|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4381 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już w koszyczku jest pisanka, nie bierz rajstop do sandałka! PM 2017 cz. 15 !
Cytat:
To z miłości do kiełbasy?
|
|
#4382 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już w koszyczku jest pisanka, nie bierz rajstop do sandałka! PM 2017 cz. 15 !
uff, w koncu zrobilam porządek w notatkach
![]() teraz w szafie poukładam ładnie ciuszki i już będę miała za sobą sprzątanko
|
|
|
|
#4383 | |
|
Konto usunięte
|
Kobiety ktore poronia beda pociagane do odpowiedzialnosci karnej (do lat 3 do wiezienia) za "niefrasobliwosc". Czyli ochrona zycia od momentu poczecia. Plus ustawa cofa nam cala medycyne bo teraz lekarze beda sie bali wykonywac operacji na dzieciach w lonie matki bo jest to obarczone ryzykiem poronienia
---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#4384 |
|
Zakorzenienie
|
o nieeeeeeee, a jeśli to jest przyczyna?
![]() ---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- [1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;5824050 1]Kobiety ktore poronia beda pociagane do odpowiedzialnosci karnej (do lat 3 do wiezienia) za "niefrasobliwosc". Czyli ochrona zycia od momentu poczecia. Plus ustawa cofa nam cala medycyne bo teraz lekarze beda sie bali wykonywac operacji na dzieciach w lonie matki bo jest to obarczone ryzykiem poronienia [/QUOTE] a przeczytałaś projekt ustawy czy czyjąś interpretacje?
|
|
|
|
#4385 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4386 |
|
catwoman
|
Przykładałam większe, przymrużałam oczy i jakoooś to wyglądało ... Ale to nie ma wyglądać "jakoś"
Tym bardziej, że mój pierścionek nie ma kształtu obrączki z oczkiem, więc mało co się z nim komponuje. W sumie to chyba nic się z nim nie komponuje Nie mogę go też przełożyć na żaden inny palec, bo nie pasuje -zsuwa się albo nie wchodzi Dlatego zaczęłam myśleć o tym by obrączkę nosić na lewej dłoni, bo już nie mam pomysłów.
|
|
|
|
#4387 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;5824050 1]Kobiety ktore poronia beda pociagane do odpowiedzialnosci karnej (do lat 3 do wiezienia) za "niefrasobliwosc". Czyli ochrona zycia od momentu poczecia. Plus ustawa cofa nam cala medycyne bo teraz lekarze beda sie bali wykonywac operacji na dzieciach w lonie matki bo jest to obarczone ryzykiem poronienia
---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- Ja mam 11 [/QUOTE]Cytat:
.Czyli to dopiero projekt? Myślałam, że już ustawa .
|
|
#4388 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4389 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale zazdroszczę, bo jesteś już na etapie, który myślę, że mogłabym ogarnąć. Te początkowe rzeczy są dla mnie nie do przejścia. Chyba ślub będzie w 2020 ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Myha już streściła, ale wklejam poniżej tekst, który krąży ostatnio po fb. (Przepraszam, wiem że długi...) "Dzieckiem poczętym jest człowiek w prenatalnym okresie rozwoju, od chwili połączenia się żeńskiej i męskiej komórki rozrodczej." - głosi projekt ustawy, złożony u marszałka Kuchcińskiego, który uzyskał poparcie episkopatu, Szydło i, co pewnie w tej sytuacji najważniejsze, prezesa Kaczyńskiego. Przeczytałam projekt tej ustawy oraz jego uzasadnienie. I chcę Wam powiedzieć, że też powinniście to uważnie zrobić. Żaden z dotychczasowych pomysłów PiSu - ani zmiażdżenie TK, ani 500+, ani inwigilacja, ani obsadzenie całego kraju działaczami partyjnymi, ani zawłaszczenie publicznych mediów - nie będzie miał tak wielkiego wpływu na życie wszystkich nas, jak ten projekt. Wszystkich, nie tylko kobiet. Każdy z nas ma siostrę, kuzynkę, matkę, koleżankę z pracy, córkę, sąsiadkę, panią wychowawczynię, szefową albo podwładną. Kobiety zachodzą w ciążę. Prędzej czy później któraś ze znanych Ci kobiet - albo Ty sama - padnie ofiarą tej ustawy. Chronione życie ludzkie zaczynało się będzie bowiem z chwilą "połączenia się żeńskiej i męskiej komórki rozrodczej". Kodeks Karny ma zyskać nowy artykuł, "zabójstwo prenatalne". Zagrożone ono będzie karą od 3 miesięcy do 5 lat. Za to przestępstwo odpowiadać będzie i matka, i lekarz, i każda osoba, która w tym pomogła - także przyjaciółka, która przywiozła zza granicy pigułki wczesnoporonne lub udzieliła schronienia w czasie zabiegu w Czechach. Jeśli przestępstwo zostanie popełnione nieumyślnie, grozić będzie kara do 3 lat. Sąd będzie mógł odstąpić od wymierzenia kary. Przez nieumyślne - jak stoi w uzasadnieniu ustawy - rozumie się poronienie w sytuacji, w której kobieta nie działała aktywnie na rzecz usunięcia ciąży, a jedynie ' w wyniku swojego nieroztropnego zachowania doprowadziła do śmierci dziecka". Skutki? - przymus rodzenia dzieci przez zgwałcone dzieci, przymus rodzenia dzieci z kazirodztwa, gwałtu, w tym zbiorowego, przymus rodzenia płodów bez mózgu, etc. . - realny zakaz badań prenatalnych (np. aminopunkcja zwiększa ryzyko poronienia, lekarze będą się bać spraw karnych w przypadku powikłań po zabiegu) - z ustawy znika punkt o badaniach prenatalnych, w uzasadnieniu ustawy jest zapis o tym, że badania przestaną mieć uzasadnienie - nieoperowanie zaśniadu, ciąży pozamacicznej, generalnie konieczność utrzymania ciąży zagrażającej życiu matki, nawet jeśli spowoduje śmierć i matki i płodu - sprawy karne i kary więzienia w przypadku poronienia i martwego urodzenia; badanie przez sąd, czy matka nieumyślnie spowodowała przestępstwo - być może pracowała za dużo, nie poszła spać, zignorowała przeziębienie albo pojechała na wycieczkę na rowerze? - grozić będą za to 3 lata więzienia - zgłaszanie policji przez lekarzy przypadków poronienia lub podejrzeń Skutki nieopisane w uzasadnieniu, a logiczne po jego lekturze: - zakaz invitro (nie jest wpisany w tej ustawie, ale skoro człowiek zaczyna się w momencie połączenia komórek, to wydaje się logiczne) - jeszcze większy strach ofiar gwałtu przed zgłaszaniem przestępstwa (wiele kobiet będzie chciało po gwałcie usunąć ewentualną ciążę; jeśli nie będą mogły tego zrobić tutaj, będą chciały mieć możliwość aborcji za granicą. Zgłoszenie zgwałcenia organom ścigania będzie wiązało się z ryzykiem ujawnienia / obawą) - śmierć okołoporodową wielu wyczekiwanych dzieci (część wad można skutecznie leczyć w okresie prenatalnym; przez brak badań wady te nie będą ujawnione i leczone aż do porodu) - śmierć, cierpienie i choroby wielu kobiet w wyniku pokątnie wykonywanych prób przerwania ciąży - przez wkładanie wieszaka, wstrzykiwanie domestosu, skakanie ze schodów, bicie w brzuch, kąpiele we wrzątku, etc. - trauma i wieloletnie skutki psychologiczne dla bardzo wielu rodzin, w których rodzą się niechciane dzieci (to w zasadzie mamy już teraz) - wzrost liczby niewinnych kobiet w zakładach karnych - ofiar "niefrasobliwego zachowania" w ciąży - wzrost liczby zwolnień chorobowych w ciąży (żaden lekarz ani matka nie zaryzykuje sprawy karnej, będzie 'dmuchanie na zimne') - wzrost kosztów pokątnej aborcji z udziałem lekarza - jeszcze mniejsza dostępność dla kobiet ubogich i wykluczonych - być może oznacza to, że będzie rejestracja ciąż i postępowanie karne w każdym przypadku stwierdzonej ciąży niezakończonej urodzeniem żywego dziecka - być może oznacza to też postępowania i śledztwa w przypadku kobiet wyjeżdżających za granicę w celu dokonania legalnej aborcji (w tej chwili nie jest to zabronione) - na pewno jeszcze większe zdumienie Zachodu i krytyka pod adresem Polski GUS podaje, że martwych urodzeń w 2014 roku było ponad 1300. Nie wiem, ile było poronień, ale (za Wikipedią) poronieniem kończy się 10-15 procent ciąż. Po wejściu w życie ustawy każda taka sytuacja skończy się sprawą karną.. To okrutny, nieludzki, barbarzyński projekt, którego wejście w życie wpłynie na życie nas wszystkich. PS Jeśli chcecie zobaczyć, jak takie prawo działa w praktyce, przykładem może być Salwador, gdzie roniące kobiety z sal operacyjnych trafiają prosto do więzienia. Możecie to sobie wyguglać. âŞ#âPolskaWieszakiemNa rodów⏠EDIT - jak słusznie zwraca uwagę Kamila, jest jeszcze jeden skutek ustawy, o którym uzasadnienie nie mówi - zakaz stosowania wkładek wewnątrzmacicznych, popularnie zwanych 'spiralą'. A to dlatego, że wkładka zmienia właściwości endometrium i zapobiega zagnieżdżeniu się zarodka w macicy. Jak wiemy z podstawówki, do zapłodnienia dochodzi w jajowodzie, natomiast wtedy jeszcze nie ma ciąży. W projekcie ustawy człowiek poczęty zaczyna się jeszcze przed ciążą - w jajowodzie. EDIT: To tylko projekt, nie wiadomo co z tego wejdzie w życie, ale obawiam się, że w sejmie by to przeszło. Edytowane przez magdenka Czas edycji: 2016-04-01 o 11:34 |
|||
|
|
|
#4390 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4391 |
|
Zakorzenienie
|
mam nadzieje, ze moje dziecko nie będzie parówką
![]() [1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;5824071 6]Czytalam projekt ustawy i jej uzasadnienie[/QUOTE] a podesłałabyś linka? bo ja czytałam tylko czyjeś interpretacje i wolalabym przeczytac oryginał
|
|
|
|
#4392 |
|
Zakorzenienie
|
Przecież ten projekt jest chory :-o
|
|
|
|
#4393 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4394 |
|
Zadomowienie
|
Chyba im na mózgi padło....
|
#4395 |
|
Zakorzenienie
|
Masakra z tym projektem, nie podoba mi sie to. Coraz gorzej.
|
#4396 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;5824096 6]Projekt dopiero ale juz zlozony w sejmie. Ciekawa jestem czy przejdzie ale genralnie jestem zszokowana[/QUOTE]
W sumie małe szanse, by nie przeszedł. Brzmi absurdalnie... Cytat:
.
|
|
#4397 |
|
Zakorzenienie
|
nie bronie PiSu ani tej ustawy, uważam, że to chore, ALE chyba ktoś nie umie czytać ze zrozumieniem i rozdmuchał sprawę, albo to ja nie umiem?
![]() ![]() ![]() (nie mogłam skopiować z pdfa ) przecież tu wyraźnie jest napisane, że kobieta która poroniła nie ponosi kary Lub jeśli życie matki jest zagrożone i w celu jego odratowania dziecko umarło mam wrażenie, że to PO kreuje ten cały hejt na PiS A jak dla mnie gorzej niż za czasó PO nie może być Edytowane przez papaPapaya Czas edycji: 2016-04-01 o 11:44 |
|
|
|
#4398 |
|
Zakorzenienie
|
Mi też, no sorry ale wątpię aby ktokolwiek chciał urodzić dziecko z gwałtu....
|
|
|
|
#4399 |
|
Zakorzenienie
|
Mam ochotę na parówkę
|
#4400 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale skoro Ty interpretujesz to inaczej to moze jest nadzieja ze ja nie umiem czytac
|
|
|
|
|
#4401 |
|
Rudziutka..! :)
|
|
#4402 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam rozmiar 14 😁
Nie wiem czy robic wizytówkę bez daty? Wstrzymam się 😁 |
|
|
|
#4403 |
|
Konto usunięte
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;5824177 6]Zaraz wroce do domu to wkleje fragment po ktorym wywnioskowalam o tym poronieniu.
Ale skoro Ty interpretujesz to inaczej to moze jest nadzieja ze ja nie umiem czytac [/QUOTE]Dobr anie umiem czytac bo skupilam sie na pierwsyzch 3 punktach a nie doczytalam ostatniego. Czyli co w sumie zostaje tak jak jest z karalnoscia? Tyle tylko ze teraz trzeba bedzie rodzic dzieci z czynow zabronionych i te chore? No i nadal cofa nam to medycyne bo kto sie teraz podejmie operacji na dziecku w brzuchu jak moze "nieumyslnie" doprowadzix do jego smierci |
|
|
|
#4404 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4405 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- Cytat:
|
|
#4406 |
|
Zakorzenienie
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;5824177 6]Zaraz wroce do domu to wkleje fragment po ktorym wywnioskowalam o tym poronieniu.
Ale skoro Ty interpretujesz to inaczej to moze jest nadzieja ze ja nie umiem czytac [/QUOTE]![]() i te świetne "naukowe" artykuły w internecie i ludzie wierzący we wszystko co przeczytają
|
|
|
|
#4407 |
|
Rudziutka..! :)
|
Idę olejować włosy
|
#4408 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I też uważam , że gorzej już być nie może
|
|
#4409 |
|
Zakorzenienie
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;5824190 1]Dobr anie umiem czytac bo skupilam sie na pierwsyzch 3 punktach a nie doczytalam ostatniego.
Czyli co w sumie zostaje tak jak jest z karalnoscia? Tyle tylko ze teraz trzeba bedzie rodzic dzieci z czynow zabronionych i te chore? No i nadal cofa nam to medycyne bo kto sie teraz podejmie operacji na dziecku w brzuchu jak moze "nieumyslnie" doprowadzix do jego smierci[/QUOTE] zawsze mógł do tego doprowadzić a nie będzie za to karany, więc jak dla mnie nie ma problemu ![]() PS. Na zajęciach z prawa podatkowego nauczono mnie ważnej rzeczy - zawsze czytaj ustawy od początku do końca, bo nigdy nie wiadomo co może czyhać na następnej stronie
Edytowane przez papaPapaya Czas edycji: 2016-04-01 o 11:54 |
|
|
|
#4410 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:24.

Tym bardziej, że mój pierścionek nie ma kształtu obrączki z oczkiem, więc mało co się z nim komponuje. W sumie to chyba nic się z nim nie komponuje
Nie mogę go też przełożyć na żaden inny palec, bo nie pasuje -zsuwa się albo nie wchodzi 

.