![]() |
#151 | ||
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: nietypowe miejsca emigracji...
Hmmmm ....
Nie jestem zdenerwowana, z czego taki wniosek wysnułaś ? Cytat:
Cytat:
O dostosowaniu się Turków w Niemczech lub Marokańczyków we Francji na ten przykład chyba nie mówisz ? Turcja to jednyne państwo islamskie, którego prawodastwo ustanawia pełne równouprawnienie płci... co nie zmienia faktu, że Turcja nie przestrzega praw człowieka, w szczególności praw mniejszości narodowych i praw kobiet, np. nadal dokonuje się tam „zabójstw honorowych” - rodziny zabijają córki, które ich zdaniem splamiły swój honor, np. idąc na randkę; Definicja: Szariat (arab. شريعة - szari'a(t) - droga prowadząca do wodopoju) to prawo kierujące życiem wyznawców sunnickiej jak i szyickiej odmiany islamu. Islam nie uznaje rozdziału życia świeckiego i religijnego, i dlatego reguluje zarówno zwyczaje religijne, organizację władzy religijnej jak i codzienne życie muzułmanina.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Zadomowienie
|
Droga Evo İD,
Turcja jest panstwem swieckim (w przeciwienstwie do Emiratow Arabskich i innych krajow islamskich ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#153 |
|
Anuska77 - Podałam definicję, którą nie przepisałam perfidnie z Wikipedii ale najprościej skopiowałam i wkleiłam, niestety odnośnik nie wkleił się i to moje niedopatrzenie, niestety, przepraszam Moderatora.
Co do Turcji... byłam tam i owszem, poza tym miałam możliwość odwiedzenia wielu innych krajów muzułmańskich skoro o nich mówimy (także nie muzułamańskich oczywiście) i moje poglądy biorą się z moich obserwacji a także aktywnego uczestnictwa w życiu codziennym tych krajów, spędziłam większość mego życia za granicą... taką mam pracę i nie jest to emigracja. Wracając do Twoich obserwacji życia w Turcji, muszę stwierdzić, że nadal się tego państwa uczysz, może jesteś tam rok... ale w pełni go nie poznałaś, potrzebujesz zdecydowanie więcej czasu. Co do przykładów łamania prawa kobiet, agresji względem żon, córek i sióstr prezentowanych przez muzułmanów, zwłaszcza tych mniej wykształconych w Turcji i nie tylko, to nie muszę ich tutaj przytaczać, to ogólnie znany temat. Jest na ten temat wiele publikacji prasowych i książek, temat "rzeka". W Arabii Saudyjskiej, kobiety nie mogą prowadzić samochodu, mogą go natomiast posiadać, znana jest ostatnio sprawa pewnej kobiety, która przeszła operację zmiany płci w Arabii Saudyjskiej i pierwsze co zrobił/a gdy stał/a się mężczyzną, to prawo jazdy. Europejskie kobiety w Arabii Saudyjskiej mają obowiązek okryć swoje ciało przed wzrokiem mężczyzn, czyli zakładają abaje i chusty na głowę. Są pewne zamknięte dzielnice, w których mieszkają tylko obcokrajowcy, gdzie kobiety nie muszą się okrywać. Emiraty Arabskie, to kraj, w którym panuje największe "rozluźnienie obyczajów" wśród państw Zatoki Perskiej... Twoje wiedza jest cząstkowa, ale miło mi, że czytasz moje wcześniejsze wypowiedzi... wiele się z nich nauczysz... Masz prawo do zmiany poglądów, skoro jednak "światopogląd kształtuje rzeczywistość" to nie myliłam się, może jednak zanim podejmiesz dyskusję to poczytasz co to światopogląd wg Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiatopogl%C4%85d
![]() |
![]() |
#154 |
Zadomowienie
|
Po pierwsze co do definicji szariatu skopiowanej przez Ciebie z Wikipedii: zapomnialas dodac, ze niedoparzeniem z Twojej strony (oprocz niepodania zrodla) bylo rowniez wybranie czastkowych info na temat szariatu, rzeczy oczywistych nic nie wnoszacych do dyskusjii (najprosciej wpisac w google: "szariat" i skopiowac info z pierwszej strony, ktora sie pojawi, nawet nie czytajac co sie kopiuje i po co
![]() Po drugie: Jestem dziennikrzem i wiele w zyciu widzialam, mnostwo miejsc na tym bozym swiecie odwiedzilam, mieszkalam poza Polska kawalek zycia i wierz mi, ze moja wiedza nie jest czastkowa, co smialas mi zarzucic nic o mnie nie wiedzac (opierajac sie na kilku postach, ktore napisalam w tym watku ![]() Po trzecie, co do swiata arabskiego i tamtejszych obyczajow: dajac przyklad panstw muzulmanskich ograniczajacych szariatem wolnosc i swobode kobiet nie mialam na mysli europejskich kobiet tam zyjacych a muzulmanki, ktorych zycie jest diametralnie rozne od muzulmanek tureckich i w zadnym wypadku nie mozna ich do siebie porownywac. Skoro bylas w Turcji powinnas to obiektywnie przyznac. Co do "swobody" kobiety w Arabii Saudyjskiej, po co samochod skoro nie mozna go prowadzic ![]() ![]() ![]() ![]() Po czwarte: nie czytalam dokladnie Twoich postow (jedynie te, kore napisalas po tym, jak pojawilam sie w niniejszym watku ![]() ![]() Po piate: Co do lamania praw czlowieka w Turcji itp. to bylabym wdzieczna za podanie przykladow artykulow i pozycji ksiazkowych, skoro to temat rzeka coby poglebic moja "czastkowa" wiedze na ten temat. Lubie slowo pisane, taka mam schize ![]()
![]() |
#155 |
|
Ojjj Anuska77...
Na temat Szariatu mam większą wiedzę i nie pochodzi ona z Internetowych portali encyklopedycznych... ehhh... wkleiłam prostą definicję, a jak ktoś chce to może poczytać dalej. Śmiem zarzucać Ci i zarzucam, że Twoja wiedza jest cząstkowa na temat życia w krajach muzułmańskich nie względu na Twoje wykształcenie ale mało jeszcze w swoim życiu widziałaś, tą wiedzę zdobywa się latami i nie jest to Twoja wina, po prostu przeżyjesz więcej, to więcej będziesz wiedzieć i rozumieć. Pozdrawiam
![]() |
![]() |
#156 |
Zadomowienie
|
Skoro masz wieksza wiedze niz internetowe portale encyklopedyczne to czemu je wykorzystujesz na forum a nie poslugujesz sie swoja wlasna wiedza (jesli oczywiscie ja posiadasz bo samo stwierdzenie, ze ja masz niczego nie dowodzi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ps. Dziekuje za pozdrowienia, ja rowniez pozdrawiam z wciaz slonecznej acz juz niestety nieco chlodnej Turcji..
![]() |
#157 |
Zakorzenienie
|
Eva ID zmień proszę nieco ton, bo niezbyt fajnie się Twoje wypowiedzi czyta...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny nie jestesmy muzulmankami urodzonymi w Turcji, Emiratach czy Arabii Saudyjskiej, a zaledwie obserwatorami i nasza wiedza zawsze bedzie tak naprawde pobiezna, tak wiec ta dysputa nie ma sensu.
Eva ID przepis na carbonare pycha, uwielbiam boczek ( ale tylko od czasu do czasu) mniam mniam ![]() Anuska77 w jakim rejonie Turcji mieszkasz, bo musze przyznac ze rzadko spotyka sie Turkow ktorzy nie lubia miesa, fakt ze z reguly nie jedza wieprzowiny, ale reszte bardzo chetnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez wann(d)a Czas edycji: 2012-05-23 o 13:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Raczkowanie
|
Anuska 77 sorry zle przeczytalam, Ty jak wnioskuje nie masz problemow kulinarnych z sasiadka
![]() Przeczytalam ze mieszkasz nad Morzem Egejskim, zazdroszcze ![]() ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Rozeznanie
|
szkoda, ze taki fajny temat zmienil sie w nieprzyjemna dyskusje
![]() ![]()
![]() |
#162 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja wprawdzie piszę nie z egzotycznego miejsca emigracji, ale również emigrantką jestem ![]() Już zostało tutaj powiedziane, że w Indiach wegetarianizm jest nie tylko kwestią samej idei (i mówiąc "idea" mam tu na myśli wybór podyktowany etyką, a więc np. niejedzenie mięsa, bo to ogranicza ilość zabijanych i cierpiących zwierząt), a raczej religii. Religia jest integralną częścią indyjskiego społeczeństwa i nawet dziś niemalże nierozerwalna z gospodarką i polityką; opiera się natomiast na zasadach dotyczących "zanieczyszczenia" i "czystości". I tak np. najwyższa kasta, Bramini (duchowni), stoją na najwyższym szczeblu tej drabiny właśnie ze względu na swoją duchową czystość. Nieco niżej są Kszatriowie (wojownicy, władcy), następnie Wajsjowie (rzemieślnicy), potem Siudrowie, czyli rolnicy, a na samym dole Dalitowie, czyli nietykalni. Przynależność do kasty Braminów lub Kszatriów jest niemal równoznaczna z byciem wegetarianinem, ponieważ są to kasty najczystsze, a mięso - jako produkt pochodzenia organicznego - jest NIECZYSTE. Gwoli wyjaśnienia - nieczyste jest też wszystko inne pochodzenia organicznego, a więc oczywiście odchody, pot, krew, płyny ustrojowe - zastanawiająco, na równi z obciętymi włosami (stąd fryzjerzy stoją nisko w hierarchii). Nieczyste jest martwe ciało, więc oczywiście grabarze to ludzie pochodzący z niższych kast. Kasty dzielą się też na podkasty i np. Bramini odprawiający rytuały pogrzebowe będą pochodzić z niższej podkasty niż Ci odprawiający rytuał weselne, ich profesja nie jest bowiem do końca czysta. Przyjęcie wegetarianizmu oznacza, że czystość kasty może być zachowana. W wypadku właścicielki mieszkania, które wynajmuje meili, nie dziwię się, że nie chce ona pozwolić na gotowanie czy przechowywanie tam mięsa - zanieczyszczenie duchowe tym spowodowane jest naprawdę duże w religii indyjskiej. To może brzmieć zamotanie, ale wierzcie mi, to dopiero początek ![]() ![]() Także Evo ID, powstrzymałabym się od komentarzy typu "to i to jest głupotą" - wszystko ma swoje podwoje, na pewno w przypadku Indii, które mogą wydawać się chaotyczne i bajecznie kolorowe, ale są naprawdę wielce shierachizowane i zorganizowane jeśli chodzi o wierzenia. A wegetarianizm gra tutaj ogromną rolę. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#164 |
|
Witam Serdecznie Anuska7, Olaola, meili, olika128, aaricia8, wann(d)a, stria oraz wszystkich, którzy ten wątek czytają.
Dyskusja, która przeobraziła się w burzę w szklance wody zrodziła się z niewinnego przepisu na Carbonare i ewntualnie jego wegetariańskiej wersji... mimo wszystko, uważam, że dobrze się stało. Moje wypowiedzi są radykalne... posądzana tu jestem o najgorsze przymioty mego charakteru i osobowości, tym niemniej nie obrażam się i nie denerwuję, bo i po co ? Każdy naturalnie ma prawo do własnego zdania... a to, że z tym zdaniem się nie zgadzam ja lub ktoś nie zgadza się z moim, to ważne o tyle, że podczas zażartych dyskusji można się wiele dowiedzieć, co niekoniecznie musi wpłynąć na zmianę sposobu myślenia. Bronię mojego stanowiska, jestem zwolenniczką poglądów Oriany Fallaci i moja obserwacja życia we Włoszech, Francji, Niemczech a także w Maroku, Turcji i kilku innych krajach muzułmańskich, a teraz w Emiratach Arabskich utwierdza mnie w moich przekonaniach... zdecydowanie !
![]() |
![]() |
#165 |
Zadomowienie
|
Evo ID,
Radykalne opinie nigdy nie sa zdrowe a tym bardziej obiektywne! Masz prawo oczywiscie do wlasnego zdania ale zarzucanie komus ignoranctwa i glupoty jesli sie z Toba nie zgadza nie ma nic wspolnego z obrona wlasnego stanowiska, przeciwnie swiadczy o Twoim braku umiejetnosci kulturalnej dyskusji!!! Zazartosc rozmowy (w tym wypadku niestety tylko pisanej a moze stety ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 |
Raczkowanie
|
Anuska 77 a mnie sie za co oberwalo z tym poszanowaniem religii ?!
Bo ja tu glownie w sprawach kulinarnych ostatnio bywam ![]() ![]() A tak na powaznie kazdy ma prawo do swoich opinii, jedyne czego nie lubie to wrzucania wszystkich do jednego wora, chociaz sama ulegam czasami pokusie i troche generalizuje jakas nacje, czy kulture. Jeszcze jedna mala dygresja odnosnie Turcji, to fakt ze dochodzi jeszcze do zabojstw honorowych w niektorych czesciach kraju, nie ma byc z czego dumnym, to niestety fakt, co gorsza dochodzi rowniez do nich w Niemczech w tureckich rodzinach. Na szczescie wiekszosc postepowych, wyksztalconych obywateli tego kraju jest im przeciwna i jest im wrecz wstyd. Srodkowa i wschodnia Turcja jest zacofana, nie ma nic wspolnego z tym co turysta widzi w Stambule, Izmirze czy na Riwierze Tureckiej, tam rownosc i wspoluprawnienie nikogo nie obchodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Zadomowienie
|
Olika128 nie oberwalo Ci sie za nic
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#168 | |
|
Cytat:
Nie bójmy się krytyki i mocnych słów pod adresem ludzi, którzy z nami walczą, miałam wielką przyjemność poznać osobiście Orianę Fallaci jeszcze przed 11-tym Września 2001 i zgadzam się z nią... to jest wojna między dwiema cywilizacjami...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 | |
|
Cytat:
http://www.niniwa2.cba.pl/fallaci_wscieklosc_i_duma.htm Ewentualnie gdybyś miała coś do dodania, to polecam książkę Fallaci "Siła rozumu" ![]() Halas... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() Edytowane przez Anuska77 Czas edycji: 2007-11-22 o 09:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Przyczajenie
|
mi tez nie wchodzi ten link.Ale jestem zaznajomiona z teoriami pani Fallaci.Evo ID,jak wogole dajesz rade pracowac za granica?Czy nie czujesz sie w pozycji wlasnie tych ktorych nalezy wyrzucic "przybyszow"?W koncu kazdy niech mieszka tam gdzie sie urodzil.....Szanowalalbym twoje poglady( kazdy ma do nich prawo) jakbys siedzaila w swojej bialej i dobrej Europie ...a na razie to krzyczysz glosno a po cichu sprzedajesz swoja idee za kase z arabskich portfeli..I to wcale nie jest tak ze ja jestem za islamem bo ,uwierz mi nie jestem i to bardzo ,ale sa pewne granice.I jak ktos juz napisal..Skrajonosc nie jest dobra..
a teraz zeby rozluznic atmosfere proponuje moje drogie panie ...nalesniki z nadzieniem warzynym ![]() -gotowe nalesniki -zolty ser (najlepiej wedzony) nadzienie: -cebula,czosnek,marchewka, kapusta,kalafior,brokul,p apryka,cukinia,baklazan, groszek + warzywa jakie wam przychodza do glowy-wszystko poszatkowac i smazyc na oleju zaczynajac od cebuli i czosnku a potem po kolei wrzucac co 3-4 minuty warzywa od najtwardszego(marchewka) do najbardzeij miekkiego.Na koniec zalac mala iloscia wody,dodac sol,pieprz,vegeta+przypra wy wedlug gustu i dusic na malym ogniu(pod przykryciem) poki sa miekkie,potem zrobic duzy ogien i odparowac pozostala wode(bez przykrycia). nalesnik+nadzienie+jeden plaster sera ,zrolowac i odgrzac w mikrofali/piekarniku/na patelni pod przykryciem.mozna zalc jakims sosem lub posypac zielenina smacznego ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Zadomowienie
|
Wandzia a te nalesniki to z jakiej czesci swiata
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 |
Zakorzenienie
|
Eva ID głupoty gadasz, kobieto!!! nie znasz się na niczym, ja to świat zwiedziłam i wiem...
. . . . . Tak właśnie wygląda Twoja argumentacja Eva ID. To nie argumenty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Raczkowanie
|
Nalesniki sa z nalesnikowa
![]() ![]() curry pomidorowe z jajkiem -400 g pomidorow z puszki -1 lyzeczka startego swiezego korzenia imbiru -1 lyzeczka swiezego czosnku(startego) -1 lyzeczka chili w proszku -1 lyzeczka soli -1/2 lyzeczki zmielonej kolendry (nasiona) -1/2 lyzeczki zmielonych nasion kminku(ale nie ten z polski tylko ten z indii kminek) -4 lyzeczki oleju -1/2 lyzeczki startej cebuli -1/2 lyzeczki gorczycy -1/2 lyzeczki "fenugreek"( nie wieim jak sie nazywa po polsku) -1 lyzeczka bialego kminku(tutaj sa rozne kmniki nie wiem czy mozna je dostac w europie ew.mozna to ominac) -3 suszone chilli -2 lyzki soku z cytryny -3 ugotowane na twardo jajka -swieza kolendra (liscie) 1.wrzucic pomidory do duzej miski 2.dodac imbir,czosnek,chili w proszku,sol,zmielone nasiona kminku i dokladnie wymieszac 3.podgrzac olej na patelni(wok albo jakas glebsza) i dodac:cebule,fenugreek,go rczyce,bialy kminek,suszone chilli i smaz przez 1 minute na srednim ogniu.odstaw patelnie z ognia 4.do usmazonych przypraw dodaj wczesnieij przygotowane pomidory.Wymieszaj i smaz na srednim ogniu przez 3-4 minuty,zmiejsz ogien do minimum i dus pod przykryciem przez kolejne 7-10 minut. 5.skrop potrawe sokiem z cytryny. 6.dodaj przepolowione jajka na twardo i posyp swieza kolendra. nastepny bedzie dal-zupa-soso z soczewicy. smacznego i pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Rozeznanie
|
Wann(d)a, u nas dzisiaj tez egg curry
![]() ![]()
![]() |
#177 |
Zadomowienie
|
Wann(d)a jesli Wandzia to Ty to dziekuje za info odnosnie miejsca pochodzenia tych nalesniczkow
![]() ![]()
![]() |
#178 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez wann(d)a Czas edycji: 2012-05-23 o 13:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Zadomowienie
|
W Turcji chyba nie maja kiszonej kapusty (przynajmniej nie spotkalam jak dotad) a teskni mi sie za swieza kiszona kapustka taka z beki albo prosta surowka z jablkiem, marchewka, kminkiem
![]() ![]() ![]()
![]() |
#180 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:53.