Sierpnióweczki 2016! Część IV. - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-04-19, 17:07   #541
Krefetka
Zadomowienie

Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część IV.

Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
Nosz kurde

To masz motywacje zeby szybko o 2 sie starać.

W końcu odkryliśmy dlaczego 500plus jest takie motywujące do zwiększenia rodziny
Krefetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-19, 17:10   #542
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Anioł1985 w związku z 500+ zlikwidowano odpis na dziecko.
Bardzo sprawiedliwe

Znów mi wcięło wielocytowanie;/

Miałam na pewno napisać do navioe:
Moja droga nie będzie Ci radzić co masz robić, bo tak jak dziewczyny napisały- nie znamy się jeszcze na tyle, aby wiedzieć jakimi jesteście ludźmi z Twoim TŻ. Natomiast to na co sobie na pewno nie możesz pozwolić to poniżanie/ubliżanie. Musisz znać swoją wartość i nie pozwolić się tak traktować.

Tija a teraz to już tak na stówkę dziewczynka? kurde, zachwiałaś moim światopoglądem. Nawet nie biorę tego pod uwagę, że lekarze lekarze mogli się u nas pomylić co do płci za bardzo przyzwyczaiłam się do myśli, że będzie Córeczka...
Stary 2016-04-19, 17:13   #543
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:

Pierniku, klimę robimy lg, serwis zapewnia dwa razy w roku firma montując. Koszt takiej na całe mieszkanie to ok 2500zł. Dla mnie to naprawdę koniecznosc, mieszkam na 11, ostatnim pietrze, więc nagrzewa nam się mieszkanie od dachu. A przy atopii, takie upaly to dramat. Syn cierpiał katusze.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
a ile macie pomieszczeń? cena bardzo dobra..wysłałabyś mi jakiś konkretniejszy namiar?

Cytat:
Skądś muszą brac na 500+, ludzie z jednym dzieckiem tracą podwójnie, bo zabiera się im odpis, a 500też nie dostaną.
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-19, 17:15   #544
Aniol1985
Zadomowienie

szukam jakiś artykułów na necie na temat zniesienia tej ulgi na dziecko ale nic konkretnego nie znalazłam.
Aniol1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-19, 17:18   #545
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Całkowicie.

---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ----------

Ja tantum rosa dopiero w domu zaczęlam używać. W szpitalu za duźo roboty.

Ja nie polecam octaniseptu, mam na niego uczulenie (ostatnio dezynfekowałam palec i mi spuchł caly...), synkowi paskudził pępek. Stary dobry spirytus dużo lepszy.

No, ale na nieuczulonej osoby Octanisept nie robi wrażenia

Cytat:
Napisane przez Krefetka Pokaż wiadomość
To masz motywacje zeby szybko o 2 sie starać.

W końcu odkryliśmy dlaczego 500plus jest takie motywujące do zwiększenia rodziny
Zaraz po połogu zaczniemy

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
Bardzo sprawiedliwe

Moja droga nie będzie Ci radzić co masz robić, bo tak jak dziewczyny napisały- nie znamy się jeszcze na tyle, aby wiedzieć jakimi jesteście ludźmi z Twoim TŻ. Natomiast to na co sobie na pewno nie możesz pozwolić to poniżanie/ubliżanie. Musisz znać swoją wartość i nie pozwolić się tak traktować.

Tija a teraz to już tak na stówkę dziewczynka? kurde, zachwiałaś moim światopoglądem. Nawet nie biorę tego pod uwagę, że lekarze lekarze mogli się u nas pomylić co do płci za bardzo przyzwyczaiłam się do myśli, że będzie Córeczka...
2:1 na dziewczynkę, więc chyba dziewczynka

TŻ skręca łóżeczko
Stary 2016-04-19, 17:22   #546
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
No, ale na nieuczulonej osoby Octanisept nie robi wrażenia

Zaraz po połogu zaczniemy

2:1 na dziewczynkę, więc chyba dziewczynka

TŻ skręca łóżeczko

Ale uczulenie mam teraz, dwa lata temu używałam i było ok. Powiem tak, psiknij tym sobie na krocze po porodzie i wtedy pogadamy
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-19, 17:29   #547
Aniol1985
Zadomowienie

Cytat:
Ale uczulenie mam teraz, dwa lata temu używałam i było ok. Powiem tak, psiknij tym sobie na krocze po porodzie i wtedy pogadamy ;)
Aućććć ale hardcore , ten optiset to jest coś takiego jak skinsept? U nas skinsept w gabinetach zabiegowych używaja przed zastrzykami , ja w domu tez to używam zamiast wody utlenionej dla mojego mena bo wiecznie z pracy pociachany wraca... Jeżeli to podobne produkty to chyba bym się nie odważyła sobie boberka tym popryskać...
Stary 2016-04-19, 17:31   #548
kasia_ruda
Zakorzenienie

W ogóle jakiś teraz dziki szał jest na ten octanisept, wszyscy to polecają w szpitalach, szkołach rodzenia itd. Moja położna środowiskowa się śmieje, że to dobry marketing i niewiele więcej.

Stary 2016-04-19, 17:32   #549
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Ale uczulenie mam teraz, dwa lata temu używałam i było ok. Powiem tak, psiknij tym sobie na krocze po porodzie i wtedy pogadamy
Dam znać jak psiknę

Cytat:
Napisane przez Aniol1985 Pokaż wiadomość
Aućććć ale hardcore , ten optiset to jest coś takiego jak skinsept? U nas skinsept w gabinetach zabiegowych używaja przed zastrzykami , ja w domu tez to używam zamiast wody utlenionej dla mojego mena bo wiecznie z pracy pociachany wraca... Jeżeli to podobne produkty to chyba bym się nie odważyła sobie boberka tym popryskać...
To jest ta sama marka. Skinsept jest do skóry, a Octanisept do błon śluzowych.

---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ----------

Cytat:
W ogóle jakiś teraz dziki szał jest na ten octanisept, wszyscy to polecają w szpitalach, szkołach rodzenia itd. Moja położna środowiskowa się śmieje, że to dobry marketing i niewiele więcej.

Jeszcze dodam, że jak ktoś go nieporadnie używa to może jeszcze zaszkodzić. Nie wolno za często używać do pępka, bo się zacznie pępek paprać.
Stary 2016-04-19, 18:10   #550
kasia_ruda
Zakorzenienie

Na fb na grupie o atopii pojawiła się na temat octaniseptu dyskusja, gdzie odwoływano się do badań o szkodliwości jakiegoś składnika tego produktu, ale nie mogę tego odmaleźć. Ja ogólnie nie kumam szału akurat na ten konkretny specyfik. Spirytus do pępka w odpowiedniej proporcji jest tańszy o milion razy, wysusza kikut milion razy szybciej. Ja octaniseptu w mojej liście wyprawkowej nie uwzględniam.

---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ----------

Słuchajcie, z tą ulgą chyba was wprowadziłam w błąd, a właściwie mąż mnie, przyszły rok podobno jeszcze to ma być normalnie uwzględniane. Plan jest na kolejne lata dopiero.

Stary 2016-04-19, 18:16   #551
czarna1985
Raczkowanie

Cytat:
My dostalismy ponad tysiaka zwrotu, ale to za dziecko za rok już nie będzie tego odpisu.

A skąd takowe wiadomości??? Zaczęłam nawet sprawdzać w necie ale nigdzie nie ma potwierdzenia aby były jakikolwiek plany zniesienia ulgi prorodzinnej.... Byłoby to bardzo niesprawiedliwe szczególnie wobec osób posiadających tylko jedno dziecko i nikłe są szanse na zniesienie tej ulgi, zbyt dużo głosów partia która by to wprowadziła miałaby do stracenia,,,

---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ----------

Cytat:

Słuchajcie, z tą ulgą chyba was wprowadziłam w błąd, a właściwie mąż mnie, przyszły rok podobno jeszcze to ma być normalnie uwzględniane. Plan jest na kolejne lata dopiero.
O teraz doczytałam.... myślę że w ogóle jej nie zniosą a przynajmniej miejmy taką nadzieję...
Stary 2016-04-19, 18:18   #552
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Na fb na grupie o atopii pojawiła się na temat octaniseptu dyskusja, gdzie odwoływano się do badań o szkodliwości jakiegoś składnika tego produktu, ale nie mogę tego odmaleźć. Ja ogólnie nie kumam szału akurat na ten konkretny specyfik. Spirytus do pępka w odpowiedniej proporcji jest tańszy o milion razy, wysusza kikut milion razy szybciej. Ja octaniseptu w mojej liście wyprawkowej nie uwzględniam.

