|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
ile ważna są wyniki badań do książeczki sanepid.?
Witam
Z góry przepraszam, że pisze tutaj ale na innych forach nie ma praktycznie aktywnośći a sprawa jest pilna. Ponad 3 lata temu robiłam do książeczki sandinowskiej badania na kał, wyszło wszystko ok i miałam potem isc z tym do lekarza ,zeby mi wypisał ta książeczkę ale tego nie zrobiłam bo dostałam inna pracę bez potrzeby jej. A teraz jest mi ona potrzebna na gwałt. Mam pytanie czy te badania sa ważne jeszcze ? i wystarczy pójsc do lekarza medycyny pracy i to przejdzie? Czy musze robić nowe
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Pyskatka
|
Dot.: ile ważna są wyniki badań do książeczki sanepid.?
Cytat:
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
Idź z tymi badaniami do lekarza medycyny pracy żeby podbił Ci książeczkę. Albo zadzwoń sobie do jakiegoś lekarza medycyny pracy i zapytaj czy te badania są jeszcze ważne. Mój lekarz mówił mi pół roku temu, że mają się zmienić przepisy i takie badania mają być ważne chyba do 5 lat, wcześniej robiło się badania w sanepidzie raz na całe życie. Ale nie wiem czy te zmiany już weszły.
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
Ja robiłam 4 lata temu badani na kał, w wakacje zeszłego roku poszłam tylko po pieczątkę. Musiałam mieć jednak aktualne badanie krwi.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Badanie kału jest ważne 10 lat, do książeczki jest jeszcze potrzebne prześwietlenie płuc (ważne 4 lata). Przynajmniej u mnie w medycynie pracy tak jest
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
Nigdy w życiu nie potrzebowałam przeswietlenia ani badania krwi. A książeczkę mam od 2008 roku i co rok - dwa ją przedłużam.
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
Ja ostatnio robiłam i dostałam informację, że te badania są ważne bezterminowo. Co w sumie zawsze mnie dziwi
.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
Badania zależą chyba od charakteru wykonywanej pracy. Kał się robiło na pewno raz w życiu ( ale jak przeczytałam wyżej- może to się zmienia, nie wiem). Ja z charakteru wykonywanej pracy mam okulistę i laryngologa obowiązkowego.
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:25.

.