|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#91 |
Przyczajenie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
A czy z Dubaju moge jakos samodzielnie,bez samochodu dostac sie do Abu Dhabi?Czy nie bedzie to zbyt niebezpieczne lub conajmniej dziwne??
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Przyczajenie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Jeszcze jedna sprawa mi sie przypomniala,ktora nie daje mi spokoju,a mianowicie jak z wiza?Czy bedac w juz w Dubaju ide sobie "od okienka do okienka"i w ktoryms tam wbijaja mi ta wize,czy mu musze udac sie w wyznaczone tam miejsce i dopiero potem dokanczam odprawe?....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jezeli masz polski paszport to polecam strone Polskiej Ambasady w Emiratach: http://www.abuzabi.polemb.net/?document=64 A oto cytat ze strony Ambasady Polskiej dotyczacy WIZ: WIZA, PRZEPISY WJAZDOWE Obywatele RP, niezależnie od celu przyjazdu, podlegają obowiązkowi wizowemu. Generalnie, zgodnie z zasadą sponsorowania wiz obowiązującą w Zjednoczonych Emiratach Arabskich (dalej: ZEA), wizy udzielane są wyłącznie osobom, dla których uprawniony podmiot miejscowy uzyska promesę w urzędzie imigracyjnym. Tym podmiotem może być osoba fizyczna – obywatel ZEA lub cudzoziemiec przebywający w ZEA na podstawie wizy pobytowej z prawem do pracy. Podmiotem może być także instytucja: hotel, biuro podróży, przedstawicielstwo linii lotniczych (dotyczy to wiz krótkoterminowych, turystycznych). Nie można otrzymać wizy na granicy bez uprzedniego uzyskania promesy wizy w trybie przewidzianym dla każdej kategorii udzielanych wiz. Nie ma natomiast wymogu posiadania przez obywateli RP wiz tranzytowych w przypadku pozostawania w strefie tranzytowej lotniska. W ZEA cudzoziemcy nie otrzymują zgody na pobyt stały. Szczegółowe informacje o możliwości uzyskania przez obywateli RP wiz wjazdowych do Emiratów można uzyskać w Ambasadzie ZEA w Berlinie: Hiroshimastrasse 18–20, D10785 Berlin, tel. (00 49 30) 51 65 16, faks (00 49 30) 51 65 19 00. Paszport osoby ubiegającej się o wizę musi być ważny, co najmniej 6 miesięcy. W paszporcie nie mogą się znajdować wizy wjazdowe Izraela lub ślady pobytu w tym kraju, gdyż taki paszport jest w myśl przepisów ZEA nieważny.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Przyczajenie
|
Spokojnie,spokojnie.Oczyw iscie ze na polskim paszporcie a wize juz mam i jest wazna do 15 stycznia.Wiza byla wyrabiana w Dubaiu wiec nie mam ani orginalu za soba ani kopii.Zapytalam tylko czy jesli przechodze przez odprawe to oni juz tam wiedza ze mam wize czy najpierw musze sie skierowac do innego okienka o wbicie a potem powrot do odprawy...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Przyczajenie
|
Jeszcze zapomnialam cos Aishy napisac.
W sprawie podrozy do Abu Dhabi. No wiec ja jechalam autobusem a AD do Dubaju a pozniej z powrotem. Srednio co godzine cos jedzie. Sa to autobusy lub takie mniejsze busy. Odjezdzaja z dworca. Oczywiscie lepiej sie jedzie autobusem, no ale to kazdy wie, ale czasem w autobusie nie ma miejsca. Mozna zawsze wsiasc w taksowke. Kosztuje to drozej ![]() Kobiety maja pierwszenstwo we wsiadaniu do autobusu, jak rowniez pierwszenstwo w zajmowaniu miejsc z przodu autobusu. Jesli przyjdziesz i bedzie jeszcze miejsce w autobusie ale na koncu, to wtedy Pan kierowca przesadza biednych mezczyzn ![]() Co do tego czy dziwnie bedziesz wygladac jadac autobusem. Hmmm, ja po moich 4 tygodniowych obserwacjach uwazam, ze biala kobieta zawsze wzbudza sensacje. Nie lubie tego...... ![]() ![]() JAk bedziesz w Abu Dhabi to polecam pojechac na LULU Island. Dowoza na nia malymi lodkami, sa fajne miejsca przygotowane na plazy, a poza tym mozna wyspe zobaczyc jeszcze nie zabudowana. To co ma byc na niej kiedys, przechodzi moje wyobrazenie. Widzialam projekt zagospodarowania z koncowa data 2030. Abu Dhabi czeka powazne przeobrazenie i mnostwo ale to mnostwo inwestycji. Mabyc metro (ale to pewnie wiecie) Poza tym wszystkie wysepki wkolo AD maja byc polaczone - wiec moze Stria bedzie mosty budowac ![]() Ale sie rozpisalam. Dziewczyny macie jakies fajne miejsca w Abu Dhabi zeby cos dobrego za przystepna cene zjesc???? My troche znamy ale zawsze dobre rady mile widziane. Poza tym ktore kino jest najfajniejsze??? Sa jakies inne niz multipleksy?? Np takie tak w Krakowie, bardziej "kinowe"?? Ja ciagle robie za hause wife, no ale mam nadzieje, ze szybko sie to skonczy. Chyba za duzo jak na jeden raz sie opisalam. No ale coz... Pozdrowienia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
|
Cześć Martka78, fajnie, że Ci sie też w Abu Dhabi podoba...
Moje ulubione knajpki: 1. The Club - VISTA ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2. Hilton - Jazz Bar i Hamingway ![]() ![]() ![]() 3. Jeśli już ma być taniej, to Lebanese Flower - dobre libańskie jedzenie ![]() Ulubione kino ? Hmmmmm... nie mam, ale lubię koncerty w Cultural Foundation. Już od jutra przez trzy wieczory polskie klimaty, ![]()
![]() |
![]() |
#98 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ano - tyle tu sie buduje... az szkoda, ze nie chce mi sie tu zostawac. ja nie chodze do restauracji zazwyczaj, ale zdarzylo mi sie byc ostatnio w iranskiej w Marina Mall - naprawde mi smakowalo ich arabskie zarelko. co do cen, to nie wiem - nie placilam ![]() ![]() nie ma kin 'kinowych' ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Przyczajenie
|
Stria lodki odplywaja spod Heritage Village to jest za Marina Mall. Dokładnie jak staniesz przy tej powiewajacej fladze, to bedziesz widziala ze jest pare lodek zacumowanych. Wsiadasz, czekasz az sie pare osob zbierze tzn, np 4
![]() ![]() Wyspa jest fajna, mozna ja poprostu objechac i zwiedzic, a mozna tez sie gdzies zatrzymac i wykapac. Naprwde jest to pod tym wzgledem przygotowane. Na plazy sa co jakies 20 m porozbijane parasole a pod nimi 2 fotele lezace i stol z krzeslami. Po kapieli mozesz sie wykapac z slodkiej wodzie. Trzeba sobie wziasc nr telefonu od panow busiarzow a oni na kazde zawolanie przyjada po ciebie. Na wyspie widzialam wielblady na ktorych mozesz pojezdzic, jest tez na srodku sztuczne jeziorko. Tam tez jest fajnie, widzialam ze ludzie sie w nim kapali ale mi cos sie tak obilo o oczy ze tam nie mozna. No moze jednak mozna. Polecam pojechac na ta wyspe , naprwde fajna atrakcja. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() wczoraj bylam na koncercie kwartetu smyczkowego z okazji polskich dni. nawet zebralam grupe wrazliwych inzynierow z mojej firmy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
|
Wczoraj, w Poniedziałek 19-go, w ramach obchodów Dni Polskich w Abu Dhabi Cultural Foundation odbył się koncert kwartetu smyczkowego Royal String Quartet.
Przed koncertem krótką mowę powitalną miał nasz Ambasador Roman Chałaczkiewicz. Koncert był wspaniały, prawdziwa uczta dla ducha, muzycy wykonali: 1. Josepha Haydna - String Quartet op.76 nr 4 - wspaniale, naprawdę wspaniale... 2. Karola Szymanowskiego - String Quartet op.37 nr 1 - jak żyję nie słyszałam tak dobrze wykonanego Szymanowskiego, jest to bardzo trudne zagrać jego utwory poprawnie, a oni zagrali je perfekcyjnie, wspaniale... miałam łzy szczęścia w oczach... teraz w Polsce obchodzony jest Rok Szymanowskiego... achhhh tak bym chciała więcej utworów posłuchać... 3. Johannesa Brahmsa - String Quartet op.51 nr 1 - też świetnie... marzę aby móc ich słuchać częściej... Jutro, czyli w Środę kolejny wspanialy koncert... przy fortepianowym akompaniamencie Katariny Peers będzie występować Beata Raszkiewicz obdażona wspaniałym głosem sopranem koloraturowym... już się nie moge doczekać... opiszę po koncercie moje wrażenia...
