|
|
#541 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część IV.
|
|
|
|
#542 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo sprawiedliwe
![]() Znów mi wcięło wielocytowanie;/ Miałam na pewno napisać do navioe: Moja droga nie będzie Ci radzić co masz robić, bo tak jak dziewczyny napisały- nie znamy się jeszcze na tyle, aby wiedzieć jakimi jesteście ludźmi z Twoim TŻ. Natomiast to na co sobie na pewno nie możesz pozwolić to poniżanie/ubliżanie. Musisz znać swoją wartość i nie pozwolić się tak traktować. Tija a teraz to już tak na stówkę dziewczynka? kurde, zachwiałaś moim światopoglądem. Nawet nie biorę tego pod uwagę, że lekarze lekarze mogli się u nas pomylić co do płci za bardzo przyzwyczaiłam się do myśli, że będzie Córeczka...
|
#543 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#544 |
|
Zadomowienie
|
szukam jakiś artykułów na necie na temat zniesienia tej ulgi na dziecko ale nic konkretnego nie znalazłam.
|
|
|
|
#545 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() TŻ skręca łóżeczko
|
|
#546 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale uczulenie mam teraz, dwa lata temu używałam i było ok. Powiem tak, psiknij tym sobie na krocze po porodzie i wtedy pogadamy
|
|
|
|
|
#547 |
|
Zadomowienie
|
Aućććć ale hardcore , ten optiset to jest coś takiego jak skinsept? U nas skinsept w gabinetach zabiegowych używaja przed zastrzykami , ja w domu tez to używam zamiast wody utlenionej dla mojego mena bo wiecznie z pracy pociachany wraca... Jeżeli to podobne produkty to chyba bym się nie odważyła sobie boberka tym popryskać...
|
|
|
|
#548 |
|
Zakorzenienie
|
W ogóle jakiś teraz dziki szał jest na ten octanisept, wszyscy to polecają w szpitalach, szkołach rodzenia itd. Moja położna środowiskowa się śmieje, że to dobry marketing i niewiele więcej.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#549 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ---------- Jeszcze dodam, że jak ktoś go nieporadnie używa to może jeszcze zaszkodzić. Nie wolno za często używać do pępka, bo się zacznie pępek paprać.
|
|
#550 |
|
Zakorzenienie
|
Na fb na grupie o atopii pojawiła się na temat octaniseptu dyskusja, gdzie odwoływano się do badań o szkodliwości jakiegoś składnika tego produktu, ale nie mogę tego odmaleźć. Ja ogólnie nie kumam szału akurat na ten konkretny specyfik. Spirytus do pępka w odpowiedniej proporcji jest tańszy o milion razy, wysusza kikut milion razy szybciej. Ja octaniseptu w mojej liście wyprawkowej nie uwzględniam.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ---------- Słuchajcie, z tą ulgą chyba was wprowadziłam w błąd, a właściwie mąż mnie, przyszły rok podobno jeszcze to ma być normalnie uwzględniane. Plan jest na kolejne lata dopiero. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#551 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A skąd takowe wiadomości??? Zaczęłam nawet sprawdzać w necie ale nigdzie nie ma potwierdzenia aby były jakikolwiek plany zniesienia ulgi prorodzinnej.... Byłoby to bardzo niesprawiedliwe szczególnie wobec osób posiadających tylko jedno dziecko i nikłe są szanse na zniesienie tej ulgi, zbyt dużo głosów partia która by to wprowadziła miałaby do stracenia,,, ---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ---------- O teraz doczytałam.... myślę że w ogóle jej nie zniosą a przynajmniej miejmy taką nadzieję...
