|
|
#1981 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Izotek - cz.II
Witam, dołączam do wątku, będę go śledzić, bo mnie samą temat Izoteku dotyczy już od prawie miesiąca
Mogę powiedzieć, że ze stanu skóry jestem na razie zadowolona, a to dlatego, że mnie bardzo, bardzo wysypuje na policzkach, brodzie, skroniach, żuchwie... |To mnie cieszy! Widzę, że te wszystkie podskórne krosty, zaskórniki zamknięte wyłażą na wierzch i wysychają. Na szyi, plecach, dekolcie, ramionach też zaczęły wychodzić jakoś tak w 3cim tygodniu. Jedyne co mnie martwi to okropne bóle pleców. I to, że bardzo szybko się męczę. Po przebiegnięciu kilkuset metrów sapię jakbym maraton co najmniej przebiegła. Mam też jedno pytanie, mianowicie, czy po 3 tygodniach jest to możliwe, żeby poziom cholesterolu już przekroczył normę? Bardzo malutko, ale jednak (badania robiłam dopiero po 3 tygodniach brania Axotretu). |
|
|
|
#1982 |
|
Przyczajenie
|
Witam co sądzicie o
http://www.aptekagemini.pl/lrp-anthe...ekki-50ml.html https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...ne-legere.html bo zakupiłem dziś w zestawie. Ktoś używał pozdrawiam
|
|
|
|
#1983 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Daj koniecznie znać, jak ocenisz ten SPF +50 ![]() Cytat:
Ogranicz kwasy tłuszczowe nasycone (pochodzenie zwierzęce), masło (lub zaopatrz się np w flore pro activ - zbija cholersterol), absolutne zero słodyczy, soli. Za to zwiększ liczbe spożywanych ryb, kaszy orkiszowej, czosnku Suplementuje się olejem z wiesiołka - nawilża i obniża cholesterol. Może Tobie też pomoże? Jeśli nie, to prawdopodobnie lekarz zmniejszy Ci dzienną dawke leku, bo to głównie od niej zależą skutki uboczne. Edytowane przez allesi Czas edycji: 2016-03-26 o 19:01 |
||
|
|
|
#1984 |
|
Zadomowienie
|
Hej! Mam do Was pytanie. Zaczęłam kurację i jestem prawie po miesiącu. Na twarzy ciągle mam nowe zmiany i każda z nich zostawia brzydkie czerwone przebarwienie. Niektóre są naprawdę paskudne i duże. Czy izotek pozwala na ich zlikwidowanie? Mam.się nimi martwić?
|
|
|
|
#1985 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
|
|
|
#1986 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny! Powiedzcie jak to wygląda po kuracji? Słyszałem, że na koniec powinno się dostać jeszcze maść z retinoidem jak Isotrexin czy Epiduo na podtrzymanie całego leczenia, ale mój lekarz zapytany o to zaprzeczył co mnie zaskoczyło. Wiadomo wam coś o tym?
Ten miesiąc jest moim siódmym miesiącem przygody z Izotekiem. Nawet nie chce mi się liczyć ile dokładnie przyjąłem, ale na pewno grubo ponad 120 mg/kg. Jestem bardzo zadowolony z efektu chociaż musiałem na niego czekać dość długo bo na policzkach batalia toczyła się aż do połowy lutego. Wysypu nie miałem, skutków ubocznych prócz wyschniętych ust i twarzy praktycznie żadnych. Myślę, że Izotek poradził sobie z przetłuszczającą się twarzą w 100% (a przetłuszczała się okropnie), a z pryszczami i zaskórnikami w 90% bo jakiś naprawdę drobny nieprzyjaciel raz w tygodniu potrafi nadal wyjść. Blizny znacznie się spłyciły, przebarwienia mocno zbladły. Jak na osobę, która blisko osiem lat tłukła się tym paskudztwem to jest bardzo dobrze, a powinno być jeszcze lepiej bo pełen efekt widać z tego co mi wiadomo po pół roku od zakończenia. O ile nie będzie nawrotu. Pozdrawiam i wytrwałości życzę! |
|
|
|
#1987 |
|
Przyczajenie
|
co stosujecie do ust? sam używam regenerum ale wydaje mi się kiepskawy
|
|
|
|
#1988 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1989 |
|
Raczkowanie
|
Witam po przerwie,
nie wchodziłam tu jakiś czas przez reklamy- szlag mnie trafia, że nim dostanę się na forum musze pozbyć się nieznikających okienek. Siostrzeniec pomógł mi się trochę tego pozbyć i teraz już mam mniejszy problem z tymi reklamami. U mnie minęło 10 tyg. W sumie nic nowego się nie pojawia, ale poprawa też nie wielka- no ale ja musze brać przymiarkę, że może już się niewiele zmienić poki nie skończę kuracji i nie zrobię jakiegoś zabiegu na blizny- bo to jest teraz największym problemem. Skutki uboczne-poza suchością ust i bólami stawów- nie ma innych na szczęście. Badania wszystkie w akceptowalnych zakresach- cholesterol górna granica, trójglicerydy ciut ponad normę, ale jak mówi p.dermatolog :przy tym leku, moim wieku i nadwadze to niemal idealne wyniki. Kupiłam kilka dni temu serum nawilżające Farmona- i muszę powiedzieć , że czuję "dobrą zmianę" kremy za bardzo obciążają-serum robi to co trzeba. Dam znać za kilka dni czy nadal jestem zadowolona ze stopnia nawilżania tego produktu.
|
#1990 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich!!
Od dawna śledzę wątek, każdy się pewnie domyśla dlaczego Biorę izotek od polowy września. Planowane zakończenie kuracji przypada za niecaly miesiąc. Efekty są zadowalające, chociaż jeszcze w lutym mialem kilka niespodzianek ... Przyjmę dawkę nieco ponad 150 mg/kg mc. Do polowy grudnia bralem 40mg/ dobę, a teraz 60. Skutki uboczne do przeżycia, tzn. suchość ust, czasami luszczenie się skóry, glównie w okolicach brody. Na początku lecialy wlosy, ale Vitapil pomógl. I generalnie caly czas mam trochę zaczerwienioną twarz (nie tak jak niektórzy piszą, że czasami robią się czerwoni... ja generalnie caly czas jestem)i to mi najbardziej przeszkadza jako, że robi się coraz cieplej chcialem zapytać czy polecicie mi jakiś dobry krem na dzień SPF 50 w rozsądnej cenie?
|
|
|
|
#1991 |
|
Raczkowanie
|
Kogo bolą plecy?
Mnie bolą mnie bolą głównie w dolnym odcinku jak już się wyłączam i jestem w łóżku, a chcę wstać. To pewnie od IZO. Z kolei ostatnio jednak czuję również w okolicy klatki ale na plecach jak się przekręcam lub biorę naprawdę głęboki wdech. Zastanawiam się czy to od IZO? |
|
|
|
#1992 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Bole pleców również mi towarzyszyły. Przeciez w wątku sporo osób o tym pisało, zlituj sie. |
|
|
|
|
#1993 |
|
Raczkowanie
|
Nie piszę o bólach klatki tylko o bólu pleców na wysokości klatki. Może nie umiem dokładnie tego określić więc zapytałem.
Doprecyzuję czy plecy bolały tylko na dole czy w górnej części także? Nie śledzę tematu od początku, a przeczytać 7000 wątków wstecz to kupa cennego czasu... opcja szukaj nie pomaga. Wiele pytań w wątku się powtarza, co raz można napisać BYŁO. Gdyby się nie powtarzały to wątki nie miałby po kilka tysięcy postów. IMO komentarze w stylu "zlituj się" są nie na miejscu jak ktoś nie chce niech nie odpowiada.. |
|
|
|
#1994 |
|
Przyczajenie
|
mnie troszkę boli klatka piersiowa, może dlatego że trenuje 4 razy w tygodniu a przy izo teoretycznie powinno się go ograniczyć
dzięki za polecenie carmexu jutro kupię i zobaczę czy będzie lepiej ![]() mnie najbardziej denerwuje to że schodzi mi skóra z nosa i jak by zostają takie małe kawałki skóry koło nosa(nie wiem jak to opisać) staram się to nawilżonym wacikiem ściągać i posmarować kremem nawilżającym ale za kilka godzin znowu to jest :P |
|
|
|
#1995 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1996 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kupiłam chyba w Superpharm za ok 12zł.
|
|
|
|
|
#1997 |
|
Raczkowanie
|
Dołączę się do Was Dziewczyny.. po zrobieniu badań (wyniki dobre) lekarz przepisał mi lek Actaven. Dawka 20 mg/dobę. Skóra jest podleczona, bo przez ostatni tydzień stosowałam Klindacin T (miałam spory wysyp ropnych krostek). Lekarz stwierdził, że jedna tabletka dziennie wystarczy (nie zapytał o wagę - stwierdził, że jestem szczupła - jestem, ale przy wysokim wzroście to i tak 63 kg) więc w sumie na razie dawka jest poniżej 0,5 mg/kg. Nie powiedział mi również jak długo planuje kurację, czy zwiększymy dawkę... ehhh. Licząc po 20mg/dobę kuracja musiałaby trwać ponad rok, żeby dojść do 120mg/kg. A to mi się wcale nie uśmiecha.. Dermatolog stwierdził, że zmian nie jest dużo (owszem, ale 15 lat leczenia nie dawało rezultatów, a skóra coraz bardziej wrażliwa, pełna przebarwień). Czy to jest tak, że przed nawrotem chroni nas odpowiednia dawka łączna (min 120 mg/kg) czy zależy to od rozmiaru trądziku - mniej zmian - wystarczy mniejsza dawka, żeby efekt był stały?
Kiedy pojawiła się u Was suchość skóry? Boję się trochę po tygodniu odstawić Klindacin, bo wiadomo antybiotyki odłożone za szybko to pewny powrót wzmocnionych bakterii (na ulotce pisze żeby stosować 4-6 tyg. ). |
|
|
|
#1998 |
|
Przyczajenie
|
a ja jakoś nie mam suchej skóry :P jedynie usta i boki nosa :P w porównaniu do tego co było przy epiduo to jest sielanka :P to już prawie 4 tydzień izo i nadal nie było jakiegoś wielkiego wysypu.. może mam to szczęście że mnie to ominie? choć wpływ pewnie na to ma to że przed izo 1,5 miecha używałem epiduo które mnie dość solidnie oczyściło
pozdrawiam
|
|
|
|
#1999 |
|
Raczkowanie
|
mam to samo, zero praskycznie suchosci, chyhba ze przesadze z jakism wysuszajacym kremem. a co do wysyou tez mylslalam ze mnie omiie a u tu po 5 yg niespodzianka i zaczelo wszystko wychodzic...
|
|
|
|
#2000 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Najczęściej dopada odcinek lędźwiowy bo on jest najmocniej nieprawidłowo obciążany i mało kto o niego dba. Mi padło na ból bioder i pośladków prawdopodobnie z racji tego, że dużo chodzę i biegam. Kogo innego nie będą bolały plecy a ramie, bo może w pracy cały dzień kiwa do ludzi, kto wie Na pewno warto kilka razy dziennie położyć się na kilka min. aby odciążyć stawy.
Edytowane przez YOxD Czas edycji: 2016-04-01 o 10:05 |
|
|
|
|
#2001 |
|
Rozeznanie
|
Ja tez miałam ból klatki przy podnoszeniu się, nie mogłam robić planka. Przeszło po paru miesiącach
|
|
|
|
#2002 |
|
Raczkowanie
|
Hehe torebki nie noszę
![]() Może bóle są spowodowane przez niewygodne pozycje wieczorem na łóżku. Dokładnie, bóle są przy podnoszeniu. Wracam na siłkę to może wzmocnie troszkę mięśnie. kaskaa11_11 Tobie przyszły jeszcze podczas stosowania IZO czy już po odstawieniu? |
|
|
|
#2003 |
|
Rozeznanie
|
Po niedzieli kończę kurację, także w trakcie niej mi już przeszły
Ale wiadomo, możemy mówić o całkiem innych bólach, gdzie indziej zlokalizowanych.Już nie mogę się doczekać kiedy zniknie suchość ust i wrócą kolorowe pomadki |
|
|
|
#2004 |
|
Raczkowanie
|
Ktoś znalazł rozwiązanie problemu uderzeń gorąca - zaczerwienień? Nie mogę wytrzymam są momenty, że przez 2-3h jestem prawie bordowy na twarzy.
Jakieś kremy? Maści na noc na dzień itp itd? dz. Cera w marcu bez niespodzianek - zero. teraz po świętach wyskoczyły mi 3-4 ale to nie przyszczę raczej wysypka podejrzewam, że przez świąteczne obrzarstwo - zero diety jadłem co pod rękę wpadło
|
#2005 |
|
Raczkowanie
|
czy ktos stosowal jakies lekkie peeeligni? nie iwem czy usunac nieestetyczne skorki na twarzy
|
|
|
|
#2006 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2007 |
|
Raczkowanie
|
boszszsze- te wyskakujące okna z reklamami całkiem zniechęcają mnie to proby logowania na forum,
ale dziś się przemęczyłam, żeby Was ostrzec: byłam dziś godzinę na spacerku-wiadomo słoneczko świeci dziś pięknie- byłam posmarowana kremem z filtrem 25- i wróciłam z poparzeniem- jestem czerwona jak burak a cała twarz szyja i dekolt - szczypiące i podrażnione. To uważanie na słońce- nie jest przereklamowane- niestety. Zaraz wchodzę na stronę jakiejś apteki po zdecydowanie mocniejsze filtry- a ja tak kocham słoneczko!!!!
|
#2008 |
|
Przyczajenie
|
a ja wczoraj kilka godzin na słońcu bez żadnego filtra - nic
dziś kilka godzin z 50 również nic ![]() jutro 4 tydzień, póki co jest super, niech tylko skóra przestanie schodzić z nosa i będzie rewelacja jutro pierwsza wizyta kontrolna, pewnie podniesie mi dawkę bo póki co niewielka pozdrawiam
|
|
|
|
#2009 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
1. Ściągnij i zainstaluj google chrome. 2. Następnie wejdź w ustawianie ( rozwiń 3 kreski w prawym górnym rogu i pozycja "ustawienia"). 3. Z menu po lewej wybierz rozszerzenia. 4. Następnie kliknij "Pobierz więcej rozszerzeń". 5. W wyszukiwarce wpisz "adblock" 6. Dodaj rozszerzenie: Adblock , Adblock Plus, Adblock Pro A co do słoneczka to mnie jeszcze nie skarało, ale będę się pilnował skoro już tak daje popalić
|
|
|
|
|
#2010 |
|
Zadomowienie
|
Jestem po miesiącu kuracji 20mg dziennie. Jutro mam wizytę kontrolną i zobaczymy co będzie. Mam ciągle czerwoną skórę na twarzy, zmiany wychodzą w dalszym ciągu i ciężko się goją.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:36.

Kupiłam chyba w Superpharm za ok 12zł.
pozdrawiam