Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-12-04, 14:15   #991
Aaś
Zakorzenienie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Kiedyś też tak miałam. Wlałam mnóstwo płynu ale to nic nie dawąło. TŻ się wkurzył, otworzył mi oko, pogmerał mi paluchami i jakoś zeszła A ona wogóle się przesuwa jakkolwiek na gałce?
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-04, 14:28   #992
*Justynka*
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aaś Pokaż wiadomość
Kiedyś też tak miałam. Wlałam mnóstwo płynu ale to nic nie dawąło. TŻ się wkurzył, otworzył mi oko, pogmerał mi paluchami i jakoś zeszła A ona wogóle się przesuwa jakkolwiek na gałce?
Ufff, już je sciągłam

Nalałam bardzo dużo kropli, sztucznych łez, aż soczewka sama zaczęła się poruszać, wtedy ją wyciągłam.

*Justynka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-04, 15:27   #993
emememsik
po prostu Em :)

Jejku, ja tyle razy spałam w soczewkach i nie miałam z nimi potem żadnych problemów..
Stary 2007-12-04, 16:45   #994
mujer22
Przyczajenie

a ja wogole hey na poczatek ale chcialam zapytac ile kosztuja was soczewki? bo wlasnie rozmyslam nad zamiana okularow na soczewki, okulary mnie mecza i zapomninam je nosic, przypominam sobie jak widze ze nie widze
mujer22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-04, 19:23   #995
waq
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mujer22 Pokaż wiadomość
a ja wogole hey na poczatek ale chcialam zapytac ile kosztuja was soczewki? bo wlasnie rozmyslam nad zamiana okularow na soczewki, okulary mnie mecza i zapomninam je nosic, przypominam sobie jak widze ze nie widze
Ja za moje daje 45 zł (para) i starczają mi na cały miesiąc. do tego płyn co ok. 2 miesiące - również 45 zł. Mam soczewki Optix.
waq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-05, 11:18   #996
panna zet
Rozeznanie

Moje SofLens 59 (6 szt.) kosztują mnie 40 zł - czyli spokój na kwartał.
Koszt płynu bywa różny, u mnie to kwestia 20-30 zł. Czyli podsumowując 20 zł na m-c.
panna zet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-05, 12:50   #997
*Justynka*
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
Jejku, ja tyle razy spałam w soczewkach i nie miałam z nimi potem żadnych problemów..
No mi tez się nigdy jeszcze tak nie przykleiły, ale wczoraj to masakra była za nic 'wydrapać' ich nie mogłam

*Justynka* jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-12-05, 14:08   #998
~Gonia~
Rozeznanie

A tak się zastanawiam, można normalnie płakać w soczewkach? Nie wypłyną ani nic się z nimi nie stanie?

soy una soñadora incorregibla por que espero al príncipe azul
~Gonia~ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-05, 14:40   #999
emememsik

Cytat:
Napisane przez ~Gonia~ Pokaż wiadomość
A tak się zastanawiam, można normalnie płakać w soczewkach? Nie wypłyną ani nic się z nimi nie stanie?
Nic się nie stanie, ja w moich nawet pływam na basenie i w morzu.
Stary 2007-12-05, 15:07   #1000
misiapisia
Wtajemniczenie

Cytat:
Mozna .
Sprawdzalam osobiscie nie raz .

misiapisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-06, 13:14   #1001
~Gonia~
Rozeznanie

emememsik pływasz w soczewkach tak normalnie, bez żadnych okularków?

soy una soñadora incorregibla por que espero al príncipe azul
~Gonia~ jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-12-06, 22:42   #1002
Ladzia_15
Wtajemniczenie

GG do Ladzia_15
Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Wtajcie

Nosze soczewki juz 3 m-c i wlasnie stanelam przed nowym wyzwaniem ---> Zakupieniem kolejnych. Postanowilam skorzystac z allegro aby zaoszczedzic. I tu pojawia sie problem. Uzywam soczewek actifresh 400 firmy Hydron. Niestety na allegro jest ich bardzo niewiele (ja znalazlam 2 sprzedawcow tylko ;/) i w dodatku maja juz ustalona moc ;/

Postanowilam wiec zakupic inne. I tutaj dalej pod gorke. Te moje soczewki maja srednice nieco wieksza niz jest normalnie (14,3 a standardowo jest 14,2 chyba) i mniejsza krzywizne (8,4 ). Zawartosc wody tez jest wieksza niz normalnie ---> 73% (one chyba nic normalnego nie maja ;/)

Wiec teraz moje pytania:
Czy te roznice w wielkosci soczewki sa bardzo znaczace? I jesli kupilam bym soczewki o innych parametrach to moga one mi jakos "niepasowac"??

Moge sobie sama zmienic soczewki (czyli bez konsultacji z okulista??)

No i to by bylo na tyle

Z gory wielkie dzieki za odpowiedzi

Cytat:
Ja plywalam Bylo ok, chociaz za pierwszym razem niesamowicie sie balam ze je zgubie (mialam soczewki dopiero tydzien wiec nie bylam jeszcze przyzwyczajona :P)
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

<--------Moja kreskówkowa idolka.

Edytowane przez rambo
Czas edycji: 2007-12-07 o 14:52 Powód: post pod postem
Ladzia_15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-07, 07:16   #1003
Ally83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mujer22 Pokaż wiadomość
Kupuję soczewki na allegro, obecna para soczewek Johnson&Johnson Acuvue Advance with Hydraclear wyniosła mnie 33 zł razem z przesyłką (natomiast gdy kiedyś byłam przymuszona kupić soczewki u optyka, bo nie miałam czasu czekać na przesyłkę, to za jedną parę zapłaciłam 50 zł). Co prawda są one sprzedawane jako dwutygodniowe, ale ja je noszę miesiąc i nawet optyk, u którego kupowałam je kiedyś pierwszy raz powiedział, że często je ludzie tak noszą. Teraz zamierzam kupić na all. pełne opakowanie (6 sztuk) i wyniesie mnie to 80 zł już z przesyłką. Ceny na all. są konkurencyjne i kupuję tam soczewki i płyny już ładnych parę lat! Zawsze wybieram sprzedawców bez negatywów i neutrali (ew. z ich mała ilością), zazwyczaj posiadają oni sklep optyczny w necie i/lub w realu.

Cytat:
Można
Cytat:
Napisane przez Ladzia_15 Pokaż wiadomość
Wtajcie

Nosze soczewki juz 3 m-c i wlasnie stanelam przed nowym wyzwaniem ---> Zakupieniem kolejnych. Postanowilam skorzystac z allegro aby zaoszczedzic. I tu pojawia sie problem. Uzywam soczewek actifresh 400 firmy Hydron. Niestety na allegro jest ich bardzo niewiele (ja znalazlam 2 sprzedawcow tylko ;/) i w dodatku maja juz ustalona moc ;/
Tą ustaloną mocą to się nie przejmuj. Teraz aukcje z soczewkami muszą posiadać w opisie konkretną moc, bo takie są wymogi allegro (wg allegro każda aukcja powinna być z inną mocą, tak samo jak na odrębnych aukcjach są wystawiane ubrania w rozm. M, na innych S itd.), ale często w nawiasie sprzedający podaje info typu "informacja do wiadomości allegro". Czyli taki pic na wodę i możesz napisać do sprzedającego, czy posiada Twoją moc, ewentualnie sprawdzić w opisie aukcji/na stronie o mnie czy nie zawarł informacji o posiadanych mocach soczewek .

Cytat:
Moge sobie sama zmienic soczewki (czyli bez konsultacji z okulista??)
Powinnać się skonsultować z okulistą. Choć przyznam się, że ja soczewki sobie sama zmieniałam i okulisty nie widziałam kilka lat , ale zamierzam to zmienić i iść przebadać oczy
Ally83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-07, 13:38   #1004
emememsik

Cytat:
Oczywiście nie z otwartymi oczami pod wodą, ale tak normalnie, albo pod wodą z zamkniętymi.
Stary 2007-12-07, 14:31   #1005
AniaWila
BAN stały

a zasnelyscie kiedys w soczewkach?
AniaWila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-07, 14:32   #1006
emememsik

Cytat:
Napisane przez AniaWila Pokaż wiadomość
Jasne, wiele razy.
Stary 2007-12-07, 14:58   #1007
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Cytat:
Oj, nie raz...

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-07, 15:07   #1008
Ladzia_15
Wtajemniczenie

GG do Ladzia_15

Cytat:
Napisane przez Ally83 Pokaż wiadomość

Tą ustaloną mocą to się nie przejmuj. Teraz aukcje z soczewkami muszą posiadać w opisie konkretną moc, bo takie są wymogi allegro (wg allegro każda aukcja powinna być z inną mocą, tak samo jak na odrębnych aukcjach są wystawiane ubrania w rozm. M, na innych S itd.), ale często w nawiasie sprzedający podaje info typu "informacja do wiadomości allegro". Czyli taki pic na wodę i możesz napisać do sprzedającego, czy posiada Twoją moc, ewentualnie sprawdzić w opisie aukcji/na stronie o mnie czy nie zawarł informacji o posiadanych mocach soczewek .
Dziekuje slicznie. Ale mnie najbardziej chodzi o to inne paramtery:
Cytat:
Napisane przez ladzia
Te moje soczewki maja srednice nieco wieksza niz jest normalnie (14,3 a standardowo jest 14,2 chyba) i mniejsza krzywizne (8,4 ). Zawartosc wody tez jest wieksza niz normalnie ---> 73%
Czy naprawde jest taka duza roznica pomiedzy BC 8,4 a 8,6?? I DIA 14,3 a 14,2??
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Stary 2007-12-07, 16:05   #1009
sylwiaa18
Rozeznanie

ja mam 8,3 i chcialam kupic8,6 ale wszyscy mi odradzali: pytalam sprzedawczynie w sklepie optycznym czytalam kilka forum i wszedzie pisali zeby nie kupowac nie swojego rozmiaru bo jak sie kupi wieksze to beda sie zwijac pod powieka i bardzo niekomfortowe to jest. ale jak to jest w praktyce to nie wiem..
sylwiaa18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-07, 16:31   #1010
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Dziekuje slicznie. Ale mnie najbardziej chodzi o to inne paramtery:

Czy naprawde jest taka duza roznica pomiedzy BC 8,4 a 8,6?? I DIA 14,3 a 14,2??
To zależy od firmy, w niektórych firmach 8.4 to to samo co w innych 8.6
Krzywizny te które podałaś są bez różnicy
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-07, 16:36   #1011
lalaith
Zakorzenienie

Dziewczyny ja mam wielki problem. Rok temu zdarzylo mi sie ze niewyraznie widze w soczewkach, w nowej parze. Poszlam do okulistki przerazona ze zepsul mi sie wzrok, a sie okazalo ze wcale nie. Kupilam nowe soczewki i bylo ok.
Pol roku pozniej znowu to samo, wywalilam te soczewki i kupilam nastepne, znow ok. A teraz znow! Nosilam soczewki 3 m-czne wiec stwierdzilam ze ich nie wywale tylko kupie w trakcie ich noszenia miesieczne i porownam. Na poczatku bylo ok, ale z czasem jakby sie zuzywaly, tak ze przed uplywem miesiaca kilka dni juz widzialam niewyraznie. Wzielam te 3m-czne z powrotem i sie okazalo ze jak je zakladam to widze w nich bardzo niewyraznie, a jak je nosze to z czasem zaczynam widziec wyraznie, ale nie codziennie. Czasem caly dzien widze zle
Nie wiem co mam robic, czy te soczewki sa wadliwe czy to ja slepne??? Nie chce wydawac 50 złotych za wizyte zeby sie znow okazalo ze wszystko jest ok :/ Jestem przerazona...
Stary 2007-12-07, 20:09   #1012
Ladzia_15
Wtajemniczenie

GG do Ladzia_15

No wiec, po przeszukaniu internetu postanowilam kupic sobie soczewki air optix
(http://www.allegro.pl/item279607498_...i_okazja_.html)
Narazie 2 sztuki, zobaczymy jak zareaguja na nie moje oczka :P

I mam kolejne pytanie: Czy moge z nimi uzywac normalnie plynu Renu B&L?? Czy do o2optix musi byc juz jakis inny??

Stary 2007-12-07, 20:33   #1013
_Paulinka_
Zakorzenienie

Cytat:
Ja śpię w soczekwach 6 dni i to z premedytacją, a 7 zdjemuje i znowu zakładam na 6 dni. Czasem wogóle o nich zapominam. Soczewki noszę juz 4 rok inie wyobrażam sobie życia bez nich.
_Paulinka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-08, 10:36   #1014
emememsik

lalaith, może to soczewki są złej jakości? Zastanów się nad jednodniowymi..
Stary 2007-12-08, 13:02   #1015
martiniątko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja mam wielki problem. Rok temu zdarzylo mi sie ze niewyraznie widze w soczewkach, w nowej parze. Poszlam do okulistki przerazona ze zepsul mi sie wzrok, a sie okazalo ze wcale nie. Kupilam nowe soczewki i bylo ok.
Pol roku pozniej znowu to samo, wywalilam te soczewki i kupilam nastepne, znow ok. A teraz znow! Nosilam soczewki 3 m-czne wiec stwierdzilam ze ich nie wywale tylko kupie w trakcie ich noszenia miesieczne i porownam. Na poczatku bylo ok, ale z czasem jakby sie zuzywaly, tak ze przed uplywem miesiaca kilka dni juz widzialam niewyraznie. Wzielam te 3m-czne z powrotem i sie okazalo ze jak je zakladam to widze w nich bardzo niewyraznie, a jak je nosze to z czasem zaczynam widziec wyraznie, ale nie codziennie. Czasem caly dzien widze zle
Nie wiem co mam robic, czy te soczewki sa wadliwe czy to ja slepne??? Nie chce wydawac 50 złotych za wizyte zeby sie znow okazalo ze wszystko jest ok :/ Jestem przerazona...
Dziwne Ale widzisz niewyraźnie w sensie, tak jakbys miala za malo dioptrii? Czyli, np czy jak spojrzysz przez okulary w czasie noszenia soczewek to widzisz lepiej? Bo jesli tak, to znaczy ze soczewki maja za malo dioptrii i moze zle je wkladaja do opakowan czy cos Ale jak masz tak ze po prostu jakos tak obraz sie rozmazuje to moze soczewki sa wadliwe albo niedopasowane dobrze do oka, ciezko powiedziec. Napisz jakiej firmy to soczewki.
martiniątko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-08, 13:16   #1016
Iwonalodz
Zakorzenienie

Ja słabiej widzę w soczewkach silikonowych. Moje oczy nie bardzo je lubia i dlatego ich nie kupuję, może też tak masz? Albo odwrotnie żelowych Twoje oczy nie lubią? dlatego np. nie dla mnie Purevisions, bo mimo dobrych parametrów czuję w nich dyskomfort i ewidentnie brak ostrości, jakby za słabe były, a nie są.

Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-08, 13:48   #1017
szpilka_77
Zadomowienie

dziewczyny, zgubiłam jedną soczewkę bausha w łazience i już jej nie znalazłam kupiłam więc iWear na m-ąc bo tamte były na 3 i mi się nie opłacało kupować jednej z tej serii.Nie chciałam też wydawać za dużo pieniędzy. Mieszałyście kiedyś soczewki pod względem firm??Moja mama zaczęła bić na alarm, że sobie oczy popsuje przez to itd. pani w Vision też stwiedziła, że 'kupuje je na własną odpowiedzialnośc' [jakbym o tym nie wiedziała] macie podobne doświadczenia??

szpilka_77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-08, 14:38   #1018
lalaith
Zakorzenienie

ememesik jednodniowe odpadają bo nie stać mnie, poza tym dla mnie to będzie ostateczność gdyby np moje oczy przestaly tolerowac soczewki, a z jakichś powodów nie kwalifikowalabym sie do operacji laserowej wzroku, którą i tak zamierzam kiedys zrobić

mariniątko ja przez okulary w ogóle widzę bardzo słabo więc nie jestem w stanie w żaden sposób tego porównać. nie wydaje mi się też żeby była to wina tego że mam za mało dioptrii skoro w niektórych soczewkach o tych samych dioptriach widzę super ostro, a w tych też czasem super a czasem gorzej. ten problem zdarzył mi się w kilku różnych rodzajów soczewek, raz w Optixach kupionych w sklapie, raz w Optimach a raz w Proclearach obydwie kupione na allegro. Dodam że mam już 22 lata i nie powinien mi sie juz psuc wzrok, a od kilku mam, a przynajmniej mi sie tak dotad wydawalo , ustabilizowana wade. Boje sie ze jak bede chodzila w soczewkach w ktorych nie widze wyraznie to sobie zniszcze wzrok :/ A z drugiej strony to przeciez nie moge co chwile biegac do okulisty, albo wyrzucac jeszcze wazne soczewki i kupowac nowe!

Iwonko z Purevision podobno często tak jest że sie w nich widzi słabiej, okulistka mi powiedziala ze ona te soczewki wszystkim przepisuje o 0,25 dioptrii silniejsze bo one przez ten sylikon są odrobinę dalej od oka niż inne czy coś takiego
Stary 2007-12-08, 15:02   #1019
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Iwonko z Purevision podobno często tak jest że sie w nich widzi słabiej, okulistka mi powiedziala ze ona te soczewki wszystkim przepisuje o 0,25 dioptrii silniejsze bo one przez ten sylikon są odrobinę dalej od oka niż inne czy coś takiego
No właśnie widać, co okulista to inne podejście.
Mnie moja powiedziała, że nie będzie mi przepisywała Purevisions silniejszych, bo nie na tym to polega skoro moje oko widzi w innych lepiej przy mojej, nie powiększonej wadzie wzroku. No i że oko jest leniwe, więc się przyzwyczai, jak damy większą moc.
Nie wiem, ale nie kupuję od tego czasu silikonowych.

Niestety nie wiem, jaki to może być u Ciebie problem
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-08, 22:02   #1020
Scorpion232
Przyczajenie

Witam wszystkich!
Mam pewien problem, otóż byłem dzisiaj u optometrysty dopasować sobie szkła kontaktowe, których jeszcze nigdy nie używałem i mam używać soczewek na prawe oko +3 dioptrii na lewe +3,5 dioptrii kiedy w okolurach oba szkła mam +2 dioptrii. Jestem krótkowidzem. Optometrysta stwierdził, że mój okulista się pomylił, z tego to czytałem to między kontaktami a okularami nie ma różnić jeżeli chodzi o dioptrie bodajże do 5. Nie wiem teraz, czy udać się do innego okulisty czy skonsultować to z tym do którego stale chodzę?
Scorpion232 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości