|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1951 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XXI - OCENA JADŁOSPISÓW
Niedzela U
7.30 - 2 jajka na miekko - sałatka z pomidorów i awokado z zieleniną - sałatka z zodkiewek, szczypiorku i oliwy - 2 kromki chleba zytnio-pszenno-ziemniaczanego z masłem - porcja ciasta bananowego z orzechami 1 godzina trening funkcjonalny 1 godzina: joga+ roll 12.30 - szejk 300ml z: brokuł, jabłka, imbir, pomarańcze, siemię lniane - 2 placki ziemniaczane z ciecierzycą - jarmuz duszony z czosnkiem i suszonymi pomidorami 17.00 - pstrag z grilla z maslem i cytryna - bataty z grila - sałata: masłowa, endywia, cebulka, rzodkiewki, sos na bazie czerwonego pesto i oliwy - pucharek kremu z bitej smietany i mascarpone, z kokosem i truskawkami 20.00 - jabłko, - kabanos drobiowy - rzodkiewki
|
|
#1952 |
|
Zakorzenienie
|
I.Śniadanie bułka wieloziarnista z wędzonym łososiem
II.Rosół z makaronem III. Jogurt naturalny i banan IV.Bułka wieloziarnista z łososiem + winogrona Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1953 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#1954 |
|
Zakorzenienie
|
[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;5978530 1]A gdzie warzywa?[/QUOTE]
w sobotę miałam ciężki dzień majówkowy i w niedziele było mi trochę nie dobrze ![]() Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1955 |
|
Zakorzenienie
|
U
I śniadanie u Jeff's 2 jajka w koszulce na grzankach podane z grillowaną szynką, grillowaną połówką wielkiego pomidora, 2 mini placki (3-5cm mialy) ziemniaczane, plaster pomarańczy i grejfruta, kawa II pierś z kurczaka w cieście francuskim z brokułem, mix sałat III 2 kawałki domowego sernika z czekoladą ...i nie wiem czy więcej wcisnę, no chyba, że pójdę na trening |
|
|
|
|
#1956 |
|
Konto usunięte
|
Nawet przy problemach żołądkowych mogłaś dorzucić sałatę i jakieś gotowane warzywa. Poza tym winogrona i wędzona ryba przy takich dolegliwościach, to chyba średni pomysł.
|
|
|
|
|
#1957 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1958 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1959 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiejsze:
I. chleb pszenny z ziarnami i czarnuszką, twaróg, buraki parowane i konfitura figowa + 2 małe jabłka, chipsy jabłkowe (domowe) II. ravioli ze szpinakiem, cukinią i ricottą, w sosie pomidorowym + kawa latte z malibu III. lody pistacjowe + parowane brokuły i surowa marchweka |
|
|
|
|
#1960 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Na śniadanie: oby były ze 2 kromki i twaróg tłusty/półtłusty i 1/2 kostki Obiad ok Po obiedzie nic konkretnego już nie ma. Zjadłaś lody, więc zrezygnowałaś z kolacji... |
|
|
|
|
|
#1961 |
|
Zadomowienie
|
[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;5982767 6]Nie napisałaś, jakiej wielkości były porcje, ale całość wygląda bardzo skromnie.
Na śniadanie: oby były ze 2 kromki i twaróg tłusty/półtłusty i 1/2 kostki Obiad ok Po obiedzie nic konkretnego już nie ma. Zjadłaś lody, więc zrezygnowałaś z kolacji...[/QUOTE] Bo też porcjami nie chce nic sugerować, tym bardziej że zapotrzebowanie me niewielkie. Choć śniadanie to dwie duże kromki domowego pieczywa i 125 g twarogu półtłustego, a lodów pucharek
|
|
|
|
|
#1962 |
|
Zakorzenienie
|
Poniedziałek U
8.00 -2 jajka sadzone na kiełbasce - 2 kromki chleba zytnio-pszenno-ziemniaczanego z masłem - sałatka z pomidorów, awokado i bazylii/szczypioru 13.00 - drożdżówka z kruszonka i owocami - popkorn ![]() - orzechy laskowe z daktylami - jabłko 17.00 - pstrąg z cytryną i masłem, z grilla - ziemniaki z wody - surówka z: młodej kapusty, marchwii, jabłka, cebulki, majonezu - kompot z rabarbaru 20.00 - szparagi zielone zawijane w boczek i zapieczone w piekarniku. (mniam, mniam, mój ulubiony sposób na szparagi. jeszcze jajo sadzone na to fajnie dać, no ale rano jadłam i już nie chciałąm )
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2016-05-03 o 15:24 |
|
|
|
|
#1963 |
|
Konto usunięte
|
R
Cześć, cześć! R Ja wczoraj trochę cheatowałam . I 2 jajka sadzone z cukinią, pomidorem i szynką, kromka chleba z masłem, 2 ogórki kiszone, woda z cytryną i lodem, inka z mlekiem sojowym o smaku czekoladowym II Hot dog na stacji (zrobiło mi się niedobrze podczas podróży do sklepu. TŻ mi kupił, więc zjadłam ) III 100 gram grllowanej kiełbaski z piersi z kurczaka, warzywa gotowane na parze Rozgrzewka z Mel B, 30 minut biegania, szok trening z Chodakowską, rozciąganie z Mel B IV Kawałek grillowanej karkówki, kromka chleba razowego, 100 gram kiełbasy z piersi z kurczaka, warzywa gotowane na parze, kilka orzeszków ziemnych, 4 piwa |
|
|
|
|
#1964 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem czemu, ale cały czas myślałam że jesteś na takim R/U. Nie powinnaś być przypadkiem na P? Czy mylę Cię jednak z jakąś inną osobą?
|
|
|
|
|
#1965 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() edit: W sumie to przypomniało mi się jeszcze, że przed ravioli dostałam grzankę z posiekanymi pomidorami i ogórkami - niewiele ale też już coś
Edytowane przez blax5 Czas edycji: 2016-05-03 o 19:49 |
|
|
|
|
|
#1966 |
|
Rozeznanie
|
A jak wszyscy to wszyscy
![]() I.Kasza owsiana, jajko sadzone, surówka(pekinka, cebulka, pomidor, papryka ze słoiczka, pestki dyni, brokuł) domowe buraczki z chrzanem. II.Kasza gryczana na mleku z jabłkiem, cynamonem, imbirem, goździkami, migdałami i tarkowanym selerem. III.Kasza gryczana, wege kotlety z fasoli(spora sztuka) z musztardą chrzanową/sarepską, sałatka z dymki, pokrzywy, ogórka konserwowego, mięty i pekinki z dressingiem na oliwie i occie jabłkowym, buraczki z chrzanem Kawa z mlekiem IV.Sałatka(ogórek, pare lisci szczawiu, burak, grillowane:pomidor, cebulka, czosnek, papryka czerwona, camembert bazyliowy z sosem z suszonej żurawiny i przypraw. z orzechami włoskimi. V.Zupa krem z szczawiu z jajkiem na twardo i sezamem na wywarze z warzyw, grzanki z domowego żytniego razowca z orzechami. Zagryziona ogórem konserwowym Serdecznie proszę o ocenę
|
|
|
|
|
#1967 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A do tego warzywnie, zdrowo, smacznie, różnorodnie Z wagą jest już wszystko w porządku? Uprawiasz jakiś sport?
|
|
|
#1968 |
|
Zakorzenienie
|
Wtorek U
7.30 - kasza jaglana gotowana z goździkami, jabłkiem, mlekiem migdałowo-orzechowym + mango 1 godzina ABT 40 minut stretch & roll 11.30 - 2 kanapki na chlebie żytnim z pastą z pstrąga - rzodkiewki - szejk 300ml z : młode buraczki z botwinką, jabłka, imbir, pomarańcza, banan, sezam 16.00 - karkówka z grila - pieczone ziemniaki z czarnuszką - surówka z : młodej kapusty, klarepki, marchwi, jabłka, cebulki, majonezu - kompot z rabarbaru - kawa z melasa i mlekiem orzechowo-migdałowym - garśc orzechów laskowych i daktyli po 19 tej: - popkorn domowy - pasek czekolady 74% - papryczki czeresniowe nadziewane fetą
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2016-05-03 o 20:59 |
|
|
|
|
#1969 | |
|
Konto usunięte
|
U mnie dzisiaj beztreningowo
Jadłospis: I Sałatka gyros II Grejpfrut, inka z mlekiem czekoladowym III Ziemniaczki, pierś z kurczaka, trio warzywne gotowane na parze, tarte buraczki, surówka z kapusty kiszonej z cebulką, barszcz czerwony IV Garść pestek (Sezam, dynia, słonecznik), serek wiejski zmiksowany z bananem, mlekiem czekoladowym i kakao Cytat:
Skąd Masz tyle pomysłów na posiłki? Camembert bazyliowy z sosem z suszonej żurawiny i przypraw. z orzechami włoskimi.
|
|
|
|
|
|
#1970 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1971 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1972 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj, leniwie i beztreningowo...
9:00 2 mini kromki chleba z "mąki ekologicznej", 2 plasterki szynki, 2 jajka w koszulkach, pomidor 14:00 domowa pizza z mąki pszennej i ryżowej, z pieczarkami, pomidorami, brokułem, papryką, cebulą, serem; domowy kompot ze śliwek z sokiem z cytryny, słodzony lekko ksylitolem 18.00 ostatnie 2 kawałki sernika, duża kawa Dziś 6:30 kromka chleba z szynką i serem, rzodkiewki, pomidor, serek wiejski 10:30 omlet z 1 jajka, łyżki mąki kokosowej, dużej garści podduszonych warzyw, kawałek świeżej papryki jabłko 16:30 duszony kurczak z cukinią i marchewką, sałatka (lodowa, mix sałat, ogórki kiszone, feta) trening 21:00 może jakiś śledzik... |
|
|
|
|
#1973 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1974 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
|
#1975 |
|
Zakorzenienie
|
[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;5987677 6]Jesz bardzo mało. Jadłospis z dzisiaj to prawie głodówka. Na śniadanie jedna kromka z dodatkami, na II - omlet z jednego jaja i łyżki mąki... nie wiem, jak takimi mikro porcjami można się najeść. Obiad i kolacja - zero węgli (bo warzyw typu sałata i ogórek nawet nie liczę). Ja nie wiem, czy tu jest 1000 kcal.[/QUOTE]
Spokojnie spokojnie. Porcje są dość duże mimo, że się takie nie wydają. Ograniczam węgle więc staram się żeby było ich jak najmniej a dużo warzyw i zwiększona ilość tłuszczu ![]() Na szybko liczone wychodzi mniej więcej śniadanie ok 460kcal, II śniadanie 390, obiad 615.. to już jest prawie 1500 a gdzie tam kolacja
Edytowane przez axn22 Czas edycji: 2016-05-04 o 15:36 |
|
|
|
|
#1976 |
|
Konto usunięte
|
Dzisiejsza R
I 2 kanapki z presidentem, szynką wędzoną, papryczkami chilli, korniszonami, pomidorem i cebulką, herbatka owocowa II Skrzydełka z kurczaka w marynacie musztardowej z cukinią, papryczkami chilii i ziemniaczkami gotowane na parze, kilka korniszonów, kapuśniak, skubnęłam kilka chipsów od TŻ Trening z Chodakowską Turbo i Skalpel 2 III Serek wiejski zblendowany z kakao, bananem, mlekiem i kiwi
Edytowane przez 201703240903 Czas edycji: 2016-05-04 o 20:34 |
|
|
|
|
#1977 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo źle liczysz, albo korzystasz ze złego kalkulatora. Pozwoliłam sobie wrzucić Twój jadłospis do kalkulatora http://www.tabele-kalorii.pl/#kalkulator-kalorii Śniadanie 350kcal II śniadanie 140kcal obiad: 340 kcal Razem w dużym zaokrągleniu, bo wagi na pewno policzyłam wyższe niż zjadłaś => 830kcal + do tego warzywa, których akurat nie liczymy (bo jadłaś same "wodniste"), no ale machnijmy się nawet +100kcal to nie daje nawet 1000kcal + śledzik...
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
|
#1978 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Twoim wyliczeniu w ogóle nie uwzględniłaś tłuszczy. Fakt, nie wypisuję ich przy każdym posiłku. Mniej więcej wyglądałoby to więc tak
|
|
|
|
|
|
#1979 |
|
Raczkowanie
|
Moj dzisiejszy U/miało być lekkie R
I kasza gryczana niepalona 4 łyżki gotowana na wodzie, zalana mlekiem (około pół szkl), wkrojony banan i suszone śliwki II kawa z mlekiem (espresso z około 1/3 szkl mleka), 4 wafelki ryżowe oblane czekoladą deserową III kasza gryczana niepalona (wiem, monotematycznie ) zapiekana z masłem, warzywami, serem żołtym, do tego ostre papryczki w oleju nadziewane serem białym, dwa cukierki z masą mleczną, poźniej kawa z mlekiemIV serek wiejski z ziołami, trzy spore kromki chleba z duża ilością ziaren, z serkiem twarogowym i czerwonym pesto, niecała szklanka kakao na mleku z cukrem trzcinowym |
|
|
|
|
#1980 |
|
Rozeznanie
|
Dla porównania dam dziś:
Woda z cytryną I.Kasza jaglana z warzywami(pekinka, cebulka, brokuł, pomidor, papryk) i serem camembert z pestkami dyni. II.Mus czekoladowy z czerwonej fasoli i serka wiejskiego z musem z truskawek i selera naciowego z miętą i migdałami. III.Kasza gryczana z grilowanymi warzywami(marchew, seler, pietruszka, pomidor, pieczarki, papryka, cebulka) z sosem BBQ domowej roboty, wędzona makrela, sałata z pomidorem i sosem vinegret. IV.sałatka o składzie(burak surowy, jabłko, mandarynki, orzechy włoskie, seler naciowy, sałata, jogurt, mięta , słonecznik), herbata zielona z plastrem mandarynki. V.Placek z zblendowanej kaszy gryczanej z gulaszem z warzyw(brokuł, marchew, pietruszka, pekinka, koncentrat, przyprawy), ogórek zielony i wędzona makrela(tak wiem wiem ale zostało mi ochota wiellllka. Kawa zbożowa anatol z miodem(nie słodzę ale tata dostał taki wiejski pyszny i musiałem xD z) i mlekiem. Cholera dogadzam sobie +wg licznika rowerowego ok 12 km, spacer, Edytowane przez fikifiki Czas edycji: 2016-05-04 o 18:46 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:31.

.