Sierpnióweczki 2016! Część III. - Strona 100 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-04-07, 09:56   #2971
Orange_tree1
Zadomowienie

Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część III.

Cytat:
Napisane przez Krefetka Pokaż wiadomość
A na koniec wciągnęłam 15cm kanapkę z wege z subway'a
Ja wczoraj wróciłam z pracy patrzę a mąż zrobił sos czosnkowy. Więc szybko wróciłam sie do piekarni, kupiłam chlebek dyniowy zrobiłam 4 tosty z zapiekanym serem żółtym i maczałam w sosiku
Po 4 rech dorobiłam jeszcze 2 ....
A na koniec 2 kostki czekolady.
Jestem takim żarłokiem teraz, że szok :/
Nie potrafię nad sobą zapanować ;p
Jedyny taki plus, że maluch od razu zaczął się wiercić i mogłam leżeć i się tym cieszyć
12.12.2015 II kreseczki
23.08.2016 Czekamy na Ciebie maleństwo
Orange_tree1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-07, 10:05   #2972
Krefetka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
W prysznic też powinna wejść
Brodzik to królestwo kota będzie musiał się przenieść do wanienki

---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Orange_tree1 Pokaż wiadomość
Ja wczoraj wróciłam z pracy patrzę a mąż zrobił sos czosnkowy. Więc szybko wróciłam sie do piekarni, kupiłam chlebek dyniowy zrobiłam 4 tosty z zapiekanym serem żółtym i maczałam w sosiku
Po 4 rech dorobiłam jeszcze 2 ....
A na koniec 2 kostki czekolady.
Jestem takim żarłokiem teraz, że szok :/
Nie potrafię nad sobą zapanować ;p
Jedyny taki plus, że maluch od razu zaczął się wiercić i mogłam leżeć i się tym cieszyć
znów głodna jestem tzatziki zrobię tylko do czego mogę zjeść

Ostatnio odkryłam, że jedzenia się nie odmawia szczególnie frytek i lodów (których przed ciążą nie lubiłam i nie jadłam)
Krefetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-07, 10:08   #2973
agnszp
Rozeznanie

Cytat:
też miałam ten problem od początku ciąży, teraz jem jedną activie dziennie i jakby lepiej więc może spróbuj. wiem, że to nie wyjście na dłuższą metę ale na jakiś czas pomaga no i piję siemie lniane z ziarenkami to też ma działanie "przepychające"

Ja polecam przyjmowanie probiotyku ja biorę juz co drugi dzien dicoflor 60 i nie mam żadnych problemów
agnszp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-07, 10:09   #2974
Krefetka
Zadomowienie

co do żelaza wg hematologa ciąża "pożarła" dużą część moich zapasów ale nie na tyle żebym miała je dodatkowo suplementować.
Poczekam jeszcze na opinię gina

justinke - fajnie że wróciłaś.
Stary 2016-04-07, 10:13   #2975
Talantea
Zakorzenienie

Dziendoberek w piękny słoneczny dzien

Zaczełam 24 tydzien

LunaLov

Gratuluje udanej wizyty

Orange_tree1

Ja w nagrode za dobre wyniki wsunełam pół pudełka rafaello

agnszp

Jesli gin nie chcial mi nic przepisywac to ja na wlasna reke nie bede brala probiotyku.

Edytowane przez Talantea
Czas edycji: 2016-04-07 o 10:16
Talantea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-07, 10:14   #2976
Krefetka
Zadomowienie

tak mnie naszło - czy jest jeszcze coś takiego jak becikowe?
przysługuje każdemu czy są ograniczenia?

---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Talantea Pokaż wiadomość

Zaczełam 24 tydzien

LunaLov

Gratuluje udanej wizyty

Orange_tree1

za 24tc
Stary 2016-04-07, 10:17   #2977
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie był Pan masażysta
przystojniak swoją drogą
ale miał nawet certyfikat na ścianie, że może wykonywać takie zabiegi i na stronie internetowej również to ogłasza.
Z resztą jak tylko weszłam pyta : 5ty miesiąc?
Haha to znaczy że ma dużo klientek najwyraźniej skoro na oko umie określić dobry znak
Cytat:

---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ----------

za 24tc
Z tego co wiem jest becikowe które przysługuje każdemu chyba że się mylę?

Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-07, 10:23   #2978
Krefetka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fantasmagori Pokaż wiadomość
Haha to znaczy że ma dużo klientek najwyraźniej skoro na oko umie określić dobry znak

własnie nie mogę znaleźć aktualnych informacji, a coś mi się obiło o uszy, że jest jakieś ograniczenie dochodów
Stary 2016-04-07, 10:25   #2979
Afrodita
Zadomowienie

Witam się i ja
Dziś mija 20+0 tydzień i tym oto pięknym początkiem 'połóweczki' przywitał mńie w nocy potworny skurcz łydki

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
Ja czułam się bardzo kiepsko, także zakupy nie wchodziłby w gre....
Mój nie wiedziałby co kupić
o to to!
Mój co chwilę, by do mnie wydzwaniał, co ma przed sobą w sklepie i czy to oby napewno to co mam na myśli

Cytat:
Hej

Dzisiaj kończymy ważny etap ciąży Brzydko mówiąc już nie będzie ewentualnego poronienia tylko poród przedwczesny. Zaczynamy 23 tydzień
:
ależ to zabrzmiało optymistycznie
Gratki za 23 tydzień

Cytat:
Napisane przez LunaLov Pokaż wiadomość
Melduję się też po wizycie. U małej wszystko gra, nie mierzyłyśmy jej bo niedawno miałam połówkowe. Gin zerknęła na łożysko, szyjke (4,7cm) i serduszko. Niestety nie widuje buźki bo i na prenatalnym i wczoraj mała zakrywa ją rączkami A no i gin dostała kopniaki podczas badania przez brzuch
Dostałam heviran bo nie mogę sie pozbyć opryszczki z ust, jak jedna zalecze zaraz jest druga, używam zoviraxu ale gin stwierdzila ze jak tak atakuja to spróbujemy z tym heviranem.
Pytałam też o to drętwienie rąk- miałam napisać jak się cos dowiem- no i to podobno przez ciążę. Woda gromadzi się w organizmie i jest ucisk na nadgarski i w okolicach karku. Pytałam o magnez, ale gin mówi, że trzeba spać z rękami wzdłóż ciała (ja mam zawsze jakoś nad głową), ostatecznie kazala brać coś na A.., ale nie pamietam nazwy a mąż wziął recepte

A no i dostałam skierowanie na obciążenie glukozą...tak głupio zapytam czy z tym skierowaniem mogę to zrobić na NFZ? Wszystkie badania robię prywatnie.
Brawo za wizytę
Jagoda, piękne imie
Co do drętwienia to mnie trochę uspokoiłaś
Nie umiem spać z wyciągniętymi rękami lubię pod podusią
Wydaje mi się, że jeśli wszystkie badania w labo robisz prywatnie to za obciążenie też zapłacisz. Może się mylę

a propos imion to przypomniała mi się sytuacja z moją siostrą cioteczną..
Pól roku temu urodziła synka i miał mieć na imię Filip.
Pochwaliłam się też ciąża i niepotrzebnie wspomniałam, że jak będzie syn to będzie Kacper. Później dowiaduję się, że zmieniła imię na Kacper Niby nic, ale gówniane posunięcie

Zuzanka 22.08.2016

II kreski 15.09.2019
Afrodita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-07, 10:27   #2980
tija93
Zakorzenienie

Cytat:

Melduję się też po wizycie. U małej wszystko gra, nie mierzyłyśmy jej bo niedawno miałam połówkowe. Gin zerknęła na łożysko, szyjke (4,7cm) i serduszko. Niestety nie widuje buźki bo i na prenatalnym i wczoraj mała zakrywa ją rączkami A no i gin dostała kopniaki podczas badania przez brzuch
Dostałam heviran bo nie mogę sie pozbyć opryszczki z ust, jak jedna zalecze zaraz jest druga, używam zoviraxu ale gin stwierdzila ze jak tak atakuja to spróbujemy z tym heviranem.
Pytałam też o to drętwienie rąk- miałam napisać jak się cos dowiem- no i to podobno przez ciążę. Woda gromadzi się w organizmie i jest ucisk na nadgarski i w okolicach karku. Pytałam o magnez, ale gin mówi, że trzeba spać z rękami wzdłóż ciała (ja mam zawsze jakoś nad głową), ostatecznie kazala brać coś na A.., ale nie pamietam nazwy a mąż wziął recepte

A no i dostałam skierowanie na obciążenie glukozą...tak głupio zapytam czy z tym skierowaniem mogę to zrobić na NFZ? Wszystkie badania robię prywatnie.
Jak ginekolog ma podpisaną umowę z NFZ to możesz za darmo Magnez na A to np. Aspargin

Cytat:
Poradzi sobie

Cytat:
Jest, ale jest jakiś próg dochodowy. Coś mi dzwoni, że 1900zł na osobę.

TŻ chciał dzisiaj iść na masaż, ale pan nie pracuje dzisiaj. Przy okazji spytał o ciężarne i tenże pan ciężarne masuje za darmo

W ogóle dzisiaj mi się mój pies śnił. Tak pozytywnie, zdrowy był i biegał i sobie właśnie uświadomiłam, że dzisiaj jest miesiąc jak go z nami nie ma
Stary 2016-04-07, 10:28   #2981
wiewioreczka
Wtajemniczenie

Cytat:

dochodowego ograniczenia raczej nie ma, tylko dużo formalności do załatwiania i dużo latania :P
ale nie przysługuje wszystkim, ja np jestem studentką wiec sama nie płacę składek ZUS i mi nie przysługuje, bo składając wniosek trzeba przynieść ten kwitek o składkach z poprzedniego roku.

wiewioreczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-07, 10:33   #2982
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Afrodita Pokaż wiadomość
Pochwaliłam się też ciąża i niepotrzebnie wspomniałam, że jak będzie syn to będzie Kacper. Później dowiaduję się, że zmieniła imię na Kacper Niby nic, ale gówniane posunięcie
Rzeczywiscie chamskie dlatego ja pochwale sie imieniem dopiero po narodzinach synka.
Juz mnie brat pytał jakie imie, ogólnie co chwila kazdy pyta jak sie dowiedzieli jaka płec.
Nie chce zeby mi narzucali cokolwiek, bo jak wybiore imie proponowane przez kogos to bedą gadać , ze to był ich pomysł.

Talantea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-07, 10:38   #2983
Afrodita
Zadomowienie

Cytat:
przysługuje każdemu czy są ograniczenia?[COLOR="Silver"]
:
Kiedyś było jednorazowe becikowe 1000zł dla każdego. Teraz weszła ta ńowa ustawa 1000 zł przez rok za urodzenie dziecka, ale z ograniczeńiami Tzn nie wiem, czy to już weszło w życie..
Becikowe nie przysługuje kobiecie, która ma umowę o pracę i przysługuje jej macierzyński Becikowe dostanie kobieta ńiepracująca, pracująca na umowę zlecenie, umowę o dzieło, studentka
Ja np. mam umowę o pracę, ale na 1/2 etatu Nie muszę wspominać, jak 'wysoki' będę miala macierzyński
Poczułabym się oszukana przez państwo, gdybym pracując miala niższe macierzyńskie, niż kobiety, które dostaną 1000 zł od tak niepracując. Na szczeście niby macierzyński nie może wynosić mniej niż 1000zł na umowie o pracę. W takim przypadku państwo ma niby dołożyć resztę i wyrównać do 1000zł Nie wiem, czy ten 'projekt' w ogóle wszedł w życie

Zuzanka 22.08.2016

II kreski 15.09.2019
Stary 2016-04-07, 10:48   #2984
LunaLov
Raczkowanie

Cytat:
Witam się i ja
Dziś mija 20+0 tydzień i tym oto pięknym początkiem 'połóweczki' przywitał mńie w nocy potworny skurcz łydki

o to to!
Mój co chwilę, by do mnie wydzwaniał, co ma przed sobą w sklepie i czy to oby napewno to co mam na myśli

ależ to zabrzmiało optymistycznie
Gratki za 23 tydzień

Brawo za wizytę
Jagoda, piękne imie
Co do drętwienia to mnie trochę uspokoiłaś
Nie umiem spać z wyciągniętymi rękami lubię pod podusią
Wydaje mi się, że jeśli wszystkie badania w labo robisz prywatnie to za obciążenie też zapłacisz. Może się mylę

Dziękuję
dobrze napisane "gówniane" posunięcie Jedyne pocieszenie to takie, że masz świetny gust i kuzynka cię skopiowała

Cytat:
Jak ginekolog ma podpisaną umowę z NFZ to możesz za darmo Magnez na A to np. Aspargin

W ogóle dzisiaj mi się mój pies śnił. Tak pozytywnie, zdrowy był i biegał i sobie właśnie uświadomiłam, że dzisiaj jest miesiąc jak go z nami nie ma
Na Tije zawsze można liczyć Nie dam sobie ręki uciąć ale to może być to. Już się cieszyłam że chociaż jedno mi się uda ale nieeeee, moja gin nie ma umowy z NFZ - to po co to skierowanie?
Pupil się przypomniał
LunaLov jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-07, 10:59   #2985
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie chciał Ci przekazać że u niego wszystko ok Biega sobie teraz, nie choruje, nic go nie boli

sama nie wiem jak z tym becikowym, ale do sierpnia może się jeszcze coś zmienić więc póki co się nie będę tym przejmować

Edytowane przez Fantasmagori
Czas edycji: 2016-04-07 o 11:00
Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-07, 11:03   #2986
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:
Kiedyś było jednorazowe becikowe 1000zł dla każdego. Teraz weszła ta ńowa ustawa 1000 zł przez rok za urodzenie dziecka, ale z ograniczeńiami Tzn nie wiem, czy to już weszło w życie..
Becikowe nie przysługuje kobiecie, która ma umowę o pracę i przysługuje jej macierzyński Becikowe dostanie kobieta ńiepracująca, pracująca na umowę zlecenie, umowę o dzieło, studentka
Ja np. mam umowę o pracę, ale na 1/2 etatu Nie muszę wspominać, jak 'wysoki' będę miala macierzyński
Poczułabym się oszukana przez państwo, gdybym pracując miala niższe macierzyńskie, niż kobiety, które dostaną 1000 zł od tak niepracując. Na szczeście niby macierzyński nie może wynosić mniej niż 1000zł na umowie o pracę. W takim przypadku państwo ma niby dołożyć resztę i wyrównać do 1000zł Nie wiem, czy ten 'projekt' w ogóle wszedł w życie
tak, weszło to już w życie, ale Ty piszesz o macierzyńskim, a becikowe to zupełnie coś innego.

Gratuluję wszystkich udanych wizyt Przepraszam, że się do niczego nie odniosę, ale mam jakiegoś strasznego doła i mam ochotę zakopać się pod kołdrą i nie wychodzić
Stary 2016-04-07, 11:09   #2987
Krefetka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wiewioreczka Pokaż wiadomość
dochodowego ograniczenia raczej nie ma, tylko dużo formalności do załatwiania i dużo latania :P
ale nie przysługuje wszystkim, ja np jestem studentką wiec sama nie płacę składek ZUS i mi nie przysługuje, bo składając wniosek trzeba przynieść ten kwitek o składkach z poprzedniego roku.
jak jestes studentka to zorientuj sie czy nie przysługuje Tobie "kosinówka" co miesiąc 1000pln przez cały rok.

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ----------

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
Przepraszam, że się do niczego nie odniosę, ale mam jakiegoś strasznego doła i mam ochotę zakopać się pod kołdrą i nie wychodzić
co się stało? (jeśli chcesz pisać... )
Stary 2016-04-07, 11:14   #2988
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Tak jak DobraDusza piszę, beickowe i macierzyński od państwa to dwie różne rzeczy

Generalnie to becikowe w wysokości 1000zł dla wszystkich co nie mają dochodzu powyżej 1922zł netto na osobę. Jest to jednorazowe. Poza tym część gmin wypłaca becikowe samorządowe to trzeba się zorientować czy tam gdzie się mieszka dają. Też to jest 1000zł jednorazowo.

Oprócz tego, gdy matka dziecka jest bezrobotną/studentą/pracuje na śmieciowej umowię może się ubiegać o macierzyński. Dostaję wtedy 1000zł co miesiąc przez rok.

No i mamy jeszcze program 500+. Tutaj jest próg dochodowy przy pierwszym dziecku (800zł brutto na osobę), przy kolejnym dają jak leci. Teoretycznie dostaję się kasę do 18 roku życia dziecka.

Mam nadzieję, że nic nie pomieszałam

Cytat:
Na Tije zawsze można liczyć Nie dam sobie ręki uciąć ale to może być to. Już się cieszyłam że chociaż jedno mi się uda ale nieeeee, moja gin nie ma umowy z NFZ - to po co to skierowanie?
Pupil się przypomniał
Pewnie żeby w labie wiedzieli co Ci zrobić

Cytat:
Pewnie chciał Ci przekazać że u niego wszystko ok Biega sobie teraz, nie choruje, nic go nie boli
Też tak pomyślałam
Stary 2016-04-07, 11:19   #2989
agnszp
Rozeznanie

Cytat:

Zaczełam 24 tydzien

LunaLov

Gratuluje udanej wizyty

Orange_tree1

agnszp

Jesli gin nie chcial mi nic przepisywac to ja na wlasna reke nie bede brala probiotyku.

Jesli masz ochotę to zapytaj na następnej wizycie bo ja sama spytałam czy moge brac i gin powiedziała ze jak najbardziej przez cała ciąże mozna
agnszp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-07, 11:26   #2990
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość

oho..chyba będziesz częstszą klientką

kiedyś czytałam skład activie - szału nie ma
hahah już sie umówiłam na kolejną wizytę
jak się mąż dowie będzie zazdrosny hehe

a co do activi to ja jem naturalny z tej firmy nie te słodkie syfy a tam skład chyba niezły, muszę sprawdzić na opakowaniu ale akurat w lodówce nie mam

---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ----------

Cytat:

---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ----------

Ostatnio odkryłam, że jedzenia się nie odmawia szczególnie frytek i lodów (których przed ciążą nie lubiłam i nie jadłam)
U nas też kot opkupuje brodzik ;p
Tzatziki do grilla idealne ;p
Ja jestem uzależniona od grilla jak nie ogrodowego to eektrycznego. Mam taki mega za☠☠☠isty z tefala, sam waży i ocenia ile mięsko ma się robić sprawiłam mi i mężowi na rocznicę kiedyś ;p

Frytki ... ehh znów się głodna zrobiłam a już 6kg na plusie ... Jak żyć?
12.12.2015 II kreseczki
Stary 2016-04-07, 11:28   #2991
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:
jak jestes studentka to zorientuj sie czy nie przysługuje Tobie "kosinówka" co miesiąc 1000pln przez cały rok.

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ----------

co się stało? (jeśli chcesz pisać... )
właśnie nic się nie stało... i to jest najgorsze, bo jakby się coś działo złego to bym wiedziała skąd to samopoczucie... sama siebie teraz nie rozumiem czasami chyba ciążowe wahania nastrojów...
Stary 2016-04-07, 11:32   #2992
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:

U mnie też późno SR się zaczyna, dopiero od 28 tygodnia Pewnie, że nie będzie porodu przedwczesnego!
U nas 0d 24 można iść do szkoły rodzenia i się wybieram. Szkoła rodzenia jest w ramach NFZ
12.12.2015 II kreseczki
Stary 2016-04-07, 11:32   #2993
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:

a co Twój kot robi w tym brodziku?
jak to nie wiesz z czym możesz zjeść?

Cytat:

Zaczełam 24 tydzien

LunaLov

Gratuluje udanej wizyty

Orange_tree1

agnszp

gratuluję 24t.

Cytat:

za 24tc
jest becikowe
są ograniczenia-ok 1900zl tak jak dziewczyny piszą..

Cytat:
TŻ chciał dzisiaj iść na masaż, ale pan nie pracuje dzisiaj. Przy okazji spytał o ciężarne i tenże pan ciężarne masuje za darmo

wow..to musi być fajny pan
psinka daje Ci znak,że nowe wcielenie jest dla niego pozytywne..

Cytat:
tak, weszło to już w życie, ale Ty piszesz o macierzyńskim, a becikowe to zupełnie coś innego.

Gratuluję wszystkich udanych wizyt Przepraszam, że się do niczego nie odniosę, ale mam jakiegoś strasznego doła i mam ochotę zakopać się pod kołdrą i nie wychodzić
co się stało?

Cytat:
hahah już sie umówiłam na kolejną wizytę
jak się mąż dowie będzie zazdrosny hehe

a co do activi to ja jem naturalny z tej firmy nie te słodkie syfy a tam skład chyba niezły, muszę sprawdzić na opakowaniu ale akurat w lodówce nie mam

---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ----------

U nas też kot opkupuje brodzik ;p
Tzatziki do grilla idealne ;p
Ja jestem uzależniona od grilla jak nie ogrodowego to eektrycznego. Mam taki mega za☠☠☠isty z tefala, sam waży i ocenia ile mięsko ma się robić sprawiłam mi i mężowi na rocznicę kiedyś ;p

Frytki ... ehh znów się głodna zrobiłam a już 6kg na plusie ... Jak żyć?
ehh..przynajmniej sobie popatrzysz..a co ? ciężarnej też się coś należy od życia..
frytki,grill..hmm...idę zajrzeć do lodówki
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-07, 11:33   #2994
LunaLov
Raczkowanie

Zapomniałam się jeszcze pochwalić ze od początku ciąży +4kg a byłam pewna ze waga mnie wczoraj zabije
No w sumie na tym skierowaniu wszystko napisane jak krowie na rowie, wiec pewnie po to ono.

Edytowane przez LunaLov
Czas edycji: 2016-04-07 o 11:45
LunaLov jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-07, 11:33   #2995
Afrodita
Zadomowienie

Cytat:
Tak jak DobraDusza piszę, beickowe i macierzyński od państwa to dwie różne rzeczy

Generalnie to becikowe w wysokości 1000zł dla wszystkich co nie mają dochodzu powyżej 1922zł netto na osobę. Jest to jednorazowe. Poza tym część gmin wypłaca becikowe samorządowe to trzeba się zorientować czy tam gdzie się mieszka dają. Też to jest 1000zł jednorazowo.

Oprócz tego, gdy matka dziecka jest bezrobotną/studentą/pracuje na śmieciowej umowię może się ubiegać o macierzyński. Dostaję wtedy 1000zł co miesiąc przez rok.
:
Miałam na myśli to, co właśnie opisałaś Tylko pokićkały mi się po prostu nazwy 'programu' W necie te 1000zł na rok opisywali, jako becikowe Dlatego zgłupiałam i myślałam, że zlikwidowali to becikowe jednorazowe

Jeszcze jest opcja jednorazowego uzyskania pieniędzy z pracy z tytułu urodzenia się dziecka. Tylko trzeba mieć tzw. ubezpieczenie grupowe. Mój mąż takie ma i dostanie 1200 zł

Zuzanka 22.08.2016

II kreski 15.09.2019
Stary 2016-04-07, 11:34   #2996
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie nic się nie stało... i to jest najgorsze, bo jakby się coś działo złego to bym wiedziała skąd to samopoczucie... sama siebie teraz nie rozumiem czasami chyba ciążowe wahania nastrojów...
może czekolada albo lody o smaku słonego karmelu by poprawiły Ci trochę nastrój
Stary 2016-04-07, 11:36   #2997
gosiaczkam
Raczkowanie

Zaczynam dziś 22 tydzień z tej okazji owocowa micha: gruszka, banan, borówki amerykański, jabłko
gosiaczkam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-07, 11:50   #2998
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:

Orange_tree1

rafaeollo
kurde ale bym zjadła ale zamiast tych gotowych takie ciasto rafaello <3 Ehh chyba znów odwiedzę piekarnię

---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:44 ----------

Cytat:
a co Twój kot robi w tym brodziku?
hm jak to co? szuka wody ;p
siedzi tam po każdej kąpieli a potem roznosi wodę na łapach po całym domu

---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ----------

Cytat:

Jeszcze jest opcja jednorazowego uzyskania pieniędzy z pracy z tytułu urodzenia się dziecka. Tylko trzeba mieć tzw. ubezpieczenie grupowe. Mój mąż takie ma i dostanie 1200 zł
Ja jak sie starałam o dziecko też podpisałam polise na życie i dostanę 2400 za urodzenie więc idealnie będzie na te poporodowe wydatki.
Proponowałam mężowi żeby też podpisał to się osioł nie zdecydował a teraz żałuje haha żal mu było 66zł / m-c składki ;p

---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ----------

Cytat:

ehh..przynajmniej sobie popatrzysz..a co ? ciężarnej też się coś należy od życia..
frytki,grill..hmm...idę zajrzeć do lodówki
haha noo popatrzę ;p przynajmniej na wejściu bo potem już mam oczy zamkniętę ;p
ale sama świadomość jest miła
coś się od życia należy ciężarnej
12.12.2015 II kreseczki
Stary 2016-04-07, 11:53   #2999
scoiatael86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez natalia_23 Pokaż wiadomość
mi znów ciężko jakoś ogarnać fb
Cytat:
Uff nie jstem sama... Miliardy powiadomień jak mam net włączony w tel... koszmar. Tu przynajmniej wchodze kiedy mogę/chcę. Nikogo tam nie kojarze (no może kilka z Was) a nadrabianie wizażu już jest przyjemnością (ps. od wczoraj 4 strony)
Ja mam podobne odczucia :/ postanowiłam się dziś wypisać z tamtej grupy, tutaj mi zdecydowanie lepiej

Cytat:
U mnie też późno SR się zaczyna, dopiero od 28 tygodnia Pewnie, że nie będzie porodu przedwczesnego!
Ja zacznę od czerwca chodzić na SR, bezpłatna, przy szpitalu gdzie chciałabym rodzić.

Cytat:
za wizytę
na opryszczkę spróbuj maści Herpex, ma ten sam składnik co Heviran (acyklowir) i dla mnie jest najskuteczniejsza!

Też mi ręce drętwieją, ale ja też muszę je mieć gdzieś pod głową/ poduszką.. żeby spać inaczej chyba by mnie musieli związać :P

Cytat:
bo czasami tak jest wtedy trzeba sobie poleżeć, popłakać i poczekać aż przejdzie też tak czasem mam.

Ja się melduję po wizycie u stomatologa (2 plomby), byłam dzielnym pacjentem a pan doktor był taki delikatny że w zasadzie chyba pierwszy raz nie czułam żadnego bólu! Czekają mnie jeszcze 2 takie wizyty, bo strasznie dużo próchnicy mi się porobiło :/ ale teraz już się nie boję kolejnych

Ach no i jeszcze chwalę się rosnącym brzuszkiem
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20160407_090125.jpg (54,9 KB, 25 załadowań)

Edytowane przez scoiatael86
Czas edycji: 2016-04-07 o 11:56
scoiatael86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-07, 12:01   #3000
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:

hm jak to co? szuka wody ;p
siedzi tam po każdej kąpieli a potem roznosi wodę na łapach po całym domu

---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ----------

Ja jak sie starałam o dziecko też podpisałam polise na życie i dostanę 2400 za urodzenie więc idealnie będzie na te poporodowe wydatki.
Proponowałam mężowi żeby też podpisał to się osioł nie zdecydował a teraz żałuje haha żal mu było 66zł / m-c składki ;p

---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ----------

haha noo popatrzę ;p przynajmniej na wejściu bo potem już mam oczy zamkniętę ;p
ale sama świadomość jest miła
coś się od życia należy ciężarnej
hehe..mój wody się boi..
tez mamy z mężem takie ubezpieczenie, wykupiliśmy duzo wcześniej, a dostaniemy obydwoje mniej niz Ty sama..któs tu wiedział co robi
ajaak..

Cytat:
Napisane przez scoiatael86 Pokaż wiadomość
Ja mam podobne odczucia :/ postanowiłam się dziś wypisać z tamtej grupy, tutaj mi zdecydowanie lepiej

Ja się melduję po wizycie u stomatologa (2 plomby), byłam dzielnym pacjentem a pan doktor był taki delikatny że w zasadzie chyba pierwszy raz nie czułam żadnego bólu! Czekają mnie jeszcze 2 takie wizyty, bo strasznie dużo próchnicy mi się porobiło :/ ale teraz już się nie boję kolejnych

Ach no i jeszcze chwalę się rosnącym brzuszkiem
za decyzję w sprawie fb, wizytę u stomatologa i prze-piekny brzuszek..pieknie wyglądasz
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości