|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Od cyca do cyca, od kupy do kupy, nareszcie są z nami nasze maluchy! Mamy luty
Cytat:
![]() Nic z tym raczej nie da sie zrobibc. Musi wypasc to co nie wypadlo przez hormony ciazowe a normalnie bez ciazy by wypadlo. ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ---------- Cytat:
zaczyna kwekac dopiero jak sie robi zeczona i wtedy trzeba jej zabrac cale ustrojstwo znad glowy bo nie zasnie rozproszona bodzcami. Za to w lezaczku tak se lubi lezec, jak jest duzy ruch w kolo bo biegamy do domu to nawet nawet, ale mysle ze w lezaczku to jest maks 15 min dziennie i to nie codziennie. Az zal ze tyle hajsu na lezaczek wydalam
|
||
|
|
|
#842 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Od cyca do cyca, od kupy do kupy, nareszcie są z nami nasze maluchy! Mamy luty
Ja wlaanie moglam więcej wydac bo uwielbia lezczek :-D jak jeszcze moj brat wrocil wczoraj a on zapalony gitarzysta i usiadl przed nia i zaczal jej grac na gitarze to wniebowzieta byla a ja mialam spokoj na pol h :-D
|
#843 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie ze nie mozna popadac w paranoje. W usa w ogole nie ma pojecia wzmozonego, obnizonego napiecia czy asymetrii - to wzmozone i obnizone napiecie da sie potwierdzic przez usg przezciemiaczkowe to nie jest tak ze tylko zaciska raczki i juz jest wzmozone napiecie. Dzieci sa bardzo plastyczne, do 3 miesiaca wiele rzeczy jest fizjologia wiec serio dziewczyny nie popadajmy w paranoje Ja przy Poli tez schizowalam jak tylko zobaczylam ze cos robi z rzeczy na "czarnej liscie" wiec latalam jak oparzona i sprawdzalam czy wszystko z nia ok. Wszystko bylo ok, dalej jest ok - nie ma co schizowac Pogadac pediatra na wiycie i tyle.W ogole kiedys mojej znajomej ortopeda dzieciecy powiedzial ze pediatrzy w PL 1/3 dzieci stweirdaja obnizone napiecie, 1/3 dzieci odwyzszone a pozostale maja asymetrie Nie wiem, ale cos w tym naszym polskim przesadyzmie musi byc, bo w zadnym innym kraju nie slyszalam zeby tyle dzieci sie rehabilitowalo a tutaj chyba niemal wszystkie dzieci wsrod moich znajomych.
|
|
|
|
|
#844 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Lucy chwała Ci za mądre słowa a ja matę schowałam bo myślałam że to jeszcze nie ten czas Marciar zdrówka
|
|
#845 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I pediatra (dobry) na pewno zauwazy ze cos jest na rzeczy i skieruje gdzie trzeba ![]() A lezaczki od dawna znana prawda, tak samo jak chodziki to wielkie zło ![]() ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Cytat:
Po pierwsze skad mialas wiedziec, po drugie jak dziecko ciezko inaczej uspokoic to wtedy czlowiek wszystkiego sie chwyta. Co mialas zrobic? Zostawic ja na podlodze lezaca zeby wyla caly dzien? Nie wiem czy to bylo by zdrowsze dla Zosi Mysle ze wtedy z mozgiem by jej sie cos porobilo Takze spokojnie, zrobilas wszystko co moglas najlepiej i tyle Jestes dorba mama. A z Zosia wszystko ok!---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- Mnie po tym szpitalu dorwal bol gardla i tydzien juz trzyma ;/ ale co sie dziwic jak przerobialm tam chyba wszystkie dziecieze wirusy ![]() ---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#846 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kto mi dzisiaj pozazdrości Lilka spała od 23.30 do 7... później cyc i sen od 9 do 11. Wysłane z otchłani przy użyciu Tapatalk. |
|
|
|
|
#847 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry!
Wrocila córka marnotrawna Niestety raczej znowu tylko na chwile.TZ pracuje od 9 rano do 2-3 w nocy bo konczy stara prace a juz musial nowa zaczac wiec caly dom na mojej glowie - obie dziewczyny, gotowanie, sprzatanie, zakupy i co najgorsze wieczorne kapanie i usypianie ich kiedy zazwcyaj sa zmeczone w tym samym momencie. Ale dajemy rade Najgorsze ze po szpitalu dopiero wczoraj bylysmy wg zalecen na pierwszym spacerze 30 min i powoli codziennie mamy wydluzac jesli pogoda dobra, wiec nie moge zakupow porzadnych anwet na targu zrobic bo mi czasu brakuje.Teraz mam chwilek luzu bo Pola na spacerze z tatą ale wrócą i tata jedzie na wesele do przyjaciolki a ja zostaje z dziewczynami znowu sama do jutra. SMieje sie ze od tygodnia jestem jak samotna matka ale jeszcze tylko tydzien i TZ konczy stara prace wiec znow bedzi emial jeden etat ![]() Poza tym nic ciekawego u nas, Lilka od 3 dni budzi sie po 3 razy w nocy na jedzenie! kolo 12, kolo 2 i kolo 5! A do tej pory budzila sie raz o 3. No ale da sie przezyc bo pobudka 5 min i spi dalej. W dzien ma jedna 3-4h drzemke i to jest super bo wtedy mam czas dla starszej na wylacznosc Lilka dalej złte dziecko (tfu tfu nie zapeszac), malo trzeba sie nia zajmowac, az mi glupio ze tak malo jej posiwecam uwagi jedyne co to nie umie sobie zasnac, nawet przy cycu ma problem wiec teraz suszarka z telefonu to nasz nawiekszy przyjaciel.Tyle u nas tesknie za Wami ![]() A i zaczelam cwiczyc ale po 2 dniach dzien przerwy bo na cwiczenia mam czas dopiero o 21-22 a niestety jak ktoras sie akurat obudzi to ja pozniej padam na lozku razem z jedna albo druga
|
|
|
|
#848 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tam gdzie zabawki, u szczytu regału na końcu sklepu
|
|
|
|
|
#849 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to lubi gapić się na karuzelę ☺ Wysłane z otchłani przy użyciu Tapatalk. |
|
|
|
|
#850 |
|
Zakorzenienie
|
No i koniec wolnego, slysze gagatka na klatce schodowej
dobrze ze zdazylam dopic kawe Moze zajrze do was pozniej jak sie uda
|
|
|
|
#851 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak Pola? Cytat:
Marciar przypomnij gdzie Ty kupiłaś tego motylka co ma Zosia? pomóż muszę mu coś z zabawek kupić
|
|
#852 |
|
Zakorzenienie
|
To postaram się wieczorem wrzucić filmik o ile go na gramy
![]() Ale sie narobilam - odkurzania pranie obiad kurze ... ufff ![]() E końcu wszystko lśni ![]() I dostałam kolejne zlecenie na sesje za tydzień ![]() A teraz uderzam w to nieszczęsne prasowanie
|
#853 | ||
|
Zakorzenienie
|
Oj dziewczyny, Paula, Marciar nie wyrzucajcie sobie nic. Skąd my zwykli rodzice mamy wiedzieć, próbujemy co pomoże w uspokojeniu dziecka a co nie. Każda chce dobrze i każda tez chce miec chwilę wytchnienia, wiadomo
![]() Cytat:
Bardzo dobrych rad Ci udzieliła Mój tez niczego sobie, zauważył potrzeby ćwiczeń, czego nie zauważyła pani w poradni neonatologicznej, pani z 30 letnim stażem pracy Cytat:
Mamy w pokoiku gdzie śpi jedną ścianę taką w kwiatki, ściana biała kwiatki biało czarne, gdzieniegdzie zielone. No robi furrorę ta ściana
|
|
#854 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ja super, ze jestes Moje dziecko tez sie popsulo bo spala do 5 a dzsiaj obudzila sie o 3, 4:30, 5:30 co jest grane? I czuje, ze pokarmu mam malo i chyba jest glod a poprostu Po wczorajszych cwiczeniach dzisiaj cwiczylam ze lzami w oczach. Zapomnialam o istnieniu niekturych miesni przez ciaze ale juz pamietam
|
||||
|
|
|
#855 | |
|
Zakorzenienie
|
W ogóle to wyszłam tylko na chwilę, nie było mnie ile, no ze 40 minut. Nakarmiłam małego, dałam ojcu i nara
Wracam a tu syrena już na klatce słychać Tatuś lulał, cudował, śpiewał, włączał szumisia itd. I do mnie z pretensją w głosie, bo on głodny Taaaa zwłaszcza że "przed chwilą" zjadł. Wziełam na ręce, minuta i cisza, dziecko posżło spac jeszcze na rękach. Eh eh zostawić z facetem dziecko ![]() ---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ---------- Cytat:
Fakt jest faktem, ze u nas naprawde dużo dzieci kierują na rehabitację niesłusznie i na wyrost. Nawet w tym ośrodku mi mówili, że po to mają najpierw wizyte u ich neurologa, żeby zweryfikował sens skierowania Tak nie bierz, tak nie kłądź, przekręcaj na bok tez we wskazany sposób, pieluche zmieniaj tak jak pokazali, dżisus, kto by to spamiętał ![]() Z tymi bioderkami to akurat dobrze że u nas tak sie sprawdza, sama jestem dzieckiem co miało dysplazję i w rodzinie mam dziewczynke po wydłużaniu nogi, więc..jednak dobrze że to wykrywają. Z asymetrią, cóż w wieku 30 kilku lat dowiedziałam się od rehabilitanta teraz że mialam i dalej mam. A myślałam, że to że nie moge kręcić szyją w obie strony jednakowo to taki mój urok Jak widac nie wszystkim mija. Ja wolę nie liczyć na łut szcześcia tylko pomóc dziecku aby mineło ![]() Ja im kasy nie naganiam, bo ja się rehabilituję na nfz, fige z makiem ode mnie dostaną
26.01.2016 Witaj synku 04.09.2019 Drugie szczęście Edytowane przez Lucy31 Czas edycji: 2016-04-23 o 13:13 |
|
|
|
|
#856 |
|
Raczkowanie
|
Wy macie wyrzuty sumienia bo rehabilitanci Wam nagadali, a co ja mam powiedzieć jak z zawodu jestem rehabilitantka i robię wszystkie "zle" rzeczy mojemu dziecku 😞 Wyrodna matka ze mnie. Ale podczas studiów jeden mądry profesor powiedział ze wraz z postępem medycyny przybywa tez wszystkich chorób i schorzeń i nie trzeba wszystkim sie tak przejmować i na sile sie doszukiwać. Zwłaszcza młodzi rodzice maja tendencje do wyszukiwania na sile czegoś u dzieci, musimy troche więcej dystansu do wszystkiego zachować
sama tez sie łapie na tym, ze szukam u Igora a to asymetrii a to napięcia a to nierówności, taki juz nasz los :p
|
|
|
|
#857 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale co poradzić, wydaje mi się że te bioderka jednak wazniejsze, bo przeciez od tego zalezy potem chodzenie. Trzeba przeboleć teraz, aby potem było dobrze
|
|
#858 |
|
Zadomowienie
|
Lucy u nas było to samo jak wyszłam z przyjaciółką na miasto na godzinę! To pisałam wam że zaraz telefon i jak przyszłam to dokładnie to samo 😀 ja fajnie ze jesteś i że wszystko dobrze u was 😘 Siasia to samo sobie pomyślałam o tym napięciu u nas w przychodni mina GP bezcenna 😀
|
#859 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To możesz udzielać tu wskazówek heheNo ja tam się nie doszukuje, tak szczerze to ja tam bym chyba nic nie zauważyła u swojego jakby mi nie powiedzieli, to dopiero wyrodna matka Tylko u mojego z góry było wiadomo o obnizonym napięciu bo już dostał za to mało punktow przy porodzie, więc w sumie nie trzeba było się doszukiwać. ![]() ---------- Dopisano o 13:27 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Cytat:
A mój nawet nie mógł do mnie zadzwnić, bo poszłam wymieniać telefon i zmieniałam tez karte sim na nową i mam teraz nieaktywną póki nie aktywuję hehehehe Biedny tata ![]() Swoją droga nie aktywuje dziś bo nie mam ochoty na telefony upierdliwe od mamusi chce weekend spokoju
|
|
#860 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciesze sie ze z lilka dobrze :-* Cytat:
wpisz sobie motylek tommy lamaze w necie i wyskoczy super jest polecan Zoska go ubostwia:-D---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- W ogole co sie stalo z moja corka. Caly czas spi !!! Co bedzie jutro...
|
|
#861 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moja M miala duze skrzywienie nozek w piszczelach i oni tu tego tez by nie leczyli tylko niby samo sie wyprostuje. Ale ja tez nie chcialam czekac i poszlam do ortopedy w pl. I z J tez pojde a co Chodzilo mi ze tutaj przesadzaja w jedna strone a w pl w druga.Cytat:
|
||
|
|
|
#862 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#863 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja tez !!!! Śpi od 12:40 ;-) Szok !!!! Ja wiem czemu , bi to jest dzień tż żeby ją pilnował Jak ja zostane same to Figa z makiem ze zaśnie mi w domu na tak długo
|
|
#864 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie chyba raczej reakcja na ten pieprzony skok. Z poltora tygodnia trwal, starczy :-D mam nadzieje ze jutro bedzie podobnie
|
#865 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja tez juz dobrze sobie przypomnialam o niektorych iemsniach. Na klopie nie moglam wczoraj usiasc takie zakwasy
|
|
|
|
|
#866 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Mąż kupił w małym sklepiku z chemią, nawet nie wiem ile kosztował . czyli mówisz, że dobre te szampony? to lepiej, zeby nie wycofywali. |
|
|
|
|
#867 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do dysplacji - w usa np w ogole tego nie robia, ale moja pediatra tam mowila ze Europejczycy ze sredkowo wschodniej czesci sa genetycznie bardziej narazeni na dysplazje bioder |
|
|
|
|
#868 |
|
Wtajemniczenie
|
Dla mnie trochę wypadają, ale wiem, ze to normalne. Ja nigdy nie miałam super włosów, cienkie ale nie miałam tez problemów z ich wypadaniem. Za to schną strasznie długo, 3 godziny ponad.
|
|
|
|
#869 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja za drugim razem juz jestem bardziej wyluzowana ![]() A co do wiekszej ilosci chorob - kiedys fajny artykul czytalam ze dzisiaj jest duzo wiecej chorob ktorych kiedys nie bylo i potrzebna bardziej zaawansowana opieka medyczna bo raz ze ludzie zyja dluzej a dwa ze rodza sie i sa odratowane dzieci ktore kiedys dawno temu nie mialy by szans na przezycie. I one na starcie juz sa słabsze i mniej odporbne i czasem tez mniej rozwiniete. Taki ciekawy punkt widzenia
|
|
|
|
|
#870 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:00.

znów bede miała zakola jak z córka 
zaczyna kwekac dopiero jak sie robi zeczona i wtedy trzeba jej zabrac cale ustrojstwo znad glowy bo nie zasnie rozproszona bodzcami. Za to w lezaczku tak se lubi lezec, jak jest duzy ruch w kolo bo biegamy do domu to nawet nawet, ale mysle ze w lezaczku to jest maks 15 min dziennie i to nie codziennie. Az zal ze tyle hajsu na lezaczek wydalam

) ale puszcza po chwili 

Bardzo dobrych rad Ci udzieliła
Mamy w pokoiku gdzie śpi jedną ścianę taką w kwiatki, ściana biała kwiatki biało czarne, gdzieniegdzie zielone. No robi furrorę ta ściana 
Tatuś lulał, cudował, śpiewał, włączał szumisia itd. I do mnie z pretensją w głosie, bo on głodny
ale tak to jest jak sie prowadzi swój biznes i do tego kocha sie to, co sie robi. jakoś musimy dać radę