Sierpnióweczki 2016! Część III. - Strona 125 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-04-11, 10:26   #3721
emenyx
Zadomowienie

Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część III.

Cytat:
Napisane przez Krefetka Pokaż wiadomość
ja niestety nie potrafię przebrnąć przez żadną ze stron, która wyszła spod pióra Sienkiewicza.
mi Quo vadis bardzo sie podobalo czytalam chyba z piec razy, a reszta srednio mi sie widziala. Czytalam z przymusu....
emenyx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 10:28   #3722
gosiaczkam
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez emenyx Pokaż wiadomość
a nad ktore morze sie przeprowadzasz? polnocne czy baltyckie? Ja mieszkam nad baltyckim
Nad Bałtyckie... dokładnie do Lubeck. Prześledziłam Twoje zdjęcia na blogu i już nie mogę się doczekać zwiedzania tamtych okolic chociaż Bawaria też piękna i troszkę szkoda ją opuszczać
gosiaczkam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 10:28   #3723
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Orange_tree1 Pokaż wiadomość
Muszę sobie poszukać tego odcinka, faktycznie kiedyś do widziałam

Dokładnie. Ja swojego syna także planuję wychowywać w duchu podziału obowiązków. Z resztą jak opowiadałam mój TŻ nie ma taryfy ulgowej w pracach domowych do tego ma iść na tacierzyński więc chyba młody (o ile nadal chłopakiem pozostanie) sam uzna taki model rodziny za "normalny"
U mnie też jest podział obowiązków do tego Tż w większości gotuje, więc raczej się nie martwie.

Mój będzie miał tylko 2 tyg Tacierzynskiego i 2 tyg urlopu pewnie to minie zbyt szybko
Stary 2016-04-11, 10:36   #3724
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
Pochwal się spodniami

Położna środowiskowa nie może mieć więcej niż 6600 kobiet pod opieką
ale że jednocześnie 6600 kobiet? to chyba sporo do ogarnięcia

Cytat:
Napisane przez Aniol1985 Pokaż wiadomość
Szaleństwo zakupów
łaaał ile rzeczy!

Cytat:
Napisane przez Origa Pokaż wiadomość

Bez szczerej rozmowy się chyba nie obejdzie Może powiedz mamie, że chcecie kupować sami, bo to dla Was duże przeżycie i przyjemność? I że chcecie to razem przeżywać?

A my dziś byliśmy oglądać wózki. I jak do tej pory myślałam, że wezmę uzywany Tako od koleżanki, tak po dzisiejszej wizycie w sklepie (prawie 1,5 godz.) na 99% jesteśmy zdecydowani na Delti Amelis Pro (x-lander) W sklepie była taka specjalna "ścieżka próbna" z różnymi rodzajami podłoża (kostka brutkowa, kamienie, drewno itd.) po której jeździłam 5 różnymi wózkami, które on-line mi się podobały i bardzo się cieszę, że mogłam zweryfikować "na żywo" swoje myślenie. Naprawdę duża gondola (w porównaniu z pozostałymi), świetnie amortyzowane 4 koła i fajny system mozliwości łatwej zmiany tej amortyzacji (soft lub hard) w zależności od terenu to są dla mnie naprawdę istotne kwestie. Plus super zwrotność, mega prosty system składania no i mozliwość wpięcia fotelików maxi cosi Trochę się rozpisałam, ale jestem ciekawa czy któraś z Was miała do czynienia z tymi wózkami

Będę musiała przy najbliższej okazji z mamą o tym pogadać. trudno będzie, no ale muszę. Co do wózków to faktycznie, oglądając "na żywo" zmienia się zdanie często o 180 stopni

Cytat:
Napisane przez asienkaroza Pokaż wiadomość

są dwa wyjścia albo powiedzieć wprost, albo pakować wszystkie rzeczy głęboko w szafę ja tak robię niestety o ile moja mama zawsze daje pieniądze żebym sama kupiła to teściowa tego nie rozumie i zasypuje wnuczkę ubrankami nie z tej daty ja mam z mężem zasadę, że jeżeli kupuje coś używanego to nie wnosimy tego nawet do domu tylko jak wracamy ląduje w śmieciach, a nowe rzeczy lądują głęboko w szafie wiem, że brzmi tragicznie, ale teściowa kupuje rzeczy w których chyba my chodziłyśmy jak byłyśmy małe, tego nawet nie da się ubrać bo np śpiochy są szersze niż dłuższe, a nowych niestety nie kupi w sieciówce tylko w osiedlowym sklepie, gdzie asortyment nie zmienił się od 40 lat mówienie że to nie nasz gust nic nie daje...

ja też jestem za kupieniem rozmiaru 56, jak dla mnie podwijanie sto razy rękawów jest niewygodne dla maluszka
współczuję sytuacji z teściową ale czuję, że z moją będzie nie lepiej

co prawda póki co jest cisza, ale ostatnio np wymyśliła, że ona naszej córce szykuje u nich w domu łóżeczko- jest to mebel, w którym spał jeszcze najstarszy kuzyn mojego męża, więc ma prawie 40 lat i nie to by było najgorsze (bo odrestaurowane łóżeczko może być extra), a to, że materacyk jest niewiele młodszy... więc już zapowiedziałam mężowi, że ma tę sprawę załatwić, bo Małgosia nie zbliży się do tego materacyka nawet na odległość 5 metrów, a już nie wspominając o spaniu w tym...

Cytat:
Ja dziś otrzymałam magnuma z masłem orzechowym. Niestety podwójna czekolada nie przypadła mi do gustu. Samo masło z lodem cudo ale jak dla mnie bez czekolady.

Zostaje jednak przy solonym karmelu i magnum truskawkowym.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ta podwójna czekolada to tez przesada wg mnie... ale i tak strasznie mi te lody smakują

Cytat:
Napisane przez shybuya Pokaż wiadomość
Cześć kochane Nadrabiam Was od czwartku, zatrzymałam się ostatnio na postach z soboty wielkanocnej Wobec tego nie dziwne, że ciągle nadrabiam i się nie odzywam Jeszcze nie skończyłam, ale piszę, bo ktoś tam się interesował międzyczasie co się dzieje z tą dziewczyną, co miała uczulenie na kapsułki do prania

Zatem, żyje(my) Nie miałam kompa przez jakiś czas, a na tel to średnio mi się wizaż czyta, stąd moja nieobecność.
Gratuluję wszystkich chłopców/dziewczynek, dobrych połówkowych i wszystkiego Wam gratuluję

Zazdroszczę wyprawek. Jak dopiero zaczęłam o tym myśleć, bo uświadomiłam sobie, że 6 miesiąc (dziś mam 23t2d) to już nie przelewki, a ja z ręką w nocniku. Zamówiłam na allegro parę pierdół, ubranek nie mam, bo ponoć mam dostać spadek, ale to takie słowa, które mogły być rzucone na wiatr, poczekam do maja I już robię zamówienie na gemini. Więc mam nadzieję, że do maja właśnie ze wszystkim się ogarnę

Niby jestem 3kg do przodu, a czuję się jak bania. Chce mi się żreeeeć !! Nawet mama zauważyła (byłam u niej prawie 2 tygodnie), że więcej jem, codziennie obiady z dokładką, a właściwie podwójne obiady I lody po litrze na dwa dni Będę torbiszonem... Choć na razie czuję, że schaby mi urosły ...

P.S. Jak miło wreszcie napisać na Sierpnióweczkach, jak tak Was (nas!) czytam, to nawet TŻ się pyta co u Was słychać, hihi pozdroooo
fajnie, że się odezwałaś! co do wagi to ja też mam jakieś 3,5 kg do przodu. A skompletowanie wyprawki (a przynajmniej tych podstawowych rzeczy) to dość szybka sprawa, więc nie stresuj się dasz radę sprawnie to ogarnąć.

Cytat:
Napisane przez Fantasmagori Pokaż wiadomość
Dzwoniła na skype siostra TŻ i pokazała co kupiła... nie dość że pełno ciuszków to jeszcze leżaczek bujaczek ona chyba cieszy się najbardziej poza nami z malutkiej już zakochana w bratanicy po uszy nakrzyczeliśmy na nią że takie drogie prezenty robi ale mówi że u nich takie rzeczy inaczej wychodzą cenowo niż w Polsce a poza tym jest ciocią i ma prawo robić prezenty jakie chce
fajnie ze strony szwagierki!

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Nie zaczynajcie ze mną tematu książek dla dzieci, bo do porodu nie skończę :P . My mamy z mężem na tym punkcie turbo fioła. Maksym uwielbia, jak mu się czyta, od samego początku czytaliśmy, pokazywalismy książeczki kontrastowe. Teraz nawet 40 minut potrafi siedzieć na kolanach i słuchać. A książek to Maksym ma ze 200 :O
też bym chciała, żeby nasza Małgosia lubiła słuchać czytania książek mam nadzieję, że tak będzie

Witam poniedziałkowo!

Ależ dzisiaj senny dzień... a mam do ogarnięcia nieco mieszkanie, bo jak zwykle przez weekend niewiele zrobiliśmy ale skoro mam męża tylko 2 dni dla siebie (w tyg widzimy się może z godzinę przed jego wyjściem do pracy, a wraca dość późno, więc wieczorem tego czasu też za wiele nie ma...) to nie będziemy sobie zaprzątać głowy sprzątaniem
Stary 2016-04-11, 10:37   #3725
Kasmina
Rozeznanie

A ja przeczytałam krzyżaków i byłam zaskoczona -mi się podobała ta książka
Kasmina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 10:39   #3726
florencee
Zadomowienie

Cytat:
ja niestety nie potrafię przebrnąć przez żadną ze stron, która wyszła spod pióra Sienkiewicza.
A mi się podobało prawie wszystko - "Krzyżacy", "Quo vadis", Trylogia, "W Pustyni i w puszczy", tylko te nowelki były smętne.

Cytat:
Napisane przez TinkerrBell Pokaż wiadomość
Sinobrody! Ja mam tą książkę cały czas! Już byłam trochę starsza ok 9 lat, a pamiętam to jako coś przerażającego...
Ja byłam tak przerażona, że powiedziałam mojej mamie, żeby ją zabrała ode mnie, nie wiem co się z nią stało.

Cytat:
Muszę sobie poszukać tego odcinka, faktycznie kiedyś do widziałam

Dokładnie. Ja swojego syna także planuję wychowywać w duchu podziału obowiązków. Z resztą jak opowiadałam mój TŻ nie ma taryfy ulgowej w pracach domowych do tego ma iść na tacierzyński więc chyba młody (o ile nadal chłopakiem pozostanie) sam uzna taki model rodziny za "normalny"
Też tak chcę wychować dziecko. Mąż chyba na tacierzyński nie pójdzie, weźmie tylko normalny urlop na początek, ale obowiązki w domu wykonywał będzie jak najbardziej.
florencee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 10:41   #3727
emenyx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gosiaczkam Pokaż wiadomość
Nad Bałtyckie... dokładnie do Lubeck. Prześledziłam Twoje zdjęcia na blogu i już nie mogę się doczekać zwiedzania tamtych okolic chociaż Bawaria też piękna i troszkę szkoda ją opuszczać

no to dobrze trafilas. Lubeck to najpieknijesze miasto w Schleswig-Holstein, i macie piekny port, wielka plaze w Travemünde. Gdy zaczniesz zwiedzac troche okolice stwierdzisz, w jak pieknej miejscowosci mieszkasz
Oczywiscie Bawarii nic nie pobije, ale w Lübeck tez Ci sie spodoba. nastaw sie na silne wiatry i czesty deszcz- to spory minus mieszkania tutaj...
emenyx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 10:44   #3728
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie też jest podział obowiązków do tego Tż w większości gotuje, więc raczej się nie martwie.

