Bezdzietne z wyboru / nie chcę mieć dzieci cz. IV - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-04-10, 00:17   #2071
faeria
she-wolf

Dot.: Bezdzietne z wyboru / nie chcę mieć dzieci cz. IV

Cytat:
Napisane przez MonikaPogrzeba Pokaż wiadomość
no i wszystko jasne teraz mi sie to kupy trzyma, bo wczesniej bylam ciemna jak tabaka w rogu hehehe
Przepraszam za zmyłkę, po prostu odruchowo się czasem pisze

tłumaczę
faeria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-10, 17:25   #2072
201608040942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez faeria Pokaż wiadomość
Przepraszam za zmyłkę, po prostu odruchowo się czasem pisze
Eee nie ma problemu od pewnego czasu co jakis czas natykam sie na W. i ogolem w necie na takie slowka i tylko czuje , ze ja to juz inne pokolenie, bo zielonego pojecia nie mam o co chodzi
Kiedys gdzies natknelam sie na watek o takich slowkach i to co bylo za moich czasow teraz jest obciachem tak mowic , a mlodziez uzywa takich slow ze dla mnie chinszczynzna. No zatrzymalam sie na etapie liceum i nowosci mi obce sa . jestem jak dinozaur, jeszcze pare lat i tez wygine
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 10:12   #2073
201803090921
Konto usunięte

W sobotę mieliśmy posiadówkę ze znajomymi i naszła mnie pewna refleksja - jak Wasi partnerzy zapatrują się na obecnie gorącą problematykę zakazu aborcji? U mnie wychodzi, że mój TŻ to niemalże feminista, natomiast mężczyźni z rodziny lub znajomych mają dość betonowe poglądy
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 10:32   #2074
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Mój facet razem ze mną był na manifestacji, interesuje się tym. Ostatnio wpada i mówi "pierwsza dama nie chce zająć stanowiska w sprawie aborcji, a to samica psa" xd
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 10:36   #2075
Vinnga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sziket Pokaż wiadomość
W sobotę mieliśmy posiadówkę ze znajomymi i naszła mnie pewna refleksja - jak Wasi partnerzy zapatrują się na obecnie gorącą problematykę zakazu aborcji? U mnie wychodzi, że mój TŻ to niemalże feminista, natomiast mężczyźni z rodziny lub znajomych mają dość betonowe poglądy
Mój TŻ od zawsze był za aborcją na żądanie, ale nigdy jakoś szczególnie nie brał udziału w dyskusji na ten temat - dopóki właśnie nie pojawił się ten radykalny projekt całkowicie zakazujący aborcji. Teraz co rusz słyszę, że zakazanie usunięcia dziecka z gwałtu lub dziecka obciążonego wadami genetycznymi to jakaś kpina i skazywanie kobiety na cierpienie.

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co na ten temat sądzą jego koledzy Ale nie chciałabym wpaść w dyskusję z takim o "betonowych" poglądach, krew mnie zalewa już jak czytam komentarze w internecie typu: "Dziecko niczemu nie zawiniło, a rolą kobiety jest bycie matką"; "Niech urodzi i odda do adopcji" [komentarz do dziecka z gwałtu]; "Nie można wybierać kto ma prawo żyć a kto nie! Każdy ma prawo przyjść na świat!" [komentarz do dziecka obciążonego wadami genetycznymi, które i tak umrze tuż po porodzie] itp.
Vinnga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 11:11   #2076
201803090921
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Vinnga Pokaż wiadomość
Mój TŻ od zawsze był za aborcją na żądanie, ale nigdy jakoś szczególnie nie brał udziału w dyskusji na ten temat - dopóki właśnie nie pojawił się ten radykalny projekt całkowicie zakazujący aborcji. Teraz co rusz słyszę, że zakazanie usunięcia dziecka z gwałtu lub dziecka obciążonego wadami genetycznymi to jakaś kpina i skazywanie kobiety na cierpienie.

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia co na ten temat sądzą jego koledzy Ale nie chciałabym wpaść w dyskusję z takim o "betonowych" poglądach, krew mnie zalewa już jak czytam komentarze w internecie typu: "Dziecko niczemu nie zawiniło, a rolą kobiety jest bycie matką"; "Niech urodzi i odda do adopcji" [komentarz do dziecka z gwałtu]; "Nie można wybierać kto ma prawo żyć a kto nie! Każdy ma prawo przyjść na świat!" [komentarz do dziecka obciążonego wadami genetycznymi, które i tak umrze tuż po porodzie] itp.
Mnie rozwaliły dwa poglądy znajomego - jeden to niemalże klasyk pt." Czy ty chciałabyś zostać usunięta jako płód? Jakbyś się czuła w takiej sytuacji?"
- Taaak, niewątpliwie jako zlepek komórek miałabym chol.erne dylematy egzystencjalne. Jako usunięty zlepek tym bardziej

Natomiast drugi to połączenie fanatyzmu i bezmyślności - otóż walnął chłopina tekstem, że zgwałcone kobiety powinny rodzić te dzieci, a potem obowiązkowo oddawać państwu na wychowanie
Stary 2016-04-11, 11:19   #2077
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Dziewczyny, aż tu napiszę. Czytałam sobie w weekend Iluzję grzechu Marininej z nastawieniem na kolejny fajny kryminał, bo generalnie ją lubię. Od strony dziewiętnastej począwszy teksty "nie wiadomo za jakie grzechy pokarana bezdzietnością" i tak co kilkanaście/ kilkadziesiąt stron, ze zmarnowane życie, że "młoda jesteś, jeszcze się dzieci doczekasz", że właśnie "powinnością kobiety jest macierzyństwo" i ogólnie się zastanawiałam, czy ktoś jej za to zapłacił?!
Stary 2016-04-11, 15:04   #2078
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Cytat:
Napisane przez Margot45 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, aż tu napiszę. Czytałam sobie w weekend Iluzję grzechu Marininej z nastawieniem na kolejny fajny kryminał, bo generalnie ją lubię. Od strony dziewiętnastej począwszy teksty "nie wiadomo za jakie grzechy pokarana bezdzietnością" i tak co kilkanaście/ kilkadziesiąt stron, ze zmarnowane życie, że "młoda jesteś, jeszcze się dzieci doczekasz", że właśnie "powinnością kobiety jest macierzyństwo" i ogólnie się zastanawiałam, czy ktoś jej za to zapłacił?!
Nigdy jej nie lubiłam, widocznie czułam jej chore fluidy
Stary 2016-04-11, 16:50   #2079
Vinnga
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie rozwaliły dwa poglądy znajomego - jeden to niemalże klasyk pt." Czy ty chciałabyś zostać usunięta jako płód? Jakbyś się czuła w takiej sytuacji?"
- Taaak, niewątpliwie jako zlepek komórek miałabym chol.erne dylematy egzystencjalne. Jako usunięty zlepek tym bardziej

Natomiast drugi to połączenie fanatyzmu i bezmyślności - otóż walnął chłopina tekstem, że zgwałcone kobiety powinny rodzić te dzieci, a potem obowiązkowo oddawać państwu na wychowanie
Aa, fakt, "czy ty byś chciała zostać usunięta" to też jest mój faworyt

To chyba nie było zbyt przemyślane z jego strony

Swoją drogą jak super, że facetom się tak świetnie decyduje o naszych macicach i o tym co ewentualnie zrobić z niechcianym dzieckiem Nie musimy już się zastanawiać czego byśmy chciały, pora przygotować się na czasy, w których jesteśmy zwolnione z podejmowania decyzji
Stary 2016-04-11, 17:04   #2080
201608040942
Konto usunięte

Dziewczyny, a co wy odpowiadacie, jak wam takie glupie teksty rzucaja?
Pytam powaznie, nie zlosliwie.
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 22:18   #2081
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Aa, fakt, "czy ty byś chciała zostać usunięta" to też jest mój faworyt

To chyba nie było zbyt przemyślane z jego strony

Swoją drogą jak super, że facetom się tak świetnie decyduje o naszych macicach i o tym co ewentualnie zrobić z niechcianym dzieckiem Nie musimy już się zastanawiać czego byśmy chciały, pora przygotować się na czasy, w których jesteśmy zwolnione z podejmowania decyzji
normalnie czuję się dzieckiem. Albo zdziecinniała. Do tego mi zresztą bliżej. Dobrze że mnie jeszcze do toalety nie wyprowadzają....

---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ----------

Cytat:
nie miałam wątpliwej przyjemności ale pewnie odpowiedziałabym że szkoda że nie których nie usunęli kiedy jeszcze była pora. Albo że głupie pytanie bo jakby mnie abortowali nie miałabym żadnych wspomnień, a matce byłoby lżej ....
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-12, 09:37   #2082
201803090921
Konto usunięte

Cytat:
To zależy; jeśli delikwenta ogólnie lubię, to próbuję nakłonić do myślenia, pytając czy uważałby tak samo, gdyby taka sytuacja przytrafiła się jego żonie/dziewczynie/siostrze/matce/córce/. Zazwyczaj działa i osobnik spuszcza z tonu.
Za to jeśli kogoś nie lubię, to niespecjalnie się hamuję. Głupota przeraża mnie bardziej niż czyjeś tupanie nóżką.
Stary 2016-04-12, 10:23   #2083
201611240917
Konto usunięte

To jest przerażające ilu jest ludzi, którzy chętnie oddają swoją wolność w ręcę władzy..a krzyczą przy tym precz z komuną, mordercy dzieci.
Znalazłam się w niedzielę wieczorem w sercu Warszawy, gdzie przemawiał ich wódź Jarosław i dopiero wtedy widać, co to są za ludzie.

Edytowane przez 201611240917
Czas edycji: 2016-04-12 o 10:25
201611240917 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-12, 11:00   #2084
201803090921
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez shantai Pokaż wiadomość
To jest przerażające ilu jest ludzi, którzy chętnie oddają swoją wolność w ręcę władzy..a krzyczą przy tym precz z komuną, mordercy dzieci.
Znalazłam się w niedzielę wieczorem w sercu Warszawy, gdzie przemawiał ich wódź Jarosław i dopiero wtedy widać, co to są za ludzie.
I jeszcze cieszą się, że władza powoli zabiera nam kolejne prawa obywatelskie Za jakie grzechy mamy tak durnych obywateli
Stary 2016-04-12, 11:34   #2085
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek1969 Pokaż wiadomość
normalnie czuję się dzieckiem. Albo zdziecinniała. Do tego mi zresztą bliżej. Dobrze że mnie jeszcze do toalety nie wyprowadzają....

---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ----------

nie miałam wątpliwej przyjemności ale pewnie odpowiedziałabym że szkoda że nie których nie usunęli kiedy jeszcze była pora. Albo że głupie pytanie bo jakby mnie abortowali nie miałabym żadnych wspomnień, a matce byłoby lżej ....
Tak samo odpowiadam.
A co do faceta. Mój jest przeciwny projektowi ustawy. Jest też za aborcją na życzenie, ale się nie angażuje w manifestacje. I chyba nie bardzo rozumie czym ja się tak denerwuje, ostatnio zauważył, że wulgarna jestem. A jak mam nie być, gdy krajem rządzą idioci.
Stary 2016-04-13, 09:13   #2086
Trufla_16
Podła wiedźma ;)

Cytat:
Mój TŻ jest przeciwny tej ustawie. W domu rozmawialiśmy o tym i on tak samo, jak ja - nie wyobraża sobie, jak można urodzić dziecko z gwałtu lub zmarnować sobie życie (bo tak to dla nas wygląda) dla np. niepełnosprawnego umysłowo dziecka. W dyskusje z innymi raczej się nie wdaje, chyba nie chce się denerwować. Powinnam się od niego tego nauczyć. Ale mój TŻ to w ogóle ma radykalne poglądy na temat dzieci..

I teraz uwaga, dla niektórych to może być chore, ale TŻ opowiadał mi, że kiedyś w Sparcie kalekie/chore noworodki zrzucano ze skały. Barbarzyńskie podejście, ale jak to TŻ stwierdził, że przynajmniej zostawało zdrowe społeczeństwo. Aborcja to jest pikuś w porównaniu z tym...

Dla mnie temat aborcji, gwałtów, gwałtów w małżeństwie itp są strasznie drażliwe, tzn. ja za bardzo się angażuję w rozmowę i potem strasznie przeżywam, jacy ludzie są głupi..

A jak już usłyszę na temat gwałtu coś w stylu "że sama chciała" czy "wiadomo było czego oczekiwał, więc co się dziwi" - to wtedy wstępuje we mnie demon i mam ochotę rozszarpać tego idiotę!

"Każdy człowiek kryje w sobie mrok, choć ukryty."

Trufla_16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-13, 09:43   #2087
201803090921
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Trufla_16 Pokaż wiadomość
Mój TŻ jest przeciwny tej ustawie. W domu rozmawialiśmy o tym i on tak samo, jak ja - nie wyobraża sobie, jak można urodzić dziecko z gwałtu lub zmarnować sobie życie (bo tak to dla nas wygląda) dla np. niepełnosprawnego umysłowo dziecka. W dyskusje z innymi raczej się nie wdaje, chyba nie chce się denerwować. Powinnam się od niego tego nauczyć. Ale mój TŻ to w ogóle ma radykalne poglądy na temat dzieci..

I teraz uwaga, dla niektórych to może być chore, ale TŻ opowiadał mi, że kiedyś w Sparcie kalekie/chore noworodki zrzucano ze skały. Barbarzyńskie podejście, ale jak to TŻ stwierdził, że przynajmniej zostawało zdrowe społeczeństwo. Aborcja to jest pikuś w porównaniu z tym...

Dla mnie temat aborcji, gwałtów, gwałtów w małżeństwie itp są strasznie drażliwe, tzn. ja za bardzo się angażuję w rozmowę i potem strasznie przeżywam, jacy ludzie są głupi..

A jak już usłyszę na temat gwałtu coś w stylu "że sama chciała" czy "wiadomo było czego oczekiwał, więc co się dziwi" - to wtedy wstępuje we mnie demon i mam ochotę rozszarpać tego idiotę!
Ja też angażuję się bardzo w dyskusje na takie tematy, niektórzy mówią, że za bardzo się wkręcam, ale nie da się wiecznie stać obok wszystkiego.
Stary 2016-04-13, 12:18   #2088
Vinnga
Zakorzenienie

Cytat:
W sumie "na żywo" nie zdarzyło mi się, aby ktoś bezpośrednio tak do mnie powiedział. Miałam okazję uczestniczyć jedynie w dyskusjach internetowych, a tam najpierw starałam się tłumaczyć, potem zaczęłam już machnąć ręką i olewać te teksty, bo jak dyskutować z kimś kto ma takie argumenty

W tej całej dyskusji na temat aborcji irytuje mnie to, że przeciwnicy aborcji chcą narzucić również swój światopogląd innym na zasadzie: "Ja bym nie usunęła, to inne też nie powinny!" - podczas gdy zwolennicy wolnego wyboru pozostawiają decyzję dla konkretnej jednostki. Legalizując aborcję nikt nikomu nie będzie kazał usuwać płodu; delegalizując ją kompletnie skazujemy wiele kobiet na cierpienie i pozbawiamy nas możliwości decyzji. Nie rozumiem dlaczego można być tak nieludzkim i tego nie rozumieć? Ale na takie komentarze pojawiają się teksty w stylu: "to zalegalizujmy morderstwo, bo jak ktoś będzie mial ochotę zabić, to będzie to w jego sumieniu" No nie da się w ten sposób rozmawiać
Stary 2016-04-13, 16:12   #2089
Trufla_16
Podła wiedźma ;)

Cytat:
W sumie "na żywo" nie zdarzyło mi się, aby ktoś bezpośrednio tak do mnie powiedział. Miałam okazję uczestniczyć jedynie w dyskusjach internetowych, a tam najpierw starałam się tłumaczyć, potem zaczęłam już machnąć ręką i olewać te teksty, bo jak dyskutować z kimś kto ma takie argumenty

W tej całej dyskusji na temat aborcji irytuje mnie to, że przeciwnicy aborcji chcą narzucić również swój światopogląd innym na zasadzie: "Ja bym nie usunęła, to inne też nie powinny!" - podczas gdy zwolennicy wolnego wyboru pozostawiają decyzję dla konkretnej jednostki. Legalizując aborcję nikt nikomu nie będzie kazał usuwać płodu; delegalizując ją kompletnie skazujemy wiele kobiet na cierpienie i pozbawiamy nas możliwości decyzji. Nie rozumiem dlaczego można być tak nieludzkim i tego nie rozumieć? Ale na takie komentarze pojawiają się teksty w stylu: "to zalegalizujmy morderstwo, bo jak ktoś będzie mial ochotę zabić, to będzie to w jego sumieniu" No nie da się w ten sposób rozmawiać
Jestem ZA! Wybiłabym tych idiotów, bo to z nich i tak pożytku żadnego.
+ Może pozbyłabym się takiej jednej fałszywej mamuśki z pracy, co wygląda jak baba jaga (charakter też podobny do tej bajkowej zołzy)

"Każdy człowiek kryje w sobie mrok, choć ukryty."

Trufla_16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-13, 17:14   #2090
efflorescence
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Trufla_16 Pokaż wiadomość
I teraz uwaga, dla niektórych to może być chore, ale TŻ opowiadał mi, że kiedyś w Sparcie kalekie/chore noworodki zrzucano ze skały.
Mnie tego uczyli na historii w podstawówce i gimnazjum. Myślałam, że wszyscy to w szkole przerabiali.
Nie dziwi mnie wcale takie podejście, przynajmniej z populacji eliminowane były geny warunkujące choroby (choć wówczas o genach nie wiedziano ) i nie narażało się kolejnych pokoleń na konieczność zmagania z uciążliwymi chorobami.

Miałam kiedyś taką babkę w pracy, trójka dzieci, wszystkie urodziły się ciężko chore. A matka DUMNA z siebie, że "ciężko haruje" na ich rehabilitację. Hello? A nie pomyślałaś babo głupia, że skoro jedno się urodziło chore to i kolejne ma dużą szansę się takie urodzić? No po dwóch to już chyba trzeba być durnym, by nie zaczaić, że coś tu nie gra z moimi genami, może jednak odpuszczę sobie rozpłód. Ale nie, jeszcze trzecie trzeba było skazać na cierpienie.

Cytat:
Napisane przez misorpresa Pokaż wiadomość
Dlaczego uważasz, że to troll? Bo tobie się to nie przydarzyło i twoim koleżankom również? Naprawdę solidny argument.
efflorescence jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-13, 17:36   #2091
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez efflorescence Pokaż wiadomość
Mnie tego uczyli na historii w podstawówce i gimnazjum. Myślałam, że wszyscy to w szkole przerabiali.
Nie dziwi mnie wcale takie podejście, przynajmniej z populacji eliminowane były geny warunkujące choroby (choć wówczas o genach nie wiedziano ) i nie narażało się kolejnych pokoleń na konieczność zmagania z uciążliwymi chorobami.

Miałam kiedyś taką babkę w pracy, trójka dzieci, wszystkie urodziły się ciężko chore. A matka DUMNA z siebie, że "ciężko haruje" na ich rehabilitację. Hello? A nie pomyślałaś babo głupia, że skoro jedno się urodziło chore to i kolejne ma dużą szansę się takie urodzić? No po dwóch to już chyba trzeba być durnym, by nie zaczaić, że coś tu nie gra z moimi genami, może jednak odpuszczę sobie rozpłód. Ale nie, jeszcze trzecie trzeba było skazać na cierpienie.
Ja ostatnio slyszalam historię o małżeństwie, gdzie w jego rodzinie okazało się że leci gen choroby genetycznej. Chcieli mieć dzieci i przy pierwszej ciąży zrobili kierunkowe badanie genetyczne płodu, wyszło ok, dziecko zdrowe. Potem pomyśleli że nie chcą tego stresu i zrobią in vitro. 6 zarodków obciążonych. Poddali się. Potem ona zaszła w ciążę i od nowa stres i badania genetyczne płodu. Dziecko zdrowe.
Także nawet z obciążeniem genetycznym można mieć trochę szczęścia i poza tym rozmnażać się z głową.
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-14, 10:14   #2092
201611240917
Konto usunięte

Są tu jakieś okularnice?
Powiedzcie, że nie jest tak źle..

Po kilkunastu latach noszenia wyłacznie soczewek, okulista zakazał mi ich noszenia na około rok. Podłamałam się tym dziś.
Stary 2016-04-14, 10:23   #2093
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Cytat:
Są tu jakieś okularnice?

Po kilkunastu latach noszenia wyłacznie soczewek, okulista zakazał mi ich noszenia na około rok. Podłamałam się tym dziś.
Problemy pierwszego świata

Okulary noszę od ósmego roku życia i nigdy nie stanowiło to dla mnie problemu wyjąwszy może lata dziecięco-nastoletnie, wiadomo, jakie są dzieciaki. Ale tak? Sportów wyczynowych nie uprawiam, w tym by mi może i przeszkadzały, choć też myślę, ze to kwestia przyzwyczajenia....
Stary 2016-04-14, 10:25   #2094
agniesiaa

Cytat:
Są tu jakieś okularnice?

Zgłaszam się. Okulary noszę od 1 klasy podstawówki. Sport uprawiałam wyczynowo i też mi nie przeszkadzały, kwestia dobrych oprawek. Do tego mam dużą i skomplikowaną wadę i żyję. A skoro żyję, to znaczy, że nie jest źle
Stary 2016-04-14, 10:33   #2095
201611240917
Konto usunięte

Nosicie od dziecka, to jesteście przyzwyczajone.
Wiem, że to nie jest duży problem, ale jednak to dla mnie duża zmiana.
Jakoś nie czuję się atrakcyjnie w okularach No trudno, muszę przywyknać. Wybiorę jakieś znośne.
Stary 2016-04-14, 10:37   #2096
agniesiaa

Cytat:
Nosicie od dziecka, to jesteście przyzwyczajone.
Wiem, że to nie jest duży problem, ale jednak to dla mnie duża zmiana.
Jakoś nie czuję się atrakcyjnie w okularach No trudno, muszę przywyknać. Wybiorę jakieś znośne.
Zmiana na pewno i przyzwyczaić się można. Teraz jest takich wybór oprawek, że nawet ci, którzy nie muszą nosić okularów, chcą
Stary 2016-04-14, 10:42   #2097
201611240917
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez agniesiaa Pokaż wiadomość
Zmiana na pewno i przyzwyczaić się można. Teraz jest takich wybór oprawek, że nawet ci, którzy nie muszą nosić okularów, chcą
Fakt, teraz modne.

Macie w Warszawie ulubionych optyków?
Stary 2016-04-14, 10:46   #2098
201803090921
Konto usunięte

Cytat:
Są tu jakieś okularnice?

Ja nosiłam (tylko w pracy, przy kompie) przez jakiś rok - potem przestałam, bo nie miałam takiej potrzeby; gdybym miała zacząć nosić na stałe to byłby problem
Stary 2016-04-14, 10:48   #2099
201611240917
Konto usunięte

Ja muszę, bo przez ciągłe noszenie nabawiłam się wrastania naczynek w rogówkę.
Mam nadzieję, że będę mogła wrócić do soczewek.
Stary 2016-04-14, 10:49   #2100
agniesiaa

Cytat:
Fakt, teraz modne.

Macie w Warszawie ulubionych optyków?
Nie, ja załatwiam to poza Warszawą, bo tu przy mojej wadzie za dużo by mnie wyszło.

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ----------

Ale moi znajomi robią tu i bardzo sobie chwalą http://www.optykkumon.pl/kontakt/

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości