|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3301 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie czerwcowe 2016 cz.5
Witamy się w 34 tc
![]() W czwartek miałam wizytę. Maluszek nadal ułożony główką do góry (akurat to wiedziałam bo największe kopniaki odczuwam na dole brzucha). Co do dodatkowego skanu- lekarz stwierdził, że poczekamy z usg do 38 tc. Jestem bardzo zdziwiona bo moze się okazać, że w 38 tyg to ja już urodzę a on mnie dopiero na usg chce wysłać No ale nie mogę nic zrobić. Dziewczyny które miały PLANOWANE CC jak to jest- czy z cesarką czeka się jak najbliżej terminu porodu i robi się ją nawet jak zacznie się akcja porodowa? Czy wyznacza się termin cesarki wcześnie, przed tp, żeby właśnie akcja się nie zaczęła? Cytat:
(i oczywiście jak synek zostawał np. z babcią na noc to również do podgrzewania odciągniętego mleka) Ja osobiście polecam. Cytat:
zazwyczaj po roku/1,5 roku większość przerzuca się na spacerówkę-parasolkę. Poza tym w większości wózków spacerówki kubełkowe są bardzo małe. Ja swojego woziłam prawie 1,5 roku ale w naszym quinny spacerówka była naprawdę duża. Ale również przesiedliśmy się do parasolki bo mniejsza/wygodniejsza do składania do auta. Cytat:
Moze jednak wypuszczą was wcześniej. najważniejsze, że jestes pod dobrą opieką Cytat:
Myślę, że przy dwójce dzieciaczków sterylizator może być bardzo przydatny. ---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ---------- Co do czapek i ogólnie ubierania dzieci to tutaj w Irlandii krążą takie powiedzonka: Po czym poznać polskie dziecko na placu zabaw? Bo jest poubierane od stóp do głów- m.in. w czapkę. My w domu nigdy nie używaliśmy czapki. Miał włoski ale przecież one momentalnie schną po kąpieli. Ogólnie, nawet jak był mały (oprócz gondoli) rzadko kiedy chodził w czapce, a jeśli chodził to w cienkiej bawełnianej. Dodam, ze u nas nie ma upałów- nawet latem i skoro tutejsze dzieci nie noszą czapek i nie chorują jakoś strasznie to ja moje też hartuję
Edytowane przez miszkaaa Czas edycji: 2016-04-23 o 23:08 |
||||
|
|
|
#3302 |
|
Zadomowienie
|
Miszka a jaki sterylizator miałas? Bo widziałam że są też do mikrofali.
|
|
|
|
#3303 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.philips.pl/c-p/SCF276_42/...lizator-parowy może jakiś starszy model bo pożyczony od znajomych po ich dzieciach ale działał i wyglądał tak samo (wcześniej kupiliśmy do mikrofalówki ale nigdy nie użylismy bo mieliśmy właśnie ten aventu) |
|
|
|
|
#3304 |
|
Zadomowienie
|
Maluch się jeszcze napewno obróci, ja myślę, że jak będziesz miała zaplanowane cc, a dzidziusiowi by się pospieszyło to wtedy też cc robią.
|
|
|
|
#3305 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podpytuję o CC pod kątem późnego skanu/wagi maluszka ![]() A to lekarz pisze gdzieś w karcie ciąży, że kieruje na CC? Edytowane przez miszkaaa Czas edycji: 2016-04-23 o 23:33 |
|
|
|
|
#3306 |
|
Zadomowienie
|
Własnie też jestem ciekawa, w poniedziałek mam wizytę to zapytam czy będę miała jakieś zaświadczenie, na wypadek gdyby zaczęło się wczesniej i gdybym musiała jechać do innego szpitalu. Szpital w którym chcę rodzić ma I stopień referencyjności, nie jest przygotowany na wcześniaki.
|
|
|
|
#3307 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() (wprawdzie u nas może być całkiem inaczej ale przynajmniej będę wiedziala o co podpytać) |
|
|
|
|
#3308 |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I odkopałaś wpis Radeny, który też chciałam skomentować. Faktycznie 2latek wręcz nie powinien mieścić się w spacerówkę z wózka 2in1. Moja Sarcia jeździła jeszcze trochę, ale ona jest malutka nie ma nawet 90cm chyba (jak pisałyście o Waszych dzieciaczkach to się w tym utwierdziłam), jednak nawet ona nie mogła się już w 100% wyprostować na leżąco.Używaliśmy wtedy spacerówki lub parasolki zależnie od terenu. Parasolka na wiejską drogę to zło! No i z czapką w domu, dokładnie tak samo myślę. Sama też chodzę z mokrymi włosami (a schną mi trochę), ale przecież nie robię wtedy przeciągu czy coś. Dodam, że rodziłam z końcem września czyli w okresie jeszcze przed grzewczym, a już dość chłodnym wieczorami i jakoś brak czapki nie sprawił żeby mi Sara chorowała. I raz przeziębiła się w grudniu.
|
|
#3309 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Z tą spacerówką Anex Sport to też czytałam tą opinię, ale właśnie pomyślałam jak dziewczyny wyżej i nie zaważyło to na mojej decyzji odnośnie wózka Zresztą, praktycznie przy każdym wózku można się czegoś przyczepić - a to za mała gondola, a to coś tam, no oszaleć można
|
|
|
|
#3310 | |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny,no to bez sensu te 2w1. Ale też samych fajnych gondoli za bardzo nie ma,widziałam sporo takich a'la klasycznych z dużymi kołami i do mnie nie przemawiają.
---------- Dopisano o 05:33 ---------- Poprzedni post napisano o 05:31 ---------- Btw, dziś moja znajoma miała cesarke, 35t3d, z powodu bardzo wysokiego ciśnienia. Malutki waży 2300 i ma 50 cm ;-) ---------- Dopisano o 05:35 ---------- Poprzedni post napisano o 05:33 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3311 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każdy raczej pod swoim kątem powinnien patrzeć na to czego oczekujemy od wózka. Ja wiem, że chcę w miarę lekki wózek z sensowną długością gondoli Producenci piszą niby, że te wózki 2in1 są do 3rz życia, ale myślę że to bardziej o wzrost dziecka chodzi i wygodę i szybciej do mniejszej spacerówki-parasolki dziecko przekładamy
|
|
#3312 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3313 |
|
Zakorzenienie
|
Woda ciepla. Bo basen jest przygotowany specjalnie dla maluchow. Cieplo w basenie, i na zewnatrz. wszystko dostosowane. Przewijaki z boku itp
|
|
|
|
#3314 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Misia na zorganizowanych zajęciach byliście czy sami indywidualnie?
|
|
#3316 |
|
Zakorzenienie
|
Też o takim czymś myślę
U mnie przy pobliskim Aquaparku jest Akademia Malucha jeśli tylko nie będzie przeciwwskazań to zapiszemy mała
|
#3317 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie ta ciaza to jeden wielki stres, ciagle jestem klebkiem nerwow...
|
#3318 |
|
Zadomowienie
|
Witam się z rana :-D. Jeszcze leżakuję, ale pora już wstawać, za oknem szaro, buro i deszcz pada :-(
|
|
|
|
#3319 |
|
Zakorzenienie
|
Na prawde fajne zajecia. 7 dzieci - na basenie 10 przewijakow. drugi rodzic moze byc w ubraniach przy basenie, robic foto itp. Fajnie fajnie. Ja poszlam w leginsach i bylo mi goraco tam! Nastepny raz biore szorty
|
|
|
|
#3320 |
|
Zadomowienie
|
Co do wózka to ja będę miała Tako alive duo, pojedyńcze też takie są :-D
|
|
|
|
#3321 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam wòzek maxi cosi mura 4
|
#3322 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie deszcz kropi i też szaro-buro.
|
|
#3323 |
|
Zadomowienie
|
Hej
![]() Kwiecień plecień.... U mnie 4st, szaro, buro i wieje. Miał być długo spacer,a będą krótkie odwiedziny u mojej babci ![]() Radena no nie kumam dlaczego piszą na tych wózkach, że do 3rż (szczególnie że większość jakoś do 13 czy 15kg). Zresztą kto 3latka w wózku wozi albo inaczej, który 3l w nim wysiedzi ![]() Ale moim zdaniem jest sens kupowania wózka 2w1, bo są dużo stabilniejsze od tzw. parasolek, które telepią, nie zawsze rozkładają się całkiem na płasko i ogólnie raczej nie nadają się dla półrocznego dziecka. Cenowo też to chyba lepiej wychodzi. Ale każdy robi jak uważa.
|
|
#3324 | ||
|
Konto usunięte
|
Witam się w ten szary poranek
Chłodnawo mieliśmy w mieszkaniu rano, więc u mnie w salonie już ogień trzaska w kominku ![]() Cytat:
W Europie zachodniej i na Wyspach szczególnie nie ma takiego opatulania dzieci jak u nas. Jak byłam teraz w marcu w UK to czasami aż sama byłam zdziwiona widokiem dzieci ubranych na letniaka podczas gdy ja miałam płaszcz , szalik i żałowałam, że czapki nie wzięłam. Spacerowaliśmy obok szkoły i tam był taki duży wybieg dla dzieci na zewnątrz i one wszystkie w krótkich rękawach, bez czapek oczywiście, kurtki gdzieś rzucone z boku. U nas to wręcz niewyobrażalne. No ale chyba po prostu nie było im zimno- w końcu nie były to niemowlaczki... Jeden widok mnie tylko przeraził, bo było około 5 stopni, bardzo wiało i nawet trochę śnieg prószył, a dziecko około roku w spacerówce siedziało bez czapki, w kurtce, spodniach i skarpetkach- gołe łydki było widać... Wiózł go tata w czapce i rękawiczkach ![]() Cytat:
Zresztą ja dzieci jak już miały 2 lata nie woziłam, bo nie chciały. na spacer szliśmy się wybiegać i wyszaleć. Braliśmy jedynie wózek na jakieś dłuższe wycieczki gdy wiedziałam, że będzie dużo chodzenia i dziecko będzie musiało się w tym wózku przespać. Ooo, fajne! Macie coś takiego w Pszczynie czy gdzieś dalej jechałaś? A co się dzieje? Czym się tak stresujesz? |
||
|
|
|
#3325 |
|
Ania
|
Witam
![]() u mnie pogoda też nie nastraja zbyt pozytywnie, ale na szczęście(pewnie kwestia czasu) nie pada deszcz jeszcze.. Planów na dzień brak, więc pewnie błogie leniuchowanie ![]() Co do wózka- ja mam po siostrzeńcach, i nie mam pojęcia jaki ![]() Leży jeszcze na strychu- wiem tylko że jest zielono(bardziej chyba oliwkowo) czarny, tyle mi wystarczy Miłej niedzieli mamusie
16.05.2015r.- ślub!! ![]() 19.05.2016r.- narodziny Hani "Jak na deszczu łza cały ten świat nie znaczy nic a nic... Chwila, która trwa może być najlepszą z Twoich chwil..." -35...28,4kg do celu ![]() |
|
|
|
#3327 |
|
Zakorzenienie
|
Moja mała też jest jeszcze nie obrocona. 04.05 idę na usg i potem po usg lekarz prowadzący zdecyduje o rozwiązaniu. Usg i wizytę mam zaplanowaną na początek 36tyg.
|
#3328 |
|
Zadomowienie
|
Co do wózka, ja tez "dziedzicze" taki 3w1. Na gondoli jest napisane peg perego navetta.
|
#3329 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3330 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:11.

Trochę nasmarowałyście więc będę musiała Was nadrobić.
Ale przyznam się Wam, że chciałabym już mieć to za sobą
I wyprałam torbę. Chciałam się dziś pakować, ale jak ją zobaczyłam to odrazu pobiegłam ją wyprać

Zresztą, praktycznie przy każdym wózku można się czegoś przyczepić - a to za mała gondola, a to coś tam, no oszaleć można