|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3541 |
Naczelna Nastolatka
|
Dot.: Program Rodzina 500 plus
Moja matka nigdy nie pracowała a wychowana i przystosowane do życia byłam do dupy.
Rozumiem ze propagujesz model społeczny w którym matka ma prawo spełniać się tylko jako matka. Natomiast nie może jako człowiek i pracownik. Od tych farmazonow głowa boli
#3542 |
Wizażowy Kot Igor
|
W sumie tak samo odebrałam post. Moim zdaniem to propagowanie uwstecznienia kobiety ze względu na płeć. Kobieta=matka i inaczej być nie ma prawa bo dziecko jest nieszczęśliwe, jeśli matki nie ma w domu i zaraz po powrocie ze szkoły nie wjedzie na stół gorący obiad. Lekcji też królewiątko nie jest w stanie odrobić bez nadzoru i pomocy matki. Idealna recepta wychowania jednostki niesamodzielnej i kompletnie niekreatywnej i niedecyzyjnej. Ubezwłasnowolnionej od przedszkola do momentu ukończenia 18 roku życia. Jak to biedne dziecko potem SAMO zafunkcjonuje na studiach to nie mam pojęcia. Trafi choć samo na kampus?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
#3543 |
Konto usunięte
|
Program Rodzina 500 plus
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;60045446]Zadziwiające, że Niemcy nie wychodzą co tydzień na ulicę protestując przeciwko temu, że ich podatki idą na niezaradnych.
To, co w Polsce nazywamy zasiłkiem i pomocą społeczną to jest jakiś żart i nie zapewnia życia w godnych warunkach, zachęca tylko do dalszego popadania w patologię i beznadzieję. Z tego co mi wiadomo, to w Niemczech matka po rozwodzie, jeśli nie pracuje czy zarabia niewiele to otrzymuje alimenty i dofinansowanie do mieszkania (co pozwala na wynajem normalnego mieszkania o odpowiednim metrażu i normalne życie a nie egzystencję), jeśli ojciec dziecka np. nie jest w stanie tyle zapłacić, to resztę świadczeń przejmuje państwo i kobieta i tak dostaje przyznaną jej sumę. Żyje w warunkach niewiele gorszych od przeciętnego, pracującego obywatela. Dodam, że te pieniądze też pochodzą z podatków. Tak jest w każdym normalnym kraju więc nie rozumiem, dlaczego w Polsce każdy chciałby swoje podatki i składki w skarpetę upchać. ---------- Dopisano o 01:37 ---------- Poprzedni post napisano o 01:30 ---------- To byłaś w szczęśliwej mniejszości lub Twoi rodzice mieli dobre wsparcie swoich rodziców ![]() Nikomu nie płaci się za bycie rodzicem, ale daje się dodatek na dziecko. Do kobiety należy wybór, czy mając ten dodatek woli zostać w domu i skupić się na wychowaniu dzieci, czy woli dalej pracować. I ma prawo tego wyboru dokonać a Ty nie masz prawa uważać ją z tego powodu za patologię. Powiedzmy, że dostanie 1000 zł łącznie mają trójkę dzieci plus jakiś drobny dodatek. I tak będzie miała w sumie mniej pieniędzy niż inna matka trójki dzieci, zarabiająca np. 2000 zł i dostająca 1000 zł dodatku. To jej wybór, widocznie woli zostać w domu z dziećmi, nawet jeśli będzie miała z tego powodu mniej pieniędzy. Ale to dobrze, że może takiego wyboru dokonać, bo wie, że przynajmniej te 1000 zł dostanie, co łącznie z zarobkami jej męża wystarczy na utrzymanie rodziny.[/QUOTE] Każdy zdrowy człowiek sam sobie i swoim dzieciom powinien zapewnić życie w godnych warunkach. Pomoc socjalna to jest pomoc, a nie utrzymywanie. Tak, na pewno żaden Niemiec nie protestuje, wszyscy tacy altruiści, tylko ciekawe dlaczego w niemieckim internecie wrze z powodu utrzymywania darmozjadów z Afryki? Weź zejdź na ziemię zanim coś napiszesz. W ramach ciekawostki - u mamy w pracy pewna Gwiazda lat 22 dostała 1500 i stwierdziła, że już jej sie nie chce chodzić do roboty. Teraz zajmuje się robieniem selfie w windzie w ośrodku dla patologii, w którym mieszka z dziećmi oraz konkubentem. Oficjalnie samotna matka ![]() Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2016-05-08 o 06:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#3544 |
Konto usunięte
|
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;60045446]Zadziwiające, że Niemcy nie wychodzą co tydzień na ulicę protestując przeciwko temu, że ich podatki idą na niezaradnych.
To, co w Polsce nazywamy zasiłkiem i pomocą społeczną to jest jakiś żart i nie zapewnia życia w godnych warunkach, zachęca tylko do dalszego popadania w patologię i beznadzieję. Z tego co mi wiadomo, to w Niemczech matka po rozwodzie, jeśli nie pracuje czy zarabia niewiele to otrzymuje alimenty i dofinansowanie do mieszkania (co pozwala na wynajem normalnego mieszkania o odpowiednim metrażu i normalne życie a nie egzystencję), jeśli ojciec dziecka np. nie jest w stanie tyle zapłacić, to resztę świadczeń przejmuje państwo i kobieta i tak dostaje przyznaną jej sumę. Żyje w warunkach niewiele gorszych od przeciętnego, pracującego obywatela. Dodam, że te pieniądze też pochodzą z podatków. Tak jest w każdym normalnym kraju więc nie rozumiem, dlaczego w Polsce każdy chciałby swoje podatki i składki w skarpetę upchać.[/QUOTE] Tak owszem, otrzymuje alimenty na siebie (nie tylko na dzieci, o ile są) od byłego męża jeżeli jest niezaradna i nie chce się jej pracować. Czy jak to się pięknie nazywa 'po rozwodzie obniżyła się jej stopa życiowa'. Zwykle to dotyczy kobiet, które nie pracowały. No i w porządku, to jest sprawa między tymi ludźmi, niech na siebie płacą z WŁASNEJ KIESZENI. Oświecę Cię - w Polsce też możesz pozwać męża (nawet niekoniecznie byłego !) na alimenty dla siebie. Juhuu ! Akurat warunki do tego żeby matka mogła wrócić na rynek pracy, w Niemczech są bardzo dobre. Dostaje zasiłki od państwa kiedy ojciec dzieci nie jest w stanie płacić odpowiednio wysokich alimentów. Ale jak już wspomniałam tzw. ściągalność tych świadczeń z osób, które mają obowiązek alimentacyjny jest tam nieporównanie wyższa niż w Polsce. A przecież sytuacja gospodarcza Niemiec jest znacznie lepsza niż np. naszego kraju. Zresztą nie rozpływałabym się nad tą zaââââââ☠âââââ â☠ââââââ☠iście cudowną pomocą społeczną w Niemczech. Ma to swoje też negatywne konsekwencje. Długotrwała, trwająca dekadzmi pomoc socjalna np. dla osób niepracujących zawodowo (wiele z tych osób to właśnie samotne matki przyzwyczajone do tego, że im ktoś da) powoduje, że ludzi tych utrzymuje się na marginesie, wpycha w biedę na starość. Odczuwam tego skutki na własnej skórze (w najbliższej rodzinie). Nie problem dawać pieniądze kiedy się je ma, trzeba to jeszcze robić z głową. Powoli przychodzą po rozum do głowy, coraz więcej Niemcôw ma zastrzeżenia co do rozdawania pieniędzy z podstków, teraz na tapecie jest kwestia tzw. uchodźców i ich niekończących się roszczeń. Ale bezrobotnym Niemcom też się obrywa. Coraz więcej krajów, które rozdawały kasę na socjal jak szalone dostrzega szkodliwość tego procederu (zarówno dla publicznych finansów jak i społeczną) i zaczynają się tam dyskusje nad ukróceniem tego. Mówię np. o Wlk. Brytanii, Holandii czy o Niemczech właśnie. Zresztą nad problemem bezmyślnego rozdawania kasy na socjal po raz pierwszy z dekadę temu w Niemczech pochylił się pan Schröder i skończył się raj. Niestety, lepiej już było. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2016-05-08 o 07:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#3545 |
Zakorzenienie
|
jak czytam co niektóre posty to odnoszę wrażenie że: niepracująca matka zajmująca się tylko domem i dziećmi równa się dobrze wychowane dziecko, nie wpadające w złe towarzystwo bez nałogów w wieku nastu lat. za to matka pracująca i to na dodatek w innych godzinach niż dziecko jest w szkole to na bank wyrośnie jakiś kryminalista, który pił i palił już w podstawówce. pochodzę z takiego miejsca gdzie w zdecydowanej większości rodzin matka nie pracowała, no i niestety nie było tak że dzieci tych niepracujących matek były chodzącymi ideałami, nie mówię że wszystkie ale około połowa osób które znam/kojarzę to osoby które no aniołkami nie były i jakoś niepracująca matka ich nie uchroniła. do tego część dziewczyn chyba z góry założyła że będzie kiedyś prowadzić życie takie jak matka bo jakoś nie śpieszno im do zdobycia wykształcenia czy pracy. a do tego znam masę ludzi, których obydwoje rodzice pracowali, nawet w trybie zmianowym czy do późnych godzin wieczornych ale jakoś nie doprowadziło to do tego żeby te osoby miały się stoczyć, wpaść w złe towarzystwo czy popalać jakieś zioła bo przecież matka wróci dopiero za 5 godz. no i nie były to osoby nad którymi w zastępstwie za rodziców czuwali dziadkowie czy opiekunki do momentu aż rodzic wróci z pracy. to że jeden rodzic jest w stanie poświęcić dziecku więcej czasu niż drugi wcale nie oznacza że to pierwsze dziecko wyrośnie na lepszego człowieka. owszem nie mówię że nie, tylko naprawdę nie uogólniałabym tego, bo naprawdę przypadki gdzie rodzice pracują i spędzają z dzieckiem bardzo mało czasu a mimo to wyrośnie z niego porządny człowiek, i takie gdzie mimo że rodzic nie pracuje więc teoretycznie mógłby mieć kontrolę nad dzieckiem a mimo to wyrasta z tego dziecka co wyrasta, to nie są jakieś pojedyncze przypadki wzięte z kosmosu. przecież to nie liczy się to ile się ma tego czasu dla dziecka tylko ile się mu poświęci i co najważniejsze jak
|
![]() ![]() |
![]() |
#3546 |
Konto usunięte
|
To, co w Polsce nazywamy zasiłkiem i pomocą społeczną to jest jakiś żart i nie zapewnia życia w godnych warunkach, zachęca tylko do dalszego popadania w patologię i beznadzieję. Z tego co mi wiadomo, to w Niemczech matka po rozwodzie, jeśli nie pracuje czy zarabia niewiele to otrzymuje alimenty i dofinansowanie do mieszkania (co pozwala na wynajem normalnego mieszkania o odpowiednim metrażu i normalne życie a nie egzystencję), jeśli ojciec dziecka np. nie jest w stanie tyle zapłacić, to resztę świadczeń przejmuje państwo i kobieta i tak dostaje przyznaną jej sumę. Żyje w warunkach niewiele gorszych od przeciętnego, pracującego obywatela. Dodam, że te pieniądze też pochodzą z podatków. Tak jest w każdym normalnym kraju więc nie rozumiem, dlaczego w Polsce każdy chciałby swoje podatki i składki w skarpetę upchać. ---------- Dopisano o 01:37 ---------- Poprzedni post napisano o 01:30 ---------- To byłaś w szczęśliwej mniejszości lub Twoi rodzice mieli dobre wsparcie swoich rodziców ![]() Nikomu nie płaci się za bycie rodzicem, ale daje się dodatek na dziecko. Do kobiety należy wybór, czy mając ten dodatek woli zostać w domu i skupić się na wychowaniu dzieci, czy woli dalej pracować. I ma prawo tego wyboru dokonać a Ty nie masz prawa uważać ją z tego powodu za patologię. Powiedzmy, że dostanie 1000 zł łącznie mają trójkę dzieci plus jakiś drobny dodatek. I tak będzie miała w sumie mniej pieniędzy niż inna matka trójki dzieci, zarabiająca np. 2000 zł i dostająca 1000 zł dodatku. To jej wybór, widocznie woli zostać w domu z dziećmi, nawet jeśli będzie miała z tego powodu mniej pieniędzy. Ale to dobrze, że może takiego wyboru dokonać, bo wie, że przynajmniej te 1000 zł dostanie, co łącznie z zarobkami jej męża wystarczy na utrzymanie rodziny.[/QUOTE] W momencie gdy para świadomie i dobrowolnie podejmuje decyzję o tym że jedno z rodziców zostanie w domu - świadomie i dobrowolnie, nie z powodu chwilowych trudności ze znalezieniem pracy, nie z konieczności bo np. dziecko jest niepełnosprawne - nieważne, czy zostaje matka czy ojciec z dziećmi: powinni mieć świadomość że drugi rodzic musi utrzymać całą rodzinę ZAMIAST LICZYĆ NA ZASIŁKI W WYSOKOŚCI PENSJI MINIMALNEJ I WYŻSZE. Taka postawa jak "ja chcę siedzieć w domu do końca życia, pani premier daj pieniążka" to patologia, bezmyślność i bieda umysłowa. Wyższa pomoc pozwalająca się z niej utrzymać owszem należy się: ale osobom które nie mogą znaleźć pracy bo zajmują się kimś 24/7 (i nie, nie jest to 12-letni zdrowy jak byk Brajan którego nie trzeba nawet odprowadzać do szkoły) lub są w przejściowych problemach (dziesiąte dziecko i nowe dziecko co roku mimo braku pracy, alkoholizmu i mieszkania w kawalerce to nie są przejściowe problemy tylko głupota). |
![]() ![]() |
![]() |
#3547 |
Wredny kotecek
|
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;60045146]
Przykładowo - Polska jest moim zdaniem jednym z najbardziej rasistowskich państw w Europie (spójrzmy, jak podchodzi się u nas do obcokrajowców, nawet w Warszawie), ale zróbmy sobie demonstrację za przyjmowaniem uchodźców, bo to tak fajnie brzmi i wyjdziemy na takich otwartych i europejskich. Plujmy się, że nasze podatki idą na 500+ ale jak miałyby iść na utrzymywanie uchodźców (2500 zł miesięcznie na osobę i to na ludzi, którzy do pracy nie pójdą w najbliższym dziesięcioleciu), to spoko.[/QUOTE] To jest akurat trochę na plus wg mnie. Mapa wszystkich zamachów terrorystycznych od 2011r ![]() Gdybyśmy byli tacy otwarci i krzyczeli za pozytywami islamizacji Europy, to ta mapa mogłaby inaczej wyglądać. |
![]() ![]() |
![]() |
#3548 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiem jak to się stało że zawsze mi ktoś czytał, zawsze mnie ktoś wykąpał, potem ktoś odrabiał ze mną lekcje skoro przecież pracowali. Ich zaniedbane dzieci szły do szkół licząc, pisząc i czytając. Drodzy rodzice jak to się stało? Już widzę moja matkę wychowującą szczęśliwych ludzi jakby z nami utknęła w domu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3549 |
Wredny kotecek
|
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;60045146]
Inaczej wspominam postępowanie i dzieciństwo dzieciaków z klasy, których oboje rodzice dużo pracowali i którzy mogli robić, co tylko chcieli bo do późnego wieczora nikt nie był w stanie ich skontrolować a potem rodzice zmęczeni po pracy też średnio mieli energię na to, żeby pobyć z dzieckiem, a nie tylko je nakarmić i zagonić do łóżka. Podobne schematy zauważyłam pracując w szkole.[/QUOTE] Ale nie popadajmy w skrajności ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- [1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;60045446]Zadziwiające, że Niemcy nie wychodzą co tydzień na ulicę protestując przeciwko temu, że ich podatki idą na niezaradnych. [/QUOTE] Bo sami świetnie zarabiają (porównaj ich najniższą krajową do naszej). A u nas zazwyczaj zasiłki przewyższają wynagrodzenie za pracę i myślę, że to najbardziej ludzi wk*, że muszą pracować, a szlachta za granie w gierki na fejsie ma tyle samo, albo nawet więcej. Edytowane przez GrumpyCat Czas edycji: 2016-05-08 o 08:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#3550 |
Zakorzenienie
|
poza tym jak mamy te wszystkie matki zostające z dziećmi w domu bo nie wyślą dziecka do przedszkola bo przecież to dziecko, nie chce mu ukracać dzieciństwa i z tego powodu burzą się że 6-latek ma iść do pierwszej klasy, to kurcze nie wierzę że te wszystkie matki uczą swoje dzieci w domu alfabetu i cyferek.
a jak ktoś po pracy jest zawsze tak bardzo zmęczony że nie ma czasu dla dziecka i wychodząc z pracy ma jeszcze w głowie ze niestety w domu czeka jeszcze dziecko którym będzie się musieć zająć, a te dzieci to wyczuwają, to sorry ale jak widać dla tych ludzi dziecko plus praca to za wiele, ale ja nie widzę powodu dla których inni mieli by im zasiłki fundować |
![]() ![]() |
![]() |
#3551 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3552 |
Konto usunięte
|
Ale,że co wszystkie matki rzucaja prace,bo 500 plus? Chyba troszeczkę wylobrzymiacie. I skupiacie się na złych stronach.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3553 |
Wredny kotecek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3554 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Program powinien obejmować rodziców dzieci niepełnosprawnych, które faktycznie potrzebują całodobowej obecności rodzica ( w przypadku takich dzieci niech to nawet będzie program 2000 plus). Inni niech sami swoje dzieci utrzymują a jeśli nie potrafią pogodzić opieki nad zdrowym dzieckiem w wieku szkolnym z pracą to niech się nie rozmnażają. Proste.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3555 |
Zakorzenienie
|
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;60045146]Może po prostu mamy bardzo różne doświadczenia. Moja mama nie pracowała i ja idąc do zerówki (do przedszkola nie chodziłam) potrafiłam doskonale pisać i czytać, miałam też sporą wiedzę o otaczającym mnie świecie, znałam sporą część literatury dla dzieci (prostsze książki już sama czytałam, resztę czytała mi mama). Dzięki temu, że mama nie pracowała, mogła mi przekazać naprawdę wiele ze swojej wiedzy i doświadczenia, sprawiła, że gdy podrosłam to sama z ogromną chęcią czytałam książki i uczyłam się. Dzieciństwo wspominam jako czas, gdy czytałam z mamą książki, chodziłam na spacery, nigdy nie byłam pozostawiona sama sobie. Gdy zaczęłam chodzić o szkoły, mama zawsze mnie odbierała, potem był pyszny obiad, wspólne odrabianie lekcji (jeśli była taka potrzeba, zazwyczajlubiłam uczyć się sama, ale mama zawsze sprawdzała, czy wszystko zrobiłam i czy spakowałam wszystkie książki itp). Mama regularnie rozmawiała z moją nauczycielką, wiedziała o wszystkim, co dzieje się w szkole, przychodziła na wszystkie zebrania itp. Nie było takiej możliwości, żebym np. coś przeskrobała albo miała jakieś poważne problemy a ona by o tym nie wiedziała. Po prostu była obecna przez cały mój proces edukacji i jestem jej za to wdzięczna. I ja, i moje rodzeństwo mamy wyższe wykształcenie i pracujemy w swoich zawodach, jesteśmy niezależni, jesteśmy w stałych związkach i po prostu radzimy sobie w życiu.
Inaczej wspominam postępowanie i dzieciństwo dzieciaków z klasy, których oboje rodzice dużo pracowali i którzy mogli robić, co tylko chcieli bo do późnego wieczora nikt nie był w stanie ich skontrolować a potem rodzice zmęczeni po pracy też średnio mieli energię na to, żeby pobyć z dzieckiem, a nie tylko je nakarmić i zagonić do łóżka. Podobne schematy zauważyłam pracując w szkole.[/QUOTE] no, taka jesteś przygotowana do życia, że podstawy ekonomii są Ci obce, abstrakcyjne myślenie jest Ci obce i nie potrafisz wyciągać wniosków z tego, co mówią do Ciebie inni. moi rodzice pracowali oboje, mama wracała o 16, tata o 17. po powrocie ze szkoły też czekał na mnie pyszny obiad - do odgrzania. też rodzice ze mną czytali, odrabiali lekcje, niczego mi nie brakowało. mam wyższe wykształcenie, pracuję w zawodzie i jestem w stałym związku. to nie wina pracy, że rodzice nie potrafią się zająć dziećmi, a wina samych rodziców. dorosła kobieta z Ciebie, a tak prostych rzeczy nie rozumiesz? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3556 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja matka równiez "poświęciła" się wychowywaniu dzieci. Została w domu i teraz jest całkowicie wyizolowana, nie potrafi się odnaleźć. Do tego pozostaje jej niepewna przyszłość finansowa. Jak słyszę, że matka robiła z dzieckiem wszystko, chodziła na spacery, podtykala obiad pyszny pod nos i śledziła regularnie postępy w szkole, to mnie ogarnia zdziwienie. Ta kobieta miała jakieś swoje życie? Większość moich znajomych, odnoszących ogromne sukcesy, miało bardzo przedsiębiorczych rodziców. Edytowane przez BajaderkowaBaba Czas edycji: 2016-05-08 o 11:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3557 | ||
Zakorzenienie
|
To, co w Polsce nazywamy zasiłkiem i pomocą społeczną to jest jakiś żart i nie zapewnia życia w godnych warunkach, zachęca tylko do dalszego popadania w patologię i beznadzieję. Z tego co mi wiadomo, to w Niemczech matka po rozwodzie, jeśli nie pracuje czy zarabia niewiele to otrzymuje alimenty i dofinansowanie do mieszkania (co pozwala na wynajem normalnego mieszkania o odpowiednim metrażu i normalne życie a nie egzystencję), jeśli ojciec dziecka np. nie jest w stanie tyle zapłacić, to resztę świadczeń przejmuje państwo i kobieta i tak dostaje przyznaną jej sumę. Żyje w warunkach niewiele gorszych od przeciętnego, pracującego obywatela. Dodam, że te pieniądze też pochodzą z podatków. Tak jest w każdym normalnym kraju więc nie rozumiem, dlaczego w Polsce każdy chciałby swoje podatki i składki w skarpetę upchać. ---------- Dopisano o 01:37 ---------- Poprzedni post napisano o 01:30 ---------- To byłaś w szczęśliwej mniejszości lub Twoi rodzice mieli dobre wsparcie swoich rodziców ![]() .[/QUOTE] I bardzo dobrze! To nie państwo ma zapewniać godny poziom życia ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3558 |
Zakorzenienie
|
Moi rodzice cały czas pracowali a też miałam zawsze pyszny i świezy obiad, babcia gotowała
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#3559 |
Konto usunięte
|
A ja mysle ze model rodziny w ktorym oboje rodzicow pracuje jest lepszy od modelu w ktorym niepracująca matka wychowuje dzieci. Oczywiscie pod warunkiem ze rodzice poswiecaja tym dziecia ODPOWIEDNIO duzo czasu. Co sie da
![]() Dlaczego? Dlatego ze bardzo czesto jest tak ze jak matka nie pracuje zawodowo to dziecko ma wyprane, ugotowane, posprzatane i mamusia wszystko zalawi. Oczywiscie nie wymagam zeby 6 latek sam sobie gotował obiad. Chodzi mi o to ze dziecko nie ma żadnych obowiązków i przez to potem nie umie zrobic najprostszych rzeczy. Dziecko jest po prostu nieporadne życiowo. Mamusia zapisze do lekarza, mamusia pójdzie zalatwi itp. Matki niepracujące sa tez bardzo czesto nadopiekuńcze. W przypadku chłopców dochodzi jeszcze problem ze wychowywani sa w modelu ze to kobieta jest od prac domowych, a facet nawet palcem nie musi kiwnac. Potem taki ksiaze dorasta i wymaga od dziewczyny zeby robila to co mama i przy okazji niech jeszcze chodzi do pracy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3560 |
Zakorzenienie
|
kontakty mojej mamy z moją wychowawczynią ograniczały się jedynie do chodzenia na wywiadówki, nie miała żadnej potrzeby żeby z nią regularnie rozmawiać o tym jak się w szkole zachowuję i jak tam moje oceny, no ale ja nie potrzebowałam kontrolującej mnie w szkole rodzicielki żeby się uczyć i dobrze tam zachowywać
|
![]() ![]() |
![]() |
#3561 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3562 |
Konto usunięte
|
Ja wprawdzie jestem jeszcze z dzieckiem w domu, ale uważam, że to co napisałaś Yuri jest skrajnie niesprawiedliwe. Zresztą Twoja mama też chyba tak całkiem dobrowolnie z tej pracy nie zrezygnowała, nie? Opisywałaś tu wcześniej sporo, stąd moja obserwacja.
Mam koleżanki, które pracują i są fantastycznymi mamami. Uważam, że taki model uczy doskonałej organizacji czasu. Akurat ja nie jestem zdania, że dziecko powinno latać z kluczem na szyi, odkąd nauczy się chodzić, ale wszystko jest do pogodzenia i rodziny, w których rodzice pracują wcale nie są gorsze. |
![]() ![]() |
![]() |
#3563 |
Zakorzenienie
|
Wystarczy być na jakiś czas odciętym od Wizażu a można utonąć w morzu nowych postów
![]() Odnośnie waszych ostatnich postów... Podstawówkę zaczęłam w latach '90. Tak jak napisała to eibhlin87, mało kto miał jednego z rodziców w domu. Zdarzało się, niestety, że czyiś rodzice tracili pracę, ale z takich "siedzących w domu na stałe" pamiętam tylko ojca mojego kolegi (który był już emerytem) i mamę koleżanki, która zrezygnowała z pracy żeby wychowywać dzieci, ale jej stała oecność w domu nie oznaczała ciągłej zabawy z matkę polkę ![]() ![]() Inna sprawa, że wtedy nie było takich problemów z przedszkolami. O ile uczeń może poczekać w domu na rodziców, tak 4-latka nie zostawi się samego na 8 godzin (+czas dojazdu) samego ![]() Dodam jeszcze na koniec, że pomimo tego, że moi rodzice pracowali i od kiedy tylko osiągnęłam odpowiedni wiek, posłali mnie do przedszkola, to na dlugo przed zerówką umiałam już czytać. Chociaż rodzice pracowali na pełnych etatach (a był też okres że tata wyjeżdżał w delegacje), potrafili znaleźć czas i na zabawę w sklep i na naukę nowych rzeczy. Jak się chce, to można.
"Każdy popełnia głupstwa, kiedy jest nieszczęśliwy.." Edytowane przez Jamajka007 Czas edycji: 2016-05-08 o 13:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#3564 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
4-letniego dziecka w ogóle nie można zostawiać samego, do 7 rż dziecko musi być pod opieką, tak stanowi prawo. Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2016-05-08 o 13:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3565 |
Konto usunięte
|
I nie mówmy tylko o matkach w odniesieniu do dwojga pracujących rodziców. Dwoje pracuje, dwoje ma rozdzielone obowiązki względem domu i dzieci inaczej niż gdy pracuje tylko jedno.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3566 |
Zakorzenienie
|
doczytałam sobie, że Yuri to ta użytkowniczka której matka z przymusu została w domu, nie ma to jak dorabiać sobie ideologię do sytuacji, co tam, że nie stać ich było na płacenie czynszu i musieli wynieść się do dziadków, ważne, że mama czytała jej książki i chodziła na spacery
![]() ![]()
#3567 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3568 |
Wizażowy Kot Igor
|
Ja nie mam pojęcia, dlaczego Mama Yuri poświęciła się wychowaniu dzieci i nie chcę tego roztrząsać ani "tykać" jej rodziny. Nie znam ludzi, nie oceniam.
Ale dziwi mnie postawa i poglądy prezentowane przez Yuri w tym wątku. Najwyraźniej myli zasiłek z obowiązkiem łożenia przez państwo na dzieci dzieci mające przecież rodziców. Nie wspomnę już o kompletnej nieznajomości zasad ekonomii i prostym rachunku zysków i strat. Ale w sumie moze nie powinnam się dziwić, skoro polYtykom miłościwie panującego nam rządu te zasady są także obce. Ryba psuje się wszak od głowy.
![]() ![]() |
![]() |
#3569 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;60058906]Prawda.
4-letniego dziecka w ogóle nie można zostawiać samego, do 7 rż dziecko musi być pod opieką, tak stanowi prawo.[/QUOTE] O to właśnie mi chodzi... Moja sąsiadka już dobrych parę lat temu (za moment dzieciak kończy podstawówkę) chciała zapisać swojego syna do przedszkola w stosunkowo niewielkim mieście. Zabrała się za to 2 lata wcześniej (poradziła jej to koleżanka, co w sumie ją zdziwiło, bo sama myślała że trzeba to zrobić w tym samym roku od kórego dziecko ma iść do przedszkola ![]() ![]() Taaaak, pamiętam tę historię! ![]()
#3570 |
Wizażowy Kot Igor
|
No ale żaden pracodawca nie MUSI finansować nikomu studiów. Nawet w budżetówce pracodawca MOŻE je częściowo dofinansować, o ile dostanie na ten cel kasę z miasta/gminy. Ale też nie ma przymusu a o tym, że komuś pracodawca w 100% sfinansował studia to nie słyszałam, szczerze mówiąc.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:38.