Zgubne skutki emancypacji kobiet ... - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-12-04, 23:08   #121
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Zgubne skutki emancypacji kobiet ...

Cytat:
Napisane przez calkiem-spoko Pokaż wiadomość
Ale pani biznesłomen sobie poradzi po rozwodzie - przynajmniej finansowo, bo ma dobrą pracę/własną firmę, zarabia sporo, ma znajomości, kontakty.
A co zrobi porzucona kura domowa? Ścigać będzie ex męża o alimenty?

nie odstrzegasz tego ze nie kazda kura domowa a raczej kobieta ktora wybrala dom musi byc glupia baba po zawodowce ,kobieta ktora wybrala dom moze miec wyksztalcenie i doswiadczenie zawodowe i moze sobie swietnie radzic z cieknacym kranem bez wzywania hydraulika lub proszenie meza -"niedojdy" ktory tego zrobic nie potrafi.

a jesli wyszly za skurczybyka ktorego musi scigac za alimenty to nalezy wspolczuc ze wybrala faceta bez klasy anie dlatgo ze wybrala dom.

Cytat:
Sorry, jak kogoś uraziłam, może czasem przeginam w swych wypowiedziach, ale ogólnie ostatnio zestresowana chodzę po tym świecie i to może dlatego hehe
mnie ot nie przeszkadza bo sama czesto pisze ostro ,razi mnie jedynie jednostronne myslenie o niewyksztalconych kurach.

nie mam nic przeciwko kobietom sukcesu ale mam znajoma ktora jest zwyklym pracownikiem w korporacji i ona niemogla dlugo sie zdecydowac na dziecko bo robi "kariere",pytam jak akariere? jest zwyklym trybikiem w maszynie ,nikt poza firma o niej nie slyszal i gdyby nie znajomosc jej tatusia z kierownikiem(nie jest to wyssane z palca ale powszechnie wiadome w firmie) bylaby nikim

ostatnio opadlo mi wszytsko kiedy siedziala wrobocie od 7 do pozna bo przeciez nie bedzie siedziec wdomu kiedy jej pol roczne dziecko jest chore :-/
pytam po co jej bylo dziecko ?bo wypadalo,bo zegar tykał?

Cytat:
Aha - paulo78 - dlaczego według Ciebie "Twój Styl" to zwykła szmata?
Nie twierdzę, że to prasa na jakimś wykwintnym poziomie intelektualnym, ale lubię se reklamy pooglądać i czasem trafi się jakiś dobry artykuł/
wlasnie TS to jedna wielka reklama a dobry artykul nie ukazal sie odkad odeszla red. Kaszuba wiec od dobrych kilku lat jest tam sama sponsorowana ,naciagana kicha do promowania zwyklych gniotow i produktowi ludzi.

jest to zwykly odmożdzac do przejrzenia w kolejce do ginekologa ;-)

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-04, 23:08   #122
Aeterna
Zakorzenienie

I, generalnie, to krotkowzrocznośc jest najbardziej dobijająca. Historia zapewne odnotowała tysiące przypadków, kiedy ludzie musieli zaczynać wszystko od nowa w dowolnym momencie życia, i chyba nie trzeba od razu, gdy wali sie świat (w tym ten finansowy) popełniać samobójstwa? Nawet, gdy się jest tylko gospodynią domową i mąż odchodzi...
Aeterna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-05, 07:13   #123
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Sunny20 Pokaż wiadomość
Domyślam się i dlatego to napisałam
(inaczej nie pisałabyś np. o CBA w kontekście kradzieży avatarów czy związkach przyczynowo-skutkowych tam gdzie nie ma ani przyczyny ani skutku, ale to tak na marginesie tylko)
Tak napisałam? O kurde, ale ujma na honorze .
Może mi się z CBŚ pomyliło.
SpoX, wiem, co oznacza skrót CBA...

Myślisz, że ja NAPRAWDĘ myślałam, że CBA zainterweniuje w sprawie kradzieży awatarów? O na Boga...

Cytat:
Napisane przez Aeterna Pokaż wiadomość
Skoro masz 21 lat i taka zestresowana chodzisz, na 2 msce przed sesją notabene, to, moja Droga, zadne fakultety, za 20 lat bedziesz klebkiem nerwow, będziesz leczyć depresję, w ktora wpadniesz z powodu chorej juz wtedy ambicji (wszystkiego, gdy za duzo, niezdrowo...), i owszem, będzie Cie stać na wynoszenie pieniędzy na psychotropy i terapeutów, Harvard dla dzieciaka, ale, co za paradoks, za jaką cenę.
Hehe, no już raczej tak źle ze mną nie będzie. Mam nadzieję.

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
nie mam nic przeciwko kobietom sukcesu ale mam znajoma ktora jest zwyklym pracownikiem w korporacji i ona niemogla dlugo sie zdecydowac na dziecko bo robi "kariere",pytam jak akariere? jest zwyklym trybikiem w maszynie ,nikt poza firma o niej nie slyszal i gdyby nie znajomosc jej tatusia z kierownikiem(nie jest to wyssane z palca ale powszechnie wiadome w firmie) bylaby nikim

ostatnio opadlo mi wszytsko kiedy siedziala wrobocie od 7 do pozna bo przeciez nie bedzie siedziec wdomu kiedy jej pol roczne dziecko jest chore :-/
pytam po co jej bylo dziecko ?bo wypadalo,bo zegar tykał?
W sumie masz rację.
Ale lepiej by było, jakby siedziała w domu?
Czy po prostu obrała złe priorytety w życiu?
calkiem-spoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-05, 07:21   #124
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Do naprawienia cieknącego kranu służy hydraulik. Minęły te czasy, że facet w domu musi umieć wszystko zrobić, być taką "złotą rączką", bo jak kogoś stać, to przy zepsutym kranie grzebać nie będzie, bo nie musi.

I jakoś nie uważam się ze "kruchą i wrażliwą osobę" - chociaż ryczę tak gdzieś raz na tydzień, ale ja mam stresy na studiach i w życiu
Uważam wręcz, że kobiety bardzo chętnie się na takowe mimozy kreują, kiedy trzeba.

Emancypacja emancypacją, ale mam wrażenie, że jednak większość kobiet to końca to nie odpowiada, bo i tak najchętniej siedziałyby w domu, wychowywały stadko dzieci, stały przy garach i gotowały ciężko harującym na utrzymanie domu mężowi obiad, także piorąc jego śmierdzące skarpetki. Cóż. Różne ludzie mają ambicje i być może emancypacja dała nam, kobietom, to co w życiu najważniejsze - możliwość wyboru.
Świnto prawda Zgadzam się w 100%. PRAWO WYBORU w każdej sferze życia to największe z osiągnięć emancypacji - taki w sumie jest/był jej cel.
EdIT:
a pod słowami Luby, cyt. "Otóż. Te nasze pra, pra babki, to nie były damy w pieknych sukniach i kapeluszach. Tych było naprawdę niewiele. Nasze prababki, to były te wszytskie robotnice, praczki, panny służące, kucharki, chłopki.
Które nie miały żadnych praw, które były wykorzystywane przez wszytskich dookoła i nie miały szans na poprawę życia.

I klęły i paliły machorę i wcale nie były takie "ę" "ą" jak to teraz usiłujemy sobie wyobrażać
" PODPISUJĘ SIĘ OBIEMA ŁAPKAMI
np. zwyczaj krępowania stóp w Chinach - u arystokratek życie z tak potwornie zdeformowanymi stopami było o tyle do zniesienia bo nie musiały pracować ale np. już chłopki musiały chodzić do pracy w pole i te deformacje sprawiały im nieznośny ból, utrudniały im życie. Moim zdaniem ten zwyczaj to najbardziej dobitny przykład przemocy kulturowej wobec kobiet - nakazujący im wpisywać się w pewien model, kanon, nakazujący im się poświęcać po to, żeby spełniać estetyczne wymagania mężczyzn i nie pozostać niezamężną - co w tamtych czasach skazywało kobiety na ekonomiczny niebyt. Tak samo barbarzyński zwyczaj obrzezania dziewczynek w krajach islamu czy w afrykańskich plemionach. Straszne. Moim zdaniem współczesnym przejawem takiej przemocy wobec kobiet jest presja na szczupłą sylwetkę o w zasadzie niemożliwych do osiągnięcia przez większość kobiet proporcjach. I ta nienawiść i pogarda do tych, które od tego "ideału" odstają najbardziej... I tak, najgorsze jest to, że same kobiety przestrzegają żeby te paskudne zwyczaje funkcjonowały, same je podtrzymują. O ile mogłoby to być zrozumiałe w krajach biednych, gdzie kobiety nie mają prawa samostanowić o sobie i póki co brak męża faktycznie skazuje je na marne życie, o tyle zaciętość w walce np. o porządany, idealny kanon urody wśród kobiet, które mogą osiągnąć coś w życiu za pomocą innych przymiotów jest co najmniej dziwne... Mam w rodzinie kuzynkę - młodą (po 30-tce), przedsiębiorczą kobitkę, która dzięki swojej i tylko swojej pracy osiągnęła finansowy sukces...A moje ciotki uważają, że "jej się w życiu nie powiodło" bo....nie ma faceta u boku.

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2007-12-05 o 08:10
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-05, 07:25   #125
calkiem-spoko
BAN stały

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Świnto prawda Zgadzam się w 100%. PRAWO WYBORU w każdej sferze życia to największe z osiągnięć emancypacji - taki w sumie jest/był jej cel.
O Jezu...

Jak mi się miło robi, gdy ktoś się ze mną zgadza

Cóż. Podążam na zajęcia w podskokach do wieczora
calkiem-spoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-05, 07:46   #126
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ŁAJKA Pokaż wiadomość
Cł-Sp dla jasności -nic do Ciebie nie mam a nawet często bywa ,ze zgadzam sie z Twymi pogladami tylko czasami mam wrażanie ,że brakuje Ci ...pokory /doświadczenia życiowego?/ . Z perspektywy 20 -latki te niektóre buńczuczne opinie i porady brzmią czasami niepoważnie .

Cytat:
O! strzał w dziesiątkę !
Tylko mam wrażenie ,ze to Ty często ''nawracasz''
I to dopiero jest wesołe.

Cytat:
Nie mieszam z błotem.
CHYBA.

Może mam po prostu zbyt ciasny umysł i nie mieści mi się w mojej głowie, jak w tych czasach kobieta może się poświęcić jedynie zajmowaniu się domem.
Kiedy różnie bywa z pracą, mąż może stracić ją w jednej chwili, może zachorować poważnie, zły interes zrobić i zbankrutować...czy wreszcie odejść do innej.

I co wtedy "gospodyni domowa" pocznie?

Dla mnie wszystko wygląda pięknie i ładnie, póki ludzie młodzi, zdrowi i zakochani...ale życie życiem i różnie to się układa.
Cóż za samokrytyka. Oby tak dalej.

Tutaj Ci Sunny odpowiedziała:

Cytat:
Napisane przez Sunny20 Pokaż wiadomość

Jak kobitka zaradna to da sobie radę i w takiej sytuacji
Jeśli są bogaci to mąż pewnie jakoś zabiezpieczył przyszłość rodzinie, jeśłi biedniejsi to żona może zawsze pracować jako gospodyni domowa teraz coraz więcej ludzi potrzebuje kompetentnej pomocy domowej i wcale nie jest to zła praca.
A jak mąż odejdzie to żona będzie dostawać alimenty.
albo i coś innego wymyśli...
Ale z drugiej strony, to niepotrzebnie sie fatygowałas z tą odpowiedzią, bo ja to juz pisałam wiele razy a całkiem-spoko cały czas zadaje te same pytania.
Cos jednak w tej samokrytyce jest...

Cytat:
EdIT:
a pod słowami Luby, cyt. "Otóż. Te nasze pra, pra babki, to nie były damy w pieknych sukniach i kapeluszach. Tych było naprawdę niewiele. Nasze prababki, to były te wszytskie robotnice, praczki, panny służące, kucharki, chłopki.
Które nie miały żadnych praw, które były wykorzystywane przez wszytskich dookoła i nie miały szans na poprawę życia.

I klęły i paliły machorę i wcale nie były takie "ę" "ą" jak to teraz usiłujemy sobie wyobrażać " PODPISUJĘ SIĘ OBIEMA ŁAPKAMI
Dziękuję

Ja tylko JESZCZE RAZ dopiszę, że dobrze byłoby, żebyśmy potrafiły uszanowac wybory innych. A nie rozrzucać rozumami na wszystkie strony, tylko po to żeby na koniec okazało się, ze nie miałysmy racji.

i na koniec chciałam tylko powiedzieć, że miło mi, ze jeszcze ktos uważa gazetę TS za to co uważa Bo po prostu żal to czytać. Pani Kaszuby odżałowac nie mogę ale jak jestem w Polsce to czytam masochistycznie to pismo. Z kazdym przeczytanym numerem błagam teściową, żeby przestała to kupować

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-05, 08:02   #127
edit23
Zakorzenienie

Tak sobie czytam i czytam wasze wypowiedzi i dochodzę do wniosku, że niektóre z was dość dziwnie interpretują słowo emancypacja.

Bodjaże Fresa zadała mi pytanie czy noszę siatki z zakupami a TŻ idzie sobie swobodnie. Więc odpowiem: jeśli jest więcej niż jedna siatka to niesiemy je oboje, nigdy nie ma tak, że on niesie wszystko a ja nic. A jeśli jest jedna siatka to przeważnie niesie ją TŻ z racji, że tak został wychowany.. wiecie o co chodzi.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-12-05, 08:06   #128
madame paranoja
Zadomowienie

Cytat:
Nie mieszam z błotem.
CHYBA.

Może mam po prostu zbyt ciasny umysł i nie mieści mi się w mojej głowie, jak w tych czasach kobieta może się poświęcić jedynie zajmowaniu się domem.
Kiedy różnie bywa z pracą, mąż może stracić ją w jednej chwili, może zachorować poważnie, zły interes zrobić i zbankrutować...czy wreszcie odejść do innej.

zdrowi i zakochani...ale życie życiem i różnie to się układa.
Nawet nei wiesz ile ukrytej siły potrafi drzemać w "kurze domowej"- nienawidzę tego określenia.

Sytuacje, które opisałaś, nie raz zdarzyły się jednej czy drugiej i nie jedna zaczynała swoją pierwszą pracę w 40 r.ż.

Ja się w gruncie rzeczy z Tobą zgadzam- jeśli chodzi o mnie, bo to nie jest życie dla mnie ale dla Stasi, Zosi, Kasi czemu nie?

Cytat:
Emancypacja emancypacją, ale mam wrażenie, że jednak większość kobiet to końca to nie odpowiada, bo i tak najchętniej siedziałyby w domu, wychowywały stadko dzieci, stały przy garach i gotowały ciężko harującym na utrzymanie domu mężowi obiad, także piorąc jego śmierdzące skarpetki. Cóż. Różne ludzie mają ambicje i być może emancypacja dała nam, kobietom, to co w życiu najważniejsze - możliwość wyboru.
wolny wybór? to chyba czas dać ten sławny wolny wybór każdej kobiecie i w każdą ze stron, nie tylko w stronę kariery i zaspokajania ambicji.
madame paranoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-05, 08:16   #129
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madame paranoja Pokaż wiadomość

wolny wybór? to chyba czas dać ten sławny wolny wybór każdej kobiecie i w każdą ze stron, nie tylko w stronę kariery i zaspokajania ambicji.
dokładnie tak, najbardziej jednak żal mi tych kobiet, które siedzą w domu, choć bardzo chciałby się realizować,pracować gdzieś, mieszkają w małych wioskach, miastach, mją rodzine na karku,czeka na nich praca..owszem, przy czyszczeniu kibli lub myciu kubków po "damach", te kobiety są najbardziej poszkodowane,bo choć chcą, mają predyspozycje, chęci i odwagę, to im daje się strąki na pożarcie....

Dlaczego?dlatego że połowę swego życia :przesiedziały" w domu, oddały się prawdziwie rodzinie,(nie telewizorowi)a później chcąc wyrwać się z domu..klops..nie ma dla nich miejsca, bo jakby przespały połowę życia
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-05, 08:24   #130
edit23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
dokładnie tak, najbardziej jednak żal mi tych kobiet, które siedzą w domu, choć bardzo chciałby się realizować,pracować gdzieś, mieszkają w małych wioskach, miastach, mją rodzine na karku,czeka na nich praca..owszem, przy czyszczeniu kibli lub myciu kubków po "damach", te kobiety są najbardziej poszkodowane,bo choć chcą, mają predyspozycje, chęci i odwagę, to im daje się strąki na pożarcie....

Dlaczego?dlatego że połowę swego życia :przesiedziały" w domu, oddały się prawdziwie rodzinie,(nie telewizorowi)a później chcąc wyrwać się z domu..klops..nie ma dla nich miejsca, bo jakby przespały połowę życia
i teraz trzeba się zastanowić czyja to wina?? Mężów - egoistów i wygodnisiów, czy tych kobiet, które początkowo godziły się na taki styl życia, a potem doszły do wniosku, że stać ich na coś więcej.
Stary 2007-12-05, 08:29   #131
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez beoneself Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że niektórzy mylą założenie równouprawnienia z zasadami dobrego wychowania, z uprzejmością.
Zgadzam się
Dokładnie. Jak na np. dźwigam ciężkie siaty to jak już nie daję rady, to proszę o pomoc nie dlatego że jestem kobietą ale dlatego, że nie daję rady właśnie, bo nie mam tyle siły. Gdybym szła ze słabszym od siebie facetem i on nie miałby sił czegoś taszczyć - to bym mu pomogła.
Ktoś tu poruszył wątek z tym, że kobiety zasuwają nie tylko w pracy ale i po pracy. Prawda to. Ale kto może to zmienić ? Kobiety właśnie. Dlatego nie rozumiem dlaczego kobiety - matki wychowując swoje dzieci totalnie odpuszczają synom a wymagają tylko od córek? Wtedy właśnie tworzy się u dziewczyn to cholerne poczucie obowiązku i odpowiedzialności za wszystkich i wszystko. Budzi się matka polka - męczennica. TYLKO MY SAME MOŻEMY TO ZMIENIĆ. Trzeba zacząć od siebie, swoich rodzin, trzeba zacząć wymagać od facetów tyle, ile wymagamy od siebie. Ja tak robię I dlatego mogę pracować, mam zadbany dom i czas na relaks bo nie użeram się z tym wszystkim sama.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-12-05, 08:31   #132
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez edit23 Pokaż wiadomość
i teraz trzeba się zastanowić czyja to wina?? Mężów - egoistów i wygodnisiów, czy tych kobiet, które początkowo godziły się na taki styl życia, a potem doszły do wniosku, że stać ich na coś więcej.
tak.. masz rację, jednak bywają też inne,zewnętrzne czynniki, jak totalny brak rodziny w otoczeniu 200 km, ktora ewentualnie mogłaby przygarnąć dzieci, oraz np.pracodawca który każde małżonkom pracować na 3 etety
Stary 2007-12-05, 08:33   #133
201710120930
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez madame paranoja

Ja się w gruncie rzeczy z Tobą zgadzam- jeśli chodzi o mnie, bo to nie jest życie dla mnie ale dla Stasi, Zosi, Kasi czemu nie?
Taka drobnosteczkę wtrącę

Uwielbiam takie manipulacje słowne .
Czy takie (!) życie może być też zarezerwowane dla Dagmary ,Karoliny ,..Katarzyny ? Czy raczej dla Zosi,Czesi ,Mieci

201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-05, 08:36   #134
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie. Jak na np. dźwigam ciężkie siaty to jak już nie daję rady, to proszę o pomoc nie dlatego że jestem kobietą ale dlatego, że nie daję rady właśnie, bo nie mam tyle siły. Gdybym szła ze słabszym od siebie facetem i on nie miałby sił czegoś taszczyć - to bym mu pomogła.
Ktoś tu poruszył wątek z tym, że kobiety zasuwają nie tylko w pracy ale i po pracy. Prawda to. Ale kto może to zmienić ? Kobiety właśnie. Dlatego nie rozumiem dlaczego kobiety - matki wychowując swoje dzieci totalnie odpuszczają synom a wymagają tylko od córek? Wtedy właśnie tworzy się u dziewczyn to cholerne poczucie obowiązku i odpowiedzialności za wszystkich i wszystko. Budzi się matka polka - męczennica. TYLKO MY SAME MOŻEMY TO ZMIENIĆ. Trzeba zacząć od siebie, swoich rodzin, trzeba zacząć wymagać od facetów tyle, ile wymagamy od siebie. Ja tak robię I dlatego mogę pracować, mam zadbany dom i czas na relaks bo nie użeram się z tym wszystkim sama.
brawo..trafnie to ujęłąś izgadzam się w 100%, zapomniałas dodać,że u tych synalków którzy nic nie muszą robić, tylko siedzą przed kompami tworzy się wzór męża-czyli faceta który po pracy przychodzi,siada z browarem i gazetą i ma wszystko w d..., ja tego uczę brata za mamę, ona chyba nie ma serca czy co, muszę się trochę poużerać, ale skutki są, coś tam robi, jednak juk odkurzy i umyje podłgę, to już pan umiera...
Stary 2007-12-05, 09:21   #135
madame paranoja
Zadomowienie

Cytat:
Taka drobnosteczkę wtrącę

Uwielbiam takie manipulacje słowne .
Czy takie (!) życie może być też zarezerwowane dla Dagmary ,Karoliny ,..Katarzyny ? Czy raczej dla Zosi,Czesi ,Mieci

ahaha śmiej się śmiej

phdwao
dokładnie, tworzy się w sumie błędne koło- kobieta pracująca w domu- część czynności wykonuje za dzieci a głównie za synów.
a potem upss. mama wyjechała a synalek zarasta w kuchni pełnej brudnych garów i kolejny tydzień jedzie na mrożonych pizzawach

a to przekonanie często tkwiące w młodych babeczkach- no przecież jak ja nie posprzątam to nikt tego nie zrobi a jak nawet to i ja tak zrobię to lepiej niż brat/mąż/ojciec=facet.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-12-05, 09:42   #136
201710120930
Konto usunięte

Takie użalanie się nad biednymi ,poniewieranym kobitami przez łokropnych facetów troszkę mi sie kojarzy z...nickami na Wizażu
Gdzie same dziewczęta nadają sobie nicki ------Pipka ,Bitch ba nawet Suczkę 29 mamy < czyt - kontrowersyjne nicki >
Tak i te biedne kury domowe pewnie nie mają bladego pojęcia ,że są obiektem rozpaczy nad ich losem.
Stary 2007-12-05, 09:49   #137
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
phdwao
dokładnie, tworzy się w sumie błędne koło- kobieta pracująca w domu- część czynności wykonuje za dzieci a głównie za synów.
a potem upss. mama wyjechała a synalek zarasta w kuchni pełnej brudnych garów i kolejny tydzień jedzie na mrożonych pizzawach

a to przekonanie często tkwiące w młodych babeczkach- no przecież jak ja nie posprzątam to nikt tego nie zrobi a jak nawet to i ja tak zrobię to lepiej niż brat/mąż/ojciec=facet.

dzięki Bogu mój TŻ radzi sobie z domem bardzo dobrze
Stary 2007-12-05, 10:09   #138
paula78
Zakorzenienie

Cytat:

W sumie masz rację.
Ale lepiej by było, jakby siedziała w domu?
Czy po prostu obrała złe priorytety w życiu?

wiesz nie wiem ci byloby lepiej ale ja nie moglabym spokojnie siedziec w robocie szczegolnie
wychodzic jak najwczesniej z domu i siedziec w robocie do pozna zeby tylko nie podcierac smarkow i wymiocin malutkiego dziecka -pomijam kwestie powrotu do roboty zaraz po porodzie ,gdzie akurat ten przypadek stac na bycie w domu do zlobka zapisala jeszcze bedac w ciazy :-/ kiedy w domu moje dziecko byloby chore.

nie jestem nadopiekuncza matka ale wdg moich kryteriow moje dziecko jest najwazniejsze
i chore moglabym zostawic tylko z ojcem lub moja mama a nie obca babka ktora znam od 2 miesiecy.

rozumiem ze kazdy ma inne potrzeby i priorytety i mozna cos odsunac na pozniej ale w takich przypadkach to "cos" to zywe istoty ,dzieci.
obecnie coraz wiecej dzieci jest pozbawionych podstaw emocjonalnych bo rodzice uwazaja ze pieniedzmy mozna zaspookoic potrzeby dziecka ,ile z nas doroslych ma braki emocjonalne ?ale w dziecinstwie mialo lalki barbie .

20 lat temu nie zwracalo sie uwagi na ta sfere ,obecnie zapych sie ta sfere prezentami i nie jest to tylko "wina" matki ale takze wiecznie nieobecnego ojca ale tez dalszej rodziny.

Stary 2007-12-05, 10:22   #139
madame paranoja
Zadomowienie

phdwao
nie będę skromna i powiem- mój też

łajko użalać się to można nad bitymi czy poniżanymi kobietami a nie nad "kurami", które są zadowolone, że "kurami" są.
a "suczki, pipki, dupeczki" - z tego to się raczej można śmiać

paula78 wydaje mi się, że wynika to z faktu, iż dzisiejsi rodzice w źle pojętym dobrze dziecka widzą to czego oni sami nie mieli w dzieciństwie.
myślą pewnie, że szczytem marzeń dziecka jest nowa gra na pleja zapominając o zwykłym buziaku na dobranoc.

w pogoni za kasą czy chociazby poprostu lepszą przyszłością dokonujemy wyborów, lepszych lub gorszych i niestety często kosztem własnych dzieci (lub ich braku).

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-12-05, 10:41   #140
201710120930
Konto usunięte

Jakby się uprzeć to każdy nad każdym może sie użalać.
Pani z banku nad Krychą bo ją konkubin po glowie zdzieli nie raz - znów Krycha nad tą panią bo nie ma dzieci a ona ma piątkę -kij,ze każde z innym ale ma . Mężatka nad panną -panna nad rozwódką itp
Jan Nowicki nie raz powtarzał ,ze jak przyjeżdza do swojej rodzinnej mieściny to nikt nie patrzy ,ze on wielki aktor i kwestie 'być albo nie być ' 5 razy w tyg powtarza tylko ,że ..gołębi nie ma ! pfiii
Niech mnie nikt żle nie zrozumie -nie popieram patologii i też mi żal tych kobiet co nie mają korektorów by pod okiem ukryć co nieco ale fenomenem dla mnie zawsze była np taka Pam Anderson gdzie chłop ją lał ,pił i zdradzał a ona pewnie niejednego mogła mieć i co użalać się nad nią ?
Znów te emocje wchodza w grę a nie tylko czarno- białe życie
Stary 2007-12-05, 11:19   #141
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
phdwao

paula78 wydaje mi się, że wynika to z faktu, iż dzisiejsi rodzice w źle pojętym dobrze dziecka widzą to czego oni sami nie mieli w dzieciństwie.
myślą pewnie, że szczytem marzeń dziecka jest nowa gra na pleja zapominając o zwykłym buziaku na dobranoc.

w pogoni za kasą czy chociazby poprostu lepszą przyszłością dokonujemy wyborów, lepszych lub gorszych i niestety często kosztem własnych dzieci (lub ich braku).
wiesz pewnie cos w tym jest ale pokolenie ludzi urodzonych w czasie na kartki dorasta ,sama jestem takim pokoleniem ,pamietam mandarynki ktore jadlo sie na raty ;-) a jednak moje dziecko nie ma wszytskiego co zobaczy w tv i nie dlatego ze mnie nie stac ale dlatego ze 80% reklam prezentuje zupelnie niepotrzebne sprzety wiec jednak gdzies to racjonalne myslenie wynioslam z domu .

bledy wychowawcze popelnione przez naszych rodzicow widzimy dopiero kiedy sami mamy dzieci i wazne aby ich nie powielac ale jednoczesnie popelniamy inne i tak sie to kreci ,najwazniejsze jednak zeby miec ich swiadomosc .

Stary 2007-12-05, 13:59   #142
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:

Obstawiam,że powie to samo,co mówiła Scarlett O'Hara:
-pomyślę o tym jutro

Jeszcze tak nie ma na tym świecie,żeby osoba,która ma chęć pracować-żadnego zatrudnienia nie znalazła.

Zresztą :
-dla chcącego nic trudnego-więc nie pytaj mnie,dlaczego każdy chcący przez swe życie,przejdzie choćby po suficie.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-05, 14:21   #143
ufcio
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Obstawiam,że powie to samo,co mówiła Scarlett O'Hara:
-pomyślę o tym jutro

Jeszcze tak nie ma na tym świecie,żeby osoba,która ma chęć pracować-żadnego zatrudnienia nie znalazła.

Zresztą :
-dla chcącego nic trudnego-więc nie pytaj mnie,dlaczego każdy chcący przez swe życie,przejdzie choćby po suficie.
Freso no nie tak do konca.
w Polsce nie jedna osoba chce iśc do pracy, ale nie może, bo albo nie ma kwalifikacji, albo jak już ma to jest dzieciata, żonata czy jeszcze innata co, nie oszukujmy sie, jest też czasami przeszkodą. no i jeszcze brak miejsc pracy. z tego co wiem bardziej potrzebuje sie teraz facetów-stanowiska takie jak np. stolarz, malarz, no w wiekszosci te zawody z ktorych polacy zrezygnowali by "zmywać naczynia w Anglii".
ufcio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-05, 14:37   #144
koKOro
Zakorzenienie

zgubny efekt upatruje w wyrzekaniu sie swojej kobiecosci celem udawadniania czegos mezczyznom.

Ciesze sie, ze kobiety:
maja dostep do nauki
niektore spelniaja sie w swiecie polityki,
moga isc do urny wyborczej i glosowac zgodnie z wlasnym przekonaniem ze praca w domu - typu opiekowanie sie dziecmi, sprzatanie, gotowanie coraz rzadziej jest traktowane jak nic nie robienie,
itp.

ale nie podoba mi sie, ze kobiety chca udowodnic, ze nie sa slabsze od mezczyn, same odkrecaja sloiki i przybijaja gwozdzie, nie pozwalaja przepuszczac sie w drzwiach i placa zawsze za siebie. W jakims sensie powinno sie dopelniac.

mysle, ze madra kobieta jest silna w srodku, zna swoja wartosc itp. ale pozwala mezczyznie czuc sie mezczyzna, czyli tym silniejszym, zapewniajacym bezpieczenstwo i oparcie.

emancypacja daje dobre efekty gdy odnosi sie do zjawisk spolecznych, a nie ralacji typowo damsko-meskich. Natury sie nie oszuka

zakorzenienie
koKOro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-05, 14:46   #145
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ufcio Pokaż wiadomość
Freso no nie tak do konca.
w Polsce nie jedna osoba chce iśc do pracy, ale nie może, bo albo nie ma kwalifikacji, albo jak już ma to jest dzieciata, żonata czy jeszcze innata co, nie oszukujmy sie, jest też czasami przeszkodą. no i jeszcze brak miejsc pracy.
Aby na pewno??
Wystarczy przejść się do PUP,żeby naocznie się przekonać,że miejsca pracy są-ale nikt nie chce pracować,jako krawcowa,że już o kasie w Tesco nie wspomnę-każda pani w biurze by chciała i później mówią,że :nie ma.
Jest,jest.
Praca jest.
Jak się nie ma pracy,jaką się lubi-to się lubi taką,jaką się ma.

Cytat:
Napisane przez ufcio Pokaż wiadomość
z tego co wiem bardziej potrzebuje sie teraz facetów-stanowiska takie jak np. stolarz, malarz, no w wiekszosci te zawody z ktorych polacy zrezygnowali by "zmywać naczynia w Anglii".
A w czym problem??
O tym właśnie między innymi ten wątek:skoro jest równouprawnienie,to nic nie stoi na przeszkodzie,żeby kobiety pracowały,jako stolarz,czy malarz.
Zresztą-na pewno też pracują w tych zawodach.

Stary 2007-12-05, 15:49   #146
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez koKOro Pokaż wiadomość
zgubny efekt upatruje w wyrzekaniu sie swojej kobiecosci celem udawadniania czegos mezczyznom.

Ciesze sie, ze kobiety:
maja dostep do nauki
niektore spelniaja sie w swiecie polityki,
moga isc do urny wyborczej i glosowac zgodnie z wlasnym przekonaniem ze praca w domu - typu opiekowanie sie dziecmi, sprzatanie, gotowanie coraz rzadziej jest traktowane jak nic nie robienie,
itp.

ale nie podoba mi sie, ze kobiety chca udowodnic, ze nie sa slabsze od mezczyn, same odkrecaja sloiki i przybijaja gwozdzie, nie pozwalaja przepuszczac sie w drzwiach i placa zawsze za siebie. W jakims sensie powinno sie dopelniac.

mysle, ze madra kobieta jest silna w srodku, zna swoja wartosc itp. ale pozwala mezczyznie czuc sie mezczyzna, czyli tym silniejszym, zapewniajacym bezpieczenstwo i oparcie.

emancypacja daje dobre efekty gdy odnosi sie do zjawisk spolecznych, a nie ralacji typowo damsko-meskich. Natury sie nie oszuka
Ale to znaczy, ze nawet jak wiem, ze dam rade odkrecic sloik albo przybic gwozdz to i tak musze obowiazkowo poprosic o to faceta a jak on wie gdzie stoi i jak dziala np. pralka to ma nie zrobic prania tylko zostawic to na mojej glowie ? Zdumiewajace.
A co dla ciebie oznacza pojecie "kobiecosc" i "meskosc" ? Kobieta ma byc ladna, zwiewna i powabna a facet twardy jak skala super- samiec co to gwozdzie zebami z deski wyrywa? A co jak ona jest twarda a on miekki ? Powinni sie zgrywac, udwac kogos kim nie sa ? Tak juz bylo ale sie zmienilo. Moim zdaniem na lepsze. W relacjach damsko - meskich emancypacja tez jest dobra. Po pierwsze uniezaleznila nas od mezczyzn w sensie ekonomicznym a po wtore wlaczyla facetow w zenski do tej pory swiat. Czy jest cos zlego w tym, ze faceci bardziej angazuja sie w sprawy rodziny, wychowania dzieci, ze chetniej odciazaja na tym polu kiobiety ? Kiedys bylo to nie do pomyslenia i KAZDA kobieta byla z gory skazana na jeden, okreslony model zycia bez prawa wyboru. Toc to gorsze od wiezienia.
Stary 2007-12-05, 16:33   #147
koKOro
Zakorzenienie

Cytat:
Ale to znaczy, ze nawet jak wiem, ze dam rade odkrecic sloik albo przybic gwozdz to i tak musze obowiazkowo poprosic o to faceta a jak on wie gdzie stoi i jak dziala np. pralka to ma nie zrobic prania tylko zostawic to na mojej glowie ? Zdumiewajace.
A co dla ciebie oznacza pojecie "kobiecosc" i "meskosc" ? Kobieta ma byc ladna, zwiewna i powabna a facet twardy jak skala super- samiec co to gwozdzie zebami z deski wyrywa? A co jak ona jest twarda a on miekki ? Powinni sie zgrywac, udwac kogos kim nie sa ? Tak juz bylo ale sie zmienilo. Moim zdaniem na lepsze. W relacjach damsko - meskich emancypacja tez jest dobra. Po pierwsze uniezaleznila nas od mezczyzn w sensie ekonomicznym a po wtore wlaczyla facetow w zenski do tej pory swiat. Czy jest cos zlego w tym, ze faceci bardziej angazuja sie w sprawy rodziny, wychowania dzieci, ze chetniej odciazaja na tym polu kiobiety ? Kiedys bylo to nie do pomyslenia i KAZDA kobieta byla z gory skazana na jeden, okreslony model zycia bez prawa wyboru. Toc to gorsze od wiezienia.
co do prania i przybijania gwozdzi to nie musisz obowiazkowo poprosic faceta, to zalezy co Ci daje takie poproszenie, czy widzisz w tym sens. Ja ide poprosic zawsze TZta bo jest to jakas rezygnacja z mojej natury bycia samodzielna i niezalezna, a poza tym jest to fajna zaczepka, mysle, ze mimo iz to drobiazg moj TZ czuje sie potrzebny, a ja go tym samym cwicze w pomaganiu mi, utrwalam sposob myslenia. Oczywiscie nie nalezy tych slow traktowac super doslownie i pisac - myslisz, ze jak odkreci Ci sloik to bedzie na kazde Twoje zawolanie Co do prania to juz wina matek,ich sprawka jaki boj musimy o to toczyc. Tu uwazam, ze mozna mezczyzne zachecac, ale nie jest to sprawa warta wielkich bojow. Zreszta dla mezczyzn pralka pierze sama
Ciezkie mi zadanie dalas kazac okreslac znaczenie slow kobiecosc, meskosc. Dla mnie faktycznie kobiecosc - oznacza (moze nie - ladna, bo to pojecie wzgledne) ale delikatna, subtelna, moze byc zwiewna, zadbana, ale zarazem zaradna, silna, a przede wszystkim madra. I ta madrosc rowniez oznacza dac sie czuc mezczyznie mezczyzna, bo wtedy mozna czuc sie kobieta. A prawdziwa meskosc polega dla mnie na pewnosci siebie, sile itp. ale tez przede wszystkim na umiejetnosci okazania kobiecie swojej slabosci. Tylko, ze wtedy wlasnie kobieta musi byc kobieca zeby cos takiego mialo miejsce, bo wtedy mezczyzna nie czuje sie zagrozony.
Mysle, ze to wynika z Naszej natury, ze chcemy silnych, zdrowych mezczyzn. Nie widze w tym nic zlego.
A jesli ona jest twarda a on mekki to sie dopelniaja i maja szanse byc ze soba, nie powinni sie zgrywac jesli im tak dobrze i sie dogaduja. Pytanie czy gdzies w glebi siebie nie woleli by czasem odwrocic tych rol.
Zgodze sie z Toba, ze fajnie, ze kobiety moga byc niezalezne finansowo, tym bardziej, ze wydaje wiecej niz ma To tez fakt, ze super sprawa, ze dzis mezczyzni bardziej angazuja sie w wychowywanie dzieci. Na pewno wszystkim wyszlo to na zdrowie.Nalezy jednak pamietac, ze nie nalezy dazyc do tego aby wszystko wykonywac po rowno.
W jakims sensie te rzeczy sa rowniez zagadnieniem spolecznym, a mnie chodzilo, ze jestem na nie, gdy kobieta nie pozwala przepuszczac sie w drzwiach itp.

najwazniejsze jest to, ze ktos zyje tak jak lubi. Dla jednej osoby wlasciwe jest udawadnianie swojej sily i walecznosci, a dla drugiej wyciaganie tego co najlepsze ze slabosci i roznic miedzy kobieta i mezczyzna.

jeszcze taki przyklad o noszeniu zakupow
Bardzo chcetnie oddaje siatki TZtowi, bardzo mi sie to podoba, ze on jako ten silniejszy je "dzwiga". Mysle, ze dla Niego tez jest to przyjemne, ze nie opieram sie tylko oddaje z wdziecznoscia. Ale sedno sprawy polega na tym, ze On wie, ze gdy pojawi sie jakas trudna sytuacja np. za obfite te zakupy zrobimy i bedzie za duzo siatek to ja dzielnie wezme czesc, zachowam sie jak partner a nie slaba kobitka i opanujemy ta sytuacje wspolnie. I to odnosi sie rowniez do wielu bardziej powaznych sytuacji.

Swoja zaradnosc warto udawadniac w sytuacjach, ktore naprawde tego wymagaja i na pewno zostanie to docenione.

Oczywiscie to jest moje spojrzenie na te sprawy, mnie takie podejscie satysfakcjonuje, staram sie zreszta obserwowac i wyciagac wnioski. Kazdy musi wypracowac wlasna madrosc, tak zeby zyc szczesliwie.

A emancypacja niewatpliwie dala duzo dobrego, trzeba z tego korzystac, ale nie nalezy przeginac. Zadna przesada nie jest dobra.

zakorzenienie
koKOro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-05, 16:36   #148
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Aby na pewno??
Wystarczy przejść się do PUP,żeby naocznie się przekonać,że miejsca pracy są-ale nikt nie chce pracować,jako krawcowa,że już o kasie w Tesco nie wspomnę
chyba nie chodzi o to gdzie sie nie chce pracowac tylko o to za ile i jakim kosztem.

jakos markety funkcjonuja,sprzataczek w szkolach tez nie brakuje wiec jak ktos musi to idzie i za 800 zl.
wiadomo ze duzo ludzi woli jeczec ze nie ma taka mentalnosc(ktora mam wrazenie sie zmienia) ,czesc boi sie szukac czegos innego a czesci sie poprostu nie chce pracowac skoro zasilki wyniosa 3/4 ew. pensji a dziecku uwiazac klucz na szyji.

o wałkach i braku ochoty pomocy w PUP-ie tez nalezy wspomniec.

Stary 2007-12-05, 17:13   #149
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
chyba nie chodzi o to gdzie sie nie chce pracowac tylko o to za ile i jakim kosztem.

jakos markety funkcjonuja,sprzataczek w szkolach tez nie brakuje wiec jak ktos musi to idzie i za 800 zl.
wiadomo ze duzo ludzi woli jeczec ze nie ma taka mentalnosc(ktora mam wrazenie sie zmienia) ,czesc boi sie szukac czegos innego a czesci sie poprostu nie chce pracowac skoro zasilki wyniosa 3/4 ew. pensji a dziecku uwiazac klucz na szyji.
No właśnie.
Jak ktoś naprawdę potrzebuje pracy,to (tak,jak piszesz) i za 800 złotych pójdzie;za te 'grosze' przynajmniej zapłaci czynsz,prąd i telefon-to już chyba coś,prawda?

A nie każdy może być prezesem banku z dobrym uposażeniem.
Jeszcze nie ma tylu banków,żeby dla każdego chętnego prezesura się znalazła.

Stary 2007-12-05, 17:22   #150
Aeterna
Zakorzenienie

chcesz coś zrobić szukasz sposobu, nie chcesz - wykrętu.
nikt nie powiedział, że ma byc latwo, ale rownie db możesz być zaradną biznes woman i związac się z psychicznym sadysta, ktory cię zgrabnie wykonczy, ciebie i twoje cudowne po drodze osiagnięcia.
-------

Widzisz, Całkiem Spoko, tak jak Ty zakladasz, że w wieku 40 lat będziesz cieszyc się życiem, sukcesami swoimi i swoich dzieci, a nie świrować - tak 'matka dzieciom li i jedynie' też podświadomie zakłada, że nawet gdy mąż będzie chciał ją zostawić bez środków do życia - to jednak nie zostanie ona doszczętnie przezarta przez machinę, skazana na denaturat pod mostem. Bo gotowała obiady i prasowala koszule. A jeśli okaże się być po prostu zaradna, to 20 lat gotowania psu w dupę iść nie musi, będzie pracować gastronomii (może wspólnie z przyjaciółką otworzy własny lokal).
Aeterna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości