|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4321 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. X
Cytat:
I w sumie właśnie dlatego postanowiłam zmienić branżę i korpo Cytat:
|
||
|
|
|
#4322 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4323 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4324 | |
|
Zadomowienie
|
atavish, natash88 - dzięki za odpowiedzi
W międzyczasie będę wysyłać CV i postaram się rozeznać, w których korpo naprawdę korzysta się ze swoich umiejętności językowych...natash88, mogę wiedzieć, czym się teraz zajmujesz? (możesz mi napisać w PW jeśli chcesz ).Cytat:
|
|
|
|
|
#4325 |
|
dead & alive
|
Ja w trakcie studiów magisterskich pracowałam w niemieckiej korpo, prawie wcale nie znam angielskiego w mowie i dostałam się, chociaż w wymaganiach była "komunikatywna znajomość języka angielskiego"
Znam angielski w piśmie (wiem, że to troszkę paradoks) i niemiecki na C2 + używałam wiedzy technicznej. Porównując moją pracę i pracę znajomych, którzy pracowali dla polskich korpo to nie wiem ile musieliby mi zapłacić, żebym zgodziła się pracować dla polskiej firmy, u mnie prawie nie było nadgodzin, o 16 wyłączałam komputer i nic mnie nie interesowało. TŻ w tym samym czasie pracował dla polskiej firmy i nawet w niedzielę musiał być pod telefonem. Różnica w benefitach też była dosyć istotna. |
|
|
|
#4326 |
|
Zakorzenienie
|
Zaczęłam szukać też ogłoszeń do 30 km od mojego miejsca zamieszkania.. i jest mnóstwo! żeby tylko ktoś się odezwał..
|
#4327 |
|
Konto usunięte
|
Jakoś myślałam, że do korpo nie dopuszczają ludzi bez super rozmowy po angielsku :P
Ja rozumiem, przeczytam, ale mówić już gorzej. Jak się nie używa.. Muszę podszkolić się. Nie dzwoni coś kobieta od mojego stażu. Niby mnie wzięła, do up miała jechać, ale cisza. Mieszkam z TŻ od niedawna w Warszawie. Tu jest dużo pracy niby, ale też i duża konkurencja. TŻ jest programistą, wiec problemu nie ma. Ja mam jedynie doświadczenie w pracy biurowej. Zazdroszczę wam umysłów technicznych ![]() Edit: zadzwoniłam w sprawie tego stażu w kancelarii, po świętach mam zacząć. Zawsze coś. Edytowane przez 201611240917 Czas edycji: 2016-03-25 o 11:33 |
|
|
|
#4328 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego LG-D605 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#4329 |
|
dead & alive
|
Ja nie miałam nigdy umysłu technicznego, skończyłam inżynierię mechaniczno- medyczną i o ile z przedmiotów medycznych byłam bardzo dobra (nawet dostałam się na studia doktoranckie) to z przedmiotów mechanicznych zawsze kulałam i leciałam na 3.0-3.5. Ale już w szkole średniej wymyśliłam, że szybciej znajdę pracę jako przeciętny inżynier niż jako dobry humanista i do tej pory się to sprawdza, bo nikt nawet nie patrzy na średnią ze studiów.
Teraz też mieszkam z TŻtem w Warszawie i tutaj dochodzi sprawa kosztów utrzymania. Żeby w ogóle opłacało mi się wyjść z domu to muszę zarabiać minimum 4000 zł, bo tyle jestem w stanie dorobić na korkach siedząc spokojnie w domu, a mało firm jest w stanie zapłacić tyle na okresie próbnym |
|
|
|
#4330 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jakby nie TŻ, to bym tu sama nie przyjechała (chociaż samo miasto bardzo lubię i zawsze chciałam tu mieszkać). W końcu znajdziesz
|
|
|
|
|
#4331 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4332 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4333 |
|
Konto usunięte
|
W UP w Warszawie maja kase na staze dla osob do 30 roku zycia w ramach projektu unijnego.
Jakby ktoras byla zarejestrowana tu. |
|
|
|
#4334 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Obecnie - robię wolontariaty pod swój zawód - psychologię. A żeby się utrzymać - pracuję jako nauczyciel języka angielskiego (w placówce publicznej i prywatnej). Stąd też od lipca jestem bezrobotna oficjalnie, koniec roku szkolnego, koniec umów Rozważę powrót do korpo tylko jeśli od lipca w 2 miesiące nie znajdę jakiejś nowej pracy (najlepiej w psycho, albo może i w nauczaniu nadal, na przetrzymanie).Ja w korpo używałam 2 języków (gł. do pisania maili, które mogłabym w gruncie rzeczy codziennie przeklejać, zmieniając dane ).
|
|
|
|
|
#4335 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4336 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4337 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4338 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
poza tym, co to za zalozenie, ze nie mozna miec i kasy i fajnych ludzi i ROBIC TEGO, CO SIE CHCE? to, ze inni szukaja dlugo nie powinno byc powodem do wzbudzania w Autorce poczucia winy. Najwyrazniej ma takie kwalifikacje, cechy osobowosci etc., ktore jej zmieniac prace pozwalaja. Sorry, ja np. nie bede przepraszac za to, ze prace w korporze dostaje ot tak, ale z niej mimo wszystko rezygnuje na razie, bo jest dla mnie bezsensowna. Najwyrazniej 'kupuja' mnie na rynku pracy. Btw, jak kilka osob niekompatybilnych z korpo opusci taka robote, to bedzie wiecej miejsca dla tych, co szukaja, a nie znajduja i kazdy syty
Edytowane przez natash88 Czas edycji: 2016-03-26 o 12:21 |
|
|
|
|
#4339 | |
|
Konto usunięte
|
Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. X
Cytat:
Jej życie, jej sprawa, a rozwój w pracy też jest ważny. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2016-03-26 o 12:26 |
|
|
|
|
#4340 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4341 |
|
Zadomowienie
|
Ma dobrze płatną pracę i jest świetna atmosfera więc w czym widzi problem? W obowiązkach? I co w ciągu roku będzie po n razy zmieniała pracę, bo jest mało rozwojowa? Jeszcze bym zrozumiał jakby pracowała tam kilka lat a nie 2 miesiące...
|
|
|
|
#4342 |
|
Wtajemniczenie
|
Ty zazdroscisz czy o co chodzi? Bo ograniczenie mentalne w postrzeganiu pracy, ktora zajmuje 1/3 zycia to masz niezle.
|
|
|
|
#4343 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#4344 |
|
Konto usunięte
|
Takion94, nie bierzesz jednej rzeczy pod uwagę. Jak utkniesz w mało rozwojowej pracy na lata, to później baaardzo trudno będzie coś znaleźć innego. Co napiszesz w CV? Pierdzenie w stołek przez 8 h dziennie? Trzeba też trochę perspektywicznie myśleć, prawdaż
|
|
|
|
#4345 |
|
Zadomowienie
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;57979416]Takion94, nie bierzesz jednej rzeczy pod uwagę. Jak utkniesz w mało rozwojowej pracy na lata, to później baaardzo trudno będzie coś znaleźć innego. Co napiszesz w CV? Pierdzenie w stołek przez 8 h dziennie? Trzeba też trochę perspektywicznie myśleć, prawdaż
[/QUOTE]Jakbym miał pierdzieć w stołek i całkiem nieźle zarobić to z takiej pracy bym się nie ruszał. I pracował latami. |
|
|
|
#4346 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4347 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Skad wiesz ile ona pracowala na swoj sukces? Bo moze wlasnie latami - uczenie sie dwoch jezykow, plus moze jakies finansowe studia, kursy to tez lata. |
|
|
|
|
#4348 |
|
Zadomowienie
|
Nie znam osoby, która po 2 miesiącach dostała awans, ale co ja tam wiem. Niech robi z resztą co chcę jej życie i jej sprawa, ale w cv też ładnie nie wygląda jak ktoś co miesiąc zmienia pracę, bo liczy na to, że w ciągu miesiąca zostanie dyrektorem. A ja zdania nie zmienię.
|
|
|
|
#4349 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nikt nie mowi o pozycji dyrektora - pozycja dyrektora moze byc takze bezsensowna jesli nie odpowiada czyjejs osobowosci. Nie znam do konca Twojej sytuacji w tej chwili, ale za bardzo chyba przez jej pryzmat oceniasz Autorkę. Nie rób z niej fochowatej rozkapryszonej księżniczki - ludzie różne rzeczy wolą, żeby być szczęśliwymi - niektórzy kase, niektórzy ludzi, a niektórzy poczucie sensu. Ja zostawiłam robotę, która miałam punkt 1 i 2, a nie miałam (DLA MNIE) 3 - bo w ramach moich priorytetów życiowych to było nieznośne. Wolę mniej kasy, mało kontaktu z 'fajnymi' ludźmi (takich mam prywatnie wokół siebie), a przynajmniej poczucie, że to co robię nie służy jakimś mitycznym międzynarodowym korporom, ale ludziom. Jestem bardzo zadowolona. Powodzenia w szukaniu pracy. EOT Edytowane przez natash88 Czas edycji: 2016-03-26 o 13:52 |
|
|
|
|
#4350 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:33.

I w sumie właśnie dlatego postanowiłam zmienić branżę i korpo

W międzyczasie będę wysyłać CV i postaram się rozeznać, w których korpo naprawdę korzysta się ze swoich umiejętności językowych...