|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4831 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Dzieciaczki Czerwcowo-lipcowo-sierpniowe 2007 I Ich Szczęśliwe Mamy
Weroniczk iJoannah - najfajniejszy program do obróbki zdjęć, wg mnie, jest IrfanView. Prosty w obsłudze i darmowy A zmniejszam na chybił trafił, najwyżej się nie załduje za pierwszym razem.Dzisiaj oglądałam program "Mamo to ja" i dowiedziałam się, że dziecko nie powinno spać na spacerze jesli jest mróz Ponoć zimne powietrze dostaje się do rozluźnionych dró oddechowych i choróbsko gotowe. Muszę zmienić przyzwyczajenia Iwka, ja czasem też strajkuję...Mam ubaw z mojej Emci. Podczas zmiany pieluszki, gdy rozpinam zużytą, to podnosi wysoko obie nóżki naraz . Zdarza się to przy każdej zmianie ![]() Ps. ja też proszę o namiary do naszej klasy Oto zdjęcie Emilki jakie będzie mieć w paszporcie a drugie to Jagódka jak miała 4 miesiące ( dla porównania)
|
#4832 |
|
Zakorzenienie
|
wyslalam zdjecie Adrianka na wakacyjnedzieci@wp.pl do galerii
![]() prosze o uaktualnienie
|
#4833 |
|
Zakorzenienie
|
Ja używam Corela 12 i tam widzę w czasie zmniejszania jaki jest już rozmiar
|
|
#4834 |
|
Rozeznanie
|
lea twoje maleństwo jest rozkoszne, a w tej kurtce jak lord jakiś
![]() iwka wcale ci się nie dziwie śpiące dzieciaczki są po prostu słodkie. a co do wychodzenie codziennie na spacer, to ja staram się jak najczęściej ale zdarzyło się kilka razy że nie byłyśmy, wiec nie miej wyrzutów sumienia. kropka, przykro mi z powodu twojej koleżanki, wiem co ona czuje bo przechodzilam to trzy razy :-( a co ja poradzę jak Oliwcia na dworze zawsze spi
|
#4835 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i ja również
|
|
#4836 |
|
Zakorzenienie
|
lea to zdawaj relacje z placu boju marchewkowego
ja dołacze we wtorek ![]() a co do Natalki to chcialam conajmniej 1,5 roku przerwy ale nie wiecej jak 2,5
|
|
|
|
#4837 |
|
Rozeznanie
|
Wklejam wreszcie nowe zdjęcia Oliwci
|
#4838 |
|
Zadomowienie
|
lea, ale mieliście cieplutko
, 4 godziny spaceru ... no no, wytrwała jesteś Kanciu, ucałuj dzielnego Apusia kropeczko, jestem pewna że zauroczysz teściową katia, tak, ja wtedy dałam Matiemu słoiczek zamiast jednego mleczka, ale widocznie to jeszcze dla niego za dużo, a herbatki koperkowej nie lubi, do tej pory lubił rumiankową, ale ostatnio coś mu nie pasi, więc wczoraj kupiłam mu jabłko z melisą i ciekawa jestem, czy mu przypasuje...Mam nadzieję, bo jabłuszko powinno dobrze działać na trawienie a meliska uspokajająco. Zobaczymy ![]() Kancia, Lea, Kropka, wow, ja już nie chcę więcej dzieci . Za wygodna jestem.Lea, słodziak z Maksa ![]() iwka, fotki boskie, też mi się bardzo podobają słodziutkie śpiące bobasy, no i oczywiście czarno - białe zdjęcia są the best ![]() izuniak, no bomba zdziwienie Emcia strzeliła , Mati też podnosi nóżki i pupę przy zmianie pieluszki, to się nazywa współpraca
|
#4839 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ciekawe jak to bedzie po cesarce![]() ale ona jest slodka taka do zacalowaniaCytat:
jesli chodzi o angielski to musze sie pochwalic ze faktycznie znam biegle choc uczylam sie tylko w liceum. kilka lat w anglii pomoglo bardzo. w domu mowimy glownie po angielsku bo moj tz dopero od niedawna chodzi na kurs. jest bardzo pojetny. naprawde musze go pochwalic bo bardzo latwo mu to wszystko idzie. a mama tz.. jej trudno dogodzic.. bardzo zasadnicza i powsciagliwa kobieta.. widzialam ja 2 razy a teraz.. boje sie.. Cytat:
)a jesli chodzi o Maksa to jak on moze nie byc slodki skoro ma taka urocza i sliczna mamusie??
|
|
#4840 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie wieczorkiem!
TŻ kąpie Wercię- dzisiaj wyjatkowo późno, bo nam zasnęła o 18.30 na godzinkę lobuziara, a nie było sposobu by ją trzmac taka zasypiającą. Zobaczymy jaka będzie nocka .Zobaczyłam ALBUMIK i jestem dumna,że mamy takie sliczne dzieciaczki. Brawa dla nas!!! ![]() ![]() ![]() Spokojenj nocy. Do jutra.PA!
|
#4841 |
|
Konto usunięte
|
izuniak, ekstra ta fotka paszportowa, taka powazna dziewczynka, a taka słodziutka.
eve, Olivka boska, cieszę się, że ja masz, po takich przejściach. Dzięki za miłe słowa pod adresem mojego synka. Kanciu, ja tak sobie umyśliłam, że drugiego bobaska najlepiej mieć na wiosnę, Maks będzie miał już wtedy 1,5 roku, więc będzie biegał, pogoda wiosenna jest już ok, więc będę mogła całe dnie na podwórku spędzać. A jesienia lub zima... Ja dziennie chodzę na podwórko, nawet jak było minus jeden, to się zmobilizowałam i na 30minut wyszłam. Chyba że leje deszcz, to wtedy rezygnuje. A takie długie spacery dobrze robią, głównie na masę ciała. Przed ciążą moja waga wahała się w granicach 45kg (okres letni)- 47kg (okres zimowy, rezerwy tłuszczu większe), a teraz mam wage letnia i bardzo dobrze się z tym czuję. ![]() iwka, śpiąca Weronika jest słodsza niż Śpiąca Królewna z Disneya. |
|
|
|
#4842 |
|
Zakorzenienie
|
Juleczka ja biologiczne dziecko tez chyba tylko jedno ...
Ajanna, a o co dokładnie chodzi twojej pediatrze z tym"picem mąki" w przypadku takim jak mój mąż sama 'bezglutenowość" skrobi pszennej nie wystarczy on jest bowiem na pszenice sama w sobie uczulony kropka zazdroszczę mi się marzy podszkolić mój angielki który kiedyś był bardzo dobry bo używany ... iwka2002 dzięki trochę uff we wtorek na szczepienie i zobaczymy co nasz suchy pediatra powie ... ja wychodzę codziennie bo ja chcę i pola najładniej śpi i pies sie wybiega i zakupy ktoś musi zrobić ale jak nie wyszłam raz nie miałam wyrzutów bez przesady ![]() Weronika ma cudoooooowne włosy Pola zazdrości
|
|
#4843 |
|
Zakorzenienie
|
Patrilla a co myślisz o adopcji
![]() ![]() ![]() Juleczka ![]() lea to dobry plan jest ale ciezko tak trafic
|
|
|
|
#4844 |
|
Zadomowienie
|
eve ale Oliwka rośnie jak na drożdżach.
Anula te kupy są zbite, więc pewnie to jednak od jedzonka. Ale nie męczy się więc to najważniejsze. Mąż dostał znowu tydzień zwolnienia i już mnie denerwuje. Stwierdził, że to przeze mnie ciągle jest chory, bo nie dałam mu się wyleżeć ostatnio , bo musiał robić mleko dla małego. Ale jak przyszedł piątek i spotkanie z kolegami to cudownie wyzdrowiał. A teraz powiedział, że będzie leżeć, bo nie ma zamiaru umrzeć przy trzydziestce.Jak mu nie przejdzie to ma zrobić prześwietlenie płuc. Dzisiaj w aptece spotkał żonę brata ciotecznego. Ich syn to jego chrześniak. Mały ma 3 lata. Od 10 dni nie może się załatwić. Jak ona poprosiła go, żeby spróbował to on jej odpowiedział, że się boi, że ich pozabija
|
#4845 |
|
Zakorzenienie
|
kanciu myślę od lat, ale jak będzie zobaczymy ...
![]() kasia_mw fakt mężczyźni najczęściej nie umieją chorować
|
|
#4846 |
|
Zadomowienie
|
Patrilla, ja też o tym myślę. Tym bardziej, że mój mąż wychowywał się w rodzinie zastępczej i mamy jakieś takie poczucie, że powinniśmy, a na poród i noworodka już sama świadomie się nie zdecyduję
. Myśleliśmy o adoptowaniu roczniaka, ale to na razie tylko plany...kasiu, bał się , że ich kupą pozabija lea, Mati też zawsze śpi w wózku .kropeczko, też ci zazdroszczę , ja jakoś nigdy nie mogłam się nauczyć angielskiej gramatyki (leń ze mnie) pomimo iż zawsze lubiłam angielski. No i "kali jeść kali srać się dogadam" . Jeśli chodzi o dziąsełka to na szczęście w nocy Mati śpi. Ale ma problemy z zaśnięciem. U nas pomaga od zawsze jak się położy TŻ koło niego na tapczanie bardzo blisko i trzyma go za rączkę. To go uspokaja
|
#4847 |
|
Rozeznanie
|
kropka, lea dziękuje bardzo, Oliwcia jest naszym oczkiem w głowie, mam nadzieję że jej nie rozpieścimy za bardzo
![]() kasiu dzięki, moje plecy podzielają twoje zdanie , mój mąż przeczytał o niedoli Karola i bardzo się z nim solidaryzuje , Łukasz natomiast postanowił nie przewijać Oliwci bo boi się rotawirusa (mała była na niego teraz zaszczepiona)juleczko podziwiam was, stworzenie rodziny zastępczej to nie lada wyzwanie, i bardzo szlachetne
|
#4848 |
|
Zadomowienie
|
eve Karol stwierdził, że bardzo dobrze, że się z nim solidaryzuje. A mój mąż boi się smrodowirusów i jeszcze ani razu nie przewinął Krzysia. Ach ci faceci.
juleczko chyba właśnie tak to powinniśmy odbierać. Mały mądrala. Kiedyś będąc z mamą na spacerze zapytał się jej czy jest z niego dumna. I jak wsiadają do samochodu to przypomina jej o włączeniu świateł (od momentu gdy zmieniono przepis na jazdę 24 h na dobę na światłach)
|
#4849 |
|
Rozeznanie
|
kasiu mojemu pewnie też o to chodzi tylko wymówkę cwaniak sobie znalazł, a jest w tym dobry, np nie zmywa naczyń bo ma alergie ale ja mimo iż jestem chora muszę zajmować sie dzieckiem, mój ślubny jak usłyszał, że źle się czuję natychmiast poinformował mnie, że go boli głowa i w ogóle to chyba go coś bierze
|
#4850 |
|
Zakorzenienie
|
Wróciłam!! Przeczytałam co napłodziłyście przez ten prawie tydzień, kiedy mnie nie było. Oj dużo tego
![]() Byłam z cała familią na targach poznańskich. Alicja była pierwszym handlowcem . Z naszej stałej knajpki w Poznaniu dostała misia z napisem "my first Christmas" a z hotelu drugiego z kokardką. Jutro wkleję zdjęcia z targów jak je zgram z cyfraka. Szlajała się z nami po hotelu, knajpach, wędrowała po stoiskach, ogólnie było bosko tylko po tym wszystkim jestem wykończona fizycznie. Ala je już różne zupki, oczywiście te z mięskiem, bo bez mięska nie podchodzą . Poza tym nadal masakra ze spaniem... W ciągu dnia urządza sobie 2 -3 (max 4) drzemki po pół godziny, budzi się z uśmiechem na usteczkach, świeża jak poranek i czeka na zabawę. Namiętnie wyzywa swoje zabawki, wrzeszczy na nie bezlitośnie. Szkoda, że nie można tu wrzucać plików dźwiękowych... byście chyba ogłuchły . Pije sama herbatkę z buteleczki, uwielbia kiedy pies położy się koło niej bo może go tarmosić, ogólnie pociecha super. Na razie nigdzie się nie wybieram i obiecuję regularny udział w waciku.
|
#4851 |
|
Zakorzenienie
|
Ojjj baby was zostawić
![]() Nie nadążam za wami. Wybywam i dlatego mnie nie ma, a tu tyle czytania ![]() kropka ale tekst " babcia angielska " Będzie dobrze Przeżyjesz izuniak zdjęcie Emci super, ale minke zrobiła ajanna drugie imiona super noszą chłopaki juleczka no to przybij piątkę, bo ja na drugie dziecko się też nie zdecyduje - jeszcze mi nie przeszło po porodzie, kolkach i wogóle ![]() Zawsze chciałam dwójkę dzieci i z różnicą 5-7 lat, ale podziękuję ![]() Także podziwiam was dziewczyny, że chcecie tak szybko drugie dziecko. Mam paru znajomych, którzy się zdecydowali tak szybko na dziecko i teraz mówią, że teraz nie zdecydowali by się tak szybko. I już nie róbcie z siebie takich starych dup, bo każdy ma tyle lat na ile się czyje ![]() I dzieciaczki mjak zwykle urocze, coż innego można powiedzieć ![]() Robert ma wolny weekend, jutro idziemy na urodziny, w niedzielę do mojej mamy na obiad, a potem do znajomych, którzy czekają na Agatkę - termin na 9 grudnia
|
#4852 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Looknij na mojego księcia ![]() Obyście się wyspali. [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;5861643] A kiedy planujecie Natalke? Bo my mamy w planach Zuzię, tak na wiosnę 2009 roku. Oto fotki, z wczorajszej zabawy, i z dzisiejszego spacerku w nowej kurtce. W sumie dostał trzy!! A ja się tak zastanawiam czy będziemy starać się o drugie dziecko. W sumie chciałabym córcię do kompletu ![]() Maksiu boski i kurteczka też. Cytat:
A co do spacerów - raczej wychodzę codziennie, ale wyjątki też się zdarzają. Dziś byliśmy 2 godziny, bo pogoda ładna, że aż chciało się chodzić. Miki przespał całą drogę. Cytat:
![]() Paszportowe zdjęcie Emilki zabójcze Co za minka!Fajniutka Dzień ok. Wczoraj po tych 230 ml spał do 5.15. Mógłby tak zawsze. Dziś wypił 200, zobaczymy jaka będzie noc. A to moje dziecię w kolejnej koszuli
|
|
#4853 |
|
Rozeznanie
|
ewa.nea twój synuś to istny model
|
#4854 |
|
Wtajemniczenie
|
Jessuuu, ale pogoda
.Juz nie wiem jesień to czy zima??? My klasycznie w nocy trzy budzenia na cycucha/w tym jedno dopiero o 6.45 , taki ma rytm moja cóka i wara mi do tego .Zauważyłam,że im Wercia starsza tym mam mniej czasu .Kiedyś leżała w łóżeczku czy siedziaław leżaczku tak długo jak ja chciałam, a teraz to ona tu rządzi.Ale i tak ładnie wytrzymuje bawiąc sie sama/ nawet 40 minut/. Znam dZieci o wiele bardziej absorbujące, które non stop potrzebuja zainteresowania.Przewijan ie przez te jej wygibasy tez nam się wydłużyło i kąpiel, bo jest teraz więcej zabawy.Tak więc czasu co raz mniej...Dziewczynki czy któraś z Was też strasznie chudnie. Ja kurcze już ważę 5 kg mniej niz przed ciążą. Zwalam to na karmienie piersią,ąle aż tak?? W połowie wrzesnia robiłam morfologię i było ok, ale chyba powtórzę. No i na dodatek kondycja włosów sie pogorszyła .Mamusie karmiące cycuchem- czy suplementujecie dietę? Ja biore prenatal ,ale zastanawiam sie nad jakims olejem z wątroby rekina- nie wiem czy mozna karmiąc.Na ulotce niby nic nie jest napisane.Zapytam pediatrę, ale wvcześniej chciałam WAs. ![]() ewa.nea, eve, kropka, izuniak,lea - Maluszki superanckie!!! patrilla- Pola ma też cudne włoski i tez od urodzenia O 12. 00 mam lekcje angielskiego z mało lotnym gimnazjalistą, a potem spacerek we mgle .
|
#4855 |
|
Zakorzenienie
|
Mikolaj jest super..
ja wciaz sprzatam i pucuje najmniejsze szcegoly. Adi ladnie ubrany.. nawet okna umyte w koncu powiesilismy firanki.. uufff.. A moj bandziorek poszedl wczoraj spac o 23ciej zawsze 20 i spi a wczoraj jakby go ktos zauroczyl. ![]() minisiu no babcia angielska i babcia polska nawet tz tak mowi
|
#4856 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Kacper tez zawsze zasnie na spacerze. gora 20 min i juz spi. poprostu kolysanie usypia. a wertepy najbardziej lubi. kropeczko ja tez cie podziwiam. ja nigdy nie mialam glowy do jezykow. za to do matematyki to i owszem. Kacper walnal wlasnie kupala po marchewce. myslalam ze ![]() jak ja powachalam, a co doiero bedzie jak zacznie miesko jesc. juz sie boje. |
||
|
|
|
#4857 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.Udanego dnia życzę i całuski dla wystrojonego Adiego
|
|
#4858 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i nie trafie z powrotem do domu.Kacper tez ma 3 karmienia w nocy. wczoraj zasnal o 19:10, a jadl o 16:30 i myslalam ze sie obudzi za pol godz a papu, a tu spal do 21, i spal by dalej, ale nam prad wylaczyli i chcialam juz isc spac, wiec go nakarmilam przez sen kaszka, ale wypil tylko 100 ml bo zasnal. potem pobudka o 1, 5, o 7 i 8 dalam smoka i wstal o 9. ja biore femitala i przez jakis czas bralam tran, ale teraz kasy malo i go nie biore. jak fundusze sie podreperuja to znowu zaczne brac. ale nikogo sie o pozwolenie nie pytalam. z wlosami to podobno jest tak, ze w ciazy nie wypadaja, i po ciazy wypadaja te co by mialy wypasc wczesniej i te biezace i dlatego sie wydaje ze ich wypada wiecej. moja waga jest taka sama jak przed ciaza, ale biore tabletki anty i one prawdopodobnie nie pozwalaja mi schudnac wiecej. |
|
|
|
|
#4859 | |||
|
Zakorzenienie
|
A dziękuję
Cytat:
Dzięki za miłe słowo o Mikim Cytat:
Teżbyśmy musieli trochę mieszkanie ogarnąć ![]() Cytat:
|
|
#4860 |
|
Zakorzenienie
|
czesc ciotki klotki
![]() mój dzidź poszedł wczoraj spac o 20.30 przebudził sie o 22. a później spał do 7 rano !! ![]() byliśmy na zakupach i kupiłam mu marchewkę, jabłuszko i kaszkę ryżowo - kukurydzianą, chcialam tylko kukurydzianą ale nie było do tego łyżeczkę z kolorowymi nadrukami ![]() rano nakręciłam mały filmik z Adrianem w roli głównej później Wam pokażę ![]() edit: filmik pt: "Śniadanko Apusia" ![]() http://pl.youtube.com/watch?v=XyFPmXjuMV4 a to fotki z dzisiejszej sesji . Edytowane przez Kancia Czas edycji: 2007-11-24 o 13:31 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:17.

Weroniczk i
A zmniejszam na chybił trafił, najwyżej się nie załduje za pierwszym razem.
Ponoć zimne powietrze dostaje się do rozluźnionych dró oddechowych i choróbsko gotowe. Muszę zmienić przyzwyczajenia
Iwka, ja czasem też strajkuję...

. Za wygodna jestem.

, bo musiał robić mleko dla małego. Ale jak przyszedł piątek i spotkanie z kolegami to cudownie wyzdrowiał.