Od cyca do cyca, od kupy do kupy, nareszcie są z nami nasze maluchy! Mamy luty 2016:) - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-04-23, 11:34   #841
ja :)
Zakorzenienie

Dot.: Od cyca do cyca, od kupy do kupy, nareszcie są z nami nasze maluchy! Mamy luty

Cytat:
Napisane przez MamaKarolci28 Pokaż wiadomość
Tez Wam wypadaja tak strasznie włosy?
Wczoraj po wysuszenie wlosow wystawały mi kilka jakby dłuższych wlosow, pociagnelam za nie lekko a tu cały kłęb wyszedł znów bede miała zakola jak z córka zanim mi dorosły minęło dobre pol roku
Mi jeszcze nie, ale ostatnio tez zaczely mi wypadac masowo kolo 4 miesiac po porodzie wiec jeszcze czas
Nic z tym raczej nie da sie zrobibc. Musi wypasc to co nie wypadlo przez hormony ciazowe a normalnie bez ciazy by wypadlo.

---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ----------

Cytat:
Napisane przez marciar7 Pokaż wiadomość
U mnie to samo :-( w lezaczku i godzine polezy a na macie max 10 min :-\
Moja moze pod karuzelka albo na macie lezec i godzine zaczyna kwekac dopiero jak sie robi zeczona i wtedy trzeba jej zabrac cale ustrojstwo znad glowy bo nie zasnie rozproszona bodzcami. Za to w lezaczku tak se lubi lezec, jak jest duzy ruch w kolo bo biegamy do domu to nawet nawet, ale mysle ze w lezaczku to jest maks 15 min dziennie i to nie codziennie. Az zal ze tyle hajsu na lezaczek wydalam
ja :) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-23, 11:37   #842
marciar7
Zakorzenienie

Dot.: Od cyca do cyca, od kupy do kupy, nareszcie są z nami nasze maluchy! Mamy luty

Ja wlaanie moglam więcej wydac bo uwielbia lezczek :-D jak jeszcze moj brat wrocil wczoraj a on zapalony gitarzysta i usiadl przed nia i zaczal jej grac na gitarze to wniebowzieta byla a ja mialam spokoj na pol h :-D
Stary 2016-04-23, 11:39   #843
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lola2828 Pokaż wiadomość
Lucy chyba wszystkich nastraszyla bo ja od razu zaczęłam o tym czytać bo mała też tak robi jak jej zmieniam pieluche to nogi jak struny ma i nie mogę jej założyć ) ale puszcza po chwili jeszcze jakiś czas temu wszystkie dzieci były w leżaczkach i wisiadlach jak mój chrzesnik i nic mu nie jest zdrowy jak ryba także wszystko z umiarem , moja też lubi w leżaczku a na macie nie chce za długo i co jej zrobię każde dziecko inne łatwo powiedzieć komuś kto nie ma zbyt absorbujacego dziecka i zrobi wszystko w domu a drugi brzytwy się chwyta coby coś ogarnąć, ja kupiłam ergonomiczne nosiło i nie mam zamiaru jej w nim trzymać cały dzień tylko 15 min powiedzmy jak potrzebuje coś zrobić a jest darcioch
Trzeci ma drugie dziecko ktorym trzeba sie zajac a czawarty jak nasza Aga jeszcze dwojke Pewnie ze nie mozna popadac w paranoje. W usa w ogole nie ma pojecia wzmozonego, obnizonego napiecia czy asymetrii - to wzmozone i obnizone napiecie da sie potwierdzic przez usg przezciemiaczkowe to nie jest tak ze tylko zaciska raczki i juz jest wzmozone napiecie. Dzieci sa bardzo plastyczne, do 3 miesiaca wiele rzeczy jest fizjologia wiec serio dziewczyny nie popadajmy w paranoje Ja przy Poli tez schizowalam jak tylko zobaczylam ze cos robi z rzeczy na "czarnej liscie" wiec latalam jak oparzona i sprawdzalam czy wszystko z nia ok. Wszystko bylo ok, dalej jest ok - nie ma co schizowac Pogadac pediatra na wiycie i tyle.
W ogole kiedys mojej znajomej ortopeda dzieciecy powiedzial ze pediatrzy w PL 1/3 dzieci stweirdaja obnizone napiecie, 1/3 dzieci odwyzszone a pozostale maja asymetrie Nie wiem, ale cos w tym naszym polskim przesadyzmie musi byc, bo w zadnym innym kraju nie slyszalam zeby tyle dzieci sie rehabilitowalo a tutaj chyba niemal wszystkie dzieci wsrod moich znajomych.
Stary 2016-04-23, 11:41   #844
kaaasi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wykalacka Pokaż wiadomość
Paula pewnie, że wrzucaj, tez jestem ciekawa

W rossku sa karty kontrastowe za 20zl
a mniej więcej gdzie one leżą ? gdzieś przy dziecinnych rzeczach?
Cytat:
Napisane przez Elena_22 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, pytanie z innej beczki, nie dzieciowe, ale może któras w temacie i odpowie - stosowała któraś z Was szampon Babuszki Agafy, ten rosyjski? mi wczoraj mąż kupił wzmacniajacy z propolisem cedrowym .Dzis umyłam włosy , pachnie cudnie, ale jest dobry?

---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

Lucy, masz rację co do tych rehabilitantów i ich podejscia, ja jeszcze ze studium medycznego wyniosłam jedna zasadę, bo facet nam wałkowal non stop- żadnego sadzania dziecka na siłę, i podpierania poduszkami, dopóki ono nie jest stabilne i absolutnie żadnych chodzików. Reszty nie pamietam, bo ten przedmiot o rehabilitacji miałam tylko 1 semestr, a studium kończyłam wieki temu, potem studai w innym kierunku i się zapomniało .

Dziewczyny, nie miejcie żadnych wyrzutów sumienia, bez sensu, żadna nie chciała zaszkodzić dziecku.

Nana, dltaego mój bardzo lubi czarno-biały obraz , gapi sie w niego i gada z nim, a raczej do niego, bo obraz milczy .

---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ----------

Maria, zdrówka
rosyjskie kosmetyki są bardzo dobre
Cytat:
Wczoraj po wysuszenie wlosow wystawały mi kilka jakby dłuższych wlosow, pociagnelam za nie lekko a tu cały kłęb wyszedł znów bede miała zakola jak z córka zanim mi dorosły minęło dobre pol roku
nie jeszcze nie ale u mnie dziś mija dopiero 10 tyg więc wszystko przede mną

Lucy chwała Ci za mądre słowa a ja matę schowałam bo myślałam że to jeszcze nie ten czas
Marciar zdrówka nie miej wyrzutów uczymy się dopiero jak z dzieckiem postępować przy drugim będzie łatwiej

kaaasi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-23, 11:46   #845
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lucy31 Pokaż wiadomość
Ojej nie chciałam nikogo nastraszyć Te zaciśnięte piąstki itd to zanikają po 3 miechu powoli, a nawet dalej.Mój tez macha nogami jak opętany, ale to jeszcze ponoć norma
Myslę, że jakby Wasze dzieci miały wzmozone napięcia czy cus, to już by to jakiś dobry pediatra zauważył
Ciekawą rzecz też powiedziałała mi neurolog, która badała Barta w ośrodku rehabilitacyjnym. Że tak naprawdę jakby przebadać gruntownie dziecko, to u większoiści znalazłoby się COŚ.np większość rodzi się z asymetrią bo po prostu tak lezy w brzuchu. Ważne jest aby to się zacierało wraz z rozwojem, zwłaszcza do 3 miesiąca życia.

A co do leżaczków itd, to wszystko z głową i umiarem po prostu. Ja tam się posłucham
Dokladnie, do 3 miesieca to wiele wiele rzeczy fizjologia I pediatra (dobry) na pewno zauwazy ze cos jest na rzeczy i skieruje gdzie trzeba

A lezaczki od dawna znana prawda, tak samo jak chodziki to wielkie zło

---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

Cytat:
Paula ja chce

Ja caly czas w lezaczku trzymalam. I mam wurzyty sumienia teraz ::-(
Marta przestan Po pierwsze skad mialas wiedziec, po drugie jak dziecko ciezko inaczej uspokoic to wtedy czlowiek wszystkiego sie chwyta. Co mialas zrobic? Zostawic ja na podlodze lezaca zeby wyla caly dzien? Nie wiem czy to bylo by zdrowsze dla Zosi Mysle ze wtedy z mozgiem by jej sie cos porobilo Takze spokojnie, zrobilas wszystko co moglas najlepiej i tyle Jestes dorba mama. A z Zosia wszystko ok!

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ----------

Cytat:
Rozklada mnie przeziębienie :-(
Mnie po tym szpitalu dorwal bol gardla i tydzien juz trzyma ;/ ale co sie dziwic jak przerobialm tam chyba wszystkie dziecieze wirusy

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ----------

Cytat:
Dziewczyny, pytanie z innej beczki, nie dzieciowe, ale może któras w temacie i odpowie - stosowała któraś z Was szampon Babuszki Agafy, ten rosyjski? mi wczoraj mąż kupił wzmacniajacy z propolisem cedrowym .Dzis umyłam włosy , pachnie cudnie, ale jest dobry?
Ja uwielbiam maseczke z tej firmy
Stary 2016-04-23, 11:50   #846
Aninis
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NanaR Pokaż wiadomość
No nasz miał odruch moro czyli w sumie się bał Conrada w samej kąpieli się uspokajał ale ten moment przenoszenia i wkładania był stresujący i tak go zawijalam w pieluszke i powoli do wody wkladal am najpierw dupke i wtedy woda na brzuszek polewalam jeszcze w tej pieluszce i jak widziałam że już się nie stresuje odwijalam pieluszke i mylam a i najlepiej jak druga osoba z ręcznikiem na rekach koło wanienki stoi i odrazu dzidziusia na ręce tej osoby i zawinąć no ale to jak ktoś z kimś kapie ja akurat mam dobrze bo kapie z tż lub mama czasem z siostra zawsze ktoś jest (chociaż sama też dałabym spokojnie rade) i po miesiącu już przestałam z pieluszka kąpać bo on już kojarzy nie boi się i w wanienki się do mnie uśmiecha
Ooo super rady ☺ sprobuję tak z moją, bo ona się ciągle drze jak jest kąpana.

Kto mi dzisiaj pozazdrości Lilka spała od 23.30 do 7... później cyc i sen od 9 do 11.

Wysłane z otchłani przy użyciu Tapatalk.
Aninis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-23, 11:55   #847
Zakorzenienie

Dzien dobry!
Wrocila córka marnotrawna Niestety raczej znowu tylko na chwile.
TZ pracuje od 9 rano do 2-3 w nocy bo konczy stara prace a juz musial nowa zaczac wiec caly dom na mojej glowie - obie dziewczyny, gotowanie, sprzatanie, zakupy i co najgorsze wieczorne kapanie i usypianie ich kiedy zazwcyaj sa zmeczone w tym samym momencie. Ale dajemy rade Najgorsze ze po szpitalu dopiero wczoraj bylysmy wg zalecen na pierwszym spacerze 30 min i powoli codziennie mamy wydluzac jesli pogoda dobra, wiec nie moge zakupow porzadnych anwet na targu zrobic bo mi czasu brakuje.
Teraz mam chwilek luzu bo Pola na spacerze z tatą ale wrócą i tata jedzie na wesele do przyjaciolki a ja zostaje z dziewczynami znowu sama do jutra. SMieje sie ze od tygodnia jestem jak samotna matka ale jeszcze tylko tydzien i TZ konczy stara prace wiec znow bedzi emial jeden etat

Poza tym nic ciekawego u nas, Lilka od 3 dni budzi sie po 3 razy w nocy na jedzenie! kolo 12, kolo 2 i kolo 5! A do tej pory budzila sie raz o 3. No ale da sie przezyc bo pobudka 5 min i spi dalej. W dzien ma jedna 3-4h drzemke i to jest super bo wtedy mam czas dla starszej na wylacznosc
Lilka dalej złte dziecko (tfu tfu nie zapeszac), malo trzeba sie nia zajmowac, az mi glupio ze tak malo jej posiwecam uwagi jedyne co to nie umie sobie zasnac, nawet przy cycu ma problem wiec teraz suszarka z telefonu to nasz nawiekszy przyjaciel.
Tyle u nas tesknie za Wami

A i zaczelam cwiczyc ale po 2 dniach dzien przerwy bo na cwiczenia mam czas dopiero o 21-22 a niestety jak ktoras sie akurat obudzi to ja pozniej padam na lozku razem z jedna albo druga
Stary 2016-04-23, 11:56   #848
wykalacka
Zadomowienie

Cytat:
Mi jeszcze nie wypadają ale skóra na głowie i cera zrobiły mi się mega suche i nie mogę sobie z tym poradzić

Cytat:
Napisane przez kaaasi Pokaż wiadomość
a mniej więcej gdzie one leżą ? gdzieś przy dziecinnych rzeczach?
:
Tam gdzie zabawki, u szczytu regału na końcu sklepu
wykalacka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-23, 11:58   #849
Aninis
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ja :) Pokaż wiadomość
Mi jeszcze nie, ale ostatnio tez zaczely mi wypadac masowo kolo 4 miesiac po porodzie wiec jeszcze czas
Nic z tym raczej nie da sie zrobibc. Musi wypasc to co nie wypadlo przez hormony ciazowe a normalnie bez ciazy by wypadlo.

---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ----------

Moja moze pod karuzelka albo na macie lezec i godzine zaczyna kwekac dopiero jak sie robi zeczona i wtedy trzeba jej zabrac cale ustrojstwo znad glowy bo nie zasnie rozproszona bodzcami. Za to w lezaczku tak se lubi lezec, jak jest duzy ruch w kolo bo biegamy do domu to nawet nawet, ale mysle ze w lezaczku to jest maks 15 min dziennie i to nie codziennie. Az zal ze tyle hajsu na lezaczek wydalam
Mój tż cały czas mówi, żebym się pozbyła tego cholerstwa... chodzi mu o leżaczek TL, bo Lilka nie lubi w nim leżeć... wytrzymuje 2 minuty i ryk i w sumie już chyba z 2 tygodnie nawet nie próbuję jej tam wkładać. Ale łudzę się, że może jej się później coś odmieni. 😊
Za to lubi gapić się na karuzelę ☺

Wysłane z otchłani przy użyciu Tapatalk.
Aninis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-23, 12:02   #850
Zakorzenienie

No i koniec wolnego, slysze gagatka na klatce schodowej dobrze ze zdazylam dopic kawe
Moze zajrze do was pozniej jak sie uda
Stary 2016-04-23, 12:04   #851
kaaasi
Zakorzenienie

Cytat:
Dzien dobry!
Wrocila córka marnotrawna Niestety raczej znowu tylko na chwile.
TZ pracuje od 9 rano do 2-3 w nocy bo konczy stara prace a juz musial nowa zaczac wiec caly dom na mojej glowie - obie dziewczyny, gotowanie, sprzatanie, zakupy i co najgorsze wieczorne kapanie i usypianie ich kiedy zazwcyaj sa zmeczone w tym samym momencie. Ale dajemy rade Najgorsze ze po szpitalu dopiero wczoraj bylysmy wg zalecen na pierwszym spacerze 30 min i powoli codziennie mamy wydluzac jesli pogoda dobra, wiec nie moge zakupow porzadnych anwet na targu zrobic bo mi czasu brakuje.
Teraz mam chwilek luzu bo Pola na spacerze z tatą ale wrócą i tata jedzie na wesele do przyjaciolki a ja zostaje z dziewczynami znowu sama do jutra. SMieje sie ze od tygodnia jestem jak samotna matka ale jeszcze tylko tydzien i TZ konczy stara prace wiec znow bedzi emial jeden etat

Poza tym nic ciekawego u nas, Lilka od 3 dni budzi sie po 3 razy w nocy na jedzenie! kolo 12, kolo 2 i kolo 5! A do tej pory budzila sie raz o 3. No ale da sie przezyc bo pobudka 5 min i spi dalej. W dzien ma jedna 3-4h drzemke i to jest super bo wtedy mam czas dla starszej na wylacznosc
Lilka dalej złte dziecko (tfu tfu nie zapeszac), malo trzeba sie nia zajmowac, az mi glupio ze tak malo jej posiwecam uwagi jedyne co to nie umie sobie zasnac, nawet przy cycu ma problem wiec teraz suszarka z telefonu to nasz nawiekszy przyjaciel.
Tyle u nas tesknie za Wami

A i zaczelam cwiczyc ale po 2 dniach dzien przerwy bo na cwiczenia mam czas dopiero o 21-22 a niestety jak ktoras sie akurat obudzi to ja pozniej padam na lozku razem z jedna albo druga
nareszcie jesteś
a jak Pola?
Cytat:
Mi jeszcze nie wypadają ale skóra na głowie i cera zrobiły mi się mega suche i nie mogę sobie z tym poradzić

szukałam ich kiedyś i znaleźć nie mogłam

Marciar przypomnij gdzie Ty kupiłaś tego motylka co ma Zosia? pomóż muszę mu coś z zabawek kupić

kaaasi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-23, 12:58   #852
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

To postaram się wieczorem wrzucić filmik o ile go na gramy

Ale sie narobilam - odkurzania pranie obiad kurze ... ufff
E końcu wszystko lśni
I dostałam kolejne zlecenie na sesje za tydzień kolejne pieniążki na urlop w pl będą

A teraz uderzam w to nieszczęsne prasowanie

Mia i Tosia <3

Czarnooka_Paula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-23, 13:03   #853
Lucy31
Zakorzenienie

Oj dziewczyny, Paula, Marciar nie wyrzucajcie sobie nic. Skąd my zwykli rodzice mamy wiedzieć, próbujemy co pomoże w uspokojeniu dziecka a co nie. Każda chce dobrze i każda tez chce miec chwilę wytchnienia, wiadomo

Cytat:
Mój niedawno jeszcze tak robił w sensie mostek jak go przewijalam odginał glowke do tylu i mocni zaciskal piastki ze kie dalo sie mu ich otworzyc i machal jak poparzony raczkami i nozkami ale pani dr zaleciła nam masaże karku i stópek po kąpieli polexila zawijac go w pieluche flanelowa i w tej pieluszce do wanienki wkladac polewac woda i dopiero odwinac i kapac no i głowkę słabo podnosil i jakby próbował raczkowac co mu podnoszenie główki utrudnialo i kazała nam dużo w dzień na brzuchu do spania kłaść a na podnoszenie główki to 2 razy dziennie ale jak się irytuje i przerwać na początku szybko się irytowal i sobie myślę na co takie korkiem ćwiczenia jak na 1min kładę ale podziałami teraz pięknie długo trzyma a i popatrzyłam na necie jak podnosić go na ręce czy do odbijanie kwestia samego podnoszenia z łóżka i przenoszę go bokiem do podłoża i to po miesiącu ustąpiło tzn mostka już nie robi tylko się nóżkami odpycha ale to naturalne w tym czasie piastki ma zacisniete ale nie mocno i nie zawsze bo jak np do zabawek je wyciąga ma rozłożone. Pozostało nam jeszcze walczyć z lekkim wycięciem w jego lewa strone jak na brzuszku lezy. A i miał do zeszłego miesiąca jeszcze silny odruch moro i to też objaw niby ale to wynikało z tego że nie jadłam jajek i miał silne niedobory wit b ileś tam. Przez miesiąc już jem po kilka dziennie w różnej postaci i zanika
Doktor w sensie pediatra? To super masz pediatrę Bardzo dobrych rad Ci udzieliła Dokładnie podobnych do tegop co nam gadał neurolog z Centrum Zdrowia Dziecka.Fajnie mieć takiego kumatego lekarza pierwszego kontaktu Mój tez niczego sobie, zauważył potrzeby ćwiczeń, czego nie zauważyła pani w poradni neonatologicznej, pani z 30 letnim stażem pracy

Cytat:
A dziewczyny tym co nie mają polecam książeczki kontrastowe te czarno-białe można w smyku kupić za 10zl jedna i w rossku chyba też są słyszałam mój uwielbia ja oglądać a jak leży w łóżeczku to mu ją postawie przed nim i potrafi grzecznie leżeć i na nią patrzeć aż zasnie. Bardzo ją lubi. Dzieci bardzo dobrze widzą biały i czarny i taki kontrast jest dla nich super sprawa i pomaga w rozwoju
To prawda Ja mam i książeczki i karty kontrastowe takie na sznureczku do zawieszenia Czuczu (polecam ta firmę). Kupiłam za 15 zł w promocji w empiku. Na karty patrzy dużo dłużej. Ale najdłużej to patrzy na ..tapetę Mamy w pokoiku gdzie śpi jedną ścianę taką w kwiatki, ściana biała kwiatki biało czarne, gdzieniegdzie zielone. No robi furrorę ta ściana
Stary 2016-04-23, 13:04   #854
siasia13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lamia12344 Pokaż wiadomość
I dobrze mówiłam że za dużo snu w dzień. Wlaśnie zaliczyła dwugodzinne marudzenie. Dałam ją Tż do uśpienia bo mi plecy siadają i co? Zamiast uśpić to tylko się wkurzył i poszedł spać, a ty matka usypiaj
No to nie ladnie sie tz zachowal

Cytat:
Tobie chociaz odrosna a mi nie Takie mi sie ladne w ciazy zrobily bo normalnie to mam raczej takie lipne

Cytat:
Trzeci ma drugie dziecko ktorym trzeba sie zajac a czawarty jak nasza Aga jeszcze dwojke Pewnie ze nie mozna popadac w paranoje. W usa w ogole nie ma pojecia wzmozonego, obnizonego napiecia czy asymetrii - to wzmozone i obnizone napiecie da sie potwierdzic przez usg przezciemiaczkowe to nie jest tak ze tylko zaciska raczki i juz jest wzmozone napiecie. Dzieci sa bardzo plastyczne, do 3 miesiaca wiele rzeczy jest fizjologia wiec serio dziewczyny nie popadajmy w paranoje Ja przy Poli tez schizowalam jak tylko zobaczylam ze cos robi z rzeczy na "czarnej liscie" wiec latalam jak oparzona i sprawdzalam czy wszystko z nia ok. Wszystko bylo ok, dalej jest ok - nie ma co schizowac Pogadac pediatra na wiycie i tyle.
W ogole kiedys mojej znajomej ortopeda dzieciecy powiedzial ze pediatrzy w PL 1/3 dzieci stweirdaja obnizone napiecie, 1/3 dzieci odwyzszone a pozostale maja asymetrie Nie wiem, ale cos w tym naszym polskim przesadyzmie musi byc, bo w zadnym innym kraju nie slyszalam zeby tyle dzieci sie rehabilitowalo a tutaj chyba niemal wszystkie dzieci wsrod moich znajomych.
Swiete slowa. Jak bym tu komus w UK powiedziala o zwiekszonym lub obnizonym napieciu to by pomysleli, ze jakas walnieta jestem. Moja M miala ewidentna asymetrie, golym okiem bylo widac ze zawsze lezy wygieta w luk. Przychodzila do nas fizjo jakies 3 czy 4 razy i ciagle mowila, ze nie widziotrzeby rehabilitacji a to juz bylo jak mala skonczyla 3 miesiace i co? Miala racje bo to sie samo wyprostowalo, sladu nie ma. U nas w PL jest bardzo rozwinieta prywatna sluzba zdrowia bo lekarze jakos musza dorabiac. Tutaj zaden lekarz nie ma swojej praktyki bo tyle zarabia w szpitalu ze ma gdzies inne biznesy. I przez to w PL jest taka propaganda ze kazde dziecko musi isc do ortopedy na bioderka, kazde musi widziec pediatre iles tam razy, jeszcze badania itp itd. Takze mysle, ze trzeba troche dzielic przez 10 te wszystkie opinie i zalecenia bo poprostu biznes sobie naganiaja.

Cytat:

No ja wlasnie mam taka sucha skore ze szok. Na twarzy, glowie, dloniach i stopach. Ze na twarzy to sie akurat ciesze bo normalnie mam tlusta cere a to jest skaranie boskie, ale z dlonmi i stopami to sobie poradzic nie moge, wchlaniaja kazda ilosc kremu i dalej suche

Ja super, ze jestes Jeszcze tydzien i troche sie wyluzujesz Moje dziecko tez sie popsulo bo spala do 5 a dzsiaj obudzila sie o 3, 4:30, 5:30 co jest grane? I czuje, ze pokarmu mam malo i chyba jest glod a poprostu

Po wczorajszych cwiczeniach dzisiaj cwiczylam ze lzami w oczach. Zapomnialam o istnieniu niekturych miesni przez ciaze ale juz pamietam
siasia13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-23, 13:12   #855
Lucy31
Zakorzenienie

W ogóle to wyszłam tylko na chwilę, nie było mnie ile, no ze 40 minut. Nakarmiłam małego, dałam ojcu i nara Wracam a tu syrena już na klatce słychać Tatuś lulał, cudował, śpiewał, włączał szumisia itd. I do mnie z pretensją w głosie, bo on głodny Taaaa zwłaszcza że "przed chwilą" zjadł. Wziełam na ręce, minuta i cisza, dziecko posżło spac jeszcze na rękach. Eh eh zostawić z facetem dziecko

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

Cytat:
Napisane przez siasia13 Pokaż wiadomość
Swiete slowa. Jak bym tu komus w UK powiedziala o zwiekszonym lub obnizonym napieciu to by pomysleli, ze jakas walnieta jestem. Moja M miala ewidentna asymetrie, golym okiem bylo widac ze zawsze lezy wygieta w luk. Przychodzila do nas fizjo jakies 3 czy 4 razy i ciagle mowila, ze nie widziotrzeby rehabilitacji a to juz bylo jak mala skonczyla 3 miesiace i co? Miala racje bo to sie samo wyprostowalo, sladu nie ma. U nas w PL jest bardzo rozwinieta prywatna sluzba zdrowia bo lekarze jakos musza dorabiac. Tutaj zaden lekarz nie ma swojej praktyki bo tyle zarabia w szpitalu ze ma gdzies inne biznesy. I przez to w PL jest taka propaganda ze kazde dziecko musi isc do ortopedy na bioderka, kazde musi widziec pediatre iles tam razy, jeszcze badania itp itd. Takze mysle, ze trzeba troche dzielic przez 10 te wszystkie opinie i zalecenia bo poprostu biznes sobie naganiaja.
Zapomnialam o istnieniu niekturych miesni przez ciaze ale juz pamietam
Zgodzę się, ale tylko połowicznie Fakt jest faktem, ze u nas naprawde dużo dzieci kierują na rehabitację niesłusznie i na wyrost. Nawet w tym ośrodku mi mówili, że po to mają najpierw wizyte u ich neurologa, żeby zweryfikował sens skierowania A poza tym rehabilitanci podchodza do tego mega rygorystycznie, ludu Tak nie bierz, tak nie kłądź, przekręcaj na bok tez we wskazany sposób, pieluche zmieniaj tak jak pokazali, dżisus, kto by to spamiętał

Z tymi bioderkami to akurat dobrze że u nas tak sie sprawdza, sama jestem dzieckiem co miało dysplazję i w rodzinie mam dziewczynke po wydłużaniu nogi, więc..jednak dobrze że to wykrywają.
Z asymetrią, cóż w wieku 30 kilku lat dowiedziałam się od rehabilitanta teraz że mialam i dalej mam. A myślałam, że to że nie moge kręcić szyją w obie strony jednakowo to taki mój urok Jak widac nie wszystkim mija. Ja wolę nie liczyć na łut szcześcia tylko pomóc dziecku aby mineło

Ja im kasy nie naganiam, bo ja się rehabilituję na nfz, fige z makiem ode mnie dostaną

Edytowane przez Lucy31
Czas edycji: 2016-04-23 o 13:13
Lucy31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-23, 13:19   #856
Paumyd
Raczkowanie

Wy macie wyrzuty sumienia bo rehabilitanci Wam nagadali, a co ja mam powiedzieć jak z zawodu jestem rehabilitantka i robię wszystkie "zle" rzeczy mojemu dziecku 😞 Wyrodna matka ze mnie. Ale podczas studiów jeden mądry profesor powiedział ze wraz z postępem medycyny przybywa tez wszystkich chorób i schorzeń i nie trzeba wszystkim sie tak przejmować i na sile sie doszukiwać. Zwłaszcza młodzi rodzice maja tendencje do wyszukiwania na sile czegoś u dzieci, musimy troche więcej dystansu do wszystkiego zachować sama tez sie łapie na tym, ze szukam u Igora a to asymetrii a to napięcia a to nierówności, taki juz nasz los :p
Paumyd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-23, 13:20   #857
Lucy31
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joann_ Pokaż wiadomość
Lola, mój mąż czasami i po 18 h w pracy ale tak to jest jak sie prowadzi swój biznes i do tego kocha sie to, co sie robi. jakoś musimy dać radę

Ja też sporo czytałam na temat nosideł, leżaczków itp., podobnie jak Lucy pisze. Mój Przemo na pewno za dużo spędza czasu w leżaczku, ale ja mam z nim taki problem, że on na macie nie chce leżeć w ciągu dnia. Nie dziwię mu się, bo jak jest taki unieruchomiony, to żadna przyjemność. Tylko się wkurza, że nie może się ruszać. Co innego jak mu szelki zdejmuję godzinę przed kąpaniem. Wtedy to są wygibasy i dziecko szczęśliwe Może dlatego tak ładnie mi śpi w nocy, bo się wymęczy
I nie bardzo mam mu co zaproponować zamiast leżaczka, tak żeby mu się to podobało. Tak samo z noszeniem. Kiedyś lubił być noszony w pozycji kołyski, a teraz wszystko go wtedy uwiera. A w pionie też nie powinno się za długo takiego małego dziecka nosić. Czasami ma wrażenie ze na jedno staramy sie pomóc, a na inne szkodzimy
Biedny Ale co poradzić, wydaje mi się że te bioderka jednak wazniejsze, bo przeciez od tego zalezy potem chodzenie. Trzeba przeboleć teraz, aby potem było dobrze
Stary 2016-04-23, 13:21   #858
Lola2828
Zadomowienie

Lucy u nas było to samo jak wyszłam z przyjaciółką na miasto na godzinę! To pisałam wam że zaraz telefon i jak przyszłam to dokładnie to samo 😀 ja fajnie ze jesteś i że wszystko dobrze u was 😘 Siasia to samo sobie pomyślałam o tym napięciu u nas w przychodni mina GP bezcenna 😀
Stary 2016-04-23, 13:27   #859
Lucy31
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paumyd Pokaż wiadomość
Wy macie wyrzuty sumienia bo rehabilitanci Wam nagadali, a co ja mam powiedzieć jak z zawodu jestem rehabilitantka i robię wszystkie "zle" rzeczy mojemu dziecku 😞 Wyrodna matka ze mnie. Ale podczas studiów jeden mądry profesor powiedział ze wraz z postępem medycyny przybywa tez wszystkich chorób i schorzeń i nie trzeba wszystkim sie tak przejmować i na sile sie doszukiwać. Zwłaszcza młodzi rodzice maja tendencje do wyszukiwania na sile czegoś u dzieci, musimy troche więcej dystansu do wszystkiego zachować sama tez sie łapie na tym, ze szukam u Igora a to asymetrii a to napięcia a to nierówności, taki juz nasz los :p
O To możesz udzielać tu wskazówek hehe
No ja tam się nie doszukuje, tak szczerze to ja tam bym chyba nic nie zauważyła u swojego jakby mi nie powiedzieli, to dopiero wyrodna matka
Tylko u mojego z góry było wiadomo o obnizonym napięciu bo już dostał za to mało punktow przy porodzie, więc w sumie nie trzeba było się doszukiwać.

---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ----------

Cytat:
Lucy u nas było to samo jak wyszłam z przyjaciółką na miasto na godzinę! To pisałam wam że zaraz telefon i jak przyszłam to dokładnie to samo 😀 ja fajnie ze jesteś i że wszystko dobrze u was 😘 Siasia to samo sobie pomyślałam o tym napięciu u nas w przychodni mina GP bezcenna 😀
Pamiętam jak pisałaś A mój nawet nie mógł do mnie zadzwnić, bo poszłam wymieniać telefon i zmieniałam tez karte sim na nową i mam teraz nieaktywną póki nie aktywuję hehehehe Biedny tata
Swoją droga nie aktywuje dziś bo nie mam ochoty na telefony upierdliwe od mamusi chce weekend spokoju
Stary 2016-04-23, 13:29   #860
marciar7
Zakorzenienie

Cytat:
Dokladnie, do 3 miesieca to wiele wiele rzeczy fizjologia I pediatra (dobry) na pewno zauwazy ze cos jest na rzeczy i skieruje gdzie trzeba

A lezaczki od dawna znana prawda, tak samo jak chodziki to wielkie zło

---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

Marta przestan Po pierwsze skad mialas wiedziec, po drugie jak dziecko ciezko inaczej uspokoic to wtedy czlowiek wszystkiego sie chwyta. Co mialas zrobic? Zostawic ja na podlodze lezaca zeby wyla caly dzien? Nie wiem czy to bylo by zdrowsze dla Zosi Mysle ze wtedy z mozgiem by jej sie cos porobilo Takze spokojnie, zrobilas wszystko co moglas najlepiej i tyle Jestes dorba mama. A z Zosia wszystko ok!

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ----------

Mnie po tym szpitalu dorwal bol gardla i tydzien juz trzyma ;/ ale co sie dziwic jak przerobialm tam chyba wszystkie dziecieze wirusy

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ----------

Ja uwielbiam maseczke z tej firmy
Dzieki :-* :-* .
Ciesze sie ze z lilka dobrze :-*

Cytat:
Napisane przez kaaasi Pokaż wiadomość
nareszcie jesteś
a jak Pola?
szukałam ich kiedyś i znaleźć nie mogłam

Marciar przypomnij gdzie Ty kupiłaś tego motylka co ma Zosia? pomóż muszę mu coś z zabawek kupić
Dostalam go wpisz sobie motylek tommy lamaze w necie i wyskoczy super jest polecan Zoska go ubostwia:-D

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

W ogole co sie stalo z moja corka. Caly czas spi !!! Co bedzie jutro...
Stary 2016-04-23, 13:55   #861
siasia13
Rozeznanie

Cytat:
W ogóle to wyszłam tylko na chwilę, nie było mnie ile, no ze 40 minut. Nakarmiłam małego, dałam ojcu i nara Wracam a tu syrena już na klatce słychać Tatuś lulał, cudował, śpiewał, włączał szumisia itd. I do mnie z pretensją w głosie, bo on głodny Taaaa zwłaszcza że "przed chwilą" zjadł. Wziełam na ręce, minuta i cisza, dziecko posżło spac jeszcze na rękach. Eh eh zostawić z facetem dziecko

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

Zgodzę się, ale tylko połowicznie Fakt jest faktem, ze u nas naprawde dużo dzieci kierują na rehabitację niesłusznie i na wyrost. Nawet w tym ośrodku mi mówili, że po to mają najpierw wizyte u ich neurologa, żeby zweryfikował sens skierowania A poza tym rehabilitanci podchodza do tego mega rygorystycznie, ludu Tak nie bierz, tak nie kłądź, przekręcaj na bok tez we wskazany sposób, pieluche zmieniaj tak jak pokazali, dżisus, kto by to spamiętał

Z tymi bioderkami to akurat dobrze że u nas tak sie sprawdza, sama jestem dzieckiem co miało dysplazję i w rodzinie mam dziewczynke po wydłużaniu nogi, więc..jednak dobrze że to wykrywają.
Z asymetrią, cóż w wieku 30 kilku lat dowiedziałam się od rehabilitanta teraz że mialam i dalej mam. A myślałam, że to że nie moge kręcić szyją w obie strony jednakowo to taki mój urok Jak widac nie wszystkim mija. Ja wolę nie liczyć na łut szcześcia tylko pomóc dziecku aby mineło

Ja im kasy nie naganiam, bo ja się rehabilituję na nfz, fige z makiem ode mnie dostaną
Ale ja tez tak wlasnie twierdze. Wcale nie popieram tego, ze w UK prawie wcale nie ma badan jak nie ma do tego wskazan. Dlatego tez radze wszystkim rodzacym tu zeby klamaly, ze mialy problemy z biodrami bo wtedy daja skierowanie Moja M miala duze skrzywienie nozek w piszczelach i oni tu tego tez by nie leczyli tylko niby samo sie wyprostuje. Ale ja tez nie chcialam czekac i poszlam do ortopedy w pl. I z J tez pojde a co Chodzilo mi ze tutaj przesadzaja w jedna strone a w pl w druga.

Cytat:
No a jak zapytam o alergie pokarmowa to tez bedzie mina bezcenna
siasia13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-23, 14:19   #862
Lucy31
Zakorzenienie

Cytat:
Ale ja tez tak wlasnie twierdze. Wcale nie popieram tego, ze w UK prawie wcale nie ma badan jak nie ma do tego wskazan. Dlatego tez radze wszystkim rodzacym tu zeby klamaly, ze mialy problemy z biodrami bo wtedy daja skierowanie Moja M miala duze skrzywienie nozek w piszczelach i oni tu tego tez by nie leczyli tylko niby samo sie wyprostuje. Ale ja tez nie chcialam czekac i poszlam do ortopedy w pl. I z J tez pojde a co Chodzilo mi ze tutaj przesadzaja w jedna strone a w pl w druga.

