|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4801 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. X
Cytat:
![]() Masz rację, że pracownik biurowy nie oznacza wcale osoby ze znajomością księgowości. Po prostu niektórzy najpierw nie piszą w ogłoszeniu, czego chcą, potem na rozmowie okazuje się, że wymagają coś czego nie umiemy i wychodzi, tylko na to, że zmarnowali nasz czas. Tak samo było u mnie na rozmowie, gdy się dowiedziałam, że pani ma całą masę świetnych kandydatów na to miejsce że znajomością prawa, podczas gdy w wymaganiach nie było o tym mowy. Trudno się mówi, wyciągnij wnioski i próbuj dalej. Nie poddawaj się. Poprzednim razem szukałam pracy pół roku, teraz staż znalazłam też po pół roku. Miałam wiele momentów załamania, bezsensu itd. Ale w końcu każdemu się udaje, jeśli tylko się stara i działa coś w tym kierunku. ![]()
![]() |
#4802 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wiosną może coś się ruszy muszę próbować dalej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4803 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ---------- Mam pytanie dziś w pracy szperałem sobie po szafkach w poszukiwaniu dokumentów i przez przypadek natrafiłem na listę płac(wiem ciekawski jestem ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4804 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Odnośnie zarobków dokładnie nie wiem ale w mojej poprzedniej pracy a był to Urząd Marszałkowski kiedyś koleżanka przyniosła mi zestawienie za sprawdzenie poszczególnych projektów. Na wstępie dodam, że się tym nie zajmowałam jak zobaczyłam, że co niektóre osoby mają mieć wypłacone między 7-10 tys zł za sprawdzenie kilku projektów to aż zdębiałam. Jednak żeby ktoś zarabiał 100 zł to pierwsze słyszę. Edytowane przez lexi221 Czas edycji: 2016-04-15 o 18:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4805 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4806 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Ale 740 zł, 100 zł - oni mają umowy zlecenia? Czy umowy na część etatu??? Czy jak inaczej?
![]() |
#4807 |
Zadomowienie
|
syklamen niektórzy w życiu mają z górki inni pod my raczej zaliczamy się do tej drugiej grupy ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4808 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- [QUOTE=syklamen;59007451]Każdy chyba przechodzi przez takie dziwne akcje, zanim trafi na coś i na kogoś normalnego i uczciwego. ![]() ![]() ![]() Oj nie tylko ty jak też tak mam pod górkę kilka miesięcy popracuje i dowiedzenia. Z kolei moja siostra z niemal zerowym doświadczeniem znalazła pracę później od razu znalazła staż. Tak samo koleżanka, którą przyjęli po stażu i pracuje po dzień dzisiejszy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4809 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
z jednej strony jako księgowi pewnie wiedzą, jak obejść prawo, z drugiej, urzędy powinny wziąć się za takich januszy biznesu, bo aż się chce rzygać, jak się czyta o takim kombinowaniu. na jednej z rozmów kwalifikacyjnych, szef pisał smsy, gdy ja odpowiadałam na jego głupie pytania. Miałam ochotę wstać, wyjść i mu nawrzucać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4810 |
Konto usunięte
|
Wysłałam dzisiaj dokumenty na ofertę, z którą wiążę dużą nadzieję, wyraźnie w ogłoszeniu napisali, że może być osoba bez doświadczenia w branży, a przekonać ich musi list motywacyjny, nie CV. Stanowisko bardzo atrakcyjne jak dla mnie, humanistki z powołania (asystentka w wydawnictwie). Napisanie listu zajęło mi cały dzień a i tak nie jestem zadowolona do końca z tego co wysłałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4811 |
Konto usunięte
|
Jak ja nienawidzę pisać listów motywacyjnych :P
Takie lukrowanie jak marzymy o tej pracy ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4812 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4813 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4814 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4815 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4816 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja na pewno nie oceniałabym po wyglądzie, bo to mija się z celem. Po prostu wolalabym wiedzieć kogo mam się spodziewać na rozmowie, taka jakby forma wstępnego zapoznania: zdjęcie plus wykształcenie, doświadczenie, zainteresowania - to dawałoby mi wstępny obraz kandydata. ![]()
![]() Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2016-04-16 o 06:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4817 |
Konto usunięte
|
Niestety tak jest. Smutna to prawda, ale osoby z ładniejszą buzią są milej widziane i mają większe szanse na pracę.
Starając się na stanowiska gdzie musisz użyć np. swojej prezencji (praca z ludźmi) musisz wyglądać. Nie możesz mieć kiepskiego zdjęcia. Dlatego coraz bardziej popularne są tzw. fotografie do CV. Dlatego ja stawiając się na każdej rozmowie - w CV miałam zdjęcie pod firmę, a do tego musiałam iść i wydać kasę na zakupy ciuchowe. Starasz się na stanowisko sekretarki w dziale moda - musisz mieć ciuchy z najnowszej kolekcji - bo będą patrzeć na ciebie dziwnie, że masz coś nie modnego. Tak jest w wielu zawodach. Dlatego angielskie resume jest lepsze niż polskie CV bo w resume każdy patrzy na to co umiesz. Po prostu musisz zainwestować trochę by zdobyć pracę. Edytowane przez e6a2c94443f966d5bdb1fa7d483e1d75b7ed128e Czas edycji: 2016-04-16 o 07:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#4818 |
Konto usunięte
|
Hmm.. no nie wiem. Mój Luby zawsze wysyła bez zdjęcia (poza momentami gdy wyraźnie go o to proszą), a nie było widać różnicy w odzewie gdy wysyłał ze zdjęciem i bez. Może coś się zmienia?
![]() Co do stanowisk, gdzie np. pracuje się z klientem to często w wymaganiach napisane jest "dobra prezencja", co i tak potem jest sprawdzane np. w czasie okresu próbnego czy samej rozmowie kwalifikacyjnej. Właśnie to mnie torchę bawi - sesje foto biznesowe. Bo w sumie rozumiem, że prezes czy dyrektorzy mogą sobie walnąć taką sesję, żeby ładnie wyglądało to np. na stronie firmy. Ale zwykły, szary pracownik? Po co? |
![]() ![]() |
![]() |
#4819 |
Zakorzenienie
|
Ja mam w CV takie same zdjęcie jak na dyplomie i ostatnio otrzymałam 'komplement', że wyglądam dokładnie tak jak na zdjęciu.
![]() ![]()
![]() Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2016-04-16 o 07:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#4820 |
Konto usunięte
|
[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;59021891]Hmm.. no nie wiem. Mój Luby zawsze wysyła bez zdjęcia (poza momentami gdy wyraźnie go o to proszą), a nie było widać różnicy w odzewie gdy wysyłał ze zdjęciem i bez. Może coś się zmienia?
![]() Co do stanowisk, gdzie np. pracuje się z klientem to często w wymaganiach napisane jest "dobra prezencja", co i tak potem jest sprawdzane np. w czasie okresu próbnego czy samej rozmowie kwalifikacyjnej. Właśnie to mnie torchę bawi - sesje foto biznesowe. Bo w sumie rozumiem, że prezes czy dyrektorzy mogą sobie walnąć taką sesję, żeby ładnie wyglądało to np. na stronie firmy. Ale zwykły, szary pracownik? Po co?[/QUOTE] U mnie np wszyscy mają zdjęcia w wizytówce w Outlooku, widać je przy wysyłaniu maili. Mamy też zdjęcia w firmowym folderze dla nowych pracowników. |
![]() ![]() |
![]() |
#4821 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4822 |
Zakorzeniona
|
[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;59022426]Jak sobie przypomnę dwie duże firmy, w których pracowałam ostatnio to może 10% pracowników miało :P Identyfikatory ze zdjęciem były też dla wybrańców bogów
![]() U mnie wszyscy mają karty wstępu ze zdjęciem, dodatkowo powinniśmy mieć profesjonalne zdjęcie w Outlooku, żadne selfie. |
![]() ![]() |
![]() |
#4823 |
Konto usunięte
|
U mnie są identyfikatory ze zdjęciem, ale prawie nikt ich nie nosi przypietych; tylko są używane do przejścia przez bramki lub otworzenia drzwi albo... na wizytacje i kontrole. W wewnętrznej liście pracowników było miejsce na wgranie zdjec ale malo kto to robił i aż się dziwiłam ze po prostu nie wrzuca tam z automatu zdjęć z identyfikatora.
W sesjach biznesowych śmieszy mnie to ze cala firma ma foty w tych samych pozach ![]() ![]() Edytowane przez 201606270916 Czas edycji: 2016-04-16 o 10:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#4824 |
Konto usunięte
|
Wydaje mi się, że chyba ciężko zrobić profesjonalne zdjęcie w innej pozie. Jednak ręce to taka część ciała, z którą nie bardzo wiadomo co zrobić jak się stoi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4825 |
Konto usunięte
|
Z rękami można wiele, trzymać teczki, oprzeć się o barierkę, trzymać okulary, podeprzeć podbródek, dłonie można złożyć w trójkąt... opcji jest wiele, ale zależy jaki fotograf, plener i jaką każe zająć pozę :P Ale fakt faktem skrzyżowanie rąk jest najpopularniejsze :/
|
![]() ![]() |
![]() |
#4826 |
Konto usunięte
|
Wystarczyłoby zrobić portret na którym nie widać rak i problem z głowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4827 |
Konto usunięte
|
[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;59031156]Z rękami można wiele, trzymać teczki, oprzeć się o barierkę, trzymać okulary, podeprzeć podbródek, dłonie można złożyć w trójkąt... opcji jest wiele, ale zależy jaki fotograf, plener i jaką każe zająć pozę :P Ale fakt faktem skrzyżowanie rąk jest najpopularniejsze :/[/QUOTE]
zdjęcie podpierając podbródek nie wydaje mi się jakieś super biznesowe. Próbuję też ułożyć ręce w trójkąt i nie mam zielonego pojęcia o co chodzi ![]() dla mnie skrzyżowane ręce są ok. No i dobrze, że pracownicy są fotografowani w tej samej pozie i w podobnym stroju. Akurat to nie jest miejsce na pokazywanie swojej indywidualności. ps. Julianna, świetny pomysł na fotografię <3 ![]() Edytowane przez 201604200942 Czas edycji: 2016-04-16 o 11:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#4828 |
Konto usunięte
|
Myślę, że mało kto ma możliwość robienia takich zdjęć za biurkiem, najczęściej to się chyba jednak ustawia jakąś ściankę i wio, wszyscy jednakowo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4829 |
Zakorzeniona
|
[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;59031156]Z rękami można wiele, trzymać teczki, oprzeć się o barierkę, trzymać okulary, podeprzeć podbródek, dłonie można złożyć w trójkąt... opcji jest wiele, ale zależy jaki fotograf, plener i jaką każe zająć pozę :P Ale fakt faktem skrzyżowanie rąk jest najpopularniejsze :/[/QUOTE]
O nie, dla mnie taka poza jest tragiczna ![]() Moim zdaniem zdjęcia do pracy nie muszą być indywidualne, chyba że to jakaś agencja reklamowa chcąca pokazać osobowość pracowników. |
![]() ![]() |
![]() |
#4830 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Zresztą zobaczmy tu, nie mała firemka, tylko wielkie korpo i mają "normalne" zdjęcia: http://www.pwc.pl/pl/o-nas/kierownictwo.html A nie na zmianę: http://www.fotomuszak.pl/wp-content/...10/DSC6568.jpg (z wariacjami pod różnym kątem) http://studioedith.pl/wp-content/upl...aków-sesja.jpg i https://www.cducsu.de/sites/default/..._Juli_2010.jpg Z "biznesowych" zdjęć znalezionych na szybko podoba mi się to: http://marcinmizerski.com/wp2/wp-con...a-BGK-8544.jpg ale podobałoby mi się nadal gdyby pani miała ręce prosto i była "ucięta" gdzieś od pierwszego guzika koszuli co najmniej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:54.