|
|
#601 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część III.
Wróciłam, mała pięknie rośnie, została dziewczynką jak ostatnio
z zawrotną wagą 240 g
|
#602 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
:Oklaski: ;-)
|
|
#603 | |||
|
Zakorzenienie
|
Można tak ogólnie powiedzieć. Po pierwsze nie wiadomo nadal co inicjuje poród - czy dziecko czy matka. Przypuszczenia są, że dziecko. Więc dziecko jest zmobilizowane, odpowiednio się układa, "wie" co je czeka. Przechodząc przez kanał rodny tak jak kasia_ruda pisała kolonizuje się z florą z pochwy, to jest ta dobra flora. Wychodząc z naciętego brzucha kolonizuje się z preparatami do dezynfekcji. Oprócz tego w trakcie przechodzenia przez kanał płuca są ściskane i część płynu owodniowego w płucach już się wchłania. Więc warto przy CC planowanym np. podać oksytocyne, wywołać skurcze i dać znać dzieciaczkowi, że to już się poród zbliża
![]() Cytat:
za przesunięcie łożyska!---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() Super, same pozytywne wieści!
|
|
#604 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#605 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#606 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na razie na tapecie mam babke jogurtowa, jajka faszerowane i swierze buleczki :P
|
|
#607 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#608 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze dzisiaj to dam znać jutro czy dobra ![]() Mój TŻ dopiero jest w drodze do domu, więc o tej godz zabieram się za smażenie ryby... dobrze, że miałam zupkę z wczoraj bo bym z głodu padła
|
|
#609 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#610 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tez mam połówkowe 19 kwietnia
|
|
|
|
|
#611 |
|
Wtajemniczenie
|
Ooo super o ktorej ;-) ? Ja o 15.45 dopiero ;-)
|
#612 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#613 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() superowe zakupy..to też zaoszczędziłaś jak na moje oko..może warto oszczędności przeznaczyć na coś dla mamy![]() reczny wg Ciebie lepszy laktator? Cytat:
![]() Cytat:
![]() a jakie mogą być konsekwencje takiego nachodzenia łożyska?Cytat:
![]() ale będą Cię faceci rozpieszczać![]() Cytat:
![]() cudne wieści dzis..oby wszytskie takie były...Cytat:
fajna rzecz
|
||||||
|
|
|
#614 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jutro dermatolog z synkiem uff cale szczescie udalo sie i Tz bedzie jutro rano tak sie ciesze bo synek nie lubo być badany wyrywa sie itp a mi wtedy ciezko bo musze go trzymac mocno lub na rączki wziąć a wazy jakies 14kg.
|
|
#615 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja zakupiłam laktator elektryczny lovi prolactis, dałam za nowy chyab ponad 200 zł ale ponoć jest dobry ja sobie ręcznym odciągać nie wyobrażam chyab ze tylko ma pobudzać laktację a nie bedzie do odciągania.
|
|
|
|
|
#616 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja się właśnie umówiłam na późne połówkowe na 18 kwietnia
|
|
#617 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#618 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Też mnie wkurzają takie teksty, zwłaszcza że każdy sobie sam może dosolić na talerzu.Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#619 |
|
Raczkowanie
|
No i chyba jednak cc u mnie. Dr zaznaczył, że 10 razy gorsze dla matki, ale lepsze dla dziecka a Sn lepsze dla matki, gorsze dla dziecka. Także ja wychodzę z założenia, że ja jakoś dojdę do siebie a dziecko niech już ma lżej ![]() Bardzo długo starałam się o ten cud <3 i skoro dr dał mi taką możliwość wyboru to chyba jednak cc, chyba że Mały będzie chciał wyjść wczesiej :-P[/QUOTE] A jak ten lekarz to uzasadnił??? Ciekawa jestem bo przecież poród naturalny jak sama nazwa wskazuje jest czymś jak najbardziej naturalnym i zaplanowanym przez matkę naturę , dzięki niemu możemy "aktywnie i świadomie uczestniczyć w jednym z najważniejszych wydarzeń w życiu".... "Dla większości kobiet, za porodem naturalnym, najbardziej przemawia to, że od razu po porodzie dostają swoje dziecko w ramiona, dzięki czemu nawiązują z nim jedyną i niepowtarzalną więź. Po porodzie naturalnym bardzo szybko „dojdziesz do siebie” i po obowiązkowej 2 godzinnej obserwacji poporodowej, będziesz mogła zajmować i cieszyć się swoim dzieckiem. Twojego brzucha nie będzie „zdobić” blizna, a co się z tym wiąże – nie zostanie przerwana ciągłość twojej macicy. Jeśli chodzi o bliznę po ewentualnym nacięciu krocza, jeśli zastosujesz się do wskazówek położnej i odpowiednio zadbasz o krocze, blizna będzie prawie niewyczuwalna. Ta droga przyjścia na świat ma również pozytywne znaczenie dla rodzącego się dziecka. Dziecko rodzi się wtedy, kiedy jest na to gotowe – wysyła dla organizmu matki sygnały o swojej gotowości przyjścia na świat. W trakcie porodu naturalnego, w chwili w której rodzi się główka, klatka piersiowa dziecka znajduje się w obrębie miednicy mamy i jest uciskana przez mięśnie krocza. Dlatego w momencie urodzenia się główki dochodzi do wypchnięcia na zewnątrz z płuc wód płodowych, a dziecko ma sposobność zaczerpnięcia pierwszego oddechu." Natomiast poród przez cesarskie cięcie to zabieg chirurgiczny i nie wyobrażam sobie żeby cięto mnie tłumacząc to tym ze jest to lepsze dla dziecka, matka natura chyba wie lepiej... rozumiem oczywiście że jeżeli cokolwiek grozi dziecku lub matce powinno się wykonać cesarskie cięcie ale ja mając już jedno dziecko które przyszło na świat drogą naturalną 10 lat temu kiedy znieczulenie było poza zasięgiem jestem zdania że zarówno dla dziecka jak i dla matki ( kiedy nie ma żadnych komplikacji) najlepszy jest poród naturalny.... Poza tym nadmienię iż moment kiedy miałam bóle parte i rodziłam córkę, moment kiedy czułam jak przychodzi na ten świat był czymś czego nie zapomnę do końca życia i czego taki zabieg jak cesarskie cięcie nie oddaje nawet w części... ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ---------- [QUOTE=florencee;57852276]Dobrze, że kopniaczki wróciły. Też mnie wkurzają takie teksty, zwłaszcza że każdy sobie sam może dosolić na talerzu.Zwłaszcza że zawsze gotuje w ten sam sposób ,nie dodaję soli do zup ,ogólnie rzadko używam soli i jakoś tak się przyzwyczaiłam że wole nie solone potrawy...
|
|
#620 |
|
Zadomowienie
|
Czasami są medyczne wskazania do Cc i nie ma się wyboru. Tak było u mnie. Miałam mieć na zimno, ale wody odeszły mi w 35tc i na zimno już nie było.
|
|
#621 |
|
Raczkowanie
|
I dlatego zapytałam jak to lekarz uzasadnił... bo oczywiście jeżeli jest to konieczność to jak najbardziej rozumiem ale jeśli ma się wybór to naturalny jest lepszy i dla dziecka i dla matki...
|
|
#622 |
|
Zakorzenienie
|
czarna1985-a ja jestem zdania, że nikt z nas nie powinien oceniać co jest najlepsze dla drugiej osoby..każda kobieta sama wie co jest najlepsze dla niej i dla Jej dziecka - i nie chodzi mi o sytuacje wynikające z zaleceń medycznych...każda z nas ma inne doświadczenia, inny próg bólu, inny przekaz pokoleniowy, inne oczekiwania i potrzeby - krzywdzące mogą być takie uogólnienia.. ja z zainteresowaniem poznaję argumenty przemawiające za cc i sn, ale nie zgodzę się, że we wszystkich sytuacjach , mimo wielu niewątpliwych zalet, najlepszym jest rodzić sn
|
|
|
|
#623 | ||
|
Zakorzenienie
|
Wróciłam z wizyty.
Gin stwierdził tym razem, że na 90% chłopak. ![]() Nie mógł dokladnie stwierdzic po pępowina majtala sie pomiedzy nogami. No cóz. Kazał mi przyjść na tydzien na połówkowe, mamy zrobic przepływy krwii i dokładnie obadać serducho. Wtedy postanowi co dalej z moim lekami. No nareszcie moze cos zdecyduje. Mówi, ze maluch rośnie wzorowo, łózysko ładne i duże. ![]() Obiecał mi, że popatrzy płec juz na 100% za tydzien, takze trzymam go za słowo. Ogólnie spoznil sie pol godziny, jeszcze jedna babka przede mną w kolejce wiec czekalam godzine ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#624 |
|
Zakorzenienie
|
dziś kupiłam koszulę ciążową i kilka bodziaków
![]() miałam się opanować z zakupami ale nie mogłam się powstrzymać ---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- u mojego lekarza ciężarne mają pierwszeństwo więc nawet jak przyjdę a będzie duża kolejka to wchodzę albo pierwsza albo po ostatniej w kolejce ciężarnej |
|
|
|
#625 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#626 |
|
Zakorzenienie
|
ja połówkowe mam 6 kwietnia więc już niedługo
|
|
|
|
#627 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#628 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- Cytat:
:-*---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ---------- Ja chce juz być w lipcu i mieć poród za sobą :-P
|
|
|
#629 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
uważam , tak jak pisałam wcześniej, że należy unikać uogólnień w stylu "dla kobiet najlepszy jest poród sn"..mogę powiedzieć "dla mnie najlepszy jest poród sn" ale nie wiem tego co jest dobre dla Gosi, Kasi itd Edytowane przez Piernik Torunski Czas edycji: 2016-03-23 o 20:58 |
||
|
|
|
#630 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Po części się z Tobą zgodzę, znam kilka przypadków gdzie kobiety miały cesarkę "na życzenie" i niestety słyszałam od nich że "tak łatwiej bo nie będą musiały się męczyć" i nie jestem w stanie zrozumieć ich podejścia ale może gdyby nasza służba zdrowia działała w inny sposób i kobiety które mają wątpliwości mogłyby liczyć na wsparcie położnych i lekarzy częściej decydowały by się na poród siłami natury...
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:14.

z zawrotną wagą 240 g 

:Oklaski: ;-)

za przesunięcie łożyska!
) albo ciasto z sucharków, ale to czekam na przepis od przyjaciółki 

Zarezerwowałam leżaczek tinylove ten 3w1 za 180 zł i laktator medeli ręczny za 60 zł