---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ----------

Oby w ogóle tego nie znieśli
Stary 2016-04-19, 18:40   #553
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
Bardzo sprawiedliwe

Ja mam gwarancje na papierze Jezeli sie urodzi dziewczynka a nie chlopiec to bede musiala reklamowac amnio

---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ----------

Cytat:
Oby w ogóle tego nie znieśli

To bylby kolejny cios dla rodzicow jedynakow.

W UK jest jeszcze cos takiego fajnego co nie ma zwiazku z benefitami, ale pomaga oplacic koszty przedszkola czy zlobka lub tez zarejestrowana opiekunke. I to jest dla rodzin pracujacych.

Pracodawca odciaga od Twojej kwoty brutto voucher np w wysokosci 200F - i opodatkowuje to brutto minus to 200f. A rodzina przeznacza sobie te 200f na opieke dla dziecka. Moze w skali mca to wychodzi odrobine mniejszy podatek ale w skali roku jest to super sprawa. Koszty opieki dla dzieciakow tutaj sa kosmiczne wiec fajny uklon dla rodzin pracujacych.

Pomijam fakt, ze dla rodzin o niskich dochodach koszty opieki sa bardzo niskie.
Zasilek rodzinny jest slaby i niski i nie pokrywa prawie zadnych wydatkow.

Wiec to 500 na polskie standardy to calkiem fajna suma.
TinkerrBell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-19, 18:41   #554
asienkaroza
Raczkowanie

Jestem po wizycie szyjka zamknięta i to najważniejsze serduszko dzidzi bije jak to lekarz ujął "w rytmie czacza" usg nie miałam, moja anemia zniknęła, ale jest na granicy i nadal mam przyjmować żelazo

Cytat:
Na czczo do 92
Po 1h do 180
Po 2h do 153
moje wyniki to 77-153-136 i lekarz stwierdził, że mam ograniczyć cukry, bo moje wyniki są na granicy jak dla mnie to trochę brakuje i już sama nie rozumiem tego...

lecę was nadrabiać
asienkaroza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-19, 18:56   #555
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lucynka20xd Pokaż wiadomość
Ja juz w domku. Synek pozostał wyraźnie synkiem prawdopodobnie bedzie Filip wszystkie narzady prawidlowe, wazy ok 460g szyjka wporzadku 35mm , lozysko mam na przedniej scianie wysoko Tija mozesz mi troszke rozjasnic jak to jest? Bo w pierwszej ciazy mialam lozysko na tylnej scianie. Najpierw zasłonil buzke raczkami ale pozniej sie pokazał

Tija w takim razie gratulacje dziewczynki

Ulga ogromna zalaczam zdj
Gratuluję

Cytat:
Napisane przez agnszp Pokaż wiadomość
Ja juz po połówkowym, z Maluszkiem wszytsko ok, został chłopcem wazy prawie pol kilograma podobno mam łożysko na przedniej ścianie, czyli powinnam słabo ruchy czuć? Bo czuje je dość mocno
Super,

Cytat:
Napisane przez florencee Pokaż wiadomość
Przyszła mi do Smyka moja paczka z ubrankami. Podobno w Tesco są też przecenione body i pajace z F&F. Czemu muszę leżeć w łóżku? :P
Ja nie mam w Tesco działu dziecięcego więc nawet nie wiem co tam mają...

Navioe, ja bym się wyniosła do rodziców....
przykre to bardzo jak tż się zachowuje
Trzymaj się

---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

Cytat:
Napisane przez Kasmina Pokaż wiadomość
Mam wstępna lista- kosmetyki, leki i higiena częściowo zaczerpnięta z listy, którą otrzymałam od położnej (oliwka Bambino sama nie wiem muszę jeszcze przemyśleć kilka spraw)...
Nie mam wpisanej liczby ile czego trzeba kupić bo to też muszę przemyślec. Jakbyście miały jakieś sugestie to dajcie znać Może wspólnie nam coś wyjdzie fajnego.
Ja gdzieś czytałam, że Apthinu na plesniawki nie wolno podawać noworodkom i małym niemowlętom.

---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ----------

Cytat:
My dostalismy ponad tysiaka zwrotu, ale to za dziecko za rok już nie będzie tego odpisu. Poszło na opony letnie :/

Wycofują ulgę na dziecko ???
Nie słyszałam....w sumie aż raz skorzystałam

---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ----------

Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość
dopisałam na czerwono jakieś swoje uwagi, tylko tyle co już gdzieś przeczytałam...

Leki/ pielęgnacja:

Niezbędne:
1. Octenisept do pępka i dezynfekcji ran po porodzie - czytałam o jakiś jednorazowych wacikach nasączanych czymś tam.. może niech bardziej doświadczone się wypowiedzą..
2. Sudocrem zamiennie z bapanthenem i linomagiem do pośladków - po co aż trzy różne rzeczy?
Ja używałam Octaniseptu przy córce 5 lat temu, pępek ładnie się goił.
Miałam też bepanthen i linomag. Polecam

Co do kocyka/ spiworka - miałam 2 śpiworki, moje dziecko dostawało w nich szału praktycznie nie używane, tylko kocyk był tolerowany.

Edytowane przez iweczka
Czas edycji: 2016-04-19 o 18:44
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-19, 19:01   #556
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TinkerrBell Pokaż wiadomość
Ja mam gwarancje na papierze Jezeli sie urodzi dziewczynka a nie chlopiec to bede musiala reklamowac amnio

---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ----------

W UK jest jeszcze cos takiego fajnego co nie ma zwiazku z benefitami, ale pomaga oplacic koszty przedszkola czy zlobka lub tez zarejestrowana opiekunke. I to jest dla rodzin pracujacych.

Pracodawca odciaga od Twojej kwoty brutto voucher np w wysokosci 200F - i opodatkowuje to brutto minus to 200f. A rodzina przeznacza sobie te 200f na opieke dla dziecka. Moze w skali mca to wychodzi odrobine mniejszy podatek ale w skali roku jest to super sprawa. Koszty opieki dla dzieciakow tutaj sa kosmiczne wiec fajny uklon dla rodzin pracujacych.

No i super sprawa! A u nas, dadzą 500zł i już widzę jak to kontrolują czy aby kasa idzie na dzieci

Cytat:
Napisane przez asienkaroza Pokaż wiadomość
Jestem po wizycie szyjka zamknięta i to najważniejsze serduszko dzidzi bije jak to lekarz ujął "w rytmie czacza" usg nie miałam, moja anemia zniknęła, ale jest na granicy i nadal mam przyjmować żelazo

moje wyniki to 77-153-136 i lekarz stwierdził, że mam ograniczyć cukry, bo moje wyniki są na granicy jak dla mnie to trochę brakuje i już sama nie rozumiem tego...

lecę was nadrabiać
Zdecydowanie wyniki nie są na granicy Super, że wizyta udana!
Stary 2016-04-19, 19:04   #557
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:

Ja kupowałam 5 lat temu przy 1 dziecku, byłam zadowolona. Mam też w domu na różne "okoliczności"- u nas się sprawdza.

---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ----------

kasia_ruda, szukałam info na temat likwidacji ulgi prorodzinnej i nic nie znalazłam. Gdzie o tym czytałaś ??
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-19, 19:04   #558
asienkaroza
Raczkowanie

To ja też zapisałam swoje uwagi co stosowałam i mam zamiar tylko, że ja nie jestem gadżetowa i kupuję jedynie rzeczy bez których JA nie wyobrażam sobie opieki nad drugim dzieckiem, wiadomo, że każda z nas potrzebuje czegoś innego

Niezbędne:
1. Octenisept do pępka i dezynfekcji ran po porodzie - do ran nie stosowałam, ale do pępka dawał radę
2. Sudocrem zamiennie z bapanthenem i linomagiem do pośladków - bepanthen stosowałam do poranionych sutków, sudocrem nie wszystkim dzieciom podpasuje, u mojej sprawdzał się zwykły puderek
3. Oliwka Bambino
4. Olilatum lub emolium- emulsje do kąpieli - ja nie stosowałam i nie będę jeśli skóra dziecka nie będzie tego wymagać, jeśli skóra była lekko sucha smarowałam oliwką
5. Witaminy K + D
6. Termometr
7. Woda morska do nosa
8. Sól fizjologiczna
9. Czopki przeciwgorączkowe np. Paracetamol 80 mg
10. Gaziki jałowe
11. Patyczki do uszu
12. Lactosan- herbatka na laktację

Według potrzeb:
13. Aspirator do nosa Katarek
14. Aphtin na pleśniawki - nie miałam i nie kupuję
15. Fiolet gencjany na spirytusie- na brzydki pępek nie miałam i nie kupuję
16. Nadmanganian potasu na odparzenia, potówki, rumień nie miałam i nie kupuję
17. Katater rektalny- na kolki i zaparcia nie miałam i nie kupuję
18. Glukoza- w przypadku żółtaczki nie miałam i nie kupuję

Transport maluszka:
1. Wózek
2. Kocyk
3. Prześcieradło
4. Fotelik/nosidełko

Sen maluszka:
1. Łóżeczko
2. Materac
3. Ceratka
4. Prześcieradło
5. Kocyk
6. Kołderka
7. Ochraniacz na szczebelki
8. Karuzela nad łóżeczko
9. Rożek

Kąpiel maluszka:
1. Wanienka
2. Ręcznik

Jedzenie maluszka:
Niezbędne:
1. Butelki ze smoczkiem
2. Poduszka do karmienia - nie miałam i nie kupuję
3. Płyn do mycia butelek nie miałam i nie kupuję
4. Szczotka do mycia butelek

Według potrzeb:
5. Podgrzewacz nie miałam i nie kupuję
6. Suszarka do butelek nie miałam i nie kupuję
7. Sterylizator do butelek nie miałam i nie kupuję
8. Laktator nie miałam i nie kupuję

Przewijanie maluszka:
1. Przewijak nie miałam i nie kupuję
2. Podkłady na przewijak nie miałam i nie kupuję
3. Pampersy
4. Pieluszki tetrowe/ flanelowe
5. Chusteczki nawilżane

Higiena maluszka:
1. Małe nożyczki
2. Miękka szczotka do włosów
3. Proszek do prania/ płyn do płukania dla dzieci

Inne dla maluszka:
1. Smoczek
2. Grzechotki/ zabawki

Ubranka:
1. Body krótki rękaw rozm. 56-62
2. Body długi rękaw rozm. 56-62
3. Pajac rozm. 56-62
4. Śpioszki rozm. 56-62
5. Spodenki rozm. 56-62
6. Rampersy rozm. 56-62
7. Półśpioszki rozm. 56-62
8. Bluzeczki rozm. 56-62
9. Czapeczki
10. Skarpetki
11. Rękawiczki niedrapki
12. Buciki niechodki

Dla mamy do szpitala:
1. Tantum rosa
2. Wkładki laktacyjne
3. Majtki poporodowe
4. Podkłady poporodowe
5. Podpaski
6. Przybory higieniczne pod prysznic/ kosmetyki
7. Klapki
8. Ręczniki
9. Koszule nocne
10. Szlafrok
11. Dokumenty
12. Telefon z ładowarką
13. Aparat
14. Woda+ przekąski
15. Ubranie na wyjście
Stary 2016-04-19, 19:10   #559
Afrodita
Zadomowienie

Cytat:
Poszłam do kadr zanieść papiery i zaszłam na oddział Tosia jak nic! Od razu poszłam do lumpa, bo przecież muszę zadbać o dziewczęcą garderobę

:
W takim razie gratuluję córeczki Oswoiliście się już z tą myślą?
Cudne ciuszki

Cytat:
Napisane przez Lucynka20xd Pokaż wiadomość
Ja juz w domku. Synek pozostał wyraźnie synkiem prawdopodobnie bedzie Filip wszystkie narzady prawidlowe, wazy ok 460g szyjka wporzadku 35mm , lozysko mam na przedniej scianie wysoko Tija mozesz mi troszke rozjasnic jak to jest? Bo w pierwszej ciazy mialam lozysko na tylnej scianie. Najpierw zasłonil buzke raczkami ale pozniej sie pokazał
Śliczna bunia
Też mam łożysko na przedniej ścianie i niestety mam osłabione odczuwanie ruchów U mnie już 22 tydzień, a ruchy wciąż odczuwam, jako 'bąbelkowanie'
Na polowkowym na monitorze Zuzia mnie tak kopała, że aż dziw, że tego ńie czułam
Cytat:
Napisane przez agnszp Pokaż wiadomość
Ja juz po połówkowym, z Maluszkiem wszytsko ok, został chłopcem wazy prawie pol kilograma podobno mam łożysko na przedniej ścianie, czyli powinnam słabo ruchy czuć? Bo czuje je dość mocno
za wizytę. Z synka kawał mężczyzny

Zuzanka 22.08.2016

II kreski 15.09.2019
Afrodita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-19, 19:12   #560
florencee
Zadomowienie

Cytat:

Dobrze wiedzieć z tym Octeniseptem, w takim razie też raczej go pominę, a widzę go właśnie w wielu wyprawkowych listach.

Cytat:

lecę was nadrabiać

Super, że na wizycie ok!
florencee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-19, 19:28   #561
asienkaroza
Raczkowanie

Tak piszecie o tych lodach i słodyczach a żadna z was nie ma zachcianek na popularne w ciąży ogórki albo śledzie? bo ja już trzeci dzień jem ciągle śledzie, a na słodycze mnie nie nachodzi, no chyba że was czytam
Stary 2016-04-19, 19:30   #562
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Jako jeszcze nie-matka po porodzie napiszę co ja sądzę

Niezbędne:
1. Octenisept do pępka i dezynfekcji ran po porodzie - zastanawiałam się nawet czy nie zamówić. Pojawiają się opinie, że pępek może się paprać i odpuściłam.
2. Sudocrem zamiennie z bapanthenem i linomagiem do pośladków - wszystkie przetestowane u bratanków. Linomagiem zachwycały się babcie, sama zamówiłam dziś bepathen. sudocrem sama chętnie stosowałam.
3. Oliwka Bambino - coś co by mi do glowy nie przyszło. Jesli chodzi o taką typową gęstą zółtą oliwkę. Strasznie brudziła ubranka u bratanicy, tłusta.
4. Olilatum lub emolium- emulsje do kąpieli -
5. Witaminy K + D - na zalecenie pediatry
6. Termometr - zastanawialam się nad takim w smoczku. Ostatecznie nie wzięłam, uznałam, ze ten ktory mamy teraz z miękką koncowka wystarczy
7. Woda morska do nosa
8. Sól fizjologiczna - o tej mi się przypomnialo jak złozyłam zamówienie
9. Czopki przeciwgorączkowe np. Paracetamol 80 mg
10. Gaziki jałowe
11. Patyczki do uszu - mam z ogranicznikiem
12. Lactosan- herbatka na laktację - poczekam na poród

Według potrzeb:
14. Aphtin na pleśniawki - stosowany u bratanicy, sprawdzał się
15. Fiolet gencjany na spirytusie-
16. Nadmanganian potasu na odparzenia, potówki, rumień = kąpaliśmu bratanicę w nadmanganianie
17. Katater rektalny- na kolki i zaparcia - trafiłam na to ostatnio. Bylam zdziwiona ze cos takiego jest.
18. Glukoza- w przypadku żółtaczki

Transport maluszka:
1. Wózek
2. Kocyk
3. Prześcieradło
4. Fotelik/nosidełko

Sen maluszka:
1. Łóżeczko
2. Materac
3. Ceratka - kupilam podklady bawełniane, jeden z ceratką, czystej ceratki nie wybrałam
4. Prześcieradło
5. Kocyk
6. Kołderka
7. Ochraniacz na szczebelki - dla noworodka nie planuję
8. Karuzela nad łóżeczko
9. Rożek - mimo mojej niechęci dziś kupiliśmy. będzie jako miejsce do leżenia jakby co. Tzn zeby było na czym położyc dziecko

Jedzenie maluszka:
Niezbędne:
1. Butelki ze smoczkiem
2. Poduszka do karmienia - zamowiłam sobie poduszkę, 150cm, długa z możliwościa zginania. Z myślą o karmieniu.
3. Płyn do mycia butelek nie miałam i nie kupuję - specjalny?
4. Szczotka do mycia butelek - zamowiłam

Według potrzeb:
5. Podgrzewacz - poczekamy i zobaczymy jak to będzie z karmieniem
6. Suszarka do butelek - dziś się dowiedzialam z allegro że jest cos takiego
7. Sterylizator do butelek - patrz pkt 5
8. Laktator - patrz pkt 5

Przewijanie maluszka:
1. Przewijak
2. Podkłady na przewijak
3. Pampersy
4. Pieluszki tetrowe/ flanelowe
5. Chusteczki nawilżane

Higiena maluszka:
1. Małe nożyczki
2. Miękka szczotka do włosów
3. Proszek do prania/ płyn do płukania dla dzieci - zamówiłam płyn do prania

Dla mamy do szpitala:
1. Tantum rosa - mam
2. Wkładki laktacyjne - mam
3. Majtki poporodowe - mam
4. Podkłady poporodowe - mam
5. Podpaski
6. Przybory higieniczne pod prysznic/ kosmetyki
7. Klapki
8. Ręczniki - mam
9. Koszule nocne
10. Szlafrok - mam
11. Dokumenty
12. Telefon z ładowarką
13. Aparat
14. Woda+ przekąski
15. Ubranie na wyjście

Tyle z moich przemyśleń i zakupów.
zonamojegomeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-19, 19:34   #563
Aniol1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez TinkerrBell Pokaż wiadomość

u mnie w papierkach z badania połówkowego jest napisana też płeć męska :P
Stary 2016-04-19, 19:46   #564
florencee
Zadomowienie

Cytat:
Tak piszecie o tych lodach i słodyczach a żadna z was nie ma zachcianek na popularne w ciąży ogórki albo śledzie? bo ja już trzeci dzień jem ciągle śledzie, a na słodycze mnie nie nachodzi, no chyba że was czytam

Właśnie mnie takie rzeczy jak ogórki i śledziki nie zachęcają, a słodycze bardzo mocno. Martwiło to mojego teścia, który marzył o pierwszym wnuku płci męskiej, a chęć na słodycze to podobno dziewczynka w brzuchu. :P No na szczęście marzenie i tak spełnione. Chyba że jeszcze będzie zwrot akcji, ale u mnie też na opisie z połówkowego obiecują prawidłowo wykształcone narządy męskie.
florencee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-19, 19:48   #565
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:

lecę was nadrabiać
same powody do radości..

Cytat:
To ja też zapisałam swoje uwagi co stosowałam i mam zamiar tylko, że ja nie jestem gadżetowa i kupuję jedynie rzeczy bez których JA nie wyobrażam sobie opieki nad drugim dzieckiem, wiadomo, że każda z nas potrzebuje czegoś innego

Według potrzeb:
14. Aphtin na pleśniawki - nie miałam i nie kupuję
15. Fiolet gencjany na spirytusie- na brzydki pępek nie miałam i nie kupuję
16. Nadmanganian potasu na odparzenia, potówki, rumień nie miałam i nie kupuję
17. Katater rektalny- na kolki i zaparcia nie miałam i nie kupuję
18. Glukoza- w przypadku żółtaczki nie miałam i nie kupuję
dobrze,że to napisałaś bo już zgłupiałam czy taka ilośc specyfików jest napewno potrzebna..

Cytat:
nigdy w życiu nie jadłam śledzia..i nie planuję tego zmieniać..
ja tam nic nie mówię, ale moja desperacka próba znalezienia magnumów w biedzie zakończona ostatecznie sukcesem sfinalizowana została aktem zjedzenia 4szt tychże przez męża..jak je przywiozłam juz do domu to straciłam na nie chęć..ta
Stary 2016-04-19, 19:52   #566
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Afrodita Pokaż wiadomość
W takim razie gratuluję córeczki Oswoiliście się już z tą myślą?
Cudne ciuszki
Chyba już tak

Cytat:
Miałam chętkę na śledzie, ale one są z surowej ryby i odpuściłam

A'propo witaminy K. Zmieniła się dawka podawana maluchom. Teraz od dosłownie marca. Z 25 mikrogramów do 150 mikrogramów.
Stary 2016-04-19, 19:54   #567
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
A'propo witaminy K. Zmieniła się dawka podawana maluchom. Teraz od dosłownie marca. Z 25 mikrogramów do 150 mikrogramów.
spora zmiana
Stary 2016-04-19, 20:10   #568
Kasmina
Rozeznanie

Cytat:
Chyba już tak

Miałam chętkę na śledzie, ale one są z surowej ryby i odpuściłam

Są już nawet kapsułki o takiej zawartości Neonatus K 150 mg (dziecku podaje się zawartość )
Kasmina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-19, 20:13   #569
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasmina Pokaż wiadomość
Są już nawet kapsułki o takiej zawartości Neonatus K 150 mg (dziecku podaje się zawartość )
Właśnie się miałam zabrać za szukanie czegoś już z nową dawką dzięki
Stary 2016-04-19, 20:17   #570
pati0090
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zonamojegomeza Pokaż wiadomość
Jako jeszcze nie-matka po porodzie napiszę co ja sądzę
ja swoją listę później napiszę troszkę inne mam rzeczy w niej

Edytowane przez pati0090
Czas edycji: 2016-04-19 o 20:18
pati0090 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości