|
|
#601 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.
Cytat:
W imię czego? W imię mżonek i źle pojętej moralności chodowanej przez kolesi w sukienkach. |
|
|
|
|
#602 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Zachęcam do rozmowy, do haseł popartych konkretnymi źródłami, a nie do rzucania hasłami o szklance wody.
|
|
#603 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#604 |
|
po drugiej stronie szafy
|
|
|
#605 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli, podkreślam, JEŚLI rodzenie śmiertelnie chorych dzieci miałoby stać się w PL obowiązkowe, to proliferzy powinni przy tych cierpieniach być obecni w ramach kary. i wiele osób wśród proliferów nie ma jednak tej wyobraźni, o której piszesz. no bo co to za wyobraźnia, która wady płodu ogranicza jedynie do zespołu Downa? |
|
|
|
|
#606 |
|
Zakorzenienie
|
Jak to się mówi? Że piekło jest wybrukowane dobrymi checiami?
To zdanie świetnie się odnosi do aborcji, eutanazji itp. A najśmieszniejsze jest tłumaczenie, że to po to by ktoś nie poszedł do piekła. Tak, zróbmy mu piekło na ziemi. Edytowane przez favianna Czas edycji: 2016-04-19 o 14:32 |
|
|
|
#607 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Pan bioetyk w wywiadzie w polityce mówił, że aborcja płodu z wadami to nie jest żadna eugenika tylko eutanazja, akt miłosierdzia. Ta eugenika to populistyczne, chwytliwe hasło.
|
#608 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Nie wiem czy bym się zdecydowała na terminację przy ZD, ale nie wyobrażam sobie nie mieć możliwości podjęcia decyzji.
|
|
|
#609 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie mogę mówić za siebie z przyszłości, ale na dzień dzisiejszy nie chciałabym dziecka z zespołem downa - usunęłabym lub oddała. najsmutniejsze jest to, że proliferzy tak walczą o rodzenie dzieci chorych, ale mają gdzieś, kto tymi dziećmi będzie się zajmował, gdy zostaną porzucone przez matkę. ośrodki, które zajmują się opieką nad chorymi porzuconymi dziećmi, są niedofinansowane, jest ich mało, w personelu też braki. jakoś nie widzę, żeby proliferzy robili taki szum wokół godnego finansowania tych ośrodków. PiS np pewnie przepchnie nocą tę ustawę antyaborcyjną, ale już do pomagania porzuconym dzieciom niepełnosprawnym im się nie spieszy. http://wyborcza.pl/1,75968,16447727,...ekwentnie.html Edytowane przez motyla Czas edycji: 2016-04-19 o 14:51 |
|
|
|
|
#610 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#611 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
A to jest taka logika. I "moralność" zwyrodniałego sadysty, w której jedno cudownie narodzone, zdrowe bobo jest ważniejsze od setki martwych i umierających powoli niemowląt i złamanych psychicznie matek. A cóż np. mnie obchodzi ich brak wyobraźni? Jak się grzmi, że uprawianie seksu powinno się równać gotowości do rodzenia martwych dzieci i opiekowania się dzieckiem, które nie widzi, nie słyszy, nie chodzi, ma wodogłowie, rozszczep kręgosłupa i alergię na wszystko - to też się trzeba liczyć z konsekwencjami. Innymi niż satysfakcja z rozwoju duchowego nad małą trumienką. |
||
|
|
|
#612 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
nie mniej jednak moim zdaniem spora część proliferów (nie wszyscy) to osoby a) skrzywione przez religię, b) zakompleksione z niską samooceną, którzy "szlachetnym podejściem" i bronieniem nienarodzonych dzieci z wadami tę niską samoocenę sobie podnoszą, c) słabo wykształcone i nieinteligentne z bardzo ograniczoną wyobraźnią, d) mieszanka wszystkich punktów. takie jest moje zdanie, przyjmuję do wiadomości, że się z nim nie zgadzasz. bardzo Cię proszę o nieudowadnianie mi na siłę, że wiesz lepiej, co mam na myśli. Edytowane przez motyla Czas edycji: 2016-04-19 o 17:20 |
|||
|
|
|
#613 | |||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Zrozumiałam, że założeniem nie była kara i pokazanie do czego doprowadza tak pojęte "miłosierdzie", ale skoro lotto to lotto. Cytat:
Tajemnicą dla mnie pozostanie gdzie w "proliferzy powinni obowiązkowo przy tym być." jest niewrzucanie wszystkich do jednego worka, ale ok, lotto. Wiem. Przecież się sprecyzowała. Cytat:
Ale to napisałaś (chyba) w odniesieniu do wypowiedzi, które padły pod wpływem tego wpisu: Cytat:
A na nieświadomość konsekwencji się to dziewczę moim zdaniem nie łapie, bo sama postuluje, że gotowość na najgorsze konsekwencje każdego podjętego działania to standard i należy kobietę zmusić, żeby te najgorsze konsekwencje poniosła. |
|||||
|
|
|
#614 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie mogę się w takim razie do końca zgodzić z uniwersalnym przyjmowaniem pojęcia osoby złej. dla mnie nie ma osób na zawsze złych i na zawsze dobrych. ktoś, kto nieświadomie czyni zło jest dla mnie zły. jak się zmieni - to wtedy zastanowię się, czy nadal będę go uważać za złego, czy już za dobrego. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#615 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#616 | |
|
Zadomowienie
|
Będzie mocno dosadnie, ale do takich ludzi może trzeba.
Cytat:
Byłaś zgwałcona kiedykolwiek? Czyżby nie? Czy przynajmniej jeden dzień spędziłaś chociażby z dzieckiem o średnim stopniu ZD? Nie? Czy każesz dowolnemu człowiekowi z ulicy oddać dla Ciebie nerkę? Jak on tego nie chce? Mój daleki kuzyn ma ZD. W stopniu dość ciężkim. Nie mówi tylko kwęka coś, co potrafią zrozumieć tylko rodzice, połowę normalnych rzeczy nie jest w stanie zrobić sam. Nawet obiadu. Co się z nim stanie, gdy rodzice umrą? Masz jakieś pomysły? Inną sprawą jest to, że w tej chwili matka tego dziecka przez jego niepełnosprawność (kolokwialnie mówiąc boi się o własną przyszłość i zad) rozpętała w rodzinie piekło. Oszukując, kłamiąc w żywe oczy przed sądem, drugiego studiującego wybitnego syna podając o alimenty, żeby tylko mogła z tym dzieckiem przeżyć. Jak sądzisz dlaczego? Może dlatego, że takie dziecko kosztuje? I jeśli nie zabezpieczysz jego przyszłości to jest bardzo, bardzo niekolorowa. A życie z takim dzieckiem w domu jest meczarnią. Czemu chcesz decydować za rodziny, które nie są w stanie poradzić sobie z tym psychicznie czy finansowo? Co do powikłań po aborcji. Wiesz jak się ją wykonuje legalnie? Za pomocą tabletek (wywołanie poronienia) lub próżniowo. Ryzyko jest niewielkie, zwłaszcza przy profesjonalnej opiece medycznej. Oczywiście jest. Natomiast powikłania przy porodzie nie są czymś niezwykłym. A dolegliwości po ciąży czy porodzie są bardzo często spotykane. Także nie pisz, że to bardziej ryzykowne. Owszem, w podziemu aborcja jest bardzo ryzykowna. Tak, każde. Każde, które jest niekochane, nieplanowane i przeszkadzające swoim istnieniem rodzicom. Patrz wspomniana tu Waśniewska.
Niemożliwe jest tylko to, co sami takim uczynimy... Edytowane przez Shar14 Czas edycji: 2016-04-19 o 19:32 |
|
|
|
|
#617 |
|
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Zmuszanie kobiet do rodzenia dzieci z gwałtu w takim kraju jak Polska, gdzie jest zerowa wiedza na temat tego zjawiska, to prosta droga do zwiększenia samobójstw i dzieciobójstw. Już sobie wyobrażam samopoczucie takiej samotnej matki po gwałcie, którą co druga Grażyna pyta "a kto jest tatusiem?" albo mówi "oczka to ma po tatusiu". Plus pytania o ojca od sąsiadek, nauczycielek, urzędników, kolegów i koleżanek dziecka. A znacie jakiegokolwiek faceta, który by u swojej zgwalconej żony zaakceptował takie dziecko? Ja znam wyłącznie przypadki osamotnienia takich kobiet przez mężów. Plus łatka łatwej latawicy, bo przecież ubranie było za skąpe, a spacer po 22, więc w sumie to nie gwałt, a seks za obopolna zgodą.
|
|
|
|
#618 |
|
Konto usunięte
|
http://wiadomosci.radiozet.pl/Wiadom...biety-00021593
To sobie teraz pro-life poszaleje ze ochrona życia matki też w sumie zbędna. |
|
|
|
#619 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Swoją drogą gdzieś czytałam, że ta kobieta wiedziała o guzie z 10 lat, ale nie zdecydowała się na operację, bo groziło to komplikacjami... Ciekawe czy planowała tę ciąże... i jakie miała szanse na przeżycie ciąży z tym guzem, bo kompletnie się na tym nie znam i nie rozumiem jej decyzji o urodzeniu. |
|
|
|
|
#620 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Noo, z takich kobiet robi się zawsze supermenki (patrz: A. Mróz, to nie jest dokładnie ta sytuacja, ale ma wiele wspólnego). Bardzo chwytliwy temat dla środowisk pro-life |
|
|
|
|
#621 | ||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zła 14-latka w ciąży - patrz, 14-letnia Marię kapłani chcieli wydać za mąż ![]() https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Maria_z_Nazaretu ---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Cytat:
A ja znam "świadectwo" protestanta którego zła żona wywalila z domu na zbity pysk za alkoholizm i lenistwo. Wraz z bandą oszolomow wyglaszajacych równie mądre swiadectwa nie może się temu nadziwić bo jest dobrym człowiekiem i kocha boga a to żona jest zła. |
||||
|
|
|
#622 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli nawet matka sie stara, ale nie może pokochać? To dla niej też dodatkowe obciążenie. Jakie skutki ma fakt, ze dziecko dowie się, ze nie pochodzi 'z miłosci' tylko z gwałtu? A chodzenie 9 miesiecy w ciąży i oddanie? Myślisz, ze kobieta tak urażona psychicznie po gwałcie jeszcze będzie chciała słuchać, czemu oddała dziecko? 'PRZECIEZ WSZYSTKIE SA TAKIE KOCHANE.POKOCHASZ.BYLO TRZEBA SIĘ NIE PUSZCZAĆ' To nie jest białe/czarne. I dlatego trzeba mieć wybór. Bo to jest wybór. Nikt nie nakazuje aborcji w takim przypadku. Nikt nikogo nie zmusza. Druga sprawa. Wady genetyczne to nie tylko ZD. To nie tylko brak nóżki. Ale np brak czaszki, zle zrozwiniete kosci, brak/ zle rozmieszczone narządy i inne straszne rzeczy. Według Ciebie dziecko czuje praktycznie od początku - ok. Według Ciebie aborcja boli dziecko - masz prawo tak uważać. Ale... Bądź konsekwenta. Rodzisz dziecko, które od razu umrze (maks 5 h po porodzie) - bo nie jest rozwinięte odpowiednio. I powiedzmy od 3 miesiaca ciąży aż do 2 lub 3 h po urodzeniu ono czuje ból. Czym jest starsze, tym bardziej to odczuwa. Agonia... Poród tez jest niebezpieczny dla zdrowia i życia matki.
|
|
|
#623 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ciekawe jak ojciec da sobie radę - bez żony ale za to z noworodkiem. |
|
|
|
|
#624 |
|
BAN stały
|
Ciekawe, dlaczego pro-lajfy zawsze milkną po pierwszych argumentach.
|
|
|
|
#625 |
|
Zadomowienie
|
Przecież wiadomo. Sensownych kontrargumentów nie mają, no to po co dyskutować i wyjść na głupka? Albo nie potrafią dyskutować.
|
#626 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Notabene http://jochenkoenig.net/fritzi-i-ja/ "Przepraszam, że mówię tylko trochę po polsku. Mieszkam z moimi córkami w Berlinie. Piszę po niemiecku o mojej rodzinie, o rodzinach w ogóle, o płci, o feminizmie, o miłości i seksie. Moja książka w języku polskim „Fritzi i ja. Czyli o lękach ojca, że nie będzie dobrą matką“ jest dostępna w Fundacji Feminoteka." On co prawda nie stracił żony tylko zdecydował się wychować córkę samodzielnie, odżegnuje się od mówienia że samotnie i podkreśla wielokrotnie jak inna jest jego sytuacja od sytuacji samotnych matek. Opiekuje się sam swoimi córkami od dnia urodzenia i nie wygląda żeby on się zaharował bardziej niż miałaby matka, dzieci rozwijaj się prawidłowo a nawet lepiej (nie każda niemiecka 3 latka nawija po polsku ;p). I o ile unikała bym określeń że kobieta jest bohaterką, to zgodzę się że jest to kwintesencja tego o czym mówimy tj. wyboru. Wiedziała czego chce, uzgodniła z lekarzami możliwości i zrobiła jak chciała. Takie to proste a tak się trzeba o to gryźć. |
|
|
|
|
#627 |
|
Zadomowienie
|
Przeglądam sobie facebooku a tu takie zdjęcie udostępnione przez Mamanna.pl
![]() I jak tu się dziwić poglądom prolajferów jak wg punktu 8. stosowanie antykoncepcji hormonalnej powoduje zabicie śmiercią głodową zarodka. ![]() Chociaż nie powiem, punkt 7. też mi się strasznie podoba.
|
#628 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- Naprotechnologia jest lepsza bo jest lepsza Nie zrozumiałam czy Kożuchowska poleca naprotechnologię czy zamrażać dzieci |
|
|
|
|
#629 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że w Marszach dla Życia w tym roku będzie więcej osób niż w poprzednich edycjach. ![]() Zresztą nie mam z kim dyskutować jak połowa z Was udziela się wątku - nie będę miała dzieci czy coś w tym stylu, a dodatkowo lecą tam takie posty, że głowa boli
|
|
|
|
|
#630 |
|
Zakorzenienie
|
Jprdl, ta lista zrobiła mi mindfucka o.O
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:58.