Mamy marzec 2016 - część 12 - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-03-29, 13:17   #4531
aguleck
Raczkowanie

Dot.: Mamy marzec 2016 - część 12

monikmi, ja po pierwszej cesarce miałam chyba podobne problemy. Mała nie potrafiła chwycić, a dodatkowo miała żółtaczkę, więc trzeba ją było karmić częściej. A ciężko jest "na siłę" nakarmić dziecko które nie jest zainteresowane ssaniem. Butelka poszła na dobre w ruch już w szpitalu. Do poradni laktacyjnej trafiłam prawie tydzień po porodzie. Okazało się że ściągam ok 20 ml i to siarę jeszcze (więc to był dowód, że pokarmu nie ma). Dostałam zalecenie, żeby odciągać po pół godz, co 3 godz i oczywiście dokarmiać, bo córka źle przybierała na wadze i nie mogła pozbyć się żółtaczki. Oczywiście miałam też próbować przystawiać. Na jednej wizycie się nie skończyło. Pokarm się pojawił, ale dziecka nie udało się przystawić. Położne z poradni mówiły, że może jeszcze się udać jak mała podrośnie, ale ja poddałam sie po jakichś 3 tyg, bo nie mogłam znieść tej histerii przy cycku.
Odciągałam pokarm przez pól roku i podawałam z butelki na zmianę z mieszanką, gdyż mojego starczało tylko, żeby w połowie zaspokoić jej potrzeby.
Teraz córka ma 4 lata i nikt nie pyta mnie jak była karmiona. Ja cieszę się, że tyle wytrzymałam, ale obiektywnie, to nie tak długo. Piszę o tym, bo chcę żebyś wiedziała, że może się udać, ale np nie w 100% i będziesz musiała się bujać z laktatorem, butelkami, wyparzaniem, mieszankami itp. Jeśli jesteś zdeterminowana, to trzymam kciuki i życzę powodzenia.

I na koniec takie post scriptum. Teraz walczę już piąty tydzień i wprawdzie obiecywałam sobie, że jak się pojawią problemy to odpuszczę, ale hormony robią swoje. Sytuacja jest wprawdzie zupełnie inna, ale trochę kłopotów się powtarza. Ja chyba jednak podchodzę do sprawy trochę bardziej zdroworozsądkowo, bo mam jeszcze starsze dziecko, którym musę się zająć i nie mogę poświęcić się w stu procentach.

Rozumiem zarówno wszystkie walczące mamy, jak i te, które dla własnego zdrowia psychicznego trochę odpuszczają. Ja stoję trochę jakby w rozkroku i nikogo do niczego nie namawiam. Pamiętajcie tylko, że życie mamy tylko jedno i musimy je przeżyć w zgodzie ze sobą. I dla każdego co innego znaczy "wygodny".
aguleck jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 13:21   #4532
Olgietka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NADIA29 Pokaż wiadomość
Moonia a po co isc do kuchni by zrobić mm?U mnie na szafce nocnej stoi podgrzewacz w nim butelka z ciepla woda i obok puszka mm,5 sekund i mieszanka gotowa
P.S.Bonku stoję murem bo wiem co znaczy brak pokarmu

A mycie butelki? Chyba myjesz miedzy karmieniami?
Stary 2016-03-29, 13:22   #4533
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kiinga26 Pokaż wiadomość
A dla mnie głupie jest męczenie siebie i dziecka jeżeli dziecko jest głodne ,a kobieta nie jest w stanie wykarmić.
Ja mam dwójkę stosunkowo dużych już dzieci. Oboje byli na mm i może Cię zaskoczę, ale mają się całkiem dobrze! Chorują mniej od niektorych rówieśników karmionych piersią do drugiego roku życia. Powiedziałabym nawet ,że mleko modyfikowane nie zabiło ich szarych komórek. Moja córka mając pięć lat już płynnie czytała i pisała. Synek ma 4 i potrafi dodawać i odejmować w zakresie 10. Do tego ma niesamowicie dobrą pamięć. I nawet wyglądają jak przeciętne dzieci, a nie zmodyfikowane genetycznie twory.
Ja tutaj nikogo nie oceniam. W nosie mam która woli karmić piersią, a która naturalnie. Która zapałała miłością macierzyńską zaraz po porodzie, a która musi na to popracować. Która po porodzie wstała o własnych siłach i zajęła się dzieckiem, a która cierpiała jak ostatnia męczennica. Uważam, że każda NORMALNA niepatologiczna matka dba o swoje dziecko najlepiej jak potrafi i daje mu to co najlepsze. Nie uważam siebie za gorszą matkę, bo karmię .mlekiem modyfikowanym i nie życzę sobie takich insynuacji!!! Tyle z mojej strony na temat oceniania innych matek.
Piwo(wino/soczek) dla tej pani

Edytowane przez malinka9191
Czas edycji: 2016-03-29 o 13:33
malinka9191 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 13:28   #4534
misia880
Zakorzenienie

Kinga niestety w dyskusjach o mm i kp jest taki problem ze kobiety sie pienia i nie czytaja co pisze tylko wszystko odbieraja jako atak na siebie - nie rozumiem czemu.

Nikt nie napisal ze matki karmiace mm sa do dupy. Ze dzieci zle sie rozwijaja itp.
Tym bardziej nie insynuje ze jestes zla mama. Powiedzialam ze dla mnie matka ktora daje mm z wlasnej wygody to dla mnie jest glupie. Dla mnie. To nie insynuacja tylko wlasne zdanie. Dla ciebie glupie jest co innego dla mnie to.

Napisalam rowniez ze jak pokarmu nie ma albo dziecko jest dokarmiane to dla mnie podkreslam DLA MNIE jest ok.
Szkoda kobity ze nie czytacie ze zrozumieniem tylko od razu idzie piana :p

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 13:30   #4535
Olgietka
Zakorzenienie

Kinga a nie uważasz, że Ty też przeginasz z tą ironią? Dla mnie takie wywody trącą właśnie kompleksem. Nie lubię.
Ja karmię cyckiem i baaaardzo się z tego cieszę i w nosie mam jak karmi KTOŚ. nikogo nie oceniam. Wyraziłam swoje zdanie, że mm jest nie dla mnie bo za duzo z tym zachodu. Misi chyba o to samo chodziło?
Stary 2016-03-29, 13:30   #4536
magda16262
Zadomowienie

Kobietki. Mysle, ze nie dojdziemy do ladu dogryzsjac sobie itd. Jestesmy tu dla siebie nie po to by sie oceniam a po to by sobie pomagac. Jesli ktoras ma problem z kp to te ktore potrafia cos poradzic powinny jej pomoc, tak samo jak ktoras ma doswiadczenie z mm powinna jesli potrafi pomoc tej ktora tak karmi

Wszystkie kochamy swoje dzieci i zadna nie pozwoli zrobic mu krzywdy, jefynie czasem potrzebujemy rady
magda16262 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 13:33   #4537
201704101323
Konto usunięte

trzydziescidwa;- - hehewalnąć nie próbowalam ale myślałam o drinku razy - 100

monikmi;- oj monikmi, to jest bardzo trudne, i tak masz duzo problemów z Marcelkiem, a pobudzenie laktacji jest bardzo wymagające. Ja żeby utrzymać swoją laktację pije, uwaga , nie przesadzam:
- 3 kufle 0,5 bawarki,
-2 razy femaltiker,
- 3-4 kubki herbaty
- wodę w nocy, nie wiem ile, ale nie dużo już
-1 l wody co najmniej
Sciągam laktatorem , przystawiam do piersi nawet na te 5 min, zanim zacznie awanturowac się i prężyć(też nie chce za bardzo cyca, nie wiem dlaczego)

Darkanddark;- całą noc myslałam nad tym twoim szwem..Ja własnie dlatego bałam się tam grzebać i nie daj Bóg szwy sama wyciągać jak tu dziewczyny robiły.

Kochane ciężaróweczki trzymam mocno kciukasy, abyście jak najszybciej urodziły
201704101323 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 13:33   #4538
milenujdka
Wtajemniczenie

Magdadobrze pisze

Dziewczyny zmienię temat może nawet troszkę celowo dla oczyszczenia atmosferki na forum W jakich kreacjach idziecie do chrztu??
milenujdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 13:36   #4539
aguleck
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monikmi Pokaż wiadomość
Dzięki Dziewczyny za rady! Kończę obiad i wyciągam laktator, choćbym się miała zes.rać to coś uciągne.

Byliśmy na wizycie u pediatry, od 10 siedzę i wyję nad tym moim Maluszkiem... Doktorka stwierdziła alergię na białko. Z resztą czego ona nie stwierdziła... Najbardziej dostało mi się własnie za to że nie karmię piersią i za to że moje dziecko jest za grube. Wydałam stówę żeby ktoś z tytułem uświadomił mi jak chu.jowo zajmuję się dzieckiem. Koszmar.

Wcale nie jestem taka twarda... mam ogromny żal ale sama nie wiem do kogo, chyba do losu bo najpierw ciężka ciąża z komplikacjami a teraz to. Ciągle pod górę.

Ale już koniec marudzenia, ogarniam się, wycieram gile z nosa i biorę się do roboty. Mleko samo się nie naprodukuje
Sorry, nie widziałam tego wpisu o pediatrze. Jeszcze mocniej trzymam kciuki, żeby się udało. Bo napisałam tak, jakbym w to nie wierzyła, a przekaz miał być taki, że może czasem nie warto. Ale przy tej alergii napewno warto. Pediatrą się nie przejmuj. Moja to też taka "terrorystka laktacyjna", która uważa, że wystarczy wypić 5l wody dziennie i pokarm MUSI być.

Cytat:
Napisane przez Kiinga26 Pokaż wiadomość
A dla mnie głupie jest męczenie siebie i dziecka jeżeli dziecko jest głodne ,a kobieta nie jest w stanie wykarmić.
Ja mam dwójkę stosunkowo dużych już dzieci. Oboje byli na mm i może Cię zaskoczę, ale mają się całkiem dobrze! Chorują mniej od niektorych rówieśników karmionych piersią do drugiego roku życia. Powiedziałabym nawet ,że mleko modyfikowane nie zabiło ich szarych komórek. Moja córka mając pięć lat już płynnie czytała i pisała. Synek ma 4 i potrafi dodawać i odejmować w zakresie 10. Do tego ma niesamowicie dobrą pamięć. I nawet wyglądają jak przeciętne dzieci, a nie zmodyfikowane genetycznie twory.
Ja tutaj nikogo nie oceniam. W nosie mam która woli karmić piersią, a która naturalnie. Która zapałała miłością macierzyńską zaraz po porodzie, a która musi na to popracować. Która po porodzie wstała o własnych siłach i zajęła się dzieckiem, a która cierpiała jak ostatnia męczennica. Uważam, że każda NORMALNA niepatologiczna matka dba o swoje dziecko najlepiej jak potrafi i daje mu to co najlepsze. Nie uważam siebie za gorszą matkę, bo karmię .mlekiem modyfikowanym i nie życzę sobie takich insynuacji!!! Tyle z mojej strony na temat oceniania innych matek.
Amen
aguleck jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 13:38   #4540
Szczeperka
Wtajemniczenie

Cytat:
Misia ale mój Mały nie ssie piersi, od początku był problem z tym i teraz jest to samo. Nawet butelke tylko jedna toleruje więc to co miałam w piersiach to odciagalam i podawałam. Załamka

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka
W tej sytuacji konieczne idź do doradcy z dzieckiem. On musi spojrzeć jak uklada język, jaki ma odruch ssania bo od tego zależy kp. Na razie stymuluj piersi laktatorem, ale ostrzegam że to będzie ból przez conajmniej 2 dni...i pij dużo, położne mówiły że 3,5l dziennie gdy rozkręca się laktacja

Ignaś 11.03.2016
Szczeperka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 13:39   #4541
201704101323
Konto usunięte

Olgietka;- myję myję mam łazienkę na górze i na dole. Wyparzam raz dziennie. Tylko że w nocy ja karmie cycem, w dzień czasami raz lub dwa dokarmiam mm bo się nie najada niestety
201704101323 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 13:42   #4542
dezire
Zakorzenienie

Skad te insynuacje ze dzieci karmione mm sa mniej inteligentne. Zawsze myslalam ze inteligencja to kwestia genow i ich kombinacji.

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 13:43   #4543
monikmi
Zadomowienie

aguleck u mnie sytuacja jeszcze trudniejsza, bo jestem już ponad 5 tygodni po porodzie... nie nastawiam się że się uda, chociaż jak masuję piersi i konkretnie ściskam to coś tam się pojawia na sutku niby nadzieja matka głupich ale umiera ostatnia będę walczyć, teraz już nawet nie jestem zdeterminowana ale wkur.wiona że mi nie wyszło, a to jednak motywuje najbardziej

Nadia u mnie bawarka odpada, femaltiker tez na wodzie od dzisiaj (a szkoda, bo lubię na mleku), muszę mleko krowie wyeliminować całkiem ze swojej diety jeśli chcę cokolwiek podać Marcelowi eweantualnie sojowe ale nie wiem czy soja nie jest silnym alergenem, tak słyszałam.

Bonku jak Twój Mały tak ulewa to może spróbuj Bebilon AR albo zagęstnik do pokarmu Bebilon Nutrition, ale to chyba musisz z pediatrą skonsultować. Ja tylko słyszałam, że pomaga

monikmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 13:44   #4544
misia880
Zakorzenienie

To ja wam powiem wiekszy hit. Podobno dzieci po duphastonie maja wyzszy iloraz inteligencji hahaha

Stary 2016-03-29, 13:49   #4545
milenujdka
Wtajemniczenie

monikmi- trzymam za Ciebie i Marcelka kciuki!! Jeśli mogę coś doradzić to dostawiaj synka do piersi. Mimo, że możesz nie mieć teraz pokarmu to ta Wasza bliskość może podziałać na rozkręcenie akcji
Stary 2016-03-29, 13:49   #4546
moooniaaaa
Zakorzenienie

Nadia
a czytalas hafije? Woda ani bawarka ani tym bardziej herbata nie maja wplywu na ilosc pokarmu.

Monikmi
ile teraz wazy Marcel? Tośka grubsza, a chwalą a nie mowią ze za gruba chyba co lekarz to opinia.
otrzyj łzy i wstawaj, jesteś super mamą na jakiej podstawie alergie stwierdzila? Co z tym wodniaczkiem?
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 13:59   #4547
monikmi
Zadomowienie

Marcel dzisiaj 4630 na wadze, dostalam taka zje.bke za to że aż mi w pięty poszlo, pediatra przedstawiła mi całe spektrum śmiertelnych chorób czyhających na otyle dzieci.
Alergie stwierdziła na podstawie ciemieniuchy na brwiach i kataru (pow że to sapka alergiczna) a wodniak ma się wchłonąć za jakiś czas.

Młody pije wlasnie nutramigen, podziwiam tego małego Czlowieczka bo mnie cofa od samego zapachu. Tym bardziej mi go szkoda że podaje mu to ochydztwo.

Stary 2016-03-29, 14:02   #4548
_polly_
Zakorzenienie

monikmi, tulę mocno.
Jesteś silna babka, na pewno dasz radę!

Mam dobrą figurę. Koło to też figura.
_polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 14:09   #4549
kallina_2014
Wtajemniczenie

A my dzisiaj zaszczepilismy się na co się dało tj 5 w 1 + pneumokoki + rotawirusy.

Ja też już myślę o kreacji na Chrzciny, i dla siebie i dla Małego , Chrzciny w czerwcu ale w Kościele zimno i mam dylemat
Stary 2016-03-29, 14:19   #4550
eeyesblue
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez milenujdka Pokaż wiadomość
Dziewczyny zmienię temat może nawet troszkę celowo dla oczyszczenia atmosferki na forum W jakich kreacjach idziecie do chrztu??
ja myślałam nad spódnica i koszula jakąś zwiewna sukienka odpada, bo nie chce się męczyć z wyciaganiem cycow i rozpinaniem całej, koszula wygodniejsza dla mnie
Stary 2016-03-29, 14:21   #4551
misia880
Zakorzenienie

Ja sobie dalam uszyc sukienke z zameczkami na cyce :wd

Stary 2016-03-29, 14:24   #4552
milenujdka
Wtajemniczenie

No właśnie ja chyba szukam czegoś w takim stylu- z zamkiem z przodu, żeby był szybki dostęp. Chcę wyglądać elegancko i kobieco.

http://www.topsecret.pl/sukienka-dam...165,pl-PL.html

Tyle tylko, że mężowi ta sukienka przypomina strój pielęgniarki, więc odpada. Poza tym chyba nie jest zbyt elegancka, więc szukam i zamówię przez internet coś.

Dla malutkiej moja mama uszyje sukienkę z wieloma warstwami tiulu i będzie miała do tego różowe szydełkowe paputki O dziecko się nie martwię, bo będzie wyglądać, jak księżniczka haha
Stary 2016-03-29, 14:25   #4553
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Marcel dzisiaj 4630 na wadze, dostalam taka zje.bke za to że aż mi w pięty poszlo, pediatra przedstawiła mi całe spektrum śmiertelnych chorób czyhających na otyle dzieci.
Alergie stwierdziła na podstawie ciemieniuchy na brwiach i kataru (pow że to sapka alergiczna) a wodniak ma się wchłonąć za jakiś czas.

Młody pije wlasnie nutramigen, podziwiam tego małego Czlowieczka bo mnie cofa od samego zapachu. Tym bardziej mi go szkoda że podaje mu to ochydztwo.

No to moja tydzien temu tyle wazyla, teraz pewnie z 5kg i nic nie mowia
nutramigen smierdzi, przyznaje :/ bedziecie robic jakies testy alergiczne?
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 14:27   #4554
mira81
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nieznajoma0 Pokaż wiadomość
Plus jeszcze nie wspominalam o "kontrolach" jak mi mloda za dlugo placze. To jest inspekcja dlaczego i co ze mnie za okropna matka. I czy dziecka nie obrywam ze skory. Wyc sie nieraz chce
Moja leci do pokoju jak tylko mala baka pusci..i pyta czy ja brac na rece

Envoyé de mon SM-G920F en utilisant Tapatalk
mira81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 14:28   #4555
moonunit
Wtajemniczenie

Napisalam posta i mi go wcielo :-(

Kiwi przytulam mocno i trzymam kciuki żeby się samo zaczęło do piątku

Z moim zezowatym szczęściem to zacznie się u mnie pierwszego a bardzo bym tego nie chciala

Milenujdka Chrzcilismy M w lipcu wiec ubralam cos w rodzaju marynarki z krótkim rękawem, koszulke na ramiączkach i spodnie Teraz pewnie też coś w tym stylu chociaż jak bym znalazla ładną sukienke to może Ale to zależy ile będę ważyć i w co się zmieszcze ;-)
Stary 2016-03-29, 14:34   #4556
monikmi
Zadomowienie

Monia
Narazie testów nie robimy, za tydzień mamy przyjechać do kontroli do tej doktorki ale zaczynam się wahać czy warto, w tej samej przychodni przyjmuje pediatra-alergolog, myślę że to byłby lepszy wybór.
A Bebilon Pepti też tak śmierdzi, czy się nie orientujesz? I te mleka na receptę to coś zupełnie innego niż te mleka hipoalergiczne oznaczone symbolem HA?

Milenujdka
Moja Mamuśka ma ta sukienkę która wystawiłas, jest śliczna i ma ładniejszy kolor niż na zdjęciu niestety ta guma w pasie zabiera jej całą elegancję ale na inne okazje myślę że byłaby super

---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ----------

Ja na chrzciny zamówię coś na Nelly.pl, mają najpiękniejsze sukienki i takie kobiece. Kiedy tylko ja tego brzucha zgubie

Stary 2016-03-29, 14:35   #4557
milenujdka
Wtajemniczenie

monikmi- dzięki za informację w sprawie tej sukienki. Może przemyślę, żeby męża wysłać po nią. Najwyżej nie będę mieć jej na chrzciny tylko tak na niedzielny spacer albo coś

Przecież Ty nie miałaś brzucha już po porodzie! Pamiętam, że zdjęcie wstawiałaśJa wczoraj zamówiłam staniki i majtki z wyższym stanem- niby wyszczuplające

Edytowane przez milenujdka
Czas edycji: 2016-03-29 o 14:36
Stary 2016-03-29, 14:36   #4558
nieznajoma0
przyczajony tygrys

Cytat:
Napisane przez mira81 Pokaż wiadomość
Moja leci do pokoju jak tylko mala baka pusci..i pyta czy ja brac na rece

Envoyé de mon SM-G920F en utilisant Tapatalk
To i tak, ze chetna brac na rece. Ja to bury dostaje jak "za duzo" wg nich nosze. Eh szkoda mowic nawet.
Wczoraj jak bylismy u tz dziadkow to dostalam opieprz, ze przy dziecku siedze " bo nic nie zrobisz pozniej tylko przy nej bedziesz sedziec"
Ogolnie spokojna dziewczyna ze mnie, taka bardziej d.upa wolowa. Moze jakbym sie umiala odezwac (nie tylko do tesciowej, tak ogolnie), moze jakbym sobie nie dala w kasze dmuchac to byloby mi latwiej w zyciu?
Jakbysmy mieli mozliwosc wyjechac gdzes to ani minuty bym sie nie zastanawiala. Niewazne xzy drugi koniec polski czy za granice. Migiem bym sie pakowala

+ =
nieznajoma0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 14:38   #4559
magda16262
Zadomowienie

My mamy chrzest 24kwietnnia. Ja zakladam spodnie czarne przed kostke i kupie w galerii jakas luzniejsza koszule w kolorze.

Dla malej znalazlam kiecke i pelerynke na allegr0
magda16262 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-29, 14:41   #4560
sloneczko4477
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nieznajoma0 Pokaż wiadomość
To i tak, ze chetna brac na rece. Ja to bury dostaje jak "za duzo" wg nich nosze. Eh szkoda mowic nawet.
Wczoraj jak bylismy u tz dziadkow to dostalam opieprz, ze przy dziecku siedze " bo nic nie zrobisz pozniej tylko przy nej bedziesz sedziec"
Ogolnie spokojna dziewczyna ze mnie, taka bardziej d.upa wolowa. Moze jakbym sie umiala odezwac (nie tylko do tesciowej, tak ogolnie), moze jakbym sobie nie dala w kasze dmuchac to byloby mi latwiej w zyciu?
Jakbysmy mieli mozliwosc wyjechac gdzes to ani minuty bym sie nie zastanawiala. Niewazne xzy drugi koniec polski czy za granice. Migiem bym sie pakowala
Moja aż za bardzo chętna ledwo wezmę małą na ręce i już słyszę "wziąć Ci ją?"

My musimy chrzest zrobić koło połowy maja bo mój tata w poniedziałek wraca do Niemiec na minimum miesiąc, tata tż idzie do szpitala 27 kwietnia więc pierwszy weekend maja odpada a bardzo chcieliśmy wtedy zrobić
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości