![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wasze ulubione potrawy wigilijne???
Bloondyna a te śliwki to w jakim sosie robisz??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
moje dwie ulubione potrawy to kapusta z grochem i makaron z makiem. uwielbiam, jednak zawsze sa to potrawy ostanie z poddawnych, a wie jestem najedzona, ale zawsze musze zjesc
![]() natomiast nie lubie kompotu z suszonych owocow,jednak ze to tradycja to konczy sie na malym lyczku ![]() no i z ciast oczywscie uwielbiam makowca. a uszka tez mam tylko z grzybami. a wigilia rowno za miesiac, juz sie nie moge doczekac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
I ja też... Uwielbiam kulinarny aspekt świąt
![]() Moi faworyci: - makowiec, sernik, pierniki! - kompot z suszu, z mnóstwem uwielbianych przeze mnie suszonych owoców. Jedyny kompot, który wprost kocham ![]() - kapusta z grochem i grzybami... Jadam tylko raz w roku. - odpowiednio przyrządzony karp jest również przepysznym daniem, ostatnio jadłam kilka lat temu, ale uważam, że to najsmaczniejsza ryba. ![]()
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
a u mnie co do ryb to jest karp i jeszcze druga jakas ryba, a konkretniej to filet.
i juz wlasnie od jakis trzech lat jadam wylacznie filet, ze wzgledu na brak osci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ja juz sie boje wigilii...nadal mam spore opory przed jedzeniem i siedzenie przy stole to dla mnie straszna walka...a zwlaszcza jak pojde do kogos gdzie serio sie SIEDZI (bo u mnie zjadam kolacje i odchodze) a na stole tyle pysznych i bardzo tuczacych rzeczy... ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bywasz na Dietetyce, powinnaś wiedzieć, że nie da się przytyć przez 2 dni. Przecież nie będziesz żreć jak wieloryb, aż do bólu brzucha, nie? Nic się nie stanie od paru bardziej obfitych dni. Poza tym, nie odchudzasz się już. Przetłumacz to sobie i ciesz się jedzeniem oraz świąteczną atmosferą.
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
Ach swięta .... lubię to całe zamieszanie przed swiętami . pitraszenie w kuchni i zapach gotowanego jedzonka ktory szaleje po całym mieszkaniu
![]() Ulubione potrawy hmmmm barszcz czerwony z uszkami ( uszka mniam mniam) makowiec kompot z suszu grzybowa
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
Ja pamiętam jak w święta byłama na diecie... Zjadałm ciasto, a później jakieś mordercze ćwiczenia wykonywałam by to spalić
![]() ![]() Moja ulubiona potrawa wigilijna to pierogi z kapustą i grzybami (robione przez babcię). W trakcie roku też je robi, ale w Wigilię smakują całkiem inaczej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Zdecydowanie KARPIK
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Jak was poczytałam to mi ślinka zaczęła napływać...
Już się nie mogę doczekać. U mnie w rodzinie nie ma zbyt wielu typowych potraw wigilijnych. Nie przemęczamy się zbytnio. Zawsze jednak jest uwielbiana ryba po grecku i smażone kapelusze podgrzybków. I oczywiście kompot z suszu. A ze słodkości jest ciasto z krakersami. Jeśli ktoś lubi kontrasty smakowe, polecam. Krem do karpatki przekładany słonymi ciastkami. Pychota. Jest sernik na zimno i koniecznie szarlotka. A moje antypatie to kluski z makiem (brrr), karp (przez ości) i czerwony barszcz (cały rok uwielbiam, nie wiem czemu, w wigilię nie mogę przełknąć, podjadam tylko uszka cichaczem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Wtajemniczenie
|
Na święta wiele pięknych potraw gości u mnie na stole, jednak ja wielbiciel stworzeń pływających najchętniej wcinam KARPIKA smażonego, czy inne rybki,jak np. śledzik, który gości jako przystawka. Poza tym przepyszny barszczyk z uszkami. Uwielbiam uszka domowej roboty, delikatne, wręcz perfekcyjnie zrobione, ślicznie prezentujące się na talerzyku :P Lubię też pierogi, ale w pojedynku uszka vs. pierogi wygrywają zdecydowanie uszka. W słodkich potrawach nie gustuję, jak również w kompocie z suszonych owoców. Ciasta popróbuję zawsze każdego, ale moim przysmakiem od dawna jest włoskie ciasto Panetone, ale nie to w wersji klasycznej z rodzynkami, a to z lekko płynnymi plamami czekolady w cieście i w polewie czekoladowej. Zazwyczaj ciasto pojawia się u mnie, gdy przylatuje na Wigilię moja ciocia, więc jest to dla mnie już taki świąteczny wyznacznik... Z przystawek to oczywiście wszędobylskie grzybki z własnego lasu.
![]() |
#75 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Ja lubię:
ciasta ![]() barszcz z uszkami pasztet wege na śniadanie i dużo dużo innych, właściwie prawie wszystko lubie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
karpia mmmnniiamm
![]() |
#78 |
Konto usunięte
|
kluski z makiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Rozeznanie
|
Zdecydowanie barszcz z uszkami. Mogłabym go jeść non stop
![]()
![]() |
#81 |
Rozeznanie
|
tylko i wyłącznie uszka z grzybami a do nich barszcz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Raczkowanie
|
Zdecydowanie uszka z grzybami ( ale ja je jem bez barszczu bo za nim nie przepadam ) oraz rybka po grecku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Wtajemniczenie
|
Pierożki i barszczyk z uszkami mmm
![]()
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
widze, ze watek ucichl to pisze
![]() szykujecie juz cos na swieta? bo u mnie jak narazie zostala lista zrobiona co bedzie do jedzenia no i w ten sposob powstala gigantyczna (no moze przesadzam, ale duza) lista zakupow. ogolnie to na wigili bede miec ok 20 ososb, a wiec wg mnie duzo,ale to lubie. a tak do przygototwan to planuje zrobic piernik na swieta. moze ktos ma jakis przepis to wyprobuje jeszcze przed swietami? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Ordnung muss sein!
|
barszcz z uszkami
pierogi mmz kapusta i grzybami i chociaz nie cierpie sledzi to uwielbiam sledzie po litewsku z suszonymi grzybami |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Konto usunięte
|
Barszcz z uszkami (kapusta+grzyby, bo przecież w święta nie je się mięsa), pierogi, marcepan i wszystkie ciasta, chociaż ciasta są w ciągu roku.. a barszczu nie ma, więc jednak barszcz wygrywaXD
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
pierożki z kapusta i grzybami xP
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Rozeznanie
|
1. barszcz czerwony z uszkami (z pieczarkami) - maj big big lof
![]() 2. pierogi z kapustą polane cebulką zeszkloną na masełku.. (już czuję zapach tego masła.. ![]() 3. kapusta z grzybami i grochem (którego i tak nie jem ![]() 3. makowiec ![]() 4. sernik na zimno z rodzynkami i galaretką, ale tego to już nie jadłam kilka lat i nie zjem, bo tam surowe jajka trzeba dać, a mama się boi ptasiej grypy ![]()
"The sun sets in the west Representing a new dawn Continue do your best and life goes on and on." G. licencjuszka resocjalizacji. przyszła pani mgr, psychoterapeutka i dancehall queen ![]() bo miłość jest silniejsza niż śmierć. http://www.nowakadriana.blog.int eria.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Konto usunięte
|
Barszczyk z uszkami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zadomowienie
|
barszcz z uszkami
![]() piernik ![]() pierożki z kapustą ryba (dorsz - mój ulubiony ![]() sernik Już nie mogę się doczekać ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:56.