No a jak zapytam o alergie pokarmowa to tez bedzie mina bezcenna
Aha, że w ten sposób, no to i racja I bardzo słusznie zrobiłaś
Stary 2016-04-23, 14:39   #863
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieki :-* :-* .
Ciesze sie ze z lilka dobrze :-*

Dostalam go wpisz sobie motylek tommy lamaze w necie i wyskoczy super jest polecan Zoska go ubostwia:-D

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

W ogole co sie stalo z moja corka. Caly czas spi !!! Co bedzie jutro...

Moja tez !!!!
Śpi od 12:40 ;-)

Szok !!!!

Ja wiem czemu , bi to jest dzień tż żeby ją pilnował

Jak ja zostane same to Figa z makiem ze zaśnie mi w domu na tak długo

Mia i Tosia <3

Czarnooka_Paula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-23, 14:40   #864
marciar7
Zakorzenienie

U mnie chyba raczej reakcja na ten pieprzony skok. Z poltora tygodnia trwal, starczy :-D mam nadzieje ze jutro bedzie podobnie
Stary 2016-04-23, 14:47   #865
Zakorzenienie

Cytat:
No to nie ladnie sie tz zachowal

Tobie chociaz odrosna a mi nie Takie mi sie ladne w ciazy zrobily bo normalnie to mam raczej takie lipne

No ja wlasnie mam taka sucha skore ze szok. Na twarzy, glowie, dloniach i stopach. Ze na twarzy to sie akurat ciesze bo normalnie mam tlusta cere a to jest skaranie boskie, ale z dlonmi i stopami to sobie poradzic nie moge, wchlaniaja kazda ilosc kremu i dalej suche

Ja super, ze jestes Jeszcze tydzien i troche sie wyluzujesz Moje dziecko tez sie popsulo bo spala do 5 a dzsiaj obudzila sie o 3, 4:30, 5:30 co jest grane? I czuje, ze pokarmu mam malo i chyba jest glod a poprostu

Po wczorajszych cwiczeniach dzisiaj cwiczylam ze lzami w oczach. Zapomnialam o istnieniu niekturych miesni przez ciaze ale juz pamietam
Dokłądnie, ktos ten biznes musi nakrecac, a kto jak nie klienci czyli m.in. nasze dzieci?

Ja tez juz dobrze sobie przypomnialam o niektorych iemsniach. Na klopie nie moglam wczoraj usiasc takie zakwasy
Stary 2016-04-23, 14:48   #866
Elena_22
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
Te w dużych butlach nr 1 - 4? Ja miałam te w dużych butlach, na cedrowym i łopaniowym propolisie dla mnie najfajniesze. Tylko gdzieś mi się o uszy obiło, że je wycofują więc może masz nową wersję to daj znać
Figa, to taka duża butelka 550 ml, czarna, srebrny korek, napisane szampon nr 1,ale jaka to wersja to nie mam pojecia . Mąż kupił w małym sklepiku z chemią, nawet nie wiem ile kosztował .
czyli mówisz, że dobre te szampony? to lepiej, zeby nie wycofywali.
Elena_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-23, 14:49   #867
Zakorzenienie

Cytat:

Oczywiscie sa przypadki gdzie rehabilitacjia potrzebna/pomocna, ale mysle ze naprawde az duzo paniki u naszych lekarzy. Zreszta sama piszesz ze w poradni do ktorej chodzisz musza weryfikowac sens skierowan bo tak duzo ich jest.

A co do dysplacji - w usa np w ogole tego nie robia, ale moja pediatra tam mowila ze Europejczycy ze sredkowo wschodniej czesci sa genetycznie bardziej narazeni na dysplazje bioder
Stary 2016-04-23, 14:51   #868
Elena_22
Wtajemniczenie

Cytat:
Dla mnie trochę wypadają, ale wiem, ze to normalne. Ja nigdy nie miałam super włosów, cienkie ale nie miałam tez problemów z ich wypadaniem. Za to schną strasznie długo, 3 godziny ponad.
Elena_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-23, 14:52   #869
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paumyd Pokaż wiadomość
Kazda matka panikuje na najmniejsza rzecz, normalne
Ja za drugim razem juz jestem bardziej wyluzowana

A co do wiekszej ilosci chorob - kiedys fajny artykul czytalam ze dzisiaj jest duzo wiecej chorob ktorych kiedys nie bylo i potrzebna bardziej zaawansowana opieka medyczna bo raz ze ludzie zyja dluzej a dwa ze rodza sie i sa odratowane dzieci ktore kiedys dawno temu nie mialy by szans na przezycie. I one na starcie juz sa słabsze i mniej odporbne i czasem tez mniej rozwiniete. Taki ciekawy punkt widzenia
Stary 2016-04-23, 14:58   #870
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Figa, to taka duża butelka 550 ml, czarna, srebrny korek, napisane szampon nr 1,ale jaka to wersja to nie mam pojecia . Mąż kupił w małym sklepiku z chemią, nawet nie wiem ile kosztował .
czyli mówisz, że dobre te szampony? to lepiej, zeby nie wycofywali.
Tak to te
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości