Sierpnióweczki 2016! Część IV. - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-04-22, 10:12   #1171
tija93
Zakorzenienie

Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część IV.

Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość
no jakby na to spojrzeć to też robisz tak,żeby miało Twoje młode czysto w gnieździe tylko inną metodą.. a zjedzenie łożyska w celach energetyczno - regeneracyjnych w Pl szpitalach nie jest niczym zastępowane..chyba ,że kiełbasą we flaku-taką strawę otrzymała miesiąc temu moja szwagierka tuz po porodzie..lezała rozbabrana po porodzie,wiadomo co i jak, a obok zimna, różowo-szara kiełba..ja tam nie mam zamiaru nic jeść..tylko przedstawiłam teorię do tego

OJJ Piernik nic nikomu nie zarzucił , tylko przywołał fakty
Fuu

I ja się zestresowałam!

Cytat:
Napisane przez emenyx Pokaż wiadomość
dzieki za slowa otuchy. Po prostu nigdy nie bylam w szpitalu (jedynie w odwiedzinach).
Byly wanny do rodzenia, jakies tasmy przy suficie, na ktorych mozna sie rozicagac, taborety poloznicze (porod na taborecie...? ponoc mniej boli), lozka. Opowiadali tez troche o formach lagodzenia bolu apukuntkura, oleje aromatyczne, PDA- to chyba ten zastrzyk w kregoslup, ale jestem na razie na pozcatkowym etapie rozeznania, woiec jeszzce nie wiem.
Podczas porodu jest badane akcja serca dziecka lub wbija sie igle (!!!?) w glowke, aby badac poziom telnu u dziecka i w razie W bylaby cesarska. TO wszystko brzmi dla mnie bardzo masakrycznie.
Bylam dopiero na pierwszym spotkaniu kursu przedporodowego, w kolejnych dowiem sie wiecej i cwiczymy oddychanie.
Ogolnie wszystko pozytywnie przedstawione, ale jak i tak sie boje.
Jeszcze ok 1,5 miesiace pracuje a poznioej ide juz na macierzynskie, wiec mam nadzieje, ze sie psychicznie jakos na to nastawie
To trochę potłumaczę, bo to wszystko brzmi strasznie, ale straszne nie jest

1. Poród na krzesełku (właśnie tym taborecie) porodowym jest jak najbardziej możliwy. Ale dużo kobiet tego nie wybiera, bo nogi cierpną i trzeba mieć podtrzymywacza z tyłu. Tutaj po prostu działa siła grawitacji i dlatego jest łatwiej.
2. Co do tej igły. Niektóre szpitale pobierają krew włośniczkową z główki noworodka w czasie porodu by sprawdzić stan dziecka. To dzieciaczka nie boli, praktycznie nie zostawia śladu. Jest to fajne badanie, bo w zasadzie przy każdym porodzie gdy główka dziecka jest już nisko w kanale rodnym zaczyna szaleć tętno dziecka. To badania pozwala stwierdzić czy są to naturalne szaleństwa związane z uciskiem czy może zagrożenie dla dziecka. Badanie to wygląda ja zwykłe badanie ginekologiczne. Kobieta nic innego nie widzi
3. Warto zapoznać się z metodami łagodzenia bólu. Dobrze, że szpital zapewnia tyle możliwości. To co nam pomoże dowiemy się dopiero w trakcie dlatego ważne jest by znać tych metod jak najwięcej

Cytat:
Napisane przez Krefetka Pokaż wiadomość

Ja ze strachu przed biczowaniem czytam dwa razy ( raz na komórce, a pózniej upewniam sie na laptopie)
Zobacz co ta kobieta z nami robi!
Stary 2016-04-22, 10:13   #1172
emenyx
Zadomowienie

tak mowili o igle. To sie nazywa Mikro-cos tam, ale nie zapamietalam i wlasnie lekarz poloznik tlumaczyl, ze bada sie dzieki temu zawartosc tlenu u dziecka i mozna ocenic czy wszystko ok.
emenyx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-22, 10:16   #1173
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
a to chyba zależy od szpitala. miesiąc temu koleżanka rodziła.
jeden z jej posiłków w załączniku.
Ja uważam, że niczego sobie

a już na pewno lepsze niż łożysko
Ta zupka to chyba z krwi, co (tej z łożyska oczywiście) ?

Cytat:
Napisane przez znowuzapomnialamhasla Pokaż wiadomość
Dzięki
Właśnie też pomyślałam, że skoro to się rozkłada na płasko, to póki dziecko nie wyrośnie, to mogłoby spać, ale dziewczyny piszą, że niezbyt
No, ale jak się używa tego tylko do spania na wyjazdach to myślę, że spoko. Łóżeczka turystyczne też nie mają za fajnego materacyka, a na podróż są idealne.
Stary 2016-04-22, 10:21   #1174
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:

A to bym zjada:b rzydal:

To wszystko zalezy od szpitala, czy da 10 zl na posilek na oddzial czy 20.

Jest taka strona na FB, ktora wysmiewa absurdy szpitalnego jedzenia. I jakis pan dostal jakis kawalek mortadeli, koncowke z ogorka kiszonego, oczywiscie maslo, ktore nie starczy na te dwie czerstwe kromki chleba.

Przeliczyl to na ilosc pacjentow na jego oddziale i wyszlo mu, ze jedno sniadanie to mniej niz zlotowka.

To jest obrzydliwe i zenujace.....Pomijam fakty, ze odpowiednia dieta wielokrotnie leczy przyczyny a nie tylko skutki. Ale taniej jest podac kroplowke niz calego pomidora czy tez porzadny chleb.

Ciekawe jak wyglada dieta dla vege albo wlasnie dla cukrzykow

---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:17 ----------

Cytat:
Napisane przez tija93 Pokaż wiadomość
Fuu

I ja się zestresowałam!

1. Poród na krzesełku (właśnie tym taborecie) porodowym jest jak najbardziej możliwy. Ale dużo kobiet tego nie wybiera, bo nogi cierpną i trzeba mieć podtrzymywacza z tyłu. Tutaj po prostu działa siła grawitacji i dlatego jest łatwiej.
2. Co do tej igły. Niektóre szpitale pobierają krew włośniczkową z główki noworodka w czasie porodu by sprawdzić stan dziecka. To dzieciaczka nie boli, praktycznie nie zostawia śladu. Jest to fajne badanie, bo w zasadzie przy każdym porodzie gdy główka dziecka jest już nisko w kanale rodnym zaczyna szaleć tętno dziecka. To badania pozwala stwierdzić czy są to naturalne szaleństwa związane z uciskiem czy może zagrożenie dla dziecka. Badanie to wygląda ja zwykłe badanie ginekologiczne. Kobieta nic innego nie widzi
3. Warto zapoznać się z metodami łagodzenia bólu. Dobrze, że szpital zapewnia tyle możliwości. To co nam pomoże dowiemy się dopiero w trakcie dlatego ważne jest by znać tych metod jak najwięcej

Ja mam wlasnie zamiar rodzic w pozycji vertykalnej. Wlasnie glownie po to by grawitacja pomogla, by parcie bylo na inna czesc bozeny - nie chce byc nacinana - wole naturalnie peknac jesli juz. Tylko mam nadzieje, ze dam rade i osoba towarzyszaca podola...
Stary 2016-04-22, 10:26   #1175
Krefetka
Zadomowienie

Cytat:
Ta zupka to chyba z krwi, co (tej z łożyska oczywiście) ?
taaak, to kara za niepobieranie komórek macierzystych

Cytat:
Napisane przez TinkerrBell Pokaż wiadomość

Jest taka strona na FB, ktora wysmiewa absurdy szpitalnego jedzenia. I jakis pan dostal jakis kawalek mortadeli, koncowke z ogorka kiszonego, oczywiscie maslo, ktore nie starczy na te dwie czerstwe kromki chleba.

Przeliczyl to na ilosc pacjentow na jego oddziale i wyszlo mu, ze jedno sniadanie to mniej niz zlotowka.

To jest obrzydliwe i zenujace.....Pomijam fakty, ze odpowiednia dieta wielokrotnie leczy przyczyny a nie tylko skutki. Ale taniej jest podac kroplowke niz calego pomidora czy tez porzadny chleb.

widziałam obiad wegetariański w szpitalu na patologii - to były ziemniaki gotowane, liście kapusty i zielony makaron ryżowy

posiłek dla cukrzyków widziałam w szpitalu w UK i szczerze mówiąc zazdrościłam
w Polsce nie mam porównania.
Krefetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-22, 10:32   #1176
scoiatael86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez natalia_23 Pokaż wiadomość
Rozumiem strach, ale teraz chyba nie mamy innego wyjścia jak urodzić warto więdzieć jak taki poród wyglą. Polecam książkę Ireny Chołuj Urodzić razem i naturalnie Warto też poczytać pozytywne opowieści porodowe, polecam vivatporod.pl, grunt to pozytywne nastawienie
To ja dorzucę do poleceń jeszcze książkę "Położna" bardzo się zaczytywałam!

Dzięki za polecenia legginsów - zapisuję do obadania h&m, f&f i bonprix. Coś trzeba kupić

Wgl tak strasznie mi ręce drętwiały dziś w nocy w nadgarstkach, że aż się budziłam Któraś z Was już o tym pisała... dobrze pamiętam, że nie ma na to rady za bardzo? Ja też z tych pracujących przy komputerze.....
Stary 2016-04-22, 10:32   #1177
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
9:30, a tu już 1,5 strony naklepane...
Tak się zastanawiam, czy tylko ja z tego grona jestem nocnym markiem? Ostatnio to już w ogóle się przestawiłam ze względu na skypowe gadki z tż, ale tak ogólnie to 7 rano zawsze była dla mnie środkiem nocy. Dlatego też założyłam działalność w branży, w której robota zaczyna się od 10

Dziewczyny, gratuluję! Ależ ten czas zapiernicza...

Tak, Lumene CC, ale puder w kompakcie. Można takiego też używać bezpośrednio na skórę, a do utrwalenia makijażu zastosować gruby pędzel tak jak przy pudrze sypkim. Ja sypkich nie lubię, bo są niepraktyczne w podróży, a tak mam kompakt, który nabieram grubym pędzlem i mi cienką warstwą"ugruntowuje" podkład.

Ciebie pytałam o śpiworek. Ile zapłaciłaś? Jest śliczny

Bronzera na mokry fluid to już w ogóle nie wyobrażam sobie nakładać Chyba, że też w kredce/na mokro.

U mnie z rozwalaniem forsy jest tak, że nawet umiem już znaleźć pretekst i usprawiedliwić to-wczoraj zobaczyłam rozmowy o zakupach na Gemini i weszłam tam-raj Piszę do tż na skypie, że muszę sobie kupić trochę kosmetyków, a przesyłka darmowa od 300 zeta, więc może kupię już jakieś kosmetyki dla dziecka i co on na to (a biere ze wspólnej kasiory póki co, dlatego pytam, żeby nie było). On akurat alkoholizował się i najpierw pyta, ile zaoszczędzę (bo on oszczędny chłop, w przeciwieństwie do mnie), ale po 30 min. napisał "Niunia! Walić to! Kup sobie co chcesz i za ile chcesz-chcę, żebyś miała!"C hyba częściej muszę doić go wódą, hehe.
ja padam w granicach 21a-22a,ale za to 5ta rano pobudka...
to cc będziemy razem testować.. zobaczymy co DobraDusza nam tu poleciła..ale opinie na KWC ma super..
śpiworek za 129zeta..tu sprzedający: http://allegro.pl/show_user.php?uid=25754067
hehe.. dba o Ciebie po prostu..nie zwalaj na wódę, jest zakochany po uszy i dba o swoja Niunię

Cytat:
Niedobrze mi....fuuuuuuuuuuuuuuuuuu uuuuuuuu
hehe..

Cytat:
Fuu

I ja się zestresowałam!

a jak w Pl sprawdzają stan dziecka jak zaczyna schodzić? jest jakaś inna metoda poza tą giłą czy się nie sprawdza? bo rozumiem,że ktg nie zrobią już?

Cytat:

---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:17 ----------

Ja mam wlasnie zamiar rodzic w pozycji vertykalnej. Wlasnie glownie po to by grawitacja pomogla, by parcie bylo na inna czesc bozeny - nie chce byc nacinana - wole naturalnie peknac jesli juz. Tylko mam nadzieje, ze dam rade i osoba towarzyszaca podola...
masło? zartujesz? takie rarytasy to może i w więzieniu ale nie w szpitalu..chyba margaryna..i do tego herba z granulatu..

jak vege to w sierpniu Ci powiem..albo nie powiem Ci juz teraz- vegeta w wodzie nazywająca się zupą to będzie vege menu..plus suchy chleb, dupka od ogórka bez mortadeli
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-22, 10:32   #1178
Talantea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emenyx Pokaż wiadomość
dzieki za slowa otuchy. Po prostu nigdy nie bylam w szpitalu (jedynie w odwiedzinach).
Byly wanny do rodzenia, jakies tasmy przy suficie, na ktorych mozna sie rozicagac, taborety poloznicze (porod na taborecie...? ponoc mniej boli), lozka. Opowiadali tez troche o formach lagodzenia bolu apukuntkura, oleje aromatyczne, PDA- to chyba ten zastrzyk w kregoslup, ale jestem na razie na pozcatkowym etapie rozeznania, woiec jeszzce nie wiem.
Podczas porodu jest badane akcja serca dziecka lub wbija sie igle (!!!?) w glowke, aby badac poziom telnu u dziecka i w razie W bylaby cesarska. TO wszystko brzmi dla mnie bardzo masakrycznie.
Bylam dopiero na pierwszym spotkaniu kursu przedporodowego, w kolejnych dowiem sie wiecej i cwiczymy oddychanie.
Ogolnie wszystko pozytywnie przedstawione, ale jak i tak sie boje.
Jeszcze ok 1,5 miesiace pracuje a poznioej ide juz na macierzynskie, wiec mam nadzieje, ze sie psychicznie jakos na to nastawie
Fajnie sobie to wszystko obejrzeć przed ma sie przynajmniej pojęcie jak to wszystko wygląda.

Cytat:

U mnie z rozwalaniem forsy jest tak, że nawet umiem już znaleźć pretekst i usprawiedliwić to-wczoraj zobaczyłam rozmowy o zakupach na Gemini i weszłam tam-raj Piszę do tż na skypie, że muszę sobie kupić trochę kosmetyków, a przesyłka darmowa od 300 zeta, więc może kupię już jakieś kosmetyki dla dziecka i co on na to (a biere ze wspólnej kasiory póki co, dlatego pytam, żeby nie było). On akurat alkoholizował się i najpierw pyta, ile zaoszczędzę (bo on oszczędny chłop, w przeciwieństwie do mnie), ale po 30 min. napisał "Niunia! Walić to! Kup sobie co chcesz i za ile chcesz-chcę, żebyś miała!"C hyba częściej muszę doić go wódą, hehe.
Wziełas go na pijaka
Mój to sie nie da, kazdy zakup musi byc konsultowany, a on mi kaze kupować wyprawkę samej. Mój paypal jest zablokowany i musze korzystac z konta TZta i bedzie widzial co kupuje. Pozniej bedzie wojna na co ja kase wydaje. Dlatego uwielbiam miec oddzielne konto.
Ja juz nie wiem jak z nim rozmawiać. Jeszcze dodał, ze co ja niby mam kupować. Ja na to, ze moze zobaczyc sobie liste wyprawkową jak go to interesuje i uprzedzam, ze bedzie tego sporo
Spytałam się czy nie chce isc na zajęcia dla tatusiów, powiedział, ze nie, bo nie bedzie siedzial z obcymi facetami
Jedyny głupi argument. Wyszedł by gdzies do ludzi przynajmniej a on nie, dom praca i tak w kółko.
Powiedział, ze jak znajde zajęcia gdzie poszlibysmy razem to wtedy pójdzie.
Zapomniałam zapytać połoznej, a w internecie nie moge znalezc zadnego info.

Na pocieszenie, ze sie złoszcze na niego pojechalismy do sklepu po sławetne magnumy

Kurde mam tez kolejny problem. Kiedys mialam podraznienia na rekach i jak wyjechalam do PL to mi zniknely. Tylko wróciłam tutaj znów mi sie pojawiają bąble. Podejrzewam twardą wodę i nie mam pojęcia jak z tym walczyć. Nie chce znów sie zadrapywać do krwii bo swędzi.

Muszę miec 100% suche dłonie cały dzien zeby było ok. Uzywam rękawiczek, a do mycia rąk chyba zaczne uzywac mokrych chusteczek bo nie wytrzymam

Talantea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-22, 10:33   #1179
gosiaczkam
Raczkowanie

witam się
Mówicie o tym obrzydliwym jedzeniu szpitalnym aż mi się śniadanka odechciało. idę kawkę jedynie zrobić. Wróćcie na jakieś przyjemniejsze tematy żebym przynaajmniej obiad zrobiłła
gosiaczkam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-22, 10:33   #1180
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez scoiatael86 Pokaż wiadomość

Dzięki za polecenia legginsów - zapisuję do obadania h&m, f&f i bonprix. Coś trzeba kupić

Wgl tak strasznie mi ręce drętwiały dziś w nocy w nadgarstkach, że aż się budziłam Któraś z Was już o tym pisała... dobrze pamiętam, że nie ma na to rady za bardzo? Ja też z tych pracujących przy komputerze.....

Ja mam:/ ostatnio miałam problem z trzymaniem długopisu w ręku((
Stary 2016-04-22, 10:34   #1181
tija93
Zakorzenienie

To powiem jak wyglądają posiłki w szpitalu powiatowym Śniadania i kolacje to tak standardowo - 3 kromki, jakieś masło, coś szynkopodobne, czasem jakieś warzywo. Od czasu do czasu dają pyszną pastę rybną Obiady to zupa i II danie. Zupa zawsze inna, ale zawsze smakuje tak samo II dania zdarzają się bardzo dobre, ale też takie nie do przełknięcia. Co do specjalnych diet. Otóż położna wypisuje karteczkę, że np. 4 diety normalne, 4 lekkie (po zabiegach i po porodach) i np. 2 diety cukrzycowe. I uwaga - każdy dostanie to samo Czasem są dwa rodzaje mięsa i gotowane dostają pacjentki po zabiegach i po porodach.

Z kolei w szpitalu onkologicznym. Dokładniej w Centrum Onkologii w Bydgoszczy jest bajka. Zacznijmy od tego, że pacjent decyduje czy chce posiłek do sali czy zejdzie do bufetu. Posiłki rozwożą ludzie ubrani w czarne fartuchy, białe rękawiczki i takie fajne czapeczki. Posiłki są pakowane w jednorazowe pojemniki. Nie słyszałam by jakakolwiek pacjentka narzekała na jakość i ilość jedzenia
Stary 2016-04-22, 10:35   #1182
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:

widziałam obiad wegetariański w szpitalu na patologii - to były ziemniaki gotowane, liście kapusty i zielony makaron ryżowy

To ja im zabije ćwieka i poproszę o vege dla cukrzyka😂

Ziemniak albo makaron i to w subtelnych ilościach tylko...
Stary 2016-04-22, 10:36   #1183
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:

zielony makaron ryżowy? kapusta pewnie puściła sok..

Cytat:
Napisane przez scoiatael86 Pokaż wiadomość

czytałam Połozna- tez polecam..

a miała pisać w sprawie legginsów- ja mam z hm, nie prześwitują, ale ja i tak chodzę w nich po domu, jakos nie czuję się na siłach wyjść w nich na zewnątrz.. miałam jeszcze jakieś zwyklaki z allegro, ale po dwóch dniach wyglądały jak ogon mojego kota..wczoraj je zdjełam i wywaliłam do śmietnika..całe w kulkach, mimo ze ich jeszcze nie prałam nawet..z pralki chyba w częściach bym wyjęła..
Stary 2016-04-22, 10:37   #1184
virginia
Zakorzenienie

Cytat:
oj tam, tija kiedyś pisała - jak weszło to wyjść jakoś musi.

nie ma co się na zaś stresować ani to nie pomoże Tobie ani dziecku.
Położna/ lekarz / towarzystwo przy porodzie postarają się aby cały proces poszedł jak najsprawniej.
Trzeba z takiego założenia wychodzić bo inaczej przez te 3/4 mc jakie zostały zwariuje się z zamartwiania.

Kiedyś panicznie bałam się szpitali/ zabiegów dopóki nie byłam zmuszona do przebywania na oddziale. nie jest to nic sympatycznego ale tragedii nie ma. Wychodziłam z założenia że cała obsługa szpitala zrobi wszystko żebym jak najszybciej pozbyć się mnie z oddziału (żeby pracy za wiele nie mieli) więc lepiej jak zrobią to skutecznie i mnie dolecza niż jakbym miałą do nich wracać kilka razy.

Będzie dobrze. W końcu chyba wszystkie chcemy zobaczyć swoje dzieci

---------- Dopisano o 08:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ----------

a i owszem....
tyle że od 7 rano na kartce napisałam: leki/pielęgnacja...
a póżniej już czysto i wena przeszła

---------- Dopisano o 08:53 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ----------

poszalej

a z czego piszą? (słownictwo czy jakiś specjalny dział z gramatyki?)
To Kursy w jednostce wojskowej oni piszą taki specjalny egzamin, na razie czytanie i pisanie
I'll be dreaming my dreams with you..
virginia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-22, 10:37   #1185
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
a jak w Pl sprawdzają stan dziecka jak zaczyna schodzić? jest jakaś inna metoda poza tą giłą czy się nie sprawdza? bo rozumiem,że ktg nie zrobią już?
Też mogą pobrać krew włośniczkową jak mają do tego sprzęt. KTG jest takim standardowym postępowaniem. Tylko w przypadku KTG dowiemy się tylko, że są spadki tętna, ale nie dowiemy się czy tak ma być czy dziecko jest zagrożone.
Stary 2016-04-22, 10:38   #1186
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
ja padam w granicach 21a-22a,ale za to 5ta rano pobudka...
to cc będziemy razem testować.. zobaczymy co DobraDusza nam tu poleciła..ale opinie na KWC ma super..
śpiworek za 129zeta..tu sprzedający: http://allegro.pl/show_user.php?uid=25754067
hehe.. dba o Ciebie po prostu..nie zwalaj na wódę, jest zakochany po uszy i dba o swoja Niunię

hehe..

masło? zartujesz? takie rarytasy to może i w więzieniu ale nie w szpitalu..chyba margaryna..i do tego herba z granulatu..

jak vege to w sierpniu Ci powiem..albo nie powiem Ci juz teraz- vegeta w wodzie nazywająca się zupą to będzie vege menu..plus suchy chleb, dupka od ogórka bez mortadeli
Ja tutaj dostałam po badaniu na krzywa cukrowa vege kanapkę i była na wypasie, mnóstwo sałaty, pomidora i ogórka świeżego. Liczę, że na porodówce też dadzą coś dobrego.

Btw....właśnie zjadłam kanapkę i jestem ciągle głodna:////
Stary 2016-04-22, 10:44   #1187
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
To powiem jak wyglądają posiłki w szpitalu powiatowym Śniadania i kolacje to tak standardowo - 3 kromki, jakieś masło, coś szynkopodobne, czasem jakieś warzywo. Od czasu do czasu dają pyszną pastę rybną Obiady to zupa i II danie. Zupa zawsze inna, ale zawsze smakuje tak samo II dania zdarzają się bardzo dobre, ale też takie nie do przełknięcia. Co do specjalnych diet. Otóż położna wypisuje karteczkę, że np. 4 diety normalne, 4 lekkie (po zabiegach i po porodach) i np. 2 diety cukrzycowe. I uwaga - każdy dostanie to samo Czasem są dwa rodzaje mięsa i gotowane dostają pacjentki po zabiegach i po porodach.

Z kolei w szpitalu onkologicznym. Dokładniej w Centrum Onkologii w Bydgoszczy jest bajka. Zacznijmy od tego, że pacjent decyduje czy chce posiłek do sali czy zejdzie do bufetu. Posiłki rozwożą ludzie ubrani w czarne fartuchy, białe rękawiczki i takie fajne czapeczki. Posiłki są pakowane w jednorazowe pojemniki. Nie słyszałam by jakakolwiek pacjentka narzekała na jakość i ilość jedzenia
buahahahhahah

a o Bydgoszczy kiedys pisałyście, a ostatnio cos w trójce o tym jedzeniu na onkologii mówili..ale nie pamietam przy okazji jakiego tematu,ale zachwalane było... mam nadzieję,że żadna z nas nigdy się nie przekona..

Cytat:

w Pl to byłby strzał w kolano..tam to sobie możesz folgować..

---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ----------

Cytat:
Też mogą pobrać krew włośniczkową jak mają do tego sprzęt. KTG jest takim standardowym postępowaniem. Tylko w przypadku KTG dowiemy się tylko, że są spadki tętna, ale nie dowiemy się czy tak ma być czy dziecko jest zagrożone.
założmy,że nie mają sprzetu,żeby pobrać tą krew..to wtedy co?
czyli w Pl wogóle nie dowiemy się czy dziecko jest zagrożone?

Cytat:
Ja tutaj dostałam po badaniu na krzywa cukrowa vege kanapkę i była na wypasie, mnóstwo sałaty, pomidora i ogórka świeżego. Liczę, że na porodówce też dadzą coś dobrego.

Btw....właśnie zjadłam kanapkę i jestem ciągle głodna:////
aha.. ja nawet szklanki z woda nie dostałam jak byłam robić profil hormonalny w szpitalu-6godz w sierpniu, przy 38stop C na głodniaka i o suchym pysku, bo miało być tylko pobranie krwi i do domu..
Stary 2016-04-22, 10:45   #1188
Krefetka
Zadomowienie

Cytat:

ładnie wygląda ten opis z Bydgoszczy. Wybieranie menu na cały dzień znam to tylko z UK.

Cytat:

jak byłam na diecie cateringowej otrzymałam do jedzenia coś podobnego do tego co opisałam w szpitalu. Tyle że w zamiast kapusty był gołąbek z kaszą gryczaną. (zdjęcie w załączniku)

Cytat:

rozczaruję cię, to miało dosyć nienaturalny kolor (neonowy) wię raczej uzyskany sztucznym barwnikiem
uznałam, że makaron ma robić np za sałatę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg All Photos - 516 z 1181.jpg (115,3 KB, 18 załadowań)
Stary 2016-04-22, 10:47   #1189
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez superhuman Pokaż wiadomość
Powiem Tak... Smarowałam sie jak głupia oliwkami i po 3 razy dziennie i to oliwka mnie tak strasznie wysuszyla! Wczoraj bardzo dokładnie sie pooglądałam i normalnie na piersiach białe kropki no lussczyla mi sie skora dłonie od smarowania mam tak samo wysuszone i brzuch tez miałam po prostu mega wysuszony :-/ od razu sie przerzuciłam na balsam i bede teraz tylko balsamem sie smarować.
a smarowałaś się oliwką na mokre czy na suche ciało? bo kiedyś czytałam, że powinno się na mokre i wycierać dopiero ręcznikiem...

ja od dzisiaj już wracam do palmersa i biooil, bo wczoraj wykończyłam oliwkę dla dzieci i nie zamierzam do niej wracać

Cytat:

nawet nieźle to wygląda ponoć w szpitalu gdzie ja mam rodzić też nie jest najgorzej pod tym względem, ale pewnie i tak mi będą conieco dowozić...

Cytat:

na onkologii słyszałam, że raczej dobrze karmią ludzi

Cytat:

czytałam Połozna- tez polecam..

a miała pisać w sprawie legginsów- ja mam z hm, nie prześwitują, ale ja i tak chodzę w nich po domu, jakos nie czuję się na siłach wyjść w nich na zewnątrz.. miałam jeszcze jakieś zwyklaki z allegro, ale po dwóch dniach wyglądały jak ogon mojego kota..wczoraj je zdjełam i wywaliłam do śmietnika..całe w kulkach, mimo ze ich jeszcze nie prałam nawet..z pralki chyba w częściach bym wyjęła..
też mam jedne z Allegro i to jest jakaś porażka;/ a te z h&m bardzo lubię ale też noszę je tylko po domu.

Tija wiem, że pisałaś 100 razy, ale mogłabyś przypomnieć mi normy do krzywej cukrowej dla ciężarnych?
Stary 2016-04-22, 10:47   #1190
TinkerrBell
Zadomowienie

Cytat:
buahahahhahah

a o Bydgoszczy kiedys pisałyście, a ostatnio cos w trójce o tym jedzeniu na onkologii mówili..ale nie pamietam przy okazji jakiego tematu,ale zachwalane było... mam nadzieję,że żadna z nas nigdy się nie przekona..

w Pl to byłby strzał w kolano..tam to sobie możesz folgować..

---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ----------

aha.. ja nawet szklanki z woda nie dostałam jak byłam robić profil hormonalny w szpitalu-6godz w sierpniu, przy 38stop C na głodniaka i o suchym pysku, bo miało być tylko pobranie krwi i do domu..
Mi również odmówiono szklanki wody, w szpitalu w nocy, w 35 tc w PL jak jechalam z mega bólami woreczka żółciowego. Tak mnie piguła w☠☠☠☠ila, że naslalam na nią wszystkie myszy świata....
Stary 2016-04-22, 10:48   #1191
Krefetka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez virginia Pokaż wiadomość
To Kursy w jednostce wojskowej oni piszą taki specjalny egzamin, na razie czytanie i pisanie
ehhh współczuję im.
Musiałam zdawać morski-angielski nic fajnego to nie było
Stary 2016-04-22, 10:48   #1192
iweczka
Zakorzenienie

Hej.
Wczoraj cały dzień byłam poza domem, a tu 11 stron naskrobałyście
Byłam u endokrynologa, tsh lekko w górę także dobrze

Zaszłam też do HM, ZARA i C&A ale nic nie kupiłam, nic ciekawego dosłownie

A jutro cały dzień nie mam prądu, 0d 7 do 17
Pogoda paskudna, oszalejemy
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-22, 10:49   #1193
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
ładnie wygląda ten opis z Bydgoszczy. Wybieranie menu na cały dzień znam to tylko z UK.

jak byłam na diecie cateringowej otrzymałam do jedzenia coś podobnego do tego co opisałam w szpitalu. Tyle że w zamiast kapusty był gołąbek z kaszą gryczaną. (zdjęcie w załączniku)

rozczaruję cię, to miało dosyć nienaturalny kolor (neonowy) wię raczej uzyskany sztucznym barwnikiem
uznałam, że makaron ma robić np za sałatę
ale to obok to gołąbek..ciekawe co w środku..
ehm..dużo masz tych zdjęć na kompie?
a przed chwilą musiałam cofać się,żeby zobaczyć ten pierwszy zestaw co wrzuciłaś..nie wygląda źle..jadłabym... ale ja pytam - gdzie coś wartościowego? odżywczego? zdrowego?
Stary 2016-04-22, 10:49   #1194
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Orange_tree1 Pokaż wiadomość
Ja też zaniedbuję smarowanie, kurde no wiecznie mi z kremem nie po drodze ... jedynie po kąpieli "mam chęci"

A no i sto lat sto lat niech żyje żyje nam

Widzę, że nie tylko ja jestem zakupoholiczką ... i to juz teraz jak jeszcze pracuję i mam serio mało czasu bo ciągle na wizażu... boję się co będzie jak siądę na dupie w domu
Ja nie lubię się smarować, no nie lubię i już
Raz na 3 dni może sobie przypomnę haha
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-22, 10:51   #1195
Krefetka
Zadomowienie

Cytat:
Mi również odmówiono szklanki wody, w szpitalu w nocy, w 35 tc w PL jak jechalam z mega bólami woreczka żółciowego. Tak mnie piguła w☠☠☠☠ila, że naslalam na nią wszystkie myszy świata....

przypomniało mi się.. do listy tego co zabrać ze sobą do szpitala dopiszcie kubki/szklanki chyba, że wodę pijecie bezpośrednio z butelki
Stary 2016-04-22, 10:51   #1196
tija93
Zakorzenienie

Cytat:
Są w PL szpitale co mają ten sprzęt. 2 z 3 porodówek w których miałam praktyki miały Obserwuje się te spadki i jeżeli poród nie postępuje odpowiednio szybko decyduje się o CC lub kleszczach/próżnociągu. Nikt na oko nie będzie decydować, że spadki tętna są objawem prawidłowym czy nie, bo to zbyt niebezpieczne.

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość

Tija wiem, że pisałaś 100 razy, ale mogłabyś przypomnieć mi normy do krzywej cukrowej dla ciężarnych?
Na czczo do 92, po 1h do 180, po 2h do 153
Stary 2016-04-22, 10:52   #1197
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
masakra..

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
A jutro cały dzień nie mam prądu, 0d 7 do 17
Pogoda paskudna, oszalejemy
u mnie na wsi przerwa w dostawie prądu to częsta sprawa..ch..mnie strzela wtedy..
ee..pod kocykiem jest ok
Stary 2016-04-22, 10:52   #1198
tija93
Zakorzenienie

Cytat:

przypomniało mi się.. do listy tego co zabrać ze sobą do szpitala dopiszcie kubki/szklanki chyba, że wodę pijecie bezpośrednio z butelki
I papier toaletowy
Stary 2016-04-22, 10:54   #1199
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Są w PL szpitale co mają ten sprzęt. 2 z 3 porodówek w których miałam praktyki miały Obserwuje się te spadki i jeżeli poród nie postępuje odpowiednio szybko decyduje się o CC lub kleszczach/próżnociągu. Nikt na oko nie będzie decydować, że spadki tętna są objawem prawidłowym czy nie, bo to zbyt niebezpieczne.

Na czczo do 92, po 1h do 180, po 2h do 153
ja to jeszcze muszę przemyśleć wszystko..
Stary 2016-04-22, 10:54   #1200
Krefetka
Zadomowienie

Cytat:
ale to obok to gołąbek..ciekawe co w środku..
ehm..dużo masz tych zdjęć na kompie?
a przed chwilą musiałam cofać się,żeby zobaczyć ten pierwszy zestaw co wrzuciłaś..nie wygląda źle..jadłabym... ale ja pytam - gdzie coś wartościowego? odżywczego? zdrowego?
to z gołąbkiem to z mojej diety cateringowej jaką dostawałam. w środku gołąbka kasza gryczana.

uwielbiam gołąbki z kaszą ale musi być podkręcona, a nie sama sucha

Pani dietetyk nie potrafiła mi wyjaśnić odżywczej strony tego akurat posiłku.

zdjęć mam sporo- jedzenia z ostatniego pobytu w szpitali i jedzenia z cateringu :P
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości