![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tytuł naukowy przed nazwiskiem?
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;59711301]Ja się spotykam z takim czymś głównie w aptekach, jak starsi ludzie zwracają się do aptekarzy per pani/pan magister właśnie.[/QUOTE]
oj z tym to się bardzo często spotykam i nie ograniczałabym że tylko starsi ludzie tak mówią |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Konto usunięte
|
Dżiz, jest w moim mieście taki cmentarz, że co drugi nagrobek to właśnie mgr, inż., prof., poeta, dr, architekt, lekarz. Ewentualnie "żona profesora" itd. Dziwne to dla mnie mocno, ale to takie stare nagrobki dość.
Spotkałam się też z panią dr n. hum. dr n. med. Anną Iksińską. Ja mam tytuł zawodowy na pieczątce, jest to obowiązkowe. Edytowane przez 201604301943 Czas edycji: 2016-04-30 o 12:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś dostałam maila ze zwrotem:" Szanowna Pani dr n.med, mgr inż XXX, diagnosto laboratoryjny nr XXX".
To wynik tego, że jedna świeżo upieczona pani doktor dostała maila, w którym pominięto jej tytuł inżyniera, więc dała studentom taka burę, że woleli nie popełnić tego błędu u nikogo innego. Myślałam, że uduszę się ze śmiechu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Biała Dama
|
Jasne że nie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Wizażowy Kot Igor
|
Tytułem zawodowym posługujesz się jedynie na dokumentach, które wpisania tego tytułu wymagają. W innych sytuacjach wygląda to i smiesznie i pretensjonalnie.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
Wpisywanie tytułu przed nazwisko to niesamowity faux pas
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Konto usunięte
|
W temacie tytułów przed nazwiskiem. Moja babcia, jak to osoba starszej daty, jest pod wrażeniem ludzi po studiach. Wciąż żyje w przeświadczeniu, że to taka elita kulturalna.
W każdym razie gdy na początku tego wieku moja ciocia zyskała tytuł mgr, babcia zasugerowała bym pisząc listy do cioci tak ją tytułowała. Według babci miało się cioci zrobić miło. Babci nie posłuchałam a ciocia jeżeli już używa mgr to tylko w pracy na pieczątce - co wydaje mi się, że obecnie to też już jest coraz mniej spotykane. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Mi sie to od razu skojarzylo z ludzmi, ktorzy sie podpisuja w korespondencji np:
Obciagamy zawodowo Jan Kowalski Wlasciciel i jestem na tego "wlasicciela" uczulona, i wiem, ze bede miec do czynienia z bucem. I jeszcze sie nie pomylilam... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
![]() Niedawno spotkałam znajomą, ot, nie widziałam dość dawno. Była w towarzystwie narzeczonego i jak zawsze w takich sytuacja być powinno: "To mój narzeczony, poznajcie się". Wyciągnęłam rękę (nawet nie grzbietem w górę ![]()
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
on tired little feet
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Konto usunięte
|
U nas jeden wykładowca się tak przedstawił. Nazywam się doktor xy.
---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- A ten magister może tak dla jaj powiedział? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Wizażowy Kot Igor
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;62012326]A ten magister może tak dla jaj powiedział?
![]() No chyba nieeeee. Pogadaliśmy kilka minut i to było tak no, hm... bułkĘ przez bibułkĘ. No zrozumiałabym, gdyby to był jakiś starszy facet. Ale ten był niewiele ode mnie starszy. Nawet przez chwilę przez rudy łeb przemknęła mi taka złośliwa myśl, że przedstawię się: "Jestem Mija Żmija. TYż magYster", ale odpuściłam. Towarzystwo też odpuściłam i spłynęłam po kilku minutach ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;62012326]U nas jeden wykładowca się tak przedstawił. Nazywam się doktor xy[/QUOTE]
akurat w przypadku wykładowców na uczelni wyższej, jest to pomocne moim zdaniem. w przypadku doktorów i profesorów oczywiście. od razu wiadomo jak się zwracać |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
on tired little feet
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;62012326]U nas jeden wykładowca się tak przedstawił. Nazywam się doktor xy:[/QUOTE]
Ja akurat lubię jak się tak przedstawiają bo wiem jak się zwracać. To uczelnia i wykładowca dla nas jest doktorem / profesorem, więc nie widzę problemu żeby tak się przedstawiał
![]() |
#77 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Raczkowanie
|
u nas część przedstawiała się tytułem, część nie. ale z tego co zdążyłam przez 5 lat studiów zauważyć, to najbardziej wyczuleni na pomyłki byli tacy młodzi dopiero co doktorzy. "starych" to najczęściej w ogóle nie ruszało
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Konto usunięte
|
Zawsze do wykladowcow mowilam Pan/Pani, niewazne czy profesor czy doktor. Tak tez mowila wiekszosc. Nikt nigdy przez 5 lat nie zwrocil mi uwagi, ani nie widac bylo aby mu to przeszkadzalo.
Tylko w mailach pisalam dr/prof.. ![]() Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2016-06-21 o 16:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Wpisywanie tytułu na nagrobku, w książce telefonicznej itp. jest żenadą i zamiast nobilitować, ośmiesza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
w poprzedniej pracy jedna kobieta na stanowisku Specjalista ds. Sprzedaży w ofertach handlowych kierowanych do kontrahentów tytułowała się mgr inż. XY
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:16.