![]() |
#3391 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Holandia
Jeśli przez prywatną osobę będziesz zatrudniona to raczej sama musisz sobie opłacić ubezpieczenie,poczytaj kontrakt.
Chleb kosztuje od 1 e do 4,mleko kupisz za 70 CT, a wodę tanią kupuję w Lidl, jest najlepsza.Czasem w polskim sklepie masz taniej a lepiej,bo jak dla mnie, holenderske jedzenie pozbawione jest smaku.
![]() |
#3392 |
Konto usunięte
|
dziewczyny znacie kogos zaufanego kto dorabia jako Taxi na terenie nl, najlepiej z Rotterdamu lub okolic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3393 |
Przyczajenie
|
Witajcie
![]() ![]() ![]() Mam na imię Iza mam 33 lat dwóch synków 9 i 2 lata ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3394 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#3395 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3396 |
Zadomowienie
|
zuzannas ja też mieszkam w zoetermeer i mam 2 i pół letnią córkę (;
![]() |
#3397 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Super że się odezwałyście i okazuję się że jesteście blisko. ---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3398 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3399 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3400 |
Zakorzenienie
|
Pewnie,daj tylko znać kiedy,choć w tygodniu może być trudno bo po południu pracuję,tylko do południa jestem w domu,poza środą.Mój jeden urwis, a właściwie urwiska ma 13 lat a mniejszy urwis 11 miesięcy 😊
![]() |
#3401 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3402 |
Zakorzenienie
|
No jasne☺Jakby co to pisz pw☺
![]() |
#3403 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny, mam zamiar po 10 latach wrocic do NL, mieszkalam w Hilversum prze 13 lat, potem z mezem postanowilismy wyjechac do Wloch. W Nl nadal mamy mieszkanie jedynie co sie zmienilo ze wracam z 3 corkami.
![]() Niestety kraj pochodzenia mojego meza nie okazal sie spelnieniem moich oczekiwan a raczej cala seria rozczarowan ;( W kazdym razie okazlo ze ludzie wynajmujacy nasze mieszkanie w grudniu sie wyprowadzaja co momentalnie nasunelo mi mysl ze to dobry czas na powrot dla mnie i dzieci bo maz ma tu firme i odrazu z nami nie przyjedzie aczkolwiek nawet on Wloch nie chce juz tu mieszkac i jak tylko ogarnie temat do nas dojedzie. Wiec na poczatek ja i dzieci i teraz pojawiaja sie moje watpliwosci... bo ja zjade do NL bez pracy itd. Mieszkanie mam, finansowo tez bede miala od meza to nie problem. Zastanawiam sie jak to bedzie widziane ze strony urzedu miasta i inych instutucji, typu szkola dla dziewczyn i ubezpieczenia....orientuj e sie ktos cos? Za kazde info bede wdzieczna... Pozdrawiam
![]() |
#3404 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3405 |
Raczkowanie
|
Hejka, no w sumie nie powinna miec geemente nic do tego ale slyszalam ze sie duzo zmienilo jesli chodzi o szkoly i bylam ciekawa jak to teraz wyglada? Fakt ze finanoswo bede niezalezna od panstwa mam nadzieje ze mi ulatwi troche zycie... Konta w banku i regularnie placenie podatkow w NL mamy caly czas co jest zwiazane z posiadaniem mieszkania. No nic zobaczymy jak bedzie... bac sie nie boje bo w NL zawsze czulam sie jak w domu a to polowa sukcesu. Jak nie wiecej
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3406 |
Przyczajenie
|
Witam dziewczyny
![]() ![]() Ja zaraz po przyjeździe chciałabym jak najszybciej pójść do pracy i z tym nie byłoby problemu tylko czy uda mi sie to połączyć ze szkoła córki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3407 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#3408 |
Przyczajenie
|
a czy w czasie tej pauzy dziecko może przebywać w tym Peuterspeelzaal?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3409 |
Zakorzenienie
|
To zależy czy przy takiej szkole jest takie miejsce,przy naszej nie ma,ale jest wtedy inna forma opieki podczas przerwy.
![]() |
#3410 |
Zadomowienie
|
mylicie peuterspeelzaal z bso. Psz jest dla dzieci do lat 4 zazwyczaj dwa razy w tygodniu i wcale nie tylko dla pracujących właśnie po to by dzieci oswoić z jezykiem i zajeciami.
Bso (buitenschoolse opvang) to opiek po szkole jak rodzice pracują. Twoja córka normalnoe pójdzie do basisschool (do 3 grupy to i tak mało co się uczą ) pewnie jak to dziecko szybko złapie język. Specjalne szkoły językowe są dla starszych dzieci. Ja w takiej byłam bo przyjechałam tu jak miałam 13 lat ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- A co do przerwy teraz dużo szkół ma continurooster i wtedy tej przerwu w południe nie ma (moją córkę do takiej zapisałam )
![]() |
#3411 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ---------- Moja bratanica mając 5 lat też uczęszczała na lekcje niderlandzkiego tzw. taalklas,więc to nie jest tylko dla starszych dzieci.Moja 9 latka chodziła na taalklas a została przydzielona na początku do 3 grupy,co prawda,w jednym roku przeskoczyła do 5,ale wiem też że szkoły różnie przydzielą dzieci.
![]() |
![]() |
#3412 |
Zadomowienie
|
Jak to teraz z tym wiekiem do językowej jest to nie wiem bo to 11 lat temu było ale właśnie wtedy najmlodszy miał 8-9 lat.
![]() |
#3413 |
Zakorzenienie
|
Moja chodziła 1,5 roku 2 razy w tygodniu na 3,5 godziny,zamiast do zwykłej szkoły.Wiem że brata córka zajęcia miała przy swojej szkole.Ale z kolei kuzynki syn 12 letni wówczas chodził cały rok do takiej szkoły.Nie wiem od czego to zależy.Napiszę tylko,że te zajęcia bardzo dużo dają takim dzieciom i warto tam chodzić.
![]() |
#3414 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny. Można się dołączyć? Jestem w holandii od dluzszego czasu i dopiero dziś wpadłam na pomysł aby poszukać wątku
![]()
![]() ![]() ![]() "Na wspólna radość, na chleb powszedni, na poranne otarcie oczu w blasku słonecznym, na nieustanne sobą zdziwienie, na gniew, krzywdę i przebaczenie wybieram Ciebie." K.I.Gałczyński Edytowane przez Key_b Czas edycji: 2015-12-03 o 05:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3415 |
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3416 |
Zadomowienie
|
Hej hej ja trochę dalej, mieszkam niedaleko hagi
![]()
![]() ![]() ![]() "Na wspólna radość, na chleb powszedni, na poranne otarcie oczu w blasku słonecznym, na nieustanne sobą zdziwienie, na gniew, krzywdę i przebaczenie wybieram Ciebie." K.I.Gałczyński |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3417 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Czy jest któraś z Was z Hagi? ![]() 1. Zastanawiam się czy warto się tam przeprowadzić? 2. Jak oceniacie mieszkanie tam i pracowanie? 3. Czy jest niebezpiecznie? 4. Ktore dzielnice szukajac mieszkania sa bezpieczne a ktore zdecydowanie omijac? 5. Czy czujecie sie bezpiecznie spacerujac po 22.00 w centrum? 6. Jakie sa minimalne zarobki a ile kosztuje utrzymanie na 1 osobe jesli chodzi o jedzenie + wyjscie do pubu w weekend + bilet komunikacji miejskiej? 7. Czy trudno jest znalezc prace biurowa z dobrym angielskim ale tylko z ang i polskim? 8. Jak są traktowani Polacy w Hadze? 9. Jakies plusy / minusy? ![]() Będę wdzięczna za Wasze opinie, nawet zaslyszane. Przez weekend musimy z mezem podjac decyzje czy sie tam przeprowadzamy bo dostal oferte pracy. Ja nie musze pracowac ale chce bo po roku chcemy wrocic do Warszawy a ja nie pracujac rok bede miec duzy problem ze znalezieniem pracy w Wawie. (Mieszkaliśmy już rok w Korei Płd w Suwon i to był najlepszy rok mojego życia. Ale nie było tam imigrantów, jak widziało się obcokrajowców to zawsze byli to amerykanie lub brytyjczycy lub wykształceni hindusi. Ja skończyłam mgr na SGH z zarządzania projektami. Nie znam holdenderskiego)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 03.2018: Pasjonatka Fotografii ![]() FB: ARIKA - Fotografia Edytowane przez Friese Czas edycji: 2016-04-23 o 17:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3418 |
Raczkowanie
|
Tak, ja mieszkam w Hadze. Ogólnie ja lubię to miasto, ale może dlatego, że mieszkam w typowo holenderskiej, spokojnej dzielnicy. Gdybym mieszkała w centrum miasta to pewnie już dawno bym uciekła. Bardzo dużo Polaków, Turków, Marokańczyków, Rumunów mieszka w centrum, ale jest też dużo fajnych i spokojnych dzielnic: Loosduinen, Kijkduin, Ypenburg, Mariahoeve. Warto też pomyśleć nad Rijswijk'iem i Voorburg'iem - to są miasteczka położone 1 km od Hagi, nawet nie czujesz momentu, w którym wyjeżdżasz z Hagi i jesteś tam. Dawniej były to dzielnice Hagi, ale od niedawna nowe miasteczka. Co do bezpieczeństwa.. tak jak mówiłam, tu gdzie ja mieszkam (Loosduinen/Kijkduin) jest bardzo spokojnie i bezpiecznie, 3 km do kameralnej plaży. Czasami wychodzę z psem na dwór w piżamie o 23.
![]() Polacy w Hadze są traktowani różnie-wszystko zalezy jak wygladasz i gdzie mieszkasz. Jezeli spotkasz kogos w dresie, to na pewno jest to Polak-nikt inny tak sie nie ubiera. Jezeli mieszkasz w polsko-tureckiej dzielnicy, to spotkasz się z negatywnym odbiorem rodowitych Holendrow. Jezeli mieszkasz w dobrej dzielnicy, jestes usmiechnieta i zyczliwa do sąsiadow-to kazdy bedzie cie lubil. Jest tutaj bardzo duzo polskich sklepow np. Groszek XL, typowy polski supermarket, w ktorym znajdziesz wszystkie polskie produkty (naprawde bardzo duzy sklep). Co do pracy-moze byc ciezko. Biurowa praca bez znajomosci holendrskiego.. czarno to widze, ale mozesz sprobowac. Wszystko zalezy rowniez od twojego wyksztalcenia (czy skonczylas studia itd.)
![]() |
#3419 |
Zakorzenienie
|
Ja od siebie polecam Scheveningen
![]() ![]() Chciałam jeszcze dodać, że ciężko mi uwierzyć w Wasz powrót z powrotem do Polski po roku czasu, jak tu pomieszkacie, przyzwyczaicie się do innych zarobków, standardów życia i przede wszystkim spokoju psychicznego... Tu co 2 osoba przyjechała tylko na chwilę dorobić, a jednak mijają lata, a nadal tu mieszkają, baa kupują mieszkania! Jeżeli chodzi o pracę w biurach z angielskim. Zawsze możesz zanieść cv do siedziby Shella, Europolu czy innych międzynarodowych firm. Jednak z doświadczenia wiem, że jest się ciężko dostać ![]() Powodzenia w podjęciu decyzji, bo przed Wami nie lada rozkminka ![]()
POMÓŻ NAKARMIC ZWIERZAKI ![]() www.psiklik.pl www.kociklik.pl www.zbiorkanaburka.pl www.karmiepsiaki.pl www.pustamiska.pl Edytowane przez gregia Czas edycji: 2016-04-23 o 16:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3420 |
Zadomowienie
|
Ja osobiście Hage omijam szerokim łukiem
![]() ![]() Mieszkania to ceny są różne u dewelopera pewnie powyżej 700€ miesięcznie ze spółdzielni dopasuja ci mieszkanie do zarobków. ---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ---------- Ah i też przyjachlismy na chwilę, a już wiemy że nie mamy po co wracać ![]()
![]() ![]() ![]() "Na wspólna radość, na chleb powszedni, na poranne otarcie oczu w blasku słonecznym, na nieustanne sobą zdziwienie, na gniew, krzywdę i przebaczenie wybieram Ciebie." K.I.Gałczyński |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:11.