|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2011 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wasze "ulubione" błędy językowe cz. 2.
Cytat:
- To rok dwutysięczny czternasty jest już przeniesiony do archiwum? - Tak, tutaj mam tylko z dwa tysiące piętnastego. |
|
|
|
|
#2012 |
|
Zakorzenienie
|
Ale to chyba jest poprawnie jesli mianownik to Tato. Powiedz tatowi to jest poprawnie- gdzieś to bylo wyjaśniane.
|
#2013 | |
|
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
To mój Tato, idę z tatą, powiedziałam tacie! Na tej zasadzie, którą podałaś, byłoby "idę z tatem, powiedziałam tatowi" - poprawnie?
|
|
#2014 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pachnę Edytowane przez iwi_83 Czas edycji: 2016-04-15 o 12:06 |
|
|
|
|
#2015 |
|
Zakorzenienie
|
Lektor w serialu: "To jeden z jego przykrywek".
|
|
|
|
#2016 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/z-t...em-b;6029.html NSPP: ![]() ![]() Na tej samej zasadzie dość długo przewracałam oczami, jak słyszałam formę "otwarłam drzwi". Do czasu, aż zajrzałam do slownika, żeby się upewnić, że jest błędna (!) a z niedowierzaniem ogromnym zobaczyłam, że jest to rzadsza forma poprawna. Edytowane przez silesianna Czas edycji: 2016-04-15 o 13:44 |
|
|
|
|
#2017 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Znajomych poprawiam, ludzi w pracy poprawialam, w sklepie tez potrafie sie przyczepic, ale to bezwiednie, poprawna forma sama mi wylatuje z ust zanim zdaze pomyslec, bylego tez poprawialam ("uspac", no kurde mol, jakie uspac, do cholery!). Ale ja lubie jak ludzie mnie poprawiaja, wiec staram sie zrobic przyjemnosc innym Send from my mind using the Force
|
|
|
|
|
#2018 | |
|
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
- przecież kiedyś ta forma była uważana za poprawną i powszechnie stosowana.Sorry, ale chyba na głuchej wsi zabitej dechami tak mówią. O, doczytałam - regionalizm wschodni - tatowi. Więc nikt mi nie powie, ze to jest poprawna polszczyzna, skoro nawet słownik podaje, ze jest to regionalizm!
I wanna hurt you just to hear you screaming my name Edytowane przez Margot45 Czas edycji: 2016-04-15 o 14:02 |
|
|
|
|
#2019 |
|
Zakorzeniona
|
Ja poprawiam znajomych i rodzinę. Ludzi z pracy staram się nie, chociaż czasem bardzo korci. Czasami aż się cieszę, że komunikacja u mnie w pracy odbywa się głównie po angielsku, bo jak przychodzi mi porozmawiać z menedżerką sam na sam i przechodzimy na polski, to aż ciężko jej słuchać.
|
|
|
|
#2020 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, ja znam wiele osób które tak mówią. Na Podkarpaciu to powszechne.
"perfuma" nie występuje w NSPP nawet jako archaizm, więc mam wrażenie że nigdy nie była poprawna. A forma "z tatem" (obstawiam jakieś wpływy wschodnie, może ukraińskie?) funkcjonuje w słowniku jako równorzędna. Ma prawo Ci się nie podobać tak jak mnie nie podoba się słowo "otwarłam" Natomiast błędem będzie zwrócenie komuś na to uwagi, bo nie jest to forma niepoprawna. Mnie skóra cierpnie jak słyszę "było coś zrobic". Np: - Nie zdążyłam na autobus. - Było wyjść wcześniej z domu. Dla mnie to typowe językowe niechlujstwo. Ale użytkownicy tej formy upierają się, że wszystko tam jest w porządku. |
|
|
|
#2021 | |
|
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
Każdy region naszego kraju ma swoje specyficzne formy językowe - to są właśnie regionalizmy, ale my tu mówimy o poprawnej, literackiej (?) polszczyźnie.
|
|
#2022 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak widać na zdjęciach, oburzające Cię formy odmiany wyrazu" tato" nie zostały obdarzone żadnym komentarzem (oprócz "tatowi", który został uznany za regionalizm) , czyli są poprawne na poziomie wzorcowym. Można tak napisać w pracy maturalnej. Edytowane przez silesianna Czas edycji: 2016-04-15 o 14:33 |
|
|
|
|
#2023 | |
|
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
a ja się cały czas czepiam tego konkretnego przypadku, że nie jest to forma prawidłowa.Zgodnie ze słownikiem jest to regionalizm - co zresztą sama wkleiłaś, mamy dowód czarno na białym.
|
|
#2024 |
|
Rozeznanie
|
Tak Was czytam, i czytam, bo sama czasem trzymam nerwy na wodzy, podczas rozmów. Sama też pewnie nie jestem święta. Moją zmorą jest nagminne używanie słowa "ilość" zamiast "liczba".
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#2025 | |
|
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
|
|
#2026 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wasze "ulubione& ;qu ot; błędy językowe cz. 2.
Cytat:
i ja cały czas o tym mówię ![]() "tatowi" - tu nie ma o czym dyskutować
|
|
|
|
|
#2027 | ||
|
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2028 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2029 | |
|
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
![]() Co nie zmienia faktu, że dla mnie forma "z tatem" i tak brzmi... no, sztucznie, dziwnie i niepoprawnie. Coś jak "poszłem".
|
|
#2030 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę, że raczej to można postawić obok "przystanku a. przystanka" czy "otworzyłam a. otwarłam". Wszystkie formy są poprawne. A dla wielu zawsze jedna z nich będzie brzmiała dziwnie
|
|
|
|
#2031 | |
|
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
![]() Przyznam, ze w rzeczywistości nie spotkałam się nigdy z przypadkiem, żeby ktokolwiek mówił "z tatem" albo "z przystanka"
|
|
#2032 |
|
Konto usunięte
|
"Powiedz tatowi" - to w życiu nie będzie poprawne. Taka odmiana stosowana jest przy "męskich" końcówkach (np. większość imion męskich). Wyobraźcie sobie coś takiego "powiedz kolegowi, sędziowi", itd :co jest:
Co do mianownika "tato"... jeżeli dyskutujemy o stosowaniu tego zwrotu w mowie, to skąd ktoś ma wiedzieć, że masz na myśli celownik słowa "tato", a nie "tata"? Zresztą nawet w wypracowaniu trzeba by było za każdym razem podkreślać, że chodzi o słowo "tato"
Edytowane przez 201607111028 Czas edycji: 2016-04-15 o 17:31 |
|
|
|
#2033 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
weźmy na przykład imiona, zakończone na -o, tak jak" tato". Maćko, Hugo, jak je odmienimy? Maćkowi, Hugonowi oczywiście mrugam okiem, niemniej jednak sprawa nie jest tak jednoznaczna, jak mówisz. 2. Tu można by się przyczepić jedynie w sytuacji, gdy ktoś w swoim tekście używa słowa "tata" i odmieni "z tatem". Wtedy to będzie błąd. Natomiast jeśli w wypowiedzi nie pojawi się to słowo w mianowniku to należy przyjąć, że użytkownik używa odpowiedniej deklaracji dla danego wyrazu. Bo samej w wypowiedzi "byliśmy z tatem w parku" nie ma nic niepoprawnego. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2034 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wasze &q uot ;ulu bion e&am p;amp;qu ot; błędy językowe cz. 2.
Cytat:
1) no tak tak, chodziło mi o imiona zakończone spółgłoskami, ale faktycznie, nie napisałam tego; 2) dobrze wiedzieć, nikt mi tego nie "wtłoczył" do głowy, nawet na studiach. No albo przespalam Wstyd mi Ale w sumie to jest logiczne Jak wyżej, wtopa z mojej strony XD
Edytowane przez 201607111028 Czas edycji: 2016-04-15 o 17:49 |
|
|
|
|
#2035 |
|
Zakorzenienie
|
Spoko, mnie też to na studiach ominęło
ale staram się odkształcać na bieżąco
|
|
|
|
#2036 |
|
Czarna owca
|
|
|
|
|
#2037 |
|
Zakorzenienie
|
Słownik
za szybko wysłałam ![]() Aczkolwiek... Biorąc pod uwagę pewne aspekty edukacji językowej... To może i by to miało rację bytu!
|
|
|
|
#2038 |
|
niecnotliwa dziewica
|
A ten Maćko to z Bogdańca może...?
|
#2039 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2040 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Ja poprawiam, często odruchowo. W pracy też. Potem przepraszam i mówię, że to bezwiednie. Ostatnio zgrzyta mi w uszach "kogo to długopis?". Wszystkie dzieci w mojej szkole tak pytają. Może to u nas jakaś forma regionalna, ale mnie się flaki od tego wywracaja i zawsze poprawiam na "czyje". A może nie powinnam.? Wczoraj w ogłoszeniu przeczytałam "każdom rozsondnom propozycje"
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:07.

Znajomych poprawiam, ludzi w pracy poprawialam, w sklepie tez potrafie sie przyczepic, ale to bezwiednie, poprawna forma sama mi wylatuje z ust zanim zdaze pomyslec, bylego tez poprawialam ("uspac", no kurde mol, jakie uspac, do cholery!). Ale ja lubie jak ludzie mnie poprawiaja, wiec staram sie zrobic przyjemnosc innym
- przecież kiedyś ta forma była uważana za poprawną i powszechnie stosowana.