|
|
#571 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wieczny bałagan w domu - cz.2
Cytat:
Być może to nie byłaś Ty, albo coś zupełnie źle zrozumiałam.
|
|
|
|
|
#572 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
http://www.philips.pl/c-p/FC6142_01/...kurzacz-reczny Fajny wynalazek
|
|
|
|
|
#573 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A powiedz poza okruchami na blacie itp to poradzi sobie ze śmietkami/włosami na narożniku czy fotelu? Kurde musze coś kupić bo szajby dostaje jak patrze na ten narożnik. Nie będe przecież codziennie jeźdźić na normalnym odkurzaczu. |
|
|
|
|
#574 |
|
BAN stały
|
Mam taki do auta, ale electrolux i bym tego nie polecił, długie ladowanie i bardzo niska wydajność z tym ssaniem zbierze co najwyżej jakieś chrupki rozsypane na kafelkach
---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ---------- Jesli chodź o mój to szczerze napisze ze włosów nie zbierze chyba ze kanapa ma np. skórzane obicie |
|
|
|
#575 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale dzięki za opinie, chodzi mi to po głowie, nie jest mega drogie, ale w sumie nie chciałabym wydać prawie 2 stów na lipke. |
|
|
|
|
#576 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Upiekłam wczoraj fajny chleb Wyrobiłam sobie ciasto w maszynie, a potem przełożyłam do foremki i do piekarnika. Chyba teraz tak będę piekła, bo to mniej roboty, niż wyrabiać ręcznie. No i w sumie mamy tę maszynę chlebową, to wypada jej używać ![]() Wyszło z niej też pyszne ciasto drożdżowe, ale to już mało dietetyczne, a ja mam wesele za 2 tygodnie i muszę wejść w kieckę Miałam wczoraj jakiś słaby dzień, byłam non stop poirytowana. Bałagan w domu też mnie wkurzał, trzeba by ogarnąć, ale nie wiem kiedy. Chyba czas na to będę miała w piątek dopiero, z do tego czasu pozostaje tak po łebkach robić... Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2016-03-30 o 09:27 |
|
|
|
|
#577 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale bym chciała taką maszynę do chleba.
U mnie względny porządek, dzis ogarnę jakieś pranie i wsio, za dużo roboty innej mam. |
|
|
|
#578 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ja chciałam ogarnąć podłogi i pranie, ale TŻ chce jechać do sklepu i mam przeczucie, że po tej wyprawie już mi się nie będzie chciało
|
|
|
|
#579 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#580 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Potem ta rozrywka powszednieje Mimo, że mam maszynkę i umiem sobie coś upiec, to i tak raz pieczemy, raz kupujemy, bo piec się nie chce.
|
|
|
|
|
#581 |
|
lokalna gwiazda
|
Jesteśmy rodziną leniwców. Spędziliśmy święta ze starą lodówką zawalającą w przedpokoju i starą komodą rozebraną na części w przedpokoju nr 2.
Co prawda, za każdym razem, gdy ktoś wychodzi z domu, to bierze coś pod pachę, ale jakoś tego chłamu powoli ubywa.Wyniosłam kolejna torbę zbędnych ciuchów, już coraz mniej myślę, że coś tam się przyda. |
|
|
|
#582 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
miałam kiedyś i była stale w użytku. do tego mieszkam w Londynie, a nie wiem, czy wiesz, ale Anglicy jedzą watę, nie chleb. więc taki świeżo upieczony, prawdziwy to luksus |
|
|
|
|
#583 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Nie wiem co jedzą w Wielkiej Brytanii
Ale jak chcesz piec chleb, to przecież nie trzeba mieć maszyny, wystarczy piekarnik Są chleby na zakwasie mieszane łyżką, polecam, nie trzeba wyrabiać i są bardzo zdrowe Same plusy.
|
|
|
|
#584 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
raz na ruski rok tak zrobię. jak miałam maszynę, to cały czas chodziła |
|
|
|
|
#585 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ja akurat tylko wyrabiam ciasto w maszynie, piec wolę w piekarniku mimo, że trzeba przypilnować
Nie lubię dziur po mieszadłach.
|
|
|
|
#586 |
|
Rozeznanie
|
w domu mój "bałagan" zamienił się w dosłowny burdel
nie mam żadnej motywacji do podjęcia wyzwania posprzątania tego syfu... Nie ma wyjścia jutro muszę to ogarnąć . Chyba zacznę już dziś
|
|
|
|
#587 |
|
seriously? no.
|
to się gdzieś kupuje? robi samemu?
|
|
|
|
#588 |
|
Nudziara
|
Hej dziewczyny! Postanowilam sie przywitac, bo juz jakis czas podczytuje ten watek. Dzieki niemu zrozumialam, ze nie jestem jedyna, fatalna pania domu
Nie cierpie sprzatac, mimo, ze w domu rodzinnym bylam tresowana do sprzatania ostro. Nie pomaga fakt, ze jestem perfekcjonistka, walcze z tym i staram sie cieszyc z malych sukcesow na tym polu. Zauwazylam, ze czytanie tego watku mi pomaga i czuje przyplyw inspiracji i motywacji do sprzatania niestandardowych zakamarkow ostatnio umylam drzwi lazienkowe i do sypialni, a wczesniej zaatakowalam kurze pod lozkiem (czulam sie jak bohater )Troche wstyd mi sie przyznac, ale nie pracuje teraz, a balagan nadal jest :/ zawsze myslalam, ze jak bede miec wiecej czasu to bedzie u mnie wygladalo jak na zdjeciach w magazynach o wnetrzach ![]() Ja zaczynalam moja przygode z chlebem na http://pracowniawypiekow.blogspot.co.at/?m=1 zakwas dostalam od mamy, ktora dostala od kolezanki, ale samemu tez mozna zrobic
|
#589 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Zakwas można kupić, dostać, albo zrobić - to łatwe i polega głównie na mieszaniu mąki z wodą
Ja robiłam sama.U mnie bałagan, byłam wczoraj taka zmęczona, że dałam radę tylko ugotować obiad na dziś i jutro. I puściłam dwa prania. Podłogi straszą, wszędzie leżą jakieś rzeczy. Ech. Muszę jakoś to poogarniać, dziś lub jutro. Spróbuję na jutro wziąć pracę zdalną z domu, będę mieć więcej czasu. |
|
|
|
#590 |
|
Konto usunięte
|
U mnie jak zwykle pranie. Dziwią popiorę, odkurzę i może coś z łazienką zrobię. Przychodzi dzisiaj stolarz powymierzać wszystko i tak głupio byłoby żeby burdel zastał. No ale to wymaga ruszenia mojej strasznej komody. Na pewno tego nie ruszę. Jestem leniem.
|
|
|
|
#591 |
|
Zakorzenienie
|
Schowałam do skrzyń zalegające pudła ze wszystkim, do przejrzenia na później. 2 skrzynie zapełniłam
Ale jest od razu przejrzyściej w salonie, a raczej nie zanosiło się żebym się za to wzięła w najbliższym czasie...Czeka mnie jeszcze mnóstwo prania i ogólnego ogarniania. Ale mi się nie chce... Ale już muszę chociaż to pranie zrobić bo mi się wala pod nogami
|
#592 |
|
Raczkowanie
|
Kusicie tym pieczeniem chleba. Tymczasem poprosze o kopa w tylek na rozbieg bo zamierzam sprzatac, mlodszy dziec spi, starsza moze pomoze w swoin pokoju. O losie tak mi sie nie chce. Jak na razie wypije kawke 😆
|
|
|
|
#593 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przepis poproszę.
|
|
#594 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#595 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Cava przepis na zakwas jest na moje wypieki. Wyjdzie ci z palcem w nosie.
|
#596 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie na zakwas , na chleb na zakwasie mieszany widelcem.BTW, zakwas to inna historia. Mnie nie wyszedł, ale problemem jest chyba temperatura u nas w domu. My zimnolubni jesteśmy. Czekam do lata więc, żeby jeszcze raz zakwas nastawić. Inna sprawa ze mam pod nosem 3 dobre piekarnie robiące chleby na zakwasie (w tym 2 tylko na zakwasie, bez drożdzy) to i... nie bardzo mi się chciało.
|
|
#597 |
|
Przyczajenie
|
W domu muszę mieć czysto, nie lubię bałaganu.
W pracy czy u kogoś mi nie przeszkadza, ale u siebie tak.
|
|
|
|
#598 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na 99% przyczyną jest za niska temperatura. Postanowiłam poczekać z zakwasem na lato ![]() Cytat:
Za to kupiłam kMixa i to jest FANTASTYCZNE urządzenie. Mieszkam na obrzeżach miasta, do piekarni daleko, więc pszenne chleby i bułki drożdżowe robię prawie codziennie. Do tego czasami jakieś brownie. Podobnie jak lexie, nie muszę się bawić w wyrabianie ciasta. Chwila i gotowe, potem tylko na blaszkę i do piekarnika. Bardzo polecam każde urządzenie, ktore wyrabia za nas ciasto A kMix wyrabia ciasta, uciera, ubija, mieli mieso, szatkuje. Naprawdę baaaaardzo go lubię ![]() Cytat:
Ja wolę chleby na zakwasie, mam też wrażenie, że one zachowują świeżość dłużej niż te na drożdżach. Ale samodzielnym robieniem zakwasu zainteresowałam się dopiero niedawno - jak już opanowałam przepisy na drożdżach.A co do sprzątania to... Po Świętach był bałagan więc posprzatałam we wtorek. W środę już było pełno sierści, więc znowu poodkurzałam. Jutro mam gości, więc dzisiaj znowu czeka mnie odkurzacz. Chyba ogolę psa na łyso :P Dziewczyny, chyba już była na ten tenat dyskusja, ale powtórzę: myjecie wszystkie płytki w łazience? Nawet w strefie "suchej"? Mam łazienkę z płytkami do sufitu. Wczoraj tak spojrzałam pod kątem na scianę nad grzejnikiem i się załamałam :/ Czym to myć? Jakąś wielką gąbką? Mopem? :P Bo małą gąbeczką to się zajadę. I jakimi płynami, żeby nie było smug? |
|||
|
|
|
#599 | |
|
Naczelna Nastolatka
|
Cytat:
|
|
#600 |
|
BAN stały
|
Dziewczyny nieśmiało dodam ze nasza modka Ervishka jest specjalistką od pieczenia różnych rodzajów chlebów, można ją spotkać na wyliczankach
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:38.

Mimo, że mam maszynkę i umiem sobie coś upiec, to i tak raz pieczemy, raz kupujemy, bo piec się nie chce.
Co prawda, za każdym razem, gdy ktoś wychodzi z domu, to bierze coś pod pachę, ale jakoś tego chłamu powoli ubywa.

)
Ale jest od razu przejrzyściej w salonie, a raczej nie zanosiło się żebym się za to wzięła w najbliższym czasie...
Na 99% przyczyną jest za niska temperatura. Postanowiłam poczekać z zakwasem na lato