|
|
|
#552 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#553 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jezeli sie urodzi dziewczynka a nie chlopiec to bede musiala reklamowac amnio![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ---------- To bylby kolejny cios dla rodzicow jedynakow. W UK jest jeszcze cos takiego fajnego co nie ma zwiazku z benefitami, ale pomaga oplacic koszty przedszkola czy zlobka lub tez zarejestrowana opiekunke. I to jest dla rodzin pracujacych. Pracodawca odciaga od Twojej kwoty brutto voucher np w wysokosci 200F - i opodatkowuje to brutto minus to 200f. A rodzina przeznacza sobie te 200f na opieke dla dziecka. Moze w skali mca to wychodzi odrobine mniejszy podatek ale w skali roku jest to super sprawa. Koszty opieki dla dzieciakow tutaj sa kosmiczne wiec fajny uklon dla rodzin pracujacych. Pomijam fakt, ze dla rodzin o niskich dochodach koszty opieki sa bardzo niskie. Zasilek rodzinny jest slaby i niski i nie pokrywa prawie zadnych wydatkow. Wiec to 500 na polskie standardy to calkiem fajna suma. |
|
|
|
|
#554 |
|
Raczkowanie
|
Jestem po wizycie
szyjka zamknięta i to najważniejsze serduszko dzidzi bije jak to lekarz ujął "w rytmie czacza" usg nie miałam, moja anemia zniknęła, ale jest na granicy i nadal mam przyjmować żelazomoje wyniki to 77-153-136 i lekarz stwierdził, że mam ograniczyć cukry, bo moje wyniki są na granicy jak dla mnie to trochę brakuje i już sama nie rozumiem tego... lecę was nadrabiać
|
|
|
|
#555 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Navioe, ja bym się wyniosła do rodziców.... przykre to bardzo jak tż się zachowuje ![]() Trzymaj się ![]() ---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ---------- Cytat:
Nie słyszałam....w sumie aż raz skorzystałam ![]() ---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ---------- Cytat:
Miałam też bepanthen i linomag. Polecam Co do kocyka/ spiworka - miałam 2 śpiworki, moje dziecko dostawało w nich szału praktycznie nie używane, tylko kocyk był tolerowany.
Edytowane przez iweczka Czas edycji: 2016-04-19 o 18:44 |
||||||
|
|
|
#556 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A u nas, dadzą 500zł i już widzę jak to kontrolują czy aby kasa idzie na dzieci ![]() Cytat:
|
|
#557 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ---------- kasia_ruda, szukałam info na temat likwidacji ulgi prorodzinnej i nic nie znalazłam. Gdzie o tym czytałaś ?? |
|
|
|
|
#558 |
|
Raczkowanie
|
To ja też zapisałam swoje uwagi co stosowałam i mam zamiar tylko, że ja nie jestem gadżetowa i kupuję jedynie rzeczy bez których JA nie wyobrażam sobie opieki nad drugim dzieckiem, wiadomo, że każda z nas potrzebuje czegoś innego
![]() Niezbędne: 1. Octenisept do pępka i dezynfekcji ran po porodzie - do ran nie stosowałam, ale do pępka dawał radę ![]() 2. Sudocrem zamiennie z bapanthenem i linomagiem do pośladków - bepanthen stosowałam do poranionych sutków, sudocrem nie wszystkim dzieciom podpasuje, u mojej sprawdzał się zwykły puderek 3. Oliwka Bambino 4. Olilatum lub emolium- emulsje do kąpieli - ja nie stosowałam i nie będę jeśli skóra dziecka nie będzie tego wymagać, jeśli skóra była lekko sucha smarowałam oliwką 5. Witaminy K + D 6. Termometr 7. Woda morska do nosa 8. Sól fizjologiczna 9. Czopki przeciwgorączkowe np. Paracetamol 80 mg 10. Gaziki jałowe 11. Patyczki do uszu 12. Lactosan- herbatka na laktację Według potrzeb: 13. Aspirator do nosa Katarek 14. Aphtin na pleśniawki - nie miałam i nie kupuję 15. Fiolet gencjany na spirytusie- na brzydki pępek nie miałam i nie kupuję 16. Nadmanganian potasu na odparzenia, potówki, rumień nie miałam i nie kupuję 17. Katater rektalny- na kolki i zaparcia nie miałam i nie kupuję 18. Glukoza- w przypadku żółtaczki nie miałam i nie kupuję Transport maluszka: 1. Wózek 2. Kocyk 3. Prześcieradło 4. Fotelik/nosidełko Sen maluszka: 1. Łóżeczko 2. Materac 3. Ceratka 4. Prześcieradło 5. Kocyk 6. Kołderka 7. Ochraniacz na szczebelki 8. Karuzela nad łóżeczko 9. Rożek Kąpiel maluszka: 1. Wanienka 2. Ręcznik Jedzenie maluszka: Niezbędne: 1. Butelki ze smoczkiem 2. Poduszka do karmienia - nie miałam i nie kupuję 3. Płyn do mycia butelek nie miałam i nie kupuję 4. Szczotka do mycia butelek Według potrzeb: 5. Podgrzewacz nie miałam i nie kupuję 6. Suszarka do butelek nie miałam i nie kupuję 7. Sterylizator do butelek nie miałam i nie kupuję 8. Laktator nie miałam i nie kupuję Przewijanie maluszka: 1. Przewijak nie miałam i nie kupuję 2. Podkłady na przewijak nie miałam i nie kupuję 3. Pampersy 4. Pieluszki tetrowe/ flanelowe 5. Chusteczki nawilżane Higiena maluszka: 1. Małe nożyczki 2. Miękka szczotka do włosów 3. Proszek do prania/ płyn do płukania dla dzieci Inne dla maluszka: 1. Smoczek 2. Grzechotki/ zabawki Ubranka: 1. Body krótki rękaw rozm. 56-62 2. Body długi rękaw rozm. 56-62 3. Pajac rozm. 56-62 4. Śpioszki rozm. 56-62 5. Spodenki rozm. 56-62 6. Rampersy rozm. 56-62 7. Półśpioszki rozm. 56-62 8. Bluzeczki rozm. 56-62 9. Czapeczki 10. Skarpetki 11. Rękawiczki niedrapki 12. Buciki niechodki Dla mamy do szpitala: 1. Tantum rosa 2. Wkładki laktacyjne 3. Majtki poporodowe 4. Podkłady poporodowe 5. Podpaski 6. Przybory higieniczne pod prysznic/ kosmetyki 7. Klapki 8. Ręczniki 9. Koszule nocne 10. Szlafrok 11. Dokumenty 12. Telefon z ładowarką 13. Aparat 14. Woda+ przekąski 15. Ubranie na wyjście |
|
|
|
#559 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oswoiliście się już z tą myślą? ![]() Cudne ciuszki ![]() Cytat:
Też mam łożysko na przedniej ścianie i niestety mam osłabione odczuwanie ruchów U mnie już 22 tydzień, a ruchy wciąż odczuwam, jako 'bąbelkowanie' ![]() Na polowkowym na monitorze Zuzia mnie tak kopała, że aż dziw, że tego ńie czułam ![]() Cytat:
za wizytę. Z synka kawał mężczyzny
|
|
#560 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dobrze wiedzieć z tym Octeniseptem, w takim razie też raczej go pominę, a widzę go właśnie w wielu wyprawkowych listach. Cytat:
Super, że na wizycie ok!
|
||
|
|
|
#561 |
|
Raczkowanie
|
Tak piszecie o tych lodach i słodyczach a żadna z was nie ma zachcianek na popularne w ciąży ogórki albo śledzie?
bo ja już trzeci dzień jem ciągle śledzie, a na słodycze mnie nie nachodzi, no chyba że was czytam
|
|
|
|
#562 |
|
Zakorzenienie
|
Jako jeszcze nie-matka po porodzie napiszę co ja sądzę
Niezbędne: 1. Octenisept do pępka i dezynfekcji ran po porodzie - zastanawiałam się nawet czy nie zamówić. Pojawiają się opinie, że pępek może się paprać i odpuściłam. 2. Sudocrem zamiennie z bapanthenem i linomagiem do pośladków - wszystkie przetestowane u bratanków. Linomagiem zachwycały się babcie, sama zamówiłam dziś bepathen. sudocrem sama chętnie stosowałam. 3. Oliwka Bambino - coś co by mi do glowy nie przyszło. Jesli chodzi o taką typową gęstą zółtą oliwkę. Strasznie brudziła ubranka u bratanicy, tłusta. 4. Olilatum lub emolium- emulsje do kąpieli - 5. Witaminy K + D - na zalecenie pediatry 6. Termometr - zastanawialam się nad takim w smoczku. Ostatecznie nie wzięłam, uznałam, ze ten ktory mamy teraz z miękką koncowka wystarczy 7. Woda morska do nosa 8. Sól fizjologiczna - o tej mi się przypomnialo jak złozyłam zamówienie ![]() 9. Czopki przeciwgorączkowe np. Paracetamol 80 mg 10. Gaziki jałowe 11. Patyczki do uszu - mam z ogranicznikiem 12. Lactosan- herbatka na laktację - poczekam na poród Według potrzeb: 13. Aspirator do nosa Katarek 14. Aphtin na pleśniawki - stosowany u bratanicy, sprawdzał się 15. Fiolet gencjany na spirytusie- 16. Nadmanganian potasu na odparzenia, potówki, rumień = kąpaliśmu bratanicę w nadmanganianie 17. Katater rektalny- na kolki i zaparcia - trafiłam na to ostatnio. Bylam zdziwiona ze cos takiego jest. 18. Glukoza- w przypadku żółtaczki Transport maluszka: 1. Wózek 2. Kocyk 3. Prześcieradło 4. Fotelik/nosidełko Sen maluszka: 1. Łóżeczko 2. Materac 3. Ceratka - kupilam podklady bawełniane, jeden z ceratką, czystej ceratki nie wybrałam 4. Prześcieradło 5. Kocyk 6. Kołderka 7. Ochraniacz na szczebelki - dla noworodka nie planuję 8. Karuzela nad łóżeczko 9. Rożek - mimo mojej niechęci dziś kupiliśmy. będzie jako miejsce do leżenia jakby co. Tzn zeby było na czym położyc dziecko Jedzenie maluszka: Niezbędne: 1. Butelki ze smoczkiem 2. Poduszka do karmienia - zamowiłam sobie poduszkę, 150cm, długa z możliwościa zginania. Z myślą o karmieniu. 3. Płyn do mycia butelek nie miałam i nie kupuję - specjalny? 4. Szczotka do mycia butelek - zamowiłam Według potrzeb: 5. Podgrzewacz - poczekamy i zobaczymy jak to będzie z karmieniem 6. Suszarka do butelek - dziś się dowiedzialam z allegro że jest cos takiego 7. Sterylizator do butelek - patrz pkt 5 8. Laktator - patrz pkt 5 Przewijanie maluszka: 1. Przewijak 2. Podkłady na przewijak 3. Pampersy 4. Pieluszki tetrowe/ flanelowe 5. Chusteczki nawilżane Higiena maluszka: 1. Małe nożyczki 2. Miękka szczotka do włosów 3. Proszek do prania/ płyn do płukania dla dzieci - zamówiłam płyn do prania Dla mamy do szpitala: 1. Tantum rosa - mam 2. Wkładki laktacyjne - mam 3. Majtki poporodowe - mam 4. Podkłady poporodowe - mam 5. Podpaski 6. Przybory higieniczne pod prysznic/ kosmetyki 7. Klapki 8. Ręczniki - mam 9. Koszule nocne 10. Szlafrok - mam 11. Dokumenty 12. Telefon z ładowarką 13. Aparat 14. Woda+ przekąski 15. Ubranie na wyjście Tyle z moich przemyśleń i zakupów. |
|
|
|
#563 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#564 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Właśnie mnie takie rzeczy jak ogórki i śledziki nie zachęcają, a słodycze bardzo mocno. Martwiło to mojego teścia, który marzył o pierwszym wnuku płci męskiej, a chęć na słodycze to podobno dziewczynka w brzuchu. :P No na szczęście marzenie i tak spełnione. Chyba że jeszcze będzie zwrot akcji, ale u mnie też na opisie z połówkowego obiecują prawidłowo wykształcone narządy męskie.
|
|
|
|
|
#565 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
nigdy w życiu nie jadłam śledzia..i nie planuję tego zmieniać..ja tam nic nie mówię, ale moja desperacka próba znalezienia magnumów w biedzie zakończona ostatecznie sukcesem sfinalizowana została aktem zjedzenia 4szt tychże przez męża..jak je przywiozłam juz do domu to straciłam na nie chęć..ta
|
|||
|
|
|
#566 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A'propo witaminy K. Zmieniła się dawka podawana maluchom. Teraz od dosłownie marca. Z 25 mikrogramów do 150 mikrogramów.
|
|
#567 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#568 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
)
|
|
|
|
|
#569 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki
|
|
#570 |
|
Zakorzenienie
|
ja swoją listę później napiszę
troszkę inne mam rzeczy w niej
Edytowane przez pati0090 Czas edycji: 2016-04-19 o 20:18 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:04.

kurde, zachwiałaś moim światopoglądem. Nawet nie biorę tego pod uwagę, że lekarze lekarze mogli się u nas pomylić co do płci
1.09.2012

jak dla mnie to trochę brakuje i już sama nie rozumiem tego... 

czerwiec 2015
nigdy w życiu nie jadłam śledzia..i nie planuję tego zmieniać..