|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1741 |
Raczkowanie
|
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż ! - cz. II
4kg ... a jeszcze kolezanka ma mi doniesc .. mhmm raz na jakis czas zaszalec mozna upss
![]() ![]() ![]() ![]() wskakuje na chat ... jak nikogo nie bedzie to normalnie uduszę !! stzreżcie sie ![]() ![]()
(...) wzniósł ręce do nieba, i zwracając się do Boga, wrzasnął: „Dlaczego właśnie ja?!” Przez chwilę przyglądał się milczącym gwiazdom, a ponieważ żadna odpowiedź nie nadchodziła, wzruszył ramionami i wymamrotał: „Jasne, że wiem! Bo niby dlaczego właśnie nie ja?!” |
![]() ![]() |
![]() |
#1742 |
Rozeznanie
|
Moria napisała MAMA ja jeżdżę od 3 dni cienkim, prawko mam od dwóch tygodni, mam takiego stressa, że zanim wsiądę do auta już się spocę. Póki co w Łodzi sucho i bez mrozu, mam nadzieję, że przeżyję ten pierwszy zimowy sezon, dygu dygu dygu
Czy Wy też się tak baliście po zdaniu prawka? Ja się boję pasów zmieniać Gdybym była bardziej pewna w jeździe chętnie przyjechałabym na spotkanie a tak... raczej marne szanse na bezkolizyjne dotarcie . Moria - rozumię Cię, jednak z Łodzi nie jest tak daleko. Ja kiedyś byłem w łodzi pociągiem. jechałem chyba nie dłużej niż 3 godziny. A może nawet pociąg z łodzi jedzie przez Chorzów (Batory) ? a z dworca taxi na ul 3Go maja par. św. Barbary. W poniedziałek będę dzwonił do s. Franciszki jeszcze raz by się upewnić, że jej nie wlepiono w ten dzień dyżuru w szpitalu. Do wszystkich Dzisiaj byłem u Nortona w Czeladzi na dniu skupienia dla młodzieży. Miałem z nimi 2 konferencje. Super młodzież. Mam nadzieję, że w swoich środowiskach będą animatorami świadomości misyjnej. Dowiedziałem też się, że ich szkoły podjeły też adopcję, lub chcą ją podjąć, Norton zaś gdy wyśle to wszystko co ma u siebie to siostra rzeczywiście będzie musiała swego dostawczaka zamienić na ciężarówkę. Na szczęście w soboty stale przychodzi po 2 chłopaków do Niego i pomagają Mu to pakować. Macie wszyscy pozdrowienia od Niego i wspólnoty misjonarzy z Mariannhill. Ciekawostka - do Czeladzi przenieśli się z RPA (o ile się nie mylę) Tak więc do Polski trafiają już misjonarze z Afryki i nie tylko, bo kiedyś rozmawiałem telefonicznie z Nysą a telefon podniosła siostra z Filipin, a w ub roku w Niepokalanowie na zebraniu Krajowej Rady Misyjnej rozmawiałem po polsku z chłopakiem (chyba) z Kamerunu. I zobaczcie jak tylko upadła komuna to nie jesteśmy Państwem Srodka tak jak Chiny kiedyś. Po prostu jest normalnie i to jest piękne. Ahamar Z tym czołgiem to masz rację , to by było najbezpieczniej. Mama Piękne są te maile od siostry, aż serce rośnie. Norton Posłałem Ci na priv posta! Robiący paczki Cieszę się wraz z wami i aż wam zazdroszczę waszej inwencji.
"Misje dotyczą wszystkich chrześcijan" Redemptoris Missio JPII Mój blog: www.tereska-misje.blog.onet.pl Edytowane przez Animator Czas edycji: 2007-11-17 o 21:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#1743 |
Raczkowanie
|
Bez komentarza
![]() Zawartość super. Ale kotki proszę zostaw ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1744 |
Rozeznanie
|
Czy ktoś może coś jaśniej nt tego spotkania kiedy gdzie i z czym?
(to się je ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1745 |
Raczkowanie
|
No to jeszcze ja sheep87 wszystkiego najlepszego
![]() ![]() Dzis na czat nie wchodzę, bo padniętym po szkole ![]() ![]() Tak wogóle to dziś mamy historyczny dzień. Po raz pierwszy POLSKA awansowała do Mistrzostw Europy ![]() ![]() ![]() ![]()
#1746 |
Zakorzenienie
|
No tak wygraliśmy ten mecz
![]() Ja weszłam na czat a tam Rock na strazy ![]() dostałam jeszcze kilka zdjod siostry i dane nowych dzieci ![]() ale to jutro ![]() Dobrej Nocy edit:\ no dobra wstawie 1 zdj z zakupów, tylko tyle siostra na dzis mi przesłała
#1747 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
#1748 |
Rozeznanie
|
Witam wszystkich...
![]() długo długo się nie odzywałam, więc może się przypomnę i przedstawię nowo przybyłym. Mam na imię Gosia i od pewnego czasu jestem "mamą" Dominikia ![]() Kilka dni temu dowiedziałam się od jednej z forumowiczek, że jest możliwość wyjechać do Zambii na wolontariat...zainteresow ało mnie to i to baaaaaardzo mocno ![]() Napisałam więc maila do S. Józefy i dostałam właśnie przed chwilką odpowiedź...myślę, że chętni ma taki wyjazd będą nim zainteresowani: Szczsc Boze!Droga Pani Kalun!Dziekuje za wiadomosc.Odnosnie wolontariatu to mamy tutaj Wolontariuszy caly okragly rok.Teraz mamy Kilka z Polski ,Szwajcarii i Anglii.Niektorzy z nich sa przyslani do nas przez jakas organizacje ,ktora zabezpiecza ich finansowo,niektorzy tak prywatnie.Z naszej strony dajemy zakwaterowanie za darmo i oplacamy dziewczyne ,ktora gotuje naszym wolontariuszkom.One albo robia sobie 1 x w tygodniu razem skladke na zakupy lub przywoza ze soba...zalezy jak kto chce. rezerwacji chetni dokonuja juz teraz na nastepny rok.Zgloszenia tez mamy od studentow medycyny z Irlandii,Anglii,Australi itd.Oni zwykle przyjezdzaja na 6-8 tygodni.Nie mamy wystarczajacej ilosci pokoi dlatego lepij juz teraz bo pozniej jak obiecamy komus nie mozemy sie wtedy wycofac...dla mnie nawet 1 miesiac gdyby Pani mogla tutaj byc byloby czyms fantastycznym .Do jedzonka sie doloze zeby bylo Pani latwiej a pomoglaby nam Pani wlasnie w naszym programie,robienie dzieciom zdjec w ich naturalnym srodowisku,pisanie z nimi listow ,rysowanie z nimi aby mogly cos Swoim adopcyjnym Rodzicom przekazac.Dobrze byloby gdyby ktos z Forum mogl razem z Pania przyjechac-byloby dla Pani razniej,bo my tu troche zalatani,Malgosia wolontariuszka zPolski tez zapracowana...oczywiscie bedziemy sie Wami opiekowac,prosze sie nie martwic....albo potem dobrzeby bylo gdybyscie mogly sobie pojechac do Livingstonu,we dwojke razniej niz samemu...ja przyznaje sie nie moglabym co roku tam jezdzic....czekam na odpowiedz i pozdrawiam. p.s dla mnie nie ma znaczenia ,ktory miesiac bylebym juz teraz wiedziala to bede miejsce rezerwowac.S.Jozefa Tak więc jak widzicie decyzję trzeba podjąć już... Ja już mam załatwiony w pracy miesiąc urlopu (jupi!!!) Czy ktoś jest chętny oprócz mnie i wie to już teraz? Pozdrawiam wszystkich cieplutko!!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1749 |
Raczkowanie
|
Ojej Gosiak zdecydowana już jestes?? To wspaniałe ...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
(...) wzniósł ręce do nieba, i zwracając się do Boga, wrzasnął: „Dlaczego właśnie ja?!” Przez chwilę przyglądał się milczącym gwiazdom, a ponieważ żadna odpowiedź nie nadchodziła, wzruszył ramionami i wymamrotał: „Jasne, że wiem! Bo niby dlaczego właśnie nie ja?!” |
![]() ![]() |
![]() |
#1750 |
Rozeznanie
|
No ja juz wiem ze jade
![]() ![]() Obowiązki tutaj nie trzymają mnie aż tak, żebym nie mogła ich zostawić na miesiąc ![]() Ja jutro w pracy ustalę dokłądny termin mojego urlopu i dam znać siostrze...jeśli do tego czasu ktoś się zdecyduje przyłączyć, to byłoby suuuper ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1751 |
Raczkowanie
|
gosiakk witaj serdecznie mamo Dominika
![]() ![]() Super fajnie , że zdecydowałaś się na wyjazd , też bym chętnie pojechała do Zambii ![]() ![]() ![]() Miłego dnia wszystkim zyczę ![]()
" Ciało odchodzi, serce nie ma nóg... " ( Lud Tsonga ) " Jeżeli marzy tylko jeden człowiek Pozostanie to tylko marzeniem Jeżeli będziemy marzyć wszyscy razem Będzie to już początek nowej rzeczywistości... " : ) |
![]() ![]() |
![]() |
#1752 |
Wtajemniczenie
|
a moze ktos kompetentny obliczyc koszt takiego miesiecznego wyjazdu? tak w przyblizeniu. kiedy w koncu trzeba szczepic sie na malarie a kiedy nie?
#1753 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A po meilu siostry to się łezka w oku kręci hehe ze szczęscia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1754 |
Wtajemniczenie
|
suzi a co to za zdjecie? to Ty?
#1755 | |||
Zakorzenienie
|
O to samo prosiłam wczoraj Agu_siek na czacie
![]() Cytat:
![]() Co do wygranej, powiem szczerze, że nie wierzyłam do końca w chłopaków ani w Lea ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() A czy widzicie tam w tle, szyld sklepu Bata ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Powiedz coś więcej, kiedy za miesiąc, czy na wakacjach? Umieram z ciekawości ![]() O raju! Nasza Mama-Wizażanka w Mpanshyi ![]() P.S. Suzi82nie poznałam Cię w Twoim nowym "awiatorze" ![]() Edytowane przez Seona Czas edycji: 2007-11-18 o 11:02 Powód: dopisek |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1756 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() To chyba faktycznie jest sklep z butami. Szyld identyczny. ![]() A na zdjęciu to ja hehe z wakacji w Tunezji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1757 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1758 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
gosiakk a czy Ty wiesz jakie to są koszty?? tak mniej więcej, czy potrzebna jest wiza i jak to załatwiać? najwazniejsze są dla mnie koszty, ILE? w pracy nie miałabym problemu z urlopem najmniejszego, a we dwoje zawsze raźniej tak jak siostra pisze ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1759 |
Wtajemniczenie
|
bilety ok 5tys z tego co widzialam a o szczepieniac ktos mowil, ze 1200zl?
![]() |
#1760 |
Rozeznanie
|
Ja widziałam bilety po 4 tys ale to bez specjalnego szukania...myślę, że można znaleźć taniej.
wiza...: Wizy pobytowe i tranzytowe obywatele polscy uzyskują w punktach przekraczania granicy. Wiza jednokrotna kosztuje 25 USD, dwukrotna – 40 USD, wielokrotna – 80 USD. Okres ważności paszportu przy wjeździe powinien wynosić minimum 3 miesiące. Wymagane jest okazanie biletu powrotnego (lub środków na jego zakup)i dokumentów (wiz). szczepienia... Nie są wymagane szczepienia. Zaleca się jednak szczepienie przeciw żółtej febrze. Istnieje zagrożenie malarią na całym obszarze kraju w ciągu całego roku. (ja jeszcze czytałam ze zalecana jest szczepionka p.wzw typu A i B.) jak się czegoś więcej jeszcze doczytam to dam znać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1761 | |
Zakorzenienie
|
To i ja poszukałam o cenach i szczepieniach
![]() ![]() ![]() http://www.fru.pl/ Tutaj sprawdzałam i wychodzi najtaniej Lufthansą 4.646.76 zł w obie strony ![]() A tutaj wymagane szczepienia ![]() Cytat:
![]() Co do butów Bata, dałabym sobie rękę uciąć, że to firma polska, ale rzeczywiście czeska, sprawdziłam ![]() Osoby, które oferowały opłacać Panią Kucharkę!! Na kiedy ustaliłyście przelewy? Bo ja 5 dnia każdego miesiąca ![]() ![]() Edytowane przez Seona Czas edycji: 2007-11-18 o 12:30 Powód: poprawka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1762 |
Zadomowienie
|
no to poległam całkowicie. absolutnie nie stać mnie na to
![]() ![]()
![]() |
#1763 |
Przyczajenie
|
Witam Was!
Od dłuższego czasu (od końca września) mam pewien 'problem'. Moja siostra na zaproszeniach na ślub napisała, że zamiast kwiatów, prosi gości o pluszaki dla dzieci z domów dziecka. Jak się okazuje dzieci z domów dziecka zabawek mają wbród. Pomyślałem że może by umieścić je na ukcjach charytatywnych dla Murzynków? Fajne te misiaki, większość to markowe zabawki po kilkadziesiąt złotych w sklepie. Jeżeli pomysł podchwyci, zrobię im profesjonalną sesję zdjęciową. Czy to dobry pomysł czy ktoś ma inny? Nie sugerujcie się nie najlepsza jakością zdjęć. Pluszaki nowe, z metkami. Będzie około 20-30 pluszaków. |
![]() ![]() |
![]() |
#1764 |
Wtajemniczenie
|
maskotki super!!!! a pomysl czegostam zamiast kwiatow na slubach jest teraz bardzo popularny. moi znajomi np zbierali ksiazki wiec jak ktos z nas tutaj ma slub niedlugo to moze pomyslec o dzieciach w Zambii
![]() i zapraszam na czat, sa 3osoby ![]()
#1765 |
Zakorzenienie
|
Gratuluje decyzji wszystkim, którzy wybieraja sie pomóc naszej siostrzyczce
![]() ![]() Maskotki na aukcje - bdb pomysł, ale ja na razie nie dam rady wystawiać, mam tego sporo, chyba żeby ktś chętny się zgłosił do wystawiania, albo niech czekają .... Zdjęć więcej nie mam z zakupów na razie bo siostra do późna w nocy wysyłałą mi zdj dzieci i włąśnie chciałam pare osób uszczęśliwić, a tu nie przechodzą ![]()
#1766 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Chyba tego nie ustalaliśmy (?!) Ale niech tak będzie,że koło 5. Mi pasuje, a jak komuś nie pasuje to niech pisze ![]() ![]() Ja dziś na chata nie wchodzę bo coś się zaziębiłam i gorączkę mam .. także herbatka z miodem, lekarstwa i do łóżka zmykam. Co do kociaków moich .. zostają ze mną w Warszawie ![]() ![]() ![]() _MAMA_ mój wielki szacunek i podziw dla Ciebie ![]() ![]() ![]() ![]() I to by było na tyle mojego dzisiejszego wywodu ... lęcę się kurować ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#1767 |
Raczkowanie
|
![]()
Moi Kochani, serdecznie Was pozdrawiam. Poniżej publikuję list mojego współbrata, który jest przełożonym w Zambii. List jest napisany w języku angielski.
Dear ..., I think it would be a very big help to pay for the school fees of the late Cathecist's children; they are really suffering and keep phoning me for help, but my options are limited. They are Marvel Mumbi, Gallant Mumbi, Marvelous Mumbi, and 4 others ( I have just now forgotten their names ). Any help would be very welcome. Here in Lusaka, there are 3 orphans of AIDS who are in desperation on school situation and come to us asking for food, among many others. These 3 are Mulenga Makasa, Dorothy Mumbi and Theresa Phiri. Thanks and may God bless the ones who help us help others Fr. Patrick Do listu do listu załączam zdjęcia, które już kiedyś zamieściłem na forum. Dzieci ś.p. Godfreya Ozimpo Mumii – katechisty z Parafii Nseluka w Zambii *dane pochodzą z września 2006 L.p./ Imię i nazwisko/ Data urodzenia/ Klasa/ Liczba zeszytów/ Rodzaj zeszytów 1. Gotfrida Marvel Mumbi/08.11.1988/12/*9 (duże)/ 80-100 s. 2. Henry Flomboyant Mumbi/15.08.1990/10/*9 (duże)/ 80-100 s. 3. Harriet Alpha Mumbi/08.06.1992/8/*8 (małe)/ 40 s. 4. Omega M. Mumbi/30.04.1995/6/*8 (małe)/ 40 s. 5. Godfrey Ozimpo Mumbi (junior)/ 04.08.1998/2/*7 (małe)/ 40 s. 6. Oswald Gorgeous Mumbi/25.03.2001/*Od stycznia 2007 - klasa 1, szkoły dla dzieci głuchoniemych ( za semestr 70.000 kwacha) z internatem 7. Bruce Mulama K. (siostrzeniec)/ 1990/8/*8 (małe)/ 40 s. 8. Caroline Chisha (siostrzenica)/ 1992/6/*8 (małe)/ 40 s. Najstarszy syn Gallant Mumbi. Rodzaj szkoły, opłata za szkołę za 1 semestr Podstawówka bez internatu 20.000 kwacha Podstawówka z internatem 50.000 kwacha Średnia bez internatu 80.000 kwacha Średnia z internatem 350.000 kwacha College (szkoła wyższa) 800.000 kwacha W Zambii, RPA, Zimbabwe są trzy semestry w roku szkolnym. Jeśli ktoś byłby zainteresowany pomocą tej rodzinie proszę o kontakt ze mną Edytowane przez Norton Czas edycji: 2007-11-18 o 18:44 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1768 |
Zakorzenienie
|
Aga zdrowia życzę,
jedno pytanko: widziałaś sie z moim mężem ? ![]() ![]() Norton dzieciaczki urocze jestem pewna że znajdą sponsorów, tym bardziej ze jeszcze 5 osób i ja zamykam listę ![]() te opłaty za szkołe nie sa takie duże: Podstawówka bez internatu 20.000 kwacha - 5 $ Podstawówka z internatem 50.000 kwacha - 12,5 $ Średnia bez internatu 80.000 kwacha - 20 $ Średnia z internatem 350.000 kwacha - 87,5 $ College (szkoła wyższa) 800.000 kwacha - 200 $
#1769 | |
Raczkowanie
|
podobno na malarię są już szczepienia, ale nie wiem czy są dostepne. Generalnie robi sie tak ,że bierze sie Lariam (w tabletkach) kilka tygodni przed wyjazdem. Warto sie zabezpieczyc, jelsi sie jedzie na krotki okres czasu, bo spędzić czas w Zambii walcząc w łóżku z malaria to już by była przegina ;-)) Na dłuższy wyjazd nie da się zabezpieczyć, bo by trzeba ciągle brać antybiotyk, a to może każdego wykończyć.
Cytat:
1. Mukashana: 10 zł
![]() |
#1770 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Seona 10 zł |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:42.