|
|
#31 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: czy wykształcenie jest ważne?
Cytat:
A ja z kolei przypominam główne motto przyświecające wizażowi, a mianowicie "dyskusje zawsze na poziomie" ,a w tym przypadku może być o to trudno... |
|
|
|
|
|
#32 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
to jest poprostu straszne,jak tak można
|
|
|
|
|
|
#33 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
W pierwszym swoim poście napisała, że ''spotkałam się na innym forum ze zdaniem że tylko stdenci mogą znleść dobrą prace,ja się z tym oczywiście nie zgadzam.. '' Dla mnie to jest logiczne, że chodziło jej o dyskusję w wątku o rozstaniu. I nie zgadzam się na takie ogóle przytoczenie zdania, że niby tam zostało stwierdzone, że ''tylko stdenci mogą znleść dobrą prace,ja się z tym oczywiście nie zgadzam.. '' Może jakby ktoś się zagłębił w cały kontekst to by zrozumiał sens mojej wypowiedzi. Moim zdaniem jej wcześniejsze wypowiedzi bezpośrednią wiążą się z tym wątkiem, dlatego pozwoliłam się wtrącić. Jeśli nie słusznie to przepraszam. |
|
|
|
|
|
#34 |
|
BAN stały
|
brukselka,izalukajejku a wy nawet tutaj mnie znajdziecie,i ciągle krytkujecie ;]zajmincie się sobą i waszymi sprawami,albo piszcie na tamtym wątku a nie na moim żegnam ;]
a ty może mi zazdrościcie że mam faceta,dziecka i skończyłam szkołe bo wy tego nigdy nie będziecie miały egosistki ;] |
|
|
|
|
#35 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To nie jest "Twój" wątek, gdyż to forum publiczne i każdy ma prawo pisać gdzie chce, nawet (ekhm) Ty... I uwierz, że nie znam osób który zazdrościłyby takiego życia... I takiej samoświadomości... |
|
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze trochę i będę rozdawać kolorki
Żółty, czerowny, pomarańczowy ? Ktoś chce ? Przypominam, że jeśli użytkownik nie jest ograniczony BANem tymczasowym lub stałym może wypowiadać się w dowolnym wątku na forum Natomiast pozowlę sobie zaproponować dokończenie i rozwiązanie konfliktu na PW
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
A wiecie co ja mysle, nie ma to jak wlasny biznes! Jestem teraz w klasie maturalnej i przede mna wazny wybor ... co dalej? Najbardziej denerwuje mnie to, ze juz teraz chcialam jakos pracowac, zarabiac, a na studiach, szczegolnie z tego co slyszalam na pierwszym roku jest to malo realne. Mam znajomych ktorzy np studiuja zaocznie a jednoczesnie zdarzyli zrobic taki dajmy na to kurs intruskota jazdy i niezle zarabiaja juz na siebie. Mysle o jakiejs ekonomii, potem moze jakies biuro rachunkowe? W sumie mam zaplecze juz gotowe - firma mamy, nieduza ale "wydajna". Wiem, moze to i latwiza, ale nie widze powodu zeby z tego nie skorzystac. Tylko wlasnie... moglabym zaczac juz teraz, a jak pojde na studia to az za 5 lat! No nie wiem, ale mi sie wydaje, ze nawet bardziej oplaca sie studiowac zaocznie... co o tym myslicie? Bo to ze wyksztalcenie (papierek tak na prawde!) jest bardzo wazne.
|
|
#38 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#39 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli nie potrafisz kontrarguentować, to może po prostu olej niewygodne dla ciebie posty, co byś się nie ośmieszała. Tamten wątek przejrzałam i coś w tym jest. Idac tym tropem, (ten wątek) to klasyczny, niemal książkowy przykład dysonansu poznawczego i wcale mnie nie dziwi negatywna reakcja na wypowiedzi nie przychylające się do teorii i bezużyteczności (rzekomej, rzecz jasna) studiów wyższych, za to głęboka aprobata tych zgodnych ze zdaniem autorki wątku. Jakże by inaczej
|
|
|
|
#40 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie krytykuję Cię. Po prostu mam odmienne zdanie. Cytat:
Cytat:
No i rzeczywiście nigdy tego nie będę miała. Na szczęście... Po pierwsze jestem starsza. Po drugie studiuje. Po trzecie już pracuje. Po czwarte jeśli mnie sytuacja życiowa zmusi pójdę pracować nawet do tego Lidla i będę się cieszyć z tego co mam. Moim zdaniem to Ty jesteś egoistką wobec swojego faceta. Kojarzysz mi się z zacofaną kobietą. Złapałaś faceta na dziecko. Pasożytujesz na jego pieniążkach. Nie masz zamiaru się uczyć, szukać sobie pracy. Zasłaniasz się dzieckiem i na dodatek twierdzisz, że trzeba być super inteligentnym, żeby się w ogóle dostać na studia. Nawet nie chcesz zmienić swojego życia... Ale masz rację - nic mi do tego. Tylko za jakieś 20 lat może się obudzisz z ręką w nocniku, że nie miałaś czasu na młodość, że nie skończyłaś studiów, nie zrobiłaś kariery... Nawet do emerytury nie będą Ci mieli z czego naliczyć ![]() No z mojej strony koniec, bo nie chcę kolorowej kartki od rambo
|
|||
|
|
|
|
#41 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ja na koniec dodam,ze tylko się utwierdzam w pewnym moim przekonaniu,a ten przypadek to potwierdza.
|
|
|
|
|
|
#42 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Az zajrzalam na poprzedni watek i mialam takie oczy Ciekawe co bedzie jak faceta zabraknie, jak znajdzie sobie mlodsza, bez dziecka Z samych alimentow sie nie wyzyje. Cytat:
Chce zdobyc wyzsze wyksztalcenie, moc na siebie zarabiac i pomagac facetowi. Nie chcialabym byc darmozjadem.
|
|
|
#43 |
|
BAN stały
|
mojego męża na dziecko nie złapałam
dlaczego osądzasz mnie,nic o mnie nie wiedząc?mój facet wcześniej pracował w Polsce pisałam o tym już chyba tutaj,nie pasożytuje na nim tylko nie mam możliwośći żęby iść do pracy ;]
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zadomowienie
|
to prawda..twoj facet, bo chyba nie ty...
powiem tylko tyle..troche dalysmy ci popalic bo dziwi nas twoj swiatopoglad.. czy bierzesz pod uwage ze swiat sie zmienia ze ludzie sie zmieniaja.. ze nie zawsze bedzie twoj "facet" i 7 kawalkow??? z toba jest jak "grochem o sciane" jaki by argument nie byl to i tak my jestesmy egoistki bo nie chcemy dziecka zaraz po pelnoletnosci! zastanwaialas sie nad tym co probujemy ci przekazac? studia to nie jest cos ponad to jest podstawa..nie gwaranyje ci 7 tysiecy ale moze ci je zapewnic napewno bardzie niz ich brak ( a kazdy wyjatek potwerdza regule); powinnas pracowac i byc niezalezna... to twoj obowaizek wzgledem samej siebie...
|
|
#45 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przecież możesz dać dziecko do przedszkola i pójść na studia i do pracy .A jeśli nie chcesz ,żeby dziecko chodziło do przedszkola,to możesz zatrudnić nianię na pełen etat.
|
|
|
#46 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
BAN stały
|
Oczywiście, że masz możliwości, żeby iść do pracy tylko Ci się nie chce. Wolisz bawić w domu małego. Spoko - powinien mieć w dzieciństwie mamę na wyciągnięcie ręki. Tylko jak już Ci Kamila pisała uzależniasz to dziecko od siebie i potem będziesz miała problem, jak przyjdzie czas na przedszkole czy zerówkę.
No i jasne, do pracy nie pójdziesz, bo jak sama pisałaś 1200 zł to dla Ciebie za mało a pracować w takim Lidlu to hańba... |
|
|
|
|
#48 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ja bym na przykład swojemu TŻtowi za tak małe pieniądze nie pozwoliła wyjechać do innego kraju ![]() A jak nic nie umiesz, bo masz skończone tylko technikum i aktualnie zajmujesz się jedynie dzieckiem, to nie licz na to, że tak chętnie Cię "znajomi" przyjmą, bo nikt nieefektywnemu pracownikowi płacić nie będzie i naiwnością jest myśleć, że mityczne "znajomości" WSZYSTKO załatwią. Zwłaszcza, że coś słabe te "znajomości" muszą być, skoro Twojemu mężowi pracy nie załatwiłaś... No ale nie mój biznes zasadniczo. A studia nie są tylko po to, aby dobrą pracę po nich znaleźć, ale rozwijają intelektualnie i poszerzają horyzonty. |
|
|
|
|
|
#49 |
|
BAN stały
|
dziecko ma 2 latka,nie mam zamiaru dawać go do żłobka itd.czy każda kobieta musi pracować,opiekować się dzieckiem i domem do tego?raczej bym tego wszystkiego nie pogodziła,a tym bardziej żę palnujemy 2 dziecko,macie naprawde dziwne poglądy zawsze było tak żę facet zarabia a kobieta wychowuje dziecko,aż podrośnie,wy to chyba najpierw skończycie studia,w wieku 30 lat będziecie miały dzieci,i tak wam zleci do 40 aż wychowacie maleństwa,i dopiero po 40 pojdziecie do pracy czy to nie jest chore?
calkiem-spoko7 tys.to mało ojjejj,a gdzie w Polsce tyle zarobisz? |
|
|
|
|
#50 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A czy Ty nie potrzebujesz (jak wspomniała całkiem-spoko ) własnego samorozwoju? Poszerzania horyzontów? Orientacji o tym, co obecnie dzieje się w świecie? Bo studia nie kończy się tylko dla dobrej pracy (choć głównie ) Studiuje się po to, by się rozwijać. Bo jak się nie rozwijasz to się cofasz... No ale każdy ma inne w życiu priorytety... nie każdy ma potrzebę być oczytanym...( choć naprawdę ciężko mi to zrozumieć) ggggbbbbb czytaj uważnie (tudzież ze zrozumieniem ), bo całkiem-spoko próbuje Ci uświadomić, że zarobki 7 tys zł. w Irlandii, czy Anglii to najniższa krajowa...czyli tyle dostają ludzie na stanowiskach niewymagających wykształcenia...a życie tam jest stosunkowo droższe, więc ile on Ci z tych 7 tys przywiezie --> 2,3??
|
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To zatrudnij nianię ,żeby przychodziła do dziecka,w czym problem ?
|
|
|
#52 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Dlatego wg mnie nie ma co się tymi pieniędzy ekscytować, bo za tyle to nawet na porządne wakacje się nie pojedzie. Poza tym nie chciałabym dziecko moje i TŻ wychowywać "jako kobieta" sama, ale żebyśmy wychowywali je razem. Bo sama bym se tego bachorka nie zrobiła ![]() A ja - jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, a różnie w życiu bywa - na przykład zamierzam mieć dziecko na V roku prawniczych studiów i co? 30 lat wtedy na pewno nie będę miała, dziecko wychowamy, i karierę też zdążę zrobić. |
|
|
|
|
|
#53 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Mi byłoby wstyd na twoim miejscu i raczej z tego powodu nie masz być z czego dumna.Jedynie z syna,noi z zaradnego biednego męża który haruje na Waszą rodzine ![]() Jednym słowem,poszłaś na łatwizne,miałaś chłopaka,pewnie wpadliście(bo nie wierze że to dziecko było planowane) noi trzeba było się pobrać,więc nie dziwie Ci się,że nie miałaś jak iść do pracy. ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za granicą 1200 euro to żaden luksus-normalna wypłata,żeby nie powiedzieć,że :przeciętna-za dużo to się za to nie zwojuje .No właśnie. Dziecko powinno wychowywać oboje rodziców-a nie jedno haruje za granicą,a drugie w domu siedzi i nic nie robi .
|
|
|
#55 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
I już oczywiście wręcz prorokiem jesteś czy za materac robiłaś, bo nawet wiesz, że autorka wątku "wpadła". I bez przesady, kobieta na utrzymaniu męża nie jest "pasożytem", jeżeli oboje godzą się na taki układ. Chociaż to ryzykowna sprawa, czy facet się kiedyś nie wkurzy...ale to już nie mój problem. Tu chodzi o podejście ggggbbbb do wielu spraw, między innym pracy i edukacji. |
|
|
|
|
|
#56 |
|
Zadomowienie
|
ggggbbbb tak sie troszczysz o dziecko, a nie przykro ci , że prawie wcale nie widuje ojca??:/ Co to za związek na przyszłość...
Twój mąż znalazłby sobie w Polsce prace, ty byś mu pomogła, i byście byli razem, ale poprostu jesteś wygodna i tak Ci lepiej:/ Echhh a co do Twoich poglądów , ze to facet zarabia kobieta siedzi w domu i wychowuje dzieci to byłooo dawno temuuuuuuu!!! Mój TZ zarabia bardzo duzo tutaj w Polsce, ale co z tego jak pracuje po 16 godz dziennie, wraca z pracy i śpi, co to za życie... jak by go nie było. Jeżeli będziemy kiedys razem to napewno nie pozwole na taki związek, Gdy dwie osoby wezmą sie do pracy zawsze jest łatwiej i jest sie razem
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
Jest ważne, ja nie wyobrażam sobie życia bez studiów, bez stałego poszerzanie wiedzy - jestem jej głodna
![]() Ale nie podoba mi się, ze w naszym kraju jest takie ciśnienie na posiadanie wykształcenia - nie: na posiadania wiedzy, tylko papierka potwierdzającego, żeś mgr. Bo mgr tak czy siak to tytuł naukowy, ale ostatnimi czasy tutaj stracił swoje znaczenie. Wiekszość rzeczy, które robimy w pracy, zawody, jakie wykonujemy - tak naprawdę nie potrzebujemy do tego bitych 5ciu lat studiowania, niestety. Dopisek: Tak to jest, jak się czyta tylko 1 stronę wątku... 2 strona to już jakaś inna bajka Przychodzi człowiek po całym dniu harówki a tu znowu zamieszanie na wizażu, pasożyty i inne takie...
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ Edytowane przez Jula Czas edycji: 2007-12-10 o 22:21 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#58 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale uważam, że do przedszkola już dziecko powinno zacząć chodzic. Łatwiej sie przyzwyczaja do bycia bez mamy, poznaje inne dzieci w swoim wieku. Uczy sie wielu nowych rzeczy, które pomagają mu w rozwijaniu umiejętności: gry, zabawy, malowanie, rysowanie, śpiewanie, tanczenie i co tam jeszcze Pani Przedszkolanka wymysli. Nie sądze, zeby mama, nawet taka siedzaca w domu miała czas na wymyslanie tych wszystkich zajęć dla malucha ![]() Majac dziecko nawet w wieku 30 lat, bede juz miec jakis staz pracy za soba, no i na pewno nie bede sie nim zajmowala przez 10 kolejnych lat Czyli nie wróce do pracy w wieku lat 40stu, ale prędzej ![]() Tak poza tym, wracjąc do zadanego przez Ciebie pytania w tytule: tak wykształcenie jest ważne. |
|
|
|
|
|
#60 |
|
Raczkowanie
|
No tak sie składa, że owszem wykształcenie JEST ważne!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:39.

to jest poprostu straszne,jak tak można
Żółty, czerowny, pomarańczowy ? Ktoś chce ?

Az zajrzalam na poprzedni watek i mialam takie oczy
Ciekawe co bedzie jak faceta zabraknie, jak znajdzie sobie mlodsza, bez dziecka
Z samych alimentow sie nie wyzyje. 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
.
21.IV.2013r.
Przychodzi człowiek po całym dniu harówki a tu znowu zamieszanie na wizażu, pasożyty i inne takie...