![]() |
![]() |
#103 |
Przyczajenie
|
JA tez bylam na koncercie wczoraj
![]() ![]() Nie wiem czy w srode pojde, bo chodzimy na siatkowke w srody. Zobaczymy jak bedzie. Pozdrowienia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
|
Eid Mubarak !!!
Czyli mamy Święta Eid al-Adha, w tym roku przypadają na dni 19 Grudnia "Arafa day" i trwają przez 20, 21, 22 Grudnia, "Eid al-Adha". Jest to święto czterodniowe rozpoczynające się 10-tego dnia miesiąca Dhul Hijja według islamskiego kalendarza księżycowego. Święto w kalendarzu muzułmańskim upamiętniające zdarzenie ze Starego Testamentu woli Abrahama aby złożyć w ofierze Bogu swego syna Ismaela, którego miał z drugiego małżeństwa z Hagar. Jego pierwsza żona Sara, którą bardzo kochał nie miała z nim dzieci więc dlatego spłodził syna z ich niewolnicą egipcjanką. Sara potem jednak już w wieku 90 lat, urodziła syna Izaaka. Różnica w wierze polega na tym, że wg chrześcijan to Izaaka, Abraham zabrał w trzydniową podróż do krainy Moria aby złożyć go w ofierze całopalnej. Bóg poddał go tej okrutnej próbie bo nie podobało mu się, że Abraham wziął sobie drugą żonę a nie zawierzył proroctwu, że będzie miał syna z Sarą. W ostatniej chwili przed dokonaniem aktu ofiary, Bóg odezwał się do Abrahama: „Abrahamie! Abrahamie! A on rzekł: Otom ja. I rzekł: Nie podnoś ręki na chłopca i nie czyń mu nic, bo teraz wiem, że boisz się Boga, gdyż nie wzbraniałeś się ofiarować mi jedynego syna swego.” 1 MOJŻ. 22,11.12 Abraham odwrócił się i spostrzegł barana, którego złożył w ofierze zamiast swojego syna Izaaka lub Ismaela jak wierzą muzułmanie. „Potem zawołał anioł Pański powtórnie z nieba na Abrahama, mówiąc: Przysięgałem na siebie samego, mówi Pan: Ponieważ to uczyniłeś i nie wzbraniałeś się ofiarować mi jedynego syna swego, będę ci błogosławił obficie i rozmnożę tak licznie potomstwo twoje jak gwiazdy na niebie i jak piasek na brzegu morza, a potomkowie twoi zdobędą grody nieprzyjaciół swoich. I w potomstwie twoim błogosławione będą wszystkie narody ziemi za to, że słuchałeś głosu mego.” 1 MOJŻ. 22,15-18 Wg muzułamanów Abraham zabrał swoją drugą żonę Hagar z małym Ismaelem w miejsce pustynne i tam je zostawił. Nie było tam wody i mały Ismael płakał, w tym miejscu powstało źródło, ludzie zaczęli przybywać do oazy, tak wyglądał poczatek powstania Mekki. Przez wiele lat Abraham odwiedzał ich i razem z Ismaelem zbudowali dom. Na tym miejscu jest dzisiaj Kabba - święte miejsce muzułamnów.
![]() |
![]() |
#105 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() Jestem w Abu Dhabi od dwoch lat prawie ...pracuje jako inz.... i mam super Job tu ![]() ![]() pozdrawiam serdecznie Dany Marseel900@hotmail.com |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Raczkowanie
|
Kto z was bedzie w ambasadzie dzisiaj o 15? Tam bedzie spotkanie przedswiateczne.
"Szanowni Panstwo W zwiazku ze zblizajacymi sie swietami Bozego Narodzenia, chcialbym Panstwa serdecznie zaprosic na przedswiateczne spotkanie w Ambasadzie RP w Abu Zabi dnia 22 grudnia godz. 15.00. Swa obecnosc jako pierwszy potwierdzil Sw MIKOLAJ. W zwiazku z tym prosimy rodzicow o pisemne zgłoszenie dzieci w wieku do 15 lat chcacych odwiedzic nas w tym dniu. Prosimy o podanie nastepujacych danych: imie, nazwisko, data urodzenia. Termin zgloszenia uplywa z dnierm 16 .12. 2007 r. Wypieki swiateczne mile widziane. Serdecznie wszystkich zapraszam Rafal Pawlak Konsul"
![]() |
![]() |
#107 |
Przyczajenie
|
Ja byłam
![]() ![]() Wesołych Świąt dla wszystkich !!!! Życzę Wszystkim, żeby nie musieli spędzać Wigilii w samotności. My na szczeście będziemy mieć Wigilię, chociaż trochę tak dziwnie w tych okolicznościach przyrody. To będzie moja pierwsza Wigilia poza domem rodzinnym. Nawet jak mieszkałam we Francji to jeździłam na Święta do domu. Brakuje mi choinki przyniesionej przez tatę z naszego lasu, całego zamieszania związanego ze sprzątaniem i gotowaniem, zapachów, śniegu i Rorat w mroźny poranek .......... Ktoś powiedział, że najważniejsze to co w sercu, że atmosfera świąteczna zależy wyłacznie od nas samych, ale mimo wszystko, mimo wszelkich chęci, mimo tego że od rana przygotowuje farsz grzybowy, nie czuję tego ![]() Jeszcze raz wszystkiego najlepszego na ten czas świateczny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
|
Drogie Wizażanki... emigrantki i mieszkające w Polsce... Niech magiczna noc Wigilijnego Wieczoru
Przyniesie Wam spokój i radość. Niech każda chwila Świąt Bożego Narodzenia Żyje własnym pięknem, A Nowy Rok obdaruje Was Pomyślnością i szczęściem. Najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia Niech spełniają się wszystkie Wasze marzenia. życzy Eva
![]() |
![]() |
#109 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No ja tez tam bylam, z mama, siostra i z bratem. Nie wiem ale w tym roku bylo troche nudno (bardzo duzo pojechali do Polski), rok temu bylo duzo znajomych, najwiecej z Dubaju z szkoly polskiej.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
a ja pozdrawiam wszystkich z pochmurnej, szarej, ZIMNEJ Polski, bo mam szczescie spedzac swieta w domu.
wszystkiego najlepszego!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Przyczajenie
|
A ja wczoraj mialam Wigilie, taka jakiej jeszcze w zyciu nie mialam. Troche sceptycznie podchodzilam do pomyslu, ze mamy ten wieczor spedzic w towarzystwie 15 nieznajomych osob (w zasadzie to znalismy z towarzystwa tylko 5 osob) ale bylo cudownie
![]() Kazdy przygotowywal cos na obiad wigilijny, wiec byla niesamowita roznorodnosc. Byla : zupa grzybowa, uszka z barszczem, kapusta z grochem, ryba, krokiety, salatka warzywna, sledz z cebulka, ryba po grecku, kompot, susz z kompotu oraz przepyszne paluszki z makiem (pierwszy raz cos takiego jadlam, podobno pochodzi to z okolic Zawiercia)byly pyszne ciasta ale niestety juz mi braklo miejsca na sprobowanie ![]() Wigilie spedzalismy w pieknym domu, z tarasu ktorego mozna lowic ryby w morzu ![]() NAsza Wigilia trwala 5 h. Pani domu grala na fortepianie a my spiewalismy wszystkie koledy polskie i nie tylko. Bylo naprawde fajnie. Mam nadzieje, ze i Wy mieliscie takie udane Wigilie. A dzisiaj na swiateczny obiad wybieramy sie do Beatki, do cudownej dziewczyny, ktora jest chyba najlepsza Pania domu. Wesołych Świąt !!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Przyczajenie
|
Wiatm wszystkich
![]() Życzę usmiechu: Niech od stycznia po grudzień, Przez dwanaœcie miesięcy usmiechaja się ludzie. W Nowym Roku życzę Wam 12 miesięcy zdrowia, 53 tygodni szczęscia, 8760 godzin wytrwałosci, 525600 minut pogody ducha i 31536000 sekund miłosci ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
Mam kilka pytań do Was
![]() 1. Jakie szkoły skończyłyście lub co musiałyście skończyć aby móc pracować w Dubaju? 2. Znacie arabski? 3. Macie mężów Arabów? 4. Dobrze Was tam traktują? 5. Czy są dość dobre zarobki? 6. Mieszkacie w swoich mieszkaniach czy jak? Pytam, bo myślę aby pójść na arabistykę i móc pracować właśnie w kraju arabskim, jako np. tłumacz ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
|
Cytat:
Jestem bardzo dobrze traktowana w pracy, w sklepie, na ulicy i w ogóle, ale nie wiem, czy chodzi Ci o to jak tu się kobiety traktuje, czy też jak mężowie Arabowie traktują żony... z tego co wiem to normalnie, zależy od związku jak na całym świecie, z pewnymi niuansami co do praw i obowiązków wynikających z różnicy kultur. Są dobre zarobki zwłaszcza, że nie ma podatków... żadnych podatków Ja mam mieszkanie, które otrzymałam od swojego pracodawcy, nie płacę za niego, jest to taki bonus do mojej wypłaty; często europejczycy otrzymują mieszkania, jest to też taki haczyk aby pracownika dłużej przytrzymać w swojej firmie; Arabistyka to ciekawy kierunek, życzę powodzenia.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-01-02 o 15:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
Nie ma podatków??
![]() ![]() Z tym traktowaniem, to chodzi mi o to, jak ogólnie kobiety są traktowane w pracy itp. Czy np. nie są poniżane przez płeć brzydką. A jeśli można spytać, na czym polega Twoja praca tam? Związana jest z architekturą? I czy są jakieś ograniczenia do pracy dla emigrantów? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
|
Cytat:
![]() Emiraty, to kraj muzułmański z prawem koranicznym Shariat, wiele informacji znajdziesz na stronach Ambasady Polskiej czy też w Internecie. Co do traktowania kobiet w pracy... mogłabym powiedzieć, że jak w Europie ale zdecydowanie jednak bardziej jak w Stanach Zjednoczonych, gdzie koledzy z pracy raczej z rezerwą podchodzą do kobiet, koleżanek z pracy aby nie być przez którąś wezwany do Sądu za molestowanie czy też mobbing, Europa jest pod tym względem bardziej "na luzie". Tutaj takiego delikwenta nawet bez Sądu, zwolniono by z pracy w trybie natychmiastowym, a gdyby zrobił coś naprawdę poważnego, jak pocałował to już zdecydowanie Policja i baty (nie wolno w tym kraju całować się w miejscach publicznych nawet z własnym mężem, za to grozi kara więzienia i np. 80 batów) ![]() ![]() ![]() Nie spotkało mnie żadne poniżenie w pracy, wręcz przeciwnie. Pracuję w swoim zawodzie, Emiraty bardzo się rozbudowują i jest tu NAPRAWDĘ duże zapotrzebowanie na pracowników o technicznym wykształceniu. Lokalnej ludnosci jest ok. 20%, czyli 80% stanowia cudzoziemcy z: Indii, Filipin, Pakistanu, Bangladeszu... całego świata... ograniczenia dla emigrantów sa, np. nie mozna zostac obywatelem ZEA pomimo, ze mieszka sie tu nawet 30 lat, albo ktos sie tu urodzil, bo rodzice tu pracuja. Nie wszedzie mozna kupic wlasne mieszkanie, czy tez dom, sa miejsca zarezerwowane TYLKO dla lokalnej ludnosci. Mozna tu przebywac TYLKO posiadajac Wize wydana albo na podstawie zatrudnienia tutaj, albo towarzyszenia malzonkowi zatrudnionemu (konkubinat nie jest akceptowany), albo Wizy wydawanej gdy otwiera sie tutaj dzialalnosc gospodarcza, oczywiscie z obowiazkowym partnerem lokalnym, bylo tak tez wczesniej w Polsce, podobne do spolek "join venture".
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2007-12-31 o 12:02 Powód: Dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Ci bardzo za informacje
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Raczkowanie
|
czesc dziewczyny !
od 4 miesiecy mieszkam w dubaju .zaraz lece do pracy ale wieczorkiem znow tu zajze pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Przyczajenie
|
Hey dziewczyny...pozdrowienia jak na razie z zimnej polski...za niedługo wracam do DUBAJU...dzięki ci za to
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Przyczajenie
|
hej..oczywiście ze autem dostaniesz się do ABU DHABI..bez zadnego problemu...jezeli masz autko, to super..jezeli nie wynajmij
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:16.