Mój będzie miał tylko 2 tyg Tacierzynskiego i 2 tyg urlopu pewnie to minie zbyt szybko
Mój tez planuje własnie tyle wolnego po narodzinach. Przynajmniej na początku bede miała wsparcie, a pozniej to juz sama z dzieckiem.

Talantea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 10:45   #3729
Babygirl1990
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kasmina Pokaż wiadomość
Co kupujesz?
Ja używam zamiennie tej oliwki z rossmana, balsamu sexi mama z bielendy i balsamu oillan mama i powiem ci że najbardziej mi ta oliwka pasuje
Późno, ale odpisuję
Zakupy trochę za szybko się skończyły... Dopadło mnie zapalenie pęcherza, a może to maleństwo mi się do niego przytuliło.. wciąż chciało mi się siku i marzyłam tylko żeby zwinąć się w kłębek Na szczęście w domu szybko minęło.
Kupiłam luźną narzutkę z frędzelkami i koszulkę (zdążyliśmy zajść tylko do 3 sklepów [i 3 razy do łazienki])

Cytat:
Napisane przez Afrodita Pokaż wiadomość
Cześć dziewczynki! Dziś mam Połówkowe!
ok. godz. 16 w Łodzi Trzymajcie kciuki!!
W końcu zobaczymy maleństwo może zdradzi swoją płeć w końcu
Trzymamy kciuki! Fajnie że zobaczycie maleństwo
___
Dziewczyny, planujecie zakup monitora oddechu? Elektryczną nianię? Mąż ostatnio czai się na to drugie + kamerka

Zaczyna mi się pojawiać kreska na brzuchu.
Babygirl1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 10:56   #3730
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:

u mnie pierwszy rok macierzyńskiego chcemy podzielić po połowie puki co, zobaczymy czy się to uda zrealizować
12.12.2015 II kreseczki
23.08.2016 Czekamy na Ciebie maleństwo
Orange_tree1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 10:58   #3731
Origa
Rozeznanie

Dzień dobry w kolejny deszczowy dzień
Cytat:
Napisane przez zonamojegomeza Pokaż wiadomość
U Bobo brak regularnosci. Najczęściej koło 19-20 cos sie działo, dzis cisza. Za to po 14 miało aerobik. Wczoraj pierwszy raz ok 23 szalało. Na tym etapie za nic bym nie potrafila okreslic czy jest inaczej niz wcześniej bo właściwie każdego dnia jest inaczej.
U mnie identycznie, nie mam pojęcia od czego zalezy aktywność dzidzi, choć najczęściej rusza sie, jak leżę po południu po pracy albo przed moim snem, ale i rano jej się zdarza i w czasie dnia pracy - na razie dla mnie nie do ogarnięcia

Cytat:
Napisane przez Świniaczek Pokaż wiadomość
Mimo wszystko przypuszczam, że większość szpitali pod tym względem jest ok, akurat ten co mam pod ręką to taki dość "brzydki" przykład
Jeszcze, żeby było komiczniej to rozbudowali tą ubojnię (takie mam zdanie na temat tego szpitala ), ale i tak nie ma kto pracować na tym metrażu A w planach zapomniano zrobić kostnicę, więc w efekcie postawili chłodzony kontener (!!!) obok szpitala i tam trzymali zwłoki W kontenerze, który wyglądał jak taki przytaszczony ze złomowiska, ze specjalnymi "szufladami" na zwłoki
Jakaś masakra

Cytat:
U nas w sumie nie wiem czy może być jedna osoba czy dwie. Ja bym bardzo chciała mamę bo ona mnie kopnie w dupę, że mam się spiąć a tż będzie mnie głaskał i żałował ... no ale zobaczymy ;p
mój tż się porodu średnio boi ale jak mu pokazałam jak ojcowie przecinają pępowinę to mówi, że nie da rady
Mój Tz porodu się nie boi (albo przynjajmniej tak twierdzi), ale ogólnie jest oazą spokoju i ciężko go z równowagi wyprowadzic więc mam nadzieje, że będzie na mnie działał uspokajająco Poza tym "zmuszam" go do oglądania Porodówki (za czym nie przepada), żeby mniej więcej wiedział na co się przygotować

Cytat:
Kupiliśmy "Skarbnica bajek na dobranoc" Póki co czytałam bajkę o ołowianym żołnierzyku i mi się smutno zrobiło, gdy na koniec w ogniu wylądował i się spalił
O matko, to na pewno bajka dla dzieci:rolleyes :

Cytat:
Napisane przez Fantasmagori Pokaż wiadomość
Dzwoniła na skype siostra TŻ i pokazała co kupiła... nie dość że pełno ciuszków to jeszcze leżaczek bujaczek ona chyba cieszy się najbardziej poza nami z malutkiej już zakochana w bratanicy po uszy nakrzyczeliśmy na nią że takie drogie prezenty robi ale mówi że u nich takie rzeczy inaczej wychodzą cenowo niż w Polsce a poza tym jest ciocią i ma prawo robić prezenty jakie chce
Fajna taka szwagierka Moja siostra mimo, że widzimy się dość często, nie wpadła nawet na pomysł, żeby małej coś kupić albo zapytac czy czegoś nie potrzebujemy. Nie mamy jakiegoś super mega kontaktu w stylu wzajemne zwierzenia itd., ale mimo wszystko trochę mi przykro jak nie pyta jak się czuję, a ostatnio skomentowała mój wygląd zdaniem "ale Ci brzuch przez te dwa tyg. urósł"

Cytat:
Ja nie przetrawilam Krzyżaków - jedyna lektura której nie przeczytałam
Może jeszcze Nad Niemnem...przewracalam wszystkie opisy...które czasami były na kilka stron.
Przez Nad Niemnem tez nie przebrnęlam, zreszta dość szybko się poddałam Za to Sienkiewicza przeczytałam bez przymusu i chyba nawet wszystko mi się w miarę podobało Ja generalnie jestem fanka czytania i posiadania książek i zawsze MUSZĘ mieć coś do czytania więc jak mi sie książka kończy, to dbam o to, żeby mieć następną pod ręką Ostatnio właśnie mi sie Nesbo skończył, a bedąc w domu przypomniałam sobie o kolekcji litaratury XXw. z Gazety Wyborczej, którą namiętnie kupowałam i czytałam jeszcze w liceum będąc i jestem już po "Kronikach Marsjańskich", w trakcie "Cesarza" Kapuścińskiego, a w kolejce czeka "Władca much". Fajnie czasem wrócić do klasyki, choć normalnie jestem fanka kryminałów i fanstatyki spod znaku Sapkowskiego, Pilipiuka, Piekary i Pratchetta I mimo, że Tż jest bardziej "oglądaczem" niz "czytaczem" to Helence na pewno będziemy duzo czytać od samego początku

Trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty, bo widzę, że ich całkiem sporo (nie tylko u ginów, ale też u dentystów)
Origa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 11:03   #3732
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Talantea Pokaż wiadomość
Mój tez planuje własnie tyle wolnego po narodzinach. Przynajmniej na początku bede miała wsparcie, a pozniej to juz sama z dzieckiem.
u mnie mąż ma "obowiązkowy" urlop z racji postoju zakładu : pierwsze 2 tyg sierpnia a ja mam rodzić 21.08 więc całkiem do du*y :/
no ale co zrobić, pociesza mnie to, że ma zmiany po 12h więc pracuje tylko 15 dni w miesiącu i pozostałe 15 wolnego do tego mama ma chyba z 30dni zaległego urlopu i też powiedziała, że w te dni co TŻ do pracy ona ze mną zostanie po porodzie także jestem spokojna
bo prawda taka, że ja nawet dziecka w życiu nie trzymałam (poza moim bratem ale miałam wtedy 7 lat i byłam odważna ) a tak to jedynie w rożku, w życiu pieluchy nie zmieniałam ani nie przebierałam takiego maleństwa ... no i nie ukrywam, że się boję trochę czy dam radę
Nie ukrywam, że liczę na ten instynkt macierzyński

---------- Dopisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ----------

Cytat:

Mój Tz porodu się nie boi (albo przynjajmniej tak twierdzi), ale ogólnie jest oazą spokoju i ciężko go z równowagi wyprowadzic więc mam nadzieje, że będzie na mnie działał uspokajająco Poza tym "zmuszam" go do oglądania Porodówki (za czym nie przepada), żeby mniej więcej wiedział na co się przygotować

Ja swojego zmusiałam do paru odcinków
Teraz ma trche spokoju ale za parę dni planuję go znów przydusić żeby chłop wiedział, na co się pisze
Ja powiem szczerze, że nieco mniej panikuje po oglądaniu "porodów". Wcześniej na samą myśl o porodzie sn zaczynałam beczeć teraz się tylko boję hehe
12.12.2015 II kreseczki
Stary 2016-04-11, 11:08   #3733
Lucynka20xd
Wtajemniczenie

GG do Lucynka20xd

dzien dobry

Kciuki za dzisiejsze wizyty duzo ich my mamy jutro

Kasia_ruda piękne kocyki .

My sie wciąż kurujemy.

Kocham , Tęsknie, Czekam . . . ♥♥♥♥♥

Adrianek ♥♥
30.05.2014 /3700g,59cm/

http://www.suwaczki.com/tickers/relg2n0aqox8ccd7.png

Lucynka20xd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 11:08   #3734
Krefetka
Zadomowienie

Sierpnióweczki 2016! Część III.

Moja nowa miłość - wedel gorzka z cząstkami grejpfruitowymi i chrupkami

Uprzedzam - mi tak smakuje ze nie będę sie straszyć składem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Krefetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 11:12   #3735
shybuya
Rozeznanie

GG do shybuya

Orange, odpisałam, bo jestem zakręcona i nie patrzyłam na wiadomości, dopiero dziś rano zajarzyłam

Co do swędzenia - super, minęło! Zmieniłam proszek na niemowlęcy, każde pranie dodatkowo płuczę. W ten weekend nawet już się umyłam normalnym dove pod prysznic, a nie emolientem. Tylko dwa balsamy mi zostały i tak je męczę - szkoda mi je wyrzucić albo zostawić, bo jednak trochę kosztowały, ale są tak kleiste i nieprzyjemne

Ja przeczytałam Quo Vadis i w Pustyni i w Puszczy - bardzo mi się podobały. Krzyżaków odstawiłam po 25 stronie a Pana Wojodyjowskiego przebrnęłam, bo któregoś to roku miałam postanowienie, że przeczytam całą trylogie - chyba nie muszę mówić, że po Panu Wołodyjowskim, nic już nie tknęłam

O książeczkach kontrastowych nie słyszałam, na pewno zakupię i będę synkowi pokazywać i opowiadać Bardzo mi się podoba ten pomysł i czekam na kolejne z gatunki pedagogicznych

Kasia_ruda, prześliczne kocyki!! Cudne, cudne!! Chciałam mamę namówić, żeby wydziergała, ale stwierdziła, że teraz to się nie opłaca, poza tym ona ma już swój działkowy sezon :P Ach, ta moja mamuncia. U mnie talentu do takich rzeczy - brak.

I kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty! W ogóle za wszystkie wizyty z tego tygodnia, bo z tego, co się orientuje - jest ich wiele.

Edytowane przez shybuya
Czas edycji: 2016-04-11 o 11:15
shybuya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 11:14   #3736
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:
Moja nowa miłość - wedel gorzka z cząstkami grejpfruitowymi i chrupkami

Uprzedzam - mi tak smakuje ze nie będę sie straszyć składem
Ja pierdziu musi być pyszna <3 ale ja dziś zobaczyłam 7kg na plusie a dopiero 21tc skończony i sie podłamałam. Niby wg kalkulatorów to norma ale kurde boję się, że końcowo będzie min 20 + :/

Dziś ambitnie spakowałam fit jedzie do pracy a tu na wejściu dziewczyny z ciastem ... noż kurde jakoś udało mi się wykręcić od jedzenia ale nie było łatwo ... zobaczymy jak dalszy dzień się rozegra ... a najgorsze to, że ciągle myślę o tym magnumie z masłem orzechowym .... OMG czeka mnie bycie morświnem jak nic ....
12.12.2015 II kreseczki
Stary 2016-04-11, 11:15   #3737
scoiatael86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez znowuzapomnialamhasla
Z ciastem rychło w czas się odzywam, ale mogę na przyszłość polecić przepis na szarlotkę z suchej masy-jest przepyszna, a jej wykonanie tak proste, że aż niewiarygodne, że to może smakować. Ilość szklanek zależy od wielkości blachy, ważne, żeby wszystkiego było tyle samo. Jeśli robię na większej to wygląda to tak:
2 szklanki mąki
2 szklanki kaszy manny
2 szklanki cukru (plus saszetka waniliowego)
margaryna
jabłka (ok. 10 dużych)- do nich lubię dać cukier z Piotra i Pawła z przyprawą korzenną, można też dodać go do ciasta zamiast zwykłego cukru

Mieszamy wszystkie suche składniki, jabłka ścieramy na tarce i teraz sypiemy: warstwa suchego, warstwa jabłek, warstwa suchego, warstwa jabłek, warstwa suchego, margaryna pokrojona w paski na wierzch i ok 30 min. w piekarniku na 180 stopni. Pyszka! Polecam, bo cała robota to obranie jabłek i starcie ich (ja to robię w blenderze ).
Dzięki zrobiłam w końcu ucierane z jabłkami i gruszkami, takie moje flagowe ciasto na szybko co zawsze wychodzi ale ta sypana już za mną chodzi jakiś czas, muszę w końcu spróbować

Cytat:
Napisane przez Świniaczek Pokaż wiadomość
A to zakupy dla młodego - bluza z liskiem i ogrodniczki kupione w piątek, reszta od mojej kuzynki znajomej
Ale zakupy! świetne ubranka poszalałaś

Cytat:
Gdzie dokładniej na tym śląsku?
Ja jestem z pogranicza śląska i małopolski i mam męża fotografa amatora
Gliwice , podeślij portfolio męża, może akurat

Cytat:
P.S. Jak miło wreszcie napisać na Sierpnióweczkach, jak tak Was (nas!) czytam, to nawet TŻ się pyta co u Was słychać, hihi pozdroooo

---------- Dopisano o 01:32 ---------- Poprzedni post napisano o 00:06 ----------

01:31 -> po łebkach, bo po łebkach, ale dobrnęłam do końca Pewnie jutro znowu będę gnić do 10 A już się cieszyłam, że przestawiłam sobie tryb życia
Brawo za nadrobienie! i takie poświęcenie, do 1:30!! ja bym padła :P mój TŻ też pyta co u Was

Cytat:
Mówię do rodzącej, że na skurczach ma wdychać, a ona patrzy na mnie nieprzytomnym wzrokiem i mówi "taaak" i dalej robi swoje Jak chciałam jej zabrać to mocno trzymała
Haha rodząca na haju a jest po tym kac jakiś?

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Dziś mam intensywny dzień, najpierw z Młodym na szczepienie, potem on z mamą moją do domu, a ja do dentysty. Oczywiście wstałam z mega bólem głowy i nie mam siły na nic, a aurę miałam taką, ze przewijałam Maksyma na pamięć, bo nic nie widziałam na szczęście już minęła, został "tylko" ból.

---------- Dopisano o 08:06 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ----------

W moim szpitalu nie ma wanny, ale w czasie czekania na max rozwarcie większość czasu spędziłam pod prysznicem i woda daje mega ulgę. Mega. Polecam każdej z Was, która będzie miała tę możliwość. Polewanie brzucha i pleców wodą podczas skurczów czyniło je ledwo wyczuwalnymi
Oj biedna jesteś z tym bólem głowy, nie zazdroszczę paracetamol nie pomaga?

A prysznic to świetny pomysł.. ja mam ambitny plan rodzić w wannie, ale zobaczymy jak trafimy akurat z jej dostępnością, bo też jest jedna na szpital. Ale pryszniców mam nadzieję więcej

Cytat:
Kupiliśmy "Skarbnica bajek na dobranoc" Póki co czytałam bajkę o ołowianym żołnierzyku i mi się smutno zrobiło, gdy na koniec w ogniu wylądował i się spalił
Ojeeeejj... popłakałaś się? ja bym się popłakała

Cytat:
Hahah mój też twierdzi że się nie boi, i też mu puszczam programy o porodach zobaczymy jak to będzie na żywo ale nie ma wyjścia, ja sama nigdzie nie jadę

Tak piszecie o tym czytaniu i... wstyd się przyznać ale ja żadnej lektury szkolnej nie przeczytałam za to teraz wciągam książki jedna za drugą

Melduję się też po porannej wizycie, z ciążą / dzidzią / mną wszystko w porządku. No i .... pani doktor dojrzała że będzie chłopak! bardzo się cieszymy (wgl cała rodzina już się cieszy ), a TŻ taaaaki dumny! miałam takie podejrzenia prawie od samego początku że chłopak będzie no i się sprawdziły Tija, możesz mi proszę dopisać męskiego potomka

----

Aaa nie mogłam dodać posta bo był "przeładowany grafiką", że niby za dużo emotek! masakra :P nie miałam pojęcia że tak może się stać

Edytowane przez scoiatael86
Czas edycji: 2016-04-11 o 11:17
scoiatael86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 11:15   #3738
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie mąż ma "obowiązkowy" urlop z racji postoju zakładu : pierwsze 2 tyg sierpnia a ja mam rodzić 21.08 więc całkiem do du*y :/
no ale co zrobić, pociesza mnie to, że ma zmiany po 12h więc pracuje tylko 15 dni w miesiącu i pozostałe 15 wolnego do tego mama ma chyba z 30dni zaległego urlopu i też powiedziała, że w te dni co TŻ do pracy ona ze mną zostanie po porodzie także jestem spokojna
bo prawda taka, że ja nawet dziecka w życiu nie trzymałam (poza moim bratem ale miałam wtedy 7 lat i byłam odważna ) a tak to jedynie w rożku, w życiu pieluchy nie zmieniałam ani nie przebierałam takiego maleństwa ... no i nie ukrywam, że się boję trochę czy dam radę
Nie ukrywam, że liczę na ten instynkt macierzyński

---------- Dopisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ----------

Ja swojego zmusiałam do paru odcinków
Teraz ma trche spokoju ale za parę dni planuję go znów przydusić żeby chłop wiedział, na co się pisze
Ja powiem szczerze, że nieco mniej panikuje po oglądaniu "porodów". Wcześniej na samą myśl o porodzie sn zaczynałam beczeć teraz się tylko boję hehe

Bedzie dobrze, ja tez sie troche boje mimo, ze podstawy znam. Bede musiala sama sobie poradzić. Moja mama pracuje na caly etat wiec raczej nie przyjedzie, ale tak naprawde nie chce jej naokoło mnie. Juz to widzę jak mną dyryguje i irytuje i wymądrza.
Do tego pali fajki naokrągło :/

Moj jest wrazliwy , ale nie ma wyboru bo mam tylko jego. Bedzie musiał mi asystować przy porodzie. Jestem pewna, ze tez nie bedzie chciał przegapić momentu jak sie mu własny syn rodzi
Jedynie nie chciałabym, aby zaglądał mi miedzy nogi
Na pewno nie bede go zmuszała do oglądania filmików bo go mogę zrazić i do sali porodowej mi nie wejdzie. Jedynie to powiem mu co i jak wygląda.

scoiatael86

Gratuluje chłopaka

Stary 2016-04-11, 11:16   #3739
Krefetka
Zadomowienie

Cytat:
Ja pierdziu musi być pyszna <3 ale ja dziś zobaczyłam 7kg na plusie a dopiero 21tc skończony i sie podłamałam. Niby wg kalkulatorów to norma ale kurde boję się, że końcowo będzie min 20 + :/

Dziś ambitnie spakowałam fit jedzie do pracy a tu na wejściu dziewczyny z ciastem ... noż kurde jakoś udało mi się wykręcić od jedzenia ale nie było łatwo ... zobaczymy jak dalszy dzień się rozegra ... a najgorsze to, że ciągle myślę o tym magnumie z masłem orzechowym .... OMG czeka mnie bycie morświnem jak nic ....

Ja chce wierzyć ze gorzka czekolada ma o polowe mniej kalorii niż zwykła
Krefetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 11:17   #3740
Orange_tree1
Zadomowienie

Cytat:
Orange, odpisałam, bo jestem zakręcona i nie patrzyłam na wiadomości, dopiero dziś rano zajarzyłam

Co do swędzenia - super, minęło! Zmieniłam proszek na niemowlęcy, każde pranie dodatkowo płuczę. W ten weekend nawet już się umyłam normalnym dove pod prysznic, a nie emolientem. Tylko dwa balsamy mi zostały i tak je męczę - szkoda mi je wyrzucić albo zostawić, bo jednak trochę kosztowały, ale są tak kleiste i nieprzyjemne

Ja przeczytałam Quo Vadis i w Pustyni i w Puszczy - bardzo mi się podobały. Krzyżaków odstawiłam po 25 stronie a Pana Wojodyjowskiego przebrnęłam, bo któregoś to roku miałam postanowienie, że przeczytam całą trylogie - chyba nie muszę mówić, że po Panu Wołodyjowskim, nic już nie tknęłam

O książeczkach kontrastowych nie słyszałam, na pewno zakupię i będę synkowi pokazywać i opowiadać Bardzo mi się podoba ten pomysł i czekam na kolejne z gatunki pedagogicznych
ja z obowiązkowych lektur nie przeczytałam "Potopu" w LO i "Krzyżaków" z podstawówce. Klasa humanistyczna więc w chooy czytania na okrągło. I wiecie jaki temat miałam na maturze ? Oczywiście Potop
12.12.2015 II kreseczki
Stary 2016-04-11, 11:19   #3741
Lucynka20xd
Wtajemniczenie

GG do Lucynka20xd

Cytat:
Napisane przez scoiatael86 Pokaż wiadomość
Dzięki zrobiłam w końcu ucierane z jabłkami i gruszkami, takie moje flagowe ciasto na szybko co zawsze wychodzi ale ta sypana już za mną chodzi jakiś czas, muszę w końcu spróbować

Brawo za nadrobienie! i takie poświęcenie, do 1:30!! ja bym padła :P mój TŻ też pyta co u Was

A prysznic to świetny pomysł.. ja mam ambitny plan rodzić w wannie, ale zobaczymy jak trafimy akurat z jej dostępnością, bo też jest jedna na szpital. Ale pryszniców mam nadzieję więcej

Hahah mój też twierdzi że się nie boi, i też mu puszczam programy o porodach zobaczymy jak to będzie na żywo ale nie ma wyjścia, ja sama nigdzie nie jadę

Tak piszecie o tym czytaniu i... wstyd się przyznać ale ja żadnej lektury szkolnej nie przeczytałam za to teraz wciągam książki jedna za drugą

Melduję się też po porannej wizycie, z ciążą / dzidzią / mną wszystko w porządku. No i .... pani doktor dojrzała że będzie chłopak! bardzo się cieszymy (wgl cała rodzina już się cieszy ), a TŻ taaaaki dumny! miałam takie podejrzenia prawie od samego początku że chłopak będzie no i się sprawdziły Tija, możesz mi proszę dopisać męskiego potomka

----

Aaa nie mogłam dodać posta bo był "przeładowany grafiką", że niby za dużo emotek! masakra :P nie miałam pojęcia że tak może się stać
Gratulacje synka

Kocham , Tęsknie, Czekam . . . ♥♥♥♥♥

Adrianek ♥♥
30.05.2014 /3700g,59cm/

http://www.suwaczki.com/tickers/relg2n0aqox8ccd7.png

Lucynka20xd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 11:21   #3742
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
ja z obowiązkowych lektur nie przeczytałam "Potopu" w LO i "Krzyżaków" z podstawówce. Klasa humanistyczna więc w chooy czytania na okrągło. I wiecie jaki temat miałam na maturze ? Oczywiście Potop
Ja czytałam wiekszosc lektur np. Quo Vadis , ale jednak tych co wymieniłas ominęłam i czytałam tylko streszczenia. Nie miałam na nie siły i było zwykle bardzo mało czasu na przeczytanie Pisane takim jezykiem ze trzeba sie bardzo skupić by zrozumiec do konca co sie czyta.

Stary 2016-04-11, 11:31   #3743
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
To się cieszcie, ja mam brata 30 lat, który zachowuje się jakby miał 15. Narcyz do potęgi entej. I się nie interesuje wcale.
W zeszłym roku na urodziny dał Oliwii kartę do bankomatu bez konsultacji ze mną więc mu ją oddałam a w tym roku założył jej lokatę. Wiecie, ona go widzi raz na jakiś czas i wolałby by ją zabrał na lody albo do kina bo wymagająca nie jest....

---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:02 ----------

Jest jeden odcinek krecika jak odbiera poród u królika chyba też był ciekawy��

Podobno są jakieś fajne książki dla dzieci coś o ulicy czeresniowej.
Młoda uwielbiala Tupcia Chrupcia ale tamten model rodziny mi nie odpowiadał i mój syn takiej bajki nie usłyszy mama sprzatala i gotowala a tata leżal w hamaku z gazeta....

Bo jak to się mówi? Córkę wychowuje się dla siebie a syna dla innej. ehhhh��

---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:07 ----------

Aaaaaaa koniec ferii i musiałam wstać tak rano....ała��

A jutro już do pracy i tak już pewnie do końca czerwca bez urlopu a tak dobrze się w domu siedzi.

Z drugiej strony to tylko jeszcze 3 mce. Minie szybko i trzeba będzie szykować się do porodu��
potwierdzam dla malców fajna jest cała seria ul. czereśniowej - wiosna/lato itd/gotowanie - ale to tak dla dwu latków..może trochę młodszych..pan pierdziołka spadł ze stołka - krótkie wierszyki/rymowanki - są chyba trzy książki z tej serii, bardzo fajne książki ma wydawnictwo dwie siostry np różnimisie, wielka księga dźwięków (to dla nawet młodszych dzieci jak najbardziej)..najmniejsze dzieci lubią też proste bajki rymowane typu kaczka dziwaczka, słoń trąbalski, rzepka itd

Cytat:

----

dla syneczka..jakie imię?

Edytowane przez Piernik Torunski
Czas edycji: 2016-04-11 o 11:33
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 11:33   #3744
Aniol1985
Zadomowienie

Talking Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część III.

Cytat:
Napisane przez florencee Pokaż wiadomość
A mi się podobało prawie wszystko - "Krzyżacy", "Quo vadis", Trylogia, "W Pustyni i w puszczy", tylko te nowelki były smętne.

Ja byłam tak przerażona, że powiedziałam mojej mamie, żeby ją zabrała ode mnie, nie wiem co się z nią stało.

Też tak chcę wychować dziecko. Mąż chyba na tacierzyński nie pójdzie, weźmie tylko normalny urlop na początek, ale obowiązki w domu wykonywał będzie jak najbardziej.
U nas podobnie moj men też weźmie urlop ma możliwość takiego ruchomego szef wie że w sierpniu ale nie dokładnie kiedy j na czas porodu- chce być ze mną na sali , chciałam mu to wybić z głowy ale się uparł. Czyta na necie o prawach kobiety dot. porodu i czego zabronić np jakiś tam chwyt gdzie lekarz wciska prawie łokieć w brzuch?? nie wiem jak sie to nazywa , nawet nie wiedziałam że takie rzeczy się robi... Wiec przyszły tatus sie doszkala i mówi mi co i jak zrobić hih. Na poród zwykły urlop weźmie a urlop ojcowski chcemy zostawic na wypadek gdyby później nie chcieli mu dać urlopu kiedy będzie potrzebował.
Dziewczyny może mi powiecie jakie formalności i gdzie trzeba pozałatwiać , chodzi mi o to, że nie jesteśmy małżeństwem a chce żeby mój mógł załatwiać formalności zwiazane z dzieckiem i ze mna w urzędach akt ur pesel , ewentualnie złożenie papierów na becikowe i ogólnie w szpitalu w razie czego gdyby coś ze mna/nami było nie tak , żeby miał jakie kolwiek prawo decyzji?
Wiem, że w urzedzie stanu cywilnego załatwia sie coś takiego jak ,,uznanie dziecka poczętego,, i później ojciec nie będący mężem może załatwić te akty a co z resztą ?
Aniol1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 11:46   #3745
gosiaczkam
Raczkowanie

Cytat:

Kasia_ruda, prześliczne kocyki!! Cudne, cudne!! Chciałam mamę namówić, żeby wydziergała, ale stwierdziła, że teraz to się nie opłaca, poza tym ona ma już swój działkowy sezon :P Ach, ta moja mamuncia. U mnie talentu do takich rzeczy - brak.

I kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty! W ogóle za wszystkie wizyty z tego tygodnia, bo z tego, co się orientuje - jest ich wiele.
Hi hi moja mama to samo teraz się nie opłaca, tutaj działka trzeba obsiać, ale powiedziałam że to będzie super pamiątka dla dzieciaczka... to na koniec pytała jakie imię ma jeszcze dodać do kocyka

Cytat:

Gratulacje synia
gosiaczkam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 11:46   #3746
warszawianka109
Raczkowanie

Cytat:

właśnie tego magnuma męczę, bo mi narobiłyście ochoty i pobiegłam go szukać w sklepach - aż mi smutno, że jest taki... słaby za duzo tej polewy, za mało czuć masło orzchowe jak dla mnie
warszawianka109 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 11:55   #3747
Origa
Rozeznanie

Cytat:
Moj jest wrazliwy , ale nie ma wyboru bo mam tylko jego. Bedzie musiał mi asystować przy porodzie. Jestem pewna, ze tez nie bedzie chciał przegapić momentu jak sie mu własny syn rodzi
Jedynie nie chciałabym, aby zaglądał mi miedzy nogi
Na pewno nie bede go zmuszała do oglądania filmików bo go mogę zrazić i do sali porodowej mi nie wejdzie. Jedynie to powiem mu co i jak wygląda.
Co do pogrubionego to przepraszam, ale rozbawiłaś mnie strasznie

Mój Tz pewnie weźmie tydzień lub dwa urlopu na początku, a potem może przejmie część macierzyńskiego jako tacierzyński po pół roku, a ja wrócę do pracy - jeszcze nie wiemy jak to potem do końca będzie, ale taki jest wstepny plan. Mamę mam w innym mieście i aktywną zawodowo więc na pewno nie przyjedzie mieszkać z nami i pomagac na początku, z czego zresztą się cieszę, bo ta część nas jakoś w ogóle nie przeraża - mamy oboje sporo praktyki w bawieniu, przewijaniu i ogólnie zajmowaniu się maluszkami (stada dzieci braci i sióstr u Tż-a, a pochodzi z bardzo wielodzietnej rodziny i multum moich kuzynek młodszych tak po 10-15 lat, przy których ja z kolei nabywałam wprawy w opiece będąc w liceum i na studiach)
Origa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 12:06   #3748
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Co do pogrubionego to przepraszam, ale rozbawiłaś mnie strasznie
Juz na tyle go znam, ze moge sie tego spodziewać. Z niego typowy chłop, jak co do czego to hojrak, a mieknie przy pobieraniu krwii
Bedzie mu cięzko patrzec jak sie wywijam z bólu
Ogólnie ma bardzo nisko poziom odpornosci na ból, ja za to odwrotnie.
Mam nadzieje na mało drastyczny poród

Stary 2016-04-11, 12:09   #3749
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Juz na tyle go znam, ze moge sie tego spodziewać. Z niego typowy chłop, jak co do czego to hojrak, a mieknie przy pobieraniu krwii
Bedzie mu cięzko patrzec jak sie wywijam z bólu
Ogólnie ma bardzo nisko poziom odpornosci na ból, ja za to odwrotnie.
Mam nadzieje na mało drastyczny poród
To zupełnie jak z moim najlepsze jest to, że potrafi sobie gwoździe w rękę wbić i nic mu nie jest. A mała cienka igła i on mdleje...Ale jego mama jest taka sama.

Miała w Zeszłym tygodniu operacje. I zanim wbili jej wenflon to cały szpital słyszał jak się drze....
Stary 2016-04-11, 12:16   #3750
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
To zupełnie jak z moim najlepsze jest to, że potrafi sobie gwoździe w rękę wbić i nic mu nie jest. A mała cienka igła i on mdleje...Ale jego mama jest taka sama.

Miała w Zeszłym tygodniu operacje. I zanim wbili jej wenflon to cały szpital słyszał jak się drze....

Strach ma wielkie oczy

Ugh pamietam jak mi wbijali wenflon i nie mogli sie za pierwszym razem dobrze wbic krew sie polała. Pogmerali i wreszcie wbili.
Mialam ochote ich powyklinać. Pozniej juz po zabiegu dlugo mi trzymali kroplówkę, az musiałam poprosić zeby mi wyjeli bo zaczeło bolec, a kroplówka pusta juz od dawna była.
Caaaały dzien byłam w szpitalu od 6 rano az do 11 wieczorem

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości