|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#571 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dania Dietetyczne - przepisy
Przeglądałam ostatnio wątki w dietetyce związane z przepisami, podaje linki, bo trochę to wszystko jest porozrzucane, a może się komuś przydadzą:
Przepisy na lekką i zdrową kolację: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=151731 Przepis na lekką sałatkę: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=188836 Przepisy na niskokaloryczne pyszności: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=193017 Przepisy South Beach: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=196551 Wegetarianizm - przepisy, porady - jak zachować zdrowie? http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=197031 Zdrowe słodycze, dietetyczne pyszności: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=63713 Kilka osób prosiło abym zamieściła przepisy na ciastka/babeczki, które często zdarza mi się robić, bez cukru, tłuszczów trans ![]() Dlatego niedługo zbiorę wszystkie i zamieszczę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#572 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#573 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A ja czasami nawet nie zapisuje nigdzie swoich przepisów, tylko biorę w kuchni co pod ręką, mieszam i coś tam wychodzi. A potem mam problem z przypomnieniem sobie... 'jak to się robiło' ? ![]() ![]() Ale te które mam w zeszycie i na kompie to podrzucę niedługo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#574 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#575 |
Zakorzenienie
|
Ather
tez bymn prosiła jak co ![]() szczegolnie ten blok ![]()
![]() |
#576 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio mama zrobiła mi gołąbki w wersji light.
Zamiast jakiegoś tłustego mięsa uzyła pierś z kurczaka, brązowy ryż i trochę soli morskiej. Wrzuciła je w kapustę i ugotowała na parze. Wyszły pyszne :-P Sos dorobiłam już sama. Na patelnie wrzuciłam pomidora, czosnek, cebulę, poczekałam aż się zrobi "papka", dodałam trochę koncentratu, ketchupu i ziołą (oregano, bazylię itp). Mniam ![]()
![]() |
#577 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jak obiecałam jakiś czas temu, zebrałam kilka wypróbowanych przepisów na dietetyczne pyszności. Babeczki M&M Składniki: 3 białka, 1 żółtko, czubata łyżka mąki żytniej, proszek do pieczenia, otręby (20 g), rodzynki (ile dusza zapragnie), jedno duże pokrojone w drobną kosteczkę jabłko, dowolny aromat... Sposób przygotowania: Białka ubijam osobno, a potem tylko łącze składniki. 15 - 17 min w piekarniku na ok. 200'C Osobiście piekę w foremkach teflonowych - idealnie potem odchodzą babeczki. Wyszło mi 7 sztuk. Załącznik – pierwsze zdjęcie. Placki a’la pizza Składniki na jedną średnią porcję (wyszły 3 sztuki) 3 czubate duże łyżki mąki żytniej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia drobno pokrojona papryka, chuda wędlina starty żółty ser (aby było bardziej dietetycznie, można użyć odtłuszczonego, 13%) groszek oregano, czosnek gran, prażona cebulka, słodka papryka 1/4 szklanki wody Sposób przygotowania: Jajko, mąkę, proszek, wodę należy dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa, a potem dodać wybrane składniki i delikatnie wymieszać. Następnie już tylko na teflon bez tłuszczu. Załącznik: zdjęcie drugie Kuleczki owsiano – serowe Składniki: Kostka twarogu, 1 jajko, aromat, proszek do pieczenia (tylko nie wiem po co, ale ja zawsze dodaję do wypieków), 4 łyżki otrębów, pół szklanki płatków owsianych oraz pół szklanki musli (bez cukru, polecam Sante). Sposób przygotowania: Najpierw dokładnie należy wymieszać twaróg z jajkiem, potem tylko dodać resztę składników. Na koniec zostało formowanie kuleczek i na blachę do piekarnika - 30 min w temp. 180 - 200'C załącznik: zdjęcie trzecie Placki na bazie serka homogenizowanego (niegdyś podobny przepis wymyśliła Atram, ja pozmieniałam jedynie na własne potrzeby). Składniki: 1 serek homogenizowany, 2 białka, 1 żółtko, 20 g żytniej mąki, 10 g otrębów, rodzynki, proszek do pieczenia, aromat i mały chlust maślanki naturalnej (około 20 ml), jagody. Sposób przygotowania: Wszystko należy zmiksować (białka można najpierw ubić), na końcu dorzucić jagody i wymieszać delikatnie z resztą masy. Następnie na teflon - w formie małych placuszków. Obowiązkowo posmarować dżemem ![]() A i jeszcze jedno - potrzeba dużo cierpliwości, podczas 'smażenia'. Wychodzą bardzo ciemne, czasami mogłoby się wydawać że się przypaliły, ale w smaku nic nie czuć. Chyba że za długo je przetrzymacie to wtedy owszem, ale znów jeśli za krótko – to się rozpadną. Załącznik: zdjęcie czwarte Dietetyczne naleśniki (ukłony w stronę Ludowej ![]() Składniki na 4 naleśniki (o średnicy 24 cm) 50 g mąki żytniej (2000) 1 małe jajko pół szklanki mleka (+ aromat, szczypta proszku do pieczenia/sody). Składniki zmiksowane a naleśniki smażone na teflonie bez tłuszczu. Uwaga – nie używajcie przypadkiem wody zamiast mleka bo naleśniki nie wyjdą, a o kwestii smakowej już nawet nie wspominam… Pizza na omletowym spodzie: http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=363 Mleczno owocowy deser: http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=346 Dietetyczny sernik: http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=535 Ciasto twarogowo – budyniowe: http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...8&postcount=62 (+ link do zapiekanki by Milka ![]() Itadakimasu ![]() Zbiór wątków dotyczących dietetycznych potraw/deserów: http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=571 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#578 |
Zakorzenienie
|
dziekujemy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#579 |
Zakorzenienie
|
Ather jesteś niezastąpiona !!!
![]() Przepisy super, a do tego te zdjęcia... ![]() Ale bym sobie zjadła takiego placka... ![]()
![]() |
![]() |
#580 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#581 |
Zadomowienie
|
więc przeczytałam cały wątek i założyłam nowy folder "przepisy"
![]() ![]()
![]() |
#582 |
Zakorzenienie
|
Ale fajny wątek muszę tu wpadac
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#583 |
Raczkowanie
|
Mam wielką prosbe do dziewczyn posiadajacych juz jakas wprawe w pieczeniu
![]() potrzebuję przepis na spod do ciasta na mace zytnio-razowej, mozliwie jak najbardziej "dietetyczny" ![]() Czyli podstawowe skladniki, zeby tylko wyszlo ciasto. Znalazlam juz taki przepis: 25 dag maki 4 lyzki jogurtu lyzeczka proszku do pieczenia żółtko 4 lyzki oleju Czy da sie go jakos mozliwie zredukowac? Czy tez inaczej juz nie wyjdzie ![]() Z gory dziekuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#584 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Nie wiem co to ma być za ciasto, ale zawsze można zrobić spód biszkoptowy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#585 |
Raczkowanie
|
Masz rację. Moze rzeczywiscie głupio to zabrzmiało
![]() Mam na mysli coś takiego: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywien...,2907_8915.htm Chcę upiec szarlotkę z toooną jabłek ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#586 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() A jeśli chodzi o warstwę jabłek, jeśli wybierzesz jakiś słodki gatunek nie trzeba dodawać za dużo cukru, bo same w sobie będą słodkie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#587 |
Raczkowanie
|
Dzieki wielkie za szybką odpowiedź
![]() ![]() ![]() A znasz jeszcze jakieś przepisy na ciasta / ciasteczka itp. na bazie właśnie mąki razowej? Obszukałam wczoraj sporo sotron z przepisami lecz niestety mało znalazłam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#588 |
Zakorzenienie
|
![]()
Poszperałam trochę w necie i znalazłam takie oto przepisy na bazie mąki razowej:
Rabarbarowe muffinki bio 3 jaja 100g cukru brązowego (jeśli owoce są słodkie można zrezygnować) 1 jogurt naturalny 150g mąki pełnej (ciemnej) Sól ½ paczki proszku do pieczenia (tak było w przepisie, ale wydaje mi się, że to sporo...) Rabarbar (albo jakieś inne owoce ![]() Pokroić rabarbar, posypać cukrem brązowym i odstawić na 30min. Jajka ubić z cukrem, dodać resztę składników - rabarbar. Wlać do foremek i piec ok 20min w 180°. Można też posypać krojonymi orzechami po wierzchu. ......................... ......................... ......................... ......................... ............... Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej Składniki: 4 spore, dobrze dojrzałe banany; 3 łyżki słodu lub trochę rodzynek; 2 szkl. mąki razowej; 1,5 łyżeczki sody; 0,5 łyżeczki soli; 1/3 szkl. oleju; 1/4 szkl. wody; 1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie); 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich; Przepis: Banany (ew. z rodzynkami) zmiksować blenderem. Dodać resztę składników, wymieszać łyżką. Z mieszaniem mąki razowej, w przeciwieństwie do białej, nie ma najmniejszych nawet problemów - kolejny powód, żeby używać mąki nieoczyszczanej ![]() Wylać ciasto do wysmarowanej olejem tortownicy (21-23cm średnicy) lub innej odpowiedniej wielkości formy. Piec w 180 stopniach przez 45-50 minut lub aż drewniany patyczek włożony do ciasta będzie czysty, a samo ciasto będzie rumiane i będzie odstawało od formy. Wskazówki i uwagi: * Im mniej dojrzałe banany tym mniej słodkie i mniej wilgotne ciasto. Można wtedy ew. dodać więcej słodu lub rodzynek i odrobinę więcej wody. * Słód jest podobny do miodu, tyle że trochę gęściejszy, toteż raczej trudno podać dla niego dokładna ilość. Podałam 3 łyżki, ale powinny one być dosyć wypukłe. * Polecam dodanie aromatu waniliowego choć nie jest on konieczny. Wtedy ciasto już tak absolutnie zabójczo pachnie, że nie można utrzymać języka za zębami ![]() Babeczki M&M, które niżej podawała Ather można zrobić na mące razowej. Z mąki razowje wychodzi też zwykły biszkopt ![]() Edit: Z przepisów można wyrzucić cukier - zwłaszcza z tego drugiego, bo banany z natury swej już są dosyć slodkie ![]() Edytowane przez Milka19 Czas edycji: 2010-01-17 o 12:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#589 |
Zadomowienie
|
gratuluje super watku
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#590 |
Raczkowanie
|
Zrobiłam dzisiaj bananowe ciasto z mąki razowej z przepisu Milki19 i całej mojej rodzince bardzo smakowało! Naprawdę polecam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#591 |
Zakorzenienie
|
![]()
Jeszcze parę przepisów do wypróbowania
![]() Placuszki twarogowe z ziołami 3 jajka 100 g odcisniętego twarogu 2 łyżeczki mąki kartoflanej zioła prowansalskie 3 ząbki czosnku pół papryki sól Piekarnik rozgrzać do 175°C, żółtka jajek zmieszać z twarogiem, mąką kartoflaną, pokrojoną w kostkę papryką, czosnkiem i przyprawami. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć z masą twarogowo-żółtkową. Nakładać na blachę łyżką. Piec przez ok. 30 minut. Nie należy otwierać piekarnika w trakcie pieczenia żeby placuszki nie opadły. Jabłecznik Spód z ciasta z mąki razowej: 1.5 szkl. mąki razowej, 2/3 szkl. mąki owsianej, 1 łyżeczka soli, 1/2 szkl. wody, 1/2 szkl. oleju Wyrobić ciasto rękami, rozwałkować na grubość ok 5 cm. Po włożeniu na formę nakłuć widelcem. Nadzienie jabłkowe: 6 szkl. pokrojonych jabłek, 3/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 szkl. wiórek kokosowych, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobii kukurydzianej, 1/4 szkl. wody Wszystko mieszamy razem i gotujemy ok 5 min. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną uprzednia z niewielką ilością wody. Nadzienie wylewamy na spód i pieczemy w temp. 180-200 stopni C przez 15-20 minut. aniussia13 cieszę się, że smakowało ![]() ![]() Edytowane przez Milka19 Czas edycji: 2010-01-17 o 12:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#592 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i nieco zmodyfikuję je do moich potrzeb. 3 białka 54 kcal 1 żółtko 50 kcal 100 g twarogu 0 % 88 kcal 10 g mąki ziemniaczanej 36 kcal 50 g banana 45 kcal łyżeczka proszku do pieczenia razem 237 kcal Jak myślisz, wyjdzie mi coś zjadliwego z tych składników ![]()
![]() |
![]() |
#593 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Wydaje mi się, że tak ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#594 |
Zakorzenienie
|
Ja wczoreaj wypróbowałam naprawdę dietetyczny przepis na
pulpeciki rybne 100g fileta z dorsza 2 białka mała cebulka łyżka natki pietruszki przyprawy Mięso mielimy lub drobniutko siekamy (ja użyłam malaksera), dodajemy posiekaną cebulkę i ubitą pianę z białek oraz pietruszkę. Mieszamy delikatnie i doprawiamy solą, pieprzem, ew ziołami. Wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy kilka min. (ja ok 10). Podałam z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#595 |
Zakorzenienie
|
Placuszki wyszły pyszne
![]() ![]() Zrobiłam je ze składników, które podałam wcześniej. Jednak jak dla mnie były trochę za mało słodkie, następnym razem dodam słodzik/trochę proszku budyniowego/więcej owoców. Wyszło mi 5 placuszków, dwa posypane cukrem zjadła mama (której nie smakuje moja dietetyczna kuchnia ani trochę, ale tym daniem była zachwycona ![]() ![]() I już wiem, że te placuszki trafią do mojego menu na stałe, będę tylko zmieniać dodatki.
![]() |
#596 |
Zakorzenienie
|
Ja właśnie na obiad jem moim zdaniem dietetyczne danie
Warzywa na patelnie z dodatkami - 300-400kcal - pół paczki warzyw na patelnie z bazylią i tymiankiem - 30g ryzu brązowego (waga przed ugotowaniem) - jajko gotowane i pokrojone w kostke - ew. orzechy arachidowe 15 g wszystko na patelnie. ja dodałam orzechy, ale w wersji mniej kalorycznej można je pominąc, choć straci sie wiele ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#597 |
Zakorzenienie
|
a ja się zastanawiam czy w tych placuszkach mąkę ziemniaczaną można zastąpić czymś innym?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#598 | |||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#599 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#600 |
Zakorzenienie
|
Milka ja bym na Twoim miejscu zrobiła w wersji na ostro
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:10.