![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
ciasta bez pieczenia
prosze, wpisujcie przepisy na ciasta bez pieczenia!!
nie mam piekarnika ![]() ![]() znam juz przepisy na snickersa,rafaello,3bita moze macie jeszcze jakies pyyyszniutkie???
"Wiem jedno - gdyby szybkie podróżowanie samochodem należało do łatwych zajęć nie trzeba by się tego uczyć, a ja uczę się wciąż i będę jeździł dopóty, póki ściganie będzie dla mnie trudną, lecz pasjonującą zagadką". Janusz Kulig 1969-2004 ['] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: ciasta bez pieczenia
Bardzo dobry pomysł na watek
![]() Osobiście preferuję latem,oprócz kruchych ciast z owocami, właśnie takie lekkie , przygotowane na bazie żelatyny. Proponuję rozpocząć od Tiramisu- oryginalne, przypadajace do gustu każdemu wielbicielowi kawy. Wątek dotyczacy tego ciasta, znajduje sie na forum, mnóstwo w nim podpowiedzi i przepisów, podałam tam także swój ![]() Kolejny przykład to oczywiscie wszelakie serniki na zimno- zarówno z surowego sera białego, jak i serków homogenizowanch. To ogromne pole po popisu, wersji mozna stosować mnóstwo. Obiecuję podać przepis na wyrafinowany i moim zdaniem najlepszy możliwy sernik na zimno, spróbuję jeszcze dzis wieczorem, najpóźniej jutro ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
A ja proponuje sernik na zimno. Wykladasz blache (najlepsza tortownica) herbatnikami, robisz galaretke, kiedy zaczyna sie zsiadac, mieszasz ja z serkiem waniliowym, najlepszy jest taki zwykly, nie zaden danio, wylewasz na herbatniki, czekasz az sie zsiadzie, to samo z nastepna galaretka, potem moze byc jeszcze jedna. Najlepsze sa roznokolorowe i ktoras moze byc bez serka to kolorejk bedzie calkiem inny. Do galaretek mozesz ddodawac owoce, albo tylko na wierzchniej warstwie. Ciasto jest pyyyszne (choc to raczej takie galaretki a nie ciacho), ale jest malo tuczace. Z lodowki w upal pycha!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
a ja znalazłam coś takiego
![]() http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=3955 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Budyniowiec
2 jajka, 1 budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka, 3 szklanki mleka, 1 masło roślinne w kubku, 4 łyzki żelatyny, 1/2 szklanki cukru pudru, biszkopty okrągle, galaretka, owoce. Na mleku ugotowac budyń, ostudzic. maslo utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i po trochu budyń, na koniec dodać żelatynę rozpuszczona w 1/2 szklance wody (żelatyna ma być chłodna). tortownicę wyłożyć bisazkoptami, można je skropić mocną kawą albo herbatą, wylac mase budyniową, wstawić do lodówki. jak masa stężeje na wierzchu ulożyć owoce (np. brzoskwinie, banany, mandarynki) zalac galaretką i siup do lodówki. deser jest naprawdę pyszny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Z ciast do zrobienia bez gotowania są jeszcze takie gotowe, np. Kopiec Kreta.Ja zaczynałam od takich właśnie ciast
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
* bez pieczenia znaczy sie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Fajnie sie nazywa to ciacho ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
ja mam 2 takie :
1.BANANOWIEC 4-5 bananów 3/4 szklanki cukru kostka masła bądź maragaryny 3 galaretki (2 w tym samym smaku) paczka biszkopotów zrobić 2 galaretki z połowy wody (czyli 0,5 l wody na 2 galaretki),wystudzić, włożyć do lodówki i czekać aż się lekko zetnie w tym czasie: wrzucamy do miski masełko(miękkie),cukier,b anany (pokrojone w cząstki) i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Wykładamy tortownicę biszkoptami. Gdy galaretka lekko (nie całkiem) się zetnie to wlać ją do masy którą wcześniej przygotowałyśmy-wszytsko delokatnie miksujemy i wylewamy na warstwę biszkoptów. Wkładamy do lodówki aż całkowicie stężeje, przygotowjemy w tym czasie 1 galaretkę z połowy wody z przepisu (ok.300 ml) i studzimy. Gdy nasze ciasto stężej możemy na wierchu ułozyć troche owoców i zalać galertką. Wstawiamy do lodówki, aż wszystko ładnie stężeje. PYCHOTKA !! 2. Ptasie mleczko. 2-3 paczki biszkoptów, herbatników, lub ciasto biszkoptowe przekrojone na pół 1 śmietana (9-12%) 2 galaretki wykładamy blaszkę ciastkami (możemy je czymś nasączyć-np alkoholem), lub kładziemy spód przekorojonego ciasta biszkoptowego robimy 2 galaretki z połowy wody z przepisu (z 0,5 l),studzimy czekamy aż zacznie tężeć, gdy będzie lekko stężała wlewamy do niej śmietanę i mieszamy to łyżka, do tej masy możemy wrzucić owoce(ananas,brzoskwinka itp), masę wylewamy na ciastka (ciasto).Przykrywamy kolejną warstwą ciastek lub górną częścią biszkoptu, wierzch możemy polać polewą czekoladową i wkładamy do lodówki,aż wszytsko ładnie stężeje.SMACZNEGO !!
"Wiem jedno - gdyby szybkie podróżowanie samochodem należało do łatwych zajęć nie trzeba by się tego uczyć, a ja uczę się wciąż i będę jeździł dopóty, póki ściganie będzie dla mnie trudną, lecz pasjonującą zagadką". Janusz Kulig 1969-2004 ['] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Podaję obiecany przepis na sernik na zimno
![]() Składniki: 1 kg sera, kostka masła, 6 jaj, 5 łyżek cukru/ cukru pudru, torebka budyniu waniliowego, utarte skórki z dwóch pomarańczy, do dekoracji: brzoskwinie z puszki, galaretka, 1/4 szklanki mleka. Spody : tradycyjnie stosuję biszkotp, ale można zastąpić go nasączonymi gotowymi, nasaczonymi biszkoptami. Wykonanie: Ser mielimy za pomocą praski do sera, maszynki do mięsa lub bardzo dokładnie rozdrabniamy widelcem. Umieszczamy w dużym garnku, stawiamy na mały ogień. Wbijamy całe jajka- mieszamy, dodajemy cukier,skórki pomarańczowe, mieszamy , ciągle podgrzewając, dodajemy pokrojone na kawałki masło, mieszamy. Masę podgrzewamy na wolnym ogniu- aż do całkowitego rozpuszczenia składników (stanie się rzadka- i tak jest prawidłowo ![]() Gdy masa jest rozpuszczona, składniki połączone- wlewamy do niej budyń, wymieszany z 1/4 szklanką zimnego mleka. Intensywnie i dokładnie mieszamy, wylączamy gaz. Tak przygotowana mase wylewamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami. Odstawiamy do wystygnięcia, a nastepnie układamy na wierzchu czastki brzoskwin, zalewamy galaretka i wstawiamy pod przykryciem do lodówki. Po ok 1,5 godzinie, ciasto jest gotowe. Polecam szczerze ![]()
Kiedy płaski kamyk jest cenniejszy dla dziecka niż najpiękniejsza zabawka? Edytowane przez Anett_ Czas edycji: 2005-08-15 o 07:17 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
PIANKA
Składniki ( na małą okrągłą blaszkę) 3 jajka 3 łyżki żelatyny 2 szkl. mleka (ja używam 0,5%) 1 kostka margaryny 3/4 szkl. cukru 1 budyń (waniliowy lub śmietankowy) galaretka owoce Wykonanie 1 szkl. mleka zagotować W drugiej szkl. zimnego mleka namoczyć budyń i żelatynę – dobrze wymieszać Po zagotowaniu się mleka dodać ten budyń namoczony z żelatyną i zagotować. Odstawić do ostygnięcia ( można zastosować trik, że garnek, w którym to ugotowaliśmy wsadzić do większego naczynia, w którym jest zimna woda – będzie szybcio wtedy stygło) Tłuszcz+cukier+żółtka zmiksować na jednolita masę Dodawać do tego małymi porcjami ostudzony budyń (ten zrobiony z żelatyną), by się nie zważyło – cały czas miksując Ubić białka na sztywno i dodać do masy – delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Wsadzić do lodówki,gdy stężeje udekorować owocami i wylać ostudzoną galaretkę na wierzch. PYCHA |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny ,ale zarzucilyscie tymi przespisami..teraz mam dylemat co wybrac ,ten budyniowiec brzmi pysznie,chociaz ta pianka tez niczego sobie
![]()
"Posiadanie niskiego poczucia własnej wartości jest jak jechanie przez życie na zaciągniętym hamulcu ręcznym." I learned that success and happiness are not values to pursue; they are values to develop Sztuka życia polega na tym, by cieszyć się małym, a wytrzymywać najgorsze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Nutka nie gryzie!
|
a różnego rodzaju andruty????? z różnosmakowym nadzieniem,smarowidełkiem na bazie wielkich wafli
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
a ja mam taki:
6 paczek herbatników (najlepsze są te zwykłe szkolne) 5 szklanek mleka 1 margaryna 1 budyń śmietankowy (bez cukru) szklanka cukru szklanka mąki do 4 szklanek mleka dodajemy cukier i stopioną już margarynę. Gotujemy to. Pozostałe mleko, czyli 1 szlanke mieszamy z mąką i budyniem śmietankowym tak, aby było jak najmniej grudem a najlepiej, zeby ich nie było w ogóle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
I zrobione wczoraj i pożarte w tempie ekspresowym NAPOLEONKI:
Składniki: 1 litr mleka niepełna szklanka cukru paczuszka sukru waniliowego 1 masło roślinne 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek zwykłej mąki 2 paczki krakersów ( słonych ) / duże paczki Wykonanie: Odlać szklankę mleka i rozmieszać w nim 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 6 łyżek mąki pszennej. Odstawić. Do garnka wlać resztę mleka, cukier, cukier waniliowy i wrzucić masło. Wszystko zagotować. Do zagotowanych składników dodać mleko z mąkami ![]() ![]() Na blachę lub tacę ułożyć krakersy, jeden obok drugiego. Wylać na nie gorącą masę i ponownie przykryć krakersami. Posypać z wierzchu cukrem puderm i odstawic do wystygnięcia. SMACZNEGO!! ![]() Ciasto wygląda jak na załączonym obrazku, tylko mi tyle masy nie wychodzi ( mniej ) i bardziej posypuję cukrem pudrem ![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Torcik z galaretki.
3 różnokolorowe galaretki 2 kubki śmietany 1 szkl. Cukru ( najlepiej pudru ) 2 dag. Żelatyny Galaretki rozpuścić i zostawić do zastygnięcia. Następnie pokroić na kawałki. Śmietanę wymieszać z cukrem, żelatyna i pokrojona galaretka. Wlać do tortownicy i zostawić do zastygnięcia .
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
To teraz ja
![]() Kaszak, czyli ciasto z kaszy mannej. 1 litr mleka 1,5 szklanki cukru 1 kostka margaryny 12 łyżek kaszy mannej 3 łyżki kakao bakalie 8 paczek herbatników 0,5 litra mlekas zagotować z cukrem i margaryną, dodać kaszę manną rozpuszczoną wcześniej w pozostałym mleku. Na koniec dodać kakao. Gotować aż kasza zgęstnieje, na koniec dodać bakalie. Herbatniki wyłożyć na blaszce, a nie wylać całą masę. Wierzch przykryć też herbatnikami i polać polewą czekoladową. Polewa: 0,5 margaryny 2-3 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru 3 łyżki wody Smacznego. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ja też postanowiłam coś zaproponować,jeszcze go nie próbowałam ale brzmi pysznie
Cappuccino na zimno Składniki: 2 szklanki mleka w proszku 3 serki homogenizowane waniliowe (każdy po 150g) 25 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2-3 opakowania okrągłych biszkoptów (ok. 30 dag) 1 żółtko 3 galaretki pomarańczowe 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Sposób wykonania: W półtorej szklanki gorącej wody rozpuścić 1 galaretkę i ostudzić. Następnie nasączać biszkopty w tej galaretce i kłaść jeden obok drugiego na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Margarynę, cukier i żółtko utrzeć na pulchną masę, następnie dodawać powoli serki homogenizowane, mleko w proszku, rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody i ostudzoną kawę, cały czas ucierając. Pod koniec dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na biszkopty. Gdy masa zgęstnieje ponownie nasączyć biszkopty w galaretce i kłaść na masę jeden obok drugiego. Ciasto włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Dwie galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, a gdy zacznie tężeć polać ciasto. Schłodzić. Najlepiej podawać następnego dnia. Smacznego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Zrobilam sernik z przepisu Anett. Naprawdę swietny. Gorąco polecam to ciasto.
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Podacie moze przepisy na snicersa, rafaello i 3bita?? Z gory dzieki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
3-Bit -> http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=64730 Rafaello -> http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=52699 Jest tak opcja "szukaj" ![]() Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Dzieki wielkie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
To ja dodam przepisy na ciasta z "branży budowlanej"
![]() Przepis na "domek": http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=domek A tutaj przepis na "blok": http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=domek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:27.