![]() |
#1801 |
niecnotliwa dziewica
|
Dot.: Scent Bar LIX
Pierwsze słyszę, żeby państwowy lekarz sam zlecał badania. Jak się człowiek sam nie upomni to mu g... zlecą, byle oszczędzić. Jak jeszcze chodziłam do gina prywatnie to owszem, on pilnował terminów, zeby mnie wysłać na usg piersi, cytologię i wszystko inne. Państwowo? No, to ja muszę myśleć, żeby sobie np.HbA1c sprawdzić, mimo że lekarz ma w karcie na co choruję i co kontrolować.
#1802 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ech. ![]() A dziś mój dzień z Alzheimerem, dziadkami, Mam itd Edytowane przez rachell111 Czas edycji: 2016-04-28 o 08:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1803 |
Nindżopesz
|
Mnie to akurat nie dziwi. Podobnie jak w US, tak i w państwowych szpitalach, przychodniach, są jakieś procedury, pracownik jest rozliczany, odpowiada przed kimś - a nie, że prywata i dobra wola. Ja też mogłabym pomóc komuś z PITem chociaż wpadł do VATu, ale potem będzie dochodzenie, pretensje, a nie daj bosz coś źle powiem bo PITy mają swoje "sposoby" albo "coś się pozmieniało".
No a w szpitalu też pewnie kasa, tak to by każdy wpadał i prosił o kompleksowe badanie bo mu się wydaje, że powinni mu zbadać to i tamto. A co do cytologii to mi akurat pobrali w szpitalu kiedy przyszłam na KTG więc nie wiem czemu Ju nie mogli - może ciąża jest wskazaniem a ból żołądka nie, nie znam się. I może tekst "nie da się" był na odczepnego. |
![]() ![]() |
![]() |
#1804 |
niecnotliwa dziewica
|
Ja rozumiem procedury, sama się muszę stosować do wielu, które prywatnie uważam za bzdurne - ale muszę. Ale co innego procedury i koszty, a co innego olewanie pacjenta ciepłą strugą.
Kolejny przypadek z osobistego doświadczenia - ordynator kardiologii w szpitalu MSWiA na Wołoskiej na jakieś pytanie o stan mojej mamy - "proszę pani, bo my tu mamy taki przerób". przerób to można mieć w fabryce śrubek, w szpitalu są ludzie. I byłoby dobrze, żeby tym tłukom na AM zaczęli to wreszcie wbijać do głowy! Od początku studiów - że będą mieli do czynienia nie z przypadkami, ale z żywymi ludźmi, z których każdy reaguje inaczej i nie ma, ze "nie ma prawa boleć" - w dwóch przypadkach na tysiąc boli. I trzeba dojść, dlaczego i pomóc, a nie machnąć ręką i niech się pacjent sam męczy a Ich Wysokościom ![]()
#1805 | |
Mother of Cats
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ---------- Ju, jak się dzisiaj czujesz? ![]() Edytowane przez aileenn Czas edycji: 2016-04-29 o 06:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1806 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
Aileenn, moja Mama nie żyje od lat dwunastu - a ja czasami mam odruch, ze zadzwonię, coś jej powiem, ale by się uśmiała itp.
![]() |
#1807 |
Mother of Cats
|
nic
Edytowane przez aileenn Czas edycji: 2016-04-28 o 20:18 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1808 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1809 |
Zakorzenienie
|
Aileenn , Margot
![]() Co do polskiej służby zdrowia to ja o dziwo mam sporo dobrych doświadczeń, nawet z tym co na nfz (może dlatego że z NFZ rzadko korzystam, więcej prywatnie), chociaż kwiatki tego typu jak przytaczacie też się zdarzały. Ogólnie lekarz powinien być osobą obdarzona naprawdę dużą empatia a tego niestety bardzo często im brakuje |
![]() ![]() |
![]() |
#1810 |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
![]() znad ręki obolałej po pobieraniu krwi
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
![]() ![]() |
![]() |
#1811 |
Zakorzenienie
|
u mnie dobrze dziś - a lekarz gin POWINIEN (w świetle przepisów w Polsce) zlecać klientce (niekoniecznie pacjentce) cytologię raz w roku, szczególnie, jeśli jest ok. 45go roku życia i cała rodzina ze strony ojca wymarła na raka. Wszyscy
![]() Tru, co się dzieje? ![]()
![]() |
#1812 |
niecnotliwa dziewica
|
Tru, czemu boli?
![]() O matko. Zjadłam kanapkę. I drożdżówkę. I kawą popiłam. I może nawet jaką kolację zjem. A teraz tylko pytanie: puści wypłaty na jutro czy dopiero po długim weekendzie? ![]()
#1813 |
Piers do przodu
|
A co tu tak cicho??
![]() Przyszłam z prośbą - potrzeba mi dobrego kremiszcza 45+ na twarzowe zmarchy ![]() ![]()
#1814 |
niecnotliwa dziewica
|
Tołpa z serii Green ujędnianie 40+. Ja go mam pod oczy i jak wykonczę Bielendę z serii kolagenowej to zamierzam nabyć ogólnopaszczowy.
#1815 |
Zakorzenienie
|
Aileenn - a ja to chyba rozumiem, w sensie niestety mnie to nie dziwi. Tzn to pewnie bardziej złożony proces psychologiczny, ale że tak to ujmę, dorastamy, dojrzewamy, przetwarzając zdarzenia, i jest całkiem naturalnym to, że czujemy to co Ty, w takiej dokładnie sytuacji.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1816 |
Mother of Cats
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1817 |
Niewyczymie.
|
Snad niczego, macham
![]() aileenn, Margot - wielkie tulasy. Moja mama co prawda żyje, ale większość życia bardziej jej nie było, niż była. I przez wiele lat nasza relacja była tak toksyczna i tak...zła, że nawet nie wiem, czy nam się uda ją odbudować - a próbujemy. Ju - Tobie też wielkie tulasy, mam nadzieję że niedługo będziesz czuć się lepiej ![]() Pragnę z wielka przyjemnością ogłosić, że wyrzucanie niepotrzebnych gratów trwa w najlepsze. Wczoraj pozbyłam się Chłopowych skarpet. Nawet je policzyłam. 231 skarpetek. Powiedzta mi, czy jest na Ziemi człowiek, który potrzebuje 231 skarpet? W każdym razie wszystkie pojszły do śmietnika. Za to kupiłam mu 28 par nowych, czarnych, gładkich. I tyle mu musi starczyć. ![]() W przyszłym tygodniu zabieram się za jego koszulki. Będzie miał z 300, tak na oko. Zostawię mu z 30 - 10 z długim rękawem, 10 z krótkim rękawem i 10 na ramiączkach, i niech się cieszy że w ogóle jakieś ma. ![]() A fogle to (chyba) zakochnęłam się w Rogue Rihanny. Ogólnie nie przepadam za celebrytkowymi perfumami, ale te są jakieś... inne. Od trzech dni noszę prawie bez przerwy. Niby coś mnie w nich drażni, a cały czas mnie przyciągają. I nie wiem, czy chcę pełną flaszkię, czy nie chcę... ale chyba jednak chcę... a może nie? No nie fiem no. ![]() Edytowane przez MotherDivine Czas edycji: 2016-04-28 o 20:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#1818 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Znad umowionej na popoludnie wizyty u notariusza celem podpisania umowy przedwstępnej na zakup mieszkania ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1819 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Będzie urządzanko ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1820 | |||
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
![]() co do polskiej słuzby zdrowia- to ja mam ostatnio duzo doczynienia ze tak powiem i jestem załamana-chociaz jak rozmawiam z kolezankami wyspiarkami to mowia zebym tam pomieszkala to mi przejdzie narzekanie ![]() ale do rzeczy- co mnie wkurza- bujam sie po szpitalach-ja oraz moje dziecko duze. Dziecko duze siedziało na neurologi 2 tygodnie i wyszło z niczym-bez diagnozy, bez zalecen, bez skierowan do innych specjalistow-na pytanie co dalej bo obkjawy sa dalej usłyszlama ze oni ja przebadali neurologicznie i dalej to nie ich interes. Odesłali do pediatry. Pediatra wpadł prawie w szał jak to usłyszał i mowi mi ze co on moze wiedziec jak w szpitalu przez 2 tyg nic nie stwierdzili majac cały sztab specjalistów. No własnie-sztab maja ale badaja tylko w swojej specjalnosci- jesli nic nie znajda to wypad z baru i radz se człowieku sam. Ze mna to samo- 9 dni na neurologi-diagnoza ze nic mi nie jest- a ja czuje sie coraz gorzej, stopniowo, pomału dochodzą rózne upierdliwe objawy. Na pytanie co dalej nie dostałam odpowiedzi. Mialam przedwczoraj wizyte poszpitalna i odbior reszty wyników, wiązałam jakies nadzieje z tą wizyta niestety sie rozczarowałam. Pani powiedziala ze wszystko jest w porzadku i mam spadac. A ja chciałabym wiedziec gdzie mam dalej szukac przyczyn-ale nikt mi tego nie chce powiedziec-wic co robie- siedze w necie i sie diagnozuje, i mnie i dziecko, ale niestety zagadnienia zachaczajace o immunologie i reumatologie sa dla mnie troche niedo ogarniecia. Dzieckowi wymysliłam sama-powtarzam sama-ze moze by jej tarczyce przebadac-i zrobilam to- no i co wyniki nie sa dobre, ale zaden s...n mi nawwt nie zalecił isc z dzieckiem do endokrynologa. generalnie diagnozuje sie człowieku sam. Dodam tylko ze obie byłysmy w szpitalu uniwersyteckim, gdzie maja wszysko co potrzeba i najlepszych specjalistów-i tu dochodzimy do sedna-w polsce mamy swietnych specjalistów-uwazam ze jamk cos znajda to potrafia wyleczyc i na prawde sie znaja na rzeczy, ale nie mam DIAGNOSTÓW! nie mamy dr housów, nie ma wspolpracy pomiedzy specjalistami, kazdy ma klapki na oczach i zasuwa po wąskim torze własnej specjalizacji, jesli badania wskazuja ze sie nie kwalifikujesz do jego specjalizacjo to "spieprzaj dziadu" i radź se sam. Wątpie zeby ktos to przeczytał ale sobie wylałam frustracje ![]() ---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- Cytat:
ju ale cytologie to idziesz do pierwszego lepszego gina w poradni na nfz bierzesz skierowanie i robisz-ja nigdy nie mialam z tym problemu-a leczylam sie w zapadłej syfiastej przychodni dla kobiet, tzn nie leczylam bo nic mi nie było,ale cytologie i USG dowcipne mialam robione regularnie bez najmnijeszych problemów ---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ---------- Cytat:
![]() dokladnie! ja na wizycieposzpitalnej w poradni neorulogicznej tez usłyszałam ze musze iść do poradni do neurologa ![]() ---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ---------- Wogole to spotkala mnie dziwna sytuacja, az zaczełam sie sama zastanawiac. Otóż zachowałam sie wg mnie odpowiedzialnie a otoczenie nazwało mnie chamem-dosłownie ![]() Otóż w poradni, przyszłam, powiesilam kurtke i czekam. Czekam 5, 10 min. Nagle słychac podejrzany dzwiek i ryp.....spada na podłoge wieszak z kurtkami-metalowy- rogaty-ostry...i rozpada sie na kawałki-na 3 kawałki. Podgiegam ,sciagam kurtki, pacze co z tym wieszakiem- wieszak rozczłonkowany- skłądał sie z 3 elementow rurek wkladanych jedna w druga i na to ta głowica z drutami do wieszania. Podbiega gosc i składa ten wieszak.....ale sie nie dało-wszystko sie chwieje i rozpada od razu. Wiec biore kurtki wieszam na krześle z myślą ze ide do rejestracji to zgłosic zeby zabrali zanim kogos zabije, tylko najpierw sie wysiusiam bo kibel był obok. Wychodze z kibla i co ja pacze- jeden pacjent oparł ten połamany wieszak o sciane !! i wsciekły mruczy idalej do mnie sie wydzierac i do innych pacjentow-ze co za chamstwo!,ze co ja sobie wypbrazam, ze zwaliłam wieszak (???) i tak zostawiam te kurtki zamiast je powiesic!!! i do ludzi- ze młoda kobieta a taki cham i jak tak mozna,jak tak mozna, i ze on stary chory musi to wieszac za mnie....to ja mu mowie ze ja tego nie wieszam z cała odpowiedzialnoscia bo ten wieszak jest zagrozeniem dla zycia pacjentow..a ten dalej swoje- ze przeciez trzeba miec w sobie troche kultury,a ja taka młoda a nawet kurtki nie powiesze ,a przeciez zwaliłam ten wieszak......Nie wiem po co ja to pisze....no ale cała poczekalnia patrzyła na mnie z potępieniem, Panie kręciły z niedowierzaniem głowami, czułam sie jak debil. Powiedzialam gosciowi ze moje inzynierskie wykształcenie mowi mi ze ten wieszak jest niebezpieczny i kogos zabije i ze wiesza te kurtki na swoja odpowiedzialność i sobie poszłam....usłyszalam za plecami-pacz pani jakie chamstwo... Głupia sytuacja ale nie daje mi spokoju ,norlanie sie zastanawia mchwilami ze moze jednak jestem chamem, ale zrobilam to co mi rozum podpowiadał- zgosiłam w rejestracji zeby sie tym zajeli zanim kogos zabije.
![]() |
#1821 | ||
Nindżopesz
|
Cytat:
Cytat:
![]() 2. mnie zdołowały poradnie psychologiczne dla didów - na necie piszą, że diagnozują małe, po cyklu spotkań okazuje się, że na diagnozę za małe, mówią nam to samo co już od dawna wiemy. Po co łaziliśmy? Kiedyś jeszcze miałam zdrowie obdzwaniać inną poradnię na okoliczność warsztatów dla dida - podawali mi co rusz inne numery i nikt nic nie wiedział jakbym kurde była pierwszym takim przypadkiem... Teraz już wysłałam maila na główny adres, wszak w państwowych instytucjach żaden mail nie ginie to kiedyś odpowiedzą i może podadzą właściwy nr tel ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1822 | ||
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#1823 | |
Nindżopesz
|
Polly, yyy, facet widać uznał, że masz naprawić bo "zepsułaś", wieszać do skutku i że olałaś sprawę całkiem bo poszłaś do kajbla zamiast za karę stać i podtrzymywać wieszak
![]() ---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1824 | ||
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ---------- Cytat:
druga porada-takie poradnie często sa zakamuflowane pod roznymi dziwnymi nazwami,ja tez kiedys szukalam i nie mogłam trafic w odpowiednie miejsce ![]()
![]() |
#1825 | |
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() Ostatecznie sprawa jakoś ucichła a teraz znowu wyszła więc już nie dzwonię, mailuję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1826 | ||||
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Cytat:
Cytat:
Na szczęście nic, sprawdzam tylko czy wszystko ok ![]() Bo jezdem histeryczką. I tak jest nieźle bo już dziś właściwie normalnie korzystam z ręki, bywało że i trzy dni byłam taaaaaka biedna ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
O to to ![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1827 |
niecnotliwa dziewica
|
Dzień dobry.
Przelew przyszedł, dziękuję. Powiedzieć, ze mam od rana pie.rdo.lnik to jest niedopowiedzenie roku. Ewusiu ![]() Wszystkim innym zostawiam ![]() ![]() ![]()
#1828 | |
Panaroja
|
Cytat:
2.żeby wykazywać się dużą empatią, trzeba mieć wypoczętą psychikę i nie pracować w warunkach permanentnego maksymalnego stresu . W Norwegii lekarz poz nie może przyjąć danego dnia więcej osób niż ma zapisanych , bo odbiera pacjentom zapisanym czas , jaki im powinien poświęcić . W Polsce musi przyjąć wszystkich , którzy się danego dnia zgłoszą, czy to będzie 10 osób czy 50 . Jeżeli tej pięćdziesiątej osoby z bąblem od komara nie przyjmie , będzie skarga i afera . A to , że po 6 czy 7 godzinach przyjmowania non stop człowiek nie wie jak się nazywa i robi się niebezpieczny dla pacjentów , bo się może pomylić, to nikogo nie obchodzi .Pomijam kwestie urojonych wymagań pacjentów , wyszkolonych na doktorze google i ograniczeń narzucanych przez NFZ, o których niżej . Lekarz wszystko musi a nic mu nie wolno , i na dodatek pracuje na akord , jak ma być miły , spokojny , współczujący i empatyczny w takich warunkach ? Policjanci , lekarze i nauczyciele to trzy grupy , które najszybciej i najciężej są dotknięte syndromem wypalenia zawodowego . Diagnostów mamy , tylko że mamy NFZ , nie pozwalający diagnozować, bo odgórnie przy pomocy urzędników ustalający kto jakie badania może zrobić , niezgodnie ze zdrowym rozsądkiem i wymogami medycznymi .
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1829 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
![]() |
#1830 | |
Panaroja
|
Cytat:
![]() ![]() Średnia wieku lekarza w Polsce to 55-60 lat , kiedy kończyli studia , nie było NFZ i doktora googla . Ok , wszystko jest możliwe pod warunkiem , że się nie wie o czym się mówi , i jakby człowiek wiedział, że się przewróci , przedtem by się położył . Człowiek idzie na studia pełen zapału i dobrych chęci , żeby pomagać , a potem następuje zderzenie z rzeczywistości, której nie zna nikt oprócz lekarzy i ich rodzin , więc jeżeli ktoś nie jest z rodziny lekarskiej , nie ma pojęcia , z czym przyjdzie mu się mierzyć . A zawód lekarza jest jednak trochę inny niż zawód urzędnika - urzędnik nie zabije człowieka przesuwając przecinek o jedną pozycję w lewo lub w prawo , a lekarz bez problemów . dlatego powinien być w dobrej formie umysłowej i psychicznej, żeby tego nie zrobić przez przypadek ze zmęczenia . Tak samo nie słyszałam o urzędniku , który zmarłby w urzędzie z przepracowania, a lekarze umierają na dyżurach . Ale o tym się nie mówi , bo temat niewygodny , jak anestezjolog umiera na zawał w piątej dobie dyżuru , bo jest jedynym anestezjologiem w szpitalu , gdzie jest chirurgia operacyjna i OIOM . Bo by się okazało , że są lekarze , dla których ważniejsza jest pomoc pacjentom , do której czują się zobligowani moralnie , niż ich własne zdrowie .
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() Edytowane przez Parabelka Czas edycji: 2016-04-29 o 16:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:32.