Mamusie czerwcowe 2016 cz.5 - Strona 111 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-04-23, 23:04   #3301
miszkaaa
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie czerwcowe 2016 cz.5

Witamy się w 34 tc

W czwartek miałam wizytę. Maluszek nadal ułożony główką do góry (akurat to wiedziałam bo największe kopniaki odczuwam na dole brzucha).
Co do dodatkowego skanu- lekarz stwierdził, że poczekamy z usg do 38 tc. Jestem bardzo zdziwiona bo moze się okazać, że w 38 tyg to ja już urodzę a on mnie dopiero na usg chce wysłać
No ale nie mogę nic zrobić.

Dziewczyny które miały PLANOWANE CC jak to jest- czy z cesarką czeka się jak najbliżej terminu porodu i robi się ją nawet jak zacznie się akcja porodowa?
Czy wyznacza się termin cesarki wcześnie, przed tp, żeby właśnie akcja się nie zaczęła?

Cytat:
Napisane przez agusiia69 Pokaż wiadomość
Dzień doberek Trochę nasmarowałyście więc będę musiała Was nadrobić.

Śniło mi się, że rodziłam Ale przyznam się Wam, że chciałabym już mieć to za sobą Mam tylko nadzieję, że nie urodzę po terminie, wolałabym ciut szybciej

Dziś prania wyprawki ciąg dalszy. Póki co wstawiłam pranie na narzuty, bo mi się jedna ufajdała wczoraj eyelinerem.. Nie wiem jak to zrobiłam I wyprałam torbę. Chciałam się dziś pakować, ale jak ją zobaczyłam to odrazu pobiegłam ją wyprać Także pakowanie torby zostawiam na jutro.

[B]Czy kupujecie takie cudo jak podgrzewacz do butelek[/B]?
Ja przy pierwszym dziecku miałam ale dopiero na etapie słoiczków i rozszerzania diety. Przydał się bardzo!
(i oczywiście jak synek zostawał np. z babcią na noc to również do podgrzewania odciągniętego mleka)
Ja osobiście polecam.

Cytat:
Napisane przez Radena Pokaż wiadomość
Dziewczyny,czy mogę coś zaproponowac? Na pozostałych wątkach dziewczyny mają powypisywane jaki wózek która ma. Ja jednak chyba nie kupię tego anex sport,poczytałam jeszcze i wychodzi ze w spacerowce jest do kitu podnozek i już 2 letnie dziecko nie ma co z nóżkami zrobić. Więc bardzo chętnie bym poczytala jakie Wy wybralyscie wózki,które najpopularniejsze itd. Ja teraz jak szukam to się już kompletnie gubię w tym który ok a ktory nie. Co myslicie? Oczywiście to luźna propozycja o ile Anuszka znalazlaby trochę czasu
wątpię, czy 2 latka będziesz jeszcze woziła w tym wózku.
zazwyczaj po roku/1,5 roku większość przerzuca się na spacerówkę-parasolkę. Poza tym w większości wózków spacerówki kubełkowe są bardzo małe.
Ja swojego woziłam prawie 1,5 roku ale w naszym quinny spacerówka była naprawdę duża. Ale również przesiedliśmy się do parasolki bo mniejsza/wygodniejsza do składania do auta.

Cytat:
Napisane przez Asiek121 Pokaż wiadomość
mozliwe, ze beda mnie tu trzymac dopoki nie skoncze 33tc a dzisiaj mam 30t2d

My jeszcxe wozka nie mamy w domu nic nie gotowe jestem zalamana ;(
Trzymaj się Kochana!
Moze jednak wypuszczą was wcześniej.
najważniejsze, że jestes pod dobrą opieką

Cytat:
Napisane przez motylek1984 Pokaż wiadomość

[/COLOR]Ja podgrzewacz mam zamiar kupić, z canpolu taki za 40zł. Sypialnie mamy na górze, a kuchnie na dole, więc napewno się przyda, żebym nie musiała ciągle latać. Dziewczyny mam pytanie, a jak jest z parzeniem butelek. Myśle, że takie parzenie w garnkach to trochę męczące jest, a może warto zainwestować w jakiś sterylizator?
Ja przez 8 m-cy kp więc butelki używałam bardzo rzadko i parzyłam ją razem ze smokiem w garnku. Potem przez 3 tyg. synek pił w nocy mm więc butelek było więcej i używaliśmy sterylizatora a jak znów zmniejszyła się ilość butelek to parzyłam w garnku a raz w tygodniu braliśmy wszytskie butelki+ łyżeczki, smoczki itp. i wyparzaliśmy w sterylizatorze.
Myślę, że przy dwójce dzieciaczków sterylizator może być bardzo przydatny.

---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ----------

Co do czapek i ogólnie ubierania dzieci to tutaj w Irlandii krążą takie powiedzonka:
Po czym poznać polskie dziecko na placu zabaw?
Bo jest poubierane od stóp do głów- m.in. w czapkę.

My w domu nigdy nie używaliśmy czapki. Miał włoski ale przecież one momentalnie schną po kąpieli.
Ogólnie, nawet jak był mały (oprócz gondoli) rzadko kiedy chodził w czapce, a jeśli chodził to w cienkiej bawełnianej. Dodam, ze u nas nie ma upałów- nawet latem i skoro tutejsze dzieci nie noszą czapek i nie chorują jakoś strasznie to ja moje też hartuję

Żabinek

Edytowane przez miszkaaa
Czas edycji: 2016-04-23 o 23:08
miszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-23, 23:12   #3302
motylek1984
Zadomowienie

Miszka a jaki sterylizator miałas? Bo widziałam że są też do mikrofali.
motylek1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-23, 23:18   #3303
miszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Miszka a jaki sterylizator miałas? Bo widziałam że są też do mikrofali.
mieliśmy coś takiego
http://www.philips.pl/c-p/SCF276_42/...lizator-parowy
może jakiś starszy model bo pożyczony od znajomych po ich dzieciach ale działał i wyglądał tak samo

(wcześniej kupiliśmy do mikrofalówki ale nigdy nie użylismy bo mieliśmy właśnie ten aventu)

Żabinek
Stary 2016-04-23, 23:19   #3304
motylek1984
Zadomowienie

Maluch się jeszcze napewno obróci, ja myślę, że jak będziesz miała zaplanowane cc, a dzidziusiowi by się pospieszyło to wtedy też cc robią.
Stary 2016-04-23, 23:31   #3305
miszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Maluch się jeszcze napewno obróci, ja myślę, że jak będziesz miała zaplanowane cc, a dzidziusiowi by się pospieszyło to wtedy też cc robią.
Myślę podobnie, że dzieciaczki mają jeszcze czas na obrot- i lekarz też tak powiedział.
Podpytuję o CC pod kątem późnego skanu/wagi maluszka

A to lekarz pisze gdzieś w karcie ciąży, że kieruje na CC?

Żabinek

Edytowane przez miszkaaa
Czas edycji: 2016-04-23 o 23:33
Stary 2016-04-23, 23:43   #3306
motylek1984
Zadomowienie

Własnie też jestem ciekawa, w poniedziałek mam wizytę to zapytam czy będę miała jakieś zaświadczenie, na wypadek gdyby zaczęło się wczesniej i gdybym musiała jechać do innego szpitalu. Szpital w którym chcę rodzić ma I stopień referencyjności, nie jest przygotowany na wcześniaki.
Stary 2016-04-23, 23:52   #3307
miszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Własnie też jestem ciekawa, w poniedziałek mam wizytę to zapytam czy będę miała jakieś zaświadczenie, na wypadek gdyby zaczęło się wczesniej i gdybym musiała jechać do innego szpitalu. Szpital w którym chcę rodzić ma I stopień referencyjności, nie jest przygotowany na wcześniaki.
oo, to jak podpytasz to podziel się info

(wprawdzie u nas może być całkiem inaczej ale przynajmniej będę wiedziala o co podpytać)

Żabinek
Stary 2016-04-24, 00:31   #3308
Cierpliwosc
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez miszkaaa Pokaż wiadomość
Witamy się w 34 tc

Cytat:
Napisane przez Radena
Dziewczyny,czy mogę coś zaproponowac? Na pozostałych wątkach dziewczyny mają powypisywane jaki wózek która ma. Ja jednak chyba nie kupię tego anex sport,poczytałam jeszcze i wychodzi ze w spacerowce jest do kitu podnozek i już 2 letnie dziecko nie ma co z nóżkami zrobić. Więc bardzo chętnie bym poczytala jakie Wy wybralyscie wózki,które najpopularniejsze itd. Ja teraz jak szukam to się już kompletnie gubię w tym który ok a ktory nie. Co myslicie? Oczywiście to luźna propozycja o ile Anuszka znalazlaby trochę czasu

wątpię, czy 2 latka będziesz jeszcze woziła w tym wózku.
zazwyczaj po roku/1,5 roku większość przerzuca się na spacerówkę-parasolkę. Poza tym w większości wózków spacerówki kubełkowe są bardzo małe.
Ja swojego woziłam prawie 1,5 roku ale w naszym quinny spacerówka była naprawdę duża. Ale również przesiedliśmy się do parasolki bo mniejsza/wygodniejsza do składania do auta.

My w domu nigdy nie używaliśmy czapki. Miał włoski ale przecież one momentalnie schną po kąpieli.
Gratuluję tygodni...coraz bliżej czerwiec, coraz...

I odkopałaś wpis Radeny, który też chciałam skomentować. Faktycznie 2latek wręcz nie powinien mieścić się w spacerówkę z wózka 2in1. Moja Sarcia jeździła jeszcze trochę, ale ona jest malutka nie ma nawet 90cm chyba (jak pisałyście o Waszych dzieciaczkach to się w tym utwierdziłam), jednak nawet ona nie mogła się już w 100% wyprostować na leżąco.Używaliśmy wtedy spacerówki lub parasolki zależnie od terenu. Parasolka na wiejską drogę to zło!

No i z czapką w domu, dokładnie tak samo myślę. Sama też chodzę z mokrymi włosami (a schną mi trochę), ale przecież nie robię wtedy przeciągu czy coś. Dodam, że rodziłam z końcem września czyli w okresie jeszcze przed grzewczym, a już dość chłodnym wieczorami i jakoś brak czapki nie sprawił żeby mi Sara chorowała. I raz przeziębiła się w grudniu.
Cierpliwosc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-24, 07:30   #3309
australia87
Zakorzenienie

Dzień dobry
Z tą spacerówką Anex Sport to też czytałam tą opinię, ale właśnie pomyślałam jak dziewczyny wyżej i nie zaważyło to na mojej decyzji odnośnie wózka Zresztą, praktycznie przy każdym wózku można się czegoś przyczepić - a to za mała gondola, a to coś tam, no oszaleć można
australia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-24, 07:35   #3310
Radena
Zadomowienie

Dziewczyny,no to bez sensu te 2w1. Ale też samych fajnych gondoli za bardzo nie ma,widziałam sporo takich a'la klasycznych z dużymi kołami i do mnie nie przemawiają.

---------- Dopisano o 05:33 ---------- Poprzedni post napisano o 05:31 ----------

Btw, dziś moja znajoma miała cesarke, 35t3d, z powodu bardzo wysokiego ciśnienia. Malutki waży 2300 i ma 50 cm ;-)

---------- Dopisano o 05:35 ---------- Poprzedni post napisano o 05:33 ----------

Cytat:
Napisane przez australia87 Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Z tą spacerówką Anex Sport to też czytałam tą opinię, ale właśnie pomyślałam jak dziewczyny wyżej i nie zaważyło to na mojej decyzji odnośnie wózka Zresztą, praktycznie przy każdym wózku można się czegoś przyczepić - a to za mała gondola, a to coś tam, no oszaleć można
No to ja nie wiem dlaczego wszyscy przy tych wózkach 2w1 piszą,ze do 3 roku zycia?
Radena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-24, 08:41   #3311
Madzia9999
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez australia87 Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Jasne, że w każdym wózku idzie się do czegokolwiek przyczepić.
Każdy raczej pod swoim kątem powinnien patrzeć na to czego oczekujemy od wózka.
Ja wiem, że chcę w miarę lekki wózek z sensowną długością gondoli
Producenci piszą niby, że te wózki 2in1 są do 3rz życia, ale myślę że to bardziej o wzrost dziecka chodzi i wygodę i szybciej do mniejszej spacerówki-parasolki dziecko przekładamy

Sophia Loren
Madzia9999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-24, 08:42   #3312
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Witamy się w 34 tc

W czwartek miałam wizytę. Maluszek nadal ułożony główką do góry (akurat to wiedziałam bo największe kopniaki odczuwam na dole brzucha).
Co do dodatkowego skanu- lekarz stwierdził, że poczekamy z usg do 38 tc. Jestem bardzo zdziwiona bo moze się okazać, że w 38 tyg to ja już urodzę a on mnie dopiero na usg chce wysłać

Dziewczyny które miały PLANOWANE CC jak to jest- czy z cesarką czeka się jak najbliżej terminu porodu i robi się ją nawet jak zacznie się akcja porodowa?
Czy wyznacza się termin cesarki wcześnie, przed tp, żeby właśnie akcja się nie zaczęła?

A to lekarz pisze gdzieś w karcie ciąży, że kieruje na CC?
podobno wpisuja do karty ciazy, niestety moj tez siedzi na dupie i sie stresuje, nie chce cc

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-24, 09:05   #3313
misia880
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sliweczka85 Pokaż wiadomość
Ja miałam łysolki, więc nie znam tego problemu

misia, Igorek nie płakał jak go włożyliście do zimnej wody?
Woda ciepla. Bo basen jest przygotowany specjalnie dla maluchow. Cieplo w basenie, i na zewnatrz. wszystko dostosowane. Przewijaki z boku itp

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-24, 09:25   #3314
Madzia9999
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
podobno wpisuja do karty ciazy, niestety moj tez siedzi na dupie i sie stresuje, nie chce cc
Stres nic tu nie da. Pozostaje czekanie i pozytywne myślenie!

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
Woda ciepla. Bo basen jest przygotowany specjalnie dla maluchow. Cieplo w basenie, i na zewnatrz. wszystko dostosowane. Przewijaki z boku itp
Misia na zorganizowanych zajęciach byliście czy sami indywidualnie?

Sophia Loren
Stary 2016-04-24, 09:31   #3315
misia880
Zakorzenienie

Zorganizowane. Szkola plywania niemowlat

Stary 2016-04-24, 09:33   #3316
Madzia9999
Zakorzenienie

Cytat:
Też o takim czymś myślę U mnie przy pobliskim Aquaparku jest Akademia Malucha jeśli tylko nie będzie przeciwwskazań to zapiszemy mała

Sophia Loren
Stary 2016-04-24, 09:37   #3317
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzia9999 Pokaż wiadomość
Stres nic tu nie da. Pozostaje czekanie i pozytywne myślenie!
u mnie ta ciaza to jeden wielki stres, ciagle jestem klebkiem nerwow...

Stary 2016-04-24, 09:44   #3318
motylek1984
Zadomowienie

Witam się z rana :-D. Jeszcze leżakuję, ale pora już wstawać, za oknem szaro, buro i deszcz pada :-(
Stary 2016-04-24, 09:46   #3319
misia880
Zakorzenienie

Na prawde fajne zajecia. 7 dzieci - na basenie 10 przewijakow. drugi rodzic moze byc w ubraniach przy basenie, robic foto itp. Fajnie fajnie. Ja poszlam w leginsach i bylo mi goraco tam! Nastepny raz biore szorty

Stary 2016-04-24, 09:58   #3320
motylek1984
Zadomowienie

Co do wózka to ja będę miała Tako alive duo, pojedyńcze też takie są :-D
Stary 2016-04-24, 10:01   #3321
kaska87
Zakorzenienie

ja mam wòzek maxi cosi mura 4

Stary 2016-04-24, 10:03   #3322
Madzia9999
Zakorzenienie

Cytat:
Niedobrze

Cytat:
Witam się z rana :-D. Jeszcze leżakuję, ale pora już wstawać, za oknem szaro, buro i deszcz pada :-(
U mnie deszcz kropi i też szaro-buro.

Sophia Loren
Stary 2016-04-24, 10:28   #3323
Cierpliwosc
Zadomowienie

Hej
Kwiecień plecień.... U mnie 4st, szaro, buro i wieje. Miał być długo spacer,a będą krótkie odwiedziny u mojej babci

Radena no nie kumam dlaczego piszą na tych wózkach, że do 3rż (szczególnie że większość jakoś do 13 czy 15kg). Zresztą kto 3latka w wózku wozi albo inaczej, który 3l w nim wysiedzi
Ale moim zdaniem jest sens kupowania wózka 2w1, bo są dużo stabilniejsze od tzw. parasolek, które telepią, nie zawsze rozkładają się całkiem na płasko i ogólnie raczej nie nadają się dla półrocznego dziecka.
Cenowo też to chyba lepiej wychodzi.
Ale każdy robi jak uważa.
Cierpliwosc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-24, 10:39   #3324
201711281320
Konto usunięte

Witam się w ten szary poranek
Chłodnawo mieliśmy w mieszkaniu rano, więc u mnie w salonie już ogień trzaska w kominku

Cytat:
Witamy się w 34 tc

Co do czapek i ogólnie ubierania dzieci to tutaj w Irlandii krążą takie powiedzonka:
Po czym poznać polskie dziecko na placu zabaw?
Bo jest poubierane od stóp do głów- m.in. w czapkę.

Ogólnie, nawet jak był mały (oprócz gondoli) rzadko kiedy chodził w czapce, a jeśli chodził to w cienkiej bawełnianej. Dodam, ze u nas nie ma upałów- nawet latem i skoro tutejsze dzieci nie noszą czapek i nie chorują jakoś strasznie to ja moje też hartuję
U mnie w rodzinie niedawno były 3 cesarki i z tego co pamiętam dziewczyny miały normalnie skierowanie od lekarza prowadzącego na CC i zwykle te zabiegi były na około 2 tygodnie przed PTP. Więc w sumie trochę dziwne że lekarz zaproponował Ci ten skan ostatni tak późno, bo pewnie u nas w 38 tc. już byłabyś po.

W Europie zachodniej i na Wyspach szczególnie nie ma takiego opatulania dzieci jak u nas. Jak byłam teraz w marcu w UK to czasami aż sama byłam zdziwiona widokiem dzieci ubranych na letniaka podczas gdy ja miałam płaszcz , szalik i żałowałam, że czapki nie wzięłam. Spacerowaliśmy obok szkoły i tam był taki duży wybieg dla dzieci na zewnątrz i one wszystkie w krótkich rękawach, bez czapek oczywiście, kurtki gdzieś rzucone z boku. U nas to wręcz niewyobrażalne. No ale chyba po prostu nie było im zimno- w końcu nie były to niemowlaczki... Jeden widok mnie tylko przeraził, bo było około 5 stopni, bardzo wiało i nawet trochę śnieg prószył, a dziecko około roku w spacerówce siedziało bez czapki, w kurtce, spodniach i skarpetkach- gołe łydki było widać... Wiózł go tata w czapce i rękawiczkach

Cytat:
Napisane przez Radena Pokaż wiadomość
No to ja nie wiem dlaczego wszyscy przy tych wózkach 2w1 piszą,ze do 3 roku zycia?
No bo od biedy drobnego 3-latka wsadzisz i wózek wytrzyma. Myślę że tu chodzi po prostu o obciążenie.
Zresztą ja dzieci jak już miały 2 lata nie woziłam, bo nie chciały. na spacer szliśmy się wybiegać i wyszaleć. Braliśmy jedynie wózek na jakieś dłuższe wycieczki gdy wiedziałam, że będzie dużo chodzenia i dziecko będzie musiało się w tym wózku przespać.

Cytat:
Ooo, fajne! Macie coś takiego w Pszczynie czy gdzieś dalej jechałaś?

Cytat:
A co się dzieje? Czym się tak stresujesz?
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-24, 10:42   #3325
haneczkab92
Ania

Witam
u mnie pogoda też nie nastraja zbyt pozytywnie, ale na szczęście(pewnie kwestia czasu) nie pada deszcz jeszcze..
Planów na dzień brak, więc pewnie błogie leniuchowanie

Co do wózka- ja mam po siostrzeńcach, i nie mam pojęcia jaki
Leży jeszcze na strychu- wiem tylko że jest zielono(bardziej chyba oliwkowo) czarny, tyle mi wystarczy

Miłej niedzieli mamusie

19.05.2016r.- narodziny Hani

"Jak na deszczu łza
cały ten świat nie znaczy nic a nic...
Chwila, która trwa
może być najlepszą z Twoich chwil..."

-35...28,4kg do celu

haneczkab92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-24, 11:03   #3326
misia880
Zakorzenienie

W tychach jest ten basen

Stary 2016-04-24, 11:29   #3327
Madzia9999
Zakorzenienie

Moja mała też jest jeszcze nie obrocona. 04.05 idę na usg i potem po usg lekarz prowadzący zdecyduje o rozwiązaniu. Usg i wizytę mam zaplanowaną na początek 36tyg.

Sophia Loren
Stary 2016-04-24, 11:32   #3328
CarycaKatharina
Zadomowienie

Co do wózka, ja tez "dziedzicze" taki 3w1. Na gondoli jest napisane peg perego navetta.
Stary 2016-04-24, 11:48   #3329
201711281320
Konto usunięte

Cytat:
W tychach jest ten basen
Znalazłam. Wydaje się fajnie Temperatura wody 34 stopnie, a powietrza co najmniej 30!
I można uczestniczyć w zajęciach całą rodziną.
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-24, 12:02   #3330
misia880
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sliweczka85 Pokaż wiadomość
Znalazłam. Wydaje się fajnie Temperatura wody 34 stopnie, a powietrza co najmniej 30!
I można uczestniczyć w zajęciach całą rodziną.
Fajnie. Instruktorzy super z podejsciem

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości