|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4561 | |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. X
Cytat:
Ja planuję przeprowadzkę do innego miasta, do mojego faceta maksymalnie za pół roku i prawdopodobnie spróbuję się przekwalifikować. Nie wiem w jakim mieście mieszkasz, moje ma 60 tys mieszkańców i niestety wszystko się tu załatwia po znajomości. Nawet głupi staż z UP. Ogłoszeń do urzędów prawie wcale nie ma, wiadomo dlaczego. Nawet jeśli chodzi o sklepy jest mało ofert. Nie wyobrażam sobie tego, że mam siedzieć, tak jak siedzę teraz jeszcze przez rok, czy dwa.A jeśli chodzi o pocztę to miałam zaproszenie na rozmowę do innego miasta, ale nie pojechałam, z powodów osobistych. Teraz jak poczytalam wątek o pracy na poczcie to nie żałuję.
Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2016-04-02 o 12:28 |
|
|
|
|
#4562 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Myślę, że tutaj tkwi problem - on ma dobrą pracę, a ja żadnej od prawie 2 lat, więc ciężko mu zrozumieć moją sytuację. Ostatnio rozważałam nawet kilka "głupot" typu, że może nie jestem za ładna, albo nie mam blond włosów (wiem, że irracjonalne, ale nie jestem w stanie zrozumieć, dlaczego nikt nie oddzwania)
|
|
|
|
|
#4563 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
On dobra praca, ja żadnej od 2 lat. Namówiłam go żebyśmy jednak spróbowali w Warszawie, bo on w swkim zawodzie znajdzie bez problemu tam robotę, a ja w naszym mieście miałam gorzej. No i wyjechaliśmy. Ale rozumiem Twojego faceta, że może nie chcieć. Edytowane przez 201611240917 Czas edycji: 2016-04-03 o 00:36 |
|
|
|
|
#4564 |
|
Konto usunięte
|
Ja bym nie chciała mieć faceta, który myśli tylko o sobie. Szukanie pracy w miejscu, w którym jej nie ma (nieważne czy to małe, czy duże miasto) może trwać bardzo długo, a lata lecą. Jak się planuje wspólną przyszłość, to powinno się myśleć nad rozwiązaniami, które będą dobre dla obu stron. I wcale nie chodzi mi o to, że macie się przeprowadzić, tylko o podejście - bo jemu jest dobrze, to nic więcej się nie liczy.
|
|
|
|
#4565 |
|
Konto usunięte
|
Mizmaz jestem w podobnej sytuacji, studia skończyłam w lipcu 2013, zaraz trzy lata od obrony i też mam 26 lat, a od tego czasu byłam tylko na półrocznym stażu z UP z gwarancją zatrudnienia na okres miesiąc czasu, niezwiązanym kompletnie z wykształceniem, ale lepsze to niż nic, nie siedziałam w domu, miałam kontakt z ludźmi chociaż byłam przynieś, wynieś, pozamiataj, to coś robiłam. Odkąd skończyłam studia byłam tylko na kilku (!) rozmowach kwalifikacyjnych, CV wysyłałam w odpowiedzi do ogłoszenia i sama wyszukiwałam potencjalnych pracodawców, niestety bez większego odzewu czy informacji zwrotnej. Regularnie zmieniam/poprawiam CV. Jak pisałam już wcześniej, zaczęłam jakiś czas temu szukać nie tylko u siebie w mieście, ale i w Szczecinie i Poznaniu i z tym wiążę nadzieję, bo jak tam się nie uda to już nie wiem.
Dodam, że nie szukam już od dawna pracy w zawodzie, może być poniżej kwalifikacji, po prostu chcę pracować. Edytowane przez 201710160952 Czas edycji: 2016-04-02 o 14:30 |
|
|
|
#4566 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4567 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale niestety, mimo, że pensja jest średnia, ale dobra, to nie starczy na wspólne życie czy ew. ratę kredytu. Musi być również moja pensja. Ale on stwierdził, że nie mogę mu kazać wyjechać, bo ma tutaj wszystko, i nie zrezygnuje z tego. A, że i ja kiedyś znajdę (słowo "kiedyś" jest kluczowe, bo taki tekst mi serwuje właśnie od 2-óch lat ).Ja w obecnym tygodniu wysłałam 1 CV, a jakieś 1,5 tygodnia temu - 3 CV, ale bez odzewu. Już poważnie nie wiem, co robić. |
|
|
|
|
#4568 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
edit: Albo to ja za dużo cv wysyłam Edytowane przez 201604251028 Czas edycji: 2016-04-02 o 15:00 |
|
|
|
|
#4569 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Chorowałam na depresję i boję się, że to wszystko wróci ze zdwojoną siłą. Nauczyłam się myśleć pozytywnie, szukać pozytywów w negatywach, bardzo długo zajęło mi wyjście z choroby. Chciałabym wierzyć, że się uda, ale już sama tracę nadzieję. Trzymaj się. ---------- Dopisano o 15:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- Może i mało, ale pod 80% ogłoszeń w ogóle się nie wpasowuje, więc szukam tam, gdzie mam realne szanse. Jeśli pisze, że wymagany jest język niemiecki B2, a ja takiego nie mam - to nie wysyłam. Tak samo znajomość programów, z którymi nie miałam styczności. Doświadczenie powyżej roku, albo absolwenci TYLKO kierunków "takich-a-takich". Nie patrzę na ogłoszenia, w które się nie wpasowuje. |
|
|
|
|
#4570 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Super, będę trzymać kciuki, oby udało Ci się dostać staż
|
|
|
#4571 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4572 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Trudna decyzja, ale jeśli chce się pracować, a tej pracy nie będzie, to albo zakładasz własny biznes, albo wyjeżdżasz sama i zaczynasz od nowa. |
|
|
|
|
#4573 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4574 |
|
Konto usunięte
|
Dzięki za wsparcie
Ja tylko w tym tygodniu wysłałam ok. 40 CV. Nie wiem czy to mało czy dużo, wysyłam jeżeli spełniam od 75% wymagań. Znam natomiast przypadki osób i to wcale nie mało, które już po wysłaniu jednego, tak jednego CV dostały pracę. Więc chyba trzeba trochę szczęścia mieć. |
|
|
|
#4575 |
|
Konto usunięte
|
Zielonymigotek, wizaż Cię potrzebuje
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=878171 ---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:04 ---------- A co do ilości cv wg mnie 40 tygodniowo to bardzo dużo. Chyba nie dalabym rady znaleźć tylu ogłoszeń na które chcialabym aplikowac na razie mam jedno ogłoszenie na które odpowiem, nad jednym się zastanawiam a poza tym tylko research. Patrzę gdzie bym ewentualnie chciała pracować i co robić.---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ---------- Mizmaz, są ludzie pracujący w delegacji, da się tak żyć... pomysl chociaż czy warto przemeczyc rok czy dwa żeby mieć więcej doświadczenia do szukania pracy na miejscu lub możliwość pracy zdalnej z domu przez większość czasu. |
|
|
|
#4576 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Istna sytuacja bez wyjścia. |
|
|
|
|
#4577 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4578 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba któraś dziewczyna tutaj ma staż w kancelarii? Jakie pytania miałaś na rozmowie? Czym się zajmujesz na tym stażu?
|
#4579 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak, ja jestem na stażu w kancelarii notarialnej. Do jakiej kancelarii startujesz? Dopiero zaczęłam, jestem asystentką. Pytana byłam o moje doświadczenie w pracy biurowej. Edytowane przez 201611240917 Czas edycji: 2016-04-02 o 19:34 |
|
|
|
|
#4580 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co widzę kancelaria zajmuje się doradztwem prawnym, odszkodowaniami, windykacją, obsługą prawną firm. Jestem całkiem zielona w tym temacie. ![]() A Ty miałaś duże doświadczenie? To staż z UP?
Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2016-04-02 o 19:46 |
|
|
|
|
#4581 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No ja też będę zajmować się sekretariatem. Pytania, to jak u mnie z obsługą komputera i błędami ortograficznymi. Pracowałam w biurze, ale w obsłudze kancelarii też jestem zielona. Mam małe doświadczenie ogólnie. Tak z UP staż unijny. Znalazłam sama przez ogłoszenie. Edytowane przez 201611240917 Czas edycji: 2016-04-02 o 20:00 |
|
|
|
|
#4582 | |
|
Zakorzenienie
|
Dodaj
Cytat:
Po prostu w wymaganiach było, żeby wykształcenie było wyższe: prawo, administracja, zarządzanie i marketing. Ja niestety całkiem co innego skończyłam - kierunek, który nie jest humanistyczny. Ale pani chyba widziała moje CV, a i tak mnie zaprosiła więc zobaczę, co będzie.
Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2016-04-02 o 20:03 |
|
|
|
|
#4583 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Pracowałaś kiedyś w sekretariacie? |
|
|
|
|
#4584 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
![]() Do moich obowiązków należała typowo biurowa praca, czasami musiałam dodatkowo pójść na pocztę, nie używałam żadnej wiedzy tajemnej. Pracę dostałam przez przypadek, bo przeglądałam olx (wtedy jeszcze tablica) i pojawiło się ogłoszenie, nie trzeba było nawet wysyłać CV, zadzwoniłam i umówiłam się na spotkanie. Okazało się, że dwóch chłopaków zaraz po aplikacji otworzyło kancelarię. Do tej pory mamy świetny kontakt i byli moimi najlepszymi pracodawcami
|
|
|
|
|
#4585 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to jest staż za 851 zł więc osoba z doświadczeniem chyba nie byłaby zainteresowana? Ale myślę, że znajdzie się osoba po takim kierunku, jaki chcą, mało to osób po administracji? Zobaczę w poniedziałek.
Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2016-04-02 o 20:24 |
|
|
|
|
#4586 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4587 |
|
Przyczajenie
|
Otóż, trzeba atakować kilka miejsc pracy jednocześnie, by nie nastawiać się "czy się odezwą".
Miałem okres, że szukałem pracy przez pół roku, bo za każdym razem oczekiwałem odpowiedzi, nastawiałem się...
|
#4588 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jesli obie strony beda zadowolone. Powodzenia
|
|
|
|
|
#4589 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do księgowości to też nie jest kolorowo sam pracuje w biurze rachunkowym i też jest jak jest z resztą wszystko opisałem we wcześniejszych postach Mimo to myślę, że nie jest ciężko znaleźć pracę w księgowości. Co do stażu to trzymam kciuki może akurat się uda ![]() ---------- Dopisano o 22:49 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ---------- Cytat:
, która mając prawie zerowe doświadczenia znalazła pracę wysyłając zaledwie 5 cv w ciemno do biur geodezyjnych. Mimo, że pracowała tam 5 miesięcy to jakieś doświadczenia zdobyła i zaraz po zakończeniu tam pracy rozpoczęła pracę w urzędzie.
|
||
|
|
|
#4590 | |
|
dead & alive
|
Cytat:
Mogłam tam zostać, ale za taką kasę wolę spokojniejszą pracę.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:38.

Chciałam tylko nakreślić, co mogę robić. A szukam w tym "zawodzie", bo obecnie robię za sekretarkę, więc myślałam, że prędzej znajdę taką pracę.
Brak perspektyw zabija.
Ja planuję przeprowadzkę do innego miasta, do mojego faceta maksymalnie za pół roku i prawdopodobnie spróbuję się przekwalifikować. Nie wiem w jakim mieście mieszkasz, moje ma 60 tys mieszkańców i niestety wszystko się tu załatwia po znajomości. Nawet głupi staż z UP. Ogłoszeń do urzędów prawie wcale nie ma, wiadomo dlaczego. Nawet jeśli chodzi o sklepy jest mało ofert. Nie wyobrażam sobie tego, że mam siedzieć, tak jak siedzę teraz jeszcze przez rok, czy dwa.

).

na razie mam jedno ogłoszenie na które odpowiem, nad jednym się zastanawiam a poza tym tylko research. Patrzę gdzie bym ewentualnie chciała pracować i co robić.