Ciągle wydęty brzuch - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-03-29, 17:08   #1
kina44
Raczkowanie

Ciągle wydęty brzuch

Kiedyś zakładałam podobny wątek,ale postanowiłam spróbować jeszcze raz.Od kilku lat ciągle mam wydęty brzuch,niezależnie co zjem,naprawdę...Nie tylko po pokarmach,które mogą powodować wzdęcia u każdego,ja mam po wszystkim.Chociaż nie mogę tego raczej nazwać wzdęciami,bo gazy mam bardzo rzadko,nic mi się nie odbija.Owszem,byłam u lekarza,robione miałam badania krwi,usg,wszystko wyszło w porządku.Mówiłam lekarzowi,że może to jakieś pasożyty;bakterie,grzyby czy coś,ale niestety lekarka powiedziała,że wymyślam i nie dała mi żadnego skierowania.Nie wiem co może to powodować.Nie zakładam już żadnych obcisłych bluzek,o pokazaniu się w stroju kąpielowym mogę pomarzyć,bo po prostu wyglądam jak piłka.Najlepsze jest to,że jeśli nie zjem nic np. po 17 i będę długo spała to rano będę miała w miarę płaski ten brzuch.W nocy bardzo często z mojego brzucha dochodzą różne dźwięki.Czy ktoś miał podobny problem,pozbył się go jakoś?Za każdą radę serdecznie dziękuję.
kina44 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-29, 17:18   #2
MissChievousTess
Zakorzenienie

Dot.: Ciągle wydęty brzuch

usg jajników przezpochwowe robiłaś? To mogą być cysty, guzy na jajnikach właśnie.
Stary 2016-03-29, 19:17   #3
kina44
Raczkowanie

mam dopiero 16 lat.

Tak nie na temat,można tu jakoś usunąć odpowiedź?

Edytowane przez kina44
Czas edycji: 2016-03-29 o 19:29
Stary 2016-03-30, 10:55   #4
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kina44 Pokaż wiadomość
mam dopiero 16 lat.

Tak nie na temat,można tu jakoś usunąć odpowiedź?
Zró sobie badania kału na pasożyty i lamblie.
Poza tym możesz wprowadzić do diety probiotyki na minimum miesiąc i sprawdzić, jak będziesz się czuła.

No i lepsza dieta. Unikać pieczywa i nabiału, jeść więcej warzyw i owoców, jajka, dzikiego łososia.
SofiaPrunikos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-30, 11:42   #5
Parabelka
Panaroja

I poćwiczyć, bo jak mięśnie słabe, brzuch zawsze będzie wystawać .

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
-Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok .
Terry P.
Parabelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-30, 12:21   #6
Faxu
Rozeznanie

Jeśli nie masz wzdęć, a brzuch jest wydęty to to może być przodopochylenie miednicy albo inne problemy z postawą ciała. Ja miałam/mam taki problem, ćwiczenia dały zauważalny efekt, ale jak się zapomnę to brzuch znowu się wypina w przód
Faxu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-30, 14:18   #7
kina44
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Faxu Pokaż wiadomość
Jeśli nie masz wzdęć, a brzuch jest wydęty to to może być przodopochylenie miednicy albo inne problemy z postawą ciała. Ja miałam/mam taki problem, ćwiczenia dały zauważalny efekt, ale jak się zapomnę to brzuch znowu się wypina w przód
Raczej to nic z tych rzeczy,ponieważ jeśli miałabym takie coś,to brzuch zawsze by miał taką samą objętość,a ja mam rano dosyć wypukły,po obiedzie bardziej,a wieczorem to już w ogóle taka beczka.

---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ----------

Cytat:
Napisane przez SofiaPrunikos Pokaż wiadomość
Zró sobie badania kału na pasożyty i lamblie.
Poza tym możesz wprowadzić do diety probiotyki na minimum miesiąc i sprawdzić, jak będziesz się czuła.

No i lepsza dieta. Unikać pieczywa i nabiału, jeść więcej warzyw i owoców, jajka, dzikiego łososia.
Drogie są takie badania bez skierowania?Bo jak już pisałam,moja lekarka chyba nie darzy mnie zbyt dużą sympatią.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-03-30, 14:20   #8
kotzdzisiu
Wtajemniczenie

Mnie tak wzdyma po pszenicy . Dlatego unikam.dużych ilości.
kotzdzisiu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-30, 16:07   #9
Faxu
Rozeznanie

Cytat:
Raczej to nic z tych rzeczy,ponieważ jeśli miałabym takie coś,to brzuch zawsze by miał taką samą objętość,a ja mam rano dosyć wypukły,po obiedzie bardziej,a wieczorem to już w ogóle taka beczka.
Też rano mam płaski. Jednak jak jest pusty to nie ma czym się wydymać. Chodzi o to, że gdy utrzymuję prawidłowa postawę to brzuch, chociaż zwiększa swoja objętość po jedzeniu, nie sterczy do przodu jakbym była w ciąży tylko jakoś bardziej naturalnie się to rozkłada.
Faxu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-30, 16:44   #10
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Cytat:

---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ----------

Drogie są takie badania bez skierowania?Bo jak już pisałam,moja lekarka chyba nie darzy mnie zbyt dużą sympatią.
Pewnie badania wyjdą kolo 50-60 zl. Najwyżej lekarce powiedz ze ktoś z Twojej rodziny miał lamblie i żeby ci dala skierowanie na pasożyty + lamblie
A jak nie będzie chciała to zapisać się do kogoś innego... jak można komukolwiek odmówić skierowania, ech.

Tak jak mowilam kup sobie tez probiotyk - u ciebie to może być przerost złej flory bakteryjnej lub candida albicans, wiec mogą one przynieść ulgę. No i dieta - bezcukrowa (z wyjątkiem owoców), bezzbozowa (lub niewielkie ilości) i beznabialowa (od czasu do czasu można jakiś jogurt natyralny czy twarog) i obserwować
Stary 2016-03-30, 19:33   #11
kina44
Raczkowanie

Cytat:
Pewnie badania wyjdą kolo 50-60 zl. Najwyżej lekarce powiedz ze ktoś z Twojej rodziny miał lamblie i żeby ci dala skierowanie na pasożyty + lamblie
A jak nie będzie chciała to zapisać się do kogoś innego... jak można komukolwiek odmówić skierowania, ech.

Tak jak mowilam kup sobie tez probiotyk - u ciebie to może być przerost złej flory bakteryjnej lub candida albicans, wiec mogą one przynieść ulgę. No i dieta - bezcukrowa (z wyjątkiem owoców), bezzbozowa (lub niewielkie ilości) i beznabialowa (od czasu do czasu można jakiś jogurt natyralny czy twarog) i obserwować
Chyba serio muszę jej coś nakłamać,żeby dała mi skierowanie,bo to już jest śmieszne. Ojejku,tylko co na takiej diecie jeść? bez zbóż i nabiału,kurczę to dopiero wyzwanie dla mnie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-03-31, 11:31   #12
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Cytat:
Chyba serio muszę jej coś nakłamać,żeby dała mi skierowanie,bo to już jest śmieszne. Ojejku,tylko co na takiej diecie jeść? bez zbóż i nabiału,kurczę to dopiero wyzwanie dla mnie
Oj, można mnóstwo rzeczy jeść Jeżeli nigdy ci zboża nie szkodziły (chociaż, kto to teraz wie, jeżeli po wszystkim masz wzdęty brzuch?) można wcinać jakiś dobry żytni chleb na zakwasie (prawdziwy!) i jogurt naturalny lub kefir. Ale czasami usunięcie tych produktów bardzo pomaga
Warzywa, owoce, mięso, kasze (komosa, gryczana, jęczmienna), orzechy

Poza tym, u ciebie może pomóc łykanie probiotyków - czasami ich niedobór powoduje właśnie przewlekłe wzdęcia (bo zamiast dobrych bakterii, masz mnóstwo tych złych).
Stary 2016-04-01, 13:59   #13
kina44
Raczkowanie

Cytat:
Oj, można mnóstwo rzeczy jeść Jeżeli nigdy ci zboża nie szkodziły (chociaż, kto to teraz wie, jeżeli po wszystkim masz wzdęty brzuch?) można wcinać jakiś dobry żytni chleb na zakwasie (prawdziwy!) i jogurt naturalny lub kefir. Ale czasami usunięcie tych produktów bardzo pomaga
Warzywa, owoce, mięso, kasze (komosa, gryczana, jęczmienna), orzechy

Poza tym, u ciebie może pomóc łykanie probiotyków - czasami ich niedobór powoduje właśnie przewlekłe wzdęcia (bo zamiast dobrych bakterii, masz mnóstwo tych złych).
A polecasz może jakieś probiotyki?
Stary 2016-04-01, 17:51   #14
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Cytat:
A polecasz może jakieś probiotyki?
Biopron 9 lub Microflor (drogie, ale zdecydowanie najlepsze) lub esensja probiotyczna, ale to już droższa zabawa Więc na początek polecam Biopron 9
Stary 2016-04-01, 20:36   #15
kina44
Raczkowanie

Cytat:
Biopron 9 lub Microflor (drogie, ale zdecydowanie najlepsze) lub esensja probiotyczna, ale to już droższa zabawa Więc na początek polecam Biopron 9
Bardzo Ci dziękuję za pomoc!Na początek spróbuję z tymi probiotykami.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-04-02, 08:58   #16
Wesel
Rozeznanie

Może na początku spróbuj zmienić dietę po prostu? I dodać do niej naturalne probiotyki? Kefir, maślanka, kiszona kapusta, kiszone ogórki . I spróbować z żytnim chlebem i większą ilością warzyw?

Ja też mam zawsze wzdęty brzuch po ziarnach. Najbardziej po pszenicy. Gdy wrócę na dobre tory jedzenia, to od razu widać różnicę - nawet nie pomyślałabym, że może być aż tak duża tylko po odstawieniu pszenicy!

Naturalne rozwiązanie wydaje mi się tańsze niż kupiony probiotyk .
Wesel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-02, 20:59   #17
kina44
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wesel Pokaż wiadomość
Może na początku spróbuj zmienić dietę po prostu? I dodać do niej naturalne probiotyki? Kefir, maślanka, kiszona kapusta, kiszone ogórki . I spróbować z żytnim chlebem i większą ilością warzyw?

Ja też mam zawsze wzdęty brzuch po ziarnach. Najbardziej po pszenicy. Gdy wrócę na dobre tory jedzenia, to od razu widać różnicę - nawet nie pomyślałabym, że może być aż tak duża tylko po odstawieniu pszenicy!

Naturalne rozwiązanie wydaje mi się tańsze niż kupiony probiotyk .

Ja nie dam rady odstawić zbóż.A może powinnam jakies badania na gluten zrobić?Może to alergia?Ale raczej z alergią wiążą się poważniejsze objawy. Raczej powinnam zrobić badania na pasożyty i lamblię
Stary 2016-04-03, 00:43   #18
Wesel
Rozeznanie

Cytat:
Ja nie dam rady odstawić zbóż.A może powinnam jakies badania na gluten zrobić?Może to alergia?Ale raczej z alergią wiążą się poważniejsze objawy. Raczej powinnam zrobić badania na pasożyty i lamblię
Czemu nie dasz rady? Spróbuj w takim razie ograniczyć .
Wesel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-03, 01:22   #19
Chaos_Girl
Zadomowienie

Mam to samo od okolo 12 roku zycia, a teraz mam 35 lat. Podobno to zespol jelita drazliwego w moim przypadku. Mialam juz mnostwo badan, ktore wykluczyly wszystko. Odpowiednia dieta i jest ok.
Chaos_Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-03, 19:26   #20
Cappuccino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chaos_Girl Pokaż wiadomość
Mam to samo od okolo 12 roku zycia, a teraz mam 35 lat. Podobno to zespol jelita drazliwego w moim przypadku. Mialam juz mnostwo badan, ktore wykluczyly wszystko. Odpowiednia dieta i jest ok.
a jaka to dieta??

ja mam ciagle iwelki wywalony brzuch bez wzegdu na pore dnia, rowniez od rana jak jestem na czczo. nic mi tez w tym zoladku się nie przewraca.
myslalam, ze moze od kawy z mlekiem pije codzinnie podobno moze wzdymac. nie wiem jak toleruje laktoze- zazwyczaj pop jogurtach jest mi niedobrze, moze faktycznie laktozy nie toleruje.
Cappuccino jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-04, 14:59   #21
kina44
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Cappuccino Pokaż wiadomość
a jaka to dieta??

ja mam ciagle iwelki wywalony brzuch bez wzegdu na pore dnia, rowniez od rana jak jestem na czczo. nic mi tez w tym zoladku się nie przewraca.
myslalam, ze moze od kawy z mlekiem pije codzinnie podobno moze wzdymac. nie wiem jak toleruje laktoze- zazwyczaj pop jogurtach jest mi niedobrze, moze faktycznie laktozy nie toleruje.
A robiłaś może jakieś badania?
Stary 2016-04-06, 17:31   #22
braaap
Raczkowanie

Może po prostu jesz produkty, które powodują wzdęcia. Mogłabyś sobie każdego dnia zapisywać co jadłaś i sprawdzać, czy jakiś z tych produktów nie powoduje wzdęć. Taki wydęty brzuch często też występuje przy długotrwałym stresie, ale skoro masz dopiero 16lat, to chyba możemy to wykluczyć.
braaap jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-08, 00:01   #23
MissScareAll
Zakorzenienie

Też tak mam, podobno tło psychiczne i faktycznie, potwierdzam.
Stary 2016-04-08, 19:00   #24
kina44
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez braaap Pokaż wiadomość
Może po prostu jesz produkty, które powodują wzdęcia. Mogłabyś sobie każdego dnia zapisywać co jadłaś i sprawdzać, czy jakiś z tych produktów nie powoduje wzdęć. Taki wydęty brzuch często też występuje przy długotrwałym stresie, ale skoro masz dopiero 16lat, to chyba możemy to wykluczyć.
Raczej nie można tego wykluczyć...Każdy dzień przynosi mi stres,głównie przez szkołę,ogólnie wszystkim się stresuję i strasznie mi ciężko funkcjonować z tym nieustannym stresem.

---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ----------

Cytat:
Napisane przez MissScareAll Pokaż wiadomość
Też tak mam, podobno tło psychiczne i faktycznie, potwierdzam.
Mogłabyś troszkę więcej powiedzieć?Co masz na myśli,pisząc tło psychiczne?
Stary 2016-04-09, 16:38   #25
kina44
Raczkowanie

Powiem Wam,że coraz ciężej mi się chodzi,no czuję się,jakbym nosiła głaz.A najgorzej jest,jak zjem coś gdzieś ze znajomymi i w spodniach nie mogę już wytrzymać,bo mi wywaliło brzuch.
Stary 2016-04-12, 19:52   #26
AnnikaSch
Przyczajenie

Na pewno powinnaś być bardziej asertywna u lekarza i jednak nie ustępować w sprawie badań. Myślę, że czasami warto zawalczyć, żeby po prostu mieć pewność, że zrobiło się wszystko dla zdrowia.
Ja teraz mocno rozważam zrobienie badań genetycznych, bo jestem w grupie podwyższonego ryzyka nowotworowego.
I nie zamierzam czekać na nfz, bo na zdrowegeny.pl zrobią mi je od ręki. Wbrew pozorom wykonanie takich badań nie jest drogie, a robi się je raz w życiu i bez zbędnej wizyty u lekarza.

AnnikaSch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości