Sierpnióweczki 2016! Część III. - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-03-27, 19:03   #991
Fantasmagori
Zakorzenienie

Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część III.

Cytat:
Napisane przez Talantea Pokaż wiadomość

Mam pytanie, czy u was w domach dzielicie sie jajkiem ze wkladacie drugiej osobie jajko do buzi? Pierwszy raz sie spotkalam z tym dzisiaj i jestem zdziwiona. U nas takiej tradycji nie było. Tak samo jak dzielenie sie życzeniami.
U nas po prostu najstarszy w rodzinie rozkladal swieconke na talerze i to tyle.
Jestem pierwszy raz u tesciow na Wielkanocy, a oni mi jajko wpychaja do ust Bylam w szoku i powiedzialam, ze nie bede sie w ten sposób dzielić.
Nie pierwsze słyszę

Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-27, 19:38   #992
Aniol1985
Zadomowienie

U nas teściowa też dolnośląskie (70 km od Wrocka ) dzieli produkty ze święconki na liczbę os. , które są na śniadaniu i robi z tego mini kanapeczki takie z ćwiartką kromki chleba ćwiartką jajka , kawałkiem szyneczki te kanapusie są na jednym talerzyku i gospodarz częstuję gości zaczynając od najstarszej os. , każdy sam sobie taką bierze. Ogólnie najpierw modlitwa taka normalna , późnej gospodarz mówi taka od siebie na zasadzie żeby nam tych darów, które sa na stole nigdy nie zabrakło i zasiadamy do stołu i jemy najpierw te święconki razem z żurem następnie białą kiełbasa i później sałatki. Do gębusi tez bym nie chciała nikomu nic wkładać i mieć wkładane .
Aniol1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-27, 19:57   #993
scoiatael86
Rozeznanie

Cytat:
Mam pytanie, czy u was w domach dzielicie sie jajkiem ze wkladacie drugiej osobie jajko do buzi? Pierwszy raz sie spotkalam z tym dzisiaj i jestem zdziwiona. U nas takiej tradycji nie było. Tak samo jak dzielenie sie życzeniami.
U nas po prostu najstarszy w rodzinie rozkladal swieconke na talerze i to tyle.
Jestem pierwszy raz u tesciow na Wielkanocy, a oni mi jajko wpychaja do ust Bylam w szoku i powiedzialam, ze nie bede sie w ten sposób dzielić.
U mnie tak zawsze było (Gdańsk) w Rodzinie, tylko że nie palcami a widelcami Jak wszyscy się znają i jest luźna atmosfera to to z reguły zabawne jest ale jak ktoś nie chce uczestniczyć to bierze sobie z talerzyka. Składamy sobie wtedy też życzenia (jak przy opłatku). U TŻeta mojego (Śląsk) nie ma takiej tradycji

Właśnie wróciłam z obżarstwa, ledwo się ruszam! Na szczęście udało się wyskoczyć na spacer w międzyczasie, pogoda była dziś u nas cudowna! Słoneczko, czyste niebo i 18 stopni na plusie Przesyłam trochę słonka w załączniku

Dziś zaczynam 19 tydzień (18t0d)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20160327_175346.jpg (311,4 KB, 7 załadowań)
Stary 2016-03-27, 20:05   #994
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aniol1985 Pokaż wiadomość
U nas teściowa też dolnośląskie (70 km od Wrocka ) dzieli produkty ze święconki na liczbę os. , które są na śniadaniu i robi z tego mini kanapeczki takie z ćwiartką kromki chleba ćwiartką jajka , kawałkiem szyneczki te kanapusie są na jednym talerzyku i gospodarz częstuję gości zaczynając od najstarszej os. , każdy sam sobie taką bierze. Ogólnie najpierw modlitwa taka normalna , późnej gospodarz mówi taka od siebie na zasadzie żeby nam tych darów, które sa na stole nigdy nie zabrakło i zasiadamy do stołu i jemy najpierw te święconki razem z żurem następnie białą kiełbasa i później sałatki. Do gębusi tez bym nie chciała nikomu nic wkładać i mieć wkładane .
To tylko utwierdza mnie w przekonaniu, ze tesciowa ma dziwne tradycje Fajnie było jak była w szpitalu. Cisza w domu i brak jej idiotycznego ględzenia, ze az wywracam oczami
Caly czas powtarza jak to teraz mlodzi ludzie nie maja sakramentu malzenstwa i zyja bez blogoslawienstwa. Ten temat wraca naprawde bardzo często. Mam juz dosyc.
Slub cywiliny jej nie satysfakcjonuje chociaz oboje jej synowie maja tylko taki
Narzeka na synową bo nie chce koscielnego wziąść i nie wiadomo jeszcze z chrzcinami. Synowa jest wyznania prawosławnego.
Pewnie za plecami tez mnie obgaduje
Zagorzała katoliczka z niej ehh.
Na szczescie tylko 3 tygodnie i wracam do domu

scoiatael86

Ladne zdjęcie

Talantea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-27, 20:15   #995
BeataAmelka
Wtajemniczenie

A my dziś na spacerku 2 km zaliczyłam a mało ostatnio się ruszalam...tak od plamien miałam stracha.
Niestety z tż dziś wymiana zdań i trochę smutny dzień miałam... Ale już jest lepiej
TP: 28.07. Oliwierek
cudzie trwaj
BeataAmelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-27, 20:18   #996
zonamojegomeza
Zakorzenienie

U nas zawartosc koszyczka sie kroi/dzieli na kawałki, układa na jednym talerzu i każdy bierze sobie z tego talerza.

Chyba Bobo zrobiło mamie prezent na święta- w moim brzuchu coś sie dzieje, czego do tej pory nie było.
zonamojegomeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-27, 20:22   #997
BeataAmelka
Wtajemniczenie

U nas podobnie jak u pozostałych dziewczyn.
Wcześniej np.jajka były na stole i każdy sobie obiecał swoje, jak brat był mniejszy to wtedy stukalismy się jajkami :-P
A w te święta np.wszystkie jajka świecone obralismy i były na osobnym talerzu wraz z sosikiem, szczypiorkiem i papryka itp i każdy sobie dwie połówki z tego talerzyka nałożył na swój
cudzie trwaj
Stary 2016-03-27, 20:38   #998
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
To tylko utwierdza mnie w przekonaniu, ze tesciowa ma dziwne tradycje Fajnie było jak była w szpitalu. Cisza w domu i brak jej idiotycznego ględzenia, ze az wywracam oczami
Caly czas powtarza jak to teraz mlodzi ludzie nie maja sakramentu malzenstwa i zyja bez blogoslawienstwa. Ten temat wraca naprawde bardzo często. Mam juz dosyc.
Slub cywiliny jej nie satysfakcjonuje chociaz oboje jej synowie maja tylko taki
Narzeka na synową bo nie chce koscielnego wziąść i nie wiadomo jeszcze z chrzcinami. Synowa jest wyznania prawosławnego.
Pewnie za plecami tez mnie obgaduje
Zagorzała katoliczka z niej ehh.
Na szczescie tylko 3 tygodnie i wracam do domu

scoiatael86

Ladne zdjęcie

Ech, prawdziwie "świąteczną atmosferę" wprowadziłaś tym tekstem o szpitalu. Smutno przeczytać coś takiego, szczególnie w takim rodzinnym dniu, jak dzis, że dom w którym gościsz od 4 miesiecy jest dla ciebie najfajniejszy bez jego gospodyni. Bardzo smutne. I trochę niewdzięczne.
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-27, 20:42   #999
BeataAmelka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Ech, prawdziwie "świąteczną atmosferę" wprowadziłaś tym tekstem o szpitalu. Smutno przeczytać coś takiego, szczególnie w takim rodzinnym dniu, jak dzis, że dom w którym gościsz od 4 miesiecy jest dla ciebie najfajniejszy bez jego gospodyni. Bardzo smutne. I trochę niewdzięczne.
Nie mogę się nie zgodzić.
cudzie trwaj
Stary 2016-03-27, 20:46   #1000
wiewioreczka
Wtajemniczenie

Hej dziewczyny
chciałabym do Was dołączyć, mogę?

mam termin porodu na 27/28.08 więc jeszcze łapię się do sierpnióweczek chociaż kto wie czy jednak nie urodzimy we wrześniu.
Wczoraj skończony 18 tydzień

Przyjmiecie mnie ?

wiewioreczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-27, 20:47   #1001
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Zle mnie zrozumialas.
Po za tym tesciowa nie chorowala w szpitalu tylko miala robione badania i wszystko idzie w dobrym kierunku.
Po prostu chcialam podzielic sie z wami moja frustracja i tym, ze bywa irytujaca. Widocznie nie mogę pisac wszystkiego bo sie wystawiam na waszą ocenę moich uczuć.

Tak, jestem wdzieczna tesciom za wszystko co dla mnie robią.

Mam bardzo mieszane uczucia co do wszystkiego. Czasem uwielbiam z nia rozmawiac, a czasami mam ochotę uciekać.

Tesknota za TZtem i wlasnym domem tez mi nie pomaga.

Stary 2016-03-27, 20:48   #1002
BeataAmelka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wiewioreczka Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny

mam termin porodu na 27/28.08 więc jeszcze łapię się do sierpnióweczek chociaż kto wie czy jednak nie urodzimy we wrześniu.

Przyjmiecie mnie ?
Witaj :-* :-*
Zapraszamy :-*
cudzie trwaj
Stary 2016-03-27, 20:49   #1003
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Hej dziewczyny

Przyjmiecie mnie ?

Pewnie, ale wkupne jest takie, że musisz coś o sobie napisac

My mieliśmy naprawdę super dzień, spotkaliśmy się wszyscy u babci męża, ma dom z ogródkiem, więc dużo czasu byliśmy na zewnątrz, słoneczko, cieplutko, nawet motyle już latały synek szalał, biegał, idealna wielkanocna niedziela
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-27, 20:52   #1004
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Witaj wiewioreczka

Babcia męża ma polpasiec- nie pojechalismy
Stary 2016-03-27, 20:55   #1005
wiewioreczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez BeataAmelka Pokaż wiadomość
Witaj :-* :-*
Zapraszamy :-*
Cytat:
Pewnie, ale wkupne jest takie, że musisz coś o sobie napisac

My mieliśmy naprawdę super dzień, spotkaliśmy się wszyscy u babci męża, ma dom z ogródkiem, więc dużo czasu byliśmy na zewnątrz, słoneczko, cieplutko, nawet motyle już latały synek szalał, biegał, idealna wielkanocna niedziela

Ja mam 25 lat i jeszcze jestem narzeczoną a w maju już będę żoną. Dzidziuś na razie jest domniemaną dziewczynką ale jeszcze nie mamy pewności. 9.04 idziemy na badanie połówkowe, to już mam nadzieję, że wszystko się okaże a dzidzia pokaże, że jest zdrowa jak rybka (oby!)

Poczytywałam troszkę Wasz wątek i widzę, że macie już całkiem spore wyprawki. Też muszę powoli się za to zabierać, bo na razie mamy tylko 1 misia dla dzidziusia, którego kupiłam z okazji skończenia 1 trymestru

Stary 2016-03-27, 21:05   #1006
pati0090
Zakorzenienie

dziś zaczęłam 20 tc
półmetek

dziś miałam imprezę moją urodzinową i moja przyjaciółka w nocy urodziła ślicznego synka

pati0090 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-27, 21:12   #1007
zonamojegomeza
Zakorzenienie

pati spełnienia marzeń!!!
Stary 2016-03-27, 21:17   #1008
agnszp
Rozeznanie

Cytat:
Hej dziewczyny

Przyjmiecie mnie ?

Witamy witamy i zapraszamy do grona

---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ----------

Cytat:

Ja mam 25 lat i jeszcze jestem narzeczoną a w maju już będę żoną. Dzidziuś na razie jest domniemaną dziewczynką ale jeszcze nie mamy pewności. 9.04 idziemy na badanie połówkowe, to już mam nadzieję, że wszystko się okaże a dzidzia pokaże, że jest zdrowa jak rybka (oby!)

Poczytywałam troszkę Wasz wątek i widzę, że macie już całkiem spore wyprawki. Też muszę powoli się za to zabierać, bo na razie mamy tylko 1 misia dla dzidziusia, którego kupiłam z okazji skończenia 1 trymestru

Na pewno wszytsko bedzie ok na połówkowym ciekawe czy zostanie dziewczynką a macie juz jakies imiona?
agnszp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-27, 21:20   #1009
pati0090
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zonamojegomeza Pokaż wiadomość
pati spełnienia marzeń!!!
dzięki ale urodziny mam we wtorek tak na prawdę dziś tylko impreze robiłam dla rodzinki

pati0090 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-27, 21:20   #1010
Orange_tree1
Zadomowienie

Witam świątecznie !!

U mnie święta rozpoczęte pracowicie bo sprzątania miałam 3/4 soboty ale w końcu udaliśmy się do kościoła i wieczorem przyszła rodzina. Było fajnie do momentu kiedy babcia z ciotką usłyszały, że gdy maleństwo skończy rok pojdzie do złobka lub wynajmę Panią do pomocy. Tak na mnie naskoczyly (mimo że babcia pracowała jak miała małe dzieci), że się aż poryczałam :/
Ehh te hormony Poczułam się jak wyrodna matka ...
Przebeczałam pare godzin w łóżku.
Dziś rano nadal miałam podły nastrój ale jakoś w ciągu dnia przeszlo ...
Nie sądziłam, ze czyjeś zdanie może mnie tak zaboleć
Szczególnie babci która bardzo dużo pracowała całe życie, zawodowo do 76lat, a i z żadnym ze swoich dzieci nie siedziała po 3 lata tylko szybko wracała do pracy ... mimo, że dziadek dobrze zarabiał a mój mąż niestety tak nie zarabia i to ja przynoszę do domu lwią częśc dochodu... prędzej to on by mógł zostać ale zapewne już w czasie tego pierwszego roku będzie musiał iść na tacierzyńskie i nie wiem czy da radę być tatą na cały etat dłużej niż poł roku ...
12.12.2015 II kreseczki
23.08.2016 Czekamy na Ciebie maleństwo

Edytowane przez Orange_tree1
Czas edycji: 2016-03-27 o 21:22
Orange_tree1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-27, 21:25   #1011
czarna1985
Raczkowanie

Cytat:
Caly czas powtarza jak to teraz mlodzi ludzie nie maja sakramentu malzenstwa i zyja bez blogoslawienstwa.

Wystarczy to zdanie aby określićosobowość Twojej teściowej

Bardzo współczuje, ja jestem po rozwodzie i jak to czytam to jakbym słyszała swoją eks teściową
Stary 2016-03-27, 21:25   #1012
wiewioreczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agnszp Pokaż wiadomość
Witamy witamy i zapraszamy do grona

Na pewno wszytsko bedzie ok na połówkowym ciekawe czy zostanie dziewczynką a macie juz jakies imiona?
też jestem ciekawa, bo niby teraz taki dobry sprzęt a jednak wciąż zdarzają się pomyłki
na razie intensywnie myślimy podoba nam się Hania, Natalka, Marysia, Jagoda a jakby jednak została chłopcem to będzie Aleksandrem lub Piotrem

Na 1 strronie wyczytałam, że Wy będziecie mieć chłopca to już pewne ? i jak będzie miał na imię?

Stary 2016-03-27, 21:27   #1013
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:
Zle mnie zrozumialas.
Po za tym tesciowa nie chorowala w szpitalu tylko miala robione badania i wszystko idzie w dobrym kierunku.
Po prostu chcialam podzielic sie z wami moja frustracja i tym, ze bywa irytujaca. Widocznie nie mogę pisac wszystkiego bo sie wystawiam na waszą ocenę moich uczuć.

Tak, jestem wdzieczna tesciom za wszystko co dla mnie robią.

Mam bardzo mieszane uczucia co do wszystkiego. Czasem uwielbiam z nia rozmawiac, a czasami mam ochotę uciekać.

Tesknota za TZtem i wlasnym domem tez mi nie pomaga.
Ja Cie rozumiem i wcale sie nie dziwie, ze masz czasem takie odczucia ... ja mialam ochote walnac mojego TZ ze nie wstawil sie za mna gdy babcia z ciotka mnie atakowaly ...
12.12.2015 II kreseczki
Stary 2016-03-27, 21:30   #1014
BeataAmelka
Wtajemniczenie

Cytat:
też jestem ciekawa, bo niby teraz taki dobry sprzęt a jednak wciąż zdarzają się pomyłki
na razie intensywnie myślimy podoba nam się Hania, Natalka, Marysia, Jagoda a jakby jednak została chłopcem to będzie Aleksandrem lub Piotrem

Na 1 strronie wyczytałam, że Wy będziecie mieć chłopca to już pewne ? i jak będzie miał na imię?
Na połówkowym na pewno już określi płeć o ile dzieciak będzie współpracował

---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ----------

Cytat:
Napisane przez Orange_tree1 Pokaż wiadomość
Ja Cie rozumiem i wcale sie nie dziwie, ze masz czasem takie odczucia ... ja mialam ochote walnac mojego TZ ze nie wstawil sie za mna gdy babcia z ciotka mnie atakowaly ...
Czasem też mam ochotę walnąć tż :-D ale później mi przechodzi :-P
A Ty Kochana nie przejmuj się opinią innych, ważne jest to co Ty czujesz a żłobek/przedszkole nie jest zle. Ja mimo, że babcia może pilnować Małego to i tak mam zamiar oddać do żłobka/przedszkola nie widzę nic w tym złego ;-)
cudzie trwaj
Stary 2016-03-27, 21:30   #1015
czarna1985
Raczkowanie

Cytat:
Witam świątecznie !!

Było fajnie do momentu kiedy babcia z ciotką usłyszały, że gdy maleństwo skończy rok pojdzie do złobka lub wynajmę Panią do pomocy. Tak na mnie naskoczyly (mimo że babcia pracowała jak miała małe dzieci), że się aż poryczałam :/
.
coraz lepiej wyglądają te rodzinne spotkania, moje nastąpi dopiero jutro ale mam nadzieje ze ominą mnie takie ekscesy.... moja córką miała rok i trzy miesiące kiedy zaczęła chodzić do żłobka i nic jej nie jest, przypuszczam że z drugą będzie tak samo... nie stresuj się, nie pamięta wół jak cielęciem był, szkoda słów...współczuje...:pros i:

Edytowane przez czarna1985
Czas edycji: 2016-03-27 o 21:33
czarna1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-27, 21:37   #1016
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Ostatnie trzy dni jestem bardzo rozdrazniona i niekoniecznie czyimkolwiek zachowaniem. Chyba mnie hormony atakują

Mój TZ byl wychowywany przez niankę i zlobek bo tesciowa szybko wrócila do pracy.
Jedynie czego ona żaluje, ze spędzila z malutkim dzieckiem za malo czasu.

Ja podziwiam matki, które tak szybko wracaja do pracy i potrafią pogodzić pracę z dzieckiem

Ja na ten moment bede z dzieckiem w domu, pewnie po jakims czasie tez bede szukala pracy, przynajmniej pół etatu lub weekendy.

Lepiej chyba sie nie dzielić z rodziną takimi planami, szczególnie tak bardzo wybiegającymi w przyszlość.

Stary 2016-03-27, 21:38   #1017
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Wiecie co usłyszałam dzis na dzien dobry wchodząc do rodziny? Nie jedz juz tyle w te święta(reakcja na brzuch). Miało byc zabawne.
Stary 2016-03-27, 21:43   #1018
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Wiecie co usłyszałam dzis na dzien dobry wchodząc do rodziny? Nie jedz juz tyle w te święta(reakcja na brzuch). Miało byc zabawne.
Co za okropny komentarz. Mogli sobie odpuścic

Stary 2016-03-27, 21:47   #1019
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez czarna1985 Pokaż wiadomość
coraz lepiej wyglądają te rodzinne spotkania, moje nastąpi dopiero jutro ale mam nadzieje ze ominą mnie takie ekscesy.... moja córką miała rok i trzy miesiące kiedy zaczęła chodzić do żłobka i nic jej nie jest, przypuszczam że z drugą będzie tak samo... nie stresuj się, nie pamięta wół jak cielęciem był, szkoda słów...współczuje...:pros i:
Zanim zaszłam w ciążę na pewno bym się tym nie przejęła ale wiecie ja czekałam z zajściem w ciążę do 30 bo nigdy nie czułam jakiejś wielkiej potrzeby bycia mamą. Zawsze czułam, że ciąża da mi popalić, wiem, że nie ma dla mnie nic gorszego niż siedzieć w domu, nie znoszę obowiązków domowych. Kocham swoją pracę, dobrze zarabiam ale też dużo pracuję. Mój mąż mnie wyręcza w domowych obowiązkach bo sobie tego nie krzywdzi a ma więcej wolnego niż ja). W końcu się zdecydowałam zostać matką nie bez obaw, czy podołam itd. Pokochałam to maleństwo całą sobą i dlatego tak mnie boli jak ktoś zasugeruje, że będę gorszą matką bo nie chce do 3rż siedzieć z dzieckiem. Babcia nie chciała źle ja o tym wiem. sama mnie później przepraszała ale jak ktoś mi mówi, że nie muszę pracować, że możemy żyć z jednej pensji przecież (moi rodzice nam pomogą bo mają takie mozliwości ) a ja sobie bede sobie w domu z dzieckiem to mnie szlag trafia. Jestem nauczona, ze mogę sobie zapracować na wczasy, lepsze auto czy coś innego a poza tym spelniam się zawodowo i to mnie cieszy... Wiem, że będę kochać swoje dziecko niesamowicie ale nie stanę się nagle inną osobą...

---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ----------

Cytat:
słabo ....
12.12.2015 II kreseczki
Stary 2016-03-27, 21:50   #1020
emenyx
Zadomowienie

Cytat:
Wrocław, czyli dolnośląskie.

Ja pochodzę z Mazur.

No wlasnie dlatego wydało mi sie to tak głupie jak to ona tlumaczyla
Czasami mowi takie glupoty i nie da sie przetlumaczyc jej bo ona wie lepiej

Wychowałam sie pod Wrocławiem 60 km od miasta a potem tam mieszkałam kilka lat. Nigdy nie słyszałam o takiej tradycji wkładania jajka do ust ... Nikt z nich znajomych tez nigdy czegoś takiego nie opowiadał , hmmmm
emenyx jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości