Program Rodzina 500 plus - Strona 66 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-04-02, 15:24   #1951
201606270916
Konto usunięte

Dot.: Program Rodzina 500 plus

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Nie wiedziałam. Alik też ładnie, nadaje się na patrona szkoły w sam raz.
Najlepiej do szkół w oddziałach laczonych. SP im. Kota i gimnazjum JP2

Edytowane przez 201606270916
Czas edycji: 2016-04-02 o 15:26
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-02, 15:25   #1952
StarFighter
BAN stały

Nie wiem czy zauważyłaś Lusia ale żadnych bzdur nie pisałem
StarFighter jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-02, 15:31   #1953
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez StarFighter Pokaż wiadomość
A co to ma wspólnego z inteligencją, moja siostra chciała ich używać zamiast anty bo nie wiedziała co to jest i ginekolog ją uświadomiła, ja tez nie bylem zbyt zorientowany jak się stosuje to "po" i co w tym złego
nie byłeś ZBYT ZORIENTOWANY?

chłopie, jeszcze dziś rano myślałeś, że:
- tabletki po bierze się po każdym stosunku i są zwykłą metodą antykoncepcyjną
- są kobiety, które je w ten sposób używają (tylko że te kobiety musiałyby mieć albo kupę szmalu, albo zerowe libido, bo JEDNA tabletka kosztuje ok. 100zł)
- tabletki po są niebezpieczniejsze niż tabletki anty (nie są a niektóre mają nawet tę samą substancję czynną, co niektóre tabletki anty)

imponujące.

a mieliście z siostrą wcześniej jakikolwiek dostęp do internetu w szkole lub w domu?

i niech mi ktoś teraz powie, że lekcje na temat seksu nie są w szkołach potrzebne...

Edytowane przez motyla
Czas edycji: 2016-04-02 o 15:36
motyla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-02, 15:37   #1954
StarFighter
BAN stały

Czyli są szkodliwe tak jak pisałem

A jedyną moją niewiedzą byla ich cena ktora jest najbardziej racjonalną przyczyną tego ze nie bierze się ich po każdy stosunku
Stary 2016-04-02, 15:37   #1955
Carousel
Zadomowienie

Cytat:
Takich jest mniejszość, poza tym ich dzieciaczki tez mają prawo zyc godnie . Program jest dodatni choćby dlatego ze koszt jaki ponosi obywatel na funkcjonowanie państwa w sposób namacalny do niego wraca w choćby malym stopniu
Bujdy na resorach. Zacznijmy od tego, że owszem, może i to, co się państwu oddaje, jakoś tam wraca - ale CZĘŚCIOWO i tylko NIEKTÓRYM. Kasę na ten (pożal się Boże) rządowy program wykładają wszyscy obywatele, a te 500 zł na dziecko dostaną tylko niektórzy, więc to nie jest żaden sposób na godne życie, ale po prostu zwykły ochłap z tego, co się zabiera - i to jeszcze nie dla wszystkich.

Zakwestionujesz? Proszę bardzo, masz przykład. Ja mam koleżankę, w moim wieku, czyli też na pierwszym roku studiów. Jeśli studiowałeś w innym mieście albo znasz kogoś takiego, albo w ogóle potrafisz wczuć się w sytuację, to wiesz, że utrzymanie się w obcym mieście trochę kosztuje, a student, nawet, jeśli podłapie jakąś dorywczą pracę, to raczej kokosów nie zarobi, więc dla rodziców jest to dość spore obciążenie. Ta moja koleżanka ma jeszcze siostrę, młodszą, jest w liceum, i niestety, ale od dłuższego już czasu wychowuje ich tylko mama, bo tata od nich odszedł, jak ta moja koleżanka chyba nawet nie była jeszcze w podstawówce - a więc dawno temu. Ich mama jest nauczycielką - nie mam pojęcia, ile zarabia nauczyciel, ale wyjdzie raczej więcej niż 800 zł na osobę. Kochany tatuś płaci alimenty - nie wiem, ile dokładnie, ale z tego, co pamiętam, to jakoś po 300-400 zł na każdą córkę, więc kokosy to to nie są, ale jednak coś tam zawsze wpłynie. Nie jest to natomiast kwota, która przypadłaby, gdyby było normalnie oboje pracujących rodziców, a wiadomo, że z jednej pensji, nawet z tymi dodatkowymi 700-800 złotymi, ciężko się utrzymać. Nie mówię, żeby żyła w jakiejś skrajnej biedzie, jakoś tam ten koniec z końcem zawsze wiązały, ale też wiem, że łatwo im nie było i nie mogły nigdy tak szastać kasą na prawo i lewo. Teraz, odkąd ta moja koleżanka wyjechała na studia, siłą rzeczy, 'ciągnie' więcej pieniędzy, niż kiedy była w domu. Policz sobie, za mieszkanie jej mama płaci tyle samo, niezależnie, ile osób tam mieszka (ewentualnie może być taniej za media, aczkolwiek różnica nie będzie jakaś kolosalna, bo przecież pokój miały wspólny z siostrą i ona nadal tam przebywa, używa prąd itp.), a teraz musi jeszcze zapłacić za lokum dla córki w innym mieście. To samo z jedzenie - wiadomo, mimo że stan liczebny rodziny się nie zmienił, to jednak wyżywienie trzech osób 'na raz' jest tańsze niż sytuacja, w której dwie jedzą razem, a trzecia osobno. Także skoro już wcześniej musiały liczyć się z wydatkami, to teraz na pewno tym bardziej. Na pewno każdy dodatkowy zastrzyk gotówki by się w takiej sytuacji przydał, nie sądzisz? Ale 500 zł już ta mama nie dostanie, bo liczy się tylko jedno dziecko, to niepełnoletnie, a dochód przekracza 800 zł na osobę. Nie dostanie, a co miesiąc płaci państwu haracz, z którego są utrzymywane czyjeś dzieci, być może z bogatszych rodzin, które i bez tych 500 zł by się obeszły.
Inna sytuacja: moja mama ma koleżankę, która samotnie wychowuje trójkę dzieci. Kokosów też nie zarobi, jej już w ogóle jest jeszcze ciężej niż mamie tej mojej koleżanki, bo zarabia mniej, a więcej osób na utrzymaniu. Co więcej, były mąż płacił alimenty (znowu nie jakieś ogromne, ale coś tam było), ale, niestety, niedawno zmarł. Dwójka synów jest już pełnoletnia, jeden w liceum, a drugi - już na studiach, też w innym mieście, więc znowu: obciążenie finansowe na pewno większe. Na 500+ się jednak też nie załapie, bo jednak zarabia więcej niż 1600 zł, a przydałoby się jej bardzo. Natomiast jakaś znajoma pani bizneswoman, która ma kasy jak lodu i czwórkę dzieci, już na tę trójkę dostanie po 500 zł, a te dodatkowe 1500 zł za dużo w jej budżecie nie zmienią. Ta pierwsza pani, która z całych sił stara się pogodzić wszystkie wydatki i ogląda każdą złotówkę, płaci na dzieci bogatej osoby, która tak naprawdę gdzieś ma te 5 stówek, bo i tak ma w cholerę kasy, i tak. To jest sprawiedliwe? Gdzie jest Twoja teoria, że coś namacalnie wraca? Namacalnie się daje, o, to tak. Ale z tym wracaniem to już niekoniecznie.

Wracałoby, owszem, gdyby nie trzeba było płacić - gdyby ta kasa, która miałaby pójść do wspólnej puli na ten program 500+, po prostu zostawała w kieszeni podatników. To, co jest teraz, jest bez sensu - bo i tak nachapie się tylko władza, a zwykły obywatel, który faktycznie potrzebuje pomocy finansowej, nie tylko nic nie dostanie, ale jeszcze mu się więcej zabierze. Sam pomyśl: nawet, jeśli by wziąć tę Twoją teorię o wracaniu kosztów, to przecież to jest bezsensowny przepływ gotówki. Po co najpierw zabierać, a potem dać? Nie dość, że bez sensu, to jeszcze drożej - bo dochodzą jeszcze koszty redystrybucji. Gdyby faktycznie chcieli pomóc, to by nie zabierali. Wprowadzając np. ulgi podatkowe na dziecko, pomogliby rodzicom realnie. KAŻDY miałby w kieszeni więcej, a tak - tracą wszyscy, a tylko część dostaje malutki ułamek z powrotem.

500+ to jest przekupywanie ludzi ich własnymi pieniędzmi. Propagandowo wygląda to super, bo przecież ciemny naród będzie wychwalał ich pod niebiosa, skoro co miesiąc na koncie pojawi się 500 zł na dziecko. Ale w rzeczywistości nie jest to żadna pomoc, a kradzież, by wypaść lepiej w sondażach i dorobić się na naiwności ciemnogrodu.
Stary 2016-04-02, 15:39   #1956
StarFighter
BAN stały

A mnie niby po co taka szczegółowa wiedza jak znam klasyczne metody, zresztą to kobieta je bierze a nie mężczyzna
Stary 2016-04-02, 15:42   #1957
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli są szkodliwe tak jak pisałem

A jedyną moją niewiedzą byla ich cena ktora jest najbardziej racjonalną przyczyną tego ze nie bierze się ich po każdy stosunku
nie są, mogą być. tak samo, jak szkodliwe mogą być tabletki anty, ibuprom czy każdy inny lek.

lepiej powiedz siostrze, że tabletki anty też mogą być szkodliwe dla zdrowia, bo być może biedna myśli, podobnie jak Ty, że to tylko tabletki "po" są be.

Cytat:
A mnie niby po co taka szczegółowa wiedza jak znam klasyczne metody, zresztą to kobieta je bierze a nie mężczyzna
nie szczegółowa - podstawowa. jest potrzebna, jak się chce na jakiś temat rozmawiać i nie wyjść na idiotę.

Edytowane przez motyla
Czas edycji: 2016-04-02 o 15:43
Stary 2016-04-02, 15:42   #1958
StarFighter
BAN stały

Tak jak wszyscy obywatele placa podatki na euro 2012 albo inne głupoty Carrousel takze musialabys narzekać na wszystkie programy i inwestycje realizowane z budżetu, jakby ta kasa nie poszla na 500+ to by została przeżarta w taki czy inny sposób
Stary 2016-04-02, 15:44   #1959
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Tak jak wszyscy obywatele placa podatki na euro 2012 albo inne głupoty Carrousel takze musialabys narzekać na wszystkie programy i inwestycje realizowane z budżetu, jakby ta kasa nie poszla na 500+ to by została przeżarta w taki czy inny sposób
Sposoby są lepsze i gorsze. Ten jest po prostu wybitnie głupi.
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-02, 15:45   #1960
StarFighter
BAN stały

Od początku wiem ze oba rodzaje tabletek są szkodliwe przeciez tylko nie wiem w jakim stopniu Motyla
Stary 2016-04-02, 15:45   #1961
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
a kiedy w ogóle Polska zacznie zmniejszać dziurę budżetową? chyba nie myślisz, że dziurę można powiększać, powiększać i nie będzie miało to swoich konsekwencji?

ale moment, z kim ja gadam, dla mnie od tej pory już zawsze będzie specem od tabletki po
Stary 2016-04-02, 15:47   #1962
StarFighter
BAN stały

Najlepiej tak napiętnować bez powodu, co nie Motyla?
Stary 2016-04-02, 15:49   #1963
zakonna
Naczelna Nastolatka

Cytat:

dziewczyny, nie wiem czy wiecie, ale rozmawiacie ze studentem.
Skóra cierpnie, jak sobie myślę, że taki poziom można prezentować i dostać się na studia.
Stary 2016-04-02, 15:52   #1964
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
wstyd, chłopie, po prostu wstyd.

jestem zażenowana Twoim poziomem podstawowej wiedzy na temat jednego z elementów seksu. ciekawe ilu osobom zdążyłeś sprzedać te swoje głodne kawałki i ile z nich nastawiłeś przeciwko tabletkom po.

i radź zmienić siostrze ginekologa, bo o szkodliwości tabletek po jej powiedział, a nie wyjaśnił jej, że nie są metodą antykoncepcyjną. strach pomyśleć, co jeszcze jej naopowiadał.

Edytowane przez motyla
Czas edycji: 2016-04-02 o 15:53
Stary 2016-04-02, 15:57   #1965
StarFighter
BAN stały

Skoro budzet jest dopiety to nie rozumiem w czym rzecz?To jest takie krytykowanie dla samej krytyki, wprawdzie nie słuzy to oszczednosci ale obywatele w koncu odczują że cos sie dla nich robi, ponieważ za platformy dziura się powiekszyła do poziomu rekordowego, a nie wiem czy którykolwiek obywatel zauważył zeby te pieniądze dobrze spożytkowano
Stary 2016-04-02, 15:58   #1966
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
ja tez nie bylem zbyt zorientowany jak się stosuje to "po" i co w tym złego
No jasne, Polak specjalistą w każdym temacie
Nie znam się, ale się wypowiem.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-02, 16:00   #1967
StarFighter
BAN stały

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
wstyd, chłopie, po prostu wstyd.

jestem zażenowana Twoim poziomem podstawowej wiedzy na temat jednego z elementów seksu. ciekawe ilu osobom zdążyłeś sprzedać te swoje głodne kawałki i ile z nich nastawiłeś przeciwko tabletkom po.

i radź zmienić siostrze ginekologa, bo o szkodliwości tabletek po jej powiedział, a nie wyjaśnił jej, że nie są metodą antykoncepcyjną. strach pomyśleć, co jeszcze jej naopowiadał.
Naprawdę nic szokujacego nie napisałem, nie miałem do czynienia z tabletką "po" i tyle takie to nadzwyczajne? W całokształcie wyszło na to ze nie znam tylko ceny
Stary 2016-04-02, 16:00   #1968
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Skoro budzet jest dopiety to nie rozumiem w czym rzecz?To jest takie krytykowanie dla samej krytyki, wprawdzie nie słuzy to oszczednosci ale obywatele w koncu odczują że cos sie dla nich robi, ponieważ za platformy dziura się powiekszyła do poziomu rekordowego, a nie wiem czy którykolwiek obywatel zauważył zeby te pieniądze dobrze spożytkowano

drogi specu od tabletek po - wydamy w tym roku więcej, niż zarobimy. skąd się biorą te nadprogramowe pieniążki? jak idziesz do sklepu, masz na koncie 50 zł, a chcesz sobie sprawić bluzę za 100 zł, to skąd bierzesz brakujące 50 zł?
Stary 2016-04-02, 16:02   #1969
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Naprawdę nic szokujacego nie napisałem, nie miałem do czynienia z tabletką "po" i tyle takie to nadzwyczajne? W całokształcie wyszło na to ze nie znam tylko ceny
To po kij się wypowiadales w temacie o którym nie masz zielonego pojęcia?

2015: 70
2016: 67

kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-02, 16:03   #1970
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
To po kij się wypowiadales w temacie o którym nie masz zielonego pojęcia?
standard srajfrajera: g...no wiem, ale sie wypowiem
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-02, 16:03   #1971
StarFighter
BAN stały

Od lat wydajemy wiecej niz zarabiamy, w tym konkretnym przypadku trudno zeby było inaczej po działaniach poprzedników
Stary 2016-04-02, 16:04   #1972
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
i myślałeś, że stosuje się je po każdym stosunku.

---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ----------

Cytat:
Od lat wydajemy wiecej niz zarabiamy, w tym konkretnym przypadku trudno zeby było inaczej po działaniach poprzedników
a jak działania poprzedników wpłynęły na deficyt budżetowy za 2016 rok? konkrety proszę.
Stary 2016-04-02, 16:04   #1973
StarFighter
BAN stały

Cytat:

---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ----------

a jak działania poprzedników wpłynęły na deficyt budżetowy za 2016 rok? konkrety proszę.
Gdyby były tanie to co by stało na przeszkodzie
Stary 2016-04-02, 16:05   #1974
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
teraz teoretyzujesz - nie są tanie. opieraj się na faktach, a nie na gdybaniu.
Stary 2016-04-02, 16:05   #1975
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Zdrowy rozsądek, który w przeciwieństwie do ciebie i twojej 'sis' niektórzy jednak posiadają.

2015: 70
2016: 67

kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-02, 16:11   #1976
StarFighter
BAN stały

Cytat:

Przecież projekt budzetu na rok 2016 przygotowywało ministerstwo finansów poprzedniego rządu
Stary 2016-04-02, 16:14   #1977
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Przecież projekt budzetu na rok 2016 przygotowywało ministerstwo finansów poprzedniego rządu
przecież PiS w nim majstrował w tym roku, przyjmował poprawki, mógł pozmieniać praktycznie wszystko

jeszcze jakieś argumenty?
Stary 2016-04-02, 16:16   #1978
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Carousel Pokaż wiadomość
Wprowadzając np. ulgi podatkowe na dziecko,
Przecież już od paru lat istnieją ulgi podatkowe na dzieci - na każde kolejne większa.
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-02, 16:17   #1979
StarFighter
BAN stały

Mimo to w deficycie nie ma prawie różnicy w projektach obu rządów za to planowane wpływy są większe
Stary 2016-04-02, 16:22   #1980
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Mimo to w deficycie nie ma prawie różnicy w projektach obu rządów za to planowane wpływy są większe
no i? to my nie dążymy do tego, żeby z budżetem wychodzić przynajmniej na zero? wiesz, że te dodatkowe pieniądze trzeba skądś jednak wziąć? i że kiedyś trzeba będzie oddać więcej, niż się wzięło?

to nie vivus, gdzie pierwsza pożyczka jest za darmo.

mogliśmy się zapożyczyć na 30 mld, a tak to zapożyczymy się na 50. fajowo. ciekawe, jak długo w ten sposób pociągniemy. ale co tam, najwyżej zabiorą resztki z ofe. albo ruszą frd.

Edytowane przez motyla
Czas edycji: 2016-04-02 o 16:23
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości