|
|
#4531 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamy marzec 2016 - część 12
monikmi, ja po pierwszej cesarce miałam chyba podobne problemy. Mała nie potrafiła chwycić, a dodatkowo miała żółtaczkę, więc trzeba ją było karmić częściej. A ciężko jest "na siłę" nakarmić dziecko które nie jest zainteresowane ssaniem. Butelka poszła na dobre w ruch już w szpitalu. Do poradni laktacyjnej trafiłam prawie tydzień po porodzie. Okazało się że ściągam ok 20 ml i to siarę jeszcze (więc to był dowód, że pokarmu nie ma). Dostałam zalecenie, żeby odciągać po pół godz, co 3 godz i oczywiście dokarmiać, bo córka źle przybierała na wadze i nie mogła pozbyć się żółtaczki. Oczywiście miałam też próbować przystawiać. Na jednej wizycie się nie skończyło. Pokarm się pojawił, ale dziecka nie udało się przystawić. Położne z poradni mówiły, że może jeszcze się udać jak mała podrośnie, ale ja poddałam sie po jakichś 3 tyg, bo nie mogłam znieść tej histerii przy cycku.
Odciągałam pokarm przez pól roku i podawałam z butelki na zmianę z mieszanką, gdyż mojego starczało tylko, żeby w połowie zaspokoić jej potrzeby. Teraz córka ma 4 lata i nikt nie pyta mnie jak była karmiona. Ja cieszę się, że tyle wytrzymałam, ale obiektywnie, to nie tak długo. Piszę o tym, bo chcę żebyś wiedziała, że może się udać, ale np nie w 100% i będziesz musiała się bujać z laktatorem, butelkami, wyparzaniem, mieszankami itp. Jeśli jesteś zdeterminowana, to trzymam kciuki i życzę powodzenia. I na koniec takie post scriptum. Teraz walczę już piąty tydzień i wprawdzie obiecywałam sobie, że jak się pojawią problemy to odpuszczę, ale hormony robią swoje. Sytuacja jest wprawdzie zupełnie inna, ale trochę kłopotów się powtarza. Ja chyba jednak podchodzę do sprawy trochę bardziej zdroworozsądkowo, bo mam jeszcze starsze dziecko, którym musę się zająć i nie mogę poświęcić się w stu procentach. Rozumiem zarówno wszystkie walczące mamy, jak i te, które dla własnego zdrowia psychicznego trochę odpuszczają. Ja stoję trochę jakby w rozkroku i nikogo do niczego nie namawiam. Pamiętajcie tylko, że życie mamy tylko jedno i musimy je przeżyć w zgodzie ze sobą. I dla każdego co innego znaczy "wygodny". |
|
|
|
#4532 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A mycie butelki? Chyba myjesz miedzy karmieniami?
|
|
#4533 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez malinka9191 Czas edycji: 2016-03-29 o 13:33 |
|
|
|
|
#4534 |
|
Zakorzenienie
|
Kinga niestety w dyskusjach o mm i kp jest taki problem ze kobiety sie pienia i nie czytaja co pisze tylko wszystko odbieraja jako atak na siebie - nie rozumiem czemu.
Nikt nie napisal ze matki karmiace mm sa do dupy. Ze dzieci zle sie rozwijaja itp. Tym bardziej nie insynuje ze jestes zla mama. Powiedzialam ze dla mnie matka ktora daje mm z wlasnej wygody to dla mnie jest glupie. Dla mnie. To nie insynuacja tylko wlasne zdanie. Dla ciebie glupie jest co innego dla mnie to. Napisalam rowniez ze jak pokarmu nie ma albo dziecko jest dokarmiane to dla mnie podkreslam DLA MNIE jest ok. Szkoda kobity ze nie czytacie ze zrozumieniem tylko od razu idzie piana :p |
|
|
|
#4535 |
|
Zakorzenienie
|
Kinga a nie uważasz, że Ty też przeginasz z tą ironią? Dla mnie takie wywody trącą właśnie kompleksem. Nie lubię.
Ja karmię cyckiem i baaaardzo się z tego cieszę i w nosie mam jak karmi KTOŚ. nikogo nie oceniam. Wyraziłam swoje zdanie, że mm jest nie dla mnie bo za duzo z tym zachodu. Misi chyba o to samo chodziło?
|
#4536 |
|
Zadomowienie
|
Kobietki. Mysle, ze nie dojdziemy do ladu dogryzsjac sobie itd. Jestesmy tu dla siebie nie po to by sie oceniam a po to by sobie pomagac. Jesli ktoras ma problem z kp to te ktore potrafia cos poradzic powinny jej pomoc, tak samo jak ktoras ma doswiadczenie z mm powinna jesli potrafi pomoc tej ktora tak karmi
Wszystkie kochamy swoje dzieci i zadna nie pozwoli zrobic mu krzywdy, jefynie czasem potrzebujemy rady
|
|
|
|
#4537 |
|
Konto usunięte
|
trzydziescidwa;- - hehe
monikmi;- oj monikmi, to jest bardzo trudne, i tak masz duzo problemów z Marcelkiem, a pobudzenie laktacji jest bardzo wymagające. Ja żeby utrzymać swoją laktację pije, uwaga , nie przesadzam: - 3 kufle 0,5 bawarki, -2 razy femaltiker, - 3-4 kubki herbaty - wodę w nocy, nie wiem ile, ale nie dużo już -1 l wody co najmniej Sciągam laktatorem , przystawiam do piersi nawet na te 5 min, zanim zacznie awanturowac się i prężyć(też nie chce za bardzo cyca, nie wiem dlaczego) Darkanddark;- całą noc myslałam nad tym twoim szwem..Ja własnie dlatego bałam się tam grzebać i nie daj Bóg szwy sama wyciągać jak tu dziewczyny robiły. Kochane ciężaróweczki trzymam mocno kciukasy, abyście jak najszybciej urodziły ![]()
|
|
|
|
#4538 |
|
Wtajemniczenie
|
Magdadobrze pisze
![]() Dziewczyny zmienię temat może nawet troszkę celowo dla oczyszczenia atmosferki na forum W jakich kreacjach idziecie do chrztu??
|
|
|
|
#4539 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4540 |
|
Wtajemniczenie
|
W tej sytuacji konieczne idź do doradcy z dzieckiem. On musi spojrzeć jak uklada język, jaki ma odruch ssania bo od tego zależy kp. Na razie stymuluj piersi laktatorem, ale ostrzegam że to będzie ból przez conajmniej 2 dni...i pij dużo, położne mówiły że 3,5l dziennie gdy rozkręca się laktacja
|
|
#4541 |
|
Konto usunięte
|
Olgietka;- myję myję
mam łazienkę na górze i na dole. Wyparzam raz dziennie. Tylko że w nocy ja karmie cycem, w dzień czasami raz lub dwa dokarmiam mm bo się nie najada niestety
|
|
|
|
#4542 |
|
Zakorzenienie
|
Skad te insynuacje ze dzieci karmione mm sa mniej inteligentne. Zawsze myslalam ze inteligencja to kwestia genow i ich kombinacji.
|
#4543 |
|
Zadomowienie
|
aguleck u mnie sytuacja jeszcze trudniejsza, bo jestem już ponad 5 tygodni po porodzie... nie nastawiam się że się uda, chociaż jak masuję piersi i konkretnie ściskam to coś tam się pojawia na sutku
niby nadzieja matka głupich ale umiera ostatnia będę walczyć, teraz już nawet nie jestem zdeterminowana ale wkur.wiona że mi nie wyszło, a to jednak motywuje najbardziej ![]() Nadia u mnie bawarka odpada, femaltiker tez na wodzie od dzisiaj (a szkoda, bo lubię na mleku), muszę mleko krowie wyeliminować całkiem ze swojej diety jeśli chcę cokolwiek podać Marcelowi eweantualnie sojowe ale nie wiem czy soja nie jest silnym alergenem, tak słyszałam.Bonku jak Twój Mały tak ulewa to może spróbuj Bebilon AR albo zagęstnik do pokarmu Bebilon Nutrition, ale to chyba musisz z pediatrą skonsultować. Ja tylko słyszałam, że pomaga
|
#4544 |
|
Zakorzenienie
|
To ja wam powiem wiekszy hit. Podobno dzieci po duphastonie maja wyzszy iloraz inteligencji hahaha
|
|
|
|
#4545 |
|
Wtajemniczenie
|
monikmi- trzymam za Ciebie i Marcelka kciuki!! Jeśli mogę coś doradzić to dostawiaj synka do piersi. Mimo, że możesz nie mieć teraz pokarmu to ta Wasza bliskość może podziałać na rozkręcenie akcji
|
|
|
|
#4546 |
|
Zakorzenienie
|
Nadia
a czytalas hafije? Woda ani bawarka ani tym bardziej herbata nie maja wplywu na ilosc pokarmu. Monikmi ile teraz wazy Marcel? Tośka grubsza, a chwalą a nie mowią ze za gruba chyba co lekarz to opinia.otrzyj łzy i wstawaj, jesteś super mamą na jakiej podstawie alergie stwierdzila? Co z tym wodniaczkiem?
|
|
|
|
#4547 |
|
Zadomowienie
|
Marcel dzisiaj 4630 na wadze, dostalam taka zje.bke za to że aż mi w pięty poszlo, pediatra przedstawiła mi całe spektrum śmiertelnych chorób czyhających na otyle dzieci.
Alergie stwierdziła na podstawie ciemieniuchy na brwiach i kataru (pow że to sapka alergiczna) a wodniak ma się wchłonąć za jakiś czas. Młody pije wlasnie nutramigen, podziwiam tego małego Czlowieczka bo mnie cofa od samego zapachu. Tym bardziej mi go szkoda że podaje mu to ochydztwo. Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka
|
#4548 |
|
Zakorzenienie
|
monikmi, tulę mocno.
![]() Jesteś silna babka, na pewno dasz radę!
|
|
#4549 |
|
Wtajemniczenie
|
A my dzisiaj zaszczepilismy się na co się dało
tj 5 w 1 + pneumokoki + rotawirusy.Ja też już myślę o kreacji na Chrzciny, i dla siebie i dla Małego , Chrzciny w czerwcu ale w Kościele zimno i mam dylemat
|
#4550 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
sukienka odpada, bo nie chce się męczyć z wyciaganiem cycow i rozpinaniem całej, koszula wygodniejsza dla mnie
|
|
|
|
|
#4551 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sobie dalam uszyc sukienke z zameczkami na cyce :wd
|
|
|
|
#4552 |
|
Wtajemniczenie
|
No właśnie ja chyba szukam czegoś w takim stylu- z zamkiem z przodu, żeby był szybki dostęp. Chcę wyglądać elegancko i kobieco.
http://www.topsecret.pl/sukienka-dam...165,pl-PL.html Tyle tylko, że mężowi ta sukienka przypomina strój pielęgniarki, więc odpada. Poza tym chyba nie jest zbyt elegancka, więc szukam i zamówię przez internet coś. Dla malutkiej moja mama uszyje sukienkę z wieloma warstwami tiulu i będzie miała do tego różowe szydełkowe paputki O dziecko się nie martwię, bo będzie wyglądać, jak księżniczka haha
|
|
|
|
#4553 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nutramigen smierdzi, przyznaje :/ bedziecie robic jakies testy alergiczne? |
|
|
|
|
#4554 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Envoyé de mon SM-G920F en utilisant Tapatalk |
|
|
|
|
#4555 |
|
Wtajemniczenie
|
Napisalam posta i mi go wcielo :-(
Kiwi przytulam mocno i trzymam kciuki żeby się samo zaczęło do piątku Z moim zezowatym szczęściem to zacznie się u mnie pierwszego a bardzo bym tego nie chciala ![]() Milenujdka Chrzcilismy M w lipcu wiec ubralam cos w rodzaju marynarki z krótkim rękawem, koszulke na ramiączkach i spodnie Teraz pewnie też coś w tym stylu chociaż jak bym znalazla ładną sukienke to może Ale to zależy ile będę ważyć i w co się zmieszcze ;-)
|
#4556 |
|
Zadomowienie
|
Monia
Narazie testów nie robimy, za tydzień mamy przyjechać do kontroli do tej doktorki ale zaczynam się wahać czy warto, w tej samej przychodni przyjmuje pediatra-alergolog, myślę że to byłby lepszy wybór. A Bebilon Pepti też tak śmierdzi, czy się nie orientujesz? I te mleka na receptę to coś zupełnie innego niż te mleka hipoalergiczne oznaczone symbolem HA? Milenujdka Moja Mamuśka ma ta sukienkę która wystawiłas, jest śliczna i ma ładniejszy kolor niż na zdjęciu niestety ta guma w pasie zabiera jej całą elegancję ale na inne okazje myślę że byłaby super Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ---------- Ja na chrzciny zamówię coś na Nelly.pl, mają najpiękniejsze sukienki i takie kobiece. Kiedy tylko ja tego brzucha zgubie Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka
|
#4557 |
|
Wtajemniczenie
|
monikmi- dzięki za informację w sprawie tej sukienki. Może przemyślę, żeby męża wysłać po nią. Najwyżej nie będę mieć jej na chrzciny tylko tak na niedzielny spacer albo coś
![]() Przecież Ty nie miałaś brzucha już po porodzie! Pamiętam, że zdjęcie wstawiałaś Ja wczoraj zamówiłam staniki i majtki z wyższym stanem- niby wyszczuplające
Edytowane przez milenujdka Czas edycji: 2016-03-29 o 14:36 |
|
|
|
#4558 | |
|
przyczajony tygrys
|
Cytat:
Wczoraj jak bylismy u tz dziadkow to dostalam opieprz, ze przy dziecku siedze " bo nic nie zrobisz pozniej tylko przy nej bedziesz sedziec" Ogolnie spokojna dziewczyna ze mnie, taka bardziej d.upa wolowa. Moze jakbym sie umiala odezwac (nie tylko do tesciowej, tak ogolnie), moze jakbym sobie nie dala w kasze dmuchac to byloby mi latwiej w zyciu? Jakbysmy mieli mozliwosc wyjechac gdzes to ani minuty bym sie nie zastanawiala. Niewazne xzy drugi koniec polski czy za granice. Migiem bym sie pakowala
|
|
#4559 |
|
Zadomowienie
|
My mamy chrzest 24kwietnnia. Ja zakladam spodnie czarne przed kostke i kupie w galerii jakas luzniejsza koszule w kolorze.
Dla malej znalazlam kiecke i pelerynke na allegr0
|
|
|
|
#4560 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ledwo wezmę małą na ręce i już słyszę "wziąć Ci ją?" ![]() My musimy chrzest zrobić koło połowy maja bo mój tata w poniedziałek wraca do Niemiec na minimum miesiąc, tata tż idzie do szpitala 27 kwietnia więc pierwszy weekend maja odpada a bardzo chcieliśmy wtedy zrobić
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:41.

będę walczyć, teraz już nawet nie jestem zdeterminowana ale wkur.wiona że mi nie wyszło, a to jednak motywuje najbardziej
eweantualnie sojowe ale nie wiem czy soja nie jest silnym alergenem, tak słyszałam.
chyba co lekarz to opinia.

ledwo wezmę małą na ręce i już słyszę "wziąć Ci ją?"