³.
Studiujê zaocznie, a na tych studiach mam kolegê, którego znam od ponad pó³tora roku. Zawsze dobrze siê z nim rozmawia³o, to bardzo inteligenty facet, no i tak, mo¿ecie siê domy¶laæ - ma w sobie to co¶, co mnie przyci±ga, te cechy, które porzuci³am. Tak siê u³o¿y³o, ¿e nie by³o go z nami na studiach od listopada do koñca stycznia (mia³ wypadek).
Wróci³, znajomo¶æ siê odrodzi³a, zaczê³am z nim w lutym rozmawiaæ znacznie wiêcej. Co¶ nas do siebie ci±gnie, czasem zachowujemy siê, jakby¶my siê znali od lat.Wysz³o na to, ¿e zaczêli¶my chodziæ na randki, trzymanie za d³onie, poca³unek, który zwali³ mnie z nóg. Czasem my¶lê, ¿e trochê siê zachowujemy jak dzieciaki, z tym ¿e nigdy nam nie brakuje tematów do rozmów.
Nie mogê powiedzieæ, ¿e wariujê za nim jak jaka¶ trzpiotka, ale gdy d³u¿ej go nie widzê - têsknie.
On wie, jaka jest moja sytuacja... Przecie¿ na razie powinnam pobyæ sama, przemy¶leæ siebie, swoje priorytety (jest ledwie koniec marca). On deklaruje, ¿e mo¿e siê wycofaæ, bo nie chce byæ "zapchaj dziur±", ¿e mnie ceni. I nie wydaje mu siê, aby to, co jest miêdzy nami by³o bzdur±. Mi tak¿e siê nie wydaje.

Ale po prostu nie wiem co robiæ. Muszê przyznaæ, ¿e ceni³am go bardziej, gdy nie zadeklarowa³ wobec mnie otwarto¶ci. My¶lê, ¿e zadzia³a³ syndrom "goniæ króliczka, a mieæ króliczka". Jednak ci±gle o nim my¶lê, mimo ¿e trochê siê wystraszy³am.
Nie chcê go wodziæ za nos, wiem, ¿e on te¿ prze¿ywa tê sytuacjê i nie jest mu naj³atwiej. Jednak z drugiej strony my¶lê o tym, aby przez miesi±c, dwa odpu¶ciæ, nawet ryzykuj±c stratê - powinnam pouk³adaæ kilka spraw w sobie, jak i wokó³. '
To jest takie uczucie, ¿e jeste¶my sobie bliscy jakby na poziomie bezwarunkowym. Je¿eli to ma szansê - nie chcê tego zepsuæ...

P.S. Oczywi¶cie nie zak³adam, ¿e zawsze bêdzie tak cudownie, mo¿e znajdziemy przeszkodê nie do odparcia. Ale zazwyczaj mam co¶ takiego w g³owie, ¿e lepiej spróbowaæ ni¿ odpuszczaæ... Tylko wola³abym byæ uczciwa w tej sytuacji wobec siebie, jak i niego.

Edytowane przez Kaparra
Czas edycji: 2016-03-23 o 14:13
Kaparra jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-03-23, 15:46   #2
tarkowska
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 552
Dot.: Nowy zwi±zek po d³ugim poprzednim - zbyt szybko?

Ale dlaczego od razu zwi±zek? Powiedz mu, ¿e na razie nie chcesz siê wi±zaæ, ¿eby nie by³ zaskoczony. No i spotykajcie siê, randkujcie, poznawajcie. Nie trzeba wskakiwaæ ze zwi±zku w zwi±zek.
tarkowska jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-03-23, 15:47   #3
_Matilde_
Bia³a Dama

Wiadomo¶ci: 6 434

Jak jeste¶ pogodzona z rozstaniem i nowego potencjalnego partnera to czemu nie, masz czekaæ dla zasady?

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-03-23, 16:03   #4
karis992
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 931

Wiêc ja mia³am tak: chodzi³am sobie (dobre okre¶lenie) z go¶ciem przez jakie¶ 9 miesiêcy i wydawa³o mi siê ¿e by³am zakochana. Potem go zostawi³am, bo siê okaza³ ¶wini± (zda³am sobie sprawê z tego ¿e to wszystko jest nijakie tak¿e dopiero po rozstaniu). Nie min±³ miesi±c i zaczê³am siê spotykaæ z moim T¯. i jestem z nim ponad 5 lat. Od razu poczu³am, ¿e to Ten i nie zastanawia³am siê czy to za szybko.

Tak¿e du¿o zale¿y od tego, co czujesz. Je¶li czujesz siê na si³ach, to z nim b±d¼. Je¶li nie, to mu powiedz ¿eby da³ Ci czas, ale go nie zwód¼.

Wys³ane z mojego D6603 przy u¿yciu Tapatalka
karis992 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-03-23, 16:15   #5
Kaparra
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 66

Przy okazji mojego wpisu tu, zaczê³am przegl±daæ w±tki dotycz±ce zwi±zków na forum. I z lekkim zdumieniem zda³am sobie sprawê, ¿e we mnie te¿ siedzi pewien b³±d.
Zazwyczaj zbyt szybko pragnê, aby moja relacja z kim¶ by³a dookre¶lona. W sensie, ¿e ze stanu "randkowanie" zazwyczaj d±¿ê chybcikiem do "zwi±zku". A chyba przede wszystkim to nie ma sensu, i powinnam pozwoliæ trwaæ temu stanowi zawieszania (okre¶lanym tak przeze mnie), aby¶my lepiej siê poznawali, mieli czas na poobserwowanie siebie...
Kaparra jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-03-24, 07:02   #6
Karena 73
Kobieta z klas±

Wiadomo¶ci: 3 058

Cytat:
Napisane przez Kaparra Poka¿ wiadomo¶æ
Przy okazji mojego wpisu tu, zaczê³am przegl±daæ w±tki dotycz±ce zwi±zków na forum. I z lekkim zdumieniem zda³am sobie sprawê, ¿e we mnie te¿ siedzi pewien b³±d.
Zazwyczaj zbyt szybko pragnê, aby moja relacja z kim¶ by³a dookre¶lona. W sensie, ¿e ze stanu "randkowanie" zazwyczaj d±¿ê chybcikiem do "zwi±zku". A chyba przede wszystkim to nie ma sensu, i powinnam pozwoliæ trwaæ temu stanowi zawieszania (okre¶lanym tak przeze mnie), aby¶my lepiej siê poznawali, mieli czas na poobserwowanie siebie...
I to jest ¶wietne rozwi±zanie w tej sytuacji
Randkowanie bez ci¶nienia, to du¿a przyjemno¶æ. Masz, za dobry pomys³ i rozs±dek
Stary 2016-03-24, 10:58   #7
Nevena
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 178

A czujesz sie gotowa? Jesli tak, to nie sugerowalabym sie niczym innym niz swoimi uczuciami.
Ale z drugiej strony - przeciez wcale nie musicie sie od razu decydowac na zwiazek. Mozecie sie poznawac w wolniejszym tempie. Wiesz, enjoy the ride
blogujê nevena.pl
Nevena jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-03-24, 14:48   #8
e60e5454b131baabfef11f4156e093bc04f95d5e_5ebdcd725ac57
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 4 924

W zesz³ym roku mia³am ten sam dylemat. Po zakoñczeniu 8 letniego zwi±zku, bardzo szybko wesz³am w nowy. Mia³am wiele obaw, czy dobrze robiê, ale nie ¿a³ujê. Spróbuj. Spotykajcie siê. Dajcie sobie czas na poznanie i dobrze siê bawcie, a czas poka¿e

Masz nawet takie same przemy¶lenia, co do poprzedniego zwi±zku, co ja. Przed³u¿a³am tylko agoniê tego, co dawno powinno przestaæ istnieæ.
e60e5454b131baabfef11f4156e093bc04f95d5e_5ebdcd725ac57 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2016-03-24 15:48:37

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:06.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.