|
|
#31 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ona nie chce jakichkolwiek pieszczot - kwestia wiary.
Cytat:
Ludzie są różni. Też miałam depresję i to głęboką, sama odeszłam (zwykle mam bardzo wysokie libido, ale wtedy nie wytrzymałam, bo nie chciałam męczyć siebie i partnera). Związek bez seksu dla ludzi kochających się i zdrowych jest imho niepełny. Nie mówię o aseksualnych ani religijnych. |
|
|
|
|
|
#32 |
|
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
piona
---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ---------- zrównujesz ludzi religijnych z ludźmi chorymi lub aseksualnymi??? |
|
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak świat światem tzw. białe małżeństwa były, podobnie jak trwałe związki, w których występowało niedopasowanie seksualne. Tak naprawdę dobór swobodny w Europie to kwestia ostatnich 100 lat, więc z tym, że bez seksu związku czy rodziny niet to lekka przesada. No Ty odeszłaś, ale niewiele kobiet w depresji odchodzi. A wielu facetów nie ma sumienia porzucać partnerki jak jest w dołku. A przykłady podałam osób, które znam z życia. O dziwo kobiet takich nie znam, ale facetów dla których związek to coś więcej niż dobry seks jednak miałam okazję poznać.
|
|
|
#34 |
|
Konto usunięte
|
Takie wątki pojawiają się na Intymnym co dwa tygodnie. Polecam, naprawdę. Autorowi... życzę cierpliwości i dużo szczęścia.
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Moim zdaniem jest to trochę podobna sytuacja. W obu przypadkach trzeba z kimś wytrzymać bez seksu. Oczywiście nie trzeba się ze mną zgadzać ale jeżeli wyciągniesz z tego Boga to i tak ma sens dlatego, że buduje związek, pokazuje dwojgu ludzi czy potrafią żyć ze sobą bez zbliżenia. Może dla kogoś seks jest tak ważny, że nie potrafi poczekać dla drugiej osoby - więc szerokiej drogi, lepiej dla wszystkich bo nikt nie ucierpi Ale mimo wszystko wierzę, że dla większości ludzi tak naprawdę są wartości większe niż seks (nie umniejszając jego wagi bo jest ważny).@Deadpool, cóż za fantazja. Godna nicka Jak ktoś uważa, że religia katolicka i aseksualność mają coś wspólnego to jest w głębokim błędzie. Jest wręcz odwrotnie, a jeżeli ktoś myśli, że jest religijny i uważa to za coś złego to znaczy, że sam nie zna swojej wiary (jeżeli mówimy dalej o katolikach). Polecam Pieśń nad Pieśniami. |
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
No i kwestia dzieci - chcąc byś katolikiem mającym upojne życie seksualne, będziesz miał ich wiele, chyba że z którymś z małżonków coś nie tak. Trochę pokrętne traktować chorobę jak błogosławieństwo, nie? |
|
|
|
|
|
#37 |
|
Konto usunięte
|
Ale oni nie są 5 lat po ślubie, żeby się poświęcić jeden dla drugiego. Ona nie chce seksu i innych czynności, ok, ale niech ma świadomość, że w dzisiejszych czasach seks jest normalny, j jest na porządku dziennym i nie uprawiając go zmniejsza swoje szanse na poważny związek. Nie mówię, że nie znajdzie kogoś, kto zaakceptuje jej zasady - znajdzie. Tylko to potrwa dłużej niż u ludzi, którzy normalnie uprawiają seks w związku. Nie każdy jest gotowy na poświęcenie swojego popędu w imię religii drugiej osoby. I to nie znaczy, że już jest gorszy! Ja lubię seks, bo to jest dla mnie wielkie okazanie miłości (nigdy nie miałam przygodnego seksu z byle kim, jedynie z osobami, które były mi bardzo bliskie) i gdyby mi facet powiedział, że on mnie kocha, ale seks po ślubie bo to niezgodne z jego religia to nie byłabym z nim, bo seks jest dla mnie ważny i go po prostu lubię. I gdybym to ja nie chciała seksu "bo religia" i facet by mnie zostawil to nie miałabym mu tego za złe, bo nie każdy jest gotowy na poświęcenie i to nie znaczy, że jest gorszy.
Męczysz się z tym, że ona nie chce seksu - zostaw ją. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#38 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Seks jest dla mnie bardzo ważny, nie najważniejszy, ale wciąż ważny ![]() Cytat:
|
|
|
#39 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#40 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Przepraszam, ale czy on jej jakąś łaskę robi, że z nią jest? Siłę woli trenuje? Co to w ogóle za obrzydliwe podejście do drugiego człowieka... Takich wątków jest setki na wizażu. Panów, którzy znajdują swój "ideał", tylko jakoś nie mogą z nim wytrzymać. Zaczynam mieć wrażenie, że niektórych po prostu kręci, że "dziewczyna z zasadami", dziewica, tylko jak im się później nie udaje to się frustrują. Cytat:
Dla większości ludzi ma duże znaczenie. Jak by nie miał, to nie było spięć na tym tle. Nie wiem, czy dla autora seks ma większe znaczenie, czy dla kogoś, kto za nic nie chce tego robić przed ślubem. Wg mnie obie strony przykładają do seksu bardzo dużą wagę. |
||
|
|
|
|
#41 | |||
|
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Cytat:
happy international women's day tak z ciekawości trafiłem z opisami? Cytat:
Cytat:
I żeby nie było, nie mam na celu jakoś ośmieszać katolików; sam w liceum chodziłem na piesze pielgrzymki (mimo że nigdy nie byłem specjalnie religijny) i uważam to za bardzo dobrze spędzony czas... Chodzi mi o to że wiara narzuca jedno-jedyne "słuszne" podejście do spraw seksu (i jeszcze kilku innych spraw...) osobom które nie są "zboczone" czy wyuzdane, nie lubią eksperymentów, i zostały wychowane (oraz/lub same się tak wychowały poprzez otoczenie) w sposób wstydliwy, skromny i zgodny ze "stereotypową katolicką seksualnością" pewnie to w niczym nie przeszkadza. Jednak wiara powinna być dla każdego również dla np. par które są niewierzące; mają bardzo bogate i urozmaicone życie seksualne i chcą się nawrócić. Teraz do wszystkich osób mających się tym poszczycić: Czy bylibyście w stanie z dnia nadzień zrezygnować z 80% waszego udanego życia erotycznego w imię odgórnie narzuconych norm których tak naprawdę do końca nie rozumiecie? Lub pytać się księdza o każdą najdrobniejszą aktywność żeby tylko nie zrezygnować niepotrzebne ze zbyt dużej liczby rzeczy? Edytowane przez deadpool Czas edycji: 2016-05-07 o 20:49 |
|||
|
|
|
|
#42 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Trochę demonizujesz. Co nie zmienia faktu, że moje zdanie o katolickim podejściu do spraw seksualności jest negatywne, ale akurat nie z tych samych powodów. |
|||
|
|
|
|
#43 | |||
|
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#45 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Szczerze, to dopiero gdy niektórzy zaczynają do "uzasadniać", bredzić o nagryzionych jabłkach, braku szacunku i innych takich, to zaczyna się robić niefajnie. W drugą stronę podobnie. Jest NPR, u wielu par daje radę. W imię zasad, który nie rozumiem i nie podzielam, nie rezygnowałabym nawet z 1% seksu, natomiast dla mnie szacunek do partnera, jego potrzeb i zasad, to akurat jeden z priorytetów. Nie do końca rozumiem opowiadania niestworzonych historii o kiepskim życiu erotycznym Katolików jako przykład podając zacinające się klamerki przy straponie, no nie przesadzajmy. |
|
|
|
|
|
#46 | |
|
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Tyle że wymaga to radykalnego obniżenia częstotliwości zbliżeń.
Cytat:
Jedyny legalny męski orgazm to taki który odbył się w pochwie kobiety. Jak chcesz to zrobić gdy facet jest "cal od orgazmu" a kobieta ma na sobie "pełne" majtki ze straponem (lub/i ma pod spodem normalna bieliznę (zapobiega np. wypadnięciu jakiegoś oddzielnego wibratora)) |
|
|
|
|
|
#47 | ||
|
Konto usunięte
|
Jedynie w pewnym procencie. Inna sprawa, że redukuje te zbliżenia w jednym z najbardziej "gorących" okresów.
NPR stosuje też sporo par nie mających nic wspólnego z KK. Owszem, u niektórych par faktycznie redukuje częstotliwość radykalnie, np. przy problemach hormonalnych, trudnych do interpretacji cyklach itd. Cytat:
Jeśli natomiast obu osobom priorytety nagle się zmieniły, to ok, ich decyzja. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#48 |
|
Konto usunięte
|
Npr to nie jest wg kościoła metoda antykoncepcji, a metoda zajścia w ciążę. Po to się wylicza dni płodne i niepłodne, żeby obliczyć dni, w których najszybciej się zajdzie. Ma to także "skutek uboczny" - wiesz kiedy są dni niepłodne, czyli kiedy nie zajdziesz. Małżeństwo katolickie ma być otwarte na dzieci, czyli dopuszczać możliwość zajścia w każdej chwili. NIE, że ma DOPROWADZIĆ do zajścia w każdej chwili, tylko, że mają być świadomi, że ciąża może się pojawić a oni mają się nią cieszyć.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#49 | ||
|
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Cytat:
Cytat:
Oczywiście temat jest o konkretnym przypadku; ja od kilku postów już mocno uogólniam. Generalnie chodziło mi o to że o ile dla osób o podejściu "stereotypowo katolickim" czyli "brudny" seks jest brudny, najlepiej po ciemku pod kołderką. (oczywiście wiem że nie ma to nic wspólnego z zasadami kk) nie ma nic bardzo trudnego w stosowaniu się do zasad. Ale dla osób które albo nie wierzą albo gdzieś w późnym dzieciństwie po bierzmowaniu odeszli od wiary (w sumie większość polaków); i od dobrych kilku lat są w związku zrezygnowanie z (skomplikowanie) X% udanego życia seksualnego jest mega trudne. A wiara powinna być dla wszystkich nie tylko dla osób z tej pierwszej grupy. Do tego dochodzi brak dokładnych i szczegółowych informacji co wolno a czego nie. I znowu "po ciemku, pod kołderką" nie mają z tym problemu. Ale chcąc "wycisnąć z seksu jak najwięcej" w granicach wiary, nie mamy łatwego zadania... |
||
|
|
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
I jak to się ma do tego co ja napisałam?
|
|
#51 | |||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Więcej dla mnie zachodu z kondomami niż z zasadami KK, ale i tak powszechnie się je stosuje. Ludzie, którzy wiedzą co robią i po co to robią, będą ich używać, nawet, jeśli doznania nie te i nastrój przysiada. W jednym się z Tobą zgadzam, że na pewno powinni porozmawiać. Przy czym kiepsko to widzę, skoro autor wątku dopiero niedawno się zorientował, że ma głęboko wierzącą katoliczkę i jest zaskoczony, że jedną długą rozmową jej nie przekabacił. Natomiast przesadzasz z czarnymi wizjami, aseksualnością itd, wiele par przestrzega tych zasad i jest zadowolonych ze swojego życia erotycznego, nawet, jeśli to dla nich jakieś wyzwanie. Są oczywiście też tacy, którzy przestrzegają i zadowoleni nie są. Nie bronię też w żadnym wypadku zasad KK, wg mnie to zbyt daleko idące ingerowanie w sprawy które powinny dotyczyć jedynie danej pary, poza tym sposób, w jaki KK propaguje swój punkt widzenia bywa (w większości) skandaliczny, od bzur wygadywanych na lekcjach religii i naukach przedślubnych aż mi sie czasem niedobrze robi. Ale wierzę, że można mieć ciekawy, dobry seks w ramach tych ograniczeń, jeśli oboje partnerów się na wzajem szanuje i szuka rozwiązań. Czyli w zasadzie podstawa, która dotyczy każdego. Przy kimś z podejściem autora mi samej by wszystko wyschło i opadło. Cytat:
Cytat:
Jak komuś zależy, to się dowiaduje. Jak komuś dobrze po ciemku i pod kołdrą i to uważa za udany seks, to będzie tak robił, chociażby KK pozwolił na trójkąt raz w roku w okresie wielkanocnym. |
|||||
|
|
|
|
#52 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Twoim podstawowym błędem jest fakt że związałeś się z kobietą wierzącą zaś sam tej wiary nie praktykujesz ani nie przestrzegasz moim zdaniem takie związki nie mają żadnej przyszłosc ,oboje się w nim zamęczycie . To że dziewczyna czeka ze współżyciem do nocy poślubnej nie ma absolutnie żadnego przełożenia w tym że jest aseksualna czy ma potrzeby wielkość orzeszka laskowego -być może są takie przypadki jednak nie jest to żadna reguła ,musisz zwyczajnie wierzyć jej na słowo gdy Ci mówi że odczuwa napięcie seksualne i ma ochotę na seks -poza tym w małżeństwie kobieta ma określone obowiązki względem swojego męża, a brak życia erotycznego pomiędzy małżonkami może być nawet przyczyną unieważnienia tego małżeństwa. Więc nie sądzę żeby kłamała zdając sobie sprawę ze wszelkich konsekwencji.. Musisz sam zadać sobie pytanie jak ważny jest dla Ciebie seks w związku ,czy jesteś w stanie z niego zrezygnować na jakiś czas, jak widzisz inne aspekty wiary chrześcijańskiej -które jesteś w stanie przestrzegać a których absolutnie nie .Tak czy siak czeka Cie długa rozmowa z dziewczyną która pewnie rozstrzygnie co będzie z wami dalej. |
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o ten "oralny dialog" - jeśli zakładaliście, że to będzie tylko gra wstępna, ale nie wyszło, ty totalnie nagle doszedłeś, nie umiałeś się powstrzymać, chociaż chciałeś dojść w niej - to nie grzech.
|
|
|
#54 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
To tak jakbyś powiedział, że złodziej chce się nawrócić ale nie wolno mu kraść a on przecież ma taki dobry dochód z tego, a wiara powinna być dla wszystkich więc wiara jest zła!
|
|
|
|
|
|
#55 | |
|
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
Cytat:
Okej, seks jest wtedy ubezpłodniony; ale co w tym złego? Pisząc ten post zajadam żelki haribo i popijam czerwoną herbatą; ale nie dlatego że jestem głodny lub spragniony, tylko dlatego że lubię żelki i herbatę. Robię to tylko i wyłącznie dla własnej przyjemności, a nie po to by zaspokoić potrzeby własnego ciała. Grzeszę? Coś się stanie mnie lub mojej partnerce jeśli podczas seksu oralnego w moją stronę nie wykonamy "odwróconego cumshota"? Albo po seksie oralnym w jej stronę nie dojdzie do "właściwego stosunku"? Albo podczas analnego nie "zmienię dziurki"? Nasze małżeństwo się rozpadnie? Zachorujemy na coś? Bo skoro BÓG nam to nakazuję to musi mieć w tym wyższy sens? (akurat w trzeciej sytuacji wiem co się stanie, nie dojdzie do infekcji pochwy, ale to skutek pozytywny). Po prostu ciężko mi uwierzyć że BÓG istota transcendentalna, idealna oraz wszechwiedząca chce abyśmy uprawiali seks w jakiś jeden określony sposób. Po prostu kłuci mi się to z boskością i mam uzasadnioną wątpliwość że nie jest to boska wola tylko pozostałość po jeszcze większych średniowiecznych wypaczeniach sfery intymnej (czy osoba żyjąca w średniowieczu i uprawiająca stosunek w sposób nie zgodny ze średniowiecznymi zasadami kk, ale zgodnymi z dzisiejszymi popełniała grzech?) Wydaje mi się również że za kilka (może 20, może 100 a może 500 lub 1000 lat) nauczanie kościoła w kwestiach seksu znowu się zmieni... Ale Bóg przecież nie zmienia zdania (to było by zaprzeczeniem boskości), więc jeśli nauka kościoła w średniowieczu była inna niż dzisiaj to znaczy że średniowieczne zasadny (te zmienione) nie były wolą Boską, tylko omyłką i wypaczeniem duchowieństwa... Edytowane przez deadpool Czas edycji: 2016-05-09 o 19:09 |
|
|
|
|
|
#56 |
|
( ͡° ͜ʖ ͡°)
|
@ciekawski1919 jak tam z dziewczyną? Bo napisałeś jednego posta i żadnego feedbacku co z wami? |
|
|
|
|
#57 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Nawet jeśli wytrwałbym do tego ewentualnego ślubu, to w mojego "wywiadu środowiskowego" wynika, że ona "wolałaby" NPR - kalendarzyki i te sprawy. Przeraża mnie to, że one są nieskuteczne. A po drugie, jeszcze bardziej odstrasza mnie wyliczanka "dziś możemy się kochać, jutro też, potem tydzień nie, a potem za dwa tygodnie znowu możemy" i tak cały czas, zamiast spontanicznie. Dzięki za wszystkie porady. |
|
|
|
|
|
#58 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Swoją drogą metody obserwowania cyklu (nie mylić z kalendarzykiem) potrafią dni płodne wyznaczyć bardzo dokładnie, więc nie można powiedzieć, że są nieskuteczne. Spontaniczność zależałaby wówczas od podejścia twojej już wtedy żony
|
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale co do wyliczanki się zgodzę xD
|
|
|
#60 |
|
Przyczajenie
|
@ciekawski1919 możesz jeszcze poczytać moje stare posty - specjalnie zarejestrowałem się na tym forum, żeby się wypowiedzieć w wątku bardzo podobnym do Twojego.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Seks